I5500 Galaxy 5 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung I5500 Galaxy 5
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung I5500 Galaxy 5. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung I5500 Galaxy 5 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS telefona Samsung Galaxy 550 (i5500, Galaxy 5, Corby Smartphone)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • 1200 mAh Li-Ion baterija
  • Slušalice
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Očigledno je da ovaj model ima veliki broj izmena za različita tržišta. Na nekim tržištima nosi oznaku Galaxy 550, negde je Galaxy 5 dok se na odabranim tržištima ovaj model prodaje pod nazivom Corby Smartphone. Različiti nazivi su odabrani u zavisnosti od namenjenog pozicioniranja ovog uređaja. Sa jedne strane to može biti vrhunska ponuda u Corby opsegu i ima i odgovarajući dizajn. Sa druge strane, može se tretirati kao najjeftinijij Galaxy smart telefon. Pitanje pozicioniranja je donekle komplikovano. Pored toga, to je jedan od najpristupačnijih Android smart telefona te Samsung nikako ne nudi jeftinije smart telefone.

Sniženje troškova je najočiglednije na ekranu. Model je neobičan Android hibrid koji je prilagođen za nisku rezoluciju. Logično je da će mu WildFire kompanije HTC biti glavni rival. Sa druge strane, niska rezolucija čini uređaj neprivlačnim onima kojima je potreban smart telefon sa svim mogućnostima. Uređaj se ne može gledati kao običan telefon samo za pozivanje. Galaxy 550 je neobična mešavina sa unapređenim karakteristikama koja pruža mogućnost (uz određene rezervacije) instaliranja velikog broja aplikacija a tu su i manje dimenzije i standardne kontrole.

Uzimajući u obzir sve ove parametre koji ukazuju na to da je ovaj telefon prvi Android za mlađu populaciju, kada je u pitanju cena, u tom slučaju ekran može biti žrtvovan. Dizajn će takođe zadovoljiti mlađu populaciju. U isto vreme prodaja neće biti velika zbog toga što će kao konkurenta imati Corby kao model sa ekranom osetljivim na dodir. Ne verujem da su korisnici svesni toga da će Android naplatiti premiju za ovaj model. Oni koji to znaju na raspolaganju imaju alternativne modele da biraju kao što su Motorola Quench XT5, HTC WildFire i Samsung i5800 (Galaxy 3).

Uređaj se neće jednostavno prodavati i potrebna mu je reklama, saveti stručnjaka za prodaju, itd. Malo je verovatno da će postati izbor velikog broja korisnika. Ima neku posebnu draž što je postalo svesno tokom nekoliko nedelja testiranja. Na žalost, njegovo mesto na tržištu je donekle ugroženo zbog navedenih razloga.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Izgled modela je običan Corby sa crnom površinom i hromiranim bočnim elementima. Zadnji poklopac je sjajan i veoma lako se isprlja. Kvalitet izrade je veoma dobar, svi delovi su čvrsto spojeni i nema pojave škriputavog zvuka. Slot za memorijsku karticu nalazi se ispod zadnjeg poklopca.

Dimenzije modela su 108 x 56 x 12.3mm a težak je 102 grama. Aparat odlično staje u šaku i nema opasnosti da će iskliznuti. Velika prednost u poređenju sa drugim Android modelima je prisustvo hardverskih tastera za pozivanje i prekid poziva zajedno sa četiri dodatna tastera. Na žalost, ovi tasteri nemaju pozadinsko osvetljenje tako da nisu zgodni za upotrebu u mraku, naročito ukoliko zaboravite njegovu lokaciju.

Samsung Galaxy 550 i Motorola Quench XT5

Sa leve strane uređaja se nalaze taster za regulaciju jačine zvuka kao i microUSB port prekriven plastičnim zatvaračem. Sa gornje strane je 3.5mm audio priključak.

Ekran

Model poseduje kapacitivni ekran koji ne podržava multitouch unos uprkos njegovoj maloj veličini od 2.8'. Rezolucija 240 x 320 je apsolutni minimum za bilo koji Android uređaj. Možemo reći i da prvobitno Android nije bio zamišljen da bude korišćen uz ovu rezoluciju. Kasnije će biti reči o tome kako je korisnički interfejs bio prilagođen da odgovara ekranu. Osobe koje su radile na razvoju su odradile dobar posao pa je telefon zgodan za svakodnevnu upotrebu.

Aparat poseduje TFT ekran koji ima mogućnost prikazivanja 262.144 boje. Pri direktnim sunčevim zracima informacije na ekranu blede usled male veličine a sam prikaz na ekranu teško je prepoznatljiv. U zatvorenom prostoru slika je pristojna ali ništa osim toga se više ne može reći. Matrica je jeftina i ne možete očekivati izvanrednu vidljivost i odlučnu reprodukciju boja. Definitivno gubi u odnosu na Motorola Quench XT5 i HTC WildFire. Ovaj ekran može biti korišćen i u Corby liniji, ali u odnosu na veliki broj Android modela izgleda zastarelo i to je najslabija tačka ovog uređaja.

Ekran ima mogućnost prikazivanja do 12 tekstualnih i nekoliko servisnih linija. Veličina slova je normalna i tokom kinetičkog ili drugog skrolovanja spajaju se u jednu sliku. Rezolucija ekrana je prilično niska.

Baterija

Uređaj koristi 1299mAh Li-Ion bateriju. U standardnim uslovima (30-40 minuta razgovora i 10-15 poruka dnevno uz korišćenje Gmail naloga za automatsku proveru i slanje pošte) prilikom testiranja telefon je radio 24 sata. Manje intenzivna upotreba produžiće rad na 2 – 3 dana. Rezultati su zaista impresivni kada je u pitanju jedan Android telefon.

Proizuvođač tvrdi da telefon može da obezbedi 9.5 sati rada u režimu govora u 2G (6.5 sati u 3G) i 521 čas u režimu mirovanja (375 za 3G).

Kamera

Telefon ima uobičajenu 2MP kameru bez blica. Potrebno je zapamtiti da male tačke ili čestice prljavštine na sočivima daju mutne fotografije. Možete sami prosuditi na osnovu niže prikazanih fotografija. Kamera je ispod proseka i radi se o niskobudžetnom rešenju.

Video

Video se snima u 3gp formatu (h.263 kodek) i brzina je ograničena na 15 kadrova u sekundi. Zvuk se snima uz pomoć .amr kodeka. Video rezolucija je 320x240. Podešavanja vezana za fotografije i video ne postoje.

Primer video klipa 1 (3gp, 1,29MB) >>>

Primer video klipa 2 (3gp, 1,89MB) >>>

USB, Bluetooth, WiFi

Telefon radi u GSM (850/900/1800/1900) mrežama.

Za svrhu sinhronizacije sa personalnim računarom, uređaj koristi ugrađeni microUSB kabl za prenos podataka sa USB 2.0 HS interfejsom. Posotje dva operativna režima KIES i Mass Storage. Uređaj poseduje i Bluetooth 2.1 modul koji podržava sledeće profile:

  • Advanced Audio Distribution Profil (A2DP) - transfer stereo zvuka do Bluetooth slušalica
  • Audio / Video Remote Control Profil (AVRCP) - kontrola muzičke reprodukcije preko bežičnih slušalica
  • Generic Audio/Video Distribution Profil (GAVDP)
  • Generic Access Profil (GAP)
  • Hands-Free Profil (HFP)
  • Headset Profil (HSP)
  • Enhanced Data Rate

Najpopularniji multimedijalni profili su takođe podržani ali ovde nema transfera objekata (kontakt kartica) preko Bluetooth-a ili pristupa sistemu fajlova drugih uređaja. Korišćenje stereo slušalica je funkcionisalo ali je zvuk bio prosečan.

WiFi 802.11 b/g je podržan bez problema.

Memorija

Telefon ima oko 170MB ugrađene memorije koja je na raspolaganju korisnicima. Slot microSD memorijske kartice se nalazi bočno ispod poklopa baterije. Kartice se mogu menjati bez isključenja uređaja i možete lako koristiti karticu kapaciteta od 16GB. Procesor radnog takta 600MHz omogućava da ovaj smart telefon malog ekrana radi brzo.

Osobenosti softvera

Telefon koristi Android Eclair (2.1) ali je ova verzija temeljno prerađena tako da odgovara veličini ekrana koji je vidljiv u praktično svakoj aplikaciji i meniju. U okviru ovog uređaja je korišćen TouchWiz 3 interfejs. Ne želim da ponavljam opis svake karakteristike, npr. pretraživača već ću naglasiti razlike zajedno sa snimcima sa ekrana da imate uvid o rezultatima koje ostvaruje ovaj ekran male rezolucije.

U režimu mirovanja možete odabrati „live“ pozadinske slike ili widgete. Ovaj sistem je razvijen od strane kompanije Samsung. Usled malog ekrana, veličina svih widgeta je mala ali i ovako su oni potpuno funkcionali. Oni ipak ne sadrže veliki broj informacija.

U sekciji Accounts možete uneti detalje vezane za vaše Facebook ili Twitter naloge, ali nemojte tražiti zasebne aplikacije za ove web servise jer ih nećete naći. U kontaktima imate tab Activities sa specijalnim barom za događaje. On nije naročito pogodan za korišćenje naročito imajući u vidu da možete pregledati samo poruke sa dva bara ili onemogućiti jedan. Ova opcija svakako nije laka za korišćenje. Odgovarajući widget ne rešava problem jer na desktopu postoje samo dve poruke i stalno morate da skrolujete tekst na dole.

Poruke se kreiraju sa Write and Go: možete napsiati tekst i poslati ga na odgovarajuću društvenu mrežu. Sve je na različitim mestima što dodatno otežava korišćenje. Ovaj problem sam prilikom testiranja rešio tako što sam instalirao Twidroyid, ali ova aplikaicja ne reaguje na pritiskanje status bara. Poenta je da je optimizovana za više rezolucije. Brzi test aplikacija sa Android tržišta otkriva slično ponašanje oko 50% aplikacija. Nisam imao prilike da isporbam sve aplikacije ali je činjenica da problem postoji. Rezolucija ekrana je ta koja je najproblematičnija.

Tastaturu karakteriše prethodno instalirani Swype za horizontalne i vertikalne orjentacije. Unos teksta je brz i pogodan. Uprkos veličini ekrana tastatura se lako koristi.

Muzičke karakteristike su tradicionalne sa 5.1 režimom za slušalice, koji dodaje određenu širinu zvuku. Ekvilajzeri su dostupni, ali ne možete vršiti njihovo prilagođavanje. Druge karakteristike su standardne: filteri prema izvođačima, albumima i naslovima numera. Kvalitet muzičke reprodukcije je pristojan. FM radio generalno iznenađuje jer uređaj pronalazi gotovo sve dostupne stanice (48 u mom slučaju, a Nokia-in telefon je uspeo da pronađe samo 16 na istom mestu). Možete ih sve slušati ali kvalitet prijema nekih od njih nije idealan. Još jedan od nedostataka je da ukoliko je kvalitet prijema loš na otvorenom i pri korišćenju slušalica kao antene u zatvorenom nema nikakvih šansi da ćete ovu stanicu čuti uopšte. Ipak, činjenica je da su se mnogi korisnici žalili kada je u pitnaju kvalitet radija kod ovog modela. Što se tiče drugih proizvođača oni ovaj problem rešavaju tako što jednostavno ne dozvole prijem stanica sa slabim signalom. Ovde postoje dva različita pristupa pa na vama je da odredite šta vam više odgovara.

Kada pozivate broj dostupna je opcija pametne pretrage: unesete prva slova imena i na ekranu se pojavljuje ime koje odgovara upitu a sa desne strane su dostupni brojevi za pozivanje. Jedan dodir je dovoljan za aktiviranje neophodne liste. Za određene kontakte možete odabrati koji god želite broj iz telefonskog imenika. Ovo je veoma dobrodošao dodatak standardnoj karakteristici Androida.

U SMS chatu ikona kontakta je prikazana samo na vrhu ekrana i odavde možete da kativirate prečicu menija. Usled nedostatka prostora inženjeri su odlučili da na ovaj način oslobode ekran.

AllShare je standardni uPnP i omogućava slanje fajlova na PC i obrnuto preko WiFi mreže, slušanje ili pregled na obe lokacije (ukoliko je format podržan).

Model poseduje Samsung App Market i Android Market.

Utisci

Jačina melodija zvona je idealna usled posvećenog zvučnika sa zadnje strane i dobrog izbora melodija. Vibracija je dobra i iznad proseka po pitanju snage. Ovo je tipični Samsung uređaj bez ikakvih problema u komunikaciji.

Cena ovog modela je takva da se on ne može smatrati jefinom ponudom. HTC WildFire je direktni rival ovom modelu sa boljim dizajnom, kamerom i Sense interfejsom. Za isti novac koji biste odvojili za ovaj uređaj možete kupiti Motorola Quench XT5 sa boljom kamerom i višom rezolucijom ekrana. Nemojte zaboraviti ni jeftini LG Optimus. Ovaj model jednostavno nije dovoljno dobar za Android tržište. U okviru Samsung linije postoji model i5800 (i580) koji poseduje bolju kameru i bolji ekran (240x400) pri čemu razlika u ceni nije krucijalna. Ovaj telefon ima svoj šarm, ali je visoka cena ta koja će ga sprečiti da bude popularan.

SAR vrednost za ovaj model je 0.65 W/kg.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024