X2 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia X2
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia X2. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia X2 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM telefona Nokia X2-00

Prodajno pakovanje:

  • Nokia X2-00
  • Baterija Nokia BL-4C
  • Kompaktni punjač Nokia AC-3
  • Nokia WH205 stereo slušalice
  • Memorisjka kartica kapaciteta 2GB
  • Nokia AC-8C brzi punjač (samo u Kini)
  • Nokia CA-101D kabl za povezivanje (samo u Kini)
  • Pretplata za Nokia comes with Music (nije dostupno na svim tržištima)

Pozicioniranje

Ovaj model otvara X muzički opseg a 2 označava veoma nisku cenu. Ovaj model prati stope Nokia 5130 XpressMusic koji je postao muzički bestseller kompanije Nokia a koji je imao dominantnu poziciju na tržištu. Nastavke uspešnih modela je veoma teško ispratiti ali ovaj slučaj je izuzetak. Pristupačni modeli privlače svojom cenom. Dodajte veliki broj karakteristika, upotrebu novih materijala za dati segment i dobićete potencijalni bestseller, naročito ako se radi o Nokia brendu. U okviru kompanijine linije, Nokia X2 je sigurni bestseller koji će se prodavati u velikim količinama i koji će sigurno nadmašiti veliki broj konkurentskih modela na tržištu.

Recept za ovakav uspeh je jednostavan – muzički monoblok sa odličnom cenom. Nokia X2 donekle podseća na par patika koje možete kupiti po povoljnoj ceni u bilo kojoj radnji u Evropi. Ovaj model će se u najvećoj meri dopasti tinejdžerima i mladim ljudima zbog svoje cene. Kao i kada je reč o jeftinim patikama gde niko ne brine o tome koliko će one trajati, jer je cena niska a korišćeni materijali veoma lošeg kvaliteta, isto se može primeniti i za ovaj telefon. Ključni faktori su cena i modni trend. Ovaj model ispunjava očekivanja korisnika i nudi određenu vrstu kompromisa. Da li vam je potreban telefon izrađen od metala? Ovde imate metalni poklopac. Da li tražite model sa dva zvučnika? Ovde ih imate. Da li želite da imate svetle boje? Slobodno odaberite.

Veoma je lako shvatiti ne samo da ovaj model odlikuje dobra cena za mlade ljude, već je on shodno tome i dobro pozicioniran. Ne mogu da zamislim osobu stariju od trideset godina koja će kupiti ovaj model za svakodnevnu upotrebu. On više podseća na igračku, što i nije loše. Odnos među polovima kad su u pitanju školska deca je 50/50, potrebno je samo da odaberete boju. U starijoj grupi muškarci čine većinu. Ne mogu da objasnim to ali oni su nekako spremniji da koriste monoblok telefone. Odnos je 65/35. Gornje ograničenje po pitanju godina je 25 godina. Sve u svemu, imamo dve grupe korisnika – 18-25 i 10-18. Nokia 5130 XpressMusic namenjena je ovim starosnim grupama.

Ovaj model je odličan izbor za roditelje koji žele da kupe pristupačan telefon svojoj deci a žele dobru ponudu.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Kada ga pogledate videćete tipični monoblok uređaj. To može biti Nokia, Fly, Sagem ili nešto drugo. Na žalost, dizajn je standardni. Uređaj koji smo testirali bio je crveni sa odgovarajućim elementima sa donje i gornje strane. Bočne strane takođe odlikuje crvena plastika. Ostatak je crne boje. Svetlije boje odlikuje i viša cena.

Postoje samo dve kolor šeme za ovaj uređaj i to crno crvena i plavo bela varijanta.

Nema nikakvih žalbi na kvalitet izrade. Neki vlasnici ovog aparata tvrde da je kod zadnjeg poklopca primetan jaz ali tokom testiranja nismo primetili tako nešto. Telefon je izrađen od jeftine plastike a sa zadnje strane znaci habanja bili su vidljivi već prvog dana a telefon je nošen u džepu zajedno sa još jednim telefonom. Testirao sam plastiku i u drugim okolnostima i shvatio sam da se brzo pohaba. U početku plastika ima određeni sjaj koji je očigledan pri direktnim sunčevim zracima ali to ne traje dugo.

Poklopac zadnje strane je izrađen od metala i neznatno podseća na Samsung U800 Soul sa svojom bojom.

Dimenzije telefona su 111 x 47 x 13.3mm a težak je 82 grama. Telefon je veoma zgodan za nošenje a tu je i otvor za provlačenje trake za nošenje telefona.

Sa strana nalaze se posvećene kontrole. Sa leve strane nalaze se tasteri plejera koji nemaju pozadinsko osvetljenje ali omogućavaju aktiviranje plejera jednim dodirom iz režima mirovanja, prelazak na sledeću numeru ili upotrebu opcije premotavanja. Zaključavanje tastature je neophodno za ovakve tastere.

Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka i taster kamere. U sredini je i slot za microSD sa plastičnim poklopcem za koji je poterban određeni napor da se ukloni što se sigurno neće svima dopasti.

Sa gornje strane nalazi se 3.5mm priključak za slušalice. U blizini je i 2mm priključak za punjač kao i microUSB slot sa poklopcem koji se koristi za punjenje kada je telefon povezan na računar.

Ekran

Ekran namenjen nezahtevnim korisnicima nema dobre uglove vidljivosti. Ukoliko malo okrenete uređaj boje blede što dovodi do toga da su informacije na ekranu jedva čitljive. To je odlična zaštita od onih koji bi da čitaju vaše poruke. To je jedini nedostatak. Po svim drugim pitanjima ekran je svetao i nudi odličan kontrast i dobru sliku. Ovo je sigurno odlično rešenje za telefon namenjen nezahtevnim korisnicima. 2.2“ TFT ekran odlikuje rezolucija 240 x 320 piksela (262.144 boje) a moguć je prikaz do 12 tekstualnih linija uz tri servisne linije. Pri direktnim sunčevim zracima ekran bledi ali su informacije čitljive zbog veličine slova.

Tastatura

Tasteri su izrađeni od čvrste plastike sa gumenim separatorima. Širina je ograničena što je donekle neprikladno. Tokom unosa teksta veličina postaje mana. Dubina tastera je mala. Uzimajući u obzir popularnost SMS među ciljnom grupom, ovaj telefon za njih nije zgodan. Ergonomija je prosečna a tu je još i spor unos teksta u određenim aplikacijama kada morate da unosite slova i čekate da se pojave na ekranu. Ljubitelji brzog unosa teksta treba da zaborave na ovaj model.

Pozadinsko osvetljenje je belo, ravnomerno raspoređeno i vidljivo u različitim okolnostima.

Baterija

Aparat koristi Li-Ion BL-4C bateriju kapaciteta 860mAh. Proizvođač tvrdi da može obezbediti do 810 minuta razgovora i do 540 sati rada u režimu mirovanja, dok je reprodukcija muzike ograničena na 26.8 sati.

Prilikom testiranja vreme rada je bilo oko dva dana. Podrazumeva 1.5 sati razgovora, omogućava fotografisanje određenog broja fotografija, dva minuta snimanja videa kao i tri sata preslušavanja muzičkih sadržaja ili slušanja radio programa. Ukupno vreme punjenja baterije je 2.5 sata. Zamena punjača na AC-8 smanuje vreme punjenja za 25%.

Pogledajmo maksimalna vremena rada u različitim režimima:

  • WEB surfovanje (EDGE konekcija) – 3.5 časa
  • Muzička reprodukcija sa slušalicama – 25 časova
  • Radio – 21 čas

Manje impresivno vreme rada može biti usled uticaja rada interne antene (testirali smo radio preko slušalica a ne pričanja korišćenjem hands free).

USB, Bluetooth

USB. U USB podešavanjima možete odabrati jedan od tri režima: :

  • Data Storage (Mass Storage USB) memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • PC Suite radi sa PC Suite paketom omogućava pristup svim karakteristikama telefona, backup podataka itd. .
  • Printing & Media štampanje fotografija, MTP režim.

Brzina prenosa podataka je oko 1 MB/s. Telefon se puni kada se poveže sa računarom preko USB porta.

Ovaj model ima USB Host. Kada je adapter priključen možete koristiti eksterni USB skladišni kapacitet za kopiranje fajlova. Nokia je imenovala ovu karakteristiku USB on the Go i promoviše je samo za Nokia N8, iako je podržana na velikom broju jeftinih S40 telefona.

Bluetooth. Smart telefon je obezbeđen Bluetooth-om verzije - 2.1 sa EDR. Uređaj podržava sledeće profile:

  • A2DP
  • AVCRP
  • BIP-ImagePush
  • DUN-GW
  • FT-Server
  • HandsFree-AG (1.0)
  • Headset-AG
  • OBEX
  • OPP-Client
  • OPP-Server
  • SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu telefona.

Memorija

Korisnik na raspolaganju ima 48MB memorije (od ukupno 70MB dostupne memorije) za skladištenje bilo koje vrste podataka.

Slot za microSD karticu (zamena bez isključivanja je moguća) nalazi se sa strane. U okviru prodajnog pakovanja dostupna je kartica kapaciteta 2GB. Maksimalni kapacitet kartice je 16GB. Veličina aplikacija je ograničena na 2MB. Veličina heap-a je takođe 2MB.

Kamera

Tu je takođe i 5MP CMOS modul bez autofokusa (fiksirani fokus od 20cm do beskonačnog, EDoF) zajedno sa LED blicom. Kamera je van svake kritike po ovoj ceni. U toku sunčanog dana fotografije su pristojne i možete ih gledati na računaru bez ikakvih problema. To nije vrhunski proizvod ali nije ni najgore đubre. To je kompromis za nisku cenu.

Interfejs kamere je horizontalni (S40) dok se kamera aktivira bočnim tasterom. Fotografije se brzo sačuvaju nakon snimanja. Maksimalna rezolucija fotografija je 2592x1944. Pogledajte primere fotografija ispod.

Video snimanje.Telefon podržava 3GP video snimanje sa rezolucijom 320x240 piksela (18 frejmova u sekundi). Možete da ograničite dužinu snimanja ali ona može da bude i neograničena, odnosno dokle god imate na raspolaganju memorije. Isti efekti se primenjuju na fotografije i video. Tokom reprodukcije na telefonu kvalitet video sadržaja je prihvatljiv čak i pri maksimalnoj rezoluciji. Na računaru slika je zrnasta ali i dalje je moguće gledati video, što je odlična prednost ovog modela.

Primer video klipa (3gp, 0,8 MB) >>>

Softver

Sve karakteristike telefona i njegove platforme su u potpunosti opisane u posebnom članku. Niže možete videti fotografije unapred instaliranih aplikacija za koje nisu potrebna dodatna objašnjenja.

Moram da naglasim impresivnu listu igara. Neke od njih su poznate već godinama ali i dalje su popularne, na primer City Bloxx. Kompletna lista igara podrazumeva Blockd, Bounce Tales, Brain Champ, City Bloxx, Diamond Rush, Rally 3D, Snake III i Sudoku.

U Aplikacijama možete pronaći Facebook (uobičajeni klijent), Flickr, konvertor jedinica, konvertor konfekcijskih brojeva, svetsko vreme i lampu (aktivacija blica kao lampe).

Ovaj model odlikuje i OVI Chat, mogućnost za komunikaciju sa drugim OVI korisnicima, što je takođe veoma dobro. Na žalost, broj takvih korisnika je ograničen a drugi servisi nisu podržani. Sa druge strane, ova aplikacija može biti spuštena a poruke se mogu primati u pozadinskom režimu rada. To su prvi znaci multitasking-a. Videćemo kako se ova aplikacija razvija a to može biti i interesantno ukoliko se dodaju podrške za AIM, ICQ i Skype. Međutim, malo je verovatno da će se to desiti.

Po prvi put u okviru S40 mail klijent je izmenjen u jedan od Nokia Messaging. Ima svoje prednosti, naročito to što pruža podršku za do deset naloga, brzo podešavanje popularnih servisa bez konfiguracije podešavanja servera. Druga dobra stvar je optimizacije slika pre njihovog preuzimanja sa servera što dovodi do uštede po pitanju troškova saobraćaja (radi za OVI Mail). Na primer, fotografija veličine 1.8MB je transformisana u 16KB. To je odlično rešenje za ekran telefona. Ukoliko vam je potrebna originalna fotografija, ona neće biti dostupna. Mail klijent je prilično spor ali odlično radi osim ukoliko imate tonu poruka.

Muzičke karakteristike

Telefon je idealni juke box sa dva ekstremno jaka zvučnika. Mladi ljudi će biti veoma zadovoljni zbog toga što je ovaj model po pitanju jačine zvučnika nenadmašan (među modernim modelima).

3.5mm priključak omogućava povezivanje slušalica. Bubice koje su deo standardnog pakovanja prihvatljive su po ceni ali ograničavaju niske i visoke frekvencije. One su dovoljne za radio ali nisu idealne za reprodukciju muzičkih sadržaja. Sve u svemu, plejer je odličan onim ljudima koji nemaju iskustva po pitanju muzike visokog kvaliteta. Sigurno je da je lošiji od konkurentskih modela što je tipična karakteristika svih muzičkih telefona.

Plejer je standardan, možete menjati teme i podešavati ekvilajzere. Folderi nisu podržani a liste numera se sortiraju prema oznakama. Ono što je sigurno jeste da će ovaj plejer zadovoljiti većinu korisnika.

Radio ima ugrađenu antenu koja omogućava rad bez slušalica. To je velika prednost ovog modela. Alarm časovnik vam omogućava da odaberete radio stanicu kao preferirani signal.

U opsegu cena kojem pripada Nokia X2-00 je najbolje muzičko rešenje. Ostali modeli nemaju uporedive karakteristike.

Utisci

Glasovna reprodukcija je odlična u oba smera a zvučnik nudi odličnu jačinu. Kvalitet komunikacije je dobar. Zvučnike je nemoguće ignorisati dok je vibracija osrednjeg kvaliteta.

Na nekim tržištima cena model podrazumeva i godišnju pretplatu ya Nokia Comes with Music (OVI Music Unlimited u svom novom obliku). To je najbolja ponuda na tržištu koja nema rivala među drugim kompanijama. Na žalost, ova opcija nije namenjena za Evropu.

Hajde da pogledamo X2-00 kao univerzalni telefon. Ovaj model je namenjen mlađim ljudima i poseduje veliki broj karakteristika koje nisu dostupne kod drugih telefona iste cene i oblika. Tako da imamo 5MP kameru sa pristojnim fotografijama, poklopac baterije izrađen od metala, veliki broj igara i dva zvučnika. Radio radi bez slušalica a tu je i 3.5mm priključak. Ovaj model je blizu savršenog uređaja za mlade ljude. Imamo čak i USB On the Go koji je jako promovisan u okviru modela Nokia N8.

Kada je reč o nedostacima tu je sigurno plastika na zvučnicima koja se veoma brzo pohaba. Na ekranu nema dobrih uglova vidljivosti ali za jeftinije telefone to i nije tako bitno. Unos teksta u okviru svih aplikacija je veoma spor. Uopšteno govoreći, telefon je brz ali unos teksta je njegov glavni problem. Tastatura takođe nije pogodna za upotrebu.

U okviru svog opsega cene ovaj model nudi najbolje za svoju vrednost i u potpunosti je najbolje rešenje za mlade ljude. Konkurencija jednostavno ne postoji. Tu je samo zastareli Samsung S7220 Ultra koji ima slične karakteristike i zanimljiviji je ali proizvodnja ovog modela je zaustavljena. Smanjenje cene nije u planu a za iste novce možete nabaviti Sony Ericsson Elm. Ono što se može reći za ovaj model jeste da ga karakteriše metalni zadnji poklopac, sličan ekran (manje svetao i nekako zamućen). Uz zanemarljivu razliku u ceni Nokia X2-00 zaslužuje posebnu pažnju.

Na kraju, potrebno je naglasiti da je Nokia predstavila pravi bestseller model za mlade ljude kojem je suđeno da bude popularan. On je kralj u svom opsegu a konkurentskih rivala nema čak ni u planu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024