GT540 Optimus 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon LG GT540 Optimus
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG GT540 Optimus. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG GT540 Optimus vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS smart telefona LG Optimus (GT540)

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Baterija kapaciteta 1500 mAh
  • microUSB-USB kabl
  • Jedinica za napajanje
  • 3.5 mm stereo slušalice sa tasterom za odgovaranje
  • microSD memorijskakartica (2 GB u prodajnom pakovanju)
  • Kratko uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

U svetlu popularnosti Android operativnog sistema LG je bila prva među velikim kompanijama koja je odabrala da predstavi uređaj koji pripada tzv. „robot“ segmentu. Jasno je kada pogledate model LG Optimus, uporedite njegove karakteristike i cenu sa rivalskim proizvoda i uzmete u obzir uzbuđenje stvoreno ovim modelom da je u pitanju jedan model koji zaista u potpunosti iskorišćava ono što nudi Andorid. On je pozicioniran kao najdostupniji „robot“ model od strane glavnih proizvođača. On je pozicioniran niže na tržištu nego model HTC Wildfire, ali će i njegova početna cena biti niža. Pogledajmo sada šta nam je sve to poznato a vezano za model LG Optimus i razloge za i protiv ovog modela.

Dizajn, materijali kućišta

Telefon je dostupan u dve boje – crnoj i beloj. Pink modeli će biti dostupni u bliskoj budućnosti. Dopada mi se dizajn crnog modela. Korejski telefoni su često predmet rasprava po ovom pitanju pa ni LG Optimus nije izuzetak. Interesantno, ali nakon predstavljanja na tržištu ovog smart telefona rekacije korisnika su bile od „wow“ do “OK“ i „sumnjivo“ (što je postao najširi epitet vremenom). U skladu sa njim, web sajtovi su bili puni negativnog stava prema dizajnu ovog uređaja. Kako se broj vlasnika ovog telefona počeo povećavati tako je i mišljenje o njegovom dizajnu počelo da se manja od skeptičnog „To je samo korejski lažnjak“ do „Izgleda dobro i podseća na LG Viewty“.

Želim samo da naglasim da je dizajn uređaja jedna od najsličnijih karakteristika doživljaja određenog telefona i da možete pratiti samo svoj ukus i preference. U pogledu modela LG Optimus preporučio bih da pre nego što se odlučite da kupite ovaj uređaj, dobro ga proučite uživo i uvidite kako vam se dopada. Po mom mišljenju LG GT540 izgleda jednostavno i umereno konzervativno. Plastika koja čini završnu obradu liči na na mekanu površinu što je kod ovog modela odgovarajuće i ne izgleda glupo niti pretenciozno. Jedini nedostatak takvih materijala je činjenica da su čak i male ogrebotine vidljive. Sa druge strane, otisci prstiju ne predstavljaju problem.

Najnepraktičniji deo modela LG optimus je kao i kod svakog drugog uređaja sa ekranom osetljivim na dodir je površina njegovog ekrana. Ona se lako prlja, na njoj ostaju otisci prstiju, masnoća itd. Možete ili da se naviknete na ove propratne efekte ili jednostavno čistite ekran redovno.

Strane telefona karakterišu dva elementa koji izgledaju kao hromirana površina dok je ostatak tela izrađen od jednostavne matirane plastike. Crni model je gotovo potpuno crne boje izuzev hromiranih elemenata. Isto važi i za beli model, koji je potpuno beo sem hromiranih delova.

Source: Euroset.ru

Slot memorijske kartice se nalazi odmah ispod poklopca baterije i nije potrebno da uklanjate bateriju niti da isključujete uređaj da biste promenili memorijsku karticu. Slot SIM kartice je smešten ispod baterije.

Kvalitet izrade uređaja je dobar. Možda možemo reći da postoji problem sa zatvaračem USB porta, ali činjenica je da zatvarače ovakvih portova u najčešćoj meri izgubite posle nekog vremena. Ipak, korejski proizvođači koriste pristup koji je iskorišćen i kod ovog modela i on funkcioniše dobro. Samo kućište uređaja je čvrsto bez ikakvih zazora između delova, pokopca baterije i ostalih delova uređaja.

Dimenzije

Ovaj kompaktni smart telefon je jedan od manjih “robota” što je deo njegove privlačnosti. Ovaj model nije kompaktan kao na primer Sony Ericssson X10 Mini ali jeste mali. Zaključak o njegovim dimenzijama možete izvesti na osnovu poređenja sa drugim modelima.

  • LG Optimus (GT540) – 107 x 54 x 12,8 mm (4.21″ x 2.12″ x 0.50″), 115 g (4.05 oz)
  • HTC Legend – 112 x 56.5 x 11.5 mm (4.40″ x 2.22″ x 0.45″), 126 g (4.33 oz)
  • Apple iPhone 3Gs – 115.5 x 62.1 x 12.3 mm (4.54″ x 2.44″ x 0.48″), 135 g (4.76 oz)
  • Sony Ericsson X10 mini – 83 x 50 x 16 mm (3.26″ x 1.96″ x 0.62″), 88 g (3.10 oz)

LG Optimus u odnosu na Acer beTouch E110:

LG Optimus u odnosu na HTC Touch Diamond:

LG Optimus u odnosu na HTC Desire:

LG Optimus u odnosu na Samsung Corby:

LG Optimus u odnosu na HTC Smart:

LG Optimus u odnosu na Gigabyte G1305:

Smart telefon je lak za držanje u ruci, iako je slabiji od modela HTC Desire ili Google Nexus One koji poseduju završnu površinu koja podseća na somot kao i blagih prelaza između bočnih stranica i poklopca baterije. Generalno nema razloga da se žalimo na model LG Optimus u ovom segmentu. Telefon je lagan za nošenje u džepu pantalona ili džinsa dok vam se prilikom dugih razgovora ruka neće zamoriti.

Elementi kontrole

Prvo ćemo pomenuti tastere ispod ekrana. LG Optimus bi imao idealan blok tastera da su oni svi hardverski. Ali LG ne bi bio LG da ne koristi samo senzorske tastere u okviru svojih smart telefona. Na žalost, dobra ideja sa hardverskim tasterima za odgovaranje na pozive i okončanje razgovora (plus tasterom Home) je pokvarena senzorskim blokom ispod ekrana. Sa leve strane imamo senzorski taster kontekstualnog menija dok sa desne imamo taster Back. Nije sasvim jasno zašto je taster „Search“ pomeren u desno u blizinu tastera kamere. On nije zgodan za korišćenje i ne može biti dodeljen nekom drugom tasteru pomoću standardadnih Android karakteristika.

Hardverski tasteri su veoma jednostavni za upotrebu iako je donekle neobično da postoji samo jedan plastični taster. Prilikom testiranja prvo sam pogledao pre nego što sam pritisnuo taster, čisto da bi se izbegle greške, ali na kraju sam se navikao.

Tasteri blago štrče iz kućišta, koje ima pozadinsko osvetljenje (koje osvetljava senzore osetljive na dodir) koji su vidljivi u različitim okruženjima.

Senzorski tasteri ispod ekrana jednako reaguju na pritisak prstom, olovkom i sličnim predmetima. Neki korisnici više vole da koriste olovku koja se dodatno kupuje.

Što se tiče ostatka kontrola, moramo pomenuti da se sa prednje strane nalazi rešetka zvučnika. Otvor za zvučnik ima oblik koji je sličan obliku hardverskih tastera ispod ekrana.

Telefon nema senzore osvetljenja ili blizine i tokom konverzacije ekrana ne bledi trenutno. Da bi se izbeglo slučajno pritiskanje uhom, ekran se blokira na samom početku konverzacije a poziv se može prekinuti pritiskom na hardverski taster ili povlačenjem kliznog dela tako da neće doći do slučajnog pritiskanja ekrana.

Sa leve strane na samom vrhu nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka. Ovaj taster nije pogodan za upotrebu budući da se tek blago izdiže iz samog kućišta i veoma ga je teško locirati tokom poziva. Jačina zvuka muzičkog plejera može se prilagoditi iz džepa bez aktiviranja ekrana.

Sa desne strane nalazi se microUSB priključak sa poklopcem. Ispod se nalazi već pomenuti „Search“ taster i tasteri kamere.

Sa donje strane nema kontrola osim priključka za mikrofon dok se sa gornje strana nalazi 3.5mm priključnica za slušalice. Taster za aktivaciju ekrana je kombinovan sa tasterom za prekid razgovora. Ukoliko pridržite i zadržite otvoreni pop-up meni i odaberete Power off, uđite u režim nečujnog rada i odaberite „Flight“ režim rada.

Ekran

LG Optimus koristi 3’’ TFT ekran dimenzija 68.5 x 42 mm sa HVGA rezolucijom (480 x 320). Ekran ima odličnu osvetljenost kao i savršene uglove vidljivosti, kako vertikalne tako i horizontalne. Ekran bledi na suncu što je tipična karakteristika ovakvih ekrana. Inače, ovi ekran imaju svoje prednosti i mane. Ukoliko vam nije komforno da koristite vaše prste možete koristiti olovku ili bilo koji oštri predmet. Na žalost, olovka nije deo prodajnog paketa. Iako kupite olovku i dalje ostaje pitanje kako ćete je prikačiti za telefon. Moraćete da je nosite u džepu što je prilično nezgodno.

Ekran odlično reaguje na pritisak prstiju. Ne može se upoređivati sa drugim kapacitativnim ekranima ali u poređenju sa HTC Tattoo, LG Optimus brže reaguje na pritiskanje, jasnije i bolje.

Ekran je pokriven plastikom tako da sve ogrebotine ostaju tu. Uz maksimalno osvetljenje moguće je koristiti ekran i na suncu dok su minimalna podešavanja prikladna za čitanje. Po pitanju ekrana veoma je dobro imati kapacitativni ali ukoliko uzmete u obzir cenu, shvatićete zašto je korišćen taj tip ekrana. Kompanija je prihvatila razumne tehnike snimanje bez ugrožavanja kvaliteta. Otpornost ekrana kod modela LG Optimus je najbolja koju možete dobiti u okviru pristupačnog smart telefona.

Kamera

Telefon poseduje 3MP kameru sa autofoksuom. Sočivo kamere je uronjeno u kućište i nema nikakvu zaštitu. Potrebno je sa vremena na vreme skinuti poklopac baterije i očistiti sočivo.

U režimu vizira ekran pokazuje ikonu odabranog režima (fotografija ili video) kao i preostalo vreme za snimanje video sadržaja. Ukoliko dodirnete ekran pokrenućete dodani meni sa podešavanjima. Posebni parametri su odabrani u pop-up prozoru.

Fotografije mogu da se snimaju u sledećim rezolucijama:

  • 3M – 2048x1536
  • 2M – 1600x1200
  • 1M – 1280x960
  • VGA – 640x480
  • QVGA– 320x240

Dostupni su sledeći kvaliteti fotografija (povezani sa rezultujućom veličinom fotografije):

  • Excellent
  • Good
  • Normal

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Glow
  • Sunny
  • Fluorescent
  • Cloudy

Efekti:

  • Mono
  • Sepia
  • Reversed image
  • Reversed image+sepia
  • Blue
  • Solarization
  • Pastel

Nezavisno od pomenutih podešavanja možete podesiti ISO parametar, odabrati zvuk okidača (mooguće ga je i isključiti), onemogućiti ili omogućiti geografsko označavanje.

Telefon poseduje posebni režim makro fotografija koji može snimati iz blizine od 4 – 5cm ili više. Fotografije su veoma pristojne, imaju dobru rezoluciju bez mnogo šuma.

Sa druge strane, LG Optimus nije dobar kada je u pitanju fotografisanje teksta. Barem nijedan od tri uzorka koja su snimljena tokom testiranja nije bio dobar. Jasna fotografija tekstualne strane za dalje prepoznavanje zahteva ne manje od 6 – 7 snimaka po strani.

Imate opciju određivanja kvaliteta fotografija uz pomoć primera koji su gore dati. LG Optimus nudi standardni kvalitet za sve 3MP „robote“. Neke fotografije su uspešne a neke nisu. Režim makro fotografisanja je dobar ali fotografisanje teksta je nešto što ostaje pusta želja.

Video

Video se snima u MP4 (3gp4 kodek) prosečnom brzinom od 18fps dok se zvuk snima pomoću amr kodeka.

Sledeći tipovi rezolucije su dostupni za video:

  • VGA – 640x480
  • QVGA – 320x220
  • QCIF – 176x120

Video podešavanja su slična podešavanjima za foto-aparat. Možete odabrati režim snimanja, uravnoteženje belog, kolor efekte, ograničiti dužinu snimanja (za MMS) ili onemogućiti snimač zvuka.

Svaka od dostupnim rezolucija omogućava zumiranje. Ova karakteristika nije dostupna tokom snimanja a zumiranje zahteva prestanak snimanja. Možete pogledati kvalitet videa.

Baterija

Smart telefon poseduje Li-Ion bateriju kapaciteta 1500 mAh.

U standardnim uslovima (30 – 40 minuta razgovora dnevno, 10 – 15 tekstualnih poruka, aktivni Gmail i MS Exchange nalozi sa push-mail režimom rada) LG Optimus je radio čitava dva dana, ponekad je to bilo i dva i po dana kada opterećenje nije bilo toliko.

Kada sam slušao muziku u trajanju od 4 do 5 sati baterija je mogla da izdrži samo dan i po. U poređenju sa najnovijim HTC uređajima (Desire, Legend i Google Nexus One) ovo su odlični rezultati. Druga stvar je kako će se direktni rivali suočiti sa tim. Pre svega mislim na HTC Wildfire, nove modele kompanija Samsung i Acer E110.

Generalno, ovaj smart telefon pruža respektabilno vreme trajanja baterije jednim punjenjem od gotovo dva dana u gotovo svakom radnom okruženju.

Performanse

Uređaj radi na Qualcomm MSM 7227 sa 600MHz centralnim procesorom. Poseduje 265MB RAM-a i 150MB koji su dostupni za korisničke aplikacije („prazan“ sistem). Svaka otvorena aplikacija zahteva oko 2 – 5MB RAM-a tako da više od deset aplikacija neće sprečiti telefon da radi brzo bez ikakvih problema.

Za preuzimanje muzičkih sadržaja, fotografija, video sadržaja i drugih podataka u okviru trenutnih Android verzija (sve do 2.1), koristi se samo memorijska kartica. Kada preuzmete aplikacije možete koristiti samo internu memoriju. LG Optimus ima 512MB a od toga 140 – 150MB se može koristiti za instaliranje softvera, što znači nekih 25 – 30 aplikacija srednje veličine.

Uređaj podržava DivX i Xvid kodeke. Tokom testiranja pokretan je video rezolucije 624x352 uz 1200 kbps kvalitet (DivX kodek) i 720x304 uz isti kvalitet snimanja (Xvid kodek) i oba uzorka su veoma lako renderovana putem standardnog plejera. Drugi test video u Xvid-u sa 1600kpbs kvalitetom smart telefon nije mogao da reprodukuje. Pored toga, potrebno je uzeti u obzir da numere koje su snimljene u nekompatibilnim formatima ne mogu biti reprodukovane. Jedan film sa AC3 kodekom imao je sliku ali ne i ton.

Video rezolucije iznad 700x300 može zahtevati konverziju. Sve ispod toga se sa lakoćom reprodukuje. LG sada praktikuje ono što radi Samsung pa tako dodata podrška za DivX i Xvid zaslužuje sve pohvale. Postoje i neke neuobičajenosti i problemi ali generalno, telefoni sa dodatnim kodecima više impresioniraju, naročito ako govorimo o Android-u kojem nedostaju pristojne podrške za druge plejere. LG Optimus nudi takvu podršku i to je očigledna prednost.

Prosečna brzina interfejsa je veoma visoka i nema usporavanja tokom rada sa menijem ili otvaranjem aplikacija.

Povezivanje

Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani. Sve ove karakteristike mogu biti onemogućene ili omogućene bilo preko menija podešavanja ili widget-a koji se nalaze na početnom ekranu. Aktiviranje i deaktiviranje različitih modula se izvodi preko standardnog widgeta za Android 1.6.

Za sinhornizaciju podataka sa desktop računarom ili prenos podataka možete koristiti USB kabl koji je deo prodajnog pakovanja. Interfejs konekcije je USB 2.0 i potrebno je manje od dve sekunde da se izvrši kopiranje fajla veličine 10MB na memorijsku karticu uređaja. Kada je smart telefon povezan sa računarom možete odabrati režim uklonivog medija, u kojem se može pristupiti memorijskoj kartici, ili režim sinhronizacije za komuniciranje sa LG PC Suite alatom. U ovom drugom slučaju možete vršiti sinhronizaciju MS Outlook kontakata, unosa u kalendar i poruka kao i kopirati nove muzičke sadržaje ili slike na ili sa uređaja. LG PC Sync softver na veliko iznenađenje ne poseduje nikakve bug-ove (nasuprot mom ličnom iskustvu kada su u pitanju slični softveri kompanija Samsung i Nokia) i vrlo je zgodan za korišćenje.

Integrisani Bluetooth 2.1+EDR modul podržava sledeće profile:

  • Audio Gateway (AG), osnovni profil za rad sa uređajem;
  • Audio/Video Control Transport Protocol (AVCTP)
  • Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP), mogućnost kontrole reprodukcije preko bežičnih slušalica;
  • Generic Audio/Video Distribution Profile (GAVDP);
  • Audio/Video Distribution Transport Protocol (AVDTP);
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP), prenos stereo zvka preko Bluetootha;
  • Hands-Free Profile (HFP), Bluetooth konekcija sa zvučnikom;
  • Headset Profile (HSP), Bluetooth konekcija za slušalice sapodrškom za osnovne komande - tj. odbijanje i javljanje na pozive, kontrola jačine zvuka;
  • Object Push Profile (OPP), prenos različitih objekata - događaja u kalendaru, kontakata itd;

uređaj sa stereo slušalicama radi sasvim dobro. Kvalitet zvuka je prihvatljiv.

Wi-Fi (802.11b/g).Rad sa Wi-Fi modulom ne izaziva nikakve probleme. Smart telefon možete konfigurisati za Wi-Fi prenos u sleep režimu korišćenjem samo statičke IP adrese kada se povežete i dodajući sigurnosne sertifikate. Prilikom korišćenja Wi-Fi, smart telefon se gotovo ne zagreva uopšte.

Navigacija

Kod modela LG Optimus je upotrebljen gpsOne čip kompanije Qualcomm. Obzirom da telefon ne poseduje nijedan specijalni softver za svrhu navigacije, možete koristiti Google Maps. Ova aplikacija omogućava proračunavanje rute (bez glasovnih saveta), vršiti pretragu ulica, ili specifičnih adresa i mesta. Glavna prednost Google Maps u odnosu na sofisticiranije aplikacije je u tome što se mape mogu uplaod-ovati preko Web-a, što znači da bez obzira gde se nalazi ukoliko postoji internet konekcija nikada nećete ostati bez mapa.

Za prvo pokretanje GPS-apotrebno je oko dva minuta. Nakon toga sateliti se mogu pratiti za manje od 25-30 sekunudi.

Zvuk

Po mom ne naročito rafinisanom sluhu, zvuk koji obezbeđuje ovaj uređaj nije niti lošiji ali ni bolji od onoga koji obezbeđuju modeli kompanije HTC od Hero do Desire.

FM Radio

Uređaj je opremljen FM radiom. Po prvom pokretanju program izvodi automatsko skeniranje frekventnog opsega sa ciljem kreiranja liste dostupnih stanica. Možete takođe dodati dodatne stanice manulenim putem. Takođe, moguće je odabrati šest stanica kojima možete pristupiti jednim dodirom tastera.

Za pretragu novih stanica, možete koristiti tastere strelica ili skrolovati između njih. Trenutne informacije o reprodukciji su dostupne u sistemskom baru. Možete slušati radio program bilo preko zvučnika ili slušalica. Kvalitet prijema je prosečan. Iako nisam imao nikakvih problema sa prijemom kada sam bio na otvorenom, prilikom boravka u zatvorenom bilo je određenih problema sa smetnjama. Radio zahteva da budu priključene slušalice koje igraju ulogu antene.

Unos teksta

Standardna tastatura na ekranu kod modela LG Optimus je veoma slična onoj koju kompanija koristi kod svih svojih telefona sa tasterima osetljivim na dodir. A to je loše. Činjenica je da HTC pravi tastature na ekranu koje su među boljima i da nije prisutna na tržištu osnovnih rešenja tastatura na ekranu. Ipak, moram reći da na tržištu postoje i druge interesantne varijante koje su na neki način bolje od HTC tastatura dok drugi proizvođači se odlučuju za znatno jednostavnije i manje zgodna za korišćenje rešenja.

LG Optimus poseduje dve tastature – tj. kompletnu QWERTY tastaturu kao i alfanumeričku. Ova druga je jednostavna i analogna osnovnoj tastaturi telefona, odnosno samo skup tastera sa brojevima sa po nekoliko slova koja su dodeljena svakom tasteru. Zbog toga ćemo reći nekoliko reči samo o QWERTY tastaturi.

QWERTY tastatura omogućava da koristite nekoliko jezika između kojih možete vršiti izmene uz pomoć posvećenog tastera. Isti taster se takođe koristi za unos specijalnih karaktera. Dodirna povrtana informacija kao što je vibracija ili zvučna notifikacija se takođe može omogućiti.

Tasteri na QWERTY tastaturi su prilično uski, te je teško unositi tekst jednim prstom, odnosno lakše je koristiti nokat odnosno olovku.

Poređenja radi pogledajte snimke sa ekrana originalne LG i HTC tastatura. Kod HTC modela tastatura je veća i generalno lakša za korišćenje.

Glavni nedostatak tastature modela LG Optimus nisu njegovi tanušni tasteri (unos olovkom je lakša opcija, dok korisnici mogu da se odluče i da koriste nokat) ili nedostatak unosa numeričkih ili većine specijalnih karaktera bez specijalnog režima. Problem je taj što tastatura nema nikakve kontrolne tastere i ne postoje hardverski tasteri odnosno džojstik za pomeranje kursora. Na ovaj način ukoliko načinite kucačku grešku i primetite je nakon nekog vremena moraćete na željeno mesto da se vratite tako što ćete ga označiti prstom. Drugi modeli poseduju svoja specifična rešenja za ovaj problem, pa tako kod modela HTC Desire postoji optički trackball, trackball postoji kod modela Google Nexus, hardverski tasteri za kretanje na levo i na desno postoje kod modela SE X10, dok se kod Apple iPhone uređaja koristi opcija uvećanja slike na ekranu. Kod modela LG Optimus slično kao i kod Acer Stream pomeranje kursora u okviru teksta je nezgodno i komplikovano.

Softver

Smart telefon pokreće Android 1.6 i poseduje originalni korisnički interfejs kompanije LG. Korejski proizvođači su se dosetili i primenili pametan trik. Činjenica je da ukoliko ste upoznati sa Android 2.1 operativnim sistemom možete pomisliti da je on iskorišćen kod ovog modela. Naime, smart telefon poseduje identične ikone i opcije za zaključavanje ekrana što je dovoljno da poverujete da uređaj koristi najnoviju verziju pomenutog operativnog sistema. Međutim, to je samo trik, obzirom da ovaj uređaj radi na Android 1.6 verziji.

Kompanija trenutno razmatra obezbeđivanje opcije upgrade-a na verziju 2.1 za Optimus. Po mom mišljenju, ovakvi upgrade-ovi nisu od vitalnog značaja za jeftine „robot“ modele kakav je LG Optimus. Verzija 1.6 poseduje neka značajna unapređenja u odnos na verziju 1.5 (npr. prerađenu opciju Market, Bluetooth funkcionalnost itd), što je više nego dovoljno da se osećate da niste ostavljeni. Bilo kako bilo u pitanju je jefitni uređaj a ne glavni proizvod kompanije tako da ne možete očekivati sve najnovije i najbolje karakteristike.

Kompanijin vlasnički korisnički interfejs je prerađeni desktop koji sadrži tri ili pet ili sedam virtuelnih ekrana po vašem izboru, različite dodatne widgete kao i izmenjeni glavni meni programa.

U desktop preferencama možete odabrati vizelnu temu, broj prikazanih virtuelnih desktopa ili izmeniti standardni Android ekran.

Meni programa podržava kategroizaciju; možete na primer kreirati tab nazvan "Games" i smestiti sve igre u njega. Korišćenjem ovakvih kategorija možete sortirati programe što je zgodna karakteristika koja nije dostupna kod Android operativnog sistema kao podrazumevana.

Lista LG widgeta uključuje asortiman časovnika, alata za obaveštavanje o vremenskim prilikama, svetsko vreme i neke druge. Svi wdgeti su dobro dizajnirani.

Među standardnim pozadinskim slikama, možete naći klasične Android 1.6 i 2.1 slike kao i one koje su deo paketa kompanije LG.

Diktafon. Smart telefon je opremljen diktafonom. On može da prikazuje vaše glasovne beleške u vidu liste što je veoma zgodno urađeno.

<

RSS Reader. U pitanju je program za čitanje feed-ova sa informacijama. Vrlo je zgodan ali ograničene funkcionalnosti.

Rečnik. LG Optimus se isporučuje sa prethodno instalirnaim DioDict 2 rečnikom koji koristi Lingvo word bazu podataka.

Smart telefon ima neku vrstu SmartDial karakteristike. Ukoliko kliknete na ekran na Phone taster, pojaviće se brojčanik koji će vam omogućiti da unesete broj ili počnete da vršite pretragu za određenim kontaktom. Iako ideja iza ove aplikacije je slična onoj koja postoji kod HTC smart telefona, ona nije tako zgodna za korišćenje.

Konkurencija

Gigabyte G1305. Ovaj model poseduje bolju kameru (5MP) i neznatno veći ekran (3.2“ nasuprot 3“). Ali na žalost, uprkos tome što mi se sviđaju Gigabyte ekscentrični proizvodi, naročito oni koji su bazirani na Windows Mobile, ovaj uređaj ne može da se poredi. Njegov loš kvalitet izrade i korišćenih materijala, loš kompanijin korisnički interfejs (zrnaste ikone i još mnogo toga) kao i cena u odnosu na LG Optimus ga čine neinteresantnom ponudom u odnosu na model koji testiramo. Od pozitivnih detalja, G1305 poseduje trackball i neke zanimljive elemente dizajna.

Acer E110. Ovaj uređaj ima manji ekran sa nižom rezolucijom, izrađen je od jeftinije plastike, ima manje memorije koja je dostupna korisniku kao i verziju 1.5 Android operativnog sistema bez mogućnosti da se može ažurirati na verziju 1.6 ili 2.1. Acer smart telefon košta manje od LG modela ali da li je niža cena vredna svega navedenog. Po mom mišljenju to nije slučaj i ja bih se ipak odlučio za LG Optimus, još jedanput.

Ovde ne bih govorio o modelima kao što su HTC Wildfire, Sony Ericsson X8 i novi Samsung smart telefoni, koji još nisu dostupni pa stoga ne bi trebalo da se porede sa uređajem koji je na tržištu već neko vreme.

Zaključak

Nemam nikakvih zamerki na kvalitet prijema modela LG Optimus tokom perioda testiranja. Kvalitet razgovora tokom konverzacije nije loš. Kvalitet zvučnika je dovar, mada postoje određene rezerve u situacijama kada se nalazite u bučnim okruženjima. Zvučnik koji emituje melodije zvona nije toliko glasan ali se ovaj nedostatak kompenzuje veoma snažnim stnadardnim melodijama zvona. Prema tome, ukoliko ne želite da propustite dolazni poziv, bolje je da odaberete standardnu melodiju. Nivo vibracije je prosečan ili neznatno nižeg intenziteta. Može se dogoditi da ponekad ne osetite vibraciju kada se krećete.

Tiho i bez mnogo pompe kompanija LG je odlučila da predstavi najsnažnije rešenje u segmentu jeftinih robot uređaha i sebi osigura vodeću poziciju na ovom segmentu obzirom da su modeli kompanija HTC i Samsung još uvek u stadijumu razvoja i da će biti skuplji od ovog uređaja. U pitanju je privlačan uređaj i to je dovoljno da steknete utisak o njemu. Karakterišu ga kvalitetni materijali, pristojna rezolucija ekrana, kompletan paket opcija za povezivanje, dobra brzina rada, podrška za DivX i XviD kodeke, relativno ažurirana verzija Android operativnog sistema i sve to po ceni običnog telefona sa ekranom osetljivim na dodir. Ukoliko želite da kupite svoj prvi Android telefon onda je razmatranje modela LG Optimus pravi potez.

Opis:

  • Klasa: Android smart telefon;
  • Forma: monoblok
  • Konkurentski modeli: Gigabyte G1305, Acer beTouch E110;
  • Materijal kućišta: plastika
  • Operativni sistem: Android 1.6 + LG korisnički interfejs;
  • Mreže: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS/HSDPA 900/2100;
  • Platforma: Qualcomm MSM7227, 600 MHz procesor;
  • RAM: 256 MB;
  • Memorija na raspolaganju korisniku: 512 MB (~140 MB slobodno) + slot microSD memorijske kartice (2 GB kartica u paketu);
  • Interfejsi: Wi-Fi, Bluetooth 2.1+EDR (A2DP), microUSB (USB 2.0) slot za punjenje/sinhronizaciju, 3.5mm priključak za slušalice;
  • Ekran: TFT, otporni, 3” dijagonale, rezolucije 480x320 piksela (HVGA);
  • Kamera: 3 MP sa autofokusom i snimanjem VGA videa;
  • Navigacija: GPS baziran Qualcomm gpsOne čipu (A-GPS podrška);
  • Ostale karakteristike: FM radio, G-Senzor;
  • Bateirja: Li-Ion, 1500 mAh;
  • Dimenzije: 107 x 54 x 12,8 mm
  • Težina: 115 g.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024