Xperia mini ST15i 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson Xperia mini ST15i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson Xperia mini ST15i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson Xperia mini ST15i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Sony Ericsson Xperia Mini (ST15i)

Fotografije modela Sony Ericsson Xperia Mini

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • MicroSD kartica kapaciteta 2 GB
  • Adapter jendosmerne struje sa USB priključkom
  • Žične slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicionirnaje

U toku prošle godine kompanija Sony Ericsson predstavila je nekoliko novih smart telefona, to su: X8, X10 Mini i X10 Mini Pro. Modeli su imali odlične performanse i atraktivan izgled. I danas izgledaju zanimljivo, a i cena je prihvatljivija. Međutim, vremenom svaki aparat zastari i potrebno mu je unapređivanje. U leto 2011. godine videli smo update Xperia linije predstavljanjem Mini i Mini Pro. Oba aparata bazirana su na najnovijoj verziji Android-a, odlikuje ih moćni Qualcom procesor, imaju 512MB RAM-a i opremljeni su kamerama koje imaju mogućnost snimanja HD video sadržaja visokog kvaliteta sa stereo zvukom.

Dizajn, veličina i kontrole

Dizajneri Sony Ericsson aparata, koji su kao osnovu koristili izgled X10 mini, nisu želeli da eksperimentišu sa ST15i, pa su uklonili samo tri tastera sa prednje strane i dodali dva tastera osetljiva na dodir kao i jedan mehanički. Oblik kućišta telefona ostao je isti: blago zaobljen sa strana i blago povijen prema ekranu. Međutim, celokupni izgled mnogo je elegantniji nego što je to slučaj sa X10 mini. Treba naglasiti da linija 2011 nikako nije povezana sa „Human Curvature“ konceptom.

Smart telefon dostupan je u dve boje: beloj i crnoj. U prvom slučaju ivice aparata odlikuje sjajna bela plastika, dok su u drugoj varijanti vidljive sjajne ivice i poklopac sa zadnje strane koji je izrađen od plastike meke na dodir. Osim toga, zasebno će se prodavati dva uklonjiva zadnja panela u plavoj i crvenoj boji.

Sa ciljem testiranja kvaliteta izrade nekoliko puta u toku dana u roku od jedne nedelje sam uklanjao poklopac baterije uređaja. Škriputavih zvukova nije bilo, ali se pojavio malo veći zazor od normalnog.

Sa prednje strane nalaze senzori osvetljenja i blizine, zvučnik, dva tastera osetljiva na dodir „Back“ i „Menu“ kao i mehanički taster „Home“, koji je blago izdignut u odnosu na kućište, a dovoljan je lagani pritisak na taster. Jačina zvuka koju zvučnik obezbeđuje veoma je dobra kao i boja zvuka.

Sa desne strane nalaze se taster za kontrolu jačine zvuka kao i taster za aktivaciju kamere koji se nalazi sa leve strane. Pored toga, tu su još i 3.5mm priključak, microUSB sa poklopcem, mikrofon i otvor za provlačenje trake za nošenje telefona koji se nalazi sa donje strane – sa gornje strane nalazi se drugi mikrofon (obezbeđeni su redukcija šuma tokom razgovora i snimanje stereo zvuka) kao i okrugao i gotovo uronjen u kućište on/off taster koji istovremeno obavlja funkciju zaključavanja telefona. Prilikom punjenja baterije indikator svetli crvenom bojom, propušteni događaj svetli zelenim indikatorom koji je jedva primetan. Sočiva kamere, LED blic i zvučnik nalaze se sa zadnje strane.

Prostor za SIM i memorijsku karticu nalazi se ispod baterije tako da SIM kartica ne može da se izvadi bez uklanjanja baterije.

Izgled modela Sony Ericsson Xperia Mini (levo) Sony Ericsson MIX:

Izgled modela Sony Ericsson Xperia Mini (levo) Samsung i9000:

Izgled modela Sony Ericsson Xperia Mini (levo) Sony Ericsson Play:

Ekran

Aparat odlikuje ekran dijagonale 3’’ (64 x 43mm), rezolucije minimalne za Android – 320 x 480 piksela, TFT-LCD ekran koji ima mogućnost prikazivanja 16.78 miliona nijansi boja, kao i podrška za istovremeni dodir do četiri tastera.

Xperia Mini odlikuje i Mobile Bravia Engine koji je pozajmljen iz TV Sony. U teoriji, ovaj dodatak trebao bi da poveća kontrast, osvetljenje i zasićenje boja. Međutim, ove promene gotovo su neprimetne za oko.

Uglovi vidljivosti su odlični, ali već pod malim uglom osvetljenje se blago smanjuje. Tu je i senzor blizine koji odlično reaguje. Za regulisanje osvetljenja ekrana zadužen je senzor osvetljenja koji se može manuelno podešavati.

Takođe, ovaj model poseduje ugrđaeni akcelerometar, kompans senzor linearne akceleraicje i G senzor.

Baterija

Uređaj karakteriše Li-Pol baterija kapaciteta 1200mAh oznake EP-500. Proizvođač tvrdi da ova baterija omogućava do 4.5 sati razgovora odnosno 340 sati rada u režimu mirovanja.

Tokom testiranja dobijeni su sledeći rezultati: u režimu mirovanja smart telefon izdržao je gotovo nedelju dana, odnosno 13 sati reprodukcije muzike uz maksimalno pojačani ton (uz korišćenje slušalica) kao i do 3.5 sata reprodukcije HD video sadržaja pri automatskom pozadinskom osvetljenju.

U proseku 15 – 20 minuta razgovora dnevno, jedan sat snimanja fotografija i video sadržaja, preslušavanja muzike, četiri sata korišćenja Wi-Fi (Twitter i Skype) kao i dva sata gledanja filmova isprazne bateriju za približno 10 sati. Ukoliko ovo uporedimo sa rezultatima postignutim sa Xperia Mini Pro, rezultat je 20 – 30% manje snage.

Preko USB porta računara za potpuno punjenje baterije su potrebna dva časa, a sa punjačem jedan sat.

Komunikacija

Smart telefon podržava 2G (GSM 850/900/1800/1900) i 3G mreže (HSDPA 900/2100). Brzine su GPRS do 86 Kbps, EDGE do 237Kbps, HSDPA i HSUPPa 7.2 Mbps i 5.76Mbps, respektivno.

Dostupa ne je Wi standard 802.11 b/g/n. Uređaj se može koristiti kao Wi-Fi pristupna tačka za druge uređaje. Pored toga, ovaj smart telefon pruža podršku za DLNA standard bežične komunikacije.

Za prenos glasa i podataka može se koristiti Bluetooth 2.1 sa A2DP.

Brzina USB 2.0 standarda sa prenos podataka na internu memoriju je 4.5MB/s a za čitanje do 16MB/s.

Memorija, memorijska kartica

U okviru modela Sony Ericsson MINI, kao i u okviru cele XPeria linije je instalirnao 512MB memorije. Za većinu primena, ovo je dovoljna količina memorije. Uređaj poseduje 280MB interne memorije koja je dostupna korisniku a prodajno pakovanje sadrži karticu kapaciteta 2GB. Kartice možete menjati bez isključivanja telefona. Telefon podržava kartice kapaciteta do 32GB.

Kamera

Xperia Mini poseduje 5MP kameru sa automatskim fokusom kao i LED pozadinsko osvetljenje. Maksimalna rezolucija fotografije je 2592 x 1944 piksela, video klipovi se snimaju u 1280 x 720 piksela rezoluciji pri 30 fps. Kvalitet fotografija nešto je bolji nego kod modela Xperia Mini Pro: boje su prirodnije i AE bolje radi. Brzina rada okidača je veća, a kvalitet video snimaka je kao kod modela Ray.

Kod modela ST15i ne postoji kamera sa prednje strane za razliku od Pro verzije, obzirom da je model Mini više namnejen pozivanju i razgovorima.

Da biste aktivirali kameru morate kliknuti na tastera bočne strane uređaja. Ovaj taster ima dve pozicije: fokusuranje (klik do pola) i snimanje (klik fo kraja).

Uređaj poseduje klasični blic koji je funkcionalan na daljinama od 1.5 do 2m.

Interfejs kamere za snimanje fotografija levo - režim snimanja fotografija ( normal, prepoznavaje, osmeh), rezolucija (2MP, 3MP, 5MP), opsije snimanja (portrait, landscape, sports, etc.) i blic. Sa desne strane imamo galeriju a u centru je prebacivanje između režima fotografisanja i snimanja videa.

Podešavanja kamere

  • Tajmer, stabilizator (on / off).
  • Režim fokusa (single, multiple, macro, face recognition, infinity, fokus)
  • Uravnoteženje belog
  • Geografsko označavanje
  • Zvuk pri okidanju
  • Merenje (centar, srednji nivo, tačka).

Interfejs video režima_ levo - režimi snimanja (portrait, night mode, sports, landscape, etc.), veličina videa (MMS, QVGA, VGA, FWVGA, HD720p), ekspozicija, fokus (single, face detection, infinity) osvetljenje (on / off.).

Podešavanja video režima:

  • Ekspozicija
  • Uravnoteženje belog
  • Merenje (centar, srednji nivo, tačka)
  • Tajmer
  • Stabilizator (on / off).
  • Mikrofon
  • Zvuk okidača.

Galerija:

Iz foto fajlova možete dobiti detaljan EXIF opis:

Karakterisitke video:

  • Format: MP4
  • Video: AVC, 6000 Kbps / sec
  • Rezolucija: 1280 x 720, 30 f / s
  • Zvuk: AAC, 128 kbit / s
  • Kanali: 2 kanali, 48.0 KHz

Uzorci:

Sample video:

Performanse

Xperia Mini poseduje isti čipset i procesor Snapdragon Qualcomm MSM8255 Scorpion sa 1GHz kao i Sony Ericsson Arc, Ray, Mini Pro. Ovaj proscesor odlikuje Snapdragon S2, ARMv7 arhitektura, CMOS tehnologija i 45 nm proces izrade. Za grafiku zadužen je Adreno 205.

Tokom testiranja nije bilo većih problema sa performansama, primećeni su i brz rad i blagi zaostatak. To je razumljivo budući da slični modeli sa istim procesorom odlikuje i ekran veće rezolucije.

Specifikacije:

Izvršeni testovi:

Quadrant Standart

Antutu Benchmark

SmartBench

Nenamark 2

Softverska platforma

Xperia ST15i smart telefon pokreće Google Android 2.3.3 operativni sistem, što je u ovom momentu potpuno nebitno budući da će upgrade na 2.3.4 verziju biti uskoro obezbeđen.

Navigacija

Snapdragon S2, između ostalog poseduje GPS modul baziran na gpsOne Gen8. Vreme pokretanja iz „hladnog“ starta iznosi manje od jedne minute, dok je za aktiviranje u toku rada potrebno manje od deset sekundi. Potrebno je navići se na korišćenje „Maps“.

Korisnički interfejs i meni

Za otključavanje ekrana potrebno je pritisnuti taster „Home“ a zatim preći prstom sa leve na desnu stranu preko slike zamka. Početni ekran novog interfejsa podrazumeva „četiri ugla“, a u svakom od njih može se smestiti od četiri oznake. Možete ih prevlačiti iz menija ili desktopa. Za brisanje određene oznake potrebno je prevući je do korpe za otpatke. Svakom uglu može se dodeliti bilo koja prečica, čime se kreira veliki broj kopija. Ukupasn broj virtuelnih desktopa je 5 i on se ne može povećati.

Meni čini 12 ikona u okviru 4 x 3 matrice. Sa donje desne strane nalazi se taster na koji kada se klikne aktivira se režim rada u okviru kojeg je moguće pomerati oznake sa jednog na drugo mesto ili pomerati aplikacije. Ostatak interfejsa sličan je prethodnim modelima. Sortiranje je moguće abecednim redom, na osnovu najčešće korišćenih programa, prema datumu instaliranja ili sopstvenim načinom.

Smatram da je sistem četiri ugla savršeno rešenje za korisnički interfejs obzirom na relativno malu dijagonalu ekrana za ovakav uređaj.

Pozivanje

Klikom na ikonu „Phone“ vrši se pozivanje. Taster je veliki i jednostavan za upotrebu ali kada je u pitanju unos koji je među uskladištenim kontaktima, ovi brojevi se ne prikazuju. Prilikom dolaznog poziva na ekranu se prikazuje fotografija i ime pozivaoca. Tokom razgovora moguće je uključiti zvučnik. Za dodavanje novog kontakta potrebno je kliknuti na ikonu sa gornje, desne strane. Za svaki unos prikazuju se sledeće informacije:

  • Photo
  • Name
  • Name
  • Phone
  • E-mail
  • Ringing signal
  • Other

U odeljku za pozivanje prikazuju se ime pozivaoca, broj telefona, datum i tip poziva (dolazni, odlazni, propušteni).

Poruke

Za unos teksta koristi se standardna Android tastatura koja se kod ovog modela naziva „International“. Dostupna su dva tipa tastatura: kompletna i standardna. Korisnik, međutim, može instalirati bilo koju preuzetu sa Market-a.

Morate imati u vidu da kada kupite ovaj model morate žrtvovati pogodnost unosa teksta.

Aplikacije

Timescape.

Alarm.

E-mail.

Market.

Facebook.

Kalendar.

Mape.

Gmail.

Navigacija.

Adobe Reader.

Adresar.

Geografska širina.

Kalkulator.

TrackID. Pomaže da pronađete izvođača i naziv numere na osnovu kratkog dela pesme. .

Muzika i video. Omogućava da pristupite muzici i video klipovima vaših prijatleja na Facebooku.

Vesti i vremenska prognoza.

NeoReader. U pitnaju je univerzalna aplikacija za čitanje barkodova koja pretvara kameru vašeg mobilnog telefona u skener bar kodova i pristup mobilnim sadržajima preko weba.

Praćenje podataka. Progra m program nadgleda transfer podataka između telefona i GPRS/3G mreže.

Preuzimanje aplikacija. Najpopularnije aplikacije za Sony Ericsson telefone.

Igre za preuzimanje. Opcija za preuzmanje igara.

OfficeSuit. Reč je o alatu za pregled Office dokumenata za Android. Omogućava da otvorite sledeće formate:DOC, DOCX, TXT, XLS, XLSX, CSV, PPT, PPTX, PPS, PPSX i PDF-fajlove.

Xperia Hot Shots. Specijalna aplikacija koja prati igre šest poznatih igračica tenisa koje će postati heroine reality šoua. Promotivni video:

Update center. Aplikacija za ažuriranje softvera.

Connected. Sa ovom aplikacijom moguće je reprodukovati sadržaje sa telefona na povezanim BRAVIA televizorima ili igračkoj PS3 konzoli.

WisePilot. Navigaciona aplikacija.

Touchnote. Slanje kartica bilo gde po svetu.

Games by Popcap.

Pretraga ekstenzija.

Manager LiveWare. Omogućava da pokrenete aplikacije kada povežete slušalice ili naponski kabl.

Web browser

Aparat odlikuje i standardni pretraživač koji radi prilično brzo, podržava flash animacije i višestruki dodir. Međutim, nije prikladno surfovati internetom korišćenjem ovako malog ekrana, kao što je to slučaj kod modela Sony Ericsson Arc.

Multimedia

Muzički plejer

Kada se pokrene ekran prikazuje album art, tri tastera za kontrolu plejera (Forwared, Backward i Play/Pause). U okviru podešavanja postoji deset unapred određenih ekvilajzera (Normal, Classical, Dance, Flat sounding, Folk, Heavy Metal, Hip-Hop, Jazz, Pop i Rock).

Jačina zvučnika je veoma dobra (kao i kod svih najnovijih Sony Ericsson modela), zvuk je veoma jasan i čist. U okviru opštih audio podešavanja prisutna je opcija xLOUD. Ova opcija omogućava povećanje jačine zvuka za 30 – 40%. Međutim, kod modela Xperia Mini slabo je primetna razlika između omogućene i onemogućene ove karakteristike.

Kvalitet zvuka preko slušalica je savršen, ali su neke frekvencije suviše visoke. Inače, obezbeđene slušalice nisu toliko loše koliko zvuče ali će ih ljubitelji muzike sigurno zameniti nekim drugim. Taster služi za primanje poziva, zamenu numere ili pauziranje.

FM-radio

Ima opseg od 85 - 108 MHz. Podržava RDS. Podešavanja uključuju samo mogućnost slušanja preko zvučnika kao i traženje rado stanica. Osetljivost prijemnika je dobra, jačina zvuka u slušalicama je visoka.

Video plejer

Po podrazumevanom podešavanju, plejer ima mogućnost reprodukcije MP4 i 3GP fajlova. Kada, na primer, instalirate Dice Player, veliki broj podržanih tipova fajlova proširuje se na MKV, AVI, H264, DivX i XviD. Maksimalna rezolucija je do 720p.

Zaključak

Zaključak je jednostavan: zameniti Sony Ericsson X10 mini odličnim naslednikom – Xperia Mini, koji odlikuje gotovo identična veličina i težina, a u tehničkom smislu postao je mnogo moćniji. Direktnih konkurentskih modela nema usled optimalne kompaktnosti, a može se reći da je cena ovog aparata u potpunosti opravdana.

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: sjajna plastika + mineralno staklo preko ekrana
  • OS: Google Android 2.3.3
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procesor: Single Core, 1 GHz, Qualcomm MSM8255
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 320 MB, memorijska kartica kapaciteta 2 GB
  • Interfejsi: Wi-Fi (b/g/n/), Bluetooth 2.1 (A2DP), microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, SuperLCD 3", rezolucije 320x480 piksela
  • Kamera: 5 sa autofoksuom; video se snima u rezoluciji 720p, LED-blic
  • Navigacija: GPS (gpsOne Gen8)
  • Dodaci: akcelerometar, senzor blizine, FM radio
  • Baterija: ukloniva Li-Polymer kapaciteta 1200 mAh
  • Dimenzije: 88 x 52 x 16 mm
  • Težina: 99 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024