Liquid mini E310 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Acer Liquid mini E310
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Acer Liquid mini E310. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Acer Liquid mini E310 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona Acer Liquid mini (E310)

Fotografije modela Acer Liquid Mini

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Baterija 1300 mAh
  • microUSB kabl
  • Punjač
  • Stereo 3.5 mm slušalice
  • Uputstvo za upotrebu
  • microSD memorijska kartica (2 GB)
  • Pozicioniranje

Ranije ili kasnije, svaki porizvođač Android uređaja prebaci svoj naglasak sa vrhunskih modela na segment srednjih ili jeftinijih rešenja. Tako je bilo i sa kompanijama HTC i Samsung koje su u prvo vreme proizvodile samo skupe modele da bi se zatim prebacile na segment uređaja srednjih cena. Takva je sada situacija i sa kompanijom Acer. Ovde pak postoji jedna razlika jer je Acer i ranije proizvodio jeftine Android uređaje. Sa modelom mini ova kompanija nije samo proširila svoju ponudu Android smart telefona, već je proširila i Liquid liniju koja je pre imala samo uređaje čija je cena bila iznad proseka.

Smart telefon Acer Liquid mini donosi nove karakteristike jeftinim modelima kompanije Acer: vlasnički Acer korisnički interfejs, karakteristiku koja je prethodno bila dostupna samo za vrhunske uređaje kompanije, prijatan dizajn kao i nekoliko novih opcija.

Prodajno pakovanje

Prodajno pakovanje ovog smart telefona pored samog uređaja i standardnog seta kablova i punjača donosi i žične slušalice sa tasterom za odgovaranje na poziv, memorijsku karticu sa navigacionim softverom i vrećicu za nošenje. Sva ova dodatna oprema je jednostavna i ne zahteva veće obrazlaganje.

Dizajn, materijali, kućište

Prilikom kreiraja modela Liquid mini programeri koji rade za Acer su nastojali da sačuvaju prepoznatljive karakteristike Liquid serije. U tome su uspeli jer kada vidite ovaj uređaj on vas podseća na starije modele ovog proizvođača, odnosno originalni Liquid ili Liquid Metal modele.

Acer Liquid

Acer Liquid Metal

Acer Liquid mini

U prodaji će ovaj smart telefon biti dostupan u pet različitih boja: srebrnoj (jet silver), plavoj (royal blue), crnoj (piano black), pink (light pink) i zelenoj (lime green). Za mene je bilo iznenađenje što je ovaj proizvođač odlučio da korisnicima ponudi toliki broj različitih kolor opcija, ali iznenađenje je svakako pozitivno.

Oblik modela Liquid mini je kopija originalnog Liquid modela, izuzev što je kod ovog modela površina glavnog ekrana ravna a ne zakrivljena. Materijal tela je plastika koja je nalik onoj koja se koristi kod laptop računara. Plastika je ravna, ne sjajna što je dobro obzirom da tragovi prstiju ne ostaju vidljivi kao kod sjajne plastike. Ipak, u nekom obimu videćete tragove otisaka prstiju na ovom uređaju.

Kvalitet izrade uređaja je vrlo dobar i nema nikakvih primedbi, svi delovi telefona su dobro prilagođeni jedan drugom, zazori među delovima su minimalni, baterija je dobro pričvršćena i nema nikakvog pomeranja između kućišta i poklopca.

Dimenzije

Po pitanju veličine Acer Liquid mini je neznanto manjih dimenzija od originalnog Liquid modela i njemu sličnih:

  • HTC Desire - 119 x 60 x 11,9 mm, 135 g
  • Acer Liquid Metal - 115 x 63 x 13,5 mm, 135 g
  • Acer Liquid E - 115 x 62,5 x 12,5 mm, 135 g
  • Apple iPhone 4 - 115,2 x 58,6 x 9,3 mm, 137 g
  • Acer Liquid mini - 110,4 x 57,5 x 13 mm, 109 g

Za držanje u ruci Acer Liquid mini je veoma zgodan ali donekle klizav zbog njegovog sjajnog kućišta. Liquid može bez problema da stane u džep pantalona, torbu ili farmerke.

Kontrole

Od starijih serija ovaj uređaj se razlikuje po senzorskom bloku tastera ispod ekrana.

Jedinica se sastoji od četiri tastera: Home (vraćanje na početni meni, dok se njegovim pritiskom sa zadržavanjem pozivaju widgeti), Search, Back i taster menija.

Telefon nema tastere za javljanje i okončanje poziva. Kada se sve sabere i oduzme senzorski tasteri su zgodni sa dobrim pozadinskim osvetljenjem dok osetljivost tastera je moguće prilagoditi iz menija.

Kao i kod prethodnih modela serije ni Liquid Mini nema taster za pomeranje kursora. Ispravka grešaka se ne može izvesti pomoću tastera. Ukoliko unosite tekst i načinite grešku potrebno je da pomerite kursor ali tako da pogodite tačno mestu između simbola koje ste pogrešno uneli što nije naročito zgodno.

Sada ćemo reći nešto o lokaciji preostalih stavki na telu uređaja. Prednja strana smart telefona u gornjem delu sadrži slušalicu koja je prekrivena rešetkom i koja je uronjena u kućište. Senzor osvetljenja (za automatsko podešavanje nivoa jačine osvetljenja ekrana) i senzor blizine ne postoje kod ovog uređaja. Uprkos tome, kada prilikom konverzacije držite telefon u blizini uha ekran se automatski isključuje. Ova karakteristika je implementirana prema meni nepoznatoj tehnologiji pa vam o njoj ne mogu reći ništa. Reći ću samo da kada je veoma hladno (-10°C) na ulici tokom razgovora ekran se nije isključivao prilikom razgovora. U drugim situacijama nisam imao problema sa ovom karakteristikom i ekran se korektno isključivao svaki put kada sam približio uređaj uhu tokom konverzacije.

Panel kod modela mini svetli isto kao i kod starijih modela, ali ovde postoji jednostavan svetlosni indikator u gornjem desnom uglu uređaja. On treperi crveno kada imate propušten poziv ili tekstualnu poruku, ili svetli crvenim postojanim svetlom kada je uređaj povezan sa računarom ili punjačem (i baterija je gotovo ispražnjena).

Sa gornje strane nalazi se taster za uključivanje i isključivanje ekrana. Leva strana je potpuno prazna, a sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka i taster kamere. Taster za regulaciju jačine zvuka je dobar i štrči iznad površine kužišta tako da je njegovo korišćenje veoma lako.

Sa donje strane nalazi se microUSB konektor za punjač ili za kabl za povezivanje sa računarom, kao i mikrofon.

Sada ćemo se vratiti na kućište. U gornjoj zoni zadnje strane nalazi se 5MP kamera ispod koje je naziv prpoizvođača, dok je u donjem delu otvor za provlačenje trake za nošenje uređaja oko vrata.

Slot SIM kartice se nalazi ispod baterije. Slot za microSD memorijsku karticu je sa bočne strane tela uređaja i kartica se može menjati bez vađenja baterije.

Ekran

Model odlikuje 3.2" (67x45 mm) kapacitivni TFT-LCD kapactivni ekran osetljiv na dodir sa rezolucije 320x480 (HVGA) piksela. Ekran nudi impresivno osvetljenje i maksimalne uglove vidljivosti. Glavna karakteristika ekrana, kao i kod prethodnih modela, jeste ogledalo u pozadini koje obezbeđuje da informacije budu čitljive i pri direktnim sunčevim zracima uz malo napora.

Kamera

Uređaj je opremljen 5MP kamerom sa fiksnim fokusom. Sočivo kamere je smešteno sa zadnje strane uređaja u desnoj gornjoj zoni.

Interfejs kamere je vrlo jednostavan: na viziru se prikazuje skala kao i traka sa ikonama na kojoj se nalaze ikone za podešavanje lokacije na koju se smeštaju fotografije, rezolucija, uravnoteženje belog kao i ISO vrednost. Da biste mogli da pristupite podešavanjima potrebno je da pritisnete pritisnete „menu“ ispod ekrana.

Fotografije možete snimiti u sledećim rezolucijama:

  • 5 M - 2592x1944
  • 1080p - 1920x1080
  • UXGA - 1600-x1200
  • 720p - 1280x720
  • XGA - 1024x768
  • VGA - 640x480
  • Wallpaper - 480x320
  • QVGA - 320x240

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Daylight
  • Overcast
  • Incandescent
  • Fluorescent lamp

Efekti:

  • Mono
  • Sepia
  • Negative
  • Overexposure
  • Underwater

Pored opisanih podešavanja takođe možete promeniti jačinu osvetljenja, kontrast i korekciju ekspozicije na skali od 10 podeoka te ISO osetljivost u opsegu od 100 do 800. Ne postoji opcija da se zvuk pri fotografisanju potpuno isključi jednim potezom, ali uvek vam je na raspolaganju opcija da ovaj zvuk smanjite na vrednost nula pri čemu on u potpunosti nestaje.

Kvalitet slika se može proceniti na osnovu primera navedenih ispod. Reći ću da je po mom mišljenju ovaj kvalitet ispod proseka. Pored toga i najmanje drhtanje ruke tokom snimanja na fotografijama se manifestuje značajnim geometrijskim distorzijama (u mom primeru ih je bilo mnogo).

U okviru modela Acer Liquid mini postoji program za očitavanje bar kodova. Imajući u vidu da je kamera telefona bez autofokusa, pomislićete da su se programeri samo šalili ovom karakteristikom. Pogledajte primere snimanja teksta. U praksi, aplikacija bez problema prepoznaje QR kodove sa računara ili sa papira, ali ne i bar kod.

Video

Video se snima u 3GP formatu (kodek mp4v) pri brzini od oko 29 frejmova u sekundi i bitrateom od oko 2000kbps. Zvuk se snima sa sAMR kodekom, sa sample rate – 8000Hz). O kvalitetu videa možete doneti sud sami na osnovu primera ispod.

Video se snima u sledećim rezolucijama:

  • 480p - 720x480
  • VGA - 640x480
  • CIF - 352x288
  • QVGA-320x240
  • QCIF - 176x144

U video režimu možete promeniti podešavanje uravnoteženja belog kao i druga podešavanja. U svim rezolucijama je moguće primeniti zumiranje videa. Korišćenje zum funkcije tokom samog snimanja nije moguće, već morate prvo zaustaviti snimanje.

Trajanje baterije

Uređaj koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1300mAh. U standardnim uslovima (30-40 minuta razgovora dnevno, Push Mail, povezivanje na WiFi u trajanju oko 1 časa dnevno i slanje 10 do 20 poruka) moj primerak uređaja je radio prosečno šest do osam dana, dok ukoliko sam slušao muziku preko njega, vreme rada je smanjeno na jedan dan.

Performanse

Telefon koristi Qualcomm MSM7227 platformu sa procesorom čiji je radni takt 600MHz. Smart telefon poseduje 512MB sistemske memorije i istu količinu memorije koja je dostupna za skladištenje podataka i instaliranje softvera. Kod Android 2.2 verzije, možete lako instalirati aplikacije na memorijsku katticu tako da ugrađena memorija nije krucijalna kao kod Androida 2.1 i njegovih prethodnika.

Model lako prikazuje video čija rezolucija se poklapa sa rezolucijom ekrana (koja je 400x320 piksela) ali morate prvo da instalirate plejer (na primer Rock Player). Brzina smart telefona je dobra i nisam primetio nikakva značajna odlaganja funkcionisanja uređaja.

Povezivanje

Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (900/2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani. Uključivanje i isključivanje bežičnog interfejsa je dostupno menijem opcija ili korišćenjem standardnih widget-a koji se nalaze na ekranu.

Za povezivanje kabla za sinhronizaciju i punjač uređaj koristi univerzalni miniUSB konektor. Telefon poseduje ugrađeni USB 2.0 port. Uređaj poseduje ugrađeni Bluetooth 2.1 + EDR. Podržani su sledeći profili:

  • Audio Gateway (AG) - glavni profil za slušalice
  • Audio / Video Control Transport Protocol (AVCTP)
  • Audio / Video Remote Control Profile (AVRCP) - Upravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica.
  • Object Push Profile
  • Generic Audio / Video Distribution Profile (GAVDP)
  • Audio / Video Distribution Transport Protocol (AVDTP)
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) - Prenos zvuka preko Bluetooth-a
  • Hands-Free Profile 1.5
  • Phone Book Access Profile

Uređaj poseduje neke osnovne multimedijalne profile ali ne postoji podrška za transfer objekata (kontakt kartica) preko Bluetooth-a, ili pristupa sistemu fajlova drugih uređaja. Rad sa modelom Liquid kada je u pitanju korišćenje stereo slušalica nije izazvao nikakve probleme, dok je kvalitet zvuka bio prihvatljiv, ali ništa više od toga.

Wi-Fi (802.11b/g/n). Rad sa Wi-Fi modulom nije izazvao nikakve probleme.

Navigacija

Kod modela Acer Liquid mini za svrhu navigacije korišćen je gpsOne čip. Prodajno pakovanje smart telefona uključuje Navitel Navigator verziju 3.5 kao i licencu za odabir mapa za ovaj softver.

Softver

Smart telefon koristi Android 2.2 (Froyo). Kao interfejs se koristi vlasnički Acer interfejs.

Nova verzija interfejsa je nešto pogodnija za korišćenje zahvaljujući boljim i više ergonomskim rešenjima.

Problem sa pozivanjem nije rešen. Želeo bh da vas podsetim da ne možete da sakrijete tastaturu nakon što ste završili potragu za određenim kontaktom. Kako su linije sa brojevima velike i možete videti samo tri nakon što ste uneli cifre pogodno bi bilo da je moguće sakriti tastaturu i pretraživati kontakte. Na žalost, to se ne može uraditi.

Adresar je zgodan, pomeranjem slidera se omogućava njegovo brzo skrolovanje, odnosno pretraga.

Kod modela Acer Liquid mini je bilo dostupno nekoliko dodatnih programa od kojih se treba izdvojiti Nemo plejer kao i Splinlets, urFooz, RoadSync i Docs To Go za čitanje Office dokumenata.

Zaključak

Kvalitet povezivanja kod ovog uređaja je bio takav da apsolutno nisam imao nikakvog razloga da se žalim na njega, već je bio u nivou koji je tipičan za moderne smart telefone. Jačina zvuka zvučnika i jačina melodija zvona su vema dobri i bez problema ćete čuti sagovornika. U bučnm okruženjima se može desiti međutim da propustite poziv. U javnom prevozu ili kada se nalazite na bučnoj ulici može vam se desiti da ne čujete melodiju zvona, dok u svim drugim okolnostima pri istoj jačini zvuka neće imati ovaj problem. Vibracija je kod modela Liquid Mini slaba i možete je osetiti samo kada nosite nešto lagano. U nekoliko situacija kada sam uređaj nosio u odeći mi se desilo da nisam uspeo da osetim vibriranje telefona. Čak i kada se uređaj nalazi na stolu i vibrira, to je teško primetno.

Pojavljivanje ovog uređaja na tržištu bi trebalo uskoro da usledi i zaista bi bilo gubljenje vremena da nabrajam sa kojim sve uređajima je Acer Liquid mini u konkurentskoj poziciji, obzirom da postoji ogroman broj uređaja koji su sličnih ili čak identičnih karakteristika. Prema tome, najlakše bi bilo reći da je Acer Liquid mini sličan sa većinom smart telefona. Minus za ovaj uređaj je njegova cena koja je nešto viša od sličnih modela. Poređenja radi LG Optimus One košta neki 20% manje nego Liquid mini. Plusevi za ovaj model su dobar dizajn kao i mogućnost odabira različitih boja kućišta. Kao plus treba naglasiti i dostupnost kompletnog navigacionog softvera na memorijskoj karticu. Po mom mišljenju sa svojom cenom ovaj uređaj ne spada među najatraktivnije u kategoriji jeftinijih Android uređaja. Ali ukoliko cena ovog modela padne za neki procenat, a to bi se moglo dogoditi uskoro imajući u vidu iskustva sa modelima Acer Liqquid, zatim Liquid E. U tom slučaju Liquid mini će biti interesantan izbor za one koji ne vole korejske proizvode i koji su nisu voljni da plate troslovni tajvanski brend.

Opis:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Materijali tela: plastika
  • OS: Android 2.2 (Froyo)
  • GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Platforma: Qualcomm MSM7227, 600 MHz
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 512 MB + microSD slot
  • Povezivanje: Wi-Fi b / g, Bluetooth 2.1 (A2DP), niverzalni microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju, 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: TFT 3,2 " rezolucije 320x480 piksela (HVGA)
  • Kamera: 5 MP sa fiksnim fokusom, video snimanje u 480p rezoluciji (30 fps)
  • Navigacija: GPS na gpsOne čipu Qualcomm platforme (podrška za A-GPS)
  • Dodatno: akcelerometar
  • Baterija: ukloniva Li-Ion 1300 mAh
  • Dimenzije: 110,4 x 57,5 x 13 mm
  • Težina: ~ 109 g.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024