7 Mozart 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon HTC 7 Mozart
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC 7 Mozart. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC 7 Mozart vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona HTC Mozart T8698

Pozicioniranje

U oktobru mesecu prošle godine HTC je najavio seriju telefona baziranih na operativnom sistemu Windows Phone 7. Međutim, nakon samo 11 meseci jedan od njih se pojavio sa unapređenim operativnim sistemom - Mango.

Moram reći da smart telefon HTC Mozart ni u kom slučaju nije originalan, ali ovaj operativni sistem podržava procesor radnog takta 1GHz, 8GB flash memorije za skladištenje podataka, 8MP kameru koja ima mogućnost snimanja HD video sadržaja, 3.7’’ ekran 480x800 piksela. Naravno, sve je ovo dovelo i do određivanja nove cene. Po mom mišljenju, cena je konkurentna imajući u vidu šta se dobija po toj ceni (ovo važi za operativni sistem i performanse). Uređaji sa crnog tržišta nisu uzeti u obzir.

Dizajn, kvalitet izrade, kontrole

HTC izrađuje kvalitetne telefone i koristi metal i plastiku kao osnovne materijale za izradu kućišta. Kućište „Mozart“ modela izrađeno je od metalnog okvira sa plastičnim umecima u vidu trouglova. Slična konstrukcija može se videti kod modela HTC „Sensation“ u vidu trouglova sive boje. Kvalitet izrade je fantastičan: nema zazora, nema pojave škriputavog zvuka, a poklopac baterije čvrsto je fiksiran. Telefon odlično staje u šaku zahvaljujući zaobljenim ivicama telefona ali i prijatnom osećaju hladnoće zbog aluminijumske površine. Otisci prstiju nisu vidljivi na telefonu, dok su na ekranu vidljivi.

Sa prednje strane nalazi se zvučnik sa dekorativnom metalnom mrežicom, a pored se nalazi indikator propuštenih događaja kao i indikator blizine. Kvalitet zvuka je veoma dobar a glas sagovornika se jasno čuje. Ispod ekrana nalaze se tri tastera osetljiva na dodir: „Back“, „Win“ i „Search“, a njihovo korišćenje je veoma jednostavno. Dug pritisak na taster „Back“ poziva meni u okviru svih pokrenutih aplikacija.

Sa desne strane nalazi se dvopozicioni taster kamere, dok se sa leve strane nalazi microUSB konektor bez poklopca i taster za kontrolu jačine zvuka. Taster je jednostavan za upotrebu, a tu se nalazi i 3.5mm utičnica i On/Off taster sa gornje strane dok se sa donje strane nalazi mikrofon. Sa zadnje strane nalazi se sočivo kamere, ksenonski blic i zvučnik.

Da biste prstupili SIM kartici potrebno je da povučete plastični umetak poklopca baterije i uklonite bateriju.

Ekran

Model poseduje Super-LCD ekran osetljiv na dodir. U pitanju je kapacitivni ekran dužine dijagonale je 3.7“ i karakteriše ga rezolucija od 800x480 piksela (WVGA) i podržava do 16 miliona boja. Ovaj ekran podržava multitouch, do četiri pritiska.Ekran je presvučen specijalnm zaštitnim slojem nazvanim Gorilla Glass tako da ga nije lako mehanički oštetiti. Dostupan je akcelerometar dok se osvetljenje može podešavati manuleno ili preko senzora osvetljenja. Prilikom izlaganja sunčevim zracima slika ostaje vidljiva, ali dosta bleda, što ipak nije kritično.

Kvalitet slike je veoma dobar, uglovi vidljivosti su odlični a pri većem uglu osvetljenje se smanjuje. Po definiciji ovaj model može se uporediti sa modelom HTC Desire S.

Poređenje ekrana HTC Mozart (levo) (S-LCD), Nokia E7 (AMOLED), Samsung i9000 (desno) (SuperAMOLED):

Kamera

Ovaj uređaj poseduje 8MP kameru sa autofokusom i ksenonskim blicem. Sa jedne strane, upotreba ovog tipa osvetljenja prikladna je za dobijanje boljeg osvetljenja objekta, a sa druge strane ovo osvetljenje ne možete koristiti kao baterijsku lampu. Maksimalna veličina fotografije je 3264x2448 piksela. Ovaj model ima mogućnost snimanja HD720p 1280x720 piksela videa pri 24fps.

Fotografije su odličnog kvaliteta: prirodne boje sa odličnim uravnoteženjem belog. Fotografije su približnog kvaliteta kao i one kod skupljih modela. Maksimalna vrednost automatski podešava ISO, do 100 do 1000. Prilikom snimanja video sadržaja brzina podešavanja autofokusa je 2 sekunde.

Interfejs kamere je minimalistički: preko donjeg desnog ugla se vrši povećavanje zumiranja do izmene između režima rada fotografije i videa. Za pregled prethodnog kadra ili videa, potrebno je da pređete prstom preko ekrana sa leve na desnu stranu u okviru landscape režima rada.

Opcije:

  • Blic (Uključen, isključen, automatski)
  • Scene (auto, portrait, landscape, sports, beach, backlight, candle light, close-up)
  • Efekti (grayscale, invert, sepia, solarium)
  • Rezolucija (640x480, 1280x960, 1600x1200, 2048x1536, 2592x1944, 3264h2448)
  • Režim merenja (central, integrated, point)
  • Podešavanje osvežavanja (Auto, 50 Hz, 60 Hz)
  • Vraćanje odrazumevanih podešavanja
  • Čuvanje vaših podešavanja

Iz fotografija možete izvući EXIF informacije:

Iz videa možete dobiti tehničke parametre:

  • Format: MP4
  • Video kodek: MPEG-4, 8382 kb/s
  • Rezolucija: 1280 x 720, 24.000 kb/s
  • Audio kodek: AAC, 48,0 kbit / s
  • Kanali: 2 kanala (mono zvuk), 48.0 kHz

Fotografije:

Primeri fotografija:

Primer video klipa (mp4, 60 mb, 1 minut)>>>

Trajanje baterije

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1300mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi 5.5 časova razgovora (GSM) i do 430 časova u režimu mirovanja.

Iskreno, od Windows Phone 7 operativnog sistema očekivao sam manju potrošnju energije u poređenju sa Android-om. Nažalost, prosečno vreme trajanja baterije je manje od jednog dana. Prilikom testiranja korišćenje HTC Mozart bilo je na sledeći način: 15-20 minuta dnevno, uz dva sata slušanja muzike, gledanja video sadržaja oko jedan sat, isto toliko korišćenja kamere, tri sata rada preko Wi-Fi mreže (Twitter, e-mail, instaliranje aplikacija).

Uređaj se može puniti preko USB, tada je za potpuno napajanje potreban 1.5 sati, ili preko električne mreže i tada je potrebno manje vremena.

U okviru podešavanja telefona postoji opcija „Saving the Charge“. U okviru nje status napunjenosti se prikazuje u vidu procenta, preostalo vreme i vreme proteklo do poslednjeg punjenja. Ukoliko omogućite opciju „Save“ kada dođete do određenog nivoa ispražnjenosti baterije, uređaj će isključiti neke opcije kao što je pokretanje aplikacija u pozadini ili prenos podataka preko 3G.

Indikator napunjenosti baterije nije permanentno prisutan u okviru menija. Da bi pregled bio moguć potrebno je preći prstom preko. Isti indikator se prikazuje za prijem, Wi-Fi ili Bluetooth.

Performanse

HTC Mozart poseduje Snapdragon čip– Qualcomm QSD8250 koji se prvi put pojavio 2008. Odlikuje ga ARMv7 arhitektura, 1000MHz frekvencija, 65nm proces proizvodnje. Isti procesor odlikuje HTC HD7, Dell Venue, HTC Trophy, Acer Stream i druge, dok je za skladištenje podataka dostupno 576MB RAM-a – flash memorija do 8GB, a tu je i slot za karticu.

Nakon testiranja može se slobodno reći da performanse nisu slabije u odnosu na moderna dual-core rešenja sa Android operativnim sistemom: interfejs radi bez ikakvih problema, aplikacije se pokreću trenutno a tu je i veliki broj čestih Android karakteristika na koje se mnogo ne obraća pažnja.

Sledi testiranje performansi korišćenjem Benchmark Free aplikacije:

Softverska platofrma

HTC Mozart odlikuje Windows Phone 7 operativni sistem (7.5 Mango). Za sada nema detaljne liste izmena u okviru nove verzije ali se i te informacije očekuju uskoro.

Prva stvar koju bi trebalo naglasiti jeste da, za razliku od prethodnih verzija, vreme punjenja baterije smanjeno je za pola sata, unapređen je kvalitet prevoda a tu je i integracija dodatnih naloga. Na primer, osim za Facebook, Google i Windows Live dodati su i nalozi za LinkedIn i Twitter. Nakon aktivacije Twitter naloga pojavljuje se hub na glavnom ekranu. Čitanje tweet-ova ili odgovaranje na njih moguće je u okviru „Contact Us“ sekcije.

Možda najvažnije unapređenje je omogućavanje multitaskinga operativnom sistemu da pokreće svaku aplikaciju, a ukoliko vam je tako nešto potrebno, onda pritisnete taster Win. Da biste pokrenuli program sa istog mesta protisnite „Back“. Lista pokrenutih aplikacija je na plavoj pozadini. Nažalost, većina softvera još uvek ne podržava multitaksing, tako da je moguće da ćete morati da ih pokrećete iznova. Međutim, muzički plejer, radio, kalkulator, komunikacije, alarm, notepad i druge standarde aplikacije su podržane za multi tasking.

Lock Screen

Hub main screen

Povezivanje

Smart telefon podržava GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (900/2100) mreže dok su EDGE (klasa 32) i HSDPA (do 7.2 takođe dostupni. Dostupni su i Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1 sa A2DP (AVRCP, HFP, HSP, PBAP), microUSB 2.0.

Kada povežete HTC Mozart, sistem automatski traži da instalirate specijalni softver za sinhronizaciju Zune. Bez njega telefon se čak ne prepoznaje ni kao USB Flash. Za transfer podataka između telefona i računara koristi se ovaj softver. On fotogragfije i video smešta u određeni direktorijum na računaru My Documents.

Navigacija

U okviru modela Mozart korišćen je GPSone modul sedme generacije. Za rad sa navigacionim modulom korišćena je Bing Maps aplikacija. Nema nikakvih podešavanja. Vreme za porketanje apliakcije bez prethodnog povezivanja je oko jedan minut, dok je ukoliko je povezivanje izvršeno ranije dovoljno pet sekundi.

Multimedija

Muzika

Da biste pokrenuli plejer morate da uđete u meni i odaberete „music + videos“ Pojaviće vam se meni: music, video, podcasts, radio.

U drugom meniju se nalaze thumbnail-ovi media sadržaja koje ste ranije pokretali. Ukoliko skrolujete dalje na desno prikazuju se thumbnail-ovi upload.ovanih novih pesama ili video sadržaja. Pokrenite odeljak music i skrolujte sa leva na desno, i možete da organizujete muzičke sadržaje prema izvođaču, albumu, nazivu pesme, žanru i listama pesama. Kada se numera rerodukuje na ekranu se pojavljuju kontroni tasteri, male album art ikone, naziv albuma i naziv numere. Možete kontrolisati plejer u pozadini. Potrebno je da pritisnete ekran za regulaciju jačine zvuka.

U okviru plejera ne postoje ekvilajzeri, ali u okviru menija psotoji interesantna stavka koja nosi naziv "better sound":

  • No effect
  • Dolby Mobile
  • Improvement of SRS
  • EQ (pojačanje basa i visokih tonova, pojačavanje vokala te opcije kao što su blues, classical, country, jazz, Latin, New Edge, piano, pop, rhythm and blues, rock)

Obzirom da je jačina zvuka koju slušalica isporučuje veoma visoka, kvalitet zvuka je vema dobar. Po mom mišljenu nedostatak po pitanju zvuka kod ovog modela su nešto slabiji basevi i transparentni visoki tonovi. U svakom slučaju, ovaj model isporučuje bolji zvuk u poređenju sa Symbian uređajima.

Podžani muzički formati:. M4a,. M4b,. Mp3,. Wma (Windows Media Audio 9).

Video

Kao i uvek skrolovanje po ekranu se izvodi sa leve na desnu stranu: svi video sadržaji, televizija, muzika filmovi, lični fajlovi. Ekran prikazuje samo one fajlove koji su prepoznati od strane telefona. Sinhronizovanjem WP7 smart telefona sa Zune softverom, ova apliakcija prepoznaje koji format fajla će biti prepoznat a koji neće. Prema tome, ako HTC Mozart ne razume MKV fajl, vi tu ne možete uraditi ništa.

Interfejs plejera je veoma jednostavan: kontrole plejera i tasteri se skrivaju prilikom prikaza videa preko celog ekrana. Video plejer podržava formate 3gp, .3 g2,. Mp4,. M4v,. Mbr,. Wmv (Windows Media Video 9 i VC-1),i AVI. Maksimalna rezolucija je do 720p a bitrate do 10.000 kbit/s. Filmovi se trenutno pokreću bez ikakvog zaostajanja. Ukratko, nikakvih problema po ovom pitanju nismo iskusili.

Za video se koriste isti audio efekti kao i za muzku.

Radio

U okviru ovog modela je dostupan Stereo FM radio koji radi u operativnom opsegu od 85-108MHz. Interfejs prikazuje frekvenciju radio stanice koja se trenutno koristi, play/pause taster i omiljene radio kanale. Jačina zvuka je neznatno niža nego kod plejera, zvuk je dobrog kvaliteta, a stereo prijem stanica je besprekoran.

Bez slušalica koje imaju ulogu antene radio ne radi.

Poruke

U okviru odeljka poruke postoji nekoliko ekrana. Prvi prikazuje dolazne SMS poruke, drugi poruke sa Facebooka (ukoliko ste uneli podatke svog naloga).

Za unos teksta dostupna je tastatura na engleskom jeziku kao i tastature sa drugim kodnim rasporedima. Kada prvi put ugledate tastaturu imate utisak da ona neće nimalo biti zgodna za unos: mali, izduženi tasteri. Međutim, u praksi se ova tastatura pokazala mnogo boljom nego što se to moglo pomisliti. Slučajni pogrešni pritisci su minimizovani, dok se na primer na modelu Galaxy i9000 to dešavao mnogo više. Za promenu kodnog rasporeda potrebno je da pritisnete odgovarajući taster na ekranu. Tastatura može da bude u portrait i landscape režimu.

Postoji jedan nedostatak. Font je isuviše mali za 3.7" ekran takoda u jedan red može da stane do čak osam reči što je previše.

Kontakti

Po podrazuevanom podešavanju, kontakti su na glavnom ekranu u formi ikone. Ne preporučujem da sve kontakte dodajete ovde jer ćete imati problema sa prepoznavanjem. Međutim, primenom određenog podešavanja stvari se znatno poboljšavaju.

Za jedan kontakt na ekranu su dostupni avatar i broj telefona, zatim na sledećem ekranu se nalazi dnevnik poziva. Implementacija je zaista dobra. Kada vršite pozivanje prikazuje se avatar, ikona aktiviranja speakerphone-a, zatim za poziv na čekanju, i pokretanje poziva.

Da biste kreirali novi kontakt ili grupu morate da kliknete na „+“. Za svakog korisnika unose se sledeće informacije. Avatar, ime, telefon, mail, melodija zvona, i dodatne informacije (adresa, web sajt, rođendan, beleška i ostalo.

"Event Log" u meniju"Phone".

Aplikacije

Ukoliko želite da koristite Windows Marketplace morate da se registrujete preko Windows Live. Logovanje je jednako jednostavno i preko telefona i preko računara. Generalno, ova opcija je slična kao kada se registrujete preko Andorid Market-a.Nakon procedure ćete biti u mogućnosti da kupujete i preuzimate apliakcije. Aplikacije su podeljene na odeljeke „programi“ i i“igre“. Preuzimanje sadržaja je veoma slično implementaicji kod iOS, kada se prečica aplikacije u meniju pomeri na desno videćete progres instaliranja. Da biste uklonili program morate klinuti na njega i odabrati „delete“. Sve je brzo i lako.

Ispod se nalazi lista aplikacija koje su instalirane na ovom uređaju:

Shares.

Alarm. Možete dodeliti nekoliko aalrma, i za svaki od njih podesiti vreme, broj zvonjenja, signal zvona i naziv.

XboX live. Ovde se mogu naći sve relevantne informacije koje se odnose na XBOX LIVE nalog.

Kalendar. Kalendar je veoma dobar i prikazuje nekoliko tipova podataka. Možete da unesete događaje, da pravite plan aktivnosti. Sinhornizaciju je moguće izvršiti i sa nalogom sa Facebook-a.

Kalkulator.

Konvertor.

Photo enhancement. jednostavni editor u okviru kojeg možete primenitit do 15 efekata.

HTC Hub. ovde možete videti instalirane HTC widgete i prepporučene aplikacije.

Office je namenjena za čitanje i editovanje Office dokumentata: Word, Excel, PowerPoint.

IgraNeed For Speed, je instalirana zasebno.

Podešavanja

Web pretraživač

Takođe bismo trebali da pomenemo Internet Explorer pretraživač koji se koristi okviru Windows Phone 7. U podešavanjima nema gotovo ništa za konfigurisanje, već samo on/off pozicija, „preference version of the site“ i opcija za otvaranje linka.

Pretraživač je dobar i loš. Prednosti pretraživača su što je brz i što dobro radi, a drugo što moramo pomenuti kao nedostatak je nepostojanje podrške za Flash 10.x. Microsoft je sve svoje nade usmerio ka HTML5.

Zaključak

Pozivi su glasni i dobro čujni u različitim uslovima. Vibracija je prosečene jačine, ali u odeći se može desiti da je ne osetite.

Na kraju moramo reći i sledeće: HTC se kao i uvek fokusira na faktor kvaliteta materijala kućišta i ergonomski dizajn. Ovo je dobro. Međutim, funkcionalnost uređaja je lošija u odnosu na moderne dual core smart telefone. On poseduje mali ekran, single core procesor i ne baš mnogo memorije. Ono što je ipak mnogo važnije je operatvni sistem koji je instaliran na ovom uređaju. U kratkom vremenu dostupnosti Windows Phone 7 je promenio odnos operativnih sistema koji postoje na smart telefonima. Uprkos tome što inicijalna verzija ovog OS nije bila sjajna, njen novi firmware Mango je postao dostupan donoseći neke značajne promene koje su obezbedile bolje funckionisanje interfejsa.

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: metal, plastika, Gorilla Glass sloj za ekran
  • Operativni sistem: Windows Mobile 7 (7.5 Mango)
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procesor: Single Core, 1 GHz, Qualcomm QSD8250
  • Memorija: 576 MB
  • Skladišteni kapacitet: 8 GB
  • Interfejsi: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 3.0 (A2DP), jack microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, SuperLCD 3.7' rezolucije 480x800 piksela (WVGA)
  • Kamera: 8 megapixel autofokus, video se snima u 720p, xenon blic
  • Navigacija: GPS (podržava A-GPS)
  • Dodatne karakteristike: akcelerometar, senzor blizine, FM radio.
  • Baterija: ukloniva Li-Ion kapaciteta 1300 mAh
  • Dimenzije: 119 x 60.2 x 11.9 mm
  • Težina: 130 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024