Touch2 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon HTC Touch2
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Touch2. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Touch2 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-komunikatora HTC Touch2

Prodajno pakovanje:

  • Komunikator
  • miniUSB kabl za prenos podataka
  • Punjač
  • Žične stereo slušalice
  • CD sa softverom
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Uprkos pojavljivanju linija uređaja sa ekranima koji omogućavaju upravljanje dodirom u okviru portfolja kompanija Nokia i Samsung kao i veoma pristupačnih rešenja kao što je Samsung Corby, izgleda da kompanija HTC nije preterano brinula o svojim jeftinijim ponudama. Modeli Touch Viva i Touch 3G koji su se pojavili pre oko godinu dana predstavljali su osnovu ove kompanije kada je u pitanju segment uređaja namenjenih korisnicima koji vode računa o ceni iako je istima da je model Viva bio jedini pristupačan po pitanju cene u okviru ponude ove kompanije obzirom da je Touch 3G više bio ponuda namenjena segmentu tržišta koje karakterišu osrednje cene.

Potpuno novi model HTC Touch 2 bi se mogao smatrati update-om modela Touch 3G – on poseduje nezantno drugačiji dizajn i prerađenu verziju TouchFLO 2D interfejsa plus moćniji hardver. Šta se još promenilo u odnosu na Touch 3G i koliko se Touch2 izdvaja u odnosu na ostale komunikatore i smart telefone koji su trenutno dostupni na tržištu.

Dizajn,veličina

HTC Touch 3G je svoj debi doživeo pre godinu dana i imao je dosta sličnosti sa modelom HTC Touch prvim modelom u okviru Touch dinastije. Isto tako Touch 2 se ne razlikuje mnogo od modela Touch 3G pa ni originalnog Touch modela, posedujući sličan oblik i korišćene materijale.

Za razliku od ostalih Touch brendiranih rešenja ekran modela Touch 2 nije uvučen u kućište što je definitivno dobra vest. Po pitanju veličine u pitanju svakako nije jedan od najmanjih komunikatora na tržištu. U svakom slučaju Touch2 je kompaktniji od modela kao što su Touch 3G, Samsung WiTu i Apple iPhone dok je neznatno većih dimenzija od modela Diamond.

Touch2 se ispostavlja kao uređaj koji veoma lepo staje na dlan zahvaljujući zaobljenom kućištu kao i mekom na dodir završnom sloju koji se nalazi svugde po telefonu izuzev sa prednje strane. Ispod ekrana se nalazi navigaciona grupa koja je načinjena od teksturirane plastike koja daje osećaj kao da je metal u pitanju.

  • HTC Touch2 – 104 x 55 x 12,9 mm, 110 g
  • HTC Touch Diamond – 103 x 51,5 x 11,3 mm, 110 g
  • HTC MAX 4G – 113,5 x 61,3 x 13,9 mm, 151 g
  • Apple iPhone – 115,5 x 62,1 x 12,3 mm, 133 g
  • Samsung i900 WiTu – 112 x 57 x 13 mm, 120 g

Srećom, Touch 2 nije model na kojem u značajnoj meri ostaju masne mrlje a čak i otisci prstiju su jedva primetni.

Kontrole

Iznad ekrana modela Touch 2 se nalazi zvučnik slušalice koji je prekriven tankom metalnom rešetkom koja zauzima kompletan gornji deo prednje strane uređaja tako da izgleda da sakriva više nego što inače skriva. Odmah do slušalice se nalazi servisna LED lampica koja svetli zeleno kada je baterija modela Touch2 puna odnosno crveno kada se baterija puni ili je uređaj povezan sa personalnim računarom, plus ova lampica treperi crveno kada imate neku notifikaciju koju ste propustili.

Sa leve strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka koji ne izgleda težak za korišćenje uprkos tome što je prilično tanak.

Pri dnu desne strane se nalazi slot microSD memorijske kartice (podržava kapacitet do 32GB) međutim da biste mu pristupili potrebno je da prvo uklonite poklopac baterije što nije baš najintutivnije obzirom da je slot smešten sa desne strane kućišta umesto ispod poklopca.

Sa desne bočne strane telefona ne postoje nikakvi tasteri niti kontrole, izuzev mesta na koje se postavlja olovka. Njen vrh viri u odnosu na okolnu plastiku tako da je vrlo lako da je izvučete. Olovka je prosečna po pitanju dimenzija – možda će se pojedinim korinsicima učiniti tanka i kratka pa će im biti potrebno određeno vreme da se naviknu na nju.

Touch 2 ne poseduje zasebni taster za uključivanje kao većina drugih komunikatora – umesto toga ova funkcija je dodeljena tasteru End, koji je smešten ispod ekrana. Takođe, ovde se nalazi i taster Home dok funkcije Start/Back dele jedan taster.

Najiskrenije, ove kontrole nisu među najboljima koje smo imali prilike da vidimo – tanke su i smeštene gotovo u ravni sa kućištem. Plus ukoliko imate velike prste velika je verovatnoća da ćete pritisnuti nekoliko tastera odjednom.

Sa donje strane kućišta se nalazi mikrofon kao i zaštitni znak HTC uređaja Ext-USB utičnica za povezivanje dodatne opreme. Sa gornje strane se nalazi rezica poklopca baterije kao i 3.5mm audio priključak. U suštini HTC je radio na tome da implementira 3.5mm priključak u mnoštvo svojih uređaja i po tom pitanju Touch 2 nije poslednji WM bazirani telefon koji ga poseduje.

Sa donje strane poklopca baterije se nalazi otvor za provlačenje trake za nošenje uređaja oko vrata dok se sa gornje strane nalazi sočivo 3MP kamere zajedno sa prorezom zvučnika.

Ispod poklopca baterije se nalazi slot microSD memorijske kartice kao i mesto za postavljanje SIM kartice (smešteno direktno ispod baterije). Mali crveni Reset taster se nalazi na dnu levog dela odeljka baterije.

Ekran

HTC Touch 2 koristi 2.8“ QVGA ekran dimenzija 55.5 x 41.5 mm koji odgovara onome što biste mogli da očekujete od komunikatora prigodne cene i koji može da prikaže 65.536 boja.

Ekran nudi pristojne ugove vidljivosti tako da slika neće biti iskrivljena bez obzira kako da okrenete uređaj. Po ovom pitanju ekran modela Touch 2 se može uporediti sa ekranima najskupljih i najprestižnijih ponuda među komunikatorima na tržištu.

Slika na ekranu delimično bledi prilikom izlaganja direktnim sunčevim zracima.

Iako je u pitanju otporni ekran on je veoma osetljiv na dodire prstiju plus uređaj koristi Windows Mobile 6.5 operativni sistem čiji su elementi interfejsa unapređeni i poboljšani pa je omogućeno vrlo lako upravljanje telefonom pomoću prstiju.

Trajanje baterije

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1100mAh, koja je sertifikovana da obezbeđuje 7 časova razgovora (GSM) i 15 dana rada u režimu mirovanja. Očigledno, je da je proizvođač precenio vreme rada u režimu mirovanja, (kao i uvek) dok ova prva cifra izgleda uverljivo.

Naša jedinica je obezbedila 2 dana autonomije jednim punjenjem baterije uz prosečno korišćenje (20-30 minuta poziva, 10-20 poruka, redovna provera elektronske pošte, plus oko jedan čas web surfovanja preko Wi-Fi svakog dana). Ukoliko telefon koristite više za slušanje muzike, trajanje baterije će se spustiti na 1.5 dan.

  • Režim čitanja – tNajmanje zahtevan režim po pitanju potrošnje baterije. Nivo pozadinskog osvetljenja ekrana je podešen na milinalni nivo što ga čini pogodnim za čitanje. Prilikom korišćenja ovog režima aktivirali smo Haali čitač i autmatsko skrolovanje.
  • MP3 režim – Test koji objašnjava sam sebe. Pozadinsko osvetljenje ekrana se isključuje (preko standardnih alata ili uz pomć SPB Pocket Plus), nivo jačine zvuka se podešava na srednji nivo i zatim se vrši povezivanje komunikatora sa slušalicama te reprodukcija MP3 fajlova bitrate-a 128-320Kbs preko podrazumevanog plejera.
  • Maksimalno opterećenje – Osvetljnje ekrana se podešava na maksimum nakon čega se pokreće Core player i inicira reprodukcija video sadržaja rezolucije 320x240 piksela.

Dao sam sebi slobodu da izvedem dva testa za režim čitanja – pri nultom nivou jačine osvetljenja HTC Touch 2 je i dalje prikazivao 60% napunjenosti baterije nakon 30 sati „čitanja“. Stoga sam rešio da isprobam i jače podešavanje osvetljenja ekrana. Uprkos umerenoj napunjenosti baterije, performanse ovog uređaja su bile više nego dobre. Njegova baterija je omogućila duži rad nego što to mogu da obezbede baterije višeg kapaciteta odnosno njegov mlađi brat Touch 3G.

Performanse

Telefon radi na ažuriranoj verziji Qualcomm-ove MSM 7225 platforme (identične kao što je ona koja postoji kod modela Touch 3G) iako po pitanju performansi ova platforma ne donosi značajnija unapređenja u odnosu na druga Qualcomm-ova rešenja (kao što je MSM7200A).

Procesor modela Touch 2 radi na 528MHz, uređaj je opremljen sa 256MB RAM-a od čega operativni sistem i aplikacije koriste 175MB. Korisničke aplikacije mogu da zauzmu oko 80MB memorije. Takođe, telefon poseduje i 512MB ugrađene memorije (od čega je 320MB dostupno korisniku) plus ovaj kapacitet možete unaprediti memorijskom karticom.

U našem testu video prikazivanja prformanse modela HTC Touch 2 su bile gotovo identične performansama modela Touch 3G – radio je besprekorno sa svim rezolucijama do 640x480, dok ukoliko se odlučite da upload-ujete sadržaj više rezolucije moguće je da će doći do povremenog zamrzavanja slike odnosno preskakanja frejmova, tako da se u tom slučaju preporučuje konverzija.

Rezolucije ekrana: Samsung i900 – 240x400 piksela, HTC Touch2 – 240x320 piksela, Acer X960 – 640x480 piksela.

Kada je u pitanju brzina korisničkog interfejsa Touch2 se ispostavlja kao veoma dobar u svim standardnim aplikacijama i zadacima.

Povezivanje

Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani. Njegove opcije bežičnog povezivanja uključuju Wi-Fi i Bluetooth.

Za svrhe PC sinhronizacije i prenos podataka možete koristiti ExtUSB kabl koji se isporučuje sa telefonom, nezavisno od njegove Bluetooth bežične konektivnosti. Touch 2 koristi USB 2.0 standard, čija brzina u teoriji je 480Mbit/s međutim pri realnim situacijama kopiranje fajla veličine 10MB traje sa modelom Touch 2 preko USB konekcije 7-8 sekundi. Kada povežete uređaj sa personalnim računarom nudi vam se izbor jedne od sledećih opcija: „Active Sync“ ili „Portable Drive“. U drugom režimu će skladišteni kapacitet Touch 2 modela biti identifikovan kao uklonivi drive na vašem desktop sistemu (nije moguće izvršiti sinhronizaciju ličnih podataka sa PC-jem u ovom režimu).

Za upravljanje svim bežičnim interfejsima Touch 2 koristi aplikaciju iz HTC ovog paketa aplikacija – Comm Manager.

Komunikator poseduje i Bluetooth 2.1+ EDR modul i Broadcomm drivere. Ispod se nalazi rezime profila koji su dostupni sa modelom Touch 2 i njihove namene:

  • Generic Access Profile (GAP). Obezbeđuje osnovu za sve ostale profile.
  • Serial Port Profile (SPP). Emulira COM konekciju uređaja. Koristi se uglavnom za sinhronizaciju sa desktop personalnim računarima, uparivanje eksternih Bluetooth uređaja kao što su Bluetooth GPS prijemnici.
  • Object Push Profile (OPP). Osnovni profil za slanje „objekata“ kao što su slike, virtuelne poslovne kartice ili detalji sastanaka
  • Hands-Free Profile (HFP). Povezivanje Bluetooth slušalica i handsfree uređaja
  • Headset Profile (HSP). Najviše korišćeni profil, obezbeđuje podršku za popularne Bluetooth slušalice koje se koriste sa mobilnim telefonima.
  • Human Interface Device Profile (HID). Povezivanje Bluetooth tastature
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP). Prenos zvuka preko Bluetooth-a.
  • Audio Video Remote Control Profile (AVRCP). Upravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica.
  • Personal Area Network Profile (PAN). Mrežna konekcija preko Bluetooth-a, upotreba za povezivanje desktop PC-ja sa internetom preko komunikatora, zamenjuje Dual-Up Networking profil.
  • SIM Access Profile (SAP). Omogućava povezivanje sa SIM karticom telefona preko Bluetooth-a tako da recimo telefon u automobilu ne zahteva zasebnu karticu
  • File Transfer Profile (FPT)/ File Transfer Profile (FTP). PObezbeđuje pristup fajl sistemu drugog uređaja. Ovo uključuje podršku za dobijanje lista direktorijuma, promenu različitih direktorijuma, fajlova, brisanje fajlova i slično
  • Phone Book Access Profile (PSE)

Manipulacija stereo slušalicama je veoma laka sa modelom Touch 2 – nismo imali nikakvih problema sa uparivanjem slušalica sa uređajem niti smo iskusili bilo kakvo odlaganje zvuka ili nepravilan rad kontrola. Zvučni doživljaj koji je obezbedio komunikator je bio veoma dobar ali ukoliko ste audiofil onda bežične slušalice svakako ne mogu da obezbede zvučni doživljaj kakav vi očekujete.

Wi-Fi (802.11b/g).Wi-Fi modul Touch 2 uređaja je solidan i omogućava podešavanje jačine zvuka za bolji odnos prijem/trajanje baterije.

Navigacija

HTC Hero koristi Qualcomm-ov gpsOne čip za svrhu navigacije. U našim testovima bilo je potrebno oko 1.5 minuta da se Touch 2 poveže na odgovarajući satelit u slučaju da prethodno GPS modul nije bio povezan. Nakon inicijalnog povezivanja nije trebalo više od 30 sekundi za dalje funkcionisanje.

Obzirom da telefon ne poseduje nijedan specijalni softver za svrhu navigacije, možete koristiti Google Maps koja omogućava proračunavanje rute (bez glasovnih saveta), vršiti pretragu ulica, ili specifičnih adresa i mesta. Glavna prednost Google Maps u odnosu na sofisticiranije aplikacije je u tome što se mape mogu uplaod-ovati preko Web-a, što znači da bez obzira gde se nalazi ukoliko postoji intern tkonekcija nikada nećete ostati bez mapa. Sa druge strane, to što je aplikacija zavisna od konekcije može biti problematično jer je jednostavno ne možete koristiti u offline režimu.

Kamera

Komunikator poseduje 3MP CMOS kameru bez autofokusa, ogledalce za slikanje samog sebe kao i blic. Sve u svemu možete vrlo lako zaključiti kakvu vrstu slika nudi ovaj uređaj, mada bi i bilo malo suviše očekivati vrhunske fotografije od 3MP kamere sa fiksiranim fokusom.

Touch 2 poseduje standardni interfejs kamere kada su u pitanju HTC uređaji koji je identičan po izgledu sa onim koji postoji kod modela Touch 3G.

Fotografije

Sledeće rezolucije su dostupne za ovaj režim:

  • 3 M – 2048x1536
  • 2 M – 1600x1200
  • 1 M – 1280x960
  • L – 640x480
  • M – 320x240

Kao i obično, korisniku je dozvoljeno da menja trenutnu rezoluciju samo iz menija podešavana koji se ne prikazuje na viziru što je veliki nedostatak.

Touch2 takođe nudi različta podešavanja vezana za kvalitet slika:

  • Highest
  • High
  • Standard
  • Basic

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Sunny
  • Night
  • Incandescent
  • Fluorescent

Efekti:

  • Grayscale
  • Sepia
  • Negative
  • Cold

Ekspozicija:

  • Center
  • Integral

Kvalitet fotografija modela Touch 2 se može podesiti uz pomoć jednog od sledećih podešavanja: Contrast, Saturation, Sharpness (svako sa skalom od pet podeoka). Pored toga možete podesiti zvuk okidača, omogućiti i onemogućiti režim mreže za pomoć pri fotografisanju, tajmer, kao i vremenske odrednice na fotografiji.

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Video

Touch 2 snima video u MP4 ili H.263 (kodek mp4v ili h.263) pri 30 frejmova u sekundi. Zvuk se snima sa sAMR kodekom 512 kbps (sample rate – 16000Hz, stereo). Sledeće video rezolucije su dostupne sa komunikatorom: 352x288, 320x240, 176x144 i 128x96 piksela. Sve u svemu Touch 2 pravi pristojne video klipove kada su u pitanju komunikatori.

Softver, korisnički interfejs

Touch 2 je HTC-ov prvi uređaj koji se isporučuje sa prethodno instaliranim Windows Mobile 6.5 operativnim sistemom.

Komunikator poseduje različite teme za operativni sistem koje međutim mogu samo da menjaju gornje i donje panele kao i pozadinu u svim standardnim aplikacijama i menijima dok TouchFLO 2D grafika se nimalo ne menja.

HTC Touch 2 koristi TouchFLO 2 build 1918 (uređaj koji smo testirali). Glavna razlika ovog korisničkog interfejsa u odnosu na ranije verzije je brzina i nekoliko promena u njegovom izgledu. Pretpostavljam da već pogađate da je Touch 2 brži od prosečnog TouchFLO 2D baziranog uređaja, ali kada je u pitanju njegov izgled novi set ikona ne izgleda tako lepo kao monotoni thumbnal-ovi koji su postojali kod prethodnih verzija. Ipak, novi korisnički interfejs omgoućava glatkije prelaske.

Prethodno instalirane aplikacije

Java (JBlend) – Emulator za aplikacije napisane u Java-i. Njegove mogućnosti su vrlo ograničene; u svetlu ove činjenice 3D Java nije podržana. U većini slučajeva podrška za Java pokretane aplikacije za smart telefone i komunikatore nije uobičajena jer postoji veliki broj aplikacija za Windows Mobile na tržištu. Pojedini korisnici mogu načiniti izuzetak pa se odlučiti za OperaMini jer je ova aplikacija jasan pobednik kada je u pitanju ušteda u prenešenoj količini podataka. Još jedan primer upotrebe ove aplikacije je za zavisnike Java igara kojima je ovakav emulator neophodan. Međutim, podrazumevani emulator ne podržava dodatne biblioteke korišćene za kreiranje Java aplikacija za Nokia, Motorola brendirane i neke druge telefone. Stoga niko ne garantuje da će ove aplikacije biti pokretane i raditi pravilno.

Adobe Reader LE – je najšire usvojena aplikacija za pregled PDF dokumenata i ovo je njena verzija za mobilne uređaje. Slično kao njen stariji brat, ova aplikacija radi veoma sporo. Učitavanje stranice traje 10 do 15 sekundi a ukoliko stranica sadrži šeme ili slike onda učitavanje može da potraje i ceo minut. Treba napomenuti da kada su u pitanju manji fajlovi, mogućnosti ove aplikacije su više nego dovoljne.

Diktafon – Najosnovnija aplikacija za snimanje glasovnih klipova; takođe može i da ima ulogu plejera za snimke koje ste načinili. Svi zvučni klipovi mogu da se postave kao melodije pri dolaznim pozivima. Plus služi za snimanje dolaznih i odlaznih poziva (najbolja stvar u vezi nje je što može da snima obe strane).

Glasovno pozivanje – aplikacija koja objašnjava samu sebe. Zahteva trening glasa, drugim rečima glasovne tagove za specifične sadržaje. Međutim, ona pristojno radi svoj posao tako da nakon što odredite sva potrebna podešavanja nećete morati da je podešavate ponovo.

Čarobnjak za povezivanje – Veoma jednostavan alat koji omogućava da podesite internet i SMS profile po prvom pokretanju Touch2 modela. Možete uvek da se vratite na ova podešavanja plus se ona automatski pokreću svaki put kada zamenite SIM kartice.

RSS Hub – u pitanju je aplikacija za praćenje RSS Feed-ova. Ona sadrži podešavanja kao što su ona za zasebne feed-ove sa vestima, importovanje liste feed-ova sa *opml-files (sa *xml ekstenzijama) i Google Reader-om kao i za većinu drugih aplikacija ekstraktovanjem njihovih feed-ova u podržani tip fajla.

Aplikacija omogućava korisniku da podesi ključne reči za praćenje svih stavki vezanih za vesti koje sadrže te reči. Na primer, možete uneti „HTC“ i dodeliti ovom podešavanju određnu ikonu nakon čega će svi postovi sa vestima koji sadrže HTC biti označeni ovom ikonom.

Alat takođe nudi plug-in koji omogućava notifikacije o novim stavkama u okviru vaših feed-ova (kao i broj vesti koje sadrže ključne reči) na Today ekranu, iako se one neće pojaviti ukoliko koristite TouchFLO 2D interfejs. Jedini nedostatak ili da kažemo ne baš pogodna karakteristika koja karakteriše ovaj tip aplikacije je to što RSS Hub poziva pretraživač komunikatora za ovu svrhu.

YouTube – Kao što naziv sugeriše ova aplikacija služi za reprodukciju videa sa YouTube.com sajta. Karakteristika ove aplikacije je da ne zahteva nikakva naročita podešavanja – jedini detalj koji treba podesiti je željena rezolucija video klipova koji se prikazuju. Sa ovom aplikacijom možete da bookmark-ujete klipove, pretražujete istoriju pregledanih klipova kao i pretražujete najpopularnije klipove sa popularnog sajta. Takođe, dostupan je i specijalni Search tab koji omogućava lakšu pretragu video klipova.

Aplikacija može da radi preko Wi-Fi i GPRS/EDGE konekcija za prenos podataka stim što će vam u drugom slučaju trebati mnogo više vremena da uređaj učita video klip (Touch 2 ima mogućnost upload-ovanja i tokom reprodukcije).

Naš inženjerski primerak uređaja je posedovao samo jedan pretraživač – podrazumevani pretraživač za Windows Mobile – Internet Explorer 6, koji nije baš najpogodniji pretraživač koji se može naći. Ipak sigurni smo da će prodajne verzije modela HTC Touch 2 biti opremljene i sa Opera pretraživačem.

Metode unosa

HTC Touch 2 nudi sve metode unosa koje su prisutne kod drugih Touch brendiranih uređaja uključujući i Touch Diamond. To su potpuna QWERTY tastatura, thumboard-ovi sa 12 i 20 tastera. Srećom Touch 2 ne poseduje standardnu WM tastaturu.

Sa svakom od dostupnih tastatura možete se odlučiti za T9 predvidivi unos teksta. Kada koristite padove sa 12 i 20 tastera potrebno je da pritisnete svaki od tastera jednom i zatim odaberete različite reči dok vam Touch 2 nudi moguće završetke. Sve HTC tastature nude mogućnost prebacivanja na druge tastature pritiskom odgovarajućeg tastera a takođe je moguće i unošenje pomoćnih simbola (brojeva, te simbola !?% itd) bez potrebe da promenite izgled tastature – samo je potrebno da pritisnete i zadržite taster koji je potreban.

Zaključak

Kada je u pitanju kvalitet prijema, Touch 2 se pokazao kao pristojan uređaj iako smo testirali inženjerski primerak. I slušalica i zvučnik su bili dovoljno glasni i obezbeđivali su jasan zvuk bez ikakvih škriputavih smetnji. Vibracija je bila prosečne jačine.

Touch 2 je već stigao na police prodavnica širom sveta i cena po kojoj se prodaje ne može da garantuje da će biti jedan od najprodavanijih modela, međutim ukoliko je suditi po događajima od prošle godine sa približavanjem sezone praznika njegova cena će padati pa tada može da se očekuje bolja prodaja. HTC Touch 2 ima neke prednosti u odnosu na druge komunikatore ove kompanije kao što je činjenica da je prvi kompanijin uređaj baziran na WM 6.5 kao i prerađeni interfejs te 3.5mm audio priključak.

Sa druge strane HTC Touch 2 je ponuda srednjeg opsega koja će biti prigodna za one koji imaju nameru da kupe HTC brendirani uređaj sa TouchFLO interfejsom ali nisu spremni da odvoje više novca za neku od vrhunskih ponuda ove kompanije.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024