Google Nexus S I9020 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung Google Nexus S I9020
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Google Nexus S I9020. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Google Nexus S I9020 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Google Nexus S. Prvi pogled

Fotografije uživo modela Google Nexus S

Prodaja prvog Android smart telefona u okviru Google brenda – Nexus One, nije bila dovoljno velika. Drugim rečima, očekivanja kompanije nisu ispunjena. Drugi Nexus je inicijalno planiran da bude proizveden u saradnji sa Motorola-om ali ovi planovi su bili aktuelni pre neuspešnog predstavljanja i distribucije Nexus One modela. Na kraju je kompanija Google odlučila da se udruži sa Samsung-om. Google je primio već spremljen proizvod dok Samsung obećava da će obezbediti podršku i izvršiti promociju u saradnji sa tradicionalnim šemama dok će korejski proizvođač postati lider u Android svetu. Da budemo precizniji, biće prvi koji će predstaviti Android 2.3 model.

Dizajn i materijali

Kompletan opis Google Nexus S modela može se svesti na nekoliko jezgrovitih fraza ukazivanjem na razlike u odnosu na originalni Samsung Galaxy S. Osim toga, pomenuću i neke karakteristike dizajna, izgleda, materijala korišćenih za izradu kao i neke druge karakteristike.

Po pitanju dizajna Nexus S je istovetna kopija modela Samsung Galaxy S. Među razlikama je i donekle izmenjen oblik aparata. Nexus S je blago zaobljen sa prednje strane ali to sam primetio samo na osnovu fotografija i onoga što je bilo objavljeno u izdanju za štampu. Po mom mišljenju, ova karakteristika nije mnogo upadljiva prilikom svakodnevne upotrebe. Kao rezultat toga, S nema ništa zajedničko sa Nexus One. To je skroz drugačiji uređaj, kako iznutra tako i spolja.

Po pitanju veličine ovaj uređaj se može uporediti sa modelima Galaxy S i Apple iPhone 4.

Google Nexus S vs Google Nexus One:

Nexus S je izrađen od sjajne plastike od strane kompanije Samsung. Bez sumnje izgleda impresivno ali ovaj sjaj nestaje kad auređaj dodirnet epo prvi put.

Prednja strana se veoma brzo prlja ali se to ne može uzeti kao mana budući da je to karakteristika svih smart telefona koji imaju veliki ekran. Zadnja strana je takođe blago zaobljena što je vidljivije sa te strane nego sa prednje.

Mogao bih da rezimiran dizajn ponavljanjem svega onoga što je već rečeno za izgled modela Samsung Galaxy S koji ima blago izmenjeni oblik i crni okvir oko ekrana umesto hromiranog. Navigacioni tasteri se takođe razlikuju.

Ne mogu da kritikujem kvalitet izrade.

Kontrole

Za razliku od originalnog Galaxy S, Nexus model nema hardverski taster ispod ekrana, tu je blok na ekranu osetljivom na dodir koji podrazumeva Back, Menu, Search i Home tastere. Svi tasteri su dovoljno veliki i laki za upotrebu iako bi jače osvetljenje bilo poželjno. Nema glavnog navigacionog tastera i to je korak unazad u poređenju sa modelom Nexus One koji je imao trackball.

Taster za uključivanje/isključivanje nalazi se sa gornje desne strane, telefon ima zanimljivu animaciju prilikom isključivanja ekrana. Prikaz na ekranu bledi i spaja se u jednu tanku liniju koja nestaje na isti onaj način kako što je to bio slučaj sa starim TV aparatima (pogledajte video). Zaista fantastično izgleda. Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka.

Taster kamere je takođe odsutan i ona se aktivira preko menija. Donji deo uređaja karakteriše 3.5mm priključak za slušalice i microUSB.

Ekran

Smart telefon je opremljen 4“ kapacitivnim ekranom osetljivim na dodir sa multitouh-om. Evropa će dobiti verziju telefona sa SuperAMOLED ekranom dok će u Rusiji biti ponuđena verzija sa S-LCD ekranima. Rezolucija ekrana je 800x480 piksela dok su uglovi vidljivosti maksimalni. Nećemo govoriti o osvetljenosti ekrana obzirom da smo isprobali samo jedun od verzija istog.

Kamera

Slično modelu Galaxy S i Nexus S poseduje 5MP kameru sa blicem. Video pozivi se ostvaruju preko kamere sa prednje strane koja se takođe može koristiti za snimanje autoportreta. Ne možemo doneti sud o kvalitetu fotgraifja obzirom da je u pitanju inženjerski primerak uređaja.

Interfejs

Smart telefon je prvi model sa Android 2.3 operativnim sistemom koji će se naći u prodaji. Google Nexus S poseduje čisti Android 2.3 bez ikakvih dodatnih korisničkih interfejsa odnosno aplikacija. Samo smo na raspolaganju imali OS i njegove aplikacije.

Platforma

Telefon je baziran na istoj platformi kao Samsung Galaxy S – Samsung S5PC100 (ARM8 Cortex) sa procesorom radnog takta 1GHz i i PowerVR SGX540 grafičkim koprocesorom. Jedinica poseduje 512MB sistemske memorije koja je dopunjena sa 16 GB (u okviru inženjerskog prototipa) za skladištenje podataka. U okviru ovog uređaja ne postoji slot memorjske kartice. Bežični interfejsi su standardni za moderan smart telefon: WiFi, Bluetooth i GPS.

Brzina test uzorka je visoka ali ne mogu ponuditi dodatne komentare jer je potrebno da ispitamo konačnu verziju.

Zaključak

Google Nexus S će stići u prodavnice negde u februaru naredne godine. Njegovo pojavljivanje će se poklopiti sa Mobile World Congress 2011 događajem na kojem će Samsung predstaviti novi glavni proizvod poznat pod kodnim nazivom Samsung i9100. Do vremena kada Google Nexus S stigne do svojih prvih vlasnika ovaj model će biti pozicioniran između modela Galaxy S (i9000) i njegove druge varijante (i9100). Prema tome, Nexus S će biti jeftiniji od Galaxy S modela. U februaru će ovo rešenje i dalje biti jedno od najnaprednijih Android rešenja.

Dodao bih svoj lični utisak. Kod modela Samsung Galaxy S mi se ne dopadaju tri stvari. Plastično telo se suviše lako prlja tako da sa vremena na vreme možete steći utisak da imate u rukama jeftinu igračku a ne vrhunski smart telefon. Super AMOLED je suviše svetao i oštar za mene tako da mi se oči umaraju posle nekog vremena. Poslednja žalba se odnosi na bolest svih modernih smart teefna a to su nezgodni za korišćenje senzorski tasteri. Povodom ovoga se ništa ne može učiniti.

Google Nexus S će se na ruskom tržištu pojaviti sa manje oštrim S-LCD ekranom, dok plastika koja se lako prlja ostaje nužno zlo. Cena modela Nexus S će biti niža nego cena modela Galaxy S, u odnosu koji je sličan odnosu Nexus One – HTC Desire. Google Nexus S daje nam prijemčljiviju verziju Samsng Galaxy S modela koji ne poseduje Samsung-ov korisnički interfejs ali poseduje Android 2.3 Drugi detalji i karakterisitke modela Google Nexus S će biti pokriveni u zasebnom testu.

Opis:

  • Forma: monoblok
  • OS: Android 2.3 (Gingerbread)
  • Mreže: GSM/EDGE, UMTS/HSDPA
  • Procesor: 1 GHz na Samsung S5PC100 (ARM8 Cortex) platformi
  • RAM: 512 MB
  • Memorija za aplikacije: 16 GB
  • interfejsi: Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth 2.1+EDR, micro-USB i 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: 4" kapacitivni WVGA (840 x 480) ekran; S-LCD (Russia) ili Super AMOLED (Europe)
  • Kamera: 5 MP sa autofokusom i blicem, prednja VGA kamera za video pozive
  • Navigacija: GPS
  • Dodaci: FM radio, akcelerometar, senzori osvetljenja i blizine, digitlani kompas/li>
  • Baterija: 1500 mAh Li-Ion
  • Dimenzije: 124 x 63 x 11 mm
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024