Bold 9780 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Blackberry Bold 9780
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Blackberry Bold 9780. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Blackberry Bold 9780 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test Blackberry 9780 smart telefona

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Torbica
  • Stereo slušalice
  • Punjač
  • Dve maske
  • Uputstvo za upotrebu

Blackberry 9780 je nastavak popularnog modela 9700. Štaviše, to je jedan od najuspešnijih QWERTY smart telefona na tžištu. Bilo je logično da se iskoristi isto kućište, unapredi hadver i tako dobije novi model. Možete počitati tekst o prethodnom modelu da steknete nešto bolji uvid. U ovom tekstu želeo bih da naglasim promene i dam drugačiji način sagledavanja ovog telefona. Pre napuštanja događaja u Barseloni, Artem Lutfullin mi je zatražio Blackberry da ga isproba na licu mesta. To je bio njegov prvi RIM uređaj. Bio sam zainteresovan za njegove utiske budući da je pre Android-a uglavnom koristio Windows Mobile uređaje a iPhone uređajem nije bio oduševljen. U tekstu možete pročitati njegove utiske vezane za Blackberry 9780.

Dizajn

Kao što je ranije pomenuto, sam dizajn telefona ostao je nepromenjen. Model 9780 dobio je tamnu površinu umesto hromirane. Lično nisam ljubitelj hromiranih površina pa je promena dobrodošla. Poklopac baterije je nešto drugačiji ali elementi kućišta su kompatibilni. Zahvaljujući kombinaciji materijala od kojih je izrađen uređaj je prijatan na dodir i odlično pristaje u šaku. Smart telefon je kompaktan i gotovo je neosetan u džepu. U okviru prodajnog pakovanja dostupna je i futrola izrađena od kvalitetnog materijala.

Sigurno ćete želeti da je zadržite. Uređaj odlično izgleda sa tasterom za odgovaranje na pozive koji je u skladu sa dizajnom. Kvalitet zvuka je odličan a slušalice se mogu koristiti na permanentnoj osnovi. Između ostalog, možete kontrolisati reprodukciju muzičkih sadžaja. Punjač je standardni.

Generalno, ovaj unapređeni uređaj odaje veoma pozitivan osećaj ukoliko niakda niste koristili BlackBerry uređaje. Predlažem da za početak odaberete neki od modela BB9780 ili BB9700. Ja preferiram prvu opciju.

Ovde neću izneti precizne informacije koje se odnose na dimenzije obzirom da su one iste kao kod modela 9700. Isto važi i za ekran i kontrole, tastaturu.

Još jedna stvar. Dopada mi se kombinacija materijala kod modela BB 9780: različiti tipovi plasitke i kožni izgled odlično izgledaju a biće odlično dopunjeni kožnom opremom. Uređaj zaista dobro izgleda a meni se više dopada BB 9780.

"Bold" ima neku specijalnu notu atraktivnosti. Već uobičajeno, možete odabrati crni ili beli model, dok bi se ja odlučio za crni.

Kamera

5MP kamera sa autofokusom može se aktivirati preko tastera koji se nalazi sa desne strane. Automatsko fokusiranje može se podesiti po podrazumevanom podešavanju ili se može automatski odabrati. Mislim da je ova druga opcija bolja. Uzorci fotografija pružaju mogućnost da se dođe do dobrih fotografija.

Po pitanju kvaliteta, ovaj uređaj predstavlja unapređenje u odnosu na BB 9700 ali ovaj RIM proizvod i dalje zaostaje iza iPhone uređaju po svakom pitanju. Snimanje video sadžaja je moguće uz maksimalnu, 640 x 480 rezoluciju ali kvalitet je loš. Štaviše, kamera i video su dve različite aplikacije što je neobično imajući u vidu da je sada 2011. 2x digitalni zum i loš blic su dovoljno dobri za Facebook fotografije. Snimanje video sadžaja je slaba tačka svih Blackberry uređaja kojima je potrebna dobra kamera.

Trajanje bateirje

U pitnaju je jedan od smart teleofa koji nude najduže trajanje baterije na tžištu. Uređaj posedje bateriju kapaciteta 1500 mAh. Razike u odnosu na model BB9700:

9780:

  • 1500 mAh ukloniva/punjava Li-Ion baterija
  • Vreme razgovora do 6 časova (GSM ili UMTS)
  • Režim mirovanja: do 22 dana / 528 časova (GSM), do 17 dana / 408 časova (UMTS)
  • Vreme muzičke reprodukcije: do 36 časova

9700:

  • 1500 mAh ukloniva/punjava Li-Ion baterija
  • Vreme razgovora do 6 časova (GSM ili UMTS)
  • Režim mirovanja: do 21 dan / 504 časova (GSM), do 17 dana / 408 časova (UMTS)
  • Vreme muzičke reprodukcije: do 38 časova

Kada je reč o trajanju baterije, jednim punjenjem telefon može izdžati tri dana. Kada su u pitanju zahtevniji korisnici, dva sata razgovora dnevno će za rezultat dati 36 sati rada, što je konkurentska prednost. Poređenja radi, iPhone 4 koji je u potpunosti napunjen bude na izmaku snaga na kraju dana dok se BB 9780 čini izdžljivijim.

Performanse

Za BB 9780 se navodi da poseduje drugi procesor i 512MB RAM-a umesto 256MB. Da bi se proverila ta činjenica potrebno je pokrenuti neke od zahtevnih aplikacija, ali ja ne koristim ni jednu o njih. Stadardne aplikacije koje koristim omogućavaju prikladnu komunikaciju između između korisnih alata i operativnog sistema koji se u prvo vreme čini jednim od bžih ali to i nije tako. Uređaj odlikuje Bluetooth 2.1 i Wi-Fi (b/g). Ukoliko se instalira odgovarajuća aplikacija telefon će funkcionisati kao modem.

Blackberry OS 6

Već sam pomenuo OS6 u mom tekstu o BB 9800 ali čini se kao da sada dolazimo do posvećenog članka na ovu temu. Kod BB 9780 novi operativni sistem prvobitno nije bio pozitivno dočekan od strane velikog broja korisnika pa tako ni ja nisam izuzetak. Imaćete utisak da uređaj lagano zaostaje i da je veoma teško razumeti zbog čega se muči sa desktop računarom i interfejsom. Nekoliko dana nakon što shvatite da nema nazad i OS5 modela 9700 će vam se činiti zastarelim. Pokušaću da nabrojim sve prednosti novog operativnog sistema. Ovo je u potpunosti moje mišljenje tako da ga možete uzeti sa rezervom:

  • Nekoliko desktopa može vam pomoći u prilagođavanju menija i obezbediti bži pristup aplikacijama. Optički track pad gotovo da je smetnja u početku budući da vam je potreban još jedan pokret da pređete sa desktop-a na desktop.
  • Interfejs u režimu mirovanja odlično izgleda kada se dodrine gornja strana (levo, desno ili centar) što omogućava odabir profila pozivanja, aktiviranje pretraživanja ili upravljanje bežičnim interfejsom; drugim rečima, svi elementi su pri ruci.
  • Tu je i oblast za informacije koja je prikladna i brza u poređenju sa BB 9780; ona objavljuje sva trenutna obaveštenja: pošta, ažuriranje u okviru prodavnice aplikacija, Facebook, Twitter i Google Talk
  • Moram da pomenem da sam testirao uobičajeni nezaključani model. Svi servisi uključujući Facebook i prodavnicu aplikacija u potpunosti su operativni a isto važi i za Wi-Fi. Nisam kupio nijednu aplikaciju još uvek budući da sam zadovoljan standardnim alatima. Ubacite SIM karticu da aktivirate mrežu i prebacite email poruke iz prethodnog uređaja kada unesete lozinku. Planiram da instaliram Evernote ali detalji će uslediti u OS6.
  • Meni za podešavanje u OS6 je jednostavan za upotrebu a podešavanja su grupisana u sekcije, što je zaista zgodno.
  • Plejer je nešto drugačiji ali to nije od vitalne važnosti

Da skratim priču, glavna razlika OS6 u odnosu na prethodnu verziju leži u prilagodljvom dekstopu, linijama za obaveštavanje kao i redizajniranom ekranu u režimu mirovanja. Izmene nisu mnogobrojne ali korisničko iskustvo je drugačije. Dobićete utisak jednostavnog telefona kada samo vršite pozivanje ili šaljete SMS ali odmah ćete shvatiti da imate moćan alat u vašim rukama ukoliko imate potrebu da otvorite neki dokument ili da upload-ujete fotografiju na Facebook. Naveo sam samo jednostavne zadatke. Ne treba zaboraviti da BB 9780 prima email poruke u svako doba, ima pristojan pretraživač (uz blago ograđivanje) i nudi jednostavnu integraciju društvenih mreža. Na primer, ukoliko dobijete poziv preko Facebook-a da prisustvujete sastanku on se odmah unosi u kalendar, ukoliko ga tako podesite. Inače, Facebook adrese su sinhronizovane sa glavnim imenikom, što je veoma dobro.

Zaključci

Ključno pitanje je da li je prelazak sa BB9700 na BB9780 opravdan? Moj lični odgovor bi bio "da". Sviđa mi se unapređena kamera ovog uređaja kao i crno kućište. Uprkos određenim rezervama postao sam fan novog operativnog sistema. Istovremeno se i dalje trudim i verujem modelu 9700 koji karakteriše poznata forma, telo i dizajn. Ponoviću još jedanput: BB9780 je idelano rešenje za vaš prvi BlackBerry telefon i iskreno savetujem ovu pametnu kupovinu. Prednosti su sledeće:

  • Kompaktna veličina i privlačan dizajn
  • Ekstremno zgodna tastatura
  • BlackBerry servisi
  • Impresivno vreme rada
  • Dobra reprodukcija glasa
  • Dostupnost Bluetooth-a, WiFi i 3G
  • Dodatna oprema u prodajnom pakovanju
  • Možete ga tretirati samo kao uređaj za pozive, ali se lako može pretvoriti i u zamenu za plejer, planer, navigacioni uređaj i drugo.

Impresioniran sam ovim uređajem i smatram ga jednim od najizbalansiranijih uređaja na tžištu. Sada dajem prostor Artemu.

Blackberry Bold 9780. Neka zapažanja o ovom uređaju (Artem Lutfullin)

Da li Vam se zaista dopada? U pitanju je telefon za pozive koji je skuplji i od jednog drugog takvog. Mogu vam lako objasniti zašto ljudi koji me okružuju ne razumeju zašto volim Blackberry telefone, ali evo kako ja na to gledam. Neki čitaoci smatraju da je čudno da koristimo reči kao "dopada" u vezi sa hardverom, dok drugi mogu biti nezadovoljni što recenziramo veliki broj Blackberry uređaja na našem sajtu. Oba mišljenja su neizbežna. U ovom članku bih želeo da opišem zašto sam pozajmio Blackberry Bold 9780 od Sergey Kuzmina i usvojio ga kao svoj jedini telefon na MWC 2011 događaju. Nisam koristio elektronsku poštu i internet i ovaj BB je funkcionisao kao jednostavni telefon za pozive i poruke. Ne postoji tajni plan ili promocija uređaja u ovom članku, ali oni koji žele da pronađu neku tajnu poruku će je svejedno pronaći. Želeo bih da objasnim karakteristike ovog telefona i zašto BB ima takvu prirodu. Sve moje ideje će biti centrirane ne samo oko ideologije RIM-a već samog proizvoda. Ja mogu da donesem sud samo o karakteristikama ovog uređaja kao telefona.

Hardver

Cena ovog uređaja je prilična. Kada ga džite u ruci imate specijalno osećanje. Poslednji put kada sam imao takav osećaj u ruci sam džao model Nokia E71, ukoliko ne uzimate u obzir modele kao što su Nokia 8800 i Vertu.

Drugim rečima u pitanju je visokokvalitetan uređaj napravljen od kvalitetnih materijala i sa odgovarajućim kvalitetom izrade. Čudno, ali druge kompanije koriste skupe materijale i jeftinu izradu, i nijedna ne može da se uporedi sa RIM i modelom BB 9780. Kada su mateirjali od kojih je ovaj urađej izrađen u pitanju, teško da kod njih ima išta specijalno. Sjajan okvir sa prednje strane, plastični tasteri i gumirana plastika poklopca baterije su upotpunjeni matiranom plastikom oko poklopca i sjajnim gorrnjim delom uređaja. Efekat je kreiran kombinacijom materijala, dizajnom i dimenzijama. Ovo je samo moje lično mišljenje.

Ekran

Ovih dana ekran rezolucije 480x360 piksela koji postoji kod BB9780 je zastareo. Niska rezolucija je praćena landscape orjentacijom i činjenicom da u pitanju nije ekran osetljiv na dodir. Uprkos ovome imam pozitivne utiske o ekranu naročito u smislu mogućnosti čitljivosti pri izloženosti suncu. On nudi uravnoteženu osvetljenost i prikazivanje boja. Konačnom moram reći da je zaista pravo olakšanje koristiti standardni ekran bez rizika da dodirnete ekran uhom ili okončate poziv greškom.

Melodije

Nisam bio zadivljen osnovnim melodijama zvona nekog telefona duže vremena. Većina njih je povezana sa upozorenjem za alarm kod ovog modela. Prvo čujete zaraznu melodiju, zatim detektujete neko ponavljanje koje se lagano širi. Muzika se zatim isključuje i nakon 10 do 15 sekundi melodija vam ulazi pod kožu i budite se. Mislim da je ideja implementaicje ovde odlična. Uporedite ovaj pristup sa onim koji ostvaruju standardni Windows Mobile, Windows Phone i Android uređaji da biste razumeli koliko ostali ignorišu ovaj problem.

Tastatura, kontrole

Uživam u smart telefonima sa hardverskom QWERTY tastaturom i ekranom iznad nje još od vremena od kako se pojavio HTC Excalibur. Svaki put kada naiđem na telefon sa sličnim rešenjem uverim sebe da je ona zgodna za korišćenje. Sasvim sigurno mogu mnogo bže da unosim tekst uz pomoć tastature na ekranu, ali sam zaista zadovoljan kada mogu da koristim visokokvalitetnu QWERTY tastaturu. Model BB978 nije izuzetak obzirom da poseduje zgodne tastere sa blago izdignutim centrom, ravnomerno pozadinsko osvetljene i pravilnu granicu između tastera.

Senzorski touchpad kod modela BlackBerry 9780 je nezgodan kao i kod svakog drugog modela koji sam imao prilike da vidim. Na njega se možete navići jednog dana kada shvatite da nemate drugi izbor.

Interfejs

Sa jedne strane BB9780 zadovoljava na prvu loptu jer poseduje analognu SmartDial karakteristiku. Pritisnite zeleni taster da biste ušli u prozor za pozivanje u kojem možete da pronađete nephodne kontakte unošenjem prvih slova ili cifara. Sa druge strane da biste promenili jezike morate koristiti kombinaciju dva tastera što je najkontroverzniji deo igre. Zvuči čudno i komplikovano. Ne postoji opšti meni kao takav. Umesto njega imamo klasifikaciju prema kategorijama. Kreirajte svoje direktorijume i smestite tamo prečice za apliakcije i podešavanja, Čak i bez ovoga BB 9780 ima suviše različitih ikona i pretraga za aplikacijama može da oduzme neko vreme.

Konzistentnost

Za korisnike Andorid i Windows Mobile uređaja ovaj Blackberry uređaj je iznenađujuće stabilan i konzistentan. Jedno punjenje vam daje 2 do 3 dana rada, a bolje rezultate možete dobiti ukoliko se odreknete muzičke reprodukcije. Ovaj model je isitnski stabilan i ne morate da ga isključujete i uključujete da bi proradio ili čistite nepotrebni softver. Sa Android i WM uređajima ove operacije postaju rutina dok ovde nisu neophodne. Stabilnost je bez premca.

Zaključak

Ovaj prikaz pomenutog uređaja ću zavrišiti sa tipičnom frazom konstantnih BB korisnika da nakon jedne nedelje korišćenja se osećate kao da dobijate mail i druge servise. Uprkos nelogičnom meniju ovaj model čini da postanete ovisni o njemu uprkos njegovim mogućim lošim stranama. U čemu je dakle tajna?

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024