1616 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 1616
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 1616. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 1616 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test GSM-telefona Nokia 1616

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija BL-5CB
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Nokia očekuje da će uređaji koje odlikuje pristupačna cena osvojiti polovinu svetskog tržišta i pokušati da ne izgube svoju vodeću poziciju u ovom segmentu. Prilikom predstavljanja niskobudžetnih modela, kompanija je predstavila nove oznake i predstavila dobro poznata rešenja koja su blago unapređena sa modifikovanim kućištem. Nokia 1661 je takođe bila predmet takve kozmetičke promene uz sniženje cene vratila se kao Nokia 1616. Ovo je najjeftiniji model sa kolor ekranom i veoma povoljnom cenom ali treba imati na umu da se na razvijenim tržištima cena ovog telefona ipak razlikuje. Ovo je jedna od najjačih Nokia-inih ponuda, narasprostranjeniji model u ovom tržišnog segmentu.

Ovaj telefon je pogodan za one koji traže jednostavan uređaj za pozivanje, sa ekranom u boji i radiom. Ovo je odlična uređaj za kurire i one koji se bave sličnim poslovima. Takođe će biti privlačan ljudima koji žele solidan, pouzdan telefon za kojim nećete žaliti ako ga izgubite.

Dizajn, veličina, kontrole

Model je dostupan u četiri kolor verzije – crna, tamno plava, tamno crvena i tamno siva. Sve kombinacije boja dolaze se plastičnim umecima sa strane. Korišćeni materijali nisu skupi ali to ne možete ni očekivati kod ovako jeftinog telefona. Sa zadnje strane nalazi se dekorativna šara.

Dimenzije modela 1616 su 107.1 x 45 x 15 mm, a težak je 78 grama pa ga je moguće uporediti sa velikim brojem Nokia telefona. Uređaj odlično staje u šaku i zahvaljujući svojoj veličini odlično staje u bilo koji džep.

Sa leve strane se nalazi utičnica za povezivanje punjača. Sa donje strane je otvor mikrofona, kao i otvor za provlačenje trake za nošenje uređaja oko vrata

Sa gornje strane se nalazi baterijska lampa, koja nije naročito svetla i koja se uključuje ili preko menija ili priskom navigacionog tastera na gore.

Kvalitet izrade je prilično dobar, obe strane su čvrstvo spojene. Ploče se mogu menjati a prednja strana se može lako ukloniti. Dodatni paneli se još uvek ne prodaju zasebno, međutim, može se desiti da se uskoro i nađu u prodaji.

Ekran

Karakteristika po kojoj se model 1616 razlikuje jeste veličina njegovog ekrana kada su u pitanju modeli namenjeni nezahtevnim korisnicima. Aparat poseduje kolor CSTN ekran sa 128x160 piksela rezolucije koji ima mogućnost prikazivanja do 65.536 boja. Ekran odlikuje dovoljno jako osvetljenje i odlična slika. Jedina stvar koja kvari ukupni utisak je činjenica da aparat pri direktnim sunčevim zracima bledi ali to je mana korišćene tehnologije. Ekran može prikazivati do 5 tekstualnih linija i dve servisne linije.

U režimu mirovanja ekran uređaja prikazuje datum i vreme datum i vreme, a ekran je dovoljno osvetljen da ove informacije možete pročitati bez problema.

Tastatura

Tastatura je izrađena od gume a proizvođač tvrdi da je otporna na vlagu i za telefon štiti od prašine. Tasteri su dovoljno veliki i komforni za rad. Prava je šteta što je navigacioni taster takođe izrađen od gume. Ergonomija je prosečnog nivoa, daleko od najboljeg što je na tržištu prisutno. Tasteri su osvetljeni belom bojom i dobro su vidljivi u svim uslovima.

Baterija

Nokia 1616 koristi BL-5CB bateriju kapaciteta 800mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi do 8 časova razgovora, i do 540 sati rada u režumu mirovanja kao i do 4 časa gledanja video sadržaja (iako kompanija jasno naglašava da ovaj uređaj nije dizajniran za gledanje videa). Kada smo testirali ovaj uređaj dobili smo sledeća vremena trajanja baterije: četiri dana rada pri 10-15 minuta konverzacije dnevno, 1 čas slušanja muzike i desetak minuta drugih funkcija. Treba reći d aovaj uređaj iako nije najbolji u segmentu kojem pripada kada je u pitanju trajanje baterije obezbeđuje vrlo dobro trajanje baterije. Za potpuno punjenje baterije ovog modela je ptorebno oko 2 časa.

Menu

Ovaj model je izrađen na S30 platformi, slično modelu Nokia 1661. Ikone su blago izmenjene, kao i dizajn menija. Ostalo je manje-više isto.

Glavni meni može biti prikazan u vidu liste ili u formi matrice 3x3. Podmeniji su uređeni u vidu vertikalnih lista. Model 1616 ne poseduje prečicu za navigaciju, umesto toga mogu koristiti brzi pristup Active meniju dodeljenu desnom funkcionalnom tasteru. Korisnik može dodati prečice po svojoj želji ovom meniju onako kako želi. Svaki navigacioni, bočni taster takođe ima svoju prečicu ali one se ne mogu menjati.

Prilikom brzog kretanja kroz meni primetna su određena kašnjenja; međutim, prilikom kretanja kroz meni uobičajenom brzinom, ne postoji ništa slično. Ovaj problem uglavnom nastaje zbog CSTN martice, u ovom slučaju softver nema nikakve veze sa tim.

Lokalizacija uređaja je takođe odlična, iako je ponekad prisutno i određeno skraćivanja ali to nikako neće pokvariti vaš doživljaj korišćenja 1616. Telefon odlikuje T9 način unosa teksta.

Telefonski imenik. Imenik modela 1616 može uskaldištiti do 500 kontakata, za svaki možete uneti ime i prezime i do tri telefonska broja od kojih možete odabrati glavni. Povrh toga možete izvršiti personalizaciju kontakta sa jednom od unapred instaliranih slika koje će biti prikazivane za dolazeće i odlazeće pozive. Pretraga se vrši po prvom slovu. Korišćenjem podešavanja možete aktivirati prikaz samo jednog imena, imena zajedno sa glavnim brojem, ukoliko se slika dodeli ovom kontaktu, ona će biti prikazana u svakom slučaju. Opšta kontakt lista sadrži i kontakte sa SIM kartice i memorije telefona, tip memorije je prikazan odgovarajućom ikonom koja se prikazuje u okviru gornje servisne linije.

Uređaj karakteriše brzo pozivanje za do 8 brojeva kao i filter brojeva koji sprečava kontakte koji se nalaze u listi neželjenih kontakata da vas kontaktiraju.

Pored toga, kao što je slučaj kod modela Nokia 1200, imenik odlikuje multibook. Ova karakteristika deli imenik na maksimalno pet virtuelnih imenika. Prema tome, ukoliko više ljudi koristi telefon, svaki od njih će imati svoj imenik, uz činjenicu da će neki kontakti biti dostupni svima a tada se ti brojevi prikazuju u svim virtuelnih imenicima. Ova karakteristika će biti veoma korisna kada su u pitanju neki kućni brojevi, na primer, budući da nema potrebe da se pišu više puta telefoni koji se koriste od strane članova iste familije.

Poruke. Nokia 1616 radi samo sa običnim porukama i ne podržava EMS niti MMS. Telefon razume kombinovane poruke sa maksimalno 918 karaktera. Poruka može da sadrži emotikone koji se ne konvertuju u grafičke ikone. Na raspolaganju su vam i šabloni. Iz telefonskog imenika možete ekstraktovati određeni kontakt i uneti njegov broj u poruku. Slanje grupnih poruka je takođe podržano, ali da biste ih slali morate kreirati mailing listu koja je ograničena na 10 brojeva.

Tekst primljene poruke se može koristiti kao podsetnik u kalendaru, a broj pošiljaoca može biti biti dodat crnoj listi i u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa ovog broja se skladište u zaseban direktorijum a ne u opšti.

Pored toga, telefon podržava chat, pri čemu se sve poruke odabranog korisnika kao i vaše poruke odabranom korisniku pojavljuju na jednom ekranu.

Nokia Smart Messaging je podržan, a za slanje grafičkih poruka u ovom formatu morate da uđete u odgovarajuću sekciju menija sa 30 prethodno unetih slika.

Pozivi. Ovde možete pronaći standardnu listu poziva koja sadrži 30 primljenih , pozvanih i propuštenih poziva. Pozivi sa jednog broja se spajaju i u opštoj listi vidite samo vreme poslednjeg poziva za odabrani broj a da biste videli ranije pozive sa tog broja potrebno je da pogledate detaljnije informacije. Vredno je pomena da se brojevi ne prikazuju na listi. Na ekranu ćete videti samo jedan poziv sa vremenom poziva što dovodi do određenog stepena konfuzije.

Ovde takođe postoji brojač poziva za pozvane i primljene pozive kao i ukupno vreme pozivanja. Ovaj meni sadrži i brojač poruka koji se takođe može naći i u meniju Messages.

Podešavanja. Odavde možete pristupiti podešavanjima: možete odabrati melodiju zvona za dolazni poziv, podesiti njenu jačinu, uključiti/isključiti vibraciju kao i svetlosnu indikaciju (ekran će svetleti uz zvuk melodije zvona). Pored toga, postoji i šest profila koji se u potpunosti mogu podesiti od strane korisnika. Da biste brzo odabrali profil potrebno je da pritisnete taster Off u režimu mirovanja.

Za ekran možete odabrati i podesiti jednu od prethodno instaliranih tema koje se mogu upariti sa jednim od profila ili dodeliti svim režimima. Kolor šeme su takođe podesive. Odavde možete uključiti screen saver u vidu bilo digitalnog ili analognog časovnika koji se pojavljuje u režimu mirovanja. Možete takođe podesiti animirane screen savere ali treba da imate na umu da ove divne sličice znatno doprinose pražnjenju baterije.

Karakteristika nazvana “Mobile payphone” je vredna pomena jer uspostavlja vremenski limit za odlazne pozive nakon kojeg pozivi bivaju prekinuti. Ova karakteristika je vrlo korisna kada ste u roamingu. Druga podešavanja vezana za mrežu/telefon su takođe ovde.

Časovnik.Telefon poseduje samo jedan alarm koji moćete podesiti kako vama odgovara da se oglašava radnim danima ili cele nedelje.

Sa prethodnika ovog modela Nokia 1600 je preuzeta funkcija glasovnog časovnika pri čemu vam ovde tačno vreme očitava ženski glas.

Memo. U ovoj sekciji se nalazi kalendar sa samo jednim načinom prikaza - mesečnim. Možete kreirati male tekstualne podsetnike (do 18 karaktera). Za svaki od podsetnika možete odabrati jednotonski podsetnik.

Igre. Telefon poseduje tri prethodno instalirane igre: Boubce (Arcade), Forbidden Treasures (walker) and Snake Xenzia (svima poznata igra "Snake").

Dodatne funkcije. Ovaj meni sadrži jednostavni kalkulator, konvertor jedinica kombinovan sa konvertorom valuta, tajmer i štopericu. Ovde se takođe nalazi i sintisajzer melodija, koji čini mogućim kreiranje vaših sopstvenih pet melodija. U sekciji “Demo” možete naučiti nešto više o osnovnim mogućnostima telefona. Odavde se takođe mogu pozvati kalendar i uključiiti baterijska lampa.

Poslednja funkcija je i najinteresantnija: ona je nazvana “Spreadsheet” i omogućava vam da beležite svoje trenutne troškove, dnevne i mesečne. Pored postojećih stavki troškova kao što su prehrambeni proizvodi ili prevoz možete uneti i sopstvene.

Radio. FM radio radi samo kada su povezane slušalice – kabl služi kao antena. Kvalitet prijema je doboljno dobar, većina stanica se prima i reprodukuje bez ikakvih neželjenih šumova, barem u gradu. Zvuk može da bude reprodukovan preko slušalica kao i preko zvučnika.

Radio može da bude podešen bilo manuelno ili automatski. Broj podešeneih stanica ne može da premaši 10, za svaku možete uneti njeno ime. Radio može da radi u minimizovanom režimu; u ovom slučaju glavni ekran pokazuje broj stanice kao i njenu frekvenciju ili ime (ukoliko je uneto). Prebacivanje između uskladištenih stanica je moguće ne samo kroz meni već i pritiskom tastera za odgovaranje na telefonu.

Pored toga, radio se može koristiti i kao alarm ali morate zapamtiti da u tom slučaju slušalice moraju da budu uključene.

Utisci

Kvalitet poziva je u liniji sa modernim GSM uređajima, niti bolji niti lošiji od većine njih. Jačina zvuka u nekim situacijama nije dovoljna, poželite da je povisite malo ali to nije moguće. Osetljivost mikrofona je dobra i ne daje nam razloga da se na nju žalimo, tako da ćete gotovo uvek čuti osobu sa druge strane linije. Model 1616 karakteriše 32-tonska polifonija, melodije zvona su prosečne, dok je kvalitet prethodno instaliranih melodija podnošljiv. Ne možete podesiti i sopstvene melodije zvona izuzev onih pet koje možete kreirati koristeći “Tune Snythesizer”. Vibracija je prosečne jačine i može se dogoditi da je u određenim situacijama ne osetite.

Uređaj poseduje funkciju spekarphone-a koji radi bez problema.

Prodajna cena ovog telefona je slična ako i za model Nokia 1661 – ova dva modela su u suštini vrlo slični – pri čemu ažurirani 1616 model ima samo jednu prednost a to je da je tastatura prijatnija za korišćenje. Ukoliko tražite konkurentsko rešenje ovom modelu onda je to Samusng E1125 – koji se može smatrati rivalom ali poseduje ekran manje rezolucije dok su ostale karakteristike uporedive sa Nokia brendiranim uređajima. Obzirom na kategoriju kojoj pripadaju oba telefona se prodaju u vrlo dobrim količinama. Prema ovom aspektu Nokia 1616 je uspešan telefon još od momenta pojavljivanja na tržištu. On ne donosi nikakve probleme, pouzdan je i što je najvažnije nosi brend Nokia. U svakom slučaju vrlo jeftin telefon koji možemo preporučiti bez mnogo razmišljanja. Savrešeno rešenje za klasu kojoj pripada.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024