MILESTONE 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Motorola MILESTONE
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola MILESTONE. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola MILESTONE vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Prvi pogled GSM / UMTS-smart telefona Motorola Milestone / DROID

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija Li-Ion 1400 mAh
  • Punjač
  • USB kabl za prenos podataka
  • Žicne stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu
  • 8 Gb memorijska kartica

Pozicioniranje

Predstavljanjem modela Motorola DEXT (radnog naziva Morrison, takođe poznat i kao CLIQ u SAD), Motorola je imala globalni zadatak na umu – želeli su da predstave vrhunski model kao što je to slučaj sa vrhunskom Android baziranom linijom. Prvi vodeći uređaj u ovom opsegu koji su predstaviti bio je DROID, iako je u stvarnosti ovaj brend korišćen od strane Verizon Wireless za veliki broj telefona različitih proizvođača koji su bili distribuirani, pa je tako ovaj operater na primer, predstavio HTC-brendirani uređaj kao „DROID“ takođe. U Evropi, DROID je takođe bio poznat i kao Motorola Milestone (njegov originalni naziv bio je Sholes) što u potpunosti odgovara nazivu budući da obeležava ponovno uspostavljanje kompanije ili njen kompletni fijasko.

Inženjeri kompanije Motorola imali su težak zadatak da predstave veliki broj modela koji će biti prilagođeni američkom tržištu ali koji će takođe biti atraktivni i lokalnim provajderima usluga. Veoma je važno shvatiti da Motorola ponovo pokušava da svoje poslovanje načini važnim te da ga pokrene sa nule pa samim tim ne mogu računati na solidnu prodaju širom sveta – oni za to nemaju ni resurse niti lojalne korisnike. Zbog toga njihov povratak mora biti grandiozan a na neki način se čini da su upravo to uspeli da urade. Motorola DROID je dobio odlične kritike od strane američkih medija a jedan od novinara ga je čak nazvao i Terminatorom. Iako ovaj model to zapravo nije, ne možemo poreći da je DROID spektakularni telefon budući da je jedan od smart telefona koji je opremljen najboljom tastaturom koji se može naći na tržištu, a ne samo među malim brojem trenutno dostupnih Android uređaja (DROID model se nalazi na samom vrhu ove ponude kada se sve uzme u obzir).

Govoreći o planovima koje ima kompanija Motorola za prvi kvartal 2010 godine, sigurno je da ćemo videti Sholes verziju bez tastature čiji je radni naziv „Sholes Tablet“ – koju karakteriše tanje kućište, bolja kamera (do 8MP) i ništa drugo. Realno je očekivati jaču cenu u poređenju sa DROID/Milestone, što nije nikakvo iznenađenje. Sigurno je da će se moći upoređivati sa Apple iPhone 3Gs ali još uvek nije najjasnije koji će od ta dva da se izdvoji kao bolji. Sigurno je da korisnici ne mogu biti srećniji a sigurno je da će proizvođači dobiti dodatnu motivaciju. Povrh svega toga, biće predstavljen još jedan premium model, ali nešto kasnije, kojeg će karakterisati plastično kućište i nešto manji ekran koji će imati podešavanja i funkcionalnost modela N97. Sve što se može reći jeste da odlično izgleda i da će odgovarati onima koji iz nekog razloga ne žele da se odluče za Milestone.

Kako stvari danas stoje, bilo koje upoređivanje Milestone i Apple iPhone nema nikakvog smisla budući da su to dva potpuno različita telefona – jedan ima tastaturu a drugi nema. Verizon-ova reklamna kampanja vrti se oko nedostataka iPhone-a ali to je uglavnom marketinški trik budući da svako vidi da ova dva telefona jednostavno ne mogu da budu rivali.

Način pozicioniranja modela Milestone je uobičajen, nema nekih posebnih akcenata, jednostavno ga reklamiraju kao najbolji Android smart telefon opremljen QWERTY tastaturom. Zašto najbolji? Na osnovu njihovog hardvera, kvaliteta kamere i toga što je to prvi Android 2.0 (Eclaire) bazirani uređaj, najbolji je odgovarajući epitet. Za razliku od DEXT, koji će morati da se dokaže u odnosu na veliki broj drugih telefona koje karakteriše Android, potpuno novi Milestone nema čak ni uobičajeni korisnički interfejs niti softverska poboljšanja tako da se po tome ne razlikuje puno od konkurencije kada ga prvi put pogledate. Međutim, hardver je taj zajedno sa velikim brojem malih unapređenja koji kreiraju specijalnu auru oko Milestone-a. Pored toga, poseduje i nekoliko karakterističnih Motorola oznaka koje ga čine još ugodnijim za rad.

Ukoliko pogledate globalnu sliku, umesto samo tržišta Android baziranih telefona, videćete da je Motorola Milestone u suštini njihov odgovor na Nokia N97. Iako je ovaj drugi već neko vreme u prodaji i uspeo je sebi da izgradi ime, kao aktivan korisnik modela N97 mogu reći da mi je vreme korišćenja Milestone modela gotovo savršeno te se čini da ovaj model predstavlja ligu sam za sebe.

Dizajn, veličina, kontrole

Dimenzije telefona su 115.8 x 60 x 13.7mm a težak je 169 grama, što je veoma blizu veličini Apple iPhone 3Gs (115.5 x 62.1 x 12.3mm, 135 grama). Jedini razlog zašto pominjem iPhone ovde jeste da bih dokazao da Milestone nije neki glomazni uređaj koji ne može da stane u džep ili zahteva neku posebnu torbicu za nošenje. Zbog toga što ima toliko metala u svom dizajnu i staklenu zaštitu preko ekrana, Milestone je prilično težak, ni u kom slučaju nije minijaturan ali sigurno je da neće biti nikakav teret za nošenje.

Milestone ima kućište u potpunosti izrađeno od metala ali je preko celog kućišta iskorišćena mekana obloga što pruža prijatan osećaj u ruci. Prema tome, ukoliko više volite osećaj hladnog metala u ruci onda Milestone definitivno nije za vas.

Budući da je Milestone telefon sa kliznim mehanizmom, prva stvar koju sam odlučio da proverim jeste kako se ponaša u džepu – ispostavilo se da se ne otvara spontano u potpunosti već samo delimično iako je za samo otvaranje telefona potrebno primeniti određenu silu, što nikako nije mana.

Za sada je ovaj model dostupan samo u crnoj boji iako je sigurno da će se i druge boje pojaviti. Na samom vrhu nalazi se kamera zajedno sa servisnim LED indikatorom koji treperi kada primite SMS ili se nešto drugo desi.

Sa gornje strane nalazi se taster za uključivanje zajedno sa 3.5mm priključkom. Sa leve strane nalazi se microUSB priključak sa indikatorom napunjenosti baterije (beli LED). Sa suprotne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka i taster kamere.

Ekran

DROID poseduje i 3.7’’ ekran osetljiv na dodir rezolucije 408 x 854 piksela. Pokriven je staklenim slojem i, suprotno onome što se može pomisliti, veoma je osetljiv i reaguje samo na dodir prstiju. Primetićete da je gotovo nemoguće raditi sa olovkom uprkos tome što neki govore da je moguće. Ekran, kao što to možete pretpostaviti je fascinantan – svetao je i oštar a osim toga jednako je dobar pri renderovanju slika i teksta. Uzimajući u obzir njegovu WVGA rezoluciju i dijagonalu, ekran DROID modela predstavlja ligu sam za sebe. Iako je ekran modela Samsung i8910 HD sa svojim svetlim AMOLED ekranom donekle sličan njemu, po velikom broju drugih aspekata ne može se meriti sa njim, uključujući i celokupni kvalitet slike.

Američka verzija modela DROID ne poseduje multitouch funkcionalnost, mada nije poznato da li je to rezultat toga što Motorola nije želela da ulazi u sukob sa kompanijom Apple ili nešto drugo. Evropska verzija telefona sa druge strane podržava multitouch koji radi na manje više isti način kao kod modela Apple iPhone.

Tastatura

Kada je tastatura uvučena, jedine kontrole kojima možete da pristupite sa prednje strane modela DROID su četiri na dodir osetljiva tastera (Back, Menu, Home/ Task Manager) koji nemaju nikakvo pozadinsko osvetljenje što njihovo korišćenje čini donekle nezgodnim.

Otvaranjem telefona automatski se orjentacija ekrana menja u lansdscape (ista samo suprotna radnja se izvodi kada zatvorite uređaj). Tasteri modela DROID imaju osrednju putanju kretanja ali zahvaljujući njihovoj veličini su prijatni za korišćenje. U poređenju sa tastaturom koja postoji kod modela Nokia N97 ova tastatura je znatno prijatnija za korišćenje. Sa desne strane se nalazi petosmerni navigacioni taster koji je zadovoljstvo koristiti.

Svi tasteri su osvetljeni belom bojom a zahvaljujući tome što na thumbboardu nema simbola, on izgleda pomalo zamagljen. Kada je tastatura uvučena DROID nudi standardnu na ekranu T9 omogućenu tastaturu koja zadovoljava vaše potrebe za osnovnim unosom teksta. Međutim, kada otvorite uređaj i ukaže vam se hardverska tastatura T9 unos se automatski isključuje što je detalj koji i očekujete od ovakve tastature.

Sa druge strane thumbboard modela Milestone je više nego adekvatan - teško da mogu da primetim i jednu negativnu stvar u vezi njega.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1400mAh koja prema tvrdnji proizvođača može da obezbedi 8 sati razgovora i 260 sati rada u režimu mirovanja. Prilikom testiranja smo ustanovili da model DROID može da obezbedi jedan dan rada pri čemu je najveći trošadžija baterije upravo veliki ekran uz snažno oslanjanje uređaja na prenos podataka kada ga koristite za posećivanje društvenih mreža. Iskren da budem ja sam očekivao da bi baterija ovog uređaja mogla da traje i kraće, međutim 24 časa će sigurno biti obezbeđeno. Modelu DROID je potrebno oko 1.5 čas da u potpunosti napuni bateirju.

USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. Model DROID nudi brzinu prenosa od oko 5 Mb /s, plus uređaj počinje da puni bateruju nakon povezivanja preko USB kabla.

Bluetooth. Telefon karakteriše EDR omogućeni Bluetooth 2.1.

Wi-Fi. Telefon je opremljen Wi-Fi (IEEE 802.11g) bežičnom konektivnošću i svim sigurnosnim standardima (WEP, WPA, WPA2), lao i bogatim opcijama podešavanja.

Memorija

Motorola DROID karakteriše 256MB RAM-a kao i 512MB skladištenog prostora, plus tu je i podrška za microSD memorijsku karticu kapaciteta do 32GB (čiji slot je pozicioniran ispred baterije tako da je moguće umetnuti karticu bez isključenja telefona odnosno diskonektovanja baterije, ali zato izvlačenje kartice nije moguće ukoliko se baterija ne ukloni).

Telefon koristi TI OMAP 3430 čipset sa ARM Cortex A8 procesorm radnog takta 550MHz, što ovaj uređaj čini jednim od najbržih Android baziranih smart telefona na tržištu i što je još važnije ovo možete primetiti kada se krećete kroz menije. Prema tvrdnji proizvođača model DROID takođe koristi i grafički akcelerator.

Navigacija

Iznenađujuće ali američka edicija modela dROID se isporučuje sa najnovijom verzijom Google Maps aplikacije koju karakteriše beta verzija besplatne navigacije skretanje-za-skretanjem. Sa druge strane evropska verzija telefona je opremljena MotoNAV softverom koji služi potpuno istoj svrsi. Iako nije sasvim jasno zašto je proizvođač odlučio da za različita tržišta koristi različite aplikacije, jedino što nam pada na pamet je da postoje određena ograničenja po pitanju licenciranja. Ispod se nalazi video koji pokazuje kao navigacija modela DROID radi sa američkom verzijom navigacionog softvera.

Kamera

Android bazirani telefoni nisu imali blic sve do pojave verzije 2.0 ali model Milestone je imao sreću pa tako njegova 5MP kamera ima blic. I dok kameru karakteriše autofokus, većina naših snimaka je bila prosečna po pitanju kvaliteta. Plus je potrebno kameri nekoliko sekundi da izvrši fokusiranje i sekund ili nešto više da snimi snimak nakon što ste pritisnuli taster okidača ili dodirnuli ekran. Stoga, sumnjam da ćete koristiti ovu karakteristiku da biste snimili neki od pokrentih obejkata. Od pozitivnih stvari napomenućemo da model DROID može da snima video u 720x480 rezoluciji.

Što se tiče ostalih detalja, dopada mi se interfejs kamere koji prikazuje thumbnail vaše prethodne snimljene fotografije.

(+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1936, JPEG

Primer video klipa (3gp, 10,1 mb)>>>

Motorola Phone Portal

Motorola je odlučila da ne nudi poseban specijalan softver za PC sinhronizaciju, obzirom da Andrioid kao operativni sistem donosi mogućnost sinhronizacije sa online servisima. U suštini, činjenica je da će najverovatnije u bliskoj budućnosti svi specijalni softveri za sinhronizaciju biti zastareli i nepotrebni pa je Motorola sa ovim modelom odlučila da ode nekoliko koraka unapred.

Telefon karakteriše odgovarajuća ikona koja na koju kada kliknete vam daje adresu koju treba da unesete u vaš PC pretraživač. Kada je sigurnost u pitanju ništa nije loše sa ovim metodom obzirom da je nemoguće pristupiti ovoj stranici bez da imate telefon i PC.

Motorola Phone Portal može da manipuliše porukama, kontaktima (mogu da budu sačuvani na PC-ju kao arhiva ili importovani iz MS Outlook-a 2003). Sve u svemu, ova aplikacija je veoma jednostavna i ne treba da vam bude potrebno dugo da biste njome u potpunosti ovladali. Najbolja stvar u vezi nje je to što ne morate da instalirate nijedan dodatni softver da biste ga koristili i što ga možete koristiti doslovno svugde.

Desktop kolevka

Desktop kolevku za model Motorola DROID/Milestone možete kupiti za oko $30. Ona se isporučuje sa kablom za napajanje što znači da ćete puniti bateriju uređaja sve vreme, ali ključna karakteristika kolevke je specijalni screensaver koji se pojavljuje čim postavite uređaj na nju (koji prikazuje temperaturu i još neke podatke) odnosno omogućava vam da pokrenete lside show fotografija ili muzički plejer. Iako ova karakteristika nije uopšte nova ona modelu Milesotne daje potpuno novu dimenziju.

Android 2.0 - rezime

Neću prelaziti preko standardnih karakteristika Andorid operativnog sistema već ću prikazati nekoliko snimaka sa ekrana modela DROID.

Neki meniji su promenjeni, plus tu je i ugrađeni Facebook klijent. Ugrađeni pretraživač podržava html 5, thumbnail-ove stranica kao i duple klikove na poruke. Kalendar modela DROID podržava automatsko ažuriranje liste događaja iz vašeg mail-a. Kada govorimo o karakteristikama operativnog sistema moramo pomenuti da on omogućava rad sa brojnim mail nalozima, a tu je i MS Exchange podrška. Pored toga, nema se nešto mnogo pomenuti da se razlikuje u odnosu na prvobitnu verziju operativnog sistema.

Utisci

DROID nudi prilično glasne melodije zvona, dok sa druge strane vibracija je na žalost slaba. Kada je u pitanju kvalitet poziva ovaj uređaj se ispostavlja kao veoma dobar. Sve su svemu nisam imao nekih velikih problema po ovom pitanju sa modelom Motorola DROID.

Obzirom da je u danima kada sam testirao ovaj uređaj moj glavni aparat bio Nokia N97 odnosno sekundarni model bio HTC Hero, rešio sam da ova dva telefona uporedim sa Motorola Milestone. Ono što je mene iznenadilo kada je u pitanju poređenje sa ova dva uređaja je da je Milestone pristojan telefon odličnog kvaliteta izrade i veoma dobrog ekrana. Detalj koji će predstavljati hendikep za ovaj uređaj je njegova cena ali ostaje da sačekamo njegovo pojavljivanje pa da vidimo da li će potencijalni kupci smatrati ovaj telefon preskupim.

Oni koji traže QWERTY omogućeni uređaj sa dosta dobrih karakteristika i dopadljivim brzim interfejsom će svakako model Milestone imati na umu. U suštini ne postoji veliki broj telefona na tržištu koji mogu da ponude sve ono što Milestone nudi – možda je to Nokia N900 ali ona je značajno sporija, manje stabilna i ne nudi uporedivi paket funkcionalnosti. Po mom mišljenju izbor između ova dva uređaja je više nego jasan i Nokia u tom odnosu ne uspeva da se nametne. Milestone je veoma dobro smišljeno ime za ovaj telefon – on će imati uticaj na tržište i svakako na njemu neće biti neprimećen. Oni kojima je novac koji će izdvojiti za telefon ne predstavlja problem, a Milestone zadovoljava njihove potrebe kada je u pitanju funkcionalnost treba svakako da ga uzmu u razmatranje.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024