Zylo W20i 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson Zylo W20i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson Zylo W20i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson Zylo W20i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS telefona Sony Ericsson W20i Zylo

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Li-Ion baterija kapaciteta 900 mAh BST-39
  • 2 GB microSD memorijska kartica (zavisi od tržišta i tipa paketa)
  • CCR-80 adapter za memorijsku karticu
  • MH300 žične slušalice
  • USB kabl (nije dostupno za svako tržište)
  • Punjač

Pozicioniranje

Sony Ericsson je kreirao segment muzičkih telefona tokom 2005. godine ali je izgubio svoju sliku pionira na ovom polju odavno zbog toga što nije dodavao nikakve nove karakteristike telefonima. Ove godine proizvođač je odlučio da udahne novi život starim projektima i ponovo ih predstavi javnosti. SE se trudi da produži životni vek Walkman telefonima a Zylo je dobra ilustracija ovog trenda. Taj model poseduje dušu starog Sony Ericsson telefona sa maksimalnim muzičkim karakteristikama ali nema 3.5mm priključak na kućištu niti se slušalice isporučuju u paketu. To je čudna odluka budući da bi u suprotnom ovo bilo najbolje muzičko rešenje za mlade ljude. Uređaj privlači pažnju svojim karakteristikama i po prvi put je u okvriu SE telefona je obezbeđena i FLAC podrška (ranije je bila moguća samo kod smart telefona zahvaljujući aplikacijama drugih proizvođača).

Sony Ericsson Zylo model nije samo pokušaj da se komercijalizuje nostalgija već i pokušaj da se privuku novi korisnici. Telefon je namenjen mladim ljudima i konkurentan je nedavno predstavljenom modelu Nokia X3-00. Ovaj telefon sa kliznim mehanizmom dostupan je u velikom broju boja za one kojima je potreban muzički telefon bez dodatnih karakteristika. Domet ovakvih modela nije veliki zbog toga što se mladim ljudima više dopadaju modeli sa ekranom osetljivim na dodir ili smart telefoni ali ih i dalje ima na tržištu. Kupci modela Sony Ericsson Zylo mogu se podeliti na dve grupe i to na školsku decu (kojima nije potreban konstantan prenos podataka i redovna upotreba interneta) i mlade ljude koji slušaju muziku sve vreme i kojima je potreban kvalitetan zvuk. Uređaj će najviše odgovarati onima koji ne koriste dodatne karakteristike niti troše suviše vremena online. Zylo je odličan telefon za retku upotrebu interneta i društvenih mreža. Imajući to na umu, Zylo vam neće delovati zastarelo i može se smatrati da je u rangu sa odgovarajućim konkurentskim proizvodima.

Još uvek nije jasno da li će ovaj uređaj privući ljubitelje SE modela koji su ranije već koristili muzičke telefone ove kompanije. Deluje kao odlična zamena za Sony Ericsson W580i i W595i. Ovaj izbor će biti blago konzervativan ali ne kupuje svako telefone vrhunske tehnologije već i oni sa tradicionalnim menijima imaju svoje sledbenike. Zylo je kao stari prijatelj kome možete verovati, ali ima i neke nove dodatne karakteristike po pitanju dizajna i stila.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Ovaj model je dostupan u tri boje - crna koja je korišćena u ovom tekstu kao i srebrna i pink.

Sve boje izgledaju lepo dok je plastika meka na dodir korišćena po celom uređaju. Ona se lako prlja ali je zato otporna na habanje i ogrebotine. Kvalitet izrade je odličan bez ikakve labavosti poklopca zadnje strane.

Dimenzije telefona su 103 x 52 x 16mm dok je njegova težina 115 grama. Telefon je teži nego što izgleda ali ovde nema ničeg neobičnog i na njegovu težinu ćete se brzo navići.

Sa strane se nalaze ukrasi koji izgledaju kao da su hromirani. Sa leve strane možete videti Fast Port konektor i otvor za provlačenje trake za nošenje uređaja. Sa desne strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka kao i Walkman taster koji je takođe odgovoran za aktiviranje kamere. Ova kombinacija nije uobičajena ali radi veoma dobro.

Klizni mehanizam poseduje dodanti sistem za otvaranje uređaja, što je dobro. Dve polovine telefona se ne razdvajaju lako ali ne morate ni da uložite preveliku snagu. Ova zlatna sredina daje uređaju poseban šarm.

Ekran

Uređaj koristi TFT ekran rezolucije 240x320 piksela (2.6“ dijagonale) koji može da prikaže 16 miliona boja. Slika u zatvorenom izgleda dobro. Ekran karakteriše zaštita u vidu mineralnog stakla.

Ekran može da prikaže 9 linija teksta kao i 4 servisne linije. U nekim režimima moguće je na ekran smestiti i veći broj linija. Informacije su čitljive na suncu iako slika bledi.

Uređaj poseduje ugrađeni senzor pokreta koji je integrisan u pretraživač tako da se slika rotira kako okrenete uređaj. Isto važi i za pregled fotografija.

Tastatura

Alfanumerički tasteri su uređeni u blok redova; Tasteri su vrlo zgodni za korišćenje i imaju ravnomerno belo pozadinsko osvetljenje koje. Simboli na tasterima se mogu lako očitati u bilo kom okruženju. Navigacioni taster je pristojan i neće biti problematičan za većinu korisnika. Softverksi tasteri su mali ali ovo neće biti problem. Ergonomija je sve u svemu na visokom nivou.

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 900mAh (BST-39). Prema tvrdnji proizvođača ova baterija može da obezbedi 340 časova rada telefona u režimu mirovanja odnosno 4 sata razgovora.

Prilikom testiranja uređaja baterija uređaja je prosečni trajala 1,5-2 dana prosečne upotrebe – što je obuhvatalo oko 1 čas poziva, 30 minuta igranja igara, 20 minuta surfovanja internetom i nekoliko časova slušanja muzike. Pri korišćenju telefona u okruženju koje je dobro pokrivenom mrežom mobilnih operatera, učinak baterije se poboljšava najmanje za 50%. Telefon jednim punjenjem baterije obezbeđuje 26 časova kontinualne reprodukcije muzike. Potrebno je oko 2 časa da se baterija telefona u potpunosti napuni (njenim punjenjem u trajanju od 1.5 časova dopunićete je do 80%).

Glavni kriterijum je bila FLAC reprodukcija koja se poklopila i dostigla 26 časova. Ovo je odličan rezultat koji je blizu zvaničnim informacijama.

Memorija i memorijska kartica

Uređaj poseduje oko 270MB memorije koja je dostupna korisniku. Kartice možete menjati bez isključivanja telefona. Telefon podržava kartice kapaciteta do 32GB. Kartica je smeštena ispod poklopca baterije.

Kamera

Model karakteriše 3.2MP kamera bez autofokusa i sa LED blicem. Za proizvod ove klase u pitanju je standardna kamera bez ikakvih specijalnih dodataka.

Primeri fotografija:

Video

Video se snima u MPEG 4 formatu u sledećim rezolucijama: 640x480 i 320x240. Dužina videa može da se ograniči na 10 sekundi ili da bude neograničena. Kvalitet videa je prosečan (24fps za maksimalnu rezoluciju).

Primer video klipa (mp4, 1,9Mb) >>>

Transfer podataka

USB

Po USB povezivanju prisiljeni ste da izaberete da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici (data transfer režim) ili želite da upravljate telefonom (kada se telefon koristi kao modem), ili pak aktivirate režim štampanja. Takođe ovde je prisutan Media Transfer (MFT režim a pristup, recimo Windows Media Player-u). Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju kako memorijske kartice tako i interne memorije telefona. Brzina prenosa podataka je prelazi 5Mb/s. U drugom slučaju postoje različita USB podešavanja za mrežni pristup pri čemu telefon radi kao modem.

Bluetooth

Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.1, a meni vam omogućava da uključite poboljšani režim za štednju energije.Takođe prisutna je i A2DP podrška, koja omogućava upotrebu bežičnih slušalica. Maksimalna brzina prenosa podataka je 100Kb/s. Podržani su sledeći profili:

  • A2DP
  • Basic Imaging Profil
  • Basic Printing Profil
  • Dial-Up Networking Profil
  • File Transfer Profil
  • Generic Access Profil
  • Generic Object Exchange Profil
  • Handsfree Profil
  • Headset Profil
  • HID
  • JSR-82 Java API
  • Object Push Profil
  • Personal Area Network Profil
  • Serial Port Profil
  • Service Discovery Application Profil
  • Synchronization Profil
  • SyncML OBEX povezivanje

Prethodno instalirane aplikacije, igre, teme

Nećemo se fokusirati na standardne karakteristike koje poseduje ovaj uređaj, koje uključuju sve standardne karakteristike A200 platforme. Ovde ćemo se pre fokusirati na jedinstvene karakteristike i mogućnosti telefona.

U režimu mirovanja možete koristiti widgete na ekranu kada su prikazane odabrane aplikacije (po jedna). To može biti neka vrsta tamagočija (hranite bebu, plešete i slično) , brojač koraka, Twitter ili Facebook. U poslednja dva slučaja telefon automatski ažurira događaje. Aplikacija sa widgetima je za razliku nego kod modela Hazel i Elm dosta korisna i radi brzo. Takođe možete za pozadinski režim odabrati ne widget nego aplikaciju (na primer, neku flash aplikaciju).

Ovaj model nudi značajan izbor kada su u pitanju dostupne igre:BeJeweled Twist, Brick Breaker, Bubble Town, Dance!Music, LocoRoco, Luxor Quest, Powerboat i Quadrapop.

Sony Ericsson se pokazala kao prilično darežljiva po pitanju instaliranih aplikacija. Sada ćemo opisati glavne aplikacije ali bez pominjanja standarndih Facebook i YouTube klijenta.

AccuWeather vremenska prognoza u određenim gradovima.

Checkbook pomaže da izvedete sve operacije vezane za račune, zaradu i troškove. Možete da analizirate sve stavke vašeg budžeta.

NeoReader ita bar kodove. Nema mnogo koristi od ove aplikacije obzirom da ni polovinu testiranih bar kodova nije pročitala kako treba.

Music Quiz pomaže da prepoznate numere koje su instalirane na vaš uređaj.

Muzičke karakteristike

Treća verzija muzičkog plejera je uparena sa prilagodljivim stilom plejera, ekvilajzerima i podrškom za FLAC format. Ne možete čuti razliku između FLAC i mp3 formata. Slušalice koje su dostupne u okviru prodajnog paketa su prosečne i neće zadovoljiti istinske ljubitleje muzike. Najgori deo je ipak odluka kompanije je da u ovaj uređaj ne uključi 3.5mm jack.

SensMe. Standardni Walkman karakteriše SensMe opcija - u pitanju je vrsta liste pesama koja mapira sve numere koje su sačuvane u vašoj muzičkoj biblioteci i nudi spremne za korišćenje liste pesama sa koherentnim numerama u njima. Nemate potrebu da vršite tagovanje svih pesama jer je Sony Ericsson kreirao vrlo zgodnu aplikaciju za ovu svrhu - Sony Media Manager. Prednost ovog Media Manager-a je u tome što može da manipuliše i memorijskim karticama tako da nije neophodno da povezujete uređaj sa personalnim računarom. Potrebno je oko 20-25 minuta da se obradi muzička kolekcija čiji je obim oko 1.5Gb. Pored toga, ova aplikacija omogućava i da vršite konvertovanje vaših fotografija i video sadržaja za telefon.

Da li je SensMe funkcionalnost od nekog interesovanja za nas? Definitivno jeste. Mape pesama karakterišu tačkice (vaše muzičke numere) prikazujući koliko različitih numera imate na jednoj od dve skale. Možete se kretati kroz ove tačkice i svaki put kada označite neku od njih, ona će biti istaknuta i numera će se reprodukovati. Međutim, opseg pokriva nekoliko tačkica (ili numera, kako vam se više sviđa) tako da pritiskom tastera OK sastavićete listu pesama koje su karakteristične po određenom raspoloženju ili brzini.

Međutim, potrebno je da razumete da će ova karakteristika stvoriti razliku samo ukoliko imate različite muzičke žanrove uskladištene na telefon i ukoliko uopšte imate veliki broj numera. Ukoliko posedujete samo nekoliko albuma jednog izvođača vrlo je verovatno da će se oni smestiti samo u jednu četvrtinu mape numera, tako da SensMe karakteristika neće imati mnogo smisla.

Upravljanje pokretom. Ovde se nalazi kompletna verzija upralvjanja pokretom. Ona radi na sledeči način: pritisnite i zadržite taster Walkman i zatim počnete da drmusate telefon – tresete ga unapred tako da pređe na sledeću numeru ili unazad da se vrati na prethodnu. Ukoliko ga tresete u krug, uređaj će ovu komandu shvatiti kao aktiviranje režima nasumičnog odabira numera. Svaki put kada zatresete telefon, kao odgovor dobićete neku taktičku podršku takođe – telefon lagano vibrira. Jačina zvuka se kontroliše trešenjem telefona na gore ili dole.

Očigledno je da ova karakteristika neće biti masovno prihvaćena već da će je uglavnom koristiti oni koji džogiraju ili se bave nekim drugim sportskim aktivnostima, tako da vole da u hodu menjaju numere. Mladima će ova karakteristika sigurno biti zanimljiva neko vreme ali to je sve. Daljinski upravljač je mnogo bolja opcija za kontrolu i upravljanje muzičkim sadržajima.

Kako je nekoliko novih filtera dostupno, ne možemo da ne pomenemo Time Machine koji bira samo numere objavljene neke određene godine. Od uobičajenijih kategorija tu su i lista najviše i najmanje popularnih numera.

Opšte karakteristike Walkman 3.0. Pored značajnih unapređenja u odnosu na Walkman 2.0, nova verzija poseduje DRM 2.0 podršku kao i podršku za MTP, koja omogućava direktne transfere muzike sa Windows Media Player-om.

Uređaj locira sve fajlove i direktorijume – i zatim sakuplja neophodne podatke iz ID3 tagova. Podržani zvučni formati su MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA i m4a. Ne postoji ograničenje po pitanju bitrate-a tako da možete upload-ovati i fajlove sa promenljivim bitrate-om. Kompanija preporučuje korišćenje fajlova sa 192kbps bitrate-om.

U muzičkoj biblioteci sve sačuvane numere su klasifikovane prema sledećim karakteristikama:

  • Artists – aplikacija prikazuje opštu listu izvođača, kod koje možete primeniti i brzu pretragu;
  • Albums – sortiranje prema naslovu albuma, funkcija pretraživanja je takođe dostupna;
  • Tracks –opšta lista svih numera, sortiranje se izvršava prema nazivu numere ili prema ID3 tagovima;
  • Genre – sortiranje koje koristi različite muzičke pravce kao što su Hip Hop, Jazz, Bluzes kao kriterijum;
  • My playlists – ovo su liste pesama kreirane od strane korisnika. Možete ih kreirati i na uređaju i na računaru dok pregledate sadržaj flash memorije u USB Mass storage režimu; telefon ih locira prilikom ažuriranja biblioteke.

Prebacivanje između kategorija je drugačije nego kod druge verzije, iako je sve tradicionalno horizontalno. Navigacija je laka sa nekoliko pritisaka pri čemu se svaka od lsita može pretražiti unosom jednog ili dva slova.

Možete da iskoristite prednosti ponavljanja (jedne/sve) numera. Uređaj karakteriše progresivno „premotavanje unapred“ sa prilagodljivim koracima. Standardni plejer ne nudi vizuelizaciju umesto omota albuma. Možete samo videti sliku.

Ukoliko vaš telefon reprodukuje muziku i nalazi se u režimu mirovanja, pozivanje sekcije Media će voditi vaš plejer automatski.

Kvalitet zvuka se nije promenio u poređenju sa ranijim ponudama. Sa sedam ekvilajzera možete kreirati i sopstvena podešavanja. Opcija stereo proširivanja je takođe dostupna.

Telefon takođe poseduje TrackID i RDS omogućeni FM radio modul.

Kvalitet reprodukcije. Standardne slušalice nude pristojan kvalitet zvka koji je sličan onome koji nude drugi Walkman modlei. Podešavanje jačine zvuka nudi 15 pozicija što je više nego dovoljno.

Utisci

Model ne donosi nikakva iznenanđenja. Vibracija je dovoljno jaka a melodije zvona su veoma glasne. Kvalitet uspostavljanja veze je pristojan ali kada ste napolju potrebno je otvoriti telefon inače će vetar duvati u mikrofon.

Aparat ne poseduje GPS ali Google Maps je dodatna karakteristika. U isto vreme odsustvo Wi-Fi je ozbiljan nedostatak. Deluje da je cena ovog modela preterana budući da je Nokia X3-00 dostupna po sličnoj ceni. Ipak, ukoliko je potrebno odabrati između ova dva modela ja bih se odlučio za Sony Ericsson Zylo. Flac podrška nije velika prednost ali telefon definitivno pruža maksimalne muzičke mogućnosti. On jednostavno predstavlja sam duh Sony Ericsson-a i nudi mogućnost vršenja većeg broja zadataka zahvaljujući A200 platformi. Ne radi se o džuboksu i nema stereo zvučnike ali nije ni katastrofalno loš. Ovo je muzički orijentisani telefon namenjen mladim ljudima koji pruža i veliki broj igrica. To je idealno rešenje za srednjoškolce. Njima internet nije stalno potreban, oni tek počinju da pronalaze svoj muzički pravac a SE Zylo im u tome može pomoći. Sve u svemu ovo je jedna pristupačna i prijatna ponuda za određenu grupu korisnika koja na tržištu nema veliku konkurenciju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024