Desire 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon HTC Desire
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Desire. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Desire vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona HTC Desire

Smartphone HTC Desire – uređaj sa teškom sudbinom objavljen je nakon Google Nexus One modela, prvog među HTC Android uređajima na novoj platformi a u isto vreme sa HTC EVO 4G na tržištu SAD, vodećeg modela operatera Spring, kopirajući HTC HD2, čineći ga i boljim.

Pre nego što se Desire pojavio, kompanija je imala samo četiri HTC Android smart telefona, a tri od njih su bila u okviru jednog segmenta: prvi i eksperimentalni HTC Dream, a zatim Hero i Tattoo. Neočekivano visoka prodaja HTC Hero i nekoliko drugih faktora, kao što je najava pojave Windows Phone 7, sa potpuno novim pravilima igre na ovom tržištu, zahtevali su od kompanije razvijanje logičke linije njihovih Android uređaja i fokusiranje na ovu platformu. Rezultat svega toga: predstavljanje novog vodećeg modela a nakon toga je došla i tranzicija HTC Hero u ovu kategoriju uređaja prosečnih cena dok je njegova zamena bila logična - HTC Legend. Ipak, ovaj put ćemo specifično govoriti o HTC Desire.

Šta je HTC Desire? To je novi Android vodeći uređaj kompanije i to čitavih šest meseci ili možda čak i duže, pri tom nećemo uzeti u obzir postojanje HTC EVO sve dok je taj model ekskluziva Sprint operatera. Ključna pitanja na koja ćemo pokušati da damo odgovore u okviru ovog testa jestu da li ima smisla kupovati Desire u okviru trenutne generacije uređaja (HTC Hero, Samsung Galaxy) pri čemu ćemo kao ozbiljne konkurente modelu Desire navesti i SE X10 i Samsung Galaxy S kao i druge smart telefona.

Dizajn, materijali kućišta

Nakon što prodaja HTC Desire modela počne, on će biti dostupan samo u jednoj boji – tamno sivi plastični delovi i metal koji će okruživati ekran. Desire će na nekim tržištima biti dostupan i u crnoj boji ali to će biti samo preko ugovora sa provajderom.

Sigurno je da će po pitanju dizajna HTC Desire biti donekle poznat onima koji su videli Google Nexus One – uređaje karakteriše ista platforma, a pored toga imaju mnogo zajedničkih karakteristika, uključujući i izgled. Ne može se reći da ćete se zaljubiti u Desire na prvi pogled ali niti da će vas odbiti – osećanje će biti potpuno neutralno. Ono što ga odlikuje jeste blago zaobljeno kućište, plastika ravna na dodir i ne toliko dodatnih, dekorativnih detalja. Čini se da ovakav pristup donosi mnogo toga dobrog a sigurno je da će se sam dizajn svideti velikom broju korisnika.

Donji deo kućišta je blago savijen na gore tako da su tasteri jedan milimetar izdvojeni u odnosu na ekran, dok je situacija kod Google Nexus One potpuno drugačija.

Kod modela Desire korišćena je matirana plastika meka na dodir za izradu zadnjeg poklopca koji zauzima čitavu zadnju stranu smart telefona ali i i za izradu donjeg dela kućišta. Plastika je meka i prijatna na dodir. Oko ekrana nalazi se metalna ivica a oštećenja i ogrebotine usled udarca nisu primetne.

Ekran je pokriven zaštitnim staklom (u suštini je to vrsta specijalne plastike) koje se koristi i kod drugih uređaja sa velikim ekranom osetljivim na dodir. Površina ekrana može se oštetiti ključevima ili nekim sličnim objektima. Naravno, ukoliko nosite vaš telefon na plažu i džepu vam se nađe malo peska, budite sigurno da će to ostaviti traga na ekranu.

Kvalitet izrade je već tradicionalni kada je u pitanju HTC. Jedina stvar koja bi mogla da se navede kao mana jeste teže postavljanje poklopca baterije. Kod modela Google Nexus One, poklopac se uklanja jednostavnim pomeranjem na gore ali kod Desire situacija je nešto drugačija pa je potrebno uložiti dosta snage. Sa druge strane to je i dobro jer nema nikakvih zazora i mala je verovatnoća da će se i pojaviti u budućnosti. Opet, sa druge strane, postoji mogućnost da će se pre ili kasnije polomiti plastične vezice.

Dimenzije

Kada govorimo o dimenzijama HTC Desire – ovo je najveći Android smart telefon nakon HTC EVO 4G (sličan je po veličini sa HTC HD2). Ovaj smart telefon je prilično težak. U ruci HTC Desire se čini još težim nego Google Nexus One iako je razlika samo 5 grama, a dimenzije uređaja su iste. Međutim, sigurno je da će ljubitelji modela Desire biti zadovoljni njegovom težinom. Uporedite veličinu nekih uređaja sa HTC Desire (uređaji su poređani po veličini, opadajući):

  • HTC HD2 - 120,5 x 67 x 11 mm, 157 g
  • Sony Ericsson X10 - 119 x 63 x 13 mm, 135 g
  • HTC Desire - 119 x 60 x 12 mm, 135 g
  • Google Nexus One - 119 x 60 x 11,5 mm, 130 g
  • Apple iPhone 3GS - 115,5 x 62,1 x 12,3 mm, 135 g
  • HTC Hero - 112 x 56,2 x 14,3 mm, 135 g

Nošenje ovog smart telefona u džepu ili košulji je prijatno, iako će biti malih problema sa užim džepovima. Sigurno je da u jakni nećete osetiti težinu modela Desire dok će u svakom drugom slučaju aparat staviti do znanja gde se nalazi a to možda i nije loše jer ćete sigurno osetiti ukoliko neko pokuša da vam ga izvuče.

U ruci smart telefon lepo stoji pri čemu ne klizi iz ruke prilikom razgovora. Tokom razgovora ekran telefona se isključuje - aktivira se senzor blizine.

Kontrole

Jedan od prvih pluseva modela HTC Desire jeste to što se tasteri za hardversku kontrolu nalaze ispod ekrana. Tu se nalazi serija od pet tastera, računajući i centralni taster, u kombinaciji sa touchpad-om.

Sa krajnje leve strane nalazi se taster na kojem se nalazi prikaz male kuće koji služi za povratak u glavni meni ili polje za pozivanje koje obezbeđuje šest aplikacija (kada se taster zadrži), nakon čega sledi taster „Menu“. Za prikaz prečice menija potrebno je zadržati tastere, zatim touchpad a nakon toga je potrebna kombinacija taster „Back“ i „Search“.

Tasteri su odvojeni jedan od drugog tako da je slučajno pritiskanje pogrešnog tastera gotovo nemoguće. Tastatura je osvetljena belom pozadinskom svetlošću umerenog intenziteta, tako da je lako utvrditi koji taster treba pritisnuti kada ste u maraku.

Na određenom broju foruma već je primetna diskusija u okviru koje se HTC korisnici kritikuju što su među jedinima koji koriste trackball u okviru HTC Hero i Google Nexus One, te da ih je tajvanski proizvođač razmazio omogućivši ovu stavku na touchpad-u. Šta bi se tu moglo reći? Sa druge strane, to je nešto egzotično i zahteva određeno vreme da bi se čovek navikao. Veliki broj korisnika se žalio na to da je trackball jednostavno prestao da radi.

Touchpad modela Desire je zgodan ali je potrebno neko vreme da bi se čovek navikao na njega, da bi se na kraju ispostavilo da je korisniji nego trackball kod modela HTC Hero a može se koristiti za skrolovanje liste, otvaranje linkova strana na internetu, pretraživanje ekrana ili izmenu pozicije kursora u pisanom tekstu.

Sa prednje strane u gornjem delu nalazi se zvučnik koji je prekriven rešetkom. Sa leve strane zvučnika nalazi se senzor osvetljenja i senzor blizine. Sa desne strane, svetlosni indikator koji svetli narandžastom bojom dok je uređaj povezan na punjač ili sa računarom a zelenim svetlom na kraju punjenja. Takođe, s vremena na vreme ovaj indikator treperi zelenom bojom ukazujući na standardni režim rada omogućen mrežom. Propušteni pozivi, kao i aktivnost bežičnog interfejsa se, na žalost, ne prikazuju.

Sa leve strane smart telefona nalazi se taster za jačinu zvuka. Njegova upotreba nije toliko jednostavna ali sve je stvar navike. Nivo jačine zvuka kada je muzika u pitanju može se podesiti iz džepa bez vađenja telefona i upotrebe ekrana.

Desna strana je prazna, a sa donje strane nalazi se univerzalni microUSB priključak za povezivanje punjača i kabla. Tu je takođe i 3.5mm utičnica za povezivanje slušalica kao i taster za iskjučivanje telefona. Ukoliko zadržite taster pritisnutim nekoliko sekundi, otvara se popup meni koji pruža mogućnost isključivanja, prelaska u silent režim rada ili režim vibriranja, kao i onemogućavanje prenosa podataka koji su korisni u romingu.

Taster kamere nije prisutan kod modela HTC Desire, kao kod svih drugih smart telefona ove kompanije. Kamera podrazumeva i meni kojem se pristupa pritiskom na ikonu za snimanje i fokusiranje koristeći touchpad, dodir ekrana ili automatsko fokusiranje.

SIM i memorijska kartica se postavljaju ispod bateirje tako da njihovo uklanjanje nije moguće bez uklanjanja same baterije pa samim tim ni bez isključenja uređaja. Ovo je vrlo čudna odluka imajući u vidu da gotovo svaki moderan smart telefon poseduje slot memorijske kartice koji omogućava njenu zamenu bez isključenja.


Ekran

Kod ovog modela je iskorišćen AMOLED ekran osetljiv na dodir kompanije Samsung koji je isti kao i ekran koji je kompanija Google iskoristila za Google Nexus One. Dijagonala ekrana je 3.7“ dok je njegova rezolucija 800x480 piksela (WVGA), pri čemu su fizičke dimenzije ekrana 80 x 47.5mm. Ekran može da prikaže 16 miliona boja, osvetljenost i kontrast su veoma dobri a boje zasićene. Jasnoća slike je uporediva sa onom koju mogu da ponude ekrani slične rezolucije i dijagonale kao što su ekrani modela HTC HD2 ili Samsung i8910 HD.

Uglovi vidljivosti su maksimalni pa čak i sa velikim uglovima slika nije iskrivljena. Maksimalni nivo osvetjenosti je visok a treba pomenuti da je kada koristite telefon na otvorenom pri jakoj svetlosti osvetljenje ekrana je minimalno, dok kada recimo želite da čitate nešto sa ekrana kao što je e-knjiga onda je nivo osvetljenja viši, ali je ipak potrebno navići se na ovaj detalj.

Sa druge strane ukoliko želite da u potpunosti isključite pozadinsko osvetljenje i u njemu je moguće vrlo lako čitanje. Kada je pozadinsko osvetljenje isključeno, ekran dobija određene crvene i sive senke, tako da je potrebno opet navići se na njih, ili jednostavno koristiti pozadinsko osvetljenje kada čitate.

Uređaj koristi kapacitivni tip ekrana koji podržava “multitouch” pri čemu je glavni meni prikazan u vidu matrice sa različitim aplikacijama: tu je Google pretraga, pretraživač ili aplikacija za gledanje slika. Ekran je prekriven staklom, koje je otporno na ogrebotine čak i ukoliko pokušate da ga ogrebete nekim manjim oštrim predmetom.

Prilikom izlaganja sunčevim zracima ekran ovog uređaja bledi, ne toliko kao što je slučaj kod TFT komunikatora, ali je to ipak primetno pa je čitanje informacija kritično. Reakcija ekrana na manipulisanje prstima nam nije predstavljala nikakav problem. Da biste procenili kvalitet ekrana pogledajte uporedne slike ekrana modela HTC Desire i HTC HD2.

Originalna slika

Kamera

Komunikator je opremljen 5MP kamerom sa autofokusom. Sočivo kamere se nalazi u gornjem delu zadnje strane uređaja i neznantno je ispupčeno u odnosu na površinu poklopca odeljka baterije pri čemu je okruženo metalnim okvirom. Desno od kamere se nalazi LED blic koji se ne može koristiti kao baterijska lampa.

U režimu vizira, na ekranu se nalaze ikone za blic i zum kao i ikona za prelazak u galeriju. Za pristup podešavanjima potrebno je da kliknete na klizač sa leve strane ili pritisnete „menu“ ispod ekrana. Panel sa podešavanjima se pojavljuje sa leve strane ekrana, dok pojedinačni parametri se biraju u okviru pop up prozora.

Sledeće fotografije su dostupne uz standardne i widescreen (3:2) rezolucije:

  • 5M (Wide) - 2592x1552
  • 5 M - 2592x1952
  • 3M (Wide) - 2048x1216
  • 3M - 2048x1536
  • 1M (Wide) - 1280x768
  • 1M - 1280x960
  • L (Wide) - 640x384
  • L - 640x480

Kvalitet slike (utiče uglavnom na kvalitet fotografija):

  • Normal
  • High
  • Maximum

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Incandescent
  • Fluorescent
  • Daylight
  • Cloudy

Efekti:

  • Grayscale
  • Sepia
  • Negative
  • Solarium
  • Posterize
  • Blue

Fokusiranje:

  • Centered
  • Integral
  • Spot

Pored opisanih podešavanja, možete promeniti nivo kontrasta, zasićenje boja, nijanse kao i oštrinu slika na skali sa pet podeoka. Takođe, moguće je izvršiti podešavanje zvuka pri fotografisanju (može se isključiti) kao i uključiti mrežu na viziru tako da vam bude lakše da izvršite kompoziciju fotografije. Dodatne opcije uključuju i geografsku odrednicu na fotografiji.

Makro režim nije dostupan, ali to ne znači da ne možete da snimate objekte sa malog rastojanja 6-7 cm. Snimanje teksta nije uvek savršeno ali sa dva ili tri pokušaja mogu se dobiti zadovoljavajući rezultati, čak i pri veštačkom osvetljenju.

Kod modela HTC Desire dostupna je funkcija prepoznavanja lica, koja uglavnom radi dobro i bazirana je na tome da se u okviru kadra u kojem se nalaze ljudi kamera fokusira na njihova lica odnosno vrši podešavanja u odnosu na njihova lica.

Kvaliet fotografija možete videti i sami iz primera navedenih ispod. Po mom mišljenju, HTC nije lider među smart telefonima sa 5MP kamerom kada su u pitanju fotografije, već bi se moglo reći da je kvalitet fotografija koje obezbeđuje ovaj uređaj negde između sredine i lošijeg dela spekta, ali ipak treba imati u vidu d aje ovo inženjerski primerak telefona.

Primeri fotografija nastalih kamerom (kliknite za uvećanje):

Makro:

Snimanje teksta:

Video

Video se snima u MP4 ili 3GP (kodek mpeg4v ili h.263) formatima pri brzini od 24fps. Za snimanje zvuka koristi se samr kodek.

Za video su dostupne sledeće rezolucije:

  • WVGA - 800x480
  • VGA - 640x480
  • CIF - 352x288
  • L - 320x240

Podešavanja koja su dostupna u video režimu su slična kao i za foto režim. Od karakteristika koje vredi pomenuti tu su mogućnost uključenja/isključenja snimanja zvuka, prikaz ograničenja trajanja ili veličine završnog fajla.

Pri bilo kojoj rezoluciji video snimanja možete koristiti dvostruko skaliranje. Korišćenje zum funkcije tokom snimanja nije moguće već morate zaustaviti snimanje. Kvalitet videa je u liniji sa najnovijim modelima kompanije HTC. O kvalitetu vide a možete zaključiti iz sledećih primera.

Trajanje baterije

Uređaj koristi Li-Ino-sku bateriju kapaciteta 1400mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi 6.6 časova razgovora (GSM) i do 340 časova (14 dana) u režimu mirovanja ove cifre su značajno preuveličane.

U standardnim uslovima (30-40 minuta poziva na dan, slanje 10-15 tekstualnih poruka, provera elektronske pošte po unapred utvrđenom rasporedu), moj HTC Desire je obezbedio jedan dan trajanja baterije. Ukoliko ovome dodamo još neke funkcije kao što je surfovanje internetom (1-2 časa dnevno), slušanje muzike 3-4 časa dnevno, baterija modela HTC Desire će obezbediti 7-8 sati rada. Ovo je na žalost sudbina mnogih novih uređaja pa ni HTC Desire nije izuzetak.

Razmotrimo jednu situaciju koja mi se dogodila tokom testiranja. Smart telefon je bio u potpunosti napunjen, otišao sam na sastanak u 10h. Do mesta sastanka sam putovao jedan čas i za to vreme slušao muziku. Nakon sastanka samo imao još neke stvari da obavim. U tom periodu sam slušao muziku, obavio nekoliko poziva, odgovorio na nekoliko SMS-ova i proveravao elektronsku poštu. U 15h sam krenuo kući, slušao muziku i još malo trošio bateriju telefona. U 17h ona je bila prazna i preostalo mi je samo da je napunim ili će se HTC Desire isključiti.

Naravno, u pitanju su moji lični uslovi kako sam koristio uređaj u ovom slučaju. Ja lično nikada ne pauziram muziku, a kod vas će možda ukoliko se dugačije ponašate baterija trajati nešto duže, ali generalna činjenica je da baterija ovog modela baš kao i baterija modela Google Nexus One ne obezbeđuje naročito dugotrajno trajanje.

Testiranje Andorid uređaja kada je u pitanju trajanje baterije zahteva određene specijalne uslove i nije lako tako da sam morao da sprovedem nekoliko testova: testirao sam HTC Desire u režimu čitanja, zatim sam pustio uređaj da reprodukuje muziku pri ugašenom ekranu i na kraju sam testriao trajanje baterije uz video reprodukciju.

  • Čitanje knjige (pri minimalnom nivou osvetljenja, ali ne isključenom)
  • slušanje muzike (ekran isključen, reprodukuje se muzika različitog bitrate-a od 128 do 320kbps)
  • Pregled videa (reprodukcija filma u rezoluciji 700x300 piksela)

U svim režimima testiranja mreža je bila aktivna (GSM) dok su WiFi i Bluetooth bili isključeni.

Performanse

Uređaj je izgrađen na novoj platformi koja nam dolazi iz kompanije Qualcomm QSD8250, koja je takođe poznata kao Snapdragon. Uređaj je opremljen sa 576MB RAM-a dok je za aplikacije dostupno oko 512MB. Nedostatak interne memorije za skladištenje sadržaja HTC lako prevazilazi - uz ovaj model se isporučuje kartica kapaciteta 8GB.

Reprodukcija video sadržaja ovim uređajem nije nimalo laka. Za razliku od kompanije Samsung koja kupuje licence za sve svoje uređaje, pa samim tim nudi i podršku za veliki broj formata i kodeka, HTC je ogrnaičen na standardne karakteristike Android platforme, koje po pitanju videa nisu impresivne i uključuju wmv, mp4 i 3gp formate. Video formati koji su podržani platformom se reprodukuju bez problema uključujući rezolucije do 800x400 piksela.

Sveukupna brzina interfejsa modela HTC Desire je odlična, prelasci između ekrana u okviru menija, pokretanje i prebacivanje između programa se dešavaju trenutno. Kašnjenja su minimalna i ona su povezana samo sa činjenicom da svaka od radnji je dopunjena animacijom.

Povezivanje

Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani. Sve ove karakteristike mogu biti onemogućene ili omogućene bilo preko menija podešavanja ili widget-a koji se nalaze na početnom ekranu.

Da biste sinhronizovali komunikator sa vašim PC-jem i preneli podatke koristite obezbeđeni miniUSB kabl. Interfejs je USB 2.0 a kada izvršite povezivanje sa računarom pojavljuje se meni u kojem treba da odaberete tip konekcije a na rapsolaganju su konekcija za prenos podataka (vidi se sadržaj microSD kartice), upotreba uređaja kao modema, punjenje baterije ili sinhronizaicja pomoću programa HTC Sync.

Telefon poseduje ugrađeni Bluetooth 2.1 + EDR. Podržani su sledeći profili:

  • Audio / Video Remote Control Profile (AVRCP) - Upravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica.
  • Generic Audio / Video Distribution Profile (GAVDP)
  • Audio / Video Distribution Transport Protocol (AVDTP)
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) - Prenos zvuka preko Bluetooth-a.
  • Hands-Free Profile 1.5
  • FTP
  • OPP

Kvalitet zvuka koji komunikator obezbeđuje kada muziku slušate preko bežičnih slušalica je prosečan, i samo ukoliko niste audiofili on će biti zadovoljavajući za vas.

Wi-Fi (802.11b / g). Rad sa Wi-Fi modulom ne izaziva nikakve probleme. Smart telefon možete konfigurisati za Wi-Fi prenos u sleep režimu korišćenjem samo statičke IP adrese kada se povežete i dodajući sigurnosne sertifikate. Prilikom korišćenja Wi-Fi, smart telefon se gotovo ne zagreva uopšte. Zagrevanje je minimalno i jedva primetno u dnosu na HTC HD2 koji se značajno zagreva kada je Wi-Fi modul aktivan.

Navigacija

Kod modela HTC Desire je upotrebljen gpsOne čip kompanije Qualcomm. Za prvo pokretanje GPS modula uređaja je potrebno oko 40 sekundi i za ovo vreme uređaj uspostavlja vezu sa satelitom. Kasnije, uspostavljanje veze se izvodi za 7 do 10 sekundi.

Obzirom da telefon ne poseduje nijedan specijalni softver za svrhu navigacije, možete koristiti Google Maps. Ova aplikacija omogućava proračunavanje rute (bez glasovnih saveta), vršiti pretragu ulica, ili specifičnih adresa i mesta. Glavna prednost Google Maps u odnosu na sofisticiranije aplikacije je u tome što se mape mogu uplaod-ovati preko Web-a, što znači da bez obzira gde se nalazi ukoliko postoji internet konekcija nikada nećete ostati bez mapa.

Zvuk

Zvuk koji obezbeđuje model HTC Desire nije ništa lošiji od onoga koji obezbeđuju modeli HD2 ili Hero, tako da ukoliko ste zadovoljni zvukom ova dva modela onda ćete biti i onim koji obezbeđuje Desire. Neću mnogo govoriti o stvarima u koje se ne razumem već ću laički reći ono što o čemu sam stekao utisak. Po mom mišljenju zvuk koji obezbeđuje HTC Desire je dobar, ali nisam neko ko može da primeti razliku između zvuka koji može da obezbedi Apple iPod Classic i jeftini MP3 plejeri.

Na kraju ovog poglavlja jedan iskreni savet. Ukoliko se odlučite da kupite ovaj uređaj pre nego što to uradite procenite nezavisno njegov zvučni sistem koristeći svoje slušalice i memorijsku karticu sa muzikom. Ukoliko pak zaboravite memorijsku karticu nije problem, jer se novi HTC isporučuje sa mnoštvom numera različitih pravaca.

Unos teksta

Kod modela HTC Desire postoji QWERTY tastatura na ekranu. U pitanju je jedna od najboljih implementacija tastature na ekranu od svih uređaja koji su bazirani na Android operativnom sistemu, ali i svakako jedna od najboljih ukoliko se u obzir uzmu i Windows Mobile odnosno Symbian operativni sistemi. Jedini problem koji postoji kod ove tastature je što je ponekad potrebno suviše vremena i poteza da bi se uneli neki simboli koji su specifični za određena pisma i kodne rasporede.

Svaki put kada pritisnete taster na tastaturi na ekranu uređaj lagano zavibrira, što pojednostavljuje unos, čineći ga realnijim i pomaže korišćenju tastature na ekranu. Prebacivanje između jezika se vrši jednostavnim pritiskom na taster, a držanjem istog tastera možete ući u podešavanja. U svakom momentu je moguće sakriti tastaturu sa ekrana i za to služi taster u levom uglu ekrana. Pored potpune QWERTY tastature uređaj poseduje i kompaktnu digitalnu tastaturu.

Softver

Komunikator radi na Android 2.1 operativnom sistemu dok je korisnički interfejs ažurirana verzija HTC Sense interfejsa. Nema potrebe govoriti dalje o ovom interfejsu uređaja obzirom da je on već pokriven u određeneim testovima.

Konkurencija

Prema najavljenoj ceni model HTC Desire bi mogao da bude konkurentan sa sledećim modelima.

Google Nexus One. Prvi očigledni konkurent modelu HTC Desire je gotovo poptuno isti uređaj obzirom da je izrađen od strane HTC-a po zahtevu kompanije Google. Razlike između ova dva smart telefona su u dizajnu i softveru. Dizajn se može nazvati sličnim, ali po pitanju softvera i lakoće korišćenja HTC Sense je primetno snažniji od „ogoljenog“ Android 2.1 operativnog sistema koji je instaliran na Google Nexus One.

Cena modela HTC Desire je za oko 10% viša u odnosu na Google Nexus One tako da ona može biti značajan faktor u odlučivanju. Iako se zvanična prodaja modela Google Nexus meri u stotianama ili tek desetinama primeraka, sivo tržište modela Google Nexus One može predstavljati pravu pretnju za HTC Desire, jer je na njemu moguće postići još nižu cenu za Google-ov komunikator.

Sony Ericsson X10. U pitanju je glavni proizvod Sony Ericsson-ove Android platforme koji je već u prodaji i koji košta otprilike isto koliko i HTC Desire.

Koje su prednosti modela X10 u odnosu na Desire. Verovatno njegov dizajn, jer meni lično se barem više sviđa izgled ovog modela nego izgled HTC-ovog uređaja. Drugi plus je veća dijagonala ekrana (4“ nasuprot 3.7“) kao i neznatno viša rezolucija. Isti tip ekrana koji koriste ova dva uređaja pokazuje da je njihov kvalitet sličan, pa plus za X10 dolazi upravo iz više rezolucije. Za korisnike koji ne vole visok kontrast i zasićene boje slike ovaj ekran će biti odličan. Još jedna prednost modela X10 je 8MP kamera u odnosu na 5MP kod Desire modela. O kvalitetu zvuka neću govoriti jer još nisam uspeo da proučim ovaj kriterijum. Ukoliko sve saberemo i oduzmemo subjektivne faktore kao što su dizajn, jačina osvetljenosti ekrana i drugo dobijamo sledeće:

Plusevi modela Sony Ericsson X10 u odnosu na HTC Desire:

  • Bolja kamera (8 MP u odnosu na 5 MP)
  • Veća dijagonala i rezolucija ekrana (4 "/ 854x480 u odnosu na 3.7" / 800x480)
  • 1 GB interne memorije za skladištenje podataka (HTC Desire poseduje 512 MB)

Sada ćemo nešto reći o prednostima modela HTC Desire u odnosu na Sony Ericsson. Prvi – kod njega je dostupan kompanijin HTC Sense korisnički interfejs koji svaku od verzija Android operativnog sistema čini zgodnijom za svakodnevni rad. Drugo – kod modela Desire je iskorišćena verzija 2.1 Android operativnog sistema za razliku od 1.6 verzije koja postoji kod X10. Uprkos tome što postoji velika razlika u oznakama verzija ipak ove dve verzije imaju dosta toga sličnog, ali naravno preferiraćemo verziju 2.1. Kod modela Desire postoji za 50% veća količina sistemske memorije – 576MB u odnosu na 384MB. Kod modela Sony Ericsson X10 ne postoje kontrolni tasteri, već touchpad koji u nekim situacijama omogućava lakše ispravljanje načinjenih grešaka ali to nije uvek slučaj.

Prednosti modela HTC Desire u odnosu na Sony Ericsson X10:

  • Android 2.1 (kod X10 Android 1.6)
  • Prisustvo Sense interfejsa (kod modela X10 samo nekoliko kompanijinih aplikacija)
  • Više RAM-a (576 MB u odnosu na 384 MB)
  • Prisustvo touchpad-a
  • Prisustvo FM-radia (Ne znam da li je ovo važno, ali verovatno za neke ljude predstavlja plus)

Dolazimo do zaključka da za oba modela imamo približno jednak broj i za i protiv stavki. Ali obzirom da moramo doneti zaključak za koji se odlučiti onda će to biti HTC Desire zbog svog Sense korisničkog interfejsa koji je dosta bolji za svakodnevno korišćenje uređaja. Ali ukoliko želite moćan tehnički uređaj baziran na Android operativnom sistemu čije zakonitosti ćete u potpunosti razmeti onda vam ostavljamo otvoren izbor između ova dva uređaja.

HTC HD2.Ovaj model je nešto skupji od HTC Desire kada je u pitanju legalno tržište odnosno u liniji sa njim po pitanju cene na sivom tržištu. U pitanju je uređaj koji je dosta sličan HTC Desire modelu po piitanju hardverske platforme, kamere, setom funkcija ali je baziran na drugom operativnom sistemu – Windows Mobile. HTC HD2 ima samo jednu značajnu prednost u odnosu na Desire a to je veća dijagonala ekrana. Koji model odabrati – je samo na vama.

Samsung S Galaxy.Nedavno predstavljeni telefon koji će se na tržištu pojaviti najverovatnije na leto. Preciznih podataka o tome koliko će ovaj uređaj koštati nema ali pretpostavlja se da će njegova početna cena biti nekih 10% viša od cene modela HTC Desire. Prednost modela Samsung S Galaxy će biti njegova veća dijagonala ekrana kao i bolji tip ekrana. Vrhunski modeli kompanije Samsung se obično isporučuju sa 8 ili 16GB interne skladištene memorije koja se može proširiti preko slota memorijske kartice microSD formata. Međutim, po meni najveća prednost ovog modela je podrška za ogroman broj kodeka za zvuk i video.

Ovo je sve rađeno na osnovu pretpostavke kolika će biti cena novog Samsung telefona. Imajući u vidu da se prodaju po istim cenama smatramo da su najveći konkurenti jedan drugome HTC Desire i Sony Ericsson X10.

Zaključak

Kvalitet prijema modela HTC Desire kao i ostalih uređaja ove kompanije nam nije dao nikakvih razloga da se na njih požalimo. Kada su u pitanju melodije zvona onda je tu situacija manje više standardna. Ukoliko odaberete neku od MP3 melodija za melodiju zvona može da se dogodi da propustite poziv usled toga što ne mogu sve MP3 melodije dovoljno glasne da budu u svim uslovima. Ipak, ukoliko odaberete neku od melodija ponuđenih od strane proizvođača sigurno nećete imati problem da čujete melodiju zvona. Kao i kod modela HTC HD2 i Desire ima karakteristiku da kada telefon zazvoni i vi ga uzmete u ruku njegova meldoija se utiša što je vrlo zgodna karakteristika. Jačina zvuka koju obezbeđuje slušalica je iznad proseka i biće dovoljna za većinu okruženja, bilo da se nalazite na prometnoj ulici ili u podzemnoj železnici. Snaga vibracije je prosečna, i ponekad je osetite a nekada ne.

Kada su u pitanju cene i konkurenti ovom modelu sve je rečeno, ali kada treba izneti neki lični utisak to nije lako. Razlika između segmenta vrhunskih i uređaja srednjeg opsega ove kompanije je sada veoma mala. Modeli HTC Legend i HTC Desire uprkos razlici u karakteristikama su predstavljeni kao i najskuplji proizvodi kompanije. Kod modela HTC Desire kako što ste mogli da primetite nisam naveo nedostatake. Ovo naravno ne znači da je u pitanju savršen uređaj. Tokom upotrebe ovog modela kao osnovnog telefona u trajanju od oko nedelju dana postepeno sam spoznavao činjenicu koja mi prethodno nije bila poznata: u svemu je HTC Desire idealan za Andorid – Sense uređaj. Ekran dijagonale 3.7“ omogućava odličnu upotrebu Sense interfejsa, dimenzije ovog uređaja su uporedive sa dimenzijama HD2 ali on opet čvrsto stoji u ruci i neće vam se dogoditi da vam ispadne. Sa druge strane korišćeni materijali čine da ovaj model bude više nego prijatan za korišćenje što će mu svakako predstavljati prednost na tržištu.

Šta reći na kraju za model HTC Desire. Njegov možda jedni veći nedostatak, ali to je boljka svih modernih telefona sa velikim i svetlim ekranom je relativno kratko trajanje baterije. Da nema ovog nedostatka HTC Desire bi se mogao kvalifikovati kao odlično Android rešenje za narednih godinu ili dve dana.

Opis:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Konkurencija: Google Nexus One, Sony Ericsson X10
  • Korišćeni materijali: matirana plastika, metal
  • Operativni sistem: Android 2.1
  • GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procesor: 1 GHz Qualcomm QSD8250 Platforma
  • Memorija: 576 MB
  • Skladišteni kapacitet: 512 MB + slot za microSD karticu
  • Povezivanje: Wi-Fi, Bluetooth 2.1 + EDR (A2DP), konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizacju, 3.5 mm slušalice
  • Ekran: kapacitivni, AMOLED 3,7" rezolucije 800x480 piksela (WVGA), automatska kontola nivoa pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 5MP sa autofokusom, video se snima u WVGA-rezoluciji
  • Navigacija: GPS čip gpsOne Platforma Qualcomm (podržava A-GPS)
  • Dodaci: akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine, FM-radio
  • Baterija: ukloniva Li-Ion baterija kapaciteta 1400 mAh
  • Dimenzije: 119 x 60 x 12 mm
  • Težina: 135 g.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024