XPERIA X8 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson XPERIA X8
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson XPERIA X8. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson XPERIA X8 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS Telefona Sony Ericsson Xperia X8 (E15i)

Prodajno pakovanje

  • Sony Ericsson Xperia X8;
  • 1200 mAh baterija;
  • 2GB microSD memorijska kartica;
  • Dodatni poklopac baterije;
  • MicroUSB kabl za sinhronizaciju, punjenje i šrenos podataka;
  • Uputstvo za upotrebu;
  • Slušalice sa daljinskim upravljačem.

Pozicioniranje

Sony Ericsson je želeo da postane dominantni igrač na Android tržištu do početka ove godine što nikako nije bilo moguće bez jeftinih rešenja. Kompanija je bila dovoljno naivna da pomisli da njeni rivali neće krenuti u istom pravcu pa je tako još u toku leta najavljen Sony Ericsson X8 čija se dostupnost očekivala do kraja ove godine. Gotovo pet meseci je prošlo od najave a veliki broj konkurentskih modela se pojavilo na tržištu do sada ali je kompanija nastavila da se drži stare politike kada su u pitanju cene.

Plan za najavljeni model bio je jednostavan. Trebalo je da stigne na tržište zajedno sa X12 Anzu a X10 je trebao da postane jedan od najpopularnijih modela ove godine. Sony Ericsson X8 bi onda bio odličan izbor za one koji ne bi bili u mogućnosti da sebi priušte bilo koji vodeći model. Međutim, to nije dalo rezultate. Iako je model ima poznat izgled (sličan X10 Mini i X10), u periodu od mesec dana se isporučivao zajedno sa Android 1.6 dok nije konačno update-ovan na verziju 2.1 u novembru mesecu. To je i razlog zbog kojeg je ovaj test bio odložen. Želeo sa da tekstom obuhvatim izgled uređaja sa novom verzijom operativnog sistema a ne sa starim 1.6 firmware-om. Nažalost, Sony Ericsson nije obezbedio nikakve dodatne update-ove za ovaj model što verziju 2.1 odmah čini najboljim čemu se možete nadati. Čak i da takav upgrade postane dostupan, to se sigurno neće desiti u narednih godinu dana, to jest, uređaj će postati zastareo do tada. Zašto trošim toliko vremena govoreći o svim Android verzijama, možda se pitate? Stvar je u tome što sam proveo dosta vremena pokušavajući da odlučim kako se treba odnositi prema ovom uređaju. Osnovna opcija je smatrati ga Android smart telefonom, što on zapravo i jeste. Ipak, sama suština smart telefona je njegov operativni sistem a X8 niti ima standardni interfejs niti dovoljno brzo vrši update firmware-a. Sa ove tačke gledišta, uređaj je u neobičnoj situaciji iako su svi naslovi Android softvera i dalje dostupni korisnicima. Sa druge strane, kapacitivni ekran obično ukazuje na to da je višestruki način unosa informacija podržan dok kod Sony Ericsson-a to nije slučaj. Da li je to minus? Zapravo ne, naročito ako je to telefon a ne smart telefon koji želite da kupite. Vreme je da porazgovaramo o pozicioniranju modela X8.

Naravno, ovaj uređaj je pozicioniran kao smart telefon, što je logično. Ipak, po mom mišljenju trebalo bi ga pre svega posmatrati kao prvi Android telefon – to jest, model baziran na Android-u koji se kupuje da bi se upoznala platforma, da bi se shvatilo da li odgovara ili ne nečijim zahtevima. Aparat je superioran u odnosu na regularne telefone ali se jednostavno ne može staviti u isti koš sa drugim Android smart telefonima zbog gore pomenutih razloga.

Iz ovakvog pozicioniranja ispostavlja se da X8 nije za one koji traže najnovije revizije operativnog sistema, redovno upgrade-ovanje svojih uređaja. Ukratko nije za one koji nastoje da budu u toku sa napretkom. Za njih, urađaj će uskoro postati trn u mesu, pri čemu će update-ovi softvera za druge telefone biti konstantan podsetnik koliko su loše odabrali. A to nije nešto što nam treba u životu.

Sa druge strane, uređaj će biti odličan izbor za obične korisnike koji nisu upoznati sa Andriodom i koji žele da imaju telefon sa ekranom osetljivim na dodir i ne žele da ga porede sa drugim uređajima. Osetite moće dialektike, da kažemo. Da skratim, Sony Ericsson X8 je odlična ponuda da upoznate Android i ukoliko ste zadovoljni osnovnim karakteristikama i ne želite da ovaj uređaj gurate do krajnjih granica.

Na žalost perspektiva proizvođača je nešto drugačija i to ima negativan efekat na prodaju. Efektvno, uređaj je namenjen prvoj grupu i kao što već znate ona neće biti naročito uzbuđena onim što ovaj uređaj nudi. Iskorišćavanje Xperia brenda izgleda kao loša šala za mene jer recimo X8 nema zvučni ekvilajzer a rane jedinice sa Android 1.6 operativnim sistemom nisu mogle da šalju slike niti video preko Bluetooth-a, itd. Ali, želeo bih da napomenem da ova kritika se primenjuje samo ukoliko se uređaj poredi sa drugim Android smart telefonima. Sa druge strane, opet ako se uređaj posmatra zasebno u pitanju je pristojan uređaj lepog izgleda sa ekranom osetljivim na dodir i Androidom u okviru sebe.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Telefon izgleda slično modelu Sony Ericsson X10 zbog svoje manje veličine. On izgleda kompaktno i dobro stoji u ruci. Fizičke dimenzije telefona su 99 x 54 x 15 mm dok je njegova težina 104 grama. Sviđa mi se način na koji uređaj izgleda i takođe činjenica da su dostupne dve boje: crna i bela. Inicijalno će biti samo bela ali će kansije stići i crna.

Na veliko iznenađenje kompanija je odlučila da ne ponudi tradicionalni kolor dizajn. I dan danas na zvaničnim fotografijama ovog modela možete videti samo beli uređaj.

Bez obzira na kolor dizajn, poklopci zadnje strane kako glavni tako i dodatni imaju finu završnu obradu. Takođe, ovi paneli veoma liče. U suštini samo bi vlasnik mogao da kaže koji je koji. Prema tome, smatram da dodatni panel je više rezervni deo nego bonus.

Telefon ima tri hardverska tastera (Menu, Home i Back) na panelu sa prednje strane. Sve ostalo što se radi sa telefonom se radi preko ekrana. Sa gornje strane ćete pronaći microUSB port sa zatvaračem. Ovaj zatvarač je pričvršćen za kućište i učiniće vam se prilično tesan dok ne ovladate njegovim skidanjem i vraćanjem. Odmah do njega nalazi se taster za uključivanje/zaključavanje ekrana. Pre upgrade-a na verziju 2.1 mogli ste da ga koristite (kao i taster Menu) za otključavanje uređaja. Jedini način da to sada uradite je da kliknete na ekran snažno što je značajna izmena za sveukupnu ergonomiju uređaja. Nije jasno zašto je ovaj taster zadržao simbol za otključavanje kada ne vrši taj zadatak.

Audio priključak je specifično dizajniran da se koristi sa daljinskim upravljačem ali takođe prihvatai obične 3.5mm slušalice.

Sa prednje strane uređaja nalazi se senzor blizine kao i skriveni indikator punjenja. Mikrofon se nalazi u donjem delu uređaja u blizini trake za provlačenje uređaja oko vrata. Takođe ćete primetiti da postoji mesto za logo kompanije bez logoa na njemu. Mislim da je ovo zaista čudan način od strane kompanije da uštedi novac.

Sa desne strane uređaja se nalazi taster za regulisanje jačine zvuka kao i taster kamere. Sočivo kamere i zvučnik su locirani sa zadnje strane uređaja.

Po pitanju kvaliteta izrade model je adekvatan i tipičan za svoju klasu i nema nikakvih većih problema.

Ekran

Za svoju klasu telefon ima odličan ekran koji je dužine dijagonale 3” i koji karakteriše HVGA rezolucija veličine 320x480 piksela. Iako je ekran kapacitivan, multitouch nije podržan. Verovatno je kompanija odlučila da instalira jeftini kontroler koji ne podržava multitouch kao što je bio slučaj sa modelom X10. Glavni proizvod kompanije je dobio upgrade drivera koji omogućava ovu funckionalnost nakon gotovo godinu dana. Ipak, veoma sam skeptičan po pitanju šansi da će tako nešto biti omogućeno za ovaj jeftini model.

Tip ekrana je TFT i on podržava prikaz 65.536 boja. Ovo međutim nije uopšte loše jer je slika u realnim uslovima svetla i boje su zasićene. Malo je verovatno da će se ekran koristiti za preprodukciju videa a kada su ostale primene u pitanju on je veoma dobar. Prilikom izlaganja direktnim sunčevim zracima, on bledi ali ostaje čitljiv zbog svoje dijagonale.

Podrazumevana veličina slova nije velika i bilo bi dobro kada bi postojala mogućnost da se njihova veličina izmeni u svakoj aplikaciji. Prosečno, 18-20 linija teskta se može prikazati odjednom ali ponavljamo, font je relativno mali.

Ekran je veoma odzvan i rad sa njim je ugodan. Proizvođač navodi da se preko ekrana nalazi stakleni sloj koji ga štiti ali to nije tako već je u pitanju plastika obzirom da se staklo ne bi moglo tako lako ogrebati.

Baterija

Uređaj karakteriše Li-Pol baterija kapaciteta 1200mAh oznake EP-500. Proizvođač tvrdi da ova baterija omogućava do 4.5 sati razgovora odnosno 430 sati rada u režimu mirovanja.

U realnim uslovima ova baterija omogućava telefonu da radi 1.5 dan pri normalnom korišćenju (do 1 čas pozivanja, 30 minuta igranja gara, 20 minuta upotrebe pretraživača i nekoliko časova muzičke repordukcije. Za potpuno punjenje baterije je potrebno oko 2 sata (oko 1.5 čas popuni bateriju do 80% kapaciteta). Rezultat je pristjan za Android smart telefon što ga čini zgodnim za korišćenje,. Oni koji ne koriste uređaj za prenos podataka ostvariće 2 dana rada uređaja jednim punjenjem baterije.

Memorija i memorijske kartice

Uređaj poseduje oko 130MB memorije koja je dostupna korisniku a prodajno pakovanje sadrži karticu kapaciteta 2GB. Kartice možete menjati bez isključivanja telefona. Telefon podržava kartice kapaciteta do 32GB. Kartica je smeštena ispod poklopca baterije.

Performanse

Srce mini modela čini Qualcomm MSM7227 procesor radnog takta 600MHz, koji je već korišćen kod modela X10 Mini.U većini slučajeva performanse uređaja su dobre ali ponekad telefon blago kasni, naročito ukolko vršite prebacivanje između aplikacija i pristup nedavno korišćenim aplikacijama. Nisam mogao da pronađem tipičnu radnju koja dovodi do ove pojave jer se problem dešava sa vremena na vreme. Ne možemo reći da je telefon spor a prikaz video sadržaja je veoma dobar. Upgrade na verziju 2.1 operativnog sistema je usporio moj uređaj. Sa druge strane prosečni korisnici će biti zadovoljni njegovom brzinom. Uređaj poseduje 128MB sistemske memorije.

Transfer podataka

USB

Po USB povezivanju prisiljeni ste da izaberete da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici (mount/unmount). Brzina prenosa podataka je prelazi 2Mb/s. U drugom slučaju postoje različita USB podešavanja za mrežni pristup pri čemu telefon radi kao modem.

Bluetooth

Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.1, a meni vam omogućava da uključite poboljšani režim za štednju energije.Takođe prisutna je i A2DP podrška, koja omogućava upotrebu bežičnih slušalica. Maksimalna brzina prenosa podataka je 100Kb/s.

WiFi. b/g verzija radi bez problema i ne izaziva nikakve probleme.

Kamera

Kamera je najslabija karika ovog uređaja. U pitanju je 3.2MP modul bez autofokusa koji daje pristojne fotografije po danu na otvorenom ali je u zatvorenom situacija mnogo gora. Telefon snima video i VGA rezoluciji (brzine do 30fps). Primeri fotograifja su dati ispod.

Primeri fotografija:

Muzičke karakteristike

Uz uređaj se isporučuju slušačice sa daljinskim upravljačem. Uz pomoć ove dodatne opreme možete vršiti potpunu kontrolu reprodukcije, a dostupne opcije su Play/Pause, FF i REW, te podešavanje jačine zvuka. Takođe postoji opcija i za „premotavanje unapred“ u okviru numere ali ova opcija ne ubrzava značajno reprodukciju. Daljinski upravljač radi ne samo sa standardnim plejerom već i sa radiom. Ukoliko instalirate neki drug plejer sem podrazumevanog moguće je da daljinski upravljač neće izvršavati svoju funkciju. Prema tome, savetujem da koristite originalni plejer iako on ne nudi podršku za sve formate plus nema ekvilajzere.

Karakteristike Android 2.1 operativng sistema na Sony Ericsson telefonu

Telefon poseduje Sony Ericsson interfejs koji se ne može isključiti. Da biste procenili sve karakteristike uređaja kreirali smo vam video i snimke sa ekrana uređaja. Nećemo ih detaljno opisivati i koncentrisaćemo se samo na izmene vezane za standardni Android operativni sistem.

Na desktopu imamo 4 ugla intefesa sa tasterima za pozivanje, SMS, telefnski imenik i muzički plejer koji su doslovno smešteni u četiri ugla ekrana. Ukoliko želite možete da ih dodatno prilagodite. Ukoliko povučete ekran na gore dobijate glavni meni koji se sastoji od stranica za horizontalnu navigacju. Mislim da je ova vrsta menija sa aplikacijama pogodna i nudi bolju vrednost od tradicionalne velike strane tipične za Android uređaje.

Album – Možete da pregledate video klipove i fotografije bez ikakvih dodatnih karakteristika. Iz albuma nije moguće slati falove na drugi uređaj tako da je po ovom pitanju uređaj staromodan. Ovo je deo SE interfejsa. Zašto proizvođač nije koristio galeriju sa Androida?

Backup & Restore – alat koji omogućava arhiviranje vaših podataka i praćenje rasporeda.

Timescape – Zajednička karakteristika za korišćenje SMS-a i servisa kao što su Twitter i Facebook. Klijent je veoma nepogodan za rad i prvlači samo svojim izgledom. Sa druge strane moguće je da će vam se svideti ova aplikacija ako ne pratite više od jedne ili dve osobe online.

WisePilot – navigaconi softver sa licencom u trajanju od mesec dana. Nakon ovog perioda veliki broj korisnika neće odlučiti da kupi licencu za ovaj softver jer Google Maps dobro odrađuje posao.

FM radio omogućava reprodukciju radio programa bez snimanja. Interfejs je zgodan.

Broj igara nije značajan. Uglavnom su u pitanju demo verzije dobrih ponuda.

Utisci

Telefon nije imao nikakvih problema po pitanju kvaliteta zvuka, reprodukcije glasa itd. Melodije zvona su glasne i dobor čujne, naročito ukoliko ih pravilno odaberete. Vibracija je pristojna.

Ovaj uređaj se razlikuje od drugih jefitnijih Android rešenja po veličini ekrana i rezoluciji. U pitanju je jedan od prvih uređaja u okviru svoje klase koji nudi ovakve karakteristike. Istovremeno sa ovim uređajem predstavljeni su i modeli kao što su Motorola QT5, LG Optimus One P500. Po pitanju softvera SE je i dalje autsajder jer je Optimus One već u prodaji sa instaliranim Android 2.2 OS-om.

Na žalost, nedostatak interesovanja od strane programera učinio je nemogućim stvaranje kompletno dobrog rešenja. To je vidljivo u korisničkom interfejsu. Na primer, galerija je suviše jednostavna i gubi od standardne u okviru Androida 2.1(zašto je ona onemogućena?) Svi proizvođači nude opcije za upgrade bežičnim putem ali za X8 ste prisiljeni da koristite PC. Ovakvih nedostataka je mnogo i pokazuju da SE ne može da kreira nove karakteristike dovoljno brzo. Godinu dana nije malo da se dodaju ekvilajzeri plejeru. Kao posledica svega ovoga morate biti pažljivi kada birate ovaj uređaj. Ukoliko vam se sviđa ono što je u njemu, napred, ali nemojte očekivati update-ove ili druge slične stvari. Ukoliko oni budu ponuđeni to će biti sreća za vas ali ih ne očekujte brzo.

U narednim mesecima videćemo mnoge druge Android uređaje sa sličnim cenama i karakteristikama. Pozitivna strana ovog uređaja je originali dizajn koji je vedar i privlači pažnju. U prodajnom pakovanju imate daljinski upravljač i kvalitetne slušalice. Ja ne bih dodao ništa drugo. Telefon se može kupiti kao običan telefon da biste stekli prvi utisak o Androidu i želite da bacite nešto novca. To je zaista šteta obzirom da će ovaj model biti popularan samo u vrlo kratkom vremenskom periodu i zatim nadmašen od drugih ponuda. On ima potencijal ali nije zadovoljavajući po pitanju cena i karakteristika.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024