5330 Mobile TV Edition 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Nokia 5330 Mobile TV Edition
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 5330 Mobile TV Edition. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 5330 Mobile TV Edition vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS telefona Nokia 5330 XpressMusic/Nokia 5330 Mobile TV Edition

Prodajno pakovanje:

  • Nokia 5330 Mobile TV edition
  • BL-4U baterija
  • Nokia 1 GB microSD memorijska kartica
  • AC-8 punjač
  • WH-205 žične slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

U jednom testu govorićemo o dva modela zbog toga što je jedina razlika među njima podržana TV karakteristika u Mobile TV Edition. Model bez takve podrške je bio deo detektivske priče koju ne možete pronaći na Nokia Web sajtu osim ukoliko ne pristupite sekciji koja obuhvata izdanja za štampu. Čini se da Nokia 5330 XpressMusic ne postoji. Model je zvanično predstavljen početkom marta meseca 2009 godine a u prodaji je trebalo da se pojavi u toku trećeg kvartala 2009 godine. Ipak, aparat se nikada nije pojavio u maloprodajnim objektima a nestao je i sa Nokia Web sajta. Imao sam osećaj da je ovaj model povučen ali nakon godinu dana odlaganja ovaj model se ipak pojavio na određenim tržištima.

Mobile TV Edition verzija razlikuje se po prisustvu DVB-H risivera ali njegova podrška zavisi od provajdera mobilnih usluga. Ukoliko ne nudi ovaj tip transmisije sigurno je da nećete biti u mogućnosti da koristite ovu karakteristiku. Cena oba modela je iznenađujuće jednaka budući da je Mobile TV verzija zanimljiva zbog pilot projekata a ne masovnog tržišta. Podržana je prodajom od strane određenih provajdera i odsustva masovne promocije što nije obavezno vezano za model.

Vratimo se na pozicioniranje i pomenimo da je model namenjen mladima, što potvrđuju i dizajn i cena. Aparat ne nudi ništa posebno osim senzorskih tastera. Radi se o tipičnom Nokia proizvodu baziranom na S40 platformi koji donekle izgleda skupo za tržišnu situaciju. Ukoliko pogledate nove modele odmah ćete primetiti Sony Ericsson Zylo koji je nešto jeftiniji a modeli se mogu uporediti. Nažalost, Zylo je predstavljen suviše kasno i ne može se smatrati jakom tržišnom ponudom. Tako da ne možemo očekivati da Nokia 5330 XpressMusic bude bestseller a isto važi i za probnu prodaju Mobile TV Edition. Ovo su dva osrednja proizvoda koji se mogu kupiti na nagovor prodavca a ne po izboru informisanog korisnika.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Atraktivan dizajn je svuda primetan sa prednje strane verzije aparata u crnoj boji. Druga boja koja je prisutna jeste bela matirana sa plavim umecima. Obe varijante su veoma lepe ali dizajn više podseća na Nokia telefone iz 2009 godine a ne na moderne modele.

Dimenzije uređaja su 101.2x48.5x14.25 mm a težak je 114 grama. Aparat je veoma komforan za upotrebu, klizni mehanizam odlično radi iako je potrebna dodatna snaga da se otvori.

Donji deo kućišta u blizini tastature odlikuje ivica koja emituje svetlost. Možete odabrati bilo koju boju što je veoma zanimljiv pristup koji je upotrebljen samo na nekoliko ranijih Nokia modela. Ivice su vidljive bez obzira na to da li je telefon otvoren ili zatvoren. Donekle podseća na polukrug. Tokom razgovora aktivira se ritmičko pozadinsko osvetljenje.

Sa leve strane nalazi se slot za microSD karticu koji je pokriven plastičnim poklopcem. Ispod se mogu videti rešetke zvučnika. Moje iskustvo govori da će nakon što izvadite telefon iz džepa na rešetki biti tone prašine. To je razlog zbog kojeg treba kupiti futrolu ili jednostavno telefon držati na mestima na kojima nema mnogo prašine.

Sa desne strane nalazi se dupli taster za kontrolu jačine zvuka a ispod njega se nalazi i taster za zaključavanje tastature. Sa prednje strane nalaze se tri senzorska tastera za plejer. Na samom vrhu nalazi se 2mm priključak za punjač, microUSB za sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice.

U okviru prodajnog pakovanja možete pronaći jeftine slušalice koje obezbeđuju pristojan zvuk.

Što se tiče kvaliteta izrade, tu nema nikakvih pritužbi. Sve je tipično za kompaniju Nokia. Ukoliko telefon pritisnete u ruci može se čuti škriputavi zvuk ali su svi delovi čvrsto fiksirani, međutim, prašina se svuda uvlači. Na zadnjem poklopcu će se nakon nekoliko dana pojaviti veliki broj ogrebotina, što je odlika izrade ovog modela.

Ekran

Uređaj koristi 2.4“ ekran QVGA rezolucije (240x320 piksela). Ekran može da prikaže do 16 miliona boja (TFT). Ekran može da prikaže do 9 tekstualnih i 3 servisne linije. U nekim režimima moguće je prikazati i veći broj linija čak do 16. Font je vidljiv u svim situacijama i dok pri izlaganju sunčevim zracima ekran bledi informacije na njemu se ipak mogu pročitati.

Tastatura

Petosmerni navigacioni taster je veoma lak za upotrebu sa mekanim tasterima koji su veoma teški za pritiskanje. Numerički tasteri su veoma dobri, njihova ergonomija je na osrednjem nivou ali to nije veliki problem. Izrađeni su od čvrstog lima i odvojeni gumenim umecima. Pozadinsko osvetljenje je bele boje, veoma je svetlo i vidljivo u različitim okruženjima.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion bateriju BL-4U čiji kapacitet je 1000mAh. Prema navodima proizvođača ova baterija omogućava da uređaj koristite do 6 sati u režimu razgovora odnosno do 400 sati u režimu mirovanja. Vreme kontinualne reprodukcije muzike je 30 časova dok je vreme maksimalnog gledanja televizoje do 5.2 časa.

Prilikom testiranja uređaj je obezbedio 2.5 dana rada pri prosečnom korišćenju koje je obuhvatilo oko jedan ipo čas razgovora, nekoliko desetina snimaka kao i nekoliko minuta snimanja videa i jedan čas slušanja muzike ili radija. Da bi se baterija ovog uređaja u potpunosti napunila potrebno je oko 2 časa.

Maksimalno trajanje baterije u različitim režimima:

  • Surfovanje Web-om (EDGE-konekcija) - 3.5 časa
  • Slušanje muzike preko slušalica - 30 časova
  • Radio - 26 časova
  • TV - 4.5-5 časa

USB, Bluetooth

USB. U USB podešavanjima možete odabrati jedan od tri režima:

  • Data Storage (Mass Storage USB) memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • PC Suitekoristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
  • Printing & Media štampanje fotografija i MTP režim.

Brzina prenosa podataka je oko 1 MB/s. Prilikom povezivanja preko USB konekcije baterija uređaja se ne puni.

Bluetooth. Tmart telefon je obezbeđen Bluetooth-om verzije - 2.1 sa EDR podrškom. Uređaj podržava sledeće profile:

  • A2DP
  • AVCRP
  • BIP-ImagePush
  • DUN-GW
  • FT-Server
  • HandsFree-AG (1.0)
  • Headset-AG
  • OBEX
  • OPP-Client
  • OPP-Server
  • SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela 6720 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu telefona.

Memorija

Korisniku je na raspolaganju oko 55Mb skladištenog kapaciteta, gde može da uskladišti bilo kakve podatke.

Uređaj radi sa microSD memorijskim karticama (zamena bez isključenja je omogućena). Uređaj se isporučuje sa jedinicimom kapaciteta 1GB a bez problema je identifikovao i karticu kapaciteta 16GB.

Kamera

Uređaj nudi 3.2MP CMOS modul bez autofokusa (ranije je korišćen autofokus ali kod ovog modela imamo fokus na jednu žižnu tačku što je jefitnija verzija). Takođe, dostupan je i LED blic.

Podržane su sledeće rezolucije:

  • 1536x2048;
  • 1200x1600;
  • 960x1280;
  • 600x800;
  • 480x640;
  • 240x320;
  • 120x160.

Dostupna su tri tipa kompresije JPEG fajlova: basic, normal i high. Od dostupnih opcija trebalo bi da pomenemo i režim isključenog zvuka okidača, x8 digitalni zum kao i mogućnost da se snimljene fotografije sačuvaju kako u memoriji telefona tako i na memorijskoj kartici, podese uravnoteženje belog i ISO, itd. Efekti se mogu primeniti na već snimljene fotografije ali nema mnogo smisla primenjivati ih. Dostupni su sledeći efekti: Greyscale, Sepia, Negative, False Colors itd.

Takođe je dostupan i režim brzog fotografisanja. U ovom režimu kamera snima tri snimka jedan za drugim pri čemu sva podešavanja (uključujući rezoluciju) ostaju ista kao za pojedinačni snimak. Autotajmer koji može da snima sa odgađanjem od 10 sekundi je dobar za snimanje auto-portreta.

Interefejs kamere je vertikalan i podseća na one oji su korišćeni kod modela trećeg izdanja S40 serije.

Primeri fotografija:

Video. Uređaj podržava video snimanje u 3GP formatu sa rezolucijom 320x240 ili 176x144 piksela. Možete ograničiti dužinu video snimka ali isto tako možete izvršiti podešavanje da maksimalno trajanje klipa bude ograničeno samo količinom slobodne memorije telefona ili kartice. Efekti koji se mogu primeniti na video klipove su slični onima koji se primenjuju na foto kameru. Broj efekata je isti. Tokom video reprodukcije na telefonu, kvalitet snimaka je pristojan čak i sa maksimalnom rezolucijom. Na ekranu računara primetna je pojava zrnaste slike ali i dalje je moguće gledanje videa. Ovo je velika prednost ovog modela.

Softver

Sve karakteristike telefona i platforme su već objašnjene. To važi i za prethodno instalirane aplikacije tako da mislim da nema potrebe da se preterano zadržavam na ovim stavkama.

DVB-H TV Tjuner

Ukoliko vaš mobilni operater ne podržava DVB-H možete zaboraviti na gledanje televizije. Ukoliko vaš operater pak podržava ova servis on takođe treba da bude podržan u gradu u kojem se nalazite i potrebna vam je specijalna SIM kartica operatera (neki operateri obećavaju da će u budućnosti biti moguće plaćati gledanje programa preko SMS poruke i da neće biti potrebna specijalna kartica, ali to su za sada samo nagađanja).

TV aplikaciji je potrebno između 5 i 10 sekundi da se pokrene i nakon tog vremna se pojavljuje slika poslednjeg izabranog kanala ili lista kanala. Za svaki kanal možete preuzeti raspored i podesiti podsetnik vezan za određenu TV emisiju. Po podrazumevanom podešavanju zvuk se emituje preko slušalica ali možete aktivirati i režim zvučnika. Slušalice su ipak neophodne jer igraju ulogu antene. Ovo je nedostatak u poređenju sa već zastarelim modelom Samusng P960, kod kojeg je antena ugrađena i može se izvlačiti. Nedostatak je takođe što ne postoji nikakva vrsta postolja pa uređaj ne može da stoji sam. Tako morate TV gledati iz ruke ili postaviti telefon na sto. Nije sasvim jasno zašto proizvođač nije poveo računa o ovako važnom detalju.

Kvalitet signala je prosečan ali to nije krivica operatera već je problem u tome što rezolucija ekrana nije dovoljna. Isto se može reći i za veličinu ekrana. U odnosu na moderne uređaje koji imaju ekran dužine dijagonale 3.5“ visoke definciije ovaj model kao da je došao iz prošlosti. On košta manje ali ne možete TV gledati ugodno preko njega.

Model je dovoljan da pogledate nešto kada to nije moguće ni na jedan drugi način. Ukoliko vam je potrebno permanentno rešenje koje možete gledati na svakom mestu onda ovaj uređaj nije za vas. Tokom testiranja sam pronašao mnogo mrtvih zona bez signala. Takođe moram da pomenem slabu osetljivost antene koja gubi u odnosu na prijem koji je ostvarivao model Samsung P960 i to zbog njegove konstrukcije.

Bilo kako bilo DVB-H ne možemo da uzmemo kao istinskog rivala zemaljskoj televiziji jer ne nudi ništa od originalnih sadržaja. Ovaj uređaj je takođe suviše skup za njegovu smišljenu namenu i istovremeno ne obezbeđuje ništa specijalno.

Utisci

Nemamo nikakvih zamerki po pitanju kvaliteta prenosa glasa u oba pravca, zvučnik je dobrog kapaciteta jačine zvuka i uvek ćete dobro čuti svog sagovornika. Kvalitet komunikacije je dobar. Jačina melodija zvona je dobra dok je vibracija iznad proseka.

Muzička verzija ovog uređaja ne nudi ništa novo. U pitnaju je tipičan Nokia uređaj sa kliznim mehanizmom bez ikakvih jedinstvenih karakteristika izuzev možda činjenice da njegove ivice svetle ali to nije dovoljno da opravda visoku cenu ovog prošlogodišnjeg modela. TV verzija uređaja košta isto, nudi DVB-H risiver koji će biti potreban samo malom broju korisnika a i oni koji se odluče za ovo rešenje upravo zbog pomenute karakteristike će to učinti zbog nepostojanja alternative.

Ovaj model prati čudna priča. Činjenica da je predstavljen nekoliko puta naglašava istinu da proizvođač nije siguran u njega. Meni i dalje nije jasno zašto je ovaj projekat uopšte ponovo pokrenut. Telefon neće postati popularan i velika je verovatnoća da će biti pormašaj od samog početka. Prve nedelje prodaje u Evropi već su potvrdile moje mišljenje da ovaj uređaj ne uživa zadovoljavajuću potražnju. Na tržištu ima mnogo jeftinijih modela sa boljim karakteristikama.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024