Desire Z 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon HTC Desire Z
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Desire Z. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Desire Z vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

HTC Desire Z: Prvi pogled

Uređaji sa bočnom QWERTY tastaturom nisu nikakva novost kada je u pitanju kompanija HTC. Moglo bi se reći da je ova kompanija jedna od onih koja stalno nastavlja da predstavlja nove proizvode koristeći ovu formu čak i onda kada druge kompanije odluče da ne urade tako ili imaju svoje respektivne linije koje su u značajnoj meri ograničene. Ipak, imajući u vidu da su svi napori usmereni na Android, kompanija se koncentrisala na telefone osetljive na dodir, njihov jedini „robot“ sa hardverskom tastaturom koji je i bio njihov prvi Android uređaj, test model HTC Dream koji je poznat i pod nazivom HTC G1.

Godinu i po dana nakon objavljivanja HTC Dream, kompanija je predstavila HTC Desire Z, svoj drugi QWERTY omogućeni Android uređaj. Prema nekim prvim utiscima, to je jedan od onih modela koji će biti prihvaćeni od strane korisnika uprkos njihovoj visokoj ceni i broju kontraverznih karakteristika (koje na žalost, imaju tendenciju da postanu sve popularnije kod proizvođača).

Dizajn i materijali

U poređenju sa HTC Desire HD, izgled modela Desire Z je mnogo atraktivniji. Iako je prisutan neki neobičan dodatak dizajnu ovog modela, njegova zadnja strana sastoji se od dva elementa, metalni poklopac baterije donekle je ostao integralni deo što je i logičan nastavak Desire HD.

Uređaj je izrađen od plastike ali ima nekoliko metalnih delova. Poklopac baterije i okvir oko ekrana su izrađeni od njega. Plastične površine odlikuju plastika meka na dodir. Osim toga, potrebno je pomenuti da HTC koristi tradicionalne boje za ovaj model. Po mom mišljenju, siva je sama po sebi univerzalna boja a kombinacija nekoliko nijansi sive je najbolji način za koji se proizvođač može odlučiti ukoliko želi da ponudi dve ili tri boje..

Smart telefon je prilično tanak, naročito ako uzmete u obzir činjenicu da se radi o modelu sa QWERTY bočnom tastaturom. Samo uporedite njegovu debljinu (14.2mm) sa debljinom modela HTC Touch Pro 2 (17.3mm) ili debljinom modela HTC Dream (17.1mm).

U ovom članku ne želim da komentarišem kvalitet izrade uređaja već je bolje da sačekamo konačnu verziju pri čemu će u kompletnom testu reči biti i o kvalitetu izrade.

Kao zaključak možemo reći da je Desire Z atraktivan uređaj, kako po pitanju dizajna tako i po pitanju odabira korišćenih materijala i boja. Mnogo je bolji u odnosu na prvi QWERTY bazirani „robot“ (tj. HTC Dream) ili Windows Mobile uređaj (tj. Touch Pro 2). Dizajn novog smart telefona čini se strogim i ozbiljnim, jedan od onih uređaja za koje mislite da su veoma skupi, što nije tačno kada je u pitanju Touch Pro 2.

Kontrole

Kada je reč o kontrolnim elementima i hardverskim tasterima, HTC Desire Z poseduje veliki broj zanimljivih karakteristika koje nisu prisutne kod drugih uređaja. Pomenućemo samo senzorski panel koji omogućava pretraživanje preko menija, pomeranje kursora kao i gomilu drugih stvari koje su dostupne.

Još jedna veoma dobra karakteristika ovog uređaja je prisustvo hardverskog tastera kamere. Sama kamera se nalazi sa zadnje strane i na jednakom nivou kao poklopac baterije. Do sočiva kamere se nalazi blic.

Ispod ekrana nalazi se blok senzorskih tastera: Home (pokreće početni meni i menadžer zadataka), Menu, Back i Search. Senzorski panel ima belo pozadinsko osvetljenje i obezbeđuje povratnu informaciju u vidu vibracije. Za prijem i prekid razgovora možete da koristite odgovarajuće tastere na ekranu. Pored tastera kamere, tu je i jezičak za oslobađanje poklopca baterije ali bi bilo mnogo bolje da je u pitanju hardverski taster za zaključavanje.

3.5 mm audio priključak i microUSB port za punjač i kabl za prenos podataka se mogu načći na gornjoj i levoj strani smart telefona, respektivno.

Tastatura

HTC Desire Z poseduje hardversku QWERTY tastaturu koja se izvlači po potrebi. Mehanizam za otvaranje je isti kao i kod modela Nokia N97, verovatno je smart telefon Z po tome i dobio svoje ime budući da njegova konstrukcija podseća na taj simbol.

Tastatura ima četiri reda pravougaonih širokih tastera, sa zaobljenim ivicama i određenim prostorom između njih. Po pitanju oblika tastera, njihovog rasporeda i sveukupnog iskorišćenja prostora, tastatura je veoma slična onoj koja je korišćena kod modela HTC Touch Pro 2, što je najzgodnija za korišćenjene QWERTY tastatura dostupna do sada.

U okviru tastature postoji 48 tastera, uključujući TAB, FN i brojne pomoćne tastere. Gotovo sam siguran da će rad sa tastaturom ovog modela biti ugodan koliko i rad sa Touch Pro 2.

Ekran

Smart telefon je opremljen sa 3.7" ekranom sa multi-touch podrškom. Koristi S-LCD kompanije Sony na koji je HTC prešao sa Samusng AMOLED ekrana pre nekog vremena i koji sada možemo videti u poslednjim isporukama modela Desire kao i novonajavljenim Desire HD i Z modelima.

Na ekranu se nalazi zaštitni sloj od stakla koji sprečava grebanje ekrana ali ne pomaže značajno u borbi protiv otisaka prstiju. Po pitanju oštrine slike, Desire Z je očigledno bolji od modela Desire HD ili čak originalnog Desire modela a sve usled manje dijagonale ekrana, pri čemu je rezolucija ostala ista (800x480).

Kamera

HTC Desire Z karakteriše 5MP kamera sa autofokusom i 720p mogućnošću video snimanja (tj. 1280x720 piksela). O interfejsu kamere i mogućnostima ćemo govoriti u kompletnom testu.

Korisnički interfejs i htcsense.com

Smart telefon pokreće Android 2.2 sa najnovijom verzijom vlasnčkog HTC Sense interfejsa. Nova verzija HTC Sense uključuje daljinski pristup smart telefonu preko htcsense.com servisa. Nakon što kreira nalog, korisnik može da sinhronizuje svoje HTC uređaje, daljinski ih locira ili obriše podatke ukoliko je telefon ukraden, kopira lične informacije sa jednog na drugi uređaj ili čita poruke preko servera. Ovaj servis zaslužuje poseban tekst što ću obezbediti što pre budem mogao.

Platforma

Uređaj je baziran na Qualcomm MSM 7230 platformi koja koristi procesor radnog takta 800MHz što je slabiji procesor nego onaj koji postoji kod modela Desire ali ovo ne bi trebalo da bude problem za današnje zadatke. Bežični paket je standardan za moderne Android smart telefone i uključuje WiFi, Bluetooth i GPS.

Nema mnogo smisla govoriti o radnoj brzini ili mogućnostima video reprodukcije dok se ne pojavi konačna verzija uređaja.

Utisci

Sada ćemo dodati malo subjektivnosti. Pre nego što sam počeo da koristim HTC Desire Z mislio sam da su QWERTY slider uređaji vrsta koja više nije toliko interesantna korisnicima. Do ovog zaključka sam došao nakon korišćenja modela Google Nexus i HTC Desire kod kojih su tastature na ekranu se ispostavile vrlo zgodne (ovo naročito važi za tastaturu kod modela Desire) tako da nisam video više ikakve razloge za postojanje hardverskog QWERTY rešenja. Čak je i tastatura na ekranu modela HTC HD2 koja nije toliko zogdna za rukovanje i odzivna blizu da bude idelana. A kada se HTC Desire pojavio konačno sam shvatio da softverska tastatura može da bude ugodna za unos kao i hardverska. Isto tako je istina da sam kroz testove pokušavao ljudima da saopštim ovaj stav. Gotovo svaka moja reakcija na to kada me neko upita za hardversku QWERTY tastaturu je bila: „Zašto? Pogledajte tastaturu na ekranu modela HTC Desire. Ona je stvarno odlična.“

I odjednom HTC je predstavio novi QWERTY slider koji mi se svideo čak još više od drugih novih smart telefona. Ja nisam ovde da sudim o motivima kompanije, njenom pozicionirnaju modela HTC Desire Z sa tehnološki superiornijim Desire HD tako da imaju gotovo istu cenu. Zaista, HTC Desire Z će u početku prodaje biti veoma skup iako ne recimo skup kao što je na početku bio model HTC Touch Pro 2.

Završni zaključak je sledeći. Iz tehničke perspektive, HTC Desire je bliži originalnom Desire modelu i čak u nekim situaicjama jednostavniji od svog prethodnika. Po pitanju dizajna smatram ovaj smart telefon jednim od najboljih rešenja koje ova kompanija ima da ponudi, drugim rečima rešenjem koje spaja kvalitet materijala i stila. Istina je da Z kao i mnogi drugi HTC najnoviji uređaji ima samo senzorske tastere, nema hardverski taster za pozivanje i ima slabu bateriju kapaciteta 1300mAh koja će obezbediti samo jedan dan rada. I dalje verujem da je HTC Desire Z vredan više pažnje nego originalni Desire ili čak Desire HD. I to samo zato što konačno možemo videti da je kompanija HTC odrasla odnosno da neće ponuditi uređaj koji će vam se na prvi pogled svideti već model koji poseduje vrhunske karakteristike ali isto tako u pitanju je uređaj koji poseduje ravnotežu kvaliteta koja je dovoljno praktična da zadovolji svakog korisnika.

Opis:

  • Forma: bočni slider sa QWERTY tastaturom;
  • Operativni sistem: Android 2.2 + HTC Sense;
  • Opcije povezivanja: GSM/EDGE, UMTS/HSDPA;
  • Processor: 800 MHz, Qualcomm MSM 7230 platforma;
  • RAM: 512 MB;
  • Memorija na raspolaganju korisniku: 1.5 GB + slot microSD kartice ;
  • Povezivanje: Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth 2.1+EDR,  micro-USB, 3.5 mm audio priključak;
  • Ekran: kapacitivni, 3.7" S-LCD rezolucije 840 x 480 piksela (WVGA);
  • Kamera: 5 MP sa autofoksuom i blicem, 720p video snimanje;
  • Navigacija: GPS;
  • Dodatne karakteristike: FM radio, akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine, digitlani kompas;
  • Baterija: 1300 mAh Li-Ion;
  • Dimenzije: 119 x 60.4 x 14.1 mm.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024