I9103 Galaxy R 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung I9103 Galaxy R
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung I9103 Galaxy R. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung I9103 Galaxy R vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Samsung Galaxy R (i9103)

Fotografije modela Samsung Galaxy R

Nedavno predstavljen Samsung Galaxy R (prethodni model je bio poznat kao Galaxy Z) je osrednji model sa jedne strane, ne poseduje jedinstveni dizajn niti je njegovo kućište izrađeno od metala, nije vodeći model niti ga odlikuje značajno niska cena. Sa druge strane, neobičan je po pitanju pozicioniranja uređaja: niti pripada srednjem segmentu niti je vodeći model. Hajde da vidimo o kojoj vrsti smart telefona se radi kao i koji korisnici mogu biti zainteresovani za njega.

Pozicioniranje

Samsung je uveo novu klasifikaciju za svoje uređaje, naime, modeli su dobili oznaku R a prvi među njima bio je Samsung Galaxy i9103.

Model sa R oznakom predstavljen je nakon vodećeg modela S, tako da je u smislu pozicioniranja Samsung Galaxy R sledeći model. Ovo dovodi do pojave pitanja kako kompanija planira da podeli svoj opseg na segmente, ukoliko razlika između gornjeg srednjeg i segmenta vrhunskih telefona nije toliko očigledna. Na primer, vodeći model sada je SGS II, ali prvi SGS se i dalje odlično prodaje, dok je tehnički gledano i dalje rival velikom broju smart telefona srednjeg opsega.

Dizajn, kvalitet izrade

Ne želim reći da mi se dizajn aparata ne dopada. Štaviše, ja ne primećujem sličnost sa prethodnim uređajima kompanije a primetna je striktna forma kućišta i konzistentnost sa svim uređajima u istom stilu. Tako je bilo sa prvim Galaxy modelom, drugim a sada i sa Galaxy R nema nikakve razlike. Galaxy S II i R su veoma slični modeli. R je nešto deblji, poseduje poklopac baterije izrađen od metala a prostor ispod ekrana gde se nalaze hardverski tasteri nešto je duži. Ovo pomaže u razlikovanju modela.

Za neke je odsustvo dizajna kod Galaxy R minus, dok je za druge plus. Usled činjenice da smart telefon ne odlikuje poseban dizajn, sigurno je da neće dovesti do pojave emocija. Kada je reč o modelu HTC Sensation, na primer, tako nešto se ne može reći.

Kada je u pitanju kvalitet izrade telefona, svi delovi odlično pristaju jedan drugom dok je zazor između elemenata minimalan. Uzorak koji je testiran imao je mali zazor u gornjem levom uglu – kod poklopca baterije, ali to je verovatno odlika samo tog uređaja.

Veliki ekran osetljiv na dodir veoma se lako zaprlja pa će čišćenje biti neophodno. Sa druge strane, kućište telefona se takođe lako prlja i brzo se haba. Kod uređaja koji je testiran sjajna plastika se pohabala već nakon nedelju dana korišćenja. Međutim, postoje i oni vlasnici Samsung Galaxy S II koji će vam dokazati da je uz pažljivu upotrebu smart telefona moguće očuvati aparat dugo vremena. Nažalost, to su retki slučajevi, a to se sa SGS II i Galaxy R modelima u praksi gotovo nikada ne dešava. Čak i ako ste pažljivi, sigurno je da ćete telefon nositi u džepu, sigurno ćete ga nekada ostaviti u torbu ili na instrument tablu automobila, doći će do pojave ogrebotina nakon čega će habanje telefona krenuti ubrzanim tempom.

Korišćeni materijali

Prednju stranu smart telefona odlikuje staklo koje je otporno na ogrebotine (Gorilla Glass) koje štiti ekran. Oko ekrana nalazi se plastični okvir. Poklopac baterije takođe je izrađen od plastike ali pri vrhu nalazi se metalna ploča. Meni je to prilično neobično.

Dimenzije

Po pitanju dimenzija Samsung Galaxy R je uporediv sa modelom Galaxy S II. Novi uređaj je neznatno deblji u odnsou na prethodnika.

  • Samsung Galaxy R - 125 x 66 x 9,5 mm, 135 g
  • Samsung Galaxy S2 - 125,3 x 66,1 x 8,5 mm, 116 g
  • Sony Ericsson Arc - 125 x 63 x 8,7 mm, 117 g
  • HTC Sensation - 126 x 65,4 x 11,3 mm, 148 g

Telefon možete nositi u džepu pantolona ili košulje uprkos njegovoj veličini. Aparat odlično pristaje u šaku. Neobično, ali zaista je tako, kao i u slučaju SGS II.

Uređaj je zgodan za nošenje u ruci.

Kontrole

Ispod ekrana nalaze se tri tastera, dva senzorska i jedan hardverski u centru. Taster sa leve strane aktivira meni dok je desni taster Back. Nema tastera posvećenog za pretragu, kao što je to slučaj kod modela HTC, koristi ste taster menija. U okviru bilo koje aplikacije pritiskom na ovaj taster otvara se polje za pretragu. Podsetiću vas da je kod Android-a potrebno pritisnuti taster meni za skrivanje tastature, dok je kod Galaxy R modela za skrivanje tastature dovoljno pritisnuti taster Back.

Sa leve strane smart telefona nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka. Po mom mišljenju ovaj taster je nezgodan za korišćenje. Sa desne strane nalazi se taster za uključivanje telefona, dok se na samom vrhu nalazi 3.5mm priključak za slušalice, a sa donje strane nalazi se microUSB za punjenje i povezivanje sa računarom.

Sa prednje, gornje strane nalazi se slušalica prekrivena mrežicom. Sa leve strane nalazi se senzor osvetljenja, senzor blizine i frontalna kamera (1.3MP, fiksirani fokus). Ne dopada mi se rad senzora osvetljenja budući da uvek određuje nivo osvetljenja koji meni ne odgovara, pa sam na kraju manuelnim putem podesio osvetljenje. Možda je ovo problem samo uređaja koji sam koristio, ali mi je dosta odvlačilo pažnju. Rešenje je jednostavno, isključite automatsko podešavanje osvetljenja i sami odredite željeni nivo. Galaxy R nema senzor ambijentalnog osvetljenja, kao što je to slučaj kod prethodnih modela, što za neke i nije neki veliki nedostatak.

Slotovi za memorijsku i SIM karticu nalaze se ispod poklopca baterije. Štaviše, SIM kartica može se zameniti bez uklanjanja baterije.

Ekran

Ekran modela Samsung Galaxy R osetljiv je na dodir, odlikuje ga 4.2’’ dijagonala i podržava multitouch unos. Rezolucija ekrana je 800 x 480 piksela, a dimenzije ekrana su 91.5 x 55 mm. U pitanju je scLCD (Super clear LCD) ekran, i to je jedna od najvećih razlika između Galaxy R i Galaxy S II koji koristi SuperAMOLED Plus. Ekran odlikuje odlična osvetljenost, slika odlično izgleda a boje su prirodne, što nedostaje kod AMOLED ekrana.

Ovaj smart telefon poseduje podešavanje koje nosi naziv „Display Mode“ (kao kod SGS II) koje se može koristiti za utvrđivanje nivoa kontrasta, onako kako korisniku odgovara. Za ovu opciju možemo se zahvaliti proizvođaču, zbog toga što je veoma korisna pri radu. Ukoliko se osnovni nivo kontrasta i zasićenosti slike Samsung Galaxy R čini preteranim, uvek se može izmeniti odabirom drugog režima rada ekrana. Postoje tri režima. „Dynamic“ – osvetljenje i kontrast, „Standard“ – kombinacija, i „Film“ zagasite boje.

Režim "Dynamic"

Režim "Standard"

Režim "Film"

Uređaj karakterišu maksimalni uglovi gledanja, slika bledi prilikom izlaganja uređaja sunčevim zracima, ali generalno informacije su čitljive kao kod modela HTC Sensation ili Incredble S:

Možete proceniti razliku u kontrastu slike upoređivanjem ekrana modela Galaxy S II i Galaxy R. Jasno se vidi da su boje kod SGS II bogatije, dok je crno – crno, a kod Galaxy R boje su mirnije dok se crna prikazuje kao siva. Međutim, meni lično više se sviđa ekran Galaxy R modela.

Kamera

Smart telefon poseduje dve kamere, prednju od 1.3MP i osnovnu 5MP kameru. Telefon ima blic i može se koristiti i za snimanje fotografija i za snimanje video sadržaja. Blic se ne može koristiti kao baterija za osvetljavanje.

Sočivo kamere je u istoj ravni sa ivicom i samim tim jednostavno za održavanje.

Interfejs kamere je jednostavan i lak za upotrebu, sa leve strane nalaze se ikone za brz pristup osnovnim funkcijama (podešavanje blica, snimanje), desni taster služi za izmenu između režima snimanja fotografija i video sadržaja i pregled ikona u galeriji. Ono što je najvažnije, možete u potpunosti izmeniti levi panel ukoliko želite. Ovde možete dodati bilo koju prečicu i ukoliko želite izmeniti standardno podešavanje. Na primer, u režimu snimanja fotografija možete izmeniti rezoluciju, efekte i uravnoteženje belog.

Fotografije

Fotografije su dostupne u standardnim i widescreen rezolucijama:

  • 5 M - 2560x1920
  • 4M wide - 2560x1536
  • 3.2M - 2048x1536
  • 2.4M wide - 2048x1232
  • 0.4M wide - 800x480
  • 0.3M - 640x480

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Daylight
  • Cloudy
  • Incandescent
  • Fluorescent Light

Efekti:

  • Negative
  • Shades of gray
  • Sepia

Možete takođe da podesite naredne parametre:

  • Režim, (one shot, smiling, view, shot in motion)
  • Scene (portrait, landscape, night, sport, accommodation, beach / snow, sunset, dawn, autumn colors, text, candlelight, backlight)
  • Vrednsot ekspozicije(from -2.0 to +2.0)
  • Režim fokusa(AF, macro)
  • Tajmer (2, 5, 10 seconds)
  • ISO (100, 200, 400)
  • Merenje (center-weighted, spot, matrix)
  • Kvalitet slike(best, perfect, normal)
  • Korišćenje GPS
  • Auto kontrast

U okviru podešavanja kamere dostupna je stavka „Visibility on the street“ i koja je izuzetno korisna ukoliko odlučite sa snimate u toku leta, pri jakom suncu. Kada omogućite ovu opciju, ekran postaje izuzetno svetao i kontrastan, čak i previše, ali su su informacije na ekranu vidljive i pri direktnim sunčevim zracima.

Frontalna kamera može se koristiti sa fotografisanje samog sebe ili za razgovore preko Skype-a, kada se podržani Galaxy R program doda.

Možete sami proceniti kvalitet fotografije u različitim režimima pregledom datih fotografija. Po mom mišljenju, fotografije su jasne i dobrog kvaliteta ali im ne dostaju boje, stiče se utisak da su fotografije snimane kada je bilo oblačno, iako je zapravo bilo sunčano.

Smart telefon se dobro ponaša kada je u pitanju snimanje bliskih objekata. Jedinica se fokusira na subjeka na rastojanju 5-6cm.

Snimanje teksta ide jednostavno, možete dva puta snimiti za svaki slučaj. Uopšteno govoreći, fotografije su jasne i sve se može lako raspoznati.

Snimanje noću:

Fotografije snimljene efektom effectsXX:

Video

Video se snima u mp4 (kodek h.264) sa promenljivom brzinom brzinom od 15 do 29 kadrova u sekundi. Kvalitet snimanja je u rezoluciji 720p - 9881 kb/s (podaci iz Media Player Classica). Zvuk se snima korišćenjem kodeka aac, u stereo terhnici, pri kvalitetod 96kbps.

Za video dostupne su sledeće opcije:

  • 1280x720
  • 720x480
  • 640x480
  • 320x240

Takođe možete podesiti uravnoteženje belog, vrednost ekspozicije, aktivirati tajmer, odabrati efekat i kvalitet video snimka. Tokom video sadržaja prikaz se može povećavati i smanjivati, dok fiksirani fokus kod snimanja fotografija ne može da se menja.

Primervideo klipa (mp4, 65,5 mb)>>>

Trajanje baterije

Uređaj koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1650mAh. Proizvođač tvrdi da telefon može da obezbedi 620 časova rada u režimu mirovanja, odnosno 9 sati razgovora. U realnim uslovima baterija uređaja traje mnogo kraće.

Moj način korišćenja smart telefona bio je sledeći: slušanje muzike od 1 do 3 sata dnevno, push-mail za dva e-mail naloga, internet pristup preko Wi-Fi i EDGE/HSDPA, do jedan sat dnevno, oko pola sata razgovora kao i slanje 20 – 30 SMS poruka. Ovim režimom Samsung Galaxy R radio je pola dana. Naravno, bilo je slučajeva kada je baterija u potpunosti prazna uveče, ali se to dešavalo mnogo ređe nego prilikom korišćenja HTC Incredible S ili Sensation modela.

Podešavanja vezana za napajanje imaju mogućnost aktiviranja „Careful“ opcije upotrebe resursa uređaja i odabira režima rada za uštedu energije u okviru kojeg su oneomogućeni bežični interfejsi, u zavisnosti od podešavanja, gde je fiksiran nivo osvetljenja i podešeni neki drugi parametri.

Performanse

Uređaj je baziran na platformi sa NVIDIA Tegra2 dual-core procesorom sa 1GHz (Cortex - A9). Ovaj smart telefon odlikuje 1GB RAM-a od kojih je pola zauzeto od strane sistema, dok je druga polovina dostupna korisniku.

Model poseduje 2GB interne memorije za skladištenje (ROM) kao i slot u koji se postavlja kartica microSD formata kapaciteta do 32GB.

Uređaj reprodukuje video bez problema u svim rezlucijama do 1080p, a test video rezolucije 1920x1080 piksela, 8000kbps je reprodukovan bez i najmanjeg zaostajanja slike ili zvuka. Slično kao i kod drugih Samsung modela Galaxy R podržava različite video formate bez ikakve potrebe za dodantim instalirnajem kodeka. Moguća je reprodukcija DivX i XviD formata.

U svakom slučaju, imajući u vidu rezultate nekoliko testiranja, po mom mišljenju, ovi testovi ne reflektuju stvarne performanse (izuzev u igrama) ovog modela ali su interesantne.

Sveukupne performanse smart telefona su odlične, njegova brzina nije inferiorna u odnosu na glavni model kompanije SGS II, pri čemu se minimalna razlika može videti samo u brzini reagovanja interfejsa, ali i tada je da biste mogli da uočite ovu razliku potrebno da imate oba telefona ispred sebe jedan do drugog i da im paralelno pokrećete stavke menija.

Povezivanje

Smart telefon radi u GSM (850/900/1800/1900) mrežama. EDGE i HSDPA su podržani. Bežični interfejsi se mogu uključivati i isključivati iz menija podešavanja ili brzog menija.

Da biste vršili sinhronizaciju uređaja sa personalnim računarom koristite microSD slot i obezbeđeni kabl USB 3.0 interfejsa. Brzina transfera je 5MB/s, pri čemu za fajl veličine 100MB je potrebno 18 do 20 sekundi. Kada povežete uređaj sa računarom možete da odaberete svoje fajlove i izvršite kopiranje. Sa druge strane, Windows 7 omogućava sinhronizaciju uređaja korišćenjem programa Samsung Kies. U ovom režimu takođe možete i kopirati fajlove.

Takođe, jedinica podržava HDMI i USB Host. Da biste ih koristili potrebnio su vam odgovarajući kablovi.

Ugrađeni Bluetooth 3.0. podržava najpopularnije profile:

  • Audio / Video Remote Control Profile (AVRCP) - cUpravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica.
  • Generic Audio / Video Distribution Profile (GAVDP)
  • Audio / Video Distribution Transport Protocol (AVDTP)
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) - transfer preko Bluetootha
  • Hands-Free Profile 1.5
  • FTP
  • OPP

Wi-Fi (802.11b/g/n). Wi-Fi radi idealno. Obzirom da je u pitanju smart telefon možete prilagoditi pravila za WiFi sleeping režim, koristiti samo statičku IP adresu tokom povezivanja i dodati sigurnosne sertifikate. Kada je WiFi korišćen smart telefon se jedva zagrevao i u ovom smislu je znatno bolji u poređenju sa recimo modelom HTXC HD , koji se poprilično zagrevao kada je WiFi bio aktivan. Samsung Galaxy S podržava i DLNA.

Wi-Fi access point. U okviru modela Samsung Galaxy R, kao i u okviru drugih smart telefona sa Android 2.2 operativnim sistemom ili novijim, postoji funkcija koja omogućava da odaberete da li želite 2G ili 3G WiFi konekciju. Ona radi na sledeći način. Meni uključuje opciju bežično povezivanje u okviru koje korisnik biva upitan da odabere ime mreže, lozinku i tip konekcije (Open, WPA2 PSK). Ovo znači da kada se povežete sa internetom preko vašeg lapotop računara koristeći Galaxy R kao ruter možete ga koristiti da pristupite mreži istovremeno preko GPRS/EDGE ili UMTS/HSDPA konektivnosti koje su prethodno konfigurisane na vašem smart telefonu.

Ova opcija se može koristiti na putovanjima, u hotelima u kojima iz nekog razloga ne postoji WiFi, ali postoji mogućnost korišćenja lokalne SIM kartice sa relativno jeftinim 2G/3G saobraćajem.

DLNA. Smart telefon podržava DLAN, tako da ukoliko u domu posedujete DLNA usaglašeni media server i drugi uređaji se mogu koristiti sa njim i Galaxy R. Na pirmer za prenos zvuka ili videa direktno na TV. /p>

Navigacija

Uređaj karakteriše ugrađeni GPS čip. Prvo pokretanje zahteva oko minuta ipo zagrevanja a nakon toga za pornalaženje satelita je potrebno 10-15 sekundi. Za navigaciju se koriste dve aplikacije. Prva je Google Maps koja omogućava iscrtavanje ruta (bez glasovnog vođenja), pretragu za adresama prema nazivu ulica ili lokacijama (restorani, kafei, institucije). Druga je Google Navigation koju možete koristiti za artomatsku navigaciju rutama i glasovno navođenje.

Zvuk

Za moj ne baš izvežbani sluh zvuk koji obezbeđuje ovaj uređaj je dobar, isto kao i zvuk modela HTC Sensation i Samsung Galaxy S II. Po mom mišljenju nema razlike u zvuku između ova tri uređaja. Međutim, razlika sasvim sigurno postoji, a oni sa izvežbanim uhom će je svakako primetiti.

Muzički plejer koji postoji u okviru ovog uređaja je odličan. Postoji odvajanje po albumu, izvođaču, listi pesama, možete uključiti grafički ekvilajzer umesto album art opcije. Takođe možete uključiti i 5.1 zvuk. Dostupni ekvilazjeri su prethodno konfigurisani i nije ih moguće podesiti manuelnim putem.

Telefon poseduje FM radio sa manuelnim i automatskim pretraživanjem stanica koje se mogu sačuvati sa određenim imenima. Radio se može podesiti da se automatski isključuje.

Tekst i glasovni unos teksta

U okviru modela Galaxy R dostupne su dve tastature na ekranu i to QWERTY tastatura kao i Samsung-ova standardna Swype tastatura. Po mom mišljenju tastatura koja postoji kod modela HTC je bolja, ali takođe znam mnogo ljudi koji će se pre odlučiti za Swype tastaturu i koji je smatraju najboljom tastaturom na ekranu koja postoji.

Međutim, ukoliko smatrate da niste spremni da koristite Swype u režimu za koji je kreiran (kontinualno kretanje prstju po tastaturi) predlažem da ipak pokušate da je koristite umesto standardne tastature. Swype nudi lakše i brže kucanje usled činjenice da unosite sve specijalne karaktere bez potrebe ulaska u specijalni režim. Tastatura Samsung modela bez ovog režima može da unosi samo osnovne simbole.

Swype tastatura:

Standardna Samsung tastatura:

Karakterisitke koje su dostupne za obe tastature:

  • Svaki put kada pritisnete taster na tastaturi na ekranu uređaj blago zavibrira.
  • Prebacivanje između jezika se izvodi pritiskom odgovarajućeg tastera.
  • Možete podseiti zvučne signale.
  • Pritiskom sa zadržavanjem tastera Menu se otvara polje za pretragu.
  • Tastatura na ekranu se mmože sakriti pritiksom tastera Back.
  • Da biste pomerali kursor u okviru teksta, potrebno je da pritisnete bilo gde na ovu oblast i onda jednostavno dođete do željenog mesta.

Pored standardne QWERTY tatsature dostupna je kompaktna opcija za unos teksta.

U okviru Samsung Galaxy R modela dostupna je apliakcija za glasovni unos teksta. U pitanju je osnovna Android apliakcija koja veoma dobro radi. Unos teksta je moguć na engleskom ali i na drugim jezicima i koristi se za pretragu informacija na telefonu ili online, unos adrese za Google Maps ili Google Navigation, kao i diktiranje tekstualnih poruka što je veoma zgodno. Tako na primer ako unosite tekstualnu poruku, uređaj na ovaj način prepoznaje najmanje 80% reči korektno, a često i ceo tekst.

Ovde je dostupna još jedna opcija – program baziran na Samsung Voice Vlingo. Možete je koristiti za glasovnu pretragu, pozivati ili diktirati tekstualne poruke i elektronsku poštu, pozivati programe, podesiti alarm, otvarati sajtove, praviti glasovne beleške ili pauzirati muziku. Jedna od teškoća je što se ove opcije mogu vršiti samo na engleskom jeziku, kao i nekoliko drugih.

TouchWiz 4.0

Smart telefon radi na Android 2.3 verziji i koristi Samsung TouchViz 4.0 interfejs, sličan onome koji postoji kod modela SGS II. Neke od interesantnih karakteristika ovog interfejsa su između ostalih:

Window locks. Ova opcija prikazuje propuštene SMS sa desne strane, propuštene pozive sa leve. Takođe, imate na raspolaganju opciju da vam se prikazuje poruka o propuštennim događajima. Ova karakterisitka nije toliko dobra kao ona koja postoji u okviru HTC Sense modela, ali je bolja od one koja je dostupna u okviru samog Android operativnog sistema.

U okviru sistemskog menija možete da onemogućite ili isključite bežične interfejse.

U okviru menija programa možete promeniti lokaciju ikona ukoliko vam se to dopada i kreirati mnoštvo ekrana. Pored toga, u meniju možete da napravite direktorijm u koji ćete skladštiti programe i da preimenujete taj direktorijum, te prevučete ga na desktop uređaja. Prema tome meni programa se može prilagoditi na koji god želite način.

Ono što mi se dopada kod novih smart telefona kompanije Samsung je to što u landscape režimu neke apliakcije rade kao kod tablet računara. Slična opcija postoji kod HTC uređaja kod kojeg SMS, email i druge apliakcije imaju istu formu bez obzira na to da li ekran gledate u landscape ili portrait režimu. Možda je ipak najlakše da postavim snimke sa ekrana koji će vam jasnije dočarati na šta sam mislio.

Ovo rešenje ipak ima i određene nedostatke. Neki programi ne mogu da rade u landscape režimu, već ćete morati da se ograničite na portrait.

Smart telefon može da ima sedam radnih površina. Dovoljno je da izvršite određeni gest na ekranu i pojavljuje vam se matrica sa trenutno dostupnim desktopima, slično kao kod HTC smart telefona.

Telefon ima brojčanik, koji u teoriji može da radi kao SmartDial kod smart telefona kompanije HTC ili nekim Windows Mobile komunikatora. U praksi, u okviru mog primerka bilo je moguće izvršiti kratku pretragu po imenu. To ima neke svoje nedostatke, obzirom da se pretraga po prezimenu ne izvodi, čak ni kada izvršite promenu prikaza tako da se prvo prikazuje prezime pa ime.

Instalirani programi

Neki od programa koji su instalirani na ovom uređaju.

Kalkulator. Jednostavakn kalkulator koji nudi proširenje koje donosi napredne funkcije.

Galerija. Standardna Android galerija slika.

Editor. U pitanju je alat za editovanje fotografija koji omogućava dodavanje efekata odsecanje i rotiranje.

BookReader. U pitanju je program koji nije inicijalno dostupan već se učitava u smart telefon po vašoj prvoj poseti odgovarajućem sajtu za elektronske knjige i štampu. U pitanju je interesantan i zgodan program koji omogućava čitanje elektornskih sadržaja preko FBReader-a. Postoji nekoliko kolor tema, pri čemu možete menjati režim prikaza slika kao i noćni i dnevni režim.

Zinio. U pitanju je program koji je namenjen kupovini i čitanju magazina. U mom primerku uređaja je bila instalirana starija verzija koja nije radila kada je u pitanju logovanje. Preuzeo sam novu verziju koja je radila savršeno. Cena magazina u okviru ove aplikacije je uporediva sa papirnim izdanjima.

PressReader. U pitanju je zgodan program za čitanje novina. Za mesečnu pretplatu, pri čemu možete odabrati nekoliko opcija, možete preuzimati magazine i novine i čitati ih na ekranu uređaja. Lista publikacija je ogromna pa se za svakoga može naći po nešto. Dostupan je probni režim koji nudi preuzimanje 7 besplatnih primeraka novina.

Menadžer fajlova Uređaj poseduje jednostavan, ali efektivan menadžer fajlova koji nudi klasične opcije.

Diktafon. Najjednostavniji snimač sa mogućnošću slanja snimaka elektronskom poštom, preko WiFi i slično.

MiniDiary. Aplikacija za vođenje dnevnika. Možete da dodajete slike i fotografije iz galerije.

Beleške. Jednostatavn softver za pisanje kratkih beleški.

Takođe, uređaj poseduje i Samsung App (nešto nalik na Android Market) u okviru kojeg su dostupni brojni kompanijini vlasnički programi SocialHub, MusicHub.

Za čitanje office dokumenata tu je Polaris Office.

Kvalitet komunikacije, jačina zvučnika

Kvalitet prijema kod ovog uređaja je dobar iako se u nekim situacijama javlja utisak kao da je u pitanju gubitak mreže. Moguće je da je u pitnaju ipak bio problem sa pokrivenosti mreže mobilnog operatera. Jačina zvučnika je prosečna, pri čemu na bučnim mestima ona nije dovoljna. Zvučnik kojim se oglašavaju melodije zvona je iznad proseka tako da se neće dogoditi da propustite poziv. Ukoliko instalirate neku zanimljivu melodiju zvona definitivno ćete je čuti, čak i ukoliko se recimo nalazite u podzemnoj železnici.

Vibracija je relativno slaba tako da se u određenim situacijama dogodilo da je nisam osetio, naročito ukoliko je telefon stajao u nekom komadu odeće. Za korisnike koji nisu navikli da koriste kllizače na ekranu za odgovaranje na i odbijanje poziva, Galaxy R ima opciju da podesite ton pritiskom tastera za javljanje ispod ekrana i okonča poziv pritiskom tastera za isključivanje.

Konkurenti

Ovaj modoel ima nekoliko konkurenata na segmentu tržišta koje uključje interesantne, funkcionalne i skupe aparate. Pokušaću da kassije izvedem listu konkurenata sa opisom prednosti i mana kupovine svakog od uređaja. Međutim, za sada ću se ograničiti da ukažem samo na neke detalje.

Zaključak

Pre svega ovaj model će se na legalnom tržištu prodavati po istoj ceni po kojoj se prodaje i Samsung SGS II. Na ovaj način, Galaxy R se nikako ne uklapa u liniju proizvoda kompanije. On je isuviše skup za set karakteristika koji nudi. Ukoliko razmatrate kupovinu veoma funckionalnog uređaja i spremni ste da za Android uređaj izdvojite toliku sumu novca, onda ćete se svakako odlučiti da kupite glavni proizvod kao što je SGS II, a ne Galaxy R.

Kao rezultat ove činjenice situacija sa ovim smart telefonom je dosta čudna. Sa jedne strane on je u svim aspektima dobar i kvalitetan uređaj sa dobirm performansama, ekranom, dobrim kvalitetom izrade, dobrom kamerom i setom prethodno instaliranih programa. Sa druge strane glavni problem ovog uređaja je njegova cena. On košta isto koliko i glavni model kompanije, poseduje 5MP kameru i realno je slabije rešenje u odnosu na SGS II.

Ovaj model je na neki način žrtva različitog pozicioniranja u okviru kompanije Samsung. Ukoliko bi bio podvrgnut ozbiljnoj redukciji cene od neki 20% onda bi svakako bio veoma dobra ponuda. Postoji mogućnost da će ovaj model da zabeleži veliku prodaju na crnom tržištu, obzirom da je ove cena upravo tih 20% niža.

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: plastika, metal, ekran prekriven Gorilla staklom
  • Operativni sistem: Android 2.3, vlasnički interfejs kompanije Samsung TouchWiz 4.0
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procesor: Dual 1 GHz platform NVIDIA Tegra2
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 2 GB modul + 8 GB + slot microSD kartice (do 32 GB)
  • Interfejsi: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 3.0 (A2DP), microUSB port (USB 3.0b podržava HDMI, USB-Host) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak slušalica, DLNA
  • Ekran: kapacitivni, scLCD 4.2" sa WVGA rezolucijom (800x480), automatsko podešavanje pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 5 MP sa autofokusom, video snimanje u 720p, LED blic, 1.3MP kamera sa prednje strane za video pozive
  • Navigacija: GPS (podržava A-GPS)
  • Dodatne karakteristike: FM radio, kapaciteta
  • Dimenzije: 125 x 66 x 9,5 mm
  • Težina: 135 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024