GW300 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon LG GW300
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG GW300. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG GW300 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test GSM-telefona LG GW300 Onliner

Na tržištu nema velikog broja mobilnih telefona sa QWERTY tastaturom (ne računajući smart telefone) koji su postigli veliki uspeh. Korejska kompanija LG odlučila je da se fokusira na taj segment tržišta i predstavi model GW300 Onliner, model namenjen mlađoj populaciji sa QWERTY tastaturom i pristupačnom cenom. Proizvođač je prethodno pokušao da uradi nešto slično sa modelom KS360 koji takođe odlikuje QWERTY tastatura i koji je namenjen a za razliku od modela GW300 bio je izrađen u formi telefona sa kliznim mehanizmom. Sudbina modela KS360 nije bila u potpunosti uspešna budući da je ovaj model ubrzo nakon predstavljanja nestao sa tržišta te da ga nije odlikovao najbolji odnos cene i funkcionalnosti. U slučaju GW300 određene greške su ispravljene, proizvođač je izvršio izmenu forme aparata vrativši ga na klasičan dizajn. Telefoni sa dosta opreme se često traže i ono što je veoma dobro jeste činjenica da ih karakteriše pristupačna cena. LG je takođe sa velikim uspehom predstavio novi model koji je namenjen mlađoj populaciji.

Dizajn, veličina, kontrole

Naime, radi se o monoblok verziji koja je po pitanju spoljašnjosti slična uređajima kao što je BlackBerry ili, na primer, Nokia E63/E71. Aparat je izrađen od plastike visokog kvaliteta prijatne na dodir koja nije otporna na ogrebotine. Na tržištu se trenutno može pronaći verzija boje srebra (možda bi se moglo reći i kombinacija sive i crne) dok je u kombinaciji tirkizno plave i crne još uvek u planu i nije poznato da li će i kada se pojaviti na tržištu. Uopšteno govoreći, aparat odlično izgleda. Što se tiče kvaliteta izrade, svi delovi odlično pristaju jedan uz drugi, nema nikakvih zazora niti dolazi do pojave škriputavog zvuka.

Poređenje sa modelom Nokia E63:

Poređenje sa modelom HTC Touch PRO2:

Dimenzije aparata su standardne kada je reč o ovom obliku – 115.5x64x12.75mm a težak je 100 grama. Inače, kada prvi put uzmete telefon u ruke sigurno će vam biti čudno kako je lagan budući da bi se po dimenzijama moglo zaključiti da je mnogo teži. Pored težine, prisutan je veliki broj drugih iznenađenja kao što je mala debljina telefona. Glatke površine obezbeđuju prijatan ugođaj korišćenja aparata što je veoma važna činjenica.

Sa leve strane uređaja pri dnu se nalazi slot memorijske kartice. Uređaj podržava microSD kartice, a otvor je prekriven plastičnim zatvaračem, koji je povezan sa kućištem. Sa iste strane, samo malo više, oko sredine se nalazi dvosturki taster za regulaciju jačine zvuka koji je malih dimenzija ali je rad sa njim vrlo lak pri čemu je takođe dosta lako pronaći ga tokom razgovora i podesiti jačinu zvuka. To što se taster nalazi na sredini nije loše već je njegova lokacija na kućuštu najoptimalnija kada se u obzir uzmu dimenzije kućišta.

Sa desne strane se nalazi posvećeni taster kamere što nije najuspešnije rešeneje, pri čemu bi proizvođač trebalo da ovaj taster malo podigne za njegovo lakše korišćenje.

Sa donje strane uređaja nema nikakvih elemenata ali je sa gornje standarndi microUSB konektor koji je prekriven plastičnim zatvaračem kao i i standarndi 3.5mm audio priključak. Nemamo nikakvih zamerki za lokaciju ovih konektora obzirom da im se može lako prići pri čemu ne ometaju jedan drugoga.

Sa zadnje strane telefona se nalazi zvučnik koji omogućava reprodukciju melodija i drugih zvukova, malo ogledalce za fotografisanje samog sebe kao i sočivo 2MP kamere koja je blago uvučena u kućište. Odeljak baterije je prekriven poklopcem zadnje strane telefona čije fiksiranje nije najbolje obzirom da postoji mali zazor koji je konstrukcione prirode između kućišta i poklopca. Iz nekog razloga proizvođač je odlučio da sa gornje i donje strane poklopca budu implementirane male rezice dok se sa bočnih strana nalaze samo dva malena jezička koji ne pridržavaju pravilno poklopac. Ipak, nakon nekoliko dana korišćenja ćete prestati da obraćate pažnju na ovaj nedostatak obzirom da nije toliko velik, ali postoji mogućnost da se poveća vremenom.

Ekran

Telefon poseduje veliki, horizontalno orijentisani 2.4’’ QVGA ekran (320x240 piksela) TFT tehnologije koji ima mogućnost prikazivanja do 262.144 boje. Ekran može prikazivati do 5 tekstualnih linija dok su tri reda obezbeđena za servisne informacije. U odeljku za podešavanje ekrana možete podesiti veličinu slova, bez uticaja na količinu informacija a korisnik na raspolaganju ima četiri opcije: mala, srednja, velika i veoma velika slova. Ekran je vrlo dobar, prikaz slike je veoma svetao i jasan dok pri direktnim sunčevim zracima slika bledi ali su informacije i dalje čitljive. Dobro je što se kompanija nije odlučila za implementaciju ekrana kvaliteta kao kod modela GW300, što je uobičajeno kod modela namenjenih mlađoj populaciji, budući da je ova opcija veoma važna kod odabira.

Tastatura

Tastatura telefona izrađena je od plastike i podeljena je na dva bloka, navigaciona jedinica i QWERTY tastatura. Navigacioni tasteri su veoma veliki, dobro raspoređeni, odličnog izgleda dok je prilikom rada sa njima pritisak pogrešnog tastera gotovo nemoguć. U sredini se nalazi OK taster koji odlično radi.

Alfanumerički blok tastera je takođe veoma prigodan za rad ali sigurno je da će više prijati onima koji su već imali priliku da koriste QWERTY tastaturu na nekim drugim aparatima, dok će onima koji se po prvi put susreću sa ovakvom tastaturom biti potrebno određeno vreme da se naviknu na rad sa njom. Tastatura je slična onoj koja je prisutna kod modela smart telefona Nokia E63, tasteri su postavljeni jedan blizu drugog tako da je praktično nemoguće pritisnuti pogrešan taster.

Poređenje sa modelom Nokia E63:

Pozadinsko osvetljenje je prosečne jačine, jednako raspoređeno čitavom površinom tako da su svi simboli na njemu jasni i čitljivi. Slova na tasterima su obeležena srebrnoj bojom na crnoj pozadini i vidljiva su i bez osvetljenja dok brojevi nisu tako vidljivi zbog toga što su obojeni belom bojom na srebrnoj pozadini pa ih je ponekad teško razlikovati.

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 900mAh koja, prema navodima proizvođača, može obezbediti 40 sati rada u režimu mirovanja i do 5 sati razgovora. Prilikom testiranja telefon je izdržao 2 dana sa 15-20 minuta razgovora dnevno i oko 1 sat slušanja muzike, oko 1 sat surfovanja Web-om (opera Mini pretraživač i komunikaicje preko ICQ aplikaicje) Ukoliko se korišćenje uređaja poveća onda se vreme trajanja baterije smanjuje na 1 dan. Da bi se baterija u potpunosti napunila potrebno je 2.5 sata a možete je puniti koristeći punjač ili preko USB-a, kada povezujete vaš telefon sa računarom, dok je u drugom slučaju za kompletno punjenje potrebno oko 3 sata.

Memorija, PC povezivanje

Kada povežete telefon sa računarom dostupna je interna i eksterna memorija bez potrebe za instaliranjem dodatnih driver-a dok se veza ostvaruje putem USB 2.0 konekcije. Količina interne memorije je mala i iznosi samo 14.6MB ali se može povećati korišćenjem microSD memorijskih kartica veličine do 16GB.

Kada povežete uređaj sa računarom dostupna su dva režima rada: Mass Storage (režim pristupa memoriji) i the PC Suite (režim sinhronizacije).

Kamera

Aparat poseduje 2MP kameru bez autofokusa koja može snimati fotografije rezolucije 1600x1200 piksela. Pritiskom na levi funkcionalni taster pristupate mogućnostima konfiguracije, podešavanjima menija, a tu su i dva taba koja sadrže sva osnovna podešavanja. Drugi taster pruža još veći izbor mogućnosti. Uređaj ima mogućnost snimanja fotografija u sledećim rezolucijama: 320x240, 640x480, 1280x960 i 1600x1200. Od kvaliteta fotografija možete odabrati sepia, crno-belo, negativ i plavo. Prisutan je i tajmer za okidanje kao i Burst Mode za kontinualno snimanje 3, 6 ili 9 snimaka. Kvalitet snimaka je slab te se dobre fotografije mogu dobiti samo prilikom snimanja pri dnevnoj svetlosti.

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

Moguće je snimati video klipove ali na žalost samo u veoma niskoj rezoluciji od 176x144 piksela, tako da video klipovi nastali ovim telefonom nisu pogodni za gledanje ni na jednom drugom uređaju sem na telefonu.

Plejer može da reprodukuje klipove bilo u prozoru ili preko celog ekrana.

Meni

Telefon poseduje karakteristiku pod nazivom Live Square koja može da bude aktivirana za desktop umesto uobičajene pozadinske slike. Ova karakteristika bi se mogla opisati kao napredni alat za instant poruke, koji na ekranu prikazuje thumbnail sa kontaktom osobe sa kojom komunicirate u formi broja kontakta. Odabirom određenog kontakta otvara vam se mali meni za pristup brzim porukama za ovu osobu, slanje elektronske pošte i pozivanje. Za osobe iz imenika možete odabrati thumbnail iz prethodno definisanog seta na telefonu. Takođe, moguće je odabrati i pozadinu za ovu funkciju. Sve u svemu, jedna interesantna funkcija, ali za one koji su navikli da telefon koriste uglavnom za razgovore neće biti naročito korisna.

Glavni meni telefona može bilo da bude predstavljen u vidu vertikalne liste ili matrice 3x4. Podmeniji su predstavljeni u vidu vertikalnih lista. Telefon poseduje opciju za brzu navigaciju brojevima, dok je u podmenije moguće ući pritiskom navigacionih tastera. U režimu mirovanja pritisak na navigacioni taster omogućava ulazak u četiri stavke menija koje nije moguće izmeniti. Takođe, korisnik može da kreira i prečice menija, koje će uvek biti prikazane na glavnom ekranu pri čemu ikone pokazuju koja je sekcija dodeljena kojem tasteru.

Prikazivanje menija je dobro, bez vidljivog usporenja tokom navigacije.

Uređaj poseduje mogućnosti za kompletni multitasking, što znači da na primer dok slušate muziku možete koristiti vaš pretraživač ili komunicirati sa prijateljima preko ICQ. Broj aplikacija koje se mogu pokrenuti istovremeno zavisi od programa koji su pokrenuti. Telefon poseduje posvećeni taster koji otvara menadžer zadataka preko kojih možete vršiti prelazak sa jedne na drugu aplikaciju kao i zatvarati ih ukoliko vam više nisu potrebne.

Telefonski imenik. Telefon može da uskladišti do 1000 kontakata. Za svaki kontakt možete uneti ime, prezime, nadimak, do pet telefonskih brojeva, dve email i URL adresu, poštansku adresu, telefon na poslu i kod kuće, naziv firme u kojoj osoba radi, njenu titulu kao i malu tekstualnu belešku. Pored toga, moguće je uneti datum rođenja ili datum neke godišnjice koji se automatski prebacuju u kalendar telefona.

Telefon poseduje pet grupa ali korisnik može da kreira sam grupa koliko želi. Za svaku od grupa možete napisati naziv, dodeliti joj sliku kao i melodiju zvona.

U okviru telefona je moguće dodeliti osam brojeva za brzo biranje.

Pretraga u okviru telefonskog imenika se izvodi prema imenu. Kontakti su prikazani u listi, pri čemu se broj za određeni kontakt koji je podrazumevani nalazi u dnu ekrana. Bočnim pritiskom navigacionog tastera možete videti ostale brojeve koji su dodeljeni ovom kontaktu, email adresu kao i grupu kojoj kontakt prpada. Preostale informacije će biti dostupne za pregled tek pošto pristupite kontaktu. U podešavanjima možete odabrati vrstu imena ili prezimena pri čemu je takođe moguće uključiti slike, dodeljene kontaktima u formi thumbnail-a.

Fotografije dodeljene kontaktu mogu biti prikazane kao thumbnail-ovi dok prikaz preko celog ekrana nije dostupan. Kontaktima se mogu dodeliti fotografije svake veličine.

Poruke. Broj poruka koje mogu biti uskladištene u telefonu zavisi od količine slobodne memorije telefona. Uređaj podržava SMS i standardni EMS. Telefon podržava povezane poruke pri čemu je maksimalna dužina poruke 1120 karaktera. Dok unosite poruku u vrhu ekrana možete videti broj preostalih karaktera kao i broj do sada iskorišćenih poruka te njihov dozvoljeni limit. U deo poruke možete uneti ime i broj telefona iz telefonskog imenika i koristiti jedan od dostupnih šablona. Ukupan broj prethodno instaliranih šablona je pet mada korisnik može kreirati još pet svojih. Telefon omogućava slanje poruka na do 10 brojeva istovremeno.

Editor MMS poruka se nalazi u okviru odeljka za konvencionalne SMS poruke. Koja poruka će biti poslata zavisi prvenstveno od sadržaja koje želite da pošaljete. Nismo imali nikakvih problema sa kreiranjem MMS poruka prilikom testiranja već je sve funkcionisalo jednostavno i lako. Maksimalna veličina MMS poruke ne može da pređe 300KB. Za MMS poruke korisnik može da kreira i sačuva dodatne šablone.

E-mail klijent može da radi sa višestrukim nalozima, podržani su osnovni tipovi protokola kao što su IMAP, POP3, SMTP. Podešavanja mail klijenta su vrlo fleksibilna, možete izvršiti podešavanja tako da korsnik vidi samo zaglavlje, možete izvršiti podešavanje tako da se otvara samo određeni deo poruke (od 100KB do 1MB), ili da vam se samo prikaže broj novih poruka pa da vi odlučite koju ćete zadržati na serveru a koju ne. Možete odabrati maksimalni broj poruka koje ćete uskladištiti na telefonu i njihov broj može biti od 10 do 300, postaviti prioritete za odlazne poruke kao i konfigurisati automatsku proveru pošte prema određenom vremenskom intervalu.

Lista poziva. U okviru uređaja su dostupne liste dolaznih, odlaznih i propuštenih poziva kao i opšta lista poziva. Telefon može da uskladišti ukupno 40 unosa u okviru opšte liste. Brojevi koji dolaze od istog broja ili su načinjeni prema istom broju su sumirani a pored broja nalazi se broj poziva prema ili sa tog broja. Odabirom određenog broja možete videti detalje kao što su datum i vreme za određeni poziv.

My folders. Iza ovog naziva krije se jednostavni menadžer fajlova u kojem možete videti informacije o fajlovima koji su uskladišteni u integrisanoj memoriji telefona ili na memorijskoj kartici. Kada vršite pregled informacija o fajlovima oni mogu biti soritrani prema tipu fajlova, pa se tako sve slike nalaze u direktorijumu Pictures, dok se video fajlovi nalaze u direktorijumu „Video“. Možete takođe videti i zasebno podatke sa memorijske kartice koji se u tom lsučaju pokazuju u formi u kojoj su zapisani, odnosno bez sortiranja.

Browser. U okviru ove sekcije telefona se nalazi WAP browser 2.0. Ovaj pretraživač je vrlo jednostavan i pogodan za pregled stranica koje su optimizovane za mobilne uređaje dok je otvaranje drugih sajtova problematično. U offline režimu je moguće sačuvati stranice za kasnije offline gledanje. Takođe je moguće adrese linkova slati putem SMS/MMS ili email poruka.

Igre i aplikacije. U ovoj sekciji postoje dva direktorijuma koji nose nazive Games i Applications. U sekciji sa igrama se nalaze dve prethodno instalirane Java igre i to Sudoku Café (puzzle igra) i WordAttack (igra koja vas uči da radite sa tastaturom). U direktorijumu sa aplikacijama na raspolaganju su programi Yandex-a, kao i aplikacija iDeaWidgets. U istom direktorijumu korisnik može da sačuva nove Java bazirane aplikacije koje se mogu preuzeti preko WAP-a ali i iz memorije telefona odnosno memorijske kartice. Uređaj podržava Java MIDP 2.0.

Planer. Ovde se nalazi kalendar koji ima mogućnost pregleda događaja u mesečnom i nedeljnom pogledu. Kalendar omogućava da kreirate do 100 događaja, za svaki možete odabrati kategoriju, datum i vreme početka i završetka događaja, napisati subjekat i adresu kao i dodati im unose kontakta iz telefonskog imenika. Moguće je uključiti upozorenja vezana za nastupajući događaj kao i aktivirati ponavljanje događaja.

Beleške. Normalne tekstualne beleške u koje možete uneti do 1000 karaktera. U memoriji telefona je moguće uskladištiti do 50 ovakvih poruka. Takođe, telefon poseduje i sekciju tajnih beleški kojima se može pristupiti tek nakon unosa lozinke. One se ni po čemu drugom ne razlikuju od običnih beleški pri čemu je njihov maksimalan broj takođe 50.

Takođe, uređaj može da uskladišti do 100 zadataka pri čemu se za svaki može odrediti datum, načiniti tekstualna beleška i uneti prioritet (nizak, srednji, visok).

Moguće je izvršiti pretragu prema datumu po kojoj unesete datum i vremensko trajanje i uređaj izlista sve događaje i zadatke koji su uskladišteni u telefonu u okviru ovog vremenskog intervala.

Alati. Alarm. Telefon ima mogućnost za podešavanje do pet alarma. Za svaki pojedinačni alarm moguće je podesiti vreme uključivanja, odrediti frekvenciju aktiviranja bilo na dnevnoj osnovi, samo jedanput ili tokom određenih dana u nedelji. Pored toga za svaki od alarma je moguće podesiti melodiju, kao i načiniti mali tekstualnu belešku.

Brzi meni. U ovoj sekciji možete omogućiti brz pristup odabranim sekcijama menija, pri čemu je dostupno 12 slobodnih mesta.

U istoj sekciji se nalazi i kalkulator, konvertor jedinica koji može konvertovati i valute, funkcija svetskog vremena kao i štoperica. Ovde se takođe nalazi i pristup SIM meniju.

Yandex. Ova sekcija sadrži linkove do stranica mobilnog servisa Yandex, kao i pristup njihovim Java baziranim aplikacojama koje se nalaze u telefonu.

Google. Pristup mobilnoj verziji Google servisa

Multimedia. MP3-plejer. Jednostavni plejer koji može da reprodukuje numere kako iz memorije telefona tako i memorijske kartice. Možete kreirati sopstvene liste pesama a njihov broj je neograničen. Plejer može da radi u pozadini pri čemu za ovako nešto morate odabrati opciju pop up menija “Collapse player”. U podešavanjima je dostupno 9 prethodno podešenih ekvilajzera. Informacije o numeri koja se trenutno reprodukuje se prikazuju na glavnom ekranu u u vidu pokretne linije. Numere je moguće sortirati prema albumu, izvođaču i žanru. Plejer prikazuje Album Art za koji je dostupno nekoliko opcija.

Muzički sadržaji se mogu slušati preko žičnih slušalica, bežičnih Bluetooth slušalica ili preko eksternog zvučnika telefona. Kvalitet zvuka je prosečan, nedostaju mu određeni detalji i malo jači bas dok se situacija sa boljim slušalicama menja što je i za očekivati, ali ipak ne onoliko koliko smo se nadali. U suštini, većina korisnika bi trebalo da bude zadovoljna kvalitetom zvuka naročito ukoliko koriste visokokvalitetne slušalice. Dobra stvar je što je uređaj opremljen standardnim 3.5mm priključkom za slušalice. Audiofili će biti razočarani kvalitetom zvuka koji ovaj telefon nudi ali suština je da u pitanju nije muzički telefon pa samim tim ni ne može biti očekivanja za vrhunskim zvukom.

FM-radio. U memoriji telefona može da se uskladišti 50 radio stanica. Radio naravno može da radi u pozadini. Kada memorišete određenu stanicu možete uneti njeno ime ali ukoliko to ne učinite onda će radio aplikacija prikazivati samo njenu frekvenciju. Radio radi samo kada su žične slušalice povezane jer njihove žice imaju ulogu antene. Radio se takođe može slušati i preko eksternog zvučnika. Kvalitet prijema radia je dobar.

Rikorder. Može se koristiti u pozadini i snimati konverzaciju. Vreme snimanja je ograničeno samo količinom slobodne memorije ili memorijske kartice ali je moguće podesiti i trajanje i veličinu zvučnog zapisa ukoliko će se on kasnije slati MMS porukom. Opcije za podešavanje kvaliteta snimka su normal, good, better.

Podešavanja.Ovde možete podesiti datum i vreme, odabrani jezik imenika prilikom pozivanja kao i opcije za sigurnost.

U ovoj sekciji moguće je konfigurisati režim uštede energije koji može biti stalno uključen, raditi samo noću ili biti stalno uključen. Ovaj režim automatski redukuje jačinu pozadinskog osvetljenja ekrana kao i vreme trajanja pozadinskog osvetljenja ekrana i tastature.

Ovde je moguće resetovati sva podešavanja kao i videti količinu slobodne memorije.

Da biste odabrali prikaz pozadinske slike aktivirajte LiveSquare. Ovde se takođe podešava vreme trajanja osvetljenja tastature i ekrana. Takođe za ekran možete odabrati neki od četiri ponuđena nivoa jačine osvetljenja.

Ovde je moguće odabrati belu ili crnu varijantu koje osim popunjavanja boje u meniju pomalo menjaju i stil i izgled ikona u glavnom memniju. Takođe je moguće da odaberete stil za set brojeva pri čemu su dostupna četiri tipa.

U okviru uređaja postoji sedam sekcija od kojih tri može u potpunosti da konfiguriše sam korisnik dok su četiri popunjene sa prethodno podešenim podešavanjima ali se takođe mogu izmeniti na vašu odogovornost. Za glasovno pozivanje možete podesiti koju god melodiju sami želite ili odabrati neku od prethodno definisanih u okviru telefona. Takođe možete podesiti tip upozorenja pa da to bude samo melodija, samo vibracija ili melodija i vibracija u isto vreme, melodija nakon vibracije ili potpuno režim bez zvuka. Za poruke je takođe moguće podesiti zvuk koji god želite, dok kada je u pitanju tip upozorenja možete odabrati samo jedan zvuk, periodični, zvuk i vibracija, vibracija i potpuno bez zvuka. Pored toga u podešavanjima profila moguće je prilagoditi zvuke za ostale radnje sa telefonom. Pristup izboru profila takođe otvara i brzi meni koji se poziva iz režima mirovanja pritiskom navigacionog tastera na levo.

Povezivanje. Telefon poseduje Bluetooth verzije 2.1 sa EDR-om, koja omogućava povezivanje uređaja sa drugim telefonima ili personalnim računarom za svrhu prenosa podataka. Rad sa Bluetooth-om nije izazvao nikakave probleme. Uređaj podržava sve glavne sekcije, uključujući A2DP profil za rad sa Bluetooth Stereo slušalicama.

Takođe je dostupan režim za povezivanje uređaja sa PC-jem.

Konkurencija

Generalno, ovaj uređaj nema direktnih konkurenata, ali ako bismo morali da navedemo neki to bi bio model Nokia E63 koji je po svim pokazateljima bolji uređaj od LG GW300 obzirom da je u pitanju smart telefon ali je i skuplji.

Drugi najbliži konurent je Alcatel OT-800, neznatno manjih dimenzija nego LG proizvod i koji poseduje nešto slabije karakteristike ali je i nešto jeftiniji.

Utisci

Uređaj obezbeđuje kvalitet zvuka koji je u nivou sa modernim GSM telefonima, niti lošiji niti bolji od većine. Jačina zvuka i osetljivost mikrofona su dovoljni za konverzaciju u gotovo svakom okruženju. Kvalitet reprodukovanih numera preko eksternog zvučnika nije visok dok kao melodiju zvona možete koristiti koju god želite MP3 numeru. Jačina melodija kao i vibracije su na srednjem nivou mada se u nekim slučajevima može desiti i da propustite poziv.

Uređaj se ispostavlja dosta interesantnim, naročito imajući u vidu cenu po kojoj se prodaje. Slabe strane ovog uređaja koje treba pomenuti je loš izbor kolor rešenja, relativno kratko vreme trajanja baterije kao i nešto lošije rešenje primenjeno za pričvršćivanje poklopca zadnje strane uređaja. Kada su u pitanju pozitivni utisci ovog uređaja pomenućemo prisustvo standardnog 3.5mm audio priključka, napredne multitasking opcije, lako dostupnu i kvalitetnu tastaturu. Generlano, ovaj model poseduje sve neophodne funkcije za mlade ljude i imajući u vidu njegovu cenu reći ćemo da se može očekivati dobra prodaja ovog modela. Ne bi trebalo očekivati visoku prodaju ovog uređaja obzirom da za uređajima sa QWERTY tastaturom još uvek nema preteranih zahteva na tržištu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024