A10 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Garmin-Asus A10
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Garmin-Asus A10. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Garmin-Asus A10 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS smart telefona Garmin-Asus A10

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • 1500 mAh baterija
  • microUSB kabl
  • Punjač
  • Punjač za automobil
  • 3.5 mm stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Držač za nošenje u automobilu

Pozicioniranje

Moramo da počnemo sa činjenicom da je Garmin Asus A10 jedinstven uređaj. Nema konkurenciju u segmentu Android baziranih uređaja između smart telefona i navigatora. Navigacioni smart telefon uvek se isporučuje sa unapred instaliranim navigacionim softverom, punjačem za automobil i držačem. Pored toga, gotovo sve aplikacije i meni osiguravaju brz pristup navigacionom softveru iz bilo koje sekcije menija ili samog interfejsa. Hajde sada da detaljno pogledamo aparat.

Dizajn i materijali tela

Smart telefon je izrađen od standardne crne plastike sa površinom koja je meka na dodir. Prijatan je na dodir i ne prlja se tako brzo pa ukoliko želite da vidite neke otiske prstiju potrebno je dobro da se zagledate. U smislu dizajna gotovo je nemoguće opisati sve elemente. Po mom mišljenju A10 zaista izgleda lepo ali ne donosi ništa novo niti nešto što do sada nije viđeno.

Jedini dekorativni element je okvir sa prednje strane izrađen od plastike koja je presvučena slojem koji podseća na hrom. Nema nikakvih žalbi na kvalitet izrade budući da je jedini uklonjivi element poklopac baterije koji je odlično fiksiran tako da je mala verovatnoća da će oslabiti, čak i posle godinu dana upotrebe.

Dimenzije

Veličina aparata Garmin-Asus A10 slična je veličini modela HTC Hero i Legend ali je više kompaktniji nego HTC Desire ili Galaxy S. Odlično staje u šaku zahvaljujući zaobljenim ivicama i bočnim stranama. Donekle je glomazan. Nekima će se to možda dopasti ali ne treba očekivati da će se svima dopasti.

  • HTC Hero - 112 x 56.2 x 14.3 mm, 135 g.
  • Apple iPhone 4 - 115.2 x 58,6 x 9.3 mm, 137 g.
  • HTC Desire -119 x 60 x 12 mm, 135 g.
  • Garmin-Asus A10 - 110 x 58 x 14 mm

Smart telefon je prikladan za nošenje u džepu košulje, pantalona ili u rancu.

Kontrole

Ispod ekrana nalaze se tri senzorska tastera: “Back“, „Home“ i „Menu“. Uopšteno govoreći tasteri su veoma prikladni za upotrebu, brzo reaguju na pritisak i napravljen je odličan razmak između njih što osigurava preciznu upotrebu.

Ipak, postoji jedan nedotatak (pored činjenice da su svi senzorski) u formi suvišnog osvetljenja bloka senzora. Tokom dana ili pod veštačkim osvetljenjem nije toliko vidljivo ali u tami ili sumraku rukovanje se svodi na „pokušaj da se ne obrati pažnja na 3 veoma svetla LED-a ispod ekrana“.

Zvučnik sa rešetkom nalazi se sa prednje strane. Sa desne strane nalazi se senzor blizine. Senzor osvetljenja pomaže automatskom pozadinskom osvetljenju ekrana. Senzor blizine je odgovoran za onemogućavanje ekrana kada se približi blizu uha tokom konverzacije. Kada odmaknete aparat od uha pozadinsko osvetljenje se trenutno aktivira.

Jedan od nedostataka je nepostojanje svetlosnog indikatora. Smart telefon ima otvor za provlačenje trake za nošenje telefona dok se sa leve strane nalazi microUSB slot za punjenje i ostvarivanje PC konekcije zajedno sa odgovarajućim slotom za držač za automobil.

Taster za kontrolu jačine zvuka nalazi se sa desne strane i nije najprikladniji za upotrebu, naročito tokom konverzacija kada je potrebno da pomerite prst skroz u ugao telefona a tako vam telefon može ispasti iz ruku.

Na samom vrhu nalazi se 3.5 mm port za slušalice a tu je i taster za aktivaciju ekrana. Ukoliko pritisnete i zadržite ovaj taster u trajanju od nekoliko sekundi, meni će se pojaviti koji omogućava onemogućavanje čitavog telefona..

Ne postoji taster za aktivaciju kamere budući da se ona aktivira klikom na odgovarajuću ikonu u meniju. Fotografisanje i fokusiranje su omogućeni preko tastera na ekranu.

Ekran

Garmin-Asus poseduje kapacitivni 3.2' TFT ekran rezolucije 480x320 (HVGA) i fizičku veličinu 68x45mm. Ekran odlikuje dobra osvetljenost i maksimalni uglovi vidljivosti.

Ekran je pokriven zaštitnim staklom da bi se izbegle ogrebotine i otisci prstiju. Pri maksimalnom osvetljenju podaci na ekranu ostaju čitljivi i pri direktnim sunčevim zracima.

Kamera

Smart telefon je opremljen 5MP kamerom sa autofokusom, Sočivo kamere je smešteno u gornjoj zoni zadnje strane uređaja i blago je uronjeno.

U režimu vizira na ekranu su vidljivi tasteri kamere, režimi prebacivanja (foto i video) kao i skaliranje. Izbor je prilično oskudan. Nema mogućnosti da se vidi odabrana rezolucija niti preostali broj fotografija (uzimajući u obzir preostali prostor na memorijskoj kartici).

Dostupne su sledeće rezolucije za fotografije:

  • 2560x1920
  • 2048x1536
  • 1280x960
  • 1600x1200
  • 1024x768
  • 640x480
  • 320x240

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Day
  • Night
  • Service
  • Cloudy

Efekti:

  • Water
  • Sepia
  • Negative image
  • Mono
  • Poster
  • Overexposure
  • Whiteboard
  • Blackboard

Nije dostupan makro režim, ali i dalje možete snimati objekte na rastojanju od 10 cm.

Aparat koji je korišćen u testiranju imao je kameru koja se zaista čudno ponašala u onim situacijama kada je na snimcima bilo dosta bele boje. Drugim rečima, 50% takvih snimaka imalo je poremećeno uravnoteženje belog a to se može videti i u datim primerima.

Kvalitet fotografija u standardnim uslovima može se odrediti na osnovu datih primera. Po mom mišljenju Garmin-Asus A10 nudi pristojan kvalitet u poređenju sa ostalim Android smart telefonima i obično je bolji od HTC rešenja u ovoj oblasti.

Video

Video nudi mogućnost snimanja u MP4 ili 3GP (mp4v ili h.236 kodeci) pri brzini od približno 28 fps. Zvuk se snima zahvaljujući sAMR kodeku. Maksimalna rezolucija video sadržaja je 320x240.

Trajanje baterije

Garmin-Asus A10 koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 1500mAh. Proizvođač tvrdi da baterija može obezbediti do 9 sati razgovora (GSM) i 530 sati (ili 22 dana) rada u režimu mirovanja. Ovi parametri su preterivanje.

U toku testiranja (dnevno 30 – 40 minuta razgovora, 10 – 15 tekstualnih poruka, prilagođeni Gmail i MS Exchange nalozi sa aktiviranim push-mail režimom) A10 je radio oko dva dana. Ukoliko slušate muziku, preuzimate aplikacije sa Market-a aparat će u proseku raditi jedan dan, što je dobro kada se uzmu u obzir konkurentni modeli, naročito kada su u pitanju poslednje HTC ponude.

Performanse

Smart telefon koristi Qualcomm MSM 7227 platformu sa centralnim procesorom radnog takta 600MHz. Dostupno je 512MB RAM-a i isto toliko za skladištenje podataka. Pored toga, aparat odlikuje i dodatni 4GB modul (sa oko 3.7GB kapaciteta dostupnog za korisnike).

Takođe bih želeo da napomenem i reprodukciju video sadržaja i celokupne performanse. Video uzorci u rezolucijama koje su bliske rezoluciji samog ekrana (320x480) odlično se reprodukuju, dok snimci veće rezolucije zavise od njihovog kvaliteta. Generalna brzina interfejsa je impresivna a zastoji su teško primetni.

Povezivanje

Smart telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani. Različiti moduli se mogu aktivirati preko menija podešavanja.

Za povezivanje kabla za sinhronizaciju i punjač uređaj koristi univerzalni miniUSB kabl. Telefon poseduje ugrađeni USB 2.0 port. Za kopiranje fajla veličine 10MB treba 3-4 sekunde. Tokom povezivanja sa PC-jem možete odabrati Garmin-Asus PC Syncsinhornizaciju ili opšti internet pristup.

Ugrađeni Bluetooth 2.0+EDR podržava sledeće profile:

  • Audio Gateway (AG) - glavni profil za rad slušalica
  • Audio/Video Control Transport Protocol (AVCTP)
  • Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP) - kontrola reprodukcije preko bežićnih slušalica
  • Generic Audio/Video Distribution Profile (GAVDP)
  • Audio/Video Distribution Transport Protocol (AVDTP)
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) prenos zvuka preko Bluetootha
  • Hands-Free Profile (HFP) - Povezivanje Bluetooth slušalica zajedno sa handsfree uređajem.
  • Headset Profile (HSP) - povezivanje slušalica sa mogućnošću izvršenja jednostavnih komandi - odgovaranja, pozivanja ili podešavanja jačine zvuka poziva.

Kvalitet zvuka koji uređaj obezbeđuje kada muziku slušate preko bežičnih slušalica je prosečan, ali ako niste zahtevan korisnik dovoljan.

Wi-Fi (802.11b/g). Rad sa Wi-Fi modulom ne izaziva nikakve probleme. Smart telefon možete konfigurisati za Wi-Fi prenos u sleep režimu korišćenjem samo statičke IP adrese kada se povežete i dodajući sigurnosne sertifikate. Prilikom korišćenja Wi-Fi, smart telefon se gotovo ne zagreva uopšte. Zagrevanje je primetno.

Navigacija

Navigacione komponente čine Garnim-Asus A10 jedinstvenim telefonom. Glavna karakteristike nije u mapama, koji ne pružaju dovoljno detalja, već sama integracija navigacionih karakteristika u OS pruža prednost Garmin-Asus uređajima. Šta to znači?

Sve adrese (link sa adresom u pretraživaču, adresa na kartici ili naziv ulice u poruci) lako se konvertuju u tačke na mapama. Jedini izuzetak su adrese u SMS i kalendaru.

Što se tiče upotrebljenog hardvera, mogu reći da Garmin-Asus A10 koristi gpsOne čip Qualcomm platforme koji je tipičan za veliki broj „robota“. Za prvo aktiviranje A10 trebalo je manje od jedne minute dok su kasnije sateliti locirani za 10 – 15 sekundi.

U ovoj aplikaciji imamo dva tipa proračunavanja putanje za automobile i pešake.

Držač za automobil iz prodajnog pakovanja je pogodan za korišćenje i lak za podešavanje kada je uređaj već u njemu. Slot za napajanje se nalazi na samom držaču tako da kada uzmete smart telefon iz držača ne morate da ga diskonektujete sa kabla za punjenje svaki put.

Softver

Smart telefon koristi Android 2.1 operativni sistem sa Garmin-Asus korisničkim interfejsom. Moram da pomenem da su programeri koristili specijalni interfejs koji nije sličan standardom Android OS interfejsu. Prema mom mišljenju, A10 interfejs je na neki način na Unix OS-u bazirani interfejs: različite verzije Linux-a i BeOS-a. On bi verovatno trebalo da bude blizak PalmOS-u. Povezan je sa dizajnom ikona i panelima, jer jer po pitanju svoje interne strukture Garmin-Asus A10 interfejs je tipični Android interfejs.

Dobra inovacija kod ovog modela je automatska promena teme u zavisnosti od trenutnog vremena, što je slično navigacionim aplikacijama. Ujutru ili tokom prvog dela dana sve izgleda veselo i svetlo sa sličnim bojama koje su iskorišćene kroz sve menije.

Uveče se boja interfejsa promeni u tamnu.

Nekoliko osnovnih aplikacija ili sekcija A10 interfejsa su zamenjene vlasničnim. Ne mogu reći da li su ove promene opravdane. Uzećemo nekoliko primera.

Garmin-Asus nudi svoj sopstveni adresar i dialer. U okviru njega ne postoji karakteristika inteligentnog pozivanja, što znači da morate da unesete cifre jer ne možete da vršite pretragu za kontaktom uz pomoć numeričke tastature sa slovima. Pretraga u adresaru je dobra naročito zato što najnoviji firmware popravlja bug koji je postojao sa kontaktima sačuvanim pod istim simbolom.

Takođe, dostupno je i zasebno polje za widgete (slično Acer korisničkom interfejsu) i oni mogu biti smešteni na desktop prozore i aktivirani pritiskom sa zadržavanjem Home tastera. Zašto nam je potrebna ova sloboda izbora? Zaista sam iznenađen.

Interfejs ima dva režima prikaza: klasični i Garmin - Asus. Ovaj drugi mi se ne dopada. Nije mi poznat i ne naročito pogodan.

Uređaj ima interesantnu karakteristiku koja je povezana sa podešavanjima. To je jedna od nekoliko retkih u kojoj su sva podešavanja sakupljena na jednom mestu. Ona su logički klasifikovana. Veoma je dobro da korisnik uvek može da prilagodi pretraživač iz menija podešavanja. Ostale aplikacije se mogu podesiti na sličan način – pokrenite aplikaciju i onda odaberite Settings. Zbog čega A10 ima osnovna podešavanja na dve lokacije?

U podešavanjima možete da promenite parametre ekana, zvuka, telefona, navigacije, maila, kalendara, poruka, pretraživača, itd. Sva ova podešavanja se nalaze na pravim mestima.

Smart telefon poseduje muzički plejer koji je lak za korišćenje. Tu su i konvertor mera kao ikorisna apliakcija vezana za avionske letove.

Konkurencija

Mnogo je lakše imenovati veliki broj drugih skupih rešenja nego pružiti detaljne informacije o modelima slične cene. Shodno tome, A10 ima veliki broj rivala ali svi Android smart telefoni imaju tri glavne karakteristike: platformu, rezoluciju ekrana i dizajn. Ne smemo da zaboravimo ni OS verziju, rezoluciju kamere i količinu RAM-a ali svi Android modeli su standardizovani više nego drugi uređaji: Wi-Fi, 3G, Bluetooth, GPS, itd.

Usled toga Garmin-Asus A10 ima samo jednu različitu karakteristiku koja je naglašena od strane proizvođača i može i dalje obezbediti konkurentnu prednost. Pod ovim mislim kompletan paket za navigaciju: držač za automobil i punjač, unapred instalirani navigacioni softver i njegovu integraciju u interfejs.

Koristio sam A10 mesec dana i nisam primetio nikakve probleme vezane za prepoznavanje glasa ili prijem signala. Jačina zvuka je prosečna a isto se može reći i za jačinu vibracije.

Zaključak

Ono što sam ranije pomenuo nije pokušaj da se opravda Garmin-Asus A10 već jednostavna činjenica. Android segment nije bogat rešenjima koja mogu biti označena kao muzička, navigaciona ili neka druga specijalna. Na žalost, trend koji nudi Sony Ericsson (ukoliko ne grešim) u okviru kojeg kompanije nude modele fokusirane na jednu ključnu karakteristiku je ignorisan. Garmin-Asus A10 je odličan primer navigacionog smart telefona sa preteranom cenom koja je opravdana njegovom trenutnom upotrebom. Da li je i dalje prisutna paradigma gde korisnici mogu da traže muzički, navigacioni ili model namenjen fotografisanju?

Opis:

  • Klasa: Smart telefon sa Android operatvnim sistmeom
  • Forma: monoblok
  • Rivali: nema direktnih konkurenata
  • Mateirjali tela: matirana plastika (meka na dodir)
  • OS: Android 2.1
  • Mreže: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS/HSDPA 900/2100
  • Qualcomm MSM7227 platform, 600 MHz procesor
  • RAM: 512 MB
  • Memorija za podatke: 4 GB + microSD slot icroSD kartice
  • Interfesji: WiFi, Bluetooth 2.0+EDR (A2DP), microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju, 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni TFT of 3.2" rezolucije 480x320 (HVGA) automatsko podešavanje osvetljenja
  • Kamera: 5 MP sa autofoksuom, QVGA rezolucija za video nsimanje
  • Nvgacija: GPS na gpsOne čipu Qualcomm platforme (sa A-GPS podrškom)
  • Dodaci: akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine
  • Baterija: izmenljiva 1500 mAh Li-Ion
  • Dimenzije: 110 x 58 x 14 mm
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024