S5250 Wave 525 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung S5250 Wave 525
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung S5250 Wave 525. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung S5250 Wave 525 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Preliminarni test GSM-telefona Samsung Wave 525 (S5250)

Pozicioniranje

Čak i bez modela Wave 525 kompanija Samsung ima dovoljan broj modela sa ekranom osetljivim na dodir koji su namenjeni nezahtevnim korisnicima. Uzmite u obzir samo Corby 3D ili neki od njegovih prethodnika. Pojava Bada dovela je do izmene prioriteta ovog koreanskog proizvođača. Samsung će postepeno prelaziti sa vlasničkih operativnih sistema na Bada. To znači da će Samsung Wave i Wave 525 zajedno sa nekoliko do sada neobjavljenih modela su prvi u liniji a kako Bada sazreva te linije će biti dopunjene nizom drugih uređaja na ovoj Samsung platformi. Wave 525 će pratiti njegova verzija sa tastaturom pod nazivom Wave 2 Pro (S5330).

Oba modela će se nadmetati u kategoriji telefona sa ekranom osetljivim na dodir namenjenim nezahtevnim korisnicima dok će trenutnim Samsung rešenjima opadati popularnost. Među konkurentnim modelima imamo telefone sa ekranom osetljivim na dodir koji stižu iz kompanija Nokia i SE. Predstavljanje novih uređaja u Wave seriji pokazuje da je Bada važna za kompaniju te da će odgovarajući modeli biti usmereni na masovno tržište. Wave 2 će biti prvi primer ovakvog trenda.

Dizajn, korišćeni materijali

U smislu dizajna Samsung Wave 525 razlikuje se malo od ostalih telefona ove kompanije. Ekran i tri tastera ispod njega kompletiraju minimalističku sliku. Za upoređivanje možete uzeti Samsung Star zbog toga što su ova dva modela potpuno ista.

Samsung S5230 - Star

Možemo reći da je Star bio početna tačka za Wave 525: sličnih su dimenzija, korišćeni materijali su gotovo identični pa čak je i šara na poklopcu baterije ista kod oba modela.

Po mom mišljenju svi Samsung modeli su slični po pitanju dizajna pa samim tim ni Wave 525 nije izuzetak. Da li je to dobro ili loše, ne znam. Vodeći model serije je prepoznatljiv i poznat po svom tankom kućištu, dosta metala i dopadljivom izgledu. Wave 525 nema takve karakteristike zbog toga što se radi o telefonu namenjenom nezahtevnim korisnicima sa skromnim dizajnom i jeftinim ali kvalitetnim materijalima.

Zahvaljujući teksturiranom poklopcu sa zadnje strane, model se ne prlja lako niti su otisci prstiju vidljivi. Površina ekrana takođe ostaje čista.

Na kvalitet izrade nemamo nikakvih zamerki, poklopac baterije sigurno se smešta na svoje mesto tako da nema ni najmanjeg zazora.

Dimenzije

Dimenzije modela Samsung Wave 525 su 109.5 x 55 x 11.7mm i mogu se uporediti sa onima koje karakterišu jeftine modele telefona sa ekranom osetljivim na dodir kao i većim delom ponude modernih telefona. Telefon je veoma prijatan za rad, nije težak tako da se nećete zamoriti tokom konverzacije. Takođe je pogodan za nošenje u džepu ili torbi.

Kontrole

Prednju stranu telefona odlikuje zvučnik sa rešetkom, dok se sa leve strane nalazi otvor za provlačenje trake za nošenje telefona kao i taster za kontrolu jačine zvuka. Taster je veoma ugodan za rad.

Sa desne strane nalazi se taster za aktiviranje ekrana i telefona (pritisni i zadrži) kao i taster kamere. Sa gornje strane nalazi se 3.5mm priključak za slušalice kao i microUSB priključak sa poklopcem dok je donja strana prazna.

Ispod ekrana nalaze se tri hardverska tastera: za prihvatanje poziva, aktivaciju menija kao i prekid razgovora. Tasteri su odvojeni što ih čini lakšim za upotrebu. Kod uzoraka koji su korišćeni za testiranje nije bilo pozadinskog osvetljenja.

Slot SIM kartice se nalazi ispod poklopca baterije sa leve strane (ukoliko je jedinica okrenuta ekranom na dole). Slot microSD kartice je sa desne strane.

Unos teksta

Wave 525 karakterišu dve tastature – numerička (tipična za moderne telefone sa hardverskim tasterima) i potpuna QWERTY tastatura. Prva je jednostavna – tu su tasteri sa brojevima od 1 do 9 sa po nekoliko slova na svakom tasteru. Ova tastatura se aktivira kada unesete test u okviru vertikalne orijentacije ekrana.

QWERTY tastatura je potpune veličine kada je uređaj u landscape režimu. Tasteri tastature su relativno veliki i laki za pritiskanje osim ukoliko nemate baš velike prste. Moj model nije karakterisala opcija da taster zavibrira kada ga pritisnete ali mislim da će ova opcija biti dodata kod konačne verzje. Od nedostataka želim da pomenem odsustvo dodatnih simbola na tasterima sa slovima (uprkos popup panelu koji se aktivira pritiskom sa zadržavanjem tastera space. Ovaj panel ima samo šest simbola) Za unos specijalnih simbola kao što je ““ morate preći na unos dodatnih simbola.

Prebacivanje jezika se izvodi pritiskom jednog tastara na tastaturi što je vrlo prikladno.

Tastatura na ekranu modela Samsung Wave 525 nema strelice ali je i dalje pogodna da se krećete između slova u okviru reči ukoliko je potrebno da ispravite neku od grešaka. Rešenje je slično onome koje postoji kod modela Apple iPhone, ali umesto uvećanja slova preko lupe kod ovog modela kod S525 imate klizač kojim uvećavate željeno mesto. Kada se krećete duže reči na ovaj način možete se kreatiti od slova do slova bez problema i ne morate da ciljate prostor između slova.

Ekran

Telefon karakteriše 3.2" kapacitivni TFT ekran. Fizička veličina ekrana je 70x42mm dok je rezolucija 240x400 piksela (WQVGA). Ekran je svetao sa maksimalnim uglovima vidljivosti.

Kao i svaki TFT ekran i ovaj bledi na suncu i očitavanje podataka postaje teško. Reakcija na dodir prsta je dobra. Ekran je zaštićen plastikom.

Bada na ekranima modela Samsung Wave i Wave 525 (levo Wave, desno 525)

Kamera

Telefon poseduje jednostavnu 3.2 MP kameru bez autofokusa. Sočivo kamere je smešteno u gornjem levom uglu zadnje strane uređaja i blago je uronjeno u unutrašnjost.

Interfejs kamere je tipičan kao i kod drugih uređaja kompanije Samsung. Ekran uređaja prikazuje broj preostalih snimaka kao i nivo napunjenosti baterije. Ukoliko povučete panel sa desne strane aktiviraćete elemente podešavanja: odavde možete da odaberete parametre snimanja pri čemu možete odabrati rezoluciju, kvalitet i uravnoteženje belog.

Sledeće rezolucije su vam na rapsolaganju:

  • 3.2 M - 2048x1536
  • 2 M - 1600x1200
  • 1.3 M - 1280x960
  • 0.1 M - 320x240

kao i nekoliko wide rezolucija.

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Incandescent
  • Daylight
  • Fluorescent
  • Cloudy

Efekti:

  • Sepia
  • Negative
  • Black and white

Pored opisanih podešavanja možete menjati nivo osvetljenja na skali od 10 podeoka, podesiti tajmer za snimanje, režim ili odabrati scenu.

Kvalitet fotografija možete proceniti na osnovu primera fotografija koje su postavljene ispod. Po mom mišljenu u pitanju je pristojan kvalitet fotografija obzirom na njene specifikacije.

Video

Video se može snimati MP4 ili 3GP (kodek mpeg4 ili h.263) pri 15 frejmova u sekundi i sa bitrate-om od 500kbps. Zvuk se snima korišćenjem sAMR kodeka, pri čemu je režim snimanja mono a frekvencija 8000Hz.

Za video na raspolaganju su vam sledeće rezolucije: 320x240 i 176x144 piksela.

Prilikom snimanja video sadržaja moguće je podešavati uravnoteženje belog, podesiti tajmer za snimanje i promeniti jačinu osvetljenja. Tokom snimanja podržano je i zumiranje. O video kvalitetu možete prosuditi na primeru snimka ispod.

Primer video klipa (mp4, 2,9 mb)>>>

Trajanje baterije

Telefon karakteriše Li-Ion-ska baterija kapaciteta 1200mAh. Testirani uzorak ne može da se iskoristi za donošenje konačnog zaključka ali možemo da pretpostavimo sledeće: u standardnim uslovima (30-40 minuta razgovora dnevno, proveru elektronske pošte svakog sata te upotrebu WiFi konekcije jedan sat dnevno i razmenu 10-20 poruka) baterija ovog telefona će obezbediti 2-3 sata rada.

Brzina performansi, memorija

Uređaj je opremljen sa oko 80MB internog skladištenog prostora za podatke. Po pitanju performansi brzine mogu reći samo da ovaj uređaj radi veoma brzo. Nema nikakvog kašnjenja kada se vrši prelazak u okviru menija ili pri pokretanju aplikacija. Sve je brzo i lako i pravo je zadovoljstvo raditi sa uređajem.

Povezivanje

Telefon radi u GSM (850/900/1800/1900) mrežama. EDGE je podržan. Bežični interfejsi se mogu uključivati i isključivati iz menija podešavanja ili brzog menija, koji se može izvući iz sistemskog bara na glavni ekran kao kod Androida.

Za sinhronizaciju sa računarom i transfer podataka koristi se microUSB kabl. Interfejs je USB 2.0. Uređaj poseduje ugrađeni Bluetooth 2.0 + EDR. On podržava sledeće profile:

  • Audio Gateway (AG) - glavni profil za omogućavanje rada slušalica
  • Audio / Video Control Transport Protocol (AVCTP)
  • Audio / Video Remote Control Profile (AVRCP) - Upravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica.
  • Generic Audio / Video Distribution Profile (GAVDP)
  • Audio / Video Distribution Transport Protocol (AVDTP)
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) - Prenos zvuka preko Bluetooth-a.
  • Hands-Free Profile 1.5

Wi-Fi (802.11b/g/n). Telefon poseduje WiFi ali o njemu nemamo ništa specijalno da kažemo. Uređaj veoma dobro vrši pretragu konekcije i doboro je održava

Navigacija

Samsung S525 poseduje GPS čip sa A-GPS podrškom. Kao navigacioni softver će verovatno biti korišćen Navifon koji se koristi u okviru mnogih Samsung modela. Vrlo je verovatno da kako se Bada bude dalje razvijala kao platforma tako će se za nju pojavljivati i ozbiljniji navigacioni softveri, kao što je na primer Navitel Navigator.

Softver

Telefon je izgrađen na Bada platformi sa TouchWiz korisničkim interfejsom i po pitanju sofvtera je gotovo potpuno jednak svojem starijem bratu modelu Samsung Wave.

Želim da napomenem jednu pozitivnu stvar a to je da telefon podržava MS Exchange Server bez ikakvih dodatnih podešavanja.

Zaključak

Neću govoriti o problemima kvaliteta povezivanja i prijema signala jer moj primerak ovog telefona ih jednostavno nije imao. Zvučnik modela Samusng Wave S525 zvuči odlično i ponekad čak i suviše glasno ukoliko odaberete neku glasnu melodiju zvona. Slušalica je takođe vrlo glasna tako da ćete bez problema uvek čuti svog sagovornika. Vibracija je osrednje jačine. Ponekad je osetite dobro ali postoje i situacije kada je moguće da je ne osetite.

Telefon će u prodaju ući u mesercu oktobru pa proizvođač još ima vremena da izvrši određena podešavanja na ovom modelu iako ja nisam pronašao nikakve ozbiljnije nedostatke (potpuno suprotno modelu Galaxy S). Cena ovog modela još nije finalizovana tako da ima prostora i tu za razne kalkulacije.

Među snažnim detaljima koji ovaj uređaj čine pristupačnim i privlačnim ja bih želeo da pomenem dva: veoma svetao ekran sa dobrm uglovima vidljivosti kao i Bada platformu. Nakon što se upoznate sa ovom platformom shvatićete da Samsung jije preuzeo rizik time što je ponudio modele bazirane na operativnom sistemu drugog proizvođača i kreirao nešto originalno u isto vreme. Za kompaniju koja proizvodi desetine sličnih telefona na objedinjenoj platformi ovo je razuman potez i Samsung Wave 525 ga potvrđuje. Sve je logično i pogodno kod ovog modela. Fontovi nisu najbolji ali meni i interfejs su laki za korišćenje. Jedina primedba koju imam je ta da bi bilo prikladnije da centralni taster vraća korisnika na početni ekran a ne na meni sa programima.

Ne treba da smatramo Samsung Wave S525 kao model koji će zabeležiti najbolju prodaju samo zato što u svom imenu sadrži odrednicu Wave. Ovo je samo nova oznaka za telefone sa ekranima osetljivim na dodir koji su namenjeni nezahtevnim korisnicima i koji će biti proizvođeni u velikim količinama. Samsung S525 postavlja nove standarde funkcija telefona i telefona uopšte. Dizajn je originalniji i krećemo se lagano ka telefonima sa ekranima osetljivim na dodir i bez hardverskih tastera, što je tendencija koja je više nego očigledna.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024