Liquid e 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Acer Liquid e
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Acer Liquid e. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Acer Liquid e vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-komunikatora Acer Liquid E

Test za ovaj model će se dosta oslanjati na test originalnog Acer Liquid modela tako da ukoliko ste ga skoro čitali preporučujem da odmah pređete na zaključak ili samo letimično pogledate ono što je napisano. U zaključku ću ukratko navesti koje su to razlike između originalnog modela i modela Liquid E. Ukoliko pak niste čitali test originalnog modela, kroz ovaj test ćete steći utisak kako o originalnom tako i unapređenom modelu sa indeksom E.

Dizajn, materijali kućišta

Ovaj smart telefon će biti dostupan u dve boje – crnoj i beloj. Na fotografijama u okviru testa je prikazana bela varijanta uređaja. Postoji verovatnoća da bi se u prodaji mogao naći i Acer Liquid E u crvenoj boji ali se za sada ne zna ništa o tome kada bi se ova verzija mogla naći na tržištu. Po pitanju dizajna, veličine i rasporeda elemenata Liquid E se ne razlikuje od originala.

Telefon poseduje interesantan oblik koji je sličan sa oblikom modela Acer Neo Touch, pri čemu gornja i donja stranica su zaobljene dok bočne ivice karakteriše blagi prelaz. Uvek mi se dopadao dizajn modela Liquid. On je vrlo originalan i razlikuje se od poslovnih modela kompanije HTC ili glamuroznih ponuda koje dolaze iz Samsunga.

Sa druge strane površina ekrana se vrlo brzo isprlja. Morate da je redovno čitstite ili će u suprotnom telefon izgledati prljavo.

Prednja strana sa isključenim ekranom izgleda potpuno crno i samo se ivice bele. Gotovo celo telo uređaja je izrađeno od sjajne plastike ali uprkos ovoj činjenici otisci prstiju i drugi tragovi su teško vidljivi.

Kvalitet izrade uređaja je vrlo dobar i nema nikakvih primedbi, svi delovi telefona su dobro prilagođeni jedan drugom, zazori među delovima su minimalni, baterija je dobro pričvršćena i nema nikakvog pomeranja između kućišta i poklopca.

Dimenzije

Po dimenzijama Acer Liquid E podseća na smart telefon HTC Desire.

  • Acer Liquid E - 115 x 62,5 x 12,5 mm, 135 g
  • HTC Desire - 119 x 60 x 11,9 mm, 135 g
  • Apple iPhone 4 - 115,2 x 58,6 x 9,3 mm, 137 g

Za držanje u ruci Acer Liquid je veoma zgodan ali donekle klizav zbog njegovog sjajnog kućišta. Liquid može bez problema da stane u džep pantalona, torbu ili farmerke, dok je za nošenje u džepu košulje pomalo težak.

Sada želim da kažem nekoliko reći o tome koliko je zgodno ovaj telefon nositi. Moj primerak modela Liquid E se zagrevao bez obzira na operaciju koju sam izvodio. Ovo znači da recimo ukoliko sam pustio reprodukciju muzike i stavio telefon u džep osetio sam kako se zagreva. Ovo možda zvuči smešno ali nošenje nečeg vrelog u džepu nije naročito prijatno. Da li je ovo bio slučaj samo kod moje verzije modela Liquid E ili će tako biti kod svih uređaja. Bojim se da je u pitanju tipična karakteristika uređaja.

Kontrole

Sa prednje strane aparata, u gornjem delu, nalazi se zvučnik koji je pokriven rešetkom i uvučen u kućište. Sa desne strane nalazi se senzor osvetljenja i senzor blizine. Svetlosni indikator se javlja u slučaju punjenja baterije ili povezivanja sa računarom, ukoliko ima nepročitan SMS ili e-mail ali i slučaju propuštenog poziva. Sve zajedno postoje tri načina obaveštavanja. Ova ideja je odlična tako da bez vađenja telefona iz džepa možete videti da li ima nepročitanih poruka ili propuštenih poziva.

Želeli bismo da vidimo više funkcija ovih indikatora, na primer ikonu muzičke reprodukcije, odvajanje SMS poruka od e-mail-a kao i aktivnu ikonu baterije u svakom momentu. Ovaj model ima jedan nedostatak. Inženjeri kompanije su odlučili da ukoliko imate specijalan panel nisu vam potrebne ikone u sistem baru na vrhu ekrana. Da biste proverili nove poruke morate okrenuti telefon da biste videli ikonu sa gornje strane uređaja. U okviru sistem bara ne možete videti da li imarte novu elektronsku poštu ili ne, dok se SMS prikazuje zajedno sa propuštenim pozivima.

Sa leve strane nalazi se taster za uključivanje i isključivanje ekrana. Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka. Ovaj taster nije baš najjednostavniji za korišćenje tako da je pritiskanje bez gledanja veoma teško i potrebno je navići se na njega. Ispod tastera za regulisanje jačine zvuka nalazi se taster za aktiviranje kamere.

Sa gornje strane uređaja postoji 3.5mm priključak za slušalice. Sa donje strane nalazi se miniUSB konektor za punjač ili za kabl za povezivanje sa računarom. Ovaj konektor je skriven ispod plastičnog zatvarača.

Kontrole ispod ekrana su senzorske: vraćanje u glavni meni (ukoliko pritisnete i zadržite aktivira se menadžer aplikacija), pretraga, vraćanje i meni.

Kao i svi moderni smart telefoni Liquid E nema tastere za javljanje i okončanje poziva. Kada se sve sabere i oduzme senzorski tasteri su zgodni sa dobrim pozadinskim osvetljenjem dok osetljivost tastera je moguće prilagoditi iz menija.

Acer Liquid E i originalni model nemaju taster za pomeranje kursora. Ispravka grešaka se ne može izvesti pomoću tastera. Ukoliko unosite tekst i načinite grešku potrebno je da pomerite kursor ali tako da pogodite tačno mestu između simbola koje ste pogrešno uneli što nije naročito zgodno.

Vratimo se na kućište. Njegova gornja polovina – ukoliko želite da skinete poklopac baterije potrebno je da ga povučete pridržavajući ostale delove prstima.

Mesta za SIM i memorijsku karticu nalaze se ispod odeljka baterije dok zamena bez isključivanja nije podržana. Acer Liquid E koristi microSD format kartice a dostupna je i podrška za microSDHC.

Ekran

Aparat karakteriše TFT-LCD ekran osetljiv na dodir koji odlikuje dužina dijagonale od 3.5’’. Fizičke dimenzije ekrana su 77x46mm a dostupna je rezolucija 480x800 piksela (WVGA). Ekran je veoma svetao sa maksimalnim uglovima vidljivosti, ali glavna privlačnost ekrana modela Acer Liquid E je sloj ogledala koji ekran ovog uređaja čini čitljivim i po sunčanom danu na otvorenom. Moderni Android telefoni sa ekranima koji su čitljivi na suncu nisu brojni. Možemo pomenuti modele SE X10, Samsung Galaxy S i oba Acer Liquid modela.

Kamera

Uređaj je opremljen 5MP kamerom sa autofokusom. Sočivo kamere je smešteno sa zadnje strane uređaja u desnoj gornjoj zoni. Sočivo kamere je neznanto iznad kućišta.

Interfejs kamere je vrlo jednostavan: na viziru se prikazuje skala kao i traka sa ikonama na kojoj se nalaze ikone za podešavanje lokacije na koju se smeštaju fotografije, rezolucija, uravnoteženje belog kao i ISO vrednost. Da biste mogli da pristupite podešavanjima potrebno je da pritisnete „menu“ ispod ekrana ili povučete bar na levo.

Fotografije možete snimiti u sledećim rezolucijama:

  • 5 M - 2592x1944
  • 3M - 2048x1536
  • 2 M - 1600x1200
  • HD1080 - 1920x1080
  • 2 M - 1600x1200
  • 1.2 M - 1280x960
  • WVGA - 800x480
  • VGA - 640x480

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Incandescent
  • Fluorescent lamp
  • Daylight
  • Cloudy

Efekti:

  • Grayscale
  • Sepia
  • Negative
  • Overexposure
  • Posterize
  • Water

Pored opisanih podešavanja takođe možete promeniti jačinu osvetljenja, kontrast i korekciju ekspozicije na skali od 10 podeoka te ISO osetljivost. Ne postoji opcija da se zvuk pri fotografisanju potpuno isključi jednim potezom, ali uvek vam je na raspolaganju opcija da ovaj zvuk smanjite na vrednost nula pri čemu on u potpunosti nestaje.

Kvalitet fotografija nije loš u liniji sa modelom HTC DEsire ili za nijansu lošiji.

Video

Video se snima u MP4 ili 3GP formatu (kodek mp4v ili h.263) pri 20 frejma u sekundi i bitrateom od oko 2200kbps. Zvuk se snima sa sAMR kodekom, sa sample rate – 8000Hz, mono).

Za video su dostupne sledeće rezolucije:

  • 480P - 720x480
  • VGA - 640x480
  • QVGA-320x240

U video režimu možete promeniti podešavanje uravnoteženja belog kao i druga podešavanja. U svim rezolucijama je moguće primeniti zumiranje videa. Korišćenje zum funkcije tokom samog snimanja nije moguće, već morate prvo zaustaviti snimanje. Kvalitet videa je najbolje da procenite iz narednih primera.

Trajanje baterije

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1350mAh. U standardnim uslovima (30-40 minuta razgovora dnevno, Push Mail, povezivanje na WiFi u trajanju oko 1 časa dnevno i slanje 10 do 20 poruka) moj primerak modela Acer Liquid je radio prosečno dan ipo ili nešto malo više, dok ukoliko sam slušao muziku preko njega, radno vreme je značajno smanjeno. U svakom slučaju u pitanju je dobro vreme trajanja baterije u odnosu na model HTC Desire ili Samsung Galaxy S, na primer koji uz slično opterećenje teško mogu da zabeleže duže od 24 časa rada.

Performanse

Uređaj je izgrađen na Qualcomm QSD8250 platformi koja je takođe poznata kao Snapdragon. Kao i kod originalnog modela procesor Liquid E uređaja radi na nižem radnom taktu od 768MHz u odnosu na druge modele bazirane na istoj platformi koji rade na 1GHz. Međutim i ovaj radni takt je sasvim dovoljan za ugodan rad sa uređajem.

Kada je u pitanju video reprodukcija moram reći da kada se video konvertuje u video format namenjen Android operativnom sistemu u rezoluciji 700x400, on se preko modela Liquid E reprodukuje bez ikakvih problema. Uređaj poseduje 512MB interne radne memorije dok je za instaliranje softvera dostupno 512MB.

Povezivanje

Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani. Uključivanje i isključivanje bežičnog interfejsa je dostupno menijem opcija ili korišćenjem standardnih widget-a koji se nalaze na ekranu.

Za povezivanje kabla za sinhronizaciju i punjač uređaj koristi univerzalni miniUSB konektor. Telefon poseduje ugrađeni USB 2.0 port. Bluetooth 2.0 + EDR. Podržani su sledeći profili:

  • Audio Gateway (AG) - glavni profil za slušalice
  • Audio / Video Control Transport Protocol (AVCTP)
  • Audio / Video Remote Control Profile (AVRCP) - Upravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica.
  • Generic Audio / Video Distribution Profile (GAVDP)
  • Audio / Video Distribution Transport Protocol (AVDTP)
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) - Prenos zvuka preko Bluetooth-a
  • Hands-Free Profile 1.5

Uređaj poseduje neke osnovne multimedijalne profile ali ne postoji podrška za transfer objekata (kontakt kartica) preko Bluetooth-a, ili pristupa sistemu fajlova drugih uređaja. Rad sa modelom Liquid kada je u pitanju korišćenje stereo slušalica nije izazvao nikakve probleme, dok je kvalitet zvuka bio prihvatljiv, ali ništa više od toga.

Wi-Fi (802.11b / g). Rad sa Wi-Fi modulom nije izazvao nikakve probleme. Ureađj može da se podesi tako da WiFi modul koristi statičku IP adresu kada se poveže a tu su i opcije za dodavanje sigurnosnih sertifikata.

Navigacija

Kod modela Acer Liquid E za svrhu navigacije korišćen je gpsOne čip. Obzirom da smo koristili inženjerski primerak ovog telefona za sada nije poznato koji će navigacioni softver biti instaliran na ovom telefonu. Obzirom na pozicioniranje uređaja neće biti iznenađenje ukoliko to bude Google Maps.

Zvuk

Kvalitet zvuka koji obezbeđuje Acer Liquid E za moj ne naročito izvežban sluh je zvučao slično kao kod modela HTC Desire, HTC Legend, odnosno sa sigurnošću mogu da tvrdim da se nije razlikovao od onog koji obezbeđuje originalni Liquid model.

Softver

Smart telefon radi na Android 2.1 (Eclair) operativnom sistemu što je jedina bitna razlika kada je u pitanju operativni sistem u odnosu na originalni model. Sa druge strane vlasnici originalnog Acer Liquid će dobiti (ili su već dobili ) update na Android 2.1 koji donosi i neke promene interfejsa tako da će ova dva telefona imati gotovo identičan interfejs. Od promena u odnosu na verziju 1.6 to je multimedijalna galerija kao i nekoliko novih tabova, te nekoliko widgeta, Smart Dial i adresar.

Kod režima pozivanja nije moguće sakriti tastaturu. Nakon što unesete željene simbole za pozivanje uklanjanje tastature je nemoguće što nije naročito zgodno.

Adresar je zgodan, pomeranjem slidera se omogućava njegovo brzo skrolovanje, odnosno pretraga.

Kod modela Acer Liquid je bilo dostupno nekoliko dodatnih programa od kojih se treba izdvojiti Nemo plejer kao i jednu korisnu aplikaciju Twidroid.

Zaključak

Prilikom testiranja nismo imali nikakvih problema sa kvalitetom komunikacije koju je ostvario Acer Liquid E odnosno sa nivoom prijema signala. Za moj sluh melodije zvona su bile dosta jake ali ipak se može desiti da propustite poziv. Vibracija je prosečne jačine ali u većini situacija ćete je osetiti.

Model Acer Liquid se na tržištu očekuje za nekoliko nedelja. Naravno kao i kod svakog novog modela njegova cena će u prvo vreme biti viša pa će posle opadati, Da li je njegova cena niska ili visoka u odnosu na konkurenciju. Oni koji su skloni da kritikuju ovaj uređaj mogu reći da se za isti novac može naći model HTC Desire koji karakteriše Sense interfejs i procesor radnog takta 1GHz. Ipak i Acer Liquid ima svoje prednsoti, a to je pre svega duže trajanje baterije ali treba računari i na njegov dopadljiv dizajn. Lično dopada mi se način na koji Liquid E izgleda, interesantan način pojave detalja na ekranu. Generalno gledano, Acer Liquid E je razumni nastavak priče originalnog modela sa minimalnim setom promena i adekvatnom cenom.

Opis:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni mateirjali: sjajna plastika
  • Operativni sistem: Android 2.1
  • GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/1800/2100
  • Procesor: 768 MHz Platforma Qualcomm QSD8250 (Snapdragon)
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za podatke: 512 MB + slot za memorisjku karticu microSD (ne može se menjati bez isključenja uređaja).
  • Interfejsi: Wi-Fi, Bluetooth 2.0 + EDR (A2DP), miniUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm slušalice
  • Ekran: TFT 3,5" rezolucije 480x800 piksela (WVGA), automatksi nivo kontrole pozadinskog osvetljenja.
  • Kamera: 5 MP sa autofoksuom, video se snima u rezoluciji (480p) (22 fps)
  • Navigacija: GPS čip gpsOne Platforma Qualcomm (podržava A-GPS)
  • Opciono: akcelerometar, senzar pozadinskog osveltjenja, senzor blizine
  • Baterija: ukloniva Li-Ion 1350 mAh
  • Dimenzije: 115 x 62,5 x 12,5 mm
  • Težina: 135 g.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024