HD2 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon HTC HD2
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC HD2. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC HD2 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-komunikatora HTC HD2

Prodajno pakovanje:

  • Komunikator HTC HD2
  • Baterija kapaciteta 1230 mAh
  • Žične stereo slušalice sa daljinskim upravljačem
  • Kabl za povezivanje sa računarom
  • Punjač (koristi kabl za povezivanje sa PC-jem)
  • Memorijska kartica kapaciteta 1 GB sa kompletnim setom za "Navitel Navigator 3.2"
  • Torbica
  • Uputstvo za upotrebu
  • CD sa softverom

Uz komunikator HD2 kompanija otvara potpuno novi segment razvoja svojih vodećih proizvoda, a radi se o uređaju kompletnog spektra mogućnosti i karakteristika koji je opremljen najnovijom verzijom novog Sense TouchFLO interfejsa sa velikim brojem unapređenja. Ovo je najskuplji i najfunkcionalniji komunikator ove kompanije koji je baziran na Windows Mobile platformi a sigurno je da HD2 možemo smatrati početnom tačkom prelaska kompanije na Android dok će uloga WM segmenta lagao da gubi na svojoj važnosti.

Dizajn, materijali, kućište

Ovaj uređaj možemo nazvati taocem velikog ekrana, tačnije rečeno njegovih dijagonala. Kreiranjem uređaja sa 4.3’’ ekranom, proizvođač je morao da se suoči sa teškim zadatkom: da se pobrine da komunikator ne bude suviše veliki. HTC je to učinio i uprkos velikom ekranu HD2 je prikladan za svakodnevnu upotrebu uprkos svojim dimenzijama. Prvo, zbog toga što mu je kućište veoma tanko a drugo, zbog toga što su strane najmanje što je moguće (debljina desnog i levog okvira je oko 4mm) i treće, kombinacija različitih materijala maske i njihove uspešne primene takođe pomaže da se naviknete na relativno velike dimenzije.

Imajući u vidu da je dizajn HD2 već doveo do velikog broja kontroverzi, a neki idu toliko daleko i navode da dizajn sa ovolikim ekranom jednostavno ne može obezbediti dobar izgled. Po mom mišljenju, HTC HD2 odlično izgleda a imajući u vidu njegove dimenzije i dijagonalu ekrana možemo reći da je uređaj pravougaonog oblika, tanak, crn i bez dodatnih umetaka i dekorativnih detalja što je definitivno plus.

Sa prednje strane kućišta postoji jedan sloj zaštitnog stakla koje se vrlo brzo isprlja i postane prekriven otiscima prstiju ali nema nikakvih ogrebotina, tako da se ne morate plašiti da će doći do pojave nekog oštećenja.

Ram oko ekrana, kao i gornji i donji delovi sa zadnje strane, izrađeni su od neprozirne plastike meke na dodir. Zahvaljujući korišćenim materijalima ali i samom dizajnu, telefon odlično staje u šaku i sigurno je da vam iz nje neće iskliznuti. Odeljak za bateriju izrađen je od metala, potrebno ga samo pomeriti i vratiti na svoje mesto a nikakvi zazori nisu prisutni. Uređaj koji smo mi testirali imao je i jedno udubljenje ali ne možemo sa sigurnošću reći da je to samo slučaj sa našim aparatom ili udubljenje postoji kod svih modela.

Nema nikakvih žalbi na kvalitet izrade budući da svi delovi odlično pristaju jedan uz drugi a poklopac baterije je čvrsto postavljen. Jedino na šta bi možda ukazali pažnju jeste ivica oko kamere koja se čini nedovoljno razvijenom. Kod industrijskih modela možete dodirivati stakleni deo i osetiti da je površina ravna dok ovde prstima dodirujete ivicu okvira. Ovo je najverovatnije namerno tako urađeno da bi se izbegle ogrebotine na staklenom delu i onim momentima kada uređaj ostavljate na ravnim površinama, na primer na stolu. Inače, uređaj na ravnoj površini ne stoji ravno u potpunosti već se prebacuje sa strane na stranu budući da je zadnja strana blago izvijena. Prema tome, ukoliko vam se dopada da kucate na tastaturi kada vam uređaj stoji na ravnoj površini, sigurno je da će vam biti potrebno neko vreme da se naviknete na ponašanje HD2 ili ćete jednostavno morati da držite telefon u ruci dok unosite tekst.

Konektor SIM kartice nalazi se ispod baterije pa je za zamenu kartice neophodno ukloniti bateriju. Obezbeđena ja podrška za kartice bilo kojih veličina, standardne microSDHC. Za zamenu memorijske kartice potrebno je otvoriti poklopac i ukloniti samu bateriju.

O samom kućištu nema ništa specijalno da se kaže. Jedina stvar koja se može pomenuti jeste da se prašina konstantno skuplja ispod ekrana kao i da stalno zapušava otvor za slušalicu. Osim toga nema nikakvih primedbi a ni ove navedene nisu posebno važne.


Dimenzije

Po svojoj veličini HTC HD2 jedva pristaje u opseg telefona koji su prikladni za permanentnu upotrebu. Pri odabiru HD2 kao osnovnog telefona preporučujem da prvo odete i da ga uživo vidite, ocenite njegovu veličinu da posle ne bude neke zabune budući da je HD2 zaista veliki uređaj.

  • HTC HD2 - 120,5 x 67 x 11 mm, 157 g
  • HTC Touch HD - 115 x 62,8 x 12 mm, 147 g
  • HTC MAX 4G - 113,5 x 61,3 x 13,9 mm, 151 g
  • Apple iPhone - 115,5 x 62,1 x 12,3 mm, 133 g
  • Samsung Omnia II (I8000) - 118 x 60 x 11,9 mm

Komunikator je težak, njegova težina je primetna a njegova dužina i širina ostavljaju daleko iza sebe aparate kao što su Apple iPhone i Samsung GT-i8000. Jedini izuzetak koji postoji po pitanju veličine je debljina kućišta, pa je tako HD2 minimalan čak i u poređenju sa konkurentskim modelima.

Nošenje HD2 u džepovima će biti moguće ili u tašni mada to iskustvo neće uvek biti prijatno. Tokom poziva držanje HD2 u ruci je zgodno uprkos njegovoj veličini. Kada se uređaj prinese uhu ekran se gasi tako da je slučajno pritiskanje tastera tokom razgovora gotovo nemoguće.

Poređenje sa modelom HTC MAX 4G:

Poređenje sa modelom Samsung B7610:

Poređenje sa modelom HTC Touch Diamond:

Poređenje sa modelom Samsung WiTu (i900):

Poređenje sa modelom HTC Hero:

Poređenje sa modelom Acer Liquid:

Kontrole

Sa prednje strane uređaja nalazi se slušalica. Sa leve strane nalaze se dva indikatora i to su senzor osvetljenja koji automatski podešava nivo osvetljenja ekrana i senzor blizine koji je zadužen za isključivanje ekrana tokom poziva. Unutar levog zvučnika nalazi se indikator svetla koji svetli crveno prilikom punjenja uređaja i koji treperi kada je baterija skoro prazna. Kada postoje propušteni pozivi ili nepročitane tekstualne poruke, indikator treperi zelenim svetlom dok za e-mail nema nikakvih obaveštenja. Kod velikog broja novih aparata kompanija je odbila da prikaže rad bežičnih interfejsa (Wi-Fi, Bluetooth, GPS) pa je isti slučaj i kod modela HD2. Uređaj ne poseduje sekundarnu kameru za video konferencije.

Taster za kontrolu jačine zvuka nalazi se sa leve strane, njegova dužina je umerena a izdignut je oko 1mm u odnosu na kućište pa je veoma zgodno koristiti ga tokom poziva ili bez potrebe da vadite telefon iz džepa. Ovaj taster vam takođe omogućava da menjate nivo jačine zvuka.

Sa donje strane HTC HD2 nalazi se univerzalni microUSB priključak za povezivanje punjača, kabla ili neke druge dodatne opreme. Počevši sa HD2, kompanija je počela sa laganim prelaskom sa svog ExtUSB interfejsa na standardni microUSB interfejs. Po mom mišljenju to je jedan od boljih poteza kod velikog broja telefona različitih prodavaca budući da uz microUSB možete koristiti isti kabl kao i prilikom povezivanja sa računarom, tako je mnogo lakše.

Sa donje strane nalazi se 3.5mm priključak za slušalice ili hands free. Za razliku od prethodnih uređaja ove kompanije kada slušalice nisu mogle da budu povezane na 3.5mm konektor i interfejs HD2, sada se sva povezivanja vrše preko 3.5mm konektora. Sama lokacija mini-priključka, po mom mišljenju, nije mogla biti bolja. Imajući u vidu da je telefon u džepu najčešće okrenut naopačke, priključak se tada nalazi na samom vrhu, ništa ga ne blokira i nalazi se na ravnoj površini, za razliko kod modela HTC Hero gde se konektor nalazi na kosini.

Kod modela HTC HD2, kao kod većine novih uređaja ove kompanije, ne postoji taster kamere već je kompanija otišla korak dalje i obezbedila poseban taster za uključivanje i isključivanje. Da bi aktivirali ekran uređaja dovoljno je da pritisnete bilo koji taster ispod ekrana. Shodno tome, tokom kuckanja tastera za pozivanje otvarate meni u okviru kojeg možete odabrati jednu od akcija: isključivanje uređaja za blokiranje ili omogućavanje vibracije. Ne mogu reći da je ova šema jednostavna za navikavanje naročito ukoliko možete da koristite WM jedinice sa posebnim tasterom. Šta više, taster za brisanje nalazi se u donjem desnom uglu kućišta što i nije baš najzgodnije u svakoj situaciji. Bilo bi mnogo bolje da je HTC ostavio poseban taster za uključivanje i isključivanje.

Sa desne strane nema nikakvih elemenata kao kada je u pitanju gornji deo. Set tastera za kontrolu aparata sastoji se od pet tastera i locirani su ispod ekrana: od tastera za prihvatanje poziva do tastera za povratak na glavni ekran, taster sa menijem za pozivanje, Windows Mobile taster, Back taster i taster za odbacivanje dolaznog poziva. Tu su još i hardverski tasteri (za razliku od HD i MAX 4G). Šta više, taster za napajanje izdvojen je nekih 1-1.5mm van površine kućišta a tasteri su podeljeni međusobno tako da su jednostavni za korišćenje. Jedina stvar koja nedostaje jeste džojstik, petosmerni taster ili, u najgorem slučaju, trackball.

Ovaj aparat ne poseduje tastere kojima možete dodeliti neku funkciju ali u okviru Haali Reader-a je moguće odrediti neke funkcije.

Ekran

Uređaj koristi TFT matricu dijagonale 4.3’’ (fizička veličina ekrana – 88x56mm). Da bi mogli da razumete koliko je veliki ekran HTC HD2 niže su prikazane dijagonale različitih uređaja radi poređenja.

  • HTC HD2 - 4.3 "(88x56 mm)
  • HP iPaq hx4700 - 4 "
  • HTC MAX 4G - 3.8 "(83x50 mm)
  • Samsung GT-i8000 - 3.7 "(81x48 mm)
  • Apple iPhone 3Gs - 3.5 "
  • Nokia N900 - 3.5 "

Poređenje ekrana modela HTC HD2 sa Samsung B7610

Poređenje ekrana modela HTC HD2 sa HTC MAX 4G

Oni koji su upoznati sa WM navode usporedbe sa dijagonalom modela Palm HP hx4700, a oni koji su navikli na Apple iPhone će takođe imati predstavu o veličini HD2 ekrana. Naravno, neko može reći da je rezolucija 800x480 piksela na 4.3 dijagonali suvišna ali to nikako nije slučaj budući da slika nije zrnasta već je oštra i jasna osim kada su u pitanju ikone menija ali to je već problem samih ikona a ne ekrana. Moramo pomenuti da Windows Mobile nema podršku za više od 65.536 boja što me sigurno neće sprečiti da ekran modela HTC HD2 nazovem najboljim od svih mobilnih uređaja, uključujući i one koje poseduju Motorola DROID i drugi aparati. Ekran modela HTC HD2 je atraktivan i ovo predstavlja novi korak u razvoju ekrana za mobilne uređaja a HTC već po tradiciji prvi predstavlja novine na ovom tržištu ostavljajući iza sebe kompanije Nokia i Samsung.

Ekran karakteriše veliki kapacitet, odgovara na dodire prstiju, olovke, odgovara čak i kada nosite rukavice – ukratko rečeno, nijedan od ekrana ne reaguje na ovaj način. Diskusija o preciznosti gotovo da nema smisla imajući u vidu činjenicu da je veoma veliki te da nema mesta za pogrešni klik. Uglovi gledanja su maksimalni, kako vertikalni tako i horizontalni.

Minimalni nivo osvetljenja je dovoljan za čitanje informacija dok je maksimalni nivo prejak, pa je korišćenje ovog nivoa osvetljenja razumno samo kada koristite telefon na otvorenom pri jakim sunčevim zracima. Kada je reč o prikazu informacija pri direktnim sunčevim zracima nije moguće potvrditi ovo za maksimalno osvetljenje ali ekran HD2 uz umerenu sunčevu svetlost pruža bolje uslove za čitanje informacija nego što je to bio slučaj sa prethodnim HTC ekranom.

Međutim, i pored toga ni ovaj ekran nije bez nedostataka. Normalno vidljiva mreža na ekranu osetljivim na dodir, kao na primer kod iPhone-a, jedva se vidi. Ipak, vidljiva je golim okom a možda je najbolje da njen prikaz isključite budući da se nekada ona može videti i kada je ekran isključen. Ne mogu reći da je ovo neki veliki nedostatak ali sama ova činjenica nikako nije prijatna.

Kamera

Komunikator je opremljen 5MP kamerom sa autofokusom. Sočivo kamere je smešteno sa zadnje strane uređaja u gornjoj zoni, gde se nalazi i LED blic.

Interfejs kamere modela HTC HD2 je sličan onome koji postoji kod modela HTC HD i MAX 4G, pri čemu je jedina razlika postojanje novog tastera – za odabir režima blica (auto, off, on) kao i nekoliko izmena u strukturi menija.

U režimu vizira, na ekranu postoje dva tastera – za snimanje i za pozivanje menija podešavanja. Uređaj automatski vrši fokusiranja na objekat ali ukoliko niste zadovoljni fokusom moguće je izvršiti refokusiranje, držeći odgovarajući taster za snimanje ili jednostavnim dodirom na ekranu mesta na kojem želite da fokus bude. Pritiskom tastera za pozivanje menija pojavljuju se dodatne ikone – pristup meniju podešavanja, odabir menija snimanja, prelazak između fotografija u okviru albuma, kao i opcije za povećanje (skaliranje) slike, te broj dostpunih snimaka. Promena rezolucije, tip snimka kao i neka druga podešavanja su takođe dostupna u okviru menija za podešavanje.

Rezolucije se mogu promeniti samo iz prozora detaljnih podešavanja što nije nimalo zgodno. Iako bi bilo logično da funkcioniše, promena rezolucije jednim dodirom tastera ne funkcioniše. U podešavanjima je moguće odabrati visoku rezoluciju (wide), tako da se nakon snimanja slika prikazuje preko celog ekrana, a ne samo na delu. Ovo je logična odluka imajući u vidu da uređaj poseduje widescreen ekran i da je pregled sika na ekranu modela HD2 zaista prijatan i ugodan.

Dsotupne su sledeće rezolucije za fotografije (u pitanju su standardne rezolucije, ne wide):

  • 5M - 2592x1944
  • 3M - 2048x1536
  • 2M - 1600x1200
  • 1M - 1280x960
  • Cost-effective - 640x480

Kvalitet slike (utiče na veličinu slike):

  • Basic
  • Standard
  • High
  • Higher

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Sunny
  • Night
  • Incandescent
  • Fluorescent

Efekti:

  • Grayscale
  • Sepia
  • Negative

Ekspozicija (moguće je odabrati samo sa funkcijom fokusiranja):

  • Centered
  • Integral

Kao i kod svih najnovijih HTC uređaja da biste potvrdili odabir konfiguracije morate uvek pritisnuti taster „Finish“ (Done). Za mnoge korisnike sasvim sigurno je logičnija šema sa dvostrukim klikom na taster, ali tako nešto ne funkcioniše kod HTC uređaja već morate pritisnuti Finish.

Pored opisanih podešavanja, možete promeniti nivo kontrasta, zasićenje boja, nijanse kao i oštrinu slika na skali sa pet podeoka. Takođe, moguće je izvršiti podešavanje zvuka pri fotografisanju (može se isključiti) kao i uključiti mrežu na viziru tako da vam bude lakše da izvršite kompoziciju fotografije. Dodatne opcije uključuju i vremensku odrednicu na fotografiji i što je još važnije mogućnost ISO podešavanja (100, 200 i 400).

Kvalitet dobijenih snimaka se najbolje može proceniti na osnovu primera fotografija. Po mom mišljenju HTC HD2 se ne razlikuje po pitanju kamere u odnosu na modele HTC Hero ili Samsung GT i8000. Na žalost vremenske prilike nam nisu dozvolile da snimimo fotografije po sunčanom danu ali verujemo da se njihov kvalitet ne bi razlikovao od onog koji je dobijen modelima Hero ili GT-i8000.

(+) Uvećaj, 2592x1552 (+) Uvećaj, 2592x1552
(+) Uvećaj, 2592x1552 (+) Uvećaj, 2592x1552
(+) Uvećaj, 2592x1552 (+) Uvećaj, 2592x1552
(+) Uvećaj, 2592x1552 (+) Uvećaj, 2592x1552
(+) Uvećaj, 2592x1552 (+) Uvećaj, 2592x1552
(+) Uvećaj, 1408x480 (+) Uvećaj, 1408x480

Snimanje teksta

(+) Uvećaj, 1552x2592 (+) Uvećaj, 1552x2592
(+) Uvećaj, 1552x2592

Uređaj se može koristiti za snimanje teksta ali treba napomenuti da da biste dobili jasan snimak koji će kasnije softver za prepoznavanje teksta identifikovati na pravi način morate snimati bilo po dnevnom svetlu ili pod dobrim osvetljenjem, i što je najvažnije morate snimiti nekoliko snimaka i odabrati najbolji.

Makro

(+) Uvećaj, 2592x1552 (+) Uvećaj, 2592x1552
(+) Uvećaj, 2592x1552 (+) Uvećaj, 2592x1552

Na uređaju je dostupan zaseban makro režim, tako da HD2 može da snima objekte koji su vrlo blizu, ali treba napomenuti da je na takvim fotografijama primetan značajan šum i nesavršenosti.

Fotografisanje blicem

(+) Uvećaj, 1552x2592 (+) Uvećaj, 1552x2592
(+) Uvećaj, 1552x2592 (+) Uvećaj, 1552x2592

Ukoliko želite da snimate fotografije po mraku na otvorenom čak i sa blicem one će definitivno sadržati dosta šuma. Blic ovog uređaja možete i da koristite kao baterijsku lampu (dovoljno je da pokrenete aplikaciju kamere i uključite blic).

Video

Video se snima u MP4 ili 3GP (kodek mpeg4v ili h.263) formatima pri brzini od 23-24fps i rezoluciji 640x480 piksela. Za snimanje zvuka koristi se AAC kodek, bitrate je 48Kbps (podaci dobijeni preko Media Player Classic softvera), dok je sampling frekvencija 48000Hz a režim snimanja - stereo.

Za video na raspolaganju su vam sledeće rezolucije:

  • VGA - 640x480
  • CIF - 352x288
  • L - 320x240
  • M - 176x144 (available only when using the recording format 3GP)

Podešavanja koja su dostupna u video režimu su slična kao i za foto režim. Od karakteristika koje vredi pomenuti tu su mogućnost uključenja/isključenja snimanja zvuka, prikaz ograničenja trajanja ili veličine završnog fajla.

Pri bilo kojoj rezoluciji video snimanja možete koristiti dvostruko skaliranje. Korišćenje zum funkcije tokom snimanja nije moguće već morate zaustaviti snimanje. Kvalitet videa je u liniji sa najnovijim modelima kompanije HTC. Generalno ova kamera obezbeđuje prilično dobar kvalitet za snimanje u većini slučajeva ali daleko od toga da može da posluži za neke ozbiljnije primene.

Trajanje baterije

Uređaj koristi Li-Ino-sku bateriju kapaciteta 1230mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi 6 časova razgovora (GSM) i do 490 časova (20 dana) u režimu mirovanja kao i osam časova video te 12 sati audio reprodukcije.

U praksi smo uređaj testirali pod sledećim uslovima:

  • 30-40 poziva na dan
  • Slanje 10-20 tekstualnih poruka
  • Provera elektronske pošte svakog sata preko GPRS / EDGE
  • Korišćenje Wi-Fi, približno 1 čas
  • Slušanje muzike 4-5 časova

Komunikator HTC HD2 može jednim punjenjem baterije da radi od jutra do večeri. Sveukupno pristojan rezultat ali ukoliko gledate kontinualno video uređaj može da obezbedi 4-5 sati autonomije. Ukoliko niste preterano aktivni sa uređajem (ne više od 1 čas telefoniranja dnevno) velika je verovatnoća da ćete uspeti da „pregurate“ i noć bez punjenja baterije. Ovakvi rezultati nisu nimalo iznenađujući imajući u vidu da uređaj poseduje ekran dužine dijagonale 4.3“.

Za potpuno punjenje baterije uređaja je bilo potrebno oko 3 sata.

Takođe smo izvršili nekoliko testova trajanja baterije.

  • Režim čitanja - Najmanje zahtevan režim po pitanju potrošnje baterije. Nivo pozadinskog osvetljenja ekrana je podešen na milinalni nivo što ga čini pogodnim za čitanje. Prilikom korišćenja ovog režima aktivirali smo Haali čitač i automatsko skrolovanje.
  • MP3 režim -Test koji objašnjava sam sebe. Pozadinsko osvetljenje ekrana se isključuje (preko standardnih alata ili uz pomć SPB Pocket Plus), nivo jačine zvuka se podešava na srednji nivo i zatim se vrši povezivanje komunikatora sa slušalicama te reprodukcija MP3 fajlova bitrate-a 128-320Kbs preko podrazumevanog plejera.
  • Maksimalno opterećenje - Osvetljnje ekrana se podešava na maksimum nakon čega se pokreće Core player i inicira reprodukcija video sadržaja rezolucije 320x240 piksela.

Ovi rezultati su očekivani i telefon se ponašao pristojno kada je u pitanju slušanje muzike ili čitanje teksta ali kada je u pitanju video reprodukcija ona se pokazala kao najveći potrošač energije.

Performanse

Uređaj je izgrađen na novoj platformi koja nam dolazi iz kompanije Qualcomm QSD8250, koja je takođe poznata kao Snapdragon. Iako ova platforma vodi poreklo još iz 2007 godine, prvi uređaj baziran na ovoj platformi je predstavljen tek ove godine (Toshiba GO1).

Karakteristike Qualcomm QSD8x50 platforme:

  • 1 GHz CPU
  • 600MHz DSP
  • integrisani 3G mobile broadband
  • Podrška za Wi-Fi ® i Bluetooth ® povezivanje
  • Ugrađeni gpsOne ® engine sedme generacije sa samostalnim GPS i Assisted-GPS režimima
  • Video dekodiranje visoke definicije (720p) kao i podrška za višestruke video kodeke
  • 3D grafika visokih performansi do 22M trouglova/s i 133M 3D pikslea/s
  • podrška za visoku rezolucija do WXGA (1280x720)
  • Podrška za do 12 MP kameru
  • Višesturki audio kodeci: (AAC +, eAAC +, AMR, FR, EFR, HR, WB-AMR, G.729a, G.711, AAC stereo enkodiranje)
  • Podrška za mobilnu televiziju TV (MediaFLO ™, DVB-H and ISDB-T)
  • Podrška za Windows Mobile ®, Android i brojne Linux bazirane sisteme
  • Qualcomm-ovo alternativno rešenje hibridnog režima

Platforma sa procesorom radnog takta 1GHz kod modela HTC HD2 kao što je slučaj i kod modela Acer Neo Touch ne obezbeđuje vidljivo povećanje brzine interfejsa. Ipak, hardver koji je implementiran u ovaj uređaj omogućava da komunikator baziran na Qualcomm QSD8250 radi veoma dobro. Kada je u pitanju količina dostupne memorije, inženjerski primerak modela HTC HD2 je posedovao 336-337MB radne memorije, dok kod konačnog modela ova količina je povećana na 448MB a korisniku je na raspolaganju i 512MB skladištene memorije. Sve u svemu količina memorije koju poseduje ovaj uređaj je dovoljna za većinu karakteristika.

Kao što znamo među mogućnostima nove Qualcomm platforme je i zvanična podrška za reprodukciju HD videa (720p). Na žalost, kao što je slučaj i kod modela Acer neo Touch i kod HD2 ne postoji mogućnost video akceleracije u okviru čipseta, što može da izazove probleme sa video reprodukcijom. Kada je u pitanju pregled sadržaja rezolucije do 800x400 piksela, reprodukcija se odvija glatko, dok već pri višim rezolucijama dolazi do određenog seckanja odnosno propuštanja frejmova (naročito ukoliko se radi o sadržaju sa mnoštvom dinamičkih scena).

Još jedan problem postoji kada je u pitanju standardni plejer ovog uređaja (HTC Video Player) koji je dostupan kada otvorite program Album. Istina nisam imao nikakvih problema kada sam gledao trailer za film „2012“ koji je uređaen u rezoluciji 876x416 i pri 3000Kbps. Problem ovog plejera je što podržava mali broj formata (wmv, mpeg4, h.263, h.264 i motion jpeg). Problem sa nekonverotvanim videom se ne da lako prevazići. Ipak, za najveći broj korisnika, mogućnosti pregleda video sadržaja će takve kakve jesu biti odlične, naročito ukoliko se uzme u obzir da se mogu gledati sadržaji u 480p rezoluciji što je već dobra rezolucija za gledanje na ekranu laptop računara pa nema nikakve sumnje da će slika biti odlična i na ekranu telefona.

Prema rezultatima izvršenih testova HTC komunikator je nešto inferiorniji u odnosu na Acer-ov model, mada je ova razlika jedva primetna ukoliko gledate video na oba plejera istovremeno, inače ćete razliku ćete teško primetiti.

Povezivanje

Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani.

Za svrhe PC sinhronizacije i prenos podataka možete koristiti microUSB kabl koji se isporučuje sa telefonom. HTC HD2 koristi USB 2.0 standard, čija brzina u teoriji je 480Mbit/s međutim pri realnim situacijama kopiranje fajla veličine 10MB traje sa modelom HD2 preko USB konekcije 7-8 sekundi. Ukoliko odaberete da za transfer podataka koristite ugrađeni memoriju brzina podataka će biti povećana duplo pa će za prenos 10MB podataka trebati oko 4-5 sekundi. U drugom režimu će skladišteni kapacitet HD2 biti identifikovan kao uklonivi drive na vašem desktop sistemu (nije moguće izvršiti sinhronizaciju ličnih podataka sa PC-jem u ovom režimu).

Komunikator poseduje i Bluetooth 2.1+ EDR modul i Broadcomm drivere. Ispod se nalazi spisak profila dostupnih modelom HD2 i njihove namene:

  • Generic Access Profile (GAP). Obezbeđuje osnovu za sve ostale profile.
  • Dial Up Network (DUN). Profile za upotrebu uređaja kao modema.
  • Object Push Profile (OPP). Osnovni profil za slanje „objekata“ kao što su slike, virtuelne poslovne kartice ili detalji sastanaka
  • Hands-Free Profile (HFP). ovezivanje Bluetooth slušalica i handsfree uređaja.
  • Headset Profile (HSP). Najviše korišćeni profil, obezbeđuje podršku za popularne Bluetooth slušalice koje se koriste sa mobilnim telefonima.
  • Human Interface Device Profile (HID). Povezivanje Bluetooth tastature
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP). Prenos zvuka preko Bluetooth-a.
  • ActiveSync Profile. Sinhronizacija sa ActiveSyncpreko Bluetooth.a.
  • Audio Video Remote Control Profile (AVRCP).Upravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica.
  • Personal Area Network Profile (PAN). Mrežna konekcija preko Bluetooth-a, upotreba za povezivanje desktop PC-ja sa internetom preko komunikatora, zamenjuje Dual-Up Networking profil.
  • SIM Access Profile (SAP). Omogućava povezivanje sa SIM karticom telefona preko Bluetooth-a tako da recimo telefon u automobilu ne zahteva zasebnu karticu
  • File Transfer Profile (FPT). Obezbeđuje pristup fajl sistemu drugog uređaja. Ovo uključuje podršku za dobijanje lista direktorijuma, promenu različitih direktorijuma.
  • Phone Book Access Profile (PBAP)
  • Serial Port profile (SPP). Emulira COM-port i povezuje se preko Bluetooth.a.

Manipulacija stereo slušalicama je veoma laka – nismo imali nikakvih problema sa uparivanjem slušalica sa uređajem niti smo iskusili bilo kakvo odlaganje zvuka. Svi tasteri sem kretanja u okviru numere su radili preko lsušalica (HTC BH S100). Kvalitet zvuka kada smo koristili stereo slušalice (HTC BH S100) je manje više u liniji sa svim ostalim ponudama kompanije.

Wi-Fi (802.11b / g). Wi-Fi modul ovog uređaja je solidan i omogućava podešavanje jačine zvuka za bolji odnos prijem/trajanje baterije. Pretraživanje Web-a, preuzimanje fajlova sa WiFi konekcijom nije predstavljalo problem.

Routing Wi-Fi. Kod modela HTC HD2 postoji interesantna karakteristika koja u nekim slučajevima može biti vrlo korisna. Ona radi na sledeći način. Podešavanja za bežično povezivanje uključuju ovu funkciju koja omogoućava da unesete željeno ime i lozinku, pa tako možete sa svojim laptop računarom da se povežete na internet koristeći GPRS/EDGE ili UMTS/HSPDA konektivnost.

Gde ova karakterisitka može biti korisna. Recimo ukoliko putujete ili se nalazite u hotelu a ne možete da ostvarite iz nekog razloga povezivanje preko WiFi mreže, ali imate lokalnu SIM karticu sa relativno jeftinim 2G/3G saobraćajem.

Sve je radilo vrlo dobro kada je u pitanju ova funkcija. Proverio sam rad ove funkcije i sa sledećim uređajima:

  • HTC MAX 4G
  • HTC Hero
  • HTC Tattoo
  • HTC Touch Diamond
  • Samsung B7610
  • Acer Liquid

Od svih Wi-Fi mreža “vidi” samo Acer, Samsung i Touch Diamond, dok prve tri mreže jednostavno ne vidi. Pokušao sam manuelnim putem da dodam ove tri mreže, ali povezivanje nije bilo moguće. Povezivanje sa dva uređaja za HDF2 na WiFi nije funkcionisalo takođe. Kao rezultat ovih mojih pokušaja ne mogu da kažem za koliko je tačno konekcija ova karakteristika, ali svi moji pokušaji povezivanja više od jednog uređaja nisu funkcionisali. Kada koristite ovu karakteristiku HTC HD2 se značajno zagreva, međutim ovo ne treba shvatiti kao veliki nedostatak. Pitanje koje se nameće je zašto sa pojedinim uređajima ova karakteirsitka radi a sa nekima ne još uvek nema odgovor ali ga očekujemo od proizvođača.

Navigacija

HTC HD2 koristi Qualcomm-ov ugrađeni čip za svrhu navigacije. Tehnologija nosi naziv GpsOne i kombinuje dva osnovna načina pozicioniranja pomoću satelita i podataka mrežnog operatera. U našim testovima bilo je potrebno oko 1.5 minuta da se Touch HD poveže na odgovarajući satelit u slučaju da prethodno GPS modul nije bio povezan. Nakon inicijalnog povezivanja nije trebalo više od 15 do 30 sekundi.

Za svrhu korišćenja uređaja kao navigacionog uređaja dostupna je kompletna verzija “Navitel Navigator 3.2” softvera koja se nalazi na memorijskoj kartici kapaciteta 1GB koja se nalazi u prodajnom pakovanju.

    Program podržava besplatni servis “Navitel”. Podaci o saobraćaju i putevima se dobijaju iz same aplikacije.

    Kod modela HTC HD2 je dostupna karakteristika koju je kompanija prethodno implementirala samo u svoje navigacione komunikatore. Kada umetnete uređaj u postolje za navigaciju u automobilu aktivira se specijalni meni “Auto Mode” (NaviPanel) koji omgoućava trenutan početak korišćenja navigacije i dostupnih servisa kao što su Footprints.

    Muzika

    Prisustvo 3.5mm priključka obavezuje me da kažem nešto o mogućnostima ovog uređaja kada je u pitanju muzika. U okviru prodajnog pakovanja su dostupne slušalice koje poseduju mali daljinski upravljač (kao kod modela HTC Hero) a korišćenjem ovog daljinskog upravljača korisnik može da pauzira numeru, da je ponovo reprodukuje od početka, kreće se između numera kao i odgovara na pozive.

    Ukoliko u režimu slušanja muzike (kada vam je aktiviran tab “Music”) okrenete uređaj horizontalno u prebacite ekran na režim prikaza preko celog ekrana možete da vidite omot albuma koji slušate ili da se prebacite na listu pesama. Kontole se u ovom slučaju nalaze u dnu ekrana. Ovaj režim je interesantan kada treba da odaberete muziku za album sa slikama mada naravno doprinosi lepoti i efikasnosti uređaja.

    Kada je u pitanju kvalitet zvuka treba reći nekoliko reči. Barem jedno unapređenje je dostupno kod modela HD2 u odnosu na ranije ponude – to je ekvilajzer koji nije postojao kod prethodnih ponuda. Sa standardnim slušalicama koje se isporučuju uz ovaj uređaj zvuk je dobar, ali ćete pravo otkrovenje upoznati ukoliko isprobate neke od “zatvorenih” slušalica npr. Sennheiser HD212Pro koje eliminišu okolne šumove te pojačavaju zvučni doživljaj u značajnoj meri.

    Kod uređaja postoji takođe vrlo dobra karakteristika koja postoji i kod drugih HTC uređaja – ukoliko tokom reprodukcije slučajno izvučete priključak za slušalice, reprodukcija automatski prestaje.

    Softver

    Komunikator radi na Windows Mobile 6.5 platformi, a ukoliko ćemo se potpuno tačno izražavati onda u pitanju nije komunikator već istinski Windows telefon, ali to sada nije mnogo važno. Kao korisički interfejs ovaj uređaj koristi HTC Sense koji je ažurirana druga verzija TouchFLO 3D (Manla 2.5.192xxxxx).

    Dodatne karakteristike

    Uređaj poseduje FM radio. Kvalitet radija je na nivou drugih komunikatora kompanije. Radio radi samo kada su priključene slušalice koje služe kao antena. Kada podešavate jačinu zvuka prilikom slušanja radio programa ne menjate standardne Windows kontrole zvuka već je dostupan zasebni panel za podešavanje zvuka radija Moguće je pretragu radio stanica vršiti manuelno ili automatski, a dostupna je i opcija da podesite kada da se radio isključi ukoliko želite da ga koristite da vas uspava. Kao i kod drugih HTC uređaja ne postoji opcija za dodeljivanje naziva stanicama.

    Standardna karakteristika za nove modele kompanije HTC je senzor pozicije koji se aktivira kada otvorite album. Slika se okreće u skladu sa okretanjem uređaja. Takođe među karakteristikama ovog uređaja se nalazi i digitalni kompas.

    Zvučna funkcija. Kod modela HTC HD2 postoje dve interesantne audio karakteristike. Jedna od njih je da ukoliko recimo telefon stoji na stolu ili nekom drugom mestu i neko vas poziva, naravno uređaj počinje da zvoni. Kako podižete uređaj tako se jačina zvuka snižava na minimalnu vrednost. Druga karakteristika koristi svetlosni senzor tako da uređaj se oglašava maksimalnom jačinom zvuka kada je nalazi u džepu ili torbi.

    Kod trenutne verzije firmware-a ovog uređaja postoji jedan minus. Ukoliko želite neku aplikaciju da prekinete nećete to moći da uradite krstićem u gornjem desnom uglu ekrana već ćete morati da uđete u sekciju Settings, zatim Other installattions and Projects i zatim u Task Manager. Vema nezgodno za korišćenje ali se nadamo da će sledeći firmware ovo ispraviti.

    Konkurencija

    Kada govorimo od konkurentima ovog uređaja foksuiraćemo se na one koji su slični modelu HTC HD2 po pitanju opcija a ne cene.

    HTC MAX 4G / HTC Touch HD.Razlike postoje između uređaja po pitanju dizajna, kamere, količine interne memorije i prisustva/odstustva WiMax, tako da ćemo odjednom vršiti upoređivanje sa HD2. Oba uređaja su zasnovana na slaboj platformi, imaju manji ekran (3.8 u odnosu na 4.3). Sa jedne strane Touch HD nema nijedan plus u odnosu na HD2 osim niže cene. Kada je u pitanju HTC MAX 4G ima 8GB memorije za skladištenje podataka i dostupnost WiMax, kao i nižu cenu. Kao što je ranije već navedeno nema 3.5mm priključka za slušalice, 3MP kamera u odnosu na 5MP kod modela HD2.

    Sigurno je da vredi platiti višu cenu za veći ekran, bolju platformu, prisustvo 3.5mm priključka kao i određeni broj unapređenja. Ipak, svi komunikatori se nalaze u kategoriji skupljih uređaja a u slučaju odabira između MAX 4G i HD2, u korist prvog ide samo upotreba WiMax. Ukoliko vam to nije potrebno, onda je razumni izbor HD2.

    Acer neoTouch (F1/S200). Platforma, kao što je HTC HD2, sa manjim ekranom (3.8 “u odnosu na 4.3“) ali nešto manjih dimenzija od HD2. Veći nedostaci neoTouch u odnosu na HTC HD2 – kombinovani dizajn i jeftini materijali kvare izgled kompletnog aparata, kao i operativni sistem Windows Mobile 6.5. Glavni plus za HD2 – jeste njegova niža cena. Rezultat – ukoliko hoćete moćnu platformu i veliki ekran za relativno malo novca vaš izbor bi trebao da bude Acer neoTouch ali ćete morati da se suočite i sa nekim nedostacima. Ukoliko vam je potrebno sve navedno u jednom uređaju, onda je pravi izbog HTC HD2.

    Samsung GT-i8000. Po mom mišljenju ovo je najslabiji model od svih. Njegova platforma je slabija, ima manji ekran (3.7“ u odnosu na 4.3“), a tu je i problem osvetljenja koji može biti veliki nedostatak, ali ima onih i koji tako nešto vole. Model i8000 takođe ima i jače ivice a sjajno kućište ne vole baš svi.

    Kada je reč o prednostima i8000 u odnosu na HD2 potrebno je naglasiti ugrađenu memoriju za skladištenje podataka (2, 8, 16GB u zavisnosti od verzije), kompaktnije dimenzije a naročito širina kućišta.

    Zaključak

    Nema nikakvih pritužbi na kvalitet komunikatora, mreža je stabilna kao i kod drugih telefona. Jačina zvuka slušalica je odgovarajuća za razgovaranje u svim okruženjima. Jačina zvučnika je blago iznad proseka, nije glasan kao kod HTC Touch Pro2 ali ako odaberete samo standardnu melodiju tada ćete telefon čuti čak i u podzemnoj. Vibracije su nešto slabije od uobičajenih, što je i očekivano, motor jednostavno nema dovoljno snage da zatrese telefon od 150 grama tako da se može desiti da ne osetite vibracije u džepu.

    Zanimljivo je to da ovaj model nije mnogo skuplji od vodećeg modela kompanije Samsung (i8000) ili HTC MAX 4G, ali u smislu dostupnih mogućnosti HD2 izgleda mnogo zanimljivije. Ono što možemo nazvati nedostatkom jeste to što se u paketu ne isporučuje auto punjač, prekomerna veličina kućišta (šta god neko rekao HTC HD2 je ipak veliki i to je činjenica koja se mora prihvatiti), nema džojstika, navigacionih tastera niti trackball, a ne postoji ni mogućnost brzog pristupanja menadžeru aplikacija u trenutnom firmware-u.

    Osim navedenog nema nekih većih nedostataka. Jedino što ostaje da se doda jeste činjenica da je HTC još jednom uspeo da kreira vodeći model koji će sigurno postati atraktivan set mogućnosti i tehničkih karakteristika među svim, a ne samo Windows Mobile uređajima. Prvi HTC Touch je zabeležio veliko interesovanje na tržištu, Touch Diamond je takođe privukao pažnju velikog broj korisnika dok je Touch HD sigurno tehnološki najnapredniji uređaj svih vremena. HTC HD2 kombinuje karakteristike Touch HD i Diamond modela. Neću reći da će postati popularan kao Touch Diamond ali ovaj uređaj sigurno zavređuje dosta pažnje uprkos svojoj veličini i ceni. Onaj ko je video HD2 razumeće o čemu govorim.

    Opis:

    • Klasa: Komunikator
    • Forma: monoblok
    • Rivali: HTC Touch HD, HTC MAX 4G, Acer neoTouch, Samsung GT-i8000
    • Korišćeni materijali: matirana plastika (meka na dodir), metal
    • Operativni sistema: Windows Mobile 6.5 Professional, HTC Sense shell
    • GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
    • Procesor: 1 GHz Qualcomm QSD8250 platforma
    • Memorija: 488 MB
    • Skladišteni kapacitet: 512 MB + slot za microSD kartice
    • Povezivanje: Wi-Fi, Bluetooth 2.1 + EDR (A2DP), univerzalni konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm slušalice / zvučni, slot za memorijsku karticu formata microSD (podržava SDHC)
    • Ekran: kapacitivnog tipa, TFT 4,3" sa rezolucijom 800x480 piksela (WVGA), prikazuje 65.536 bja, automatsko podešavanje pozadisnkog osvetljenja ekrana
    • Kamera: 5 MP sa autofoksuom i blicem (2 LED-LED), video se snima u rezoluciji 640x480 piksela (24fps)
    • Navigacija: GPS čip gpsOne Platform Qualcomm (podržava A-GPS), Puna verzija Navitel Navigator 3.2 sa svim karticamas
    • Dodaci: FM-radio, senzor svetla, senzor blizine, digitlani kompas
    • Baterija: ukloniva Li-Ion baterija kapaciteta 1230 mAh
    • Dimenzije: 120,5 x 67 x 11 mm
    • Težina: 157 g.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024