S5830 Ace 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung S5830 Ace
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung S5830 Ace. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung S5830 Ace vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Prvi pogled na Samsung Galaxy ACE (S5830)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • 1350 mAh Li-Ion baterija
  • Slušalice
  • 2GB microSD memorijska kartica
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Poslušajte samo kako izgovarate Ace. Zvuči gotovo kao „S“. Kada sam govorio svojim kolegama o ovom telefonu uhvatio sam sebe da počinjemo da pitamo jedni druge o kojem telefonu govorimo. Mogao sam da mislim na Galaxy S a da govorim o modelu Galaxy Ace. Samsung je jasno pokušao da dodeli ovom uređaju naziv koji zvuči slično da bi se dobila asocijacija između mlađeg i glavnog modela kompanije.

U suštini i Ace je glavni proizvod kompanije, samo u segmentu srednjih cena, bliže modelima Wave/Wave II. Da ne postoji model Wave kompaniji bi zaista trebao Android model u ovom segmentu cena, ali obzirom da Wave postoji i veoma je uspešan, nema potrebe za rešenjem sličnog cenovnog opsega.

Kada je Samsung počeo da razvija model Ace zadatak je bio da se kreira uređaj koji će moći da bude konkurentan sličnim uređajima iz kompanije HTC. Gledajući kompletnu liniju modela kompanije HTC, možemo videti da je HTC uređaj koji bi mogao da bude konkurentan ovom uređaju model Legend, ali Samsung je odlučio da kreira jeftiniji proizvod da bi privukao pažnju na svoj model. Proizvodi kompanije LG i drugih proizvođača su ovde sa namerom ignorisani, jer izgledaju dobro, imaju sličnu ili bolju funkcionalnost uz uporedivu cenu.

Uzmiajući u obzir cenu,ovaj uređaj je reklamiran za one kojima se dopada njegov dizajn. Ovaj model donekle cilja i na potencijalnu publiku kojoj se sviđa Apple iPhone 4 što je činjenica koju ne smemo da zanemarimo. Naravno, ovaj uređaj je izrađen od plastike i drugačijeg je nivoa i klase. Međutim, ukoliko tražite tehničke aspekte u pitanju je Android smart telefon namenjen onima koji vole rešenja ove kompanije, koji cene njegovu funkcionalnost i koji neće biti odbijeni troškovima višim od konkurentskih modela. U tom smislu, ovaj uređaj je dizajniran da bude guran od strane prodavaca, on se neće sam prodavati. Kada je ovaj model u pitanju prodavci će morati da iskoriste sve svoje veštine. Kao rezultat toga, većina kupaca ovog uređaja će biti kupci koji još uvek nisu potpuno upoznati sa Androidom, a većini će ovo biti prvi ovakav uređaj baziran na pomentom operativnom sistemu. Kao prvi dodir sa ovim operativnim sistemom možemo reći da će većina korisnika biti zadovoljna jer ovaj uređaj nema nekih loših karakteristika i prijatan je za svakodnevno korišćenje.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Telefon karakteriše dizajn koji je neobičan za Samsung sa oštrim uglovima tako da podseća na iPhone 4 prema rečima ljudi kojima sam pokazao ovaj uređaj. Njegove dimenzije su 112.4x 59.9 x 11.5 mm i u ruci stoji veoma prijatno. Materijali koji su korišćeni za izradu ovog telefona su tipični za rešenja kompanije Samsung i to su sjajna plastika sa prednje i zadnje strane pri čemu je poklopac zadnje strane bilo crni ili beli. Prednja strana je crna a bočne sive. Poklopac zadnje strane bele boje je od tvrde plastike što podseća na modele Galaxy Tab ili Start II.

Sa leve strane se nalazi dvosturki taster za regulaciju jačine zvuka koji je zgodan za korišćenje jer je njegova lokacija idealna. Imajući u vidu da u poslednjih nekoliko godina svi pomeraju ovaj taster na desnu stgranu, kod ovog modela možemo videti definitivno unapređenje i vraćanje na stari način dizajna. USB port sa plastičnim zatvaračem se nalazi sa gornje strane kao i 3.5 mm priključak za slušalice. Sa desne strane se nalazi slot microSD kartice kao i on/off taster koji je zadužen i za zaključavanje ekrana

Samsung Galaxy Ace vs Samsung Galaxy Fit:

Samsung Galaxy Ace Huawei Ideos X5:

Centralni kontrolni taster je mehanički, dok su tasteri Menu i Return senzorski. Pozadinsko osvetljenje ekrana se uključuje odmah kada se ekran dodirne. Očekivao sam da su ovi tasteri nezgodni za korišćenje ali to nije slučaj. Sa zadnje strane uređaja nalazi se 5 MP kamera i blic.

Ekran

Telefon poseduje kapacitivni ekran koji podržava multitouch. Dužina dijagonale ekrana je 3.5” što je rekord svoje vrste. Rezolucija ekrana je samo 320x480 piksela što je tipično za uređaje srednjeg opsega koji pripadjau ovom cenovnom opsegu. Ovaj TFT ekran podržava prikaz 16 miliona boja. Pod direktnim sunčevim zracima ekran bledi, čak ni prilična dijagonala ne pomaže, ali to je tipično za uređaje cenovnog opsega kojem ovaj uređaj pripada (ista priča kao za Huawei X5 i neke ZTE modele). Na ekran može da se smesti 12 linija teksta, kao i nekoliko servisnih linija. Fontovi nisu loši, postoje zaista velika slova a sam font možete odabrati iz menija.

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1350 mAh. U standardnim uslovima (30-40 minuta razgovora i 10-15 poruka dnevno uz korišćenje Gmail naloga za automatsku proveru i slanje pošte) prilikom testiranja telefon je radio 24 sata. Manje intenzivna upotreba produžiće rad na 2 – 3 dana. Rezultati su zaista impresivni kada je u pitanju jedan Android telefon.

Proizvođač tvrdi da telefon može da obezbedi 8.5 sati rada u režimu govora u 2G (7.5 sati u 3G) i 541 čas u režimu mirovanja (385 za 3G).

Kamera

Telefon ima uobičajenu 5MP kameru sa autofokusom i LED blicem. O kamerinema ništa posebno da se kaže obzirom da je jedna od najslabijih na Android uređajima. Možete sami prosuditi na osnovu niže prikazanih fotografija. Kamera je ispod proseka i radi se o niskobudžetnom rešenju.

Primeri fotografija:

Video

Video se snima u 3gp formatu (h.263 kodek) i brzina je ograničena na 15 kadrova u sekundi. Zvuk se snima uz pomoć .amr kodeka. Video rezolucija je 320x240. Podešavanja vezana za fotografije i video ne postoje.

Primer video klipa (mp4, 1,64 MB) >>>

USB, Bluetooth, WiFi

Smart telefon radi u GSM (850/900/1800/1900) mrežama. EDGE i HSDPA su podržani.

Za sinhronizaciju sa računarom i transfer podataka koristi se microUSB kabl (USB 2.0) Sledeći režimi su dostupni: Samsung KIES, Mass Storage. Ugrađeni Bluetooth 2.1 podržava sledeće profile:

  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) Prenos zvuka preko Bluetooth-a
  • Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP) Upravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica.
  • Generic Audio/Video Distribution Profile (GAVDP)
  • Generic Access Profile (GAP)
  • Hands-Free Profile (HFP)
  • Headset Profile (HSP)
  • Enhanced Data Rate

Najpopularniji multimedijalni profili su takođe podržani ali ovde nema transfera objekata (kontakt kartica) preko Bluetooth-a ili pristupa sistemu fajlova drugih uređaja. Korišćenje stereo slušalica je funkcionisalo ali je zvuk bio prosečan.

WiFi 802.11 b/g je podržan bez problema.

Memorija

Telefon ima oko 158MB ugrađene memorije. Slot memorijske kartice je postavljen sa strane telefona, a lako koristiti karticu kapaciteta od 32GB. Procesor radnog takta 800MHz omogućava da ovaj smart telefon malog ekrana radi brzo.

Softverske osobenosti

Telefon koristi Android Froyo (2.2) ali je ova verzija temeljno prerađena tako da odgovara TouchWiz 3 interfejsu, ali nema mnogo raylika u odnosu na standardni Android. Standardne karakteristike rade kao i na drugim Froyo telefonima. Ne želim da ponavljam opis svake karakteristike, npr. pretraživača već ću naglasiti razlike zajedno sa snimcima sa ekrana da imate uvid o rezultatima koje ostvaruje ovaj ekran male rezolucije.

ThinkFreeOffice pomaže da pregledate i editujete MS Office dokumente.

Menadžer fajlova je instaliran kao zasebna aplikacija i omogućava da zatvorite određeni program ili obrišete memoriju. U pitanju je zgodan alat, zamenjuje standardnu aplikaciju.

U sekciji Accounts možete uneti detalje vezane za vaše Facebook ili Twitter naloge, ali nemojte tražiti zasebne aplikacije za ove web servise jer ih nećete naći. U kontaktima imate tab Activities sa specijalnim barom za događaje. On nije naročito pogodan za korišćenje naročito imajući u vidu da možete pregledati samo poruke sa dva bara ili onemogućiti jedan. Ova opcija svakako nije laka za korišćenje. Odgovarajući widget ne rešava problem jer na desktopu postoje samo dve poruke i stalno morate da skrolujete tekst na dole.

Tastaturu karakteriše prethodno instalirani Swype za horizontalne i vertikalne orjentacije. Unos teksta je brz i pogodan. Uprkos veličini ekrana tastatura se lako koristi.

Muzičke karakteristike su tradicionalne sa 5.1 režimom za slušalice, koji dodaje određenu širinu zvuku. Ekvilajzeri su dostupni, ali ne možete vršiti njihovo prilagođavanje. Druge karakteristike su standardne: filteri prema izvođačima, albumima i naslovima numera. Kvalitet muzičke reprodukcije je pristojan. FM radio generalno iznenađuje jer uređaj pronalazi gotovo sve dostupne stanice (48 u mom slučaju, a Nokia-in telefon je uspeo da pronađe samo 16 na istom mestu). Možete ih sve slušati ali kvalitet prijema nekih od njih nije idealan. Još jedan od nedostataka je da ukoliko je kvalitet prijema loš na otvorenom i pri korišćenju slušalica kao antene u zatvorenom nema nikakvih šansi da ćete ovu stanicu čuti uopšte. Ipak, činjenica je da su se mnogi korisnici žalili kada je u pitnaju kvalitet radija kod ovog modela. Što se tiče drugih proizvođača oni ovaj problem rešavaju tako što jednostavno ne dozvole prijem stanica sa slabim signalom. Ovde postoje dva različita pristupa pa na vama je da odredite šta vam više odgovara.

Kada pozivate broj dostupna je opcija pametne pretrage: unesete prva slova imena i na ekranu se pojavljuje ime koje odgovara upitu a sa desne strane su dostupni brojevi za pozivanje. Jedan dodir je dovoljan za aktiviranje neophodne liste. Za određene kontakte možete odabrati koji god želite broj iz telefonskog imenika. Ovo je veoma dobrodošao dodatak standardnoj karakteristici Androida.

AllShare je standardni uPnP i omogućava slanje fajlova na PC i obrnuto preko WiFi mreže, slušanje ili pregled na obe lokacije (ukoliko je format podržan).

Najnovija verzija Google Maps 5.x je instalirana. Nemamo nikakvih žalbi vezano a GPS prijemnik.

Utisci

Jačina melodija zvona je idealna usled posvećenog zvučnika sa zadnje strane i dobrog izbora melodija. Vibracija je dobra i iznad proseka po pitanju snage. Ovo je tipični Samsung uređaj bez ikakvih problema u komunikaciji.

Cena po kojoj se prodaje Samsung Ace svakako nije mala za ovakav uređaj. HTC Legend je njegov direktni rival sa boljim dizajnom, Sense korisničkim interfejsom i sličnom cenom. Istovremeno iako su telefoni kompatibilni sa rezolucijom ekrana, Samsung-ov ekran je mnogo veći pa je to glavna prednost ovog uređaja. U svemu ostalom ova dva uređaja su manje više jednaka.

Kada se sve sabere dopada mi se ovaj uređaj. Telefon je brz, ekran je dobar, dizajn nije loš. Sa druge strane na tržištu postoji mnoštvo alternativa po nižoj ceni koje izgledaju isto tako dobro. Ovo je upravo detalj na kojem Samsung Galaxy Ace gubi. Ovaj uređaj je sa svojom cenom interesantan samo ako volite ovaj brend i verujete mu. Jasno je da će ovaj uređaj zabeležiti dobru prodaju ali generalno on neće biti bestseller. U pitanju je dobro rešenje koje je dizajnirano da zatvori procep u liniji proizvoda kompanije Samsung kao i mnogi drugi uređaji.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024