KUPI
ISTRAŽI
RAZMENI
PREUZMI
BRZA PRETRAGA
Model telefona

Nokia
C7


 


MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija i Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Makedonija)
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/nokia-c7-00-en.shtml

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona Nokia C7-00

Prodajno pakovanje:

 • Nokia C6-01
 • Punjač AC-15
 • Baterija BL-5K
 • Žične slušalice WH-102
 • USB-kabl CA-179
 • Uputstvo za upotrebu

Pozicionirnaje

U okviru linije smart telefona finskog proizvođača telefona, Nokia C7-00 (u daljem tekstu C7) zauzima posebno mesto. To je drugi smart telefon koji karakteriše Symbian 3 i koji se našao u prodaji. Ovakvi modeli će biti ponuđeni u velikom broju krajem ove i početkom naredne godine. Oni će se na tržištu naći sa velikim brojem staromodnih uređaja baziranim na Symbian 1 (S60 5 izdanje). Kompanija vidi Nokia N8 kao vodeći model a svi promotivni napori biće koncentrisani na ovaj model, međutim, Nokia C7 će zabeležiti bolje rezultate i dokazaće da kamere nisu toliko važne kod telefona za prosečne korisnike. Zašto će Nokia C7 privući pažnju ljudi? Odgovor je jednostavan. To je Nokia N8 u drugačijem kućištu sa nižom cenom.

Imajući u vidu da je kompanija pokušala skromno da izrazi vrednost modela Nokia N8, za model C7 prikazana je veća vrednost od one koju obezbeđuje. Kao rezultat toga, uopšteno govoreći, izbalansirano rešenje postalo je taoc strategije određivanja cena od strane kompanije Nokia. Razlika u ceni između Nokia C6-01 (kompletno analogna, osim kada je u pitanju ekran) u odnosu na model C7 nije velika ali je gotovo duplo veća nego kada je u pitanju razlika između modela C7 i N8. Istovremeno Nokia C7 se smatra najboljim uređajem u smislu odnosa kvalitet/cena što se može shvatiti kao idealin nastavak E serije. Jasno je da postoji Nokia E7-00, ali ovaj model više pripada QWERTY klasi uređaja dok C7 jeste direktni naslednik E52/E72, poseduje slični dizajn kućišta i pruža slični utisak korišćenja. Međutim, to je u potpunosti rešenje osetljivo na dodir. Tokom razvoja ovog modela jeste bilo u planu razvijanje prvog aparata sa ekranom osetljivim na dodir u okviru E serije. Međutim, kasnije je odlučeno da to treba da bude vodeći model. Jednostavni model za svakodnevnu upotrebu.

Sve ovo može biti mač sa dve oštrice. Sa jedne strane, korisnici neće zaista shvatiti zašto je Nokia C7 toliko skuplja od C6-01, a sa druge strane privlačnost Nokia N8 i razlika u ceni nisu od velike važnosti. Na žalost, nedostatak balansa u proizvodnoj liniji imao je negativan uticaj na prodaju modela Nokia C7.

Pozicioniranje ovog uređaja kada su u pitanju kupci nije jednostavno. Tu su senzorska rešenja kompanije Nokia za svakodnevnu upotrebu. Kao po pravilu, kupci ovog telefona ili nisu upoznati sa senzorskim proizvodima kompanije Nokia (prelazak sa push tastera) ili menjauju postojeća senzorska rešenja za S60. U prvom slučaju, iskustvo sa senzorskim uređajima obično nije prisutno tako da razlika u korisničkom iskustvru neće biti primetna. U drugom slučaju, telefon takođe nudi bolju funkcionalnost koja se može videti kao pozitivan trend. Ljudi koji su koristili druga senzorska rešenja istog nivoa (po pitanju cene i pozicioniranja) najverovatnije neće naći nikakva unapređenja u okviru Nokia proizvoda i malo je verovatno da će njihovo iskustvo biti pozitivno. Naravno, ukoliko postoji zamena za skupe telefona sa ekranom osetljivim na dodir (LG Cookie, Samsung Corby, itd), onda je Nokia daleko iznad njih. Međutim, kada govorimo u uporednim rešenjima, razlika nije niti će biti u korist Nokia-e. Nadam se da će vam ovo pomoći da steknete utiske o proizvodu. Kao i kod drugih smart telefona baziranih na Symbian-u, ovaj telefon je dizajniran za ljubitelje Nokia brenda, malo je verovatno da će privući nove korisnike.

Dizajn, veličina, kontrole

Po pitanju spoljašnjosti ovaj uređaj izgleda kao mešavina korejskih uređaja i telefona kompanije Nokia. Ova kombinacija je neobična ali vrlo privlačna. Fotografije ne otkrivaju šarm ovog telefona obzirom da je on u realnosti mnogo lepši. Po pitanju dimenzija uređaj lepo staje u ruku a dimenzije su 117.3 x 56.8 x 10.5mm. Sviđa mi se kako uređaj staje u šaku.

Poređenje sa modelom Nokia N8:

Ovaj model je dostupan u tri boje - metlaik srebrna, crveno-braon i tamno siva. Po mom mišljenju boje su dobre, stim što će se crveno braon nijansa više svideti devojkama.

Sa prednje strane telefona nalazi se kamera za video pozive kao i senzor ambijentalnog osvetljenja i indikator blizine. Taster za pozivanje, kao i taster menija, jeste mehanički što je veliki plus. U stilu telefona, zaključavanje slajdera vrši se sa desne strane. Tu se takođe nalazi taster kamere i taster kontrole jačine zvuka koji je zgodan za uptorebu za razliku od tastera modela C6-01.

Sa gornje strane uređaja se nalazi microUSB utičnica, 3.5 utičnica kao i taster za uključivanje. Konektor za punjenje (2mm) je sa strane.

Zvučnik se nalazi sa zadnje strane. Odmah pored nalazi se LED blic i 8 MP kamera bez autofokusa. Konektor za SIM-karticu nalazi se ispod zadnjeg poklopca, zamena bez uklanjanja baterije je moguća ali se telefon automatski restartuje.

Kada je u pitanju kvalitet izrade treba reći da je uređaj čvrst, što je veoma dobro. Ukoliko se telefon okrene na ekranom ka ravnoj površini, sjajna traka iznad slušalice dobija ogrebotine. Zašto se ovo dešava nije mi poznato obzirom da ne štrči mnogo.

Ekran

Ekran karakteriše rezolucija od 640x360 piksela, dužina dijagonale je 3.5“ i prekriven je staklom (tzv. specijalnom plastikom, slično kao kod modela X6, odnosno drugačije nego kod modela N8) i može da prikaže 16 miliona boja. Obzirom da je u pitnaju AMOLED ekran, analogijom sa modelom N8 možemo zaključiti da je proizvođač ekrana kompanija Samsung. Ekran je malo drugačiji od onog kod modela N8. Kod ovog modela nije implementiran polarizirajući element (ClearBlack Dispaly).

Ekran može da prikaže 16 linija teksta (ne u svim režimima), podržava tri veličine fonta. Ekran ostaje čitljiv i prilikom izlaganja sunčevim zracima.

Integrisani senzor osvetljenosti podešava jačinu osvetljenja automatski bazirano na osvetljenju okruženja. Nivo osvetljenosti je generalno niži nego što bi to trebalo da bude i bolje je nivo osvetljenja odabrati manuelnim putem iz menija (lično, meni se najviše sviđa 60-65%).

U suštini, u pitanju dobar ekran koji se ne može baš pohvaliti svojom rezolucijom ili opsegom boja ali je na pristojnom nivou.

Memorijska kartica

Telefon karakteriše 350MB posvećene memorije za osnovne aplikacije ili vaše podatke. Uređaj je opremljen sa 8G interne memorije koja se može proširiti pute mmicroSd kartice do kapaciteta od 32GB. Slot memorijske kartice je smešten ispod poklopca baterije.

Telefon takođe poseduje 256MB RAM-a, (Nokia N97 Mini poseduje 128MB) što je veliki korak napred za kompaniju). Ova količina memorije značajno utiče na poboljšanje brzine te stabilnosti performansi. Brzina rada uređaja je zaista unapređena dok je stabilnost ipak još uvek daleko od željene. Moram reći da u ovom segmentu ima napretka ali da još uvek ima prostora za unapređenje.

Baterija

Uređaj poseduje BL-5K bateriju kapaciteta 1200mAh koja može da ponudi 380 časova rada u režimu mirovanja od 5,5 do 12h razgovora (UMTS/GSM).

Telefon karakteriše nova arhitektura koja u paru sa Symbian 3 opetivnim sistmeom obebeđuje uvećano vreme trajanja za svaki režim. Pogledajmo vremena rada u osnovnim režimima (u teoriji i realnim uslovima):

 • Video reprodukcija – do 7 časova (uspeo sam da ostvarim 6.6 časova);
 • Muzička reprodukcija – do 50 časova (standardne slušalice, ponovljene numere - 49 časova);
 • Transfer podataka (Web TV) – do 3 sata i 20 minuta (1 čas i 45 minuta što može da zavisi od kvaliteta mreže);
 • Vreme snimanja videa – 3 čas ai 40 minuta (3 časa i 10 sa maksimalnim podešavanjima i manuelnim podešavanjem jačine osvetljenja ekrana);

Razlika u odnosu na model Nokia N8 je vidljiva i vreme rada je značajno uvećano sa istom baterijom.

Što se tiče nekih loših strana trebalo bi pomenuti osrednje vreme rada, ne više od dva dana, iako to i nije loše zbog toga što je većinu uređaja potrebno puniti nakon 24 sata. Veliki deo energije se koristi od strane početnog ekrana sa widget-ima (potrebno im je dovoljno resursa kao kada je u pitanju drugi način prenosa podataka pored Wi-Fi). Baterija se takođe mnogo troši kada vršite pretragu Web strana. Uzimajući u obzir vreme rada, postaje jasno zašto ARM11 odlikuje samo 680MHz, što je neka vrsta kompromisa za bolje vreme rada. Ukoliko podesite osvetljenje ekrana na 70%, vreme rada u profilu se smanjuje za 10%. Maksimalno osvetljenje će potrošiti nekih 20%.

Ukupno vreme punjenja baterije je 2 časa.

USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. U USB podešavanjima možete odabrati jedan od tri režima:

 • Data Storage (Mass Storage USB) - memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
 • OVI Suite - radi saOVI paketom omogućava pristup svim karakteristikama telefona, backup podataka itd.
 • Printing & Media - štampanje fotografija, MTP režim.

Brzina prenosa podataka je oko 5,5 MB/s. Telefon se puni kada se poveže sa računarom preko USB porta.

Bluetooth. Ovo je drugi Nokia model sa Bluetooth 3.0 koji je takođe poznat i kao High Speed. Tokom prenosa podataka na druge uređaje uz ovu tehnologiju se koristi Wi-Fi 802.11 n i teorijski brzina prenosa podataka može dostići 24Mb/s. Prenos fajla veličine 1GB sa Samsung Wave S8500 modela na model Nokia C7 i obrnuto pokazao je maksimalnu brzinu od 10Mb/s kada je u pitanju udaljenost od tri metra. Tokom prenosa većih fajlova često dolazi do prekida konekcije što se ne dešava prilikom transfera sa modela Nokia C7 na isti model ili sa Samsung-a na Samsung. To se možda dešava zbog nekompatibilnosti podešavanja. Transfer velikih fajlova na uobičajene S60 smart telefona često za rezultat daje gubitak konekcije (bez upotrebe BT 3.0).

Telefon poseduje podršku za različite profile: Headset, Handsfree, Serijski port, pozivanje, Umrežavanje, Prenos fajlova, Object Push, osnovno štampanje, SIM pristup i A2DP. Sve je standardno i već viđeno.

Wi-Fi. 802.11 b/g/n standard je podržan ali to nije prvi model na tržištu sa takvim opsegom protokola. Ova karakteristika odlično radi. Tu je i čarobnjak za pretraživanje Wi-Fi mreža kao i odgovarajući widget.

Kamera

Telefon poseduje normalnu 8MP kameru bez autofokusa kao i model Nokia C6-01. Neverovatno je da je Nokia povećala broj megapiksela koje omogućava ova kamera ali da je odbacila autofokus. Po mom mišljenju bolje bi bilo da je kompanija ugradila 5MP kameru sa autofokusom. Kvalitet slika koje kreira ova kamera je prihvatljiv kada se one snimaju po sunčanom danu i na duge razdaljine. Kada su u pitanju pak snimci bliskih objekata ili snimanje teksta situacija je mnogo lošija. Čak i sa blicem stvaraju se osrednji rezultati. Iako se kod Symabian telefona uvek išlo na to da kvalitet kamere bude na prvom mestu ovde je urađeno upravo suprotno. Po mom mišljenju u pitanju je veliki nedostatak, jer je kvalitet kamere ispod proseka ukoliko ne i lošiji. Međutim, šta je tu je i oni koji se odluče za ovaj uređaj će morati da prihvate pomenutu kameru.

Video. Ova kamera snima sadržaje u rezoluciji 720p (25 frejmova po sekundi, kodek je H.264). Kvalitet videa uobičajen.

Primer video klipa (mp4, 29 MB)>>>

Softver

Podsetiću vas da su sve osobenosti Symbian 3 operativnog sistema opisane u zasebnom članku. Ukoliko postoji nešto što vam nije jasno a vezano za ovaj operativni sistem tamo možete pronaći sve odgovore.

Utisci

Telefon poseduje samo jedan zvučnik ali je on glasan i jasan i možete da ga čujete čak iako se telefon nalazi u odeći, torbi ili nekom drugom delu graderobe. Sviđa mi se način na koji telefon vibrira iako bi neki korisnici mogli reći da je vibracija slaba. Generalno nema primedbi na kvalitet rada uređaja.

Kada treba izneti ozbiljne nedostatake po pitanju kvaliteta ovog uređaja svakako se mora pomenuti njegova kamera, jer njen kvalitet nije zadovoljavajući. U pitanju je možda još jedan potez kompanije kojim želi da iskaže prednost modela Nokia N8 u odnosu na druge uređaje. Imajući u vidu činjenicu da su cene ova dva uređaja dosta bliske to je čudan potez. Podsetiću vas da je kamera uvek bila jedan od boljih karakteristika smart telefona baziranih na S60 operativnom sistemu i jasna prednost u odnosu na na Windows Mobile i Android bazirane uređaje. U ovom slučaju, pomenuta prednost je jednostavno odbačena.

Cena modela Nokia C7-00 je nešto viša u odnosu na cenu modela Nokia C6-01 ali treba pomenuti da one nude potpuno iste karakteristike. Ovo je prvi udarac za model C7. Drugi je samo postojanje modela Nokia N8 koji poseduje veoma bogato prodajno pakovanje sa minimalnom razlikom u ceni u odnosu na C7 ali i mnogo višom klasom modela N8. Ispostavlja se da je model C7 predstavljen da jednostavno popuni prazninu između modela C6-01 i N8 i da ostvari prodaju koja će biti vrlo slaba obzirom da će ga kupiti oni koji se ne odluče ni za jedno od pomenuta dva rešenja. Ovo je zaista šteta jer ovaj telefon ima predispozicije da postane jedan od najboljih Symbian 3 u familiji svoje klase. Samo da ovaj model ima bolju kameru i mislim da bi zabeležio i mnogo bolju prodaju.

Na tržištu ovaj model ima veliki broj konkurenata i dobar deo njih je već dugo prisutan u prodaji. Tu spadaju Samsung Wave ,Wave II (prvi nešto jeftiniji a drugi nešto skupji od C7), zatim HTC Desire, Motorola XT720 (MOTOROI). Po mom mišljenju pozicioniranje cene koje nije urađeno najbolje je to koje će ovaj model značajno oštetiti po pitanju prodaje. Kupovinom modela Nokia C7 kupci plaćaju za oko 20% višu cenu pre svega za kupovinu uređaja Nokia brenda. Sa druge strane, u svojoj proizvodnoj liniji kompanija Nokia ima interesantna rešenja koja bih svakako mogao da preporučim potencijalnim kupcima i to kako onima koji su već koristili Symbian operativni sistem ali i onima koji nisu. Sve u svemu, Nokia C7 je jedno relativno dobro rešenje koje neće generisati naročito dobru prodaju zbog svog nedostatka u vidu kamere ali i zbog velikog broja konkurenata koji su dostupni po sličnim cenama.

Na kraju, tabla koja donosi karakteristike modela Nokia C7, C6-01 i Nokia N8.

Nokia C7 Nokia C6-01 Nokia N8
Baterija 1200 mAh, Li-Ion 1050 mAh, Li-Ion 1200 mAh, Li-Ion
microUSB-punjenje Da Da Da
Ekran 640x360 piksela, 3.5", staklo, AMOLED 640x360 piksela, 3.2", staklo, AMOLED, CBD 640x360 piksela, 3.5", staklo, AMOLED
Symbian Symbian ^ 3 Symbian ^ 3 Symbian ^ 3
HDMI Ne Ne Da
Ugrađena memorija 8 GB Ne 16 GB
Količina RAM-a 256 MB 256 MB 256 MB
Kamera 8MP, bez autofokusa 8MP, bez autofokusa 12 MP, autofokus
DivX podrška Da Da Da
WiFi b / g / n b / g / n b / g / n
Bluetooth 3.0 3.0 3.0
USB on the Go Da Da Da

Smatram da ovo poređenje jasno ilustruje razlike i sličnosti između pomenutih modela.

Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/nokia-c7-00-en.shtml

NAPOMENA:
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.


  * maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti. Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2019