HD mini 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon HTC HD mini
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC HD mini. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC HD mini vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-komunikatora HTC HD mini

Pozicioniranje

Ukoliko pogledate HTC HD mini u smislu delovanja predstavnika kompanije i reklamne kampanje, pozicioniranja aparata i na osnovu imena možete shvatiti da je u pitanju kompaktna verzija HTC HD2. Međutim, u smislu korisnika i tokom upotrebe aparata ovakvo upoređivanje pružiće utisak sasvim drugog uređaja ali sa nekim karakteristikama koje su veoma slične HD2.

Dizajn, korišćeni materijali

Spoljašnjost modela HD mini nije kao kod drugih modela kompanije, to je čudno ali istinito. Sličnost sa HD2 ograničena je samo na kućište, dok je ostali deo aparata originalan. Dizajn HD mini se takođe uklapa u koncept jednostavnih ali prepoznatljivih uređaja. Dizajn je veoma prijatan ali u isto vreme i uobičajen – to je najjednostavniji način da se opiše HD mini.

Ovo je prvi uređaj kompanije HTC kod kojeg poklopac baterije pokriva čitav prostor kućišta osim prednje strane i bočnih ivica koje takođe predstavljaju deo poklopca. Kućište je matirano, plastika je prijatna na dodir. Osim toga, aparat je izrađen od praktične plastike budući da prljavština i otisci prstiju nisu toliko vidljivi.

Ispod baterije nalazi se zaštitni sloj od plastike koji je pričvršćen sa četiri zavrtnja i koji kada se ukloni pred korisnikom se ukazuje žuta površina koja nema nikakvu praktičnu primenu već daje kompaniji priliku da se fokusira na sledeće. Obzirom da dizajn aparata nije naročito interesantan i da nema nekih neobičnih rešenja, korisnik će kada ukloni bateriju i poklopac da bi postavio SIM karticu videti žutu površnu što će ga sigurno iznenaditi i možda izmamiti neki osmeh.

Ukoliko neko od čelnika kompanije pročita ovo, možda će na kraju shvatiti čemu to služi. Ukoliko skinete poklopac baterije modela HTC HD mini i pogledate aparat, uzmite ga u ruke i dobićete ideju: „Možda bi bilo dobro da se to uradi i ovde, da se obezbedi neka vrsta plastičnog poklopca koji će biti providan pa će se moći videti detalji aparata, kao kada se kod HD mini ukloni poklopac.“ Po mom mišljenju, zbog toga što aparat izgleda drugačije u završnoj formi, veoma je interesantan i originalan. Ukoliko kompanija ikada poželi da predstavi ovakav uređaj, sigurno će biti zanimljivo.

Vidljivi dekorativni elementi, koji su donekle izdignuti u odnosu na ostalo, daju veoma zanimljivu sliku, veoma lepo izgledaju i impresivni su a postoji samo jedan zavrtanj – pomoću poklopca baterije su pričvršćeni za jedno mesto. Osim toga, zahvaljujući ovim dekorativnim umecima poklopac baterije modela HD mini ne izgleda tako dosadno kao što bi mogao da izgleda.

Kućište HTC HD mini nema nikakve posebne oznake osim što se površina ekrana telefona veoma brzo zaprlja ali su otisci prstiju gotovo nevidljivi, kao i na poklopcu baterije dok su senzori telefona jedino mesto koje ima tendenciju sakupljanja prašine.

Dimenzije

Po pitanju dimenzija ovaj uređaj se može uporediti sa modelima HTC Touch Diamond 2, Hero, Tattoo. Može se uporediti i sa telefonima osetljivim na dodir.

  • HTC HD mini - 105 x 57,7 x 11,7 mm, 110 g
  • HTC HD2 - 120,5 x 67 x 11 mm, 157 g
  • HTC Touch Diamond 2 - 107,8 x 53,1 x 13,7 mm, 117 g
  • Apple iPhone 3GS - 115,5 x 62,1 x 12,3 mm, 135 g

Comparison with HTC Hero:

Poređenje sa modelom HTC Desire:

Poređenje sa modelom HTC HD2:

Poređenje sa modelom HTC Snap:

Model odlično pristaje u šaku zahvaljujući svom obliku a tokom razgovora veoma je prijatno držati telefon u ruci. HD mini se jednako haba kako pri nošenju telefona u džepu farmerica ili košulje, u nekim slučajevima nošenje telefona nije toliko zgodno ali je u potpunosti moguće.

Kontrole

Sa prednje strane, u gornjem delu, nalazi se zvučnik koji je prekriven rešetkom u celini a iznad se nalazi metalni umetak (ne može se sa velikom sigurnošću reći da je to metal ali pruža takav utisak).

Sa desne strane nalazi se senzor blizine (ekran uređaja se gasi tokom razgovora kada je aparat blizu uha korisnika) a tu je i senzor osvetljenja koji kontroliše automatsko podešavanje osvetljenja. Sa leve strane nalazi se svetlosni indikator koji treperi zelenom bojom ukoliko ima propuštenih događaja (pozivi, SMS, e-mail) ili žutom bojom kada je nivo napunjenosti baterije veoma nizak, a ovaj indikator treperi bojom ćilibara tokom punjenja ili povezivanja aparata sa računarom. Ovaj aparat nema svetlosnu indikaciju bežičnog intefejsa (GPS, Wi-Fi, Bluetooth).

Sa leve, gornje strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka kojem je prilično nezgodno pristupiti pa je potrebno navići se na njega.

Sa donje strane nalazi se univerzalni microUSB priključak za povezivanje punjača ili kabla, mikrofon i otvor za provlačenje trake za nošenje telefona oko ruke .

Na gornjem delu nalazi se taster za isključivanje ekrana ili uređaja (potrebno je zadržati taster) kao i 3.5mm priključak za povezivanje slušalica. Kod ovog modela poklopac baterije ima mali žleb koji bi, u teoriji, trebalo da olakša skidanje poklopca dok ga je u praksi najlakše ukloniti na drugi način, jednostavnim guranjem.

Slot za memorijsku karticu nalazi se sa desne strane kućišta, ispod poklopca baterije. Ukoliko želite da zamenite karticu potrebno je da isključite telefon.

Model HTC HD mini ne poseduje poseban taster za aktiviranje kamere. Kamera podrazumeva ikonu na desktop računaru ili u okviru menija programa.

Blok kontrolnih tastera ispod ekrana sastoje se od pet tastera: tastera za odgovaranje na poziv, tastera za povratak u glavni meni, taster poziva standardnog menija programa, Windows Mobile tastera, tastera „Back“ i tastera za odbijanje dolaznih poziva. Svi tasteri se nalaze ispod zaštitnog sloja. Svi tasteri su osvetljeni belom pozadinskom bojom koja je veoma jaka pa je ponekad potrebno smanjiti nivo osvetljenja, sve je stvar navike. Svaki put kada dodirnete tastere ispod ekrana aparat lagano vibrira.

Tasteri osetljivi na dodir se često pritisnu greškom kada uzmete telefon u ruke da nešto radite. Na primer, kada telefon bez gašenja ekrana stavite na sto ili u tašnu može doći do sponatanog okretanja zadnjeg biranog broja. To je veoma nezgodno, potrebno je da budete pažljivi i da se uverite da aparat neće vršiti nasumična pozivanja.

Kod modela HTC HD mini ne postoji džojstik niti navigacioni taster - ovo je minus za komunikator, na koji morate da se naviknete.

Ekran

Uređaj koristi TFT-LCD kapacitivni ekran osetljiv na dodir dijagonale 3.2“. Fizičke dimenzije ekrana su 67,5 x 45mm, rezolucija je 320x480 piksela (HVGA). Ekran kao i kod drugih Windows Mobile uređaja priakzuje 65.536 boje. Kvalitet slike koju obezbeđuje ekran može se uporediti sa slikom koju obezbeđuju drugi HTC uređaji iste rezolucije kao na primer HTC Hero.

Uglovi vidljivosti su maksimalni i čak i pri najvećim uglovima slika ne biva iskrivljena. Osveltjenost je dobra, pri minimalnom osvetljenju (10-20%) možete čitati tekst dok je maksimalno više nego dovoljno za normalne usove. Pri izlaganju sunčevim zracima slika bledi, ali informaicje ostaju čitljive.

Sada ćemo nešto reći o odzivu ekrana na dodire prstiju. Uređaj ne poseduje olovku (specijalna olovka za ovakav tip ekrana retko se isporučuje). Ekran odlično reaguje na dodire prstiju. Na prvi pogled čini se da ekran ima veliki broj polja ali nakon nekoliko pritisaka stiče se drugačiji utisak. Ovo naročito važi za gornji bar koji prikazuje servisne informacije (status baterije, status signala, vreme, itd), tako da je potrebno da obratite pažnju na ovo prilikom kupovine.

Ekran ima zaštitni stakleni sloj (u suštini to je plastika koju proizvodači nazivaju staklom), ekran nije osetljiv na ogrebotine načinjene ključevima ili makazama. Po pitanju osobina ovaj sloj je isti kao i kod HTC HD2.

HVGA rezolucija i aplikacije za Windows Mobile

Neki korisnici su već postaviti pitanje koje se odnosi na ponašanje ovog modela kada su u pitanju programi drugih proizvođača. Tokom testiranja modela korišćen je ABBYY Lingvo X3 na modelu HD mini bez ikakvih problema. Ukoliko želite da vidite kako se ovaj model ponaša pri radu sa nekim određenim programom, možete o tome pisati na forumu ili mi poslati e-mail.

Kamera

HTC Touch HD je prvi uređaj kompanije koji donosi 5MP kameru (CMOS) sa autofokusom. Sočivo kamere je smešteno sa zadnje strane uređaja u gornjoj zoni i blago uronjeno u kućište. sočivo kamere sakuplja prašinu pa je preporučljivo povremeno ga čistiti. Interfejs kamere je isti kao što smo već imali prilike da vidimo kod modela HTC HD2, razlike su minimalne i ograničene na nedostatak podešavanja blica kod modela HD mini.

U režimu vizira je vidljiva samo ikona za pristup meniju, trenutno uvećanje (skaliranje) kao i broj dostupnih snimaka. Ostala podešavanja kao što su ona koja se odnose na režim fotografisanja su dostupna klikom na neku od ikona u dnu ekrana.

Rezolucija se ne može menjati iz prozora vizira već je potrebno da uđete u podešavanja. Naveden je ne samo tip rezolucije (M, L itd) već i vrednost (2048 x 1215, itd).

Podešavanja omogućavaju različite widescreen rezolucije, tako da slika može biti prikazana na celom ekranu kada se gleda ili na njegovom delu.

Za fotograifje su dostupne sledeće rezolucije:

  • 5M (Wide) - 2592x1728
  • 5M - 2592x1944
  • 3M (Wide) - 2048x1360
  • 3M - 2048x1536
  • 2M (Wide) - 1600x1056
  • 2M - 1600x1200
  • 1M (Wide) - 1280x848
  • 1M - 1280x960
  • L (Wide) - 640x416
  • L - 640x480

Kvalitet slike (utiče na veličinu slike):

  • Basic
  • Standard
  • High
  • Higher

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Sunny
  • Night
  • Incandescent
  • Fluorescent

Efekti:

  • Grayscale
  • Sepia
  • Negative

Metering:

  • Centered
  • Integral

Meni detaljnih podešavanja kamere je ugrađen u okviru Sense interfejsa uređaja. Generalno ovaj meni je lak za rad ali postoji jedan nedostatak koji je uvek isti kod svih uređaja. Da biste potvrdili odabir konfiguracije morate uvek pritisnuti taster „Finish“ (Done). Za mnoge korisnike sasvim sigurno je logičnija šema sa dvostrukim klikom na taster, ali tako nešto ne funkcioniše kod HTC uređaja već morate pritisnuti Finish.

Kvalitet fotografija modela Touch HD se može podesiti uz pomoć jednog od sledećih podešavanja: Contrast, Saturation, Sharpness (svako sa skalom od pet podeoka). Pored toga možete podesiti zvuk okidača, omogućiti i onemogućiti režim mreže za pomoć pri fotografisanju, tajmer, kao i vremenske odrednice na fotografiji.

Po mom mišljenju kvalitet slika dobijenih modelom HTC HD mini je u nivou sa slikama dobijenim kod modela HD 2, odnosno sličan je sa snimcima dobijenim modelom HTC Desire. Ipak da biste dobili pravi utisak savetujem da pogledate primere fotografija.

Snimanje po danu:

Snimanje teksta:

Kada snimate tekst nema nikakvih problema, čak i sa veštačkim osvetljenjem je moguće dobiti jasan snimak koji je važan za dobro prepoznavanje teksta.

Makro režim nije dostupan, ali to ne znači da ne možete da snimate objekte sa malog rastojanja 7-8 cm. Kvalitet snimaka nije savršen obzirom da količina šuma kod ovih slika postaje primetna.

Sniman je panoramske slike (automatsko povezivanje tri slike):

Zoom:

Video

Video se snima u MP4 ili H.263 (kodek mpeg4v ili h.263) formatima pri brzini od 29fps i bitrate-u od 1430kbps. Za snimanje zvuka koristi se AAC kodek, bitrate je 27-32Kbps (podaci dobijeni preko Media Player Classic softvera), dok je sampling frekvencija 16000Hz a režim snimanja - stereo. Kvalitet snimnjenog zvuka je dobar, jasno je čuje bez mnogo šuma.

Za video su dostupne sledeće rezolucije:

  • VGA - 640x480
  • CIF - 352x288
  • L - 320x240

Podešavanja koja su dostupna u video režimu su slična kao i za foto režim. Od karakteristika koje vredi pomenuti tu su mogućnost uključenja/isključenja snimanja zvuka, prikaz ograničenja trajanja ili veličine završnog fajla.

Pri bilo kojoj rezoluciji video snimanja možete koristiti dvostruko skaliranje. Korišćenje zum funkcije tokom snimanja nije moguće već morate zaustaviti snimanje. Kvalitet videa prilično dobar za snimanje u većini slučajeva ali daleko od toga da može da posluži za neke ozbiljnije primene.

Trajanje baterije

Uređaj koristi Li-Ino-sku bateriju kapaciteta 1200mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi 7,25 časova razgovora (GSM) i do 340 časova (14 dana) u režimu mirovanja. Ove cifre su značajno preuveličane.

U standardnim uslovima (30-40 minuta poziva na dan, slanje 10-15 tekstualnih poruka, provera elektronske pošte jednom u sat vremena), HTC HD mini je obezbedio dva dana trajanja baterije. Ovo je pristojno vreme za uređaj sa ekrnaom HVGA rezolucije. Ukoliko ovome dodamo još neke funkcije kao što je slušanje muzike 4-5 časa dnevno baterija modela HTC HD mini će obezbediti jedan dan rada. Tokom testiranja nisam došao u situaciju da mi se baterija uređaja isprazni tokom dana što mi se događalo sa modeilma HTC HD2, Hero, Desire, Nexus One, iako su režimi trošenja baterije bili manje više isti.

Performanse

Uređaj je izgrađen na Qualcomm MSM 7227 platformi. Procesor uređaja radi na 600MHz, uređaj je opremljen sa 384MB RAM-a od čega operativni sistem i aplikacije koriste oko 300MB. Uz količinu memorije koju zauzmu korisničke aplikacije i Sense interfejs korisniku na raspolaganju ostaje oko 100MB memorije.

Sa ovom količinom memorije možete pokrenuti do deset aplikacija u pozadini. Za preuzimanje korisničkih podataka, možete koristiti internu memoriju koje ima 512MB ili memorijsku karticu. Uređaj podržava microSDHC kartice raznih kapacteta.

Uređaj lako reprodukuje nekonvertovani video sve do HVGA rezolucije. Međutim, kako je većina filmova u VGA rezoluciji, problemi počinju da se pojavljuju već od srednjih rezolucija. Da biste mogli da gledate video fajlove velikih rezolucija potrebno je da izvršite konvertovanje što je često dosadan posao.

Sveukupna brzina interfejsa modela ovog uređaja je odlična, i kod svakog novijeg HTC uređaja je sve bolja i bolja pa ni HTC HD mini nije izuzetak. Prelasci između ekrana u okviru menija, pokretanje i prebacivanje između programa se dešavaju trenutno. Kašnjenja su minimalna i se dešavaju samo u okviru Opera Mobile pretraživača kada je otvoreno više od tri taba.

Povezivanje

Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani.

Za svrhe PC sinhronizacije i prenos podataka možete koristiti miniUSB kabl koji se isporučuje sa telefonom. Uređaj koristi USB 2.0 standard, čija brzina u teoriji je 480Mbit/s međutim pri realnim situacijama kopiranje fajla veličine 10MB traje sa modelom HD Mini 6-9 sekundi. Kada odaberete poseban režim "Drive" onda se brzina prenosa fajlova povećava pa je za fajl veličine 10MB je potrebno 3-4 sekunde. U ovom režimu će memorijska kartica modela biti identifikovan kao uklonivi drive na vašem desktop sistemu (nije moguće izvršiti sinhronizaciju ličnih podataka sa PC-jem u ovom režimu).

Uređaj poseduje ugrađeni Bluetooth 2.1 + EDR i Broadcomm drivere. Ispod se nalazi spisak profila dostupnih i njihove namene:

  • Generic Access Profile (GAP). Obezbeđuje osnovu za sve ostale profile.
  • Hands-Free Profile (HFP). Povezivanje Bluetooth slušalica i handsfree uređaja.
  • Headset Profile (HSP). Najviše korišćeni profil, obezbeđuje podršku za popularne Bluetooth slušalice koje se koriste sa mobilnim telefonima.
  • Human Interface Device Profile (HID). Povezivanje Bluetooth tastature .
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP).Prenos zvuka preko Bluetooth-a.
  • Audio Video Remote Control Profile (AVRCP). Upravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica.
  • SIM Access Profile (SAP). Omogućava povezivanje sa SIM karticom telefona preko Bluetooth-a tako da recimo telefon u automobilu ne zahteva zasebnu karticu.

Manipulacija stereo slušalicama je veoma laka – nismo imali nikakvih problema sa uparivanjem slušalica sa uređajem niti smo iskusili bilo kakvo odlaganje zvuka. Svi tasteri sem kretanja u okviru numere su radili preko lsušalica (HTC BH S100). Kvalitet zvuka kada smo koristili stereo slušalice (HTC BH S100) je manje više u liniji sa svim ostalim ponudama kompanije.

Wi-Fi (802.11b / g). Wi-Fi modul ovog uređaja je solidan i omogućava podešavanje jačine zvuka za bolji odnos prijem/trajanje baterije. Pretraživanje Web-a, preuzimanje fajlova sa WiFi konekcijom nije predstavljalo problem.

Routing Wi-Fi.Kod modela HTC HD mini slično kao i kod HD2 postoji interesantna karakteristika koja u nekim slučajevima može biti vrlo korisna. Ona radi na sledeći način. Podešavanja za bežično povezivanje uključuju ovu funkciju koja omogoućava da unesete željeno ime i lozinku, pa tako možete sa svojim laptop računarom da se povežete na internet koristeći GPRS/EDGE ili UMTS/HSPDA konektivnost.

Gde ova karakterisitka može biti korisna. Recimo ukoliko putujete ili se nalazite u hotelu a ne možete da ostvarite iz nekog razloga povezivanje preko WiFi mreže, ali imate lokalnu SIM karticu sa relativno jeftinim 2G/3G saobraćajem.

Kao što je bio slučaj i sa modelom HTC HD2, my routing je pravilno funkcionisala samo sa jednim uređajem, HTC Snap da budemo precizni. Međutim, ostali modeli se čak nisu ni videli u WiFi mreži uspostavljenom sa HD Mini pristupnom tačkom:

  • HTC Hero
  • HTC Desire
  • HTC HD2
  • Google Nexus One
  • Gigabyte G1305

Nisam uspeo da utvrdim zašto postoji selektivna vidljivost uređaja na različitim platformama. Pokušaji manuelnog dodavanja mreže nisu vodili nikuda.

Navigacija

HTC Touch HD koristi Qualcomm-ov ugrađeni čip za svrhu navigacije. Tehnologija nosi naziv gpsOne. U našim testovima bilo je potrebno oko jedan minut da se HD mini poveže na odgovarajući satelit u slučaju da prethodno GPS modul nije bio povezan. Nakon inicijalnog povezivanja nije trebalo više od 20 do 30 sekundi za dalje funkcionisanje.

Prisustvo ili odsustvo navigacije zavisi od prodavnice u kojoj budete kupili uređaj. U prvo vreme se na nekim tržištima neće naći potupna navigacija (u Evropi će biti program CoPilot) kao što je slučaj sa modelom HTC Desire. Međutim, neke online prodavnice ili maloprodajni lanci još uvek nisu postigli jasne dogovore sa proizvođačem.

Obzirom da telefon ne poseduje nijedan specijalni softver za svrhu navigacije, možete koristiti Google Maps. Ova aplikacija omogućava proračunavanje rute (bez glasovnih saveta), vršiti pretragu ulica, ili specifičnih adresa i mesta. Glavna prednost Google Maps u odnosu na sofisticiranije aplikacije je u tome što se mape mogu uplaod-ovati preko Web-a, što znači da bez obzira gde se nalazi ukoliko postoji internet konekcija nikada nećete ostati bez mapa.

Za upotrebu Touch HD kao navigatora u automobilu Google Maps vam neće biti koristan. Ali u drugim situacijama ovaj program će biti dovoljan za većinu korisnika. Za navigaciju prilikom šetnje, pretraživanja ulica i oblasti Google Maps je odličan. Ukoliko želite možete na uređaj instalirati bilo koji navigacioni softver koji želite i koristiti ga kao navigacioni uređaj u kolima. Kod najnovije verzije (Google Maps 3.0) dodata je podrška za funkciju Locator, sa kojom možete na mapi videti gde se nalaze vaši prijatelji.

Zvuk

Zvuk koji obezbeđuje HTD HD mini je veoma dobar. U toku testiranja uređaja muzički sadržaji potpuno će zadovoljiti zahteve korisnika. Na osnovu testiranja može se zaključiti da zvuk nije lošiji nego kod modela HTC Hero, Desire, HD2.

Softver

Komunikator radi na Windows Mobile 6.5 platformi, a kao glavni korisički interfejs ovaj uređaj koristi HTC Sense (Manila 2.5.xxx).

Kod modela HD mini informacije o događajima se prikazuju ispod klizača, kao što je slučaj kod verzije Sense for Android.

Sada menadžer pokreće aplikacije kojima se može pristupiti preko prozora sa sistemskim informacijama klikom na gornji bar. Menadžer je jedna od linija koja sadrži informacije o Wi-Fi, statusu baterije i slično. Naravno, pozivanje menadžera je lakše klikom na desnu stranu ekrana a ovo je mnogo bolje odrađeno kod HD mini nego što je to urađeno kod modela HD2 gde je potrebno mnogo više truda za pozivanje menija.

U okviru korisničkog interfejsa su dostupni različiti podmeniji koji veoma lepo predstavljaju karakterisitke uređaja.

U okviru redizajniranog interfejsa određene izmene pretrpeli su i mail, podešavanje alarma a tu je i promena opšteg stila upotrebe radi što jednostavnijeg korišćenja.

U novijim WM verzijama konačno je izvršen redizajn prozora putem USSD komandi, ukoliko je ranije pritiskanje sitnog OK tastera na ekranu bilo pravo mučenje, sada je taster veliki i lako se pritiska.

Metode unosa

Telefon poseduje nekoliko brendiranih tastatura kao i drugi HTC uređaji.

Primarno sredstvo unosa informacija je kompletna QWERTY tastatura. Ovo je jedan od najkomfornijih načina unosa teksta, kompletna tastatura sa poznatim lokacijama većine tastera. Sivi simboli na svakom tasteru unose se zadržavanjem tastera pritisnutim nekoliko sekundi. Ovo je veoma zgodno za unošenje brojeva, karaktera kao što su @ i # budući da nema potrebe za prebacivanjem tastature već je dovoljno zadržati taster par sekundi. Za izmenu jezika, kao i za omogućavanje ili onemogućavanje T9 koriste se posebni tasteri. Pored toga, ovo je jedina tastatura koja je dostupna sa horizontalnom orijentacijom ekrana.

Kod ovog aparata ne možete direktno birati tastaturu prilikom kucanja poruke (prilikom testiranja nismo pronašli tu mogućnost iako je kod prethodnog modela prisutna), potrebno je da uđete u meni i podešavanje tastature.

Pored toga, postoje dve potpune QWERTY varijacije standardne telefonske tastature. U okviru podešavanja telefona možete omogućiti ili onemogućiti vibraciju svaki put kada kliknete, da klik prati zvuk i da odaberete jezik prikaza. U okviru firmware-a za uređaj namenjen evropskom tržištu obuhvaćeni su ruski, nemački, italijanski, španski i drugi jezici.

Unos teksta preko tastature modela HTC HD mini je veoma zgodno uprkos činjenici da sam ekran nije suviše veliki, nema olovke i sve se mora raditi prstima. Kao i uvek, potrebno je određeno vreme da bi se stekla navika rada sa ovim aparatom a onda je sve lakše.

Dodatne funkcije

Uređaj poseduje FM radio. Kvalitet radija je na nivou drugih komunikatora kompanije. Radio radi samo kada su priključene slušalice koje služe kao antena. Radio poseduje interesantnu opciju dva indikator akoji pokazuju koliko je snažan signal koji šalje radio stanica.

Standardna karakteristika za nove modele kompanije HTC je senzor pozicije koji se aktivira kada otvorite album. Slika se okreće u skladu sa okretanjem uređaja.

Konkurencija

Sada ćemo navesti neke uređaje koji bi mogli biti direktna ili indirektna konkurencija modleu HTC HD mini.

HTC Touch Diamond 2. U pitanju je jedinica više klase sa višom rezolucijom ekrana kao i metalnim telom. Od objektivnih nedostatataka u odnosu model HTC HD mini to je nedostatak 3.5 mm mini priključka za slušalice kao i TouchFLO 3D korisnički interfejs umesto Sense interfejsa, ali kao što je poznato sa svakom novom verzijom HTC interfejs je sve bolji. Od ne toliko očiglednih nedostataka koje retko ko primećuje treba reći da Diamond 2 je baziran na neznatno slabijoj platformi i da ima manje sistemske memorije. Razlika u ceni između ova dva modela je oko 25%. Da li su navedene prednosti modela HTC HD mini vredne razlike u ceni? Po mom mišljenju nisu.

Samsung GT-i8000 (WiTu AMOLED) . U pitanju je glavni proizvod ove kompanije kada su u pitanju Windows Mobile uređaji i ova činjenica govori sve. U odnosu na model HTC HD mini ovaj uređaj pseduje višu rezoluciju, wide ekran, moćniju platformu kao i mnogo veći skladišteni kapacitet za skladištenje podataka (2GB do 16GB), dok se video sadržaji snimaju u višoj rezoluciji. Kada su u pitanju nedostaci, treba reći da ovaj model poseduje sjajno i ne tako lepo kućište, odnosno ekran ovog modela nije tako odzivan kao kapacitivni modela HTC HD mini. Ovaj model se može naći po ceni koja je slična ceni modela HD mini. Tehnički, Samsung i8000 je bolji uređaj od HD mini.

Acer Liquid.U pitanju je jedan od najbržih uređaja koji su bazirani na Qualcomm Snapdragon platformi, poseduje odličan ekran i gotovo potpuno ogoljen operativni sistem. U pitanju je model koji nije dirketan konkurent modelu HTC HD mini, poseduje ekran više rezolucije i dijagonale nego HTC mini, kao i bolju platformu. Takođe, želeo bih da naglasim da je u pitanju jedan od po dizajnu najlepših uređaja koji su bazirani na Android operativnom sistemu.

Kao konkurenti ovom uređaju se mogu još razmotriti i HTC MAX 4G (nešto viša cena, wide ekran i viša rezolucija, interna memorija za skladištenje kao i podrška za WiMax), Motorola Milestone (Android 2.1 sa QWERTY tastaturom, odlično telo i kvalitet izrade kao i viša cena u odnosu na HD mini). Postoje i neki drugi uređaji koji bi mogli da se smatraju konkurencijom ovom modelu, ali suština je pogođena. Sa jednakom ili višom cenom od uređaja koje smo pomenuli, HTC HD mini gubi od većine njih po više parametara. Jedini izuzetak bi mogao da bude Diamond 2, dok je kada su u pitanju modeli Samsung i8000 i Motorola Milestone stvari jasne – cena po kojoj se trenutno prodaje mini je previsoka za njega.

Zaključak

Kvalitet signala ovog modela nije izazvao nikakve komplikacije pirlikom testiranja. Jačina zvuka u zvučniku je gotovo uvek bila dovoljna za konverzaciju i predstavljala je oko 75-80% maksimalne omogućene jačine zvuka koju obezbeđuje zvučnik. Jačina melodija zvona je prosečna a ukoliko koristite MP3 melodije onda savetujemo da izaberete neke glasnije, dok standardne melodije nisu problem. Vibracija je prosečne jačine ali se ponekad može desiti da je ne osetite.

Kod modela HTC HD mini sve mi se dopada: u pitanju je komunikator odličnog kvaliteta izrade koji ne izgleda kao jeftina igračka, koji je izrađen od praktičnih materijala, koji je lako koristiti i koji je lagan za upotrebu. Veoma čudno, ali tokom korišćenja ovog uređaja, teško da sam i primećivao da je u pitanju uređaj baziran na Windows Mobile operativnom sistemu. Komunikator je veoma brz i čak i nedostatak kontrolnih tastera je gotovo neprimetan, osim u momentima kada načinite grešku u tekstu pa počnete da ih tražite da biste se vratili na sporno mesto.

Kod modela HTC HD mini sve je na svom mestu, način izrade, ekran sa zaštitnim staklom, lakoća korišćenja i interfejs. Jedini problem koji postoji kod ovog modela je njegova cena obzirom da se u istom cenovnom opsegu mogu pronaći i uređaji koji pripadaju višoj klasi uređaja, pa je za očekivati da će proizvođač nakon nekog vremena dostupnosti ovog uređaja biti primoran da snizi njegovu cenu da bi pospešio prodaju. Ja bih sa svoje strane svakako preporučio HTC HD mini kao odličan komunikator baziran na WM, koji pripada srednjoj klasi i koji psoeduje sve tehničke trikove koji čine jedan odličan komunikator.

Opis:

  • Klasa: komunikator
  • Forma: monoblok
  • Konkurenti: Samsung GT-i8000, HTC Touch Diamond 2, itd.
  • Korišćeni materijali: Matirana plastika meka na dodir
  • Operativni sistem: Windows Mobile 6.5 Professional, Sense korisnički interfejs
  • GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Processor: 600 MHz Qualcomm MSM7227 platform
  • Memory: 384 MB
  • Nemorija za podatke: 512 MB + slot za microSD kartice
  • Povezivanje: Wi-Fi (rad kao pristupna tačka), Bluetooth 2.1 + EDR (A2DP), microUSB priključak (USB 2.0) za punjenje / sinhronizaciju, 3.5 mm mini-priključak za slušalices
  • Ekran: TFT 3,2" rezolucije 320x480 pixels (HVGA), prikazuje 65.536 boja, automatski nivo kontrole pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 5 MP sa autofoksuom, video se snima u VGa rezoluciji
  • Navigacija: GPS čip gpsOne Platforma Qualcomm
  • Opciono: FM-radio, akcelerometar
  • Baterija: ukloniva Li-Ion 1200 mAh
  • Dimenzije: 105 x 57,7 x 11,7 mm
  • Težina: 110 g.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024