S8600 Wave 3 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung S8600 Wave 3
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung S8600 Wave 3. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung S8600 Wave 3 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

IFA 2011. Prvi pogled na Samsung Wave III: Novi Bada glavni model Samsunga.

Fotografije modela Samsung Wave III

Prodajno pakovanje:

  • Baterija
  • 1500 Li-Ion mAh baterija
  • USB kabl
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu
  • CD sa softverom

Pozicioniranje

Godinu dana nakon predstavljanja Wave Samsung stigao je Wave III. Treći vodeći model na Bada platformi (Samsung-ova platforma) može se bez problema smatrati drugim u liniji budući da je Wave II samo varijanta prvog telefona sa različitim veličinom ekrana koju karakteriše isti softver. Uprkos njegovom nazivu uređaj nije postao drugi vodeći model, već je viđen samo kao dopuna originalnog modela. U isto vreme Samsung je obraćao više pažnje na to da Android i Bada ne budu u središtu pažnje što je dovelo do toga da je veliki broj korisnika smatrao da se ne radi o novom modelu. Međutim, u realnosti to nije bio slučaj budući da je prodaja uređaja na Bada platformi bila dobra. Druga stvar je to što ovi uređaji nisu primetni kao oni bazirani na Android, iOS ili Symbian–u. Kada se uzme u obzir činjenica da je u pitanju nova platforma, cifre su zadovoljavajuće. Prema tome, možemo slobodno reći da će Bada nastaviti svoje postojanje analogno Android-u i njegovoj novoj ulozi koja mu je namenjena od strane kompanije Samsung. Uređaji bazirani na Bada imaju ekvivalente koje pokreće Android ali su prilično skuplji. To je cena želje da se bude deo ovog ekosistema. Nije nikakva tajna da se broj aplikacija za Android sve brže povećava. I dalje nema Skype niti sličnih programa za Bada niti su ovakvi planovi za budućnost jasni. Današnje pozicioniranje Bada je jednostavno. Ovi smart telefoni nemanjeni su onima kojima nisu potrebne dodatne karakteristike budući da oni planiraju da koriste samo one osnovne. Tu je takođe i grupa standardnih, svakodnevnih aplikacija: reprodukcija video sadržaja, pretraživač, muzika i drugi zabavni alati. To je neka vrsta univerzalnog rešenje koje privlači svojom pristupačnom cenom.

Wave model je gotovo 30% jeftiniji nego Galaxy S koji je izgledao veoma atraktivno. Razlika u ceni je opravdana usled slabijih performansi i odsustva dodatnog softvera. Uz predstavljanje Wave III suočeni smo sa činjenicom da je jaz između vodećih modela ostao isti. Kao i uvek postoje određene rezervacije. U proteklih godinu dana cena Galaxy S, vodećeg modela 2010, pala je za 50% što je ovaj model načinilo veoma atraktivnim. Uz karakteristike slične Wave III, ovaj model košta dosta manje. Procesor je nešto sporiji ali ekran je u istoj kategoriji. Da li vam je potreban isti procesor? Tu je i opcija Galaxy S Plus 2011 dostupna na određenim tržištima pod različitim nazivima. Pored toga, za razliku od originalnog aparata poseduje 1.4GHz procesor umesto 1GHz. Razlika nije primetna u većini aplikacija, ali vreme rada je značajno kraće. Cena je dosta niža nego za model Wave III. Popularnost Android Galaxy linije uticala je negativno na Bada vodeći model. Njegova cena nije optimalna i beleži gubitak u odnosu na prošlogodišnja rešenja. Jedina očigledna prednost je metalno kućište koje je osmišljeno na veoma zanimljiv način. Nema drugih prednosti. Što se tiče mana, tu je manji broj aplikacija u poređenju sa Android-om. Druga očigledna prednost jeste činjenica da je Bada kreiran kao ekvivalent Android-u, čak i zamišljen kao zamena za ove modele. Drugim rečima, Bada nema svoju vrednost i dizajniran je za one koji iz nekog razloga ne vole Android. Po mom mišljenju, broj potencijalnih kupaca Wave III biće daleko malobrojniji nego što je to bio slučaj sa prva dva modela zbog cene ali i zbog nepostojanja naprednih opcija. Ne možemo očekivati isti uspeh za Wave III. Sa druge strane, ovaj model odlikuju karakteristike koje su dostupne kod jeftinijih modela koje će biti atraktivnije. Većina novih odlika već je viđena kod Galaxy S2 modela i one su jednostavno prebačene na Bada (WiFi Kies, glasovno pozivanje, itd.).

Dizajn, dimenzije i kontrole

Prvo iznenađenje jesu dimenzije uređaja: 125.9 x 64.2 x 9.9mm. Težina je u skladu sa dimenzijama, 122 grama. Elegantnost inicijalnog modela (118 x 56 x 10.9mm i težina 102 grama) više nisu prisutni. Nemoguće je upoređivati ove telefone u smislu dimenzija.

Samsung Wave 3 vs Samsung Wave:

Ukoliko ignorišemo metalno kućište i dimenzije, uređaj je identična kopija Galaxy S modela. Stiče se utisak sa su oba telefona kreirana od istog inženjerskog tima. Kod modela Wave III ne postoji taster kamere, ali druge kontrole su iste kao kod modela Galaxy S. Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, dok se sa desne strane nalazi taster za zaključavanje ekrana. 3.5mm priključak za slušalice i microUSB priključak nalaze se sa donje strane (kod modela Galaxy ovi elementi se nalaze sa gornje strane, ali to nije obavezno).

Samsung Wave 3 vs Samsung Galaxy S:

Ispod ekrana vidimo frontalnu kameru za video pozive zajedno sa senzorom osvetljenja i ugrađenim elektronskim kompasom.

Za razliku od originalnog Wave, ovaj model nema hardverske zelene i crvene tastere što je veliki korak unazad. To je imalo i negativan uticaj na ergonomiju. Crveni taster dodeljen je zatvaranju aplikacija. Može se desiti da greškom prekinete aplikacije, što je prilično nezgodno. Centralni taster otvara menadžer aplikacija i vrši njihovu izmenu. Taster je hardverski i tu nema nikakvih dodatnih pitanja. Nameće se zaključak da je prikladnost upotrebe bespotrebno žrtvovana.

Zvučnik se nalazi sa zadnje strane a tu je i 5MP kamera sa blicem. Lokacija elemenata je slična kao kod modela Galaxy S, metalno kućište odlično izgleda i donekle podseća na staklo, a telefon odlikuje odličan kvalitet izrade i izdržljivost.

Ekran

U pitanju je isti ekran kao štopostoji kod modela Samsung galaxy S. Uređaj odlikuje Super AMOLED ekran kompanije Samsung. Njegova širina je 4', ima 800x480 piksela rezoluciju (WVGA) i omogućava prikazivanje do 16 miliona boja. Neki ljudi kažu da je ovaj ekran zastareo ali činjenica je da konkurenti nemaju da ponude ništa slično. Ekrani koje je kompanija Samsung predstavila na tržsu daleko ispred odstalih obzirom da je prošlo godinu ipo dana, ali da i dlaje nema ekrana koji mogu da budu konkurentni sa SuperAMOLED ekranima ni u jendom aspektu.

Ekran može da prikaže 16 tekstualnih i 3 servisne linije ali je moguće povećati ovaj broj do 24 linija prilikom čitanja poruke, u zavisnosti od veličine slova koja ste odabrali. Veličina slova može se podešavati putem kontrola za jačinu zvuka od velikih do malih. Ono što je bitno jeste da za razliku od većine ostalih ponuda ovaj telefon podržava i prikaz zaista velikih slova koji se mogu pročitati sa bilo koje razdaljine, što je veliki plus za uređaj.

Veliki plus je to što će ekran ostati čitljiv i pri izlaganju sunčevim zracima. Problem sa velikim matricama je što se ne ponašaju dobro u ovom aspektu.

Uređaj poseduje senzor pokreta koji omogućava da maksimizujete ekran i skrolujete liste slika koje gledate jednostavnim pomeranjem aparata.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1500mAh, koja prema proizvođaču može korisniku da obezbedi 5350 časova rada u režimu mirovanja, odnosno 14.5 sati razgovora. Prilikom testiranja baterija modela ovog telefona je pružila 2 dana rada uz jedan sat poziva, nekoliko poruka dnevno, veoma malo provere elektronske pošte i do tri časa slušanja muzike i provere elektronske pošte svaka dva časa (preko EDGE i WiFi tehnologija). Korisnici koji više vremena provode na Web-u će morari da se zadovolje sa jednim danom trajanja baterije telefona. Za potpuno punjenje baterije telefona je potrebno oko 2 sata.

Nekonvertovana video reprodukcija je moguća u trajanju od 5.5 časova i 34 časova reprodukcije zvuka.

USB, Bluetooth, povezivanje

Bluetooth.Model podržava Bleutooth 3.0 verziju, ada vršite transfer fajlova na druge uređaje koristeći ovu tehnologiju omogućen je WiFi 802.11n što omogućava teorijsku brzinu prenosa od 24Mbps. Provera koja je uključila transfer fajla veličine 1GB sa jednog na drugi uređaj je pokazala maksimalnu brzinu od 12Mbps na rastojanju od 3 metra.

Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, SIM pristupa, A2DP. Rad sa slušalicama nije izazivao nikakve probleme.

USB povezivanje.U meniju možete da odaberete jedan od tri režima: Media Player, Mass Storage, Samsung Kits. Moete koristiti uređaj kao mobilnu pristupnu tačku. (WiFi Hotspot) ili koristiti USB povezivanje.

Dok se nalazi u USB Mass Stroage režimu, telefon se prikazuje na desktopu računara bez potrebe za instaliranjem dodatnih drivera, tako da je odmah nakon povezivanja spreman za rad. Brzina prenosa podataka na ovaj način je 25Mb/s.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost telefona zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno. Kada povežete telefon sa računarom preko USB porta, njegova baterija se automatski puni.

USB on the Go je takođe podržan i sa odgovarajućim konektorom možete povezati flash kartice ili druge eksterne drivere sa microUSB priključkom. U menadžeru fajlova možete pregledati i kopirati fajlove.

MicroUSB takođe radi sa MHL standardom, kada specijalni kabl može da poveže TV set i telefon preko HDMI interfejsa. U suštini ovaj standard uključuje povezivanje microUSB interfejsa sa HDMI. Rešenje izgleda bolje nego zasebni miniHDMI priključak na telu uređaja.

Za GSM mreže, telefon poseduje EDGE funkcionalnost klase 12.

Wi-Fi. Uređaj podržava standard 802.11 b/g/n, pri čemu je rad sličan kao kod Bluetooth modula. Možete uskladištiti podatke vezane za odabranu mrežu nakon čega se omogućava automatsko povezivanje sa njom. Dostupna je opcija podešavanja rutera jednim dodirom. Da biste to uradili potrebno je da pritisnete taster na ruteru kao i da aktivirate sličan taster u meniju uređaja (WPA Secure Easy Setup).

Wi-Fi Direct. Ovaj protokol bi trebalo da nasledi Bluetooth ili da bude konkurentan sa trećom verzijom (on takođe koristi WiFi n za transfer većih fajlova). U WiFi podešavanjima možete odabrati WiFi Direct i telefon će tražiti uređaje u svojoj okolini. Odaberite potrebne uređaje, aktivirajte konekciju i završili ste podešavanja. Sada u menadžeru fajlova možete videti fajlove sa drugog uređaja i vršiti njihov transfer. Alternatvno, pronađeni uređaji se mogu povezati sa vašim ruterom i i na njih slati uređaje iz vaše galerije ili drugih sekcija telefona. Suština je da uređaj mora podržavati WiFi Direct.

Kies via Wi-Fi. Motorola je bila prva kompanija koja je ponudila rad bez instaliranja ijednog softvera preko računara. Povežite telefon sa PC-jem preko WiFi konekcije i u pretraživaču možete videti različite sekcije telefona. Samsung je načinio još jedan korak napred i otvorio pristup svim sekcijama telefona. Unesite u pretraživač adresu obezbeđenu od strane telefona i možete lako raditi sa podacima i preuzimati sve preko PC-ja. Jednostavno i lako. Nikakav specijalni softver nije potreban. SMS se može napisati na računaru između ostalog.

Skladištenje i memorija

Telefon se isporučuje sa 4GB ugrađene memorije, dok je korisniku na raspolaganju oko 3GB memorije. Memorijska kartica se prikazuje kao posebna sekcija ali možete ih obe videti u isto vreme. Menadžer fajlova vam omogućava da kopirate fajlove sa i na memorijsku kartu. Prilikom testiranja nije bilo nikakvih problema pri radu sa microSD memorijskom karticom kapaciteta 32GB. Memorijska kartica se ne može menjati bez isključenja telefona.

Od 1GB sistemske memorije oko 800 MB je dostupno nakon inicijalnog pokretanja uređaja, što je dovoljno za sve aplikacije. Ovo je jedan od najboljih modela na tržištu po količini sistemske memorije koja je dostupna na tržištu.

Kamera

Telefon ima 5MP modul sa autofokusom i podšrkom video snimanja. Reprodukcija bija je unapređena a sada moćete odabrati tačke fokusiranja jednim dodirom ekrana. Telefon koristi hotrizontalni interfejs kamere i omogućava korisnku da sva podešavanja i izmene opcija vrši u jednostavnim dodirivanjem odgovarajućih tastera.

Video se može snimati u rezoluciji 1280x720 piksela.

CPU, Performanse, GLONASS

Telefon odlikuje moderni 1.4GHz procesor. Uzimajući u obzir činjenicu da je u pitanju prototip modela, performanse telefona će biti moguće utvrditi kada zvanična verzija bude objavljena.

Telefon odlikuje kombo GPS/GLONASS navigacioni čip. Ne postoji mogućnost testiranja GLONASS performansi zbog toga što prototip uređaja jednostavno nema odgovarajuća podešavanja niti aplikacije. Unapred instalirani Route 66 radi sa GPS na isti način kao i kod bilo kog drugog Samsung telefona.

Prvi utisci

Uzimajući u obzir njegovu cenu, ovaj model će zauzeti mali tržišni segment. Da ne postoje jeftinije Galaxy S varijante na tržištu, ovaj telefon bi imao neke šanse, ali se ne može porediti sa prošlogodišnjim vodećim modelom. Među plusevima ovog modela su kvalitet izrade kao i odličan ekran u poređenju sa ostalima na tržištu, iako nije dobar kao neki od najnovijih Samsung uređaja. Budućnost ovog telefona nije jasna zbog njegove cene i zbog pokušaja kopiranja prethodnog vodećeg modela koji je zabeležio veliki uspeh. Pretpostavlja se da je zamišljena kao alternativa Samsung Android modelima ali nije tako dobar po pitanju kvaliteta. Moja je preporuka da odaberete bilo koji od velikog broja dostupnih Android telefona umesto ovog modela. Ovaj telefon se na prvom mestu može shvatiti kao testiranje tehnologija ove kompanije koje se neće još dugo pojaviti u prodaji.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024