Xperia ray ST18i 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson Xperia ray ST18i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson Xperia ray ST18i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson Xperia ray ST18i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Sony Ericsson Xperia Ray

Fotografije modela Sony Ericsson Xperia Ray

Nakon ne tako uspešnog Sony Ericsson Xperia X10, kompanija je svoju šansu pronašla na Android tržištu: pojavila se prva linija Xperia mini/mini pro, a nakon toga X8 i Neo. Nijedan od ova dva smart telefona nije zabeležio do sada neviđeni uspeh, već samo prosečne rezultate zahvaljujući činjenici da su dizajn i cena modela bili veoma privlačni. Ono što je još važnije, oba uređaja su na početku prodaje imala relativno stabilan softver. Nakon vodećeg modela Sony Ericsson Xperia Arc, na tržištu se pojavio i ovaj model kada su već svi veliki igrači prodavali vrhunske smart telefone. Predstavljen u leto 2011. godine, Sony Ericsson Ray i update za Xperia mini – upravo je ono što je bilo potrebno ovom švedsko-japanskom brendu.

Ovaj put ćemo govoriti o smart telefonu Sony Ericsson Ray – novijoj verziji Arc, da tako kažemo. Lep i atraktivan aparat u kompaktnom kućištu sa odličnim multimedijalnim mogućnostima i adekvatnom cenom.

Dizajn, boja

Sony Ericsson može da radi mnogo toga. I dok će sigurno biti onih kojima će dizajn Ray modela zbog nekog razloga izgledati pogrešan, ružan ili nešto tako, ovaj model će u svakom slučaju biti okarakterisan kao neuspešan. Glavni razlog za to jeste činjenica da ne liči na većinu današnjih „robota“.

Na tržištu je dostupan u tri različite boje i to beloj, rozoj i crnoj. Sve boje su zagasite pa tako i roza boja nije napadna već neutralna. Odabir boja je uspešan budući da nema jakih tonova.

Materijali kućišta, kvalitet izrade

Aparat je izrađen od sjajne plastike. Sa leve i desne strane nalaze se tanki metalni umeci. Tokom mesec dana testiranja SE Ray nije izmenio svoj izgled, nije došlo do pojave ogrebotina ili bilo kojih drugih tragova uprkos tome što je nošen u džepu a ponekad i zajedno sa drugim stvarima. Na površini telefona vidljivi su otisci prstiju i prljavština. Aparat je izrađen od crne matirane plastike koja je meka na dodir.

Kvalitet izrade je odličan, osim jedne stvari: u testiranom uzorku postojao je mali jaz između kućišta i donjeg levog dela poklopca baterije. Ne uzimajući u obzir materijal od kog je izrađen, očigledno je da je metal slabo korišćen kod izrade ovog modela ili je upotreba sjajne plastike jednostavno interesantnija, kao što je to slučaj kod modela HTC. Međutim, ukoliko uporedimo dizajn SE Ray sa dizajnom najpopularnijih ponuda kompanija Samsung, LG i HTC, može se videti jednostavan šablon; SE ima svoj zanimljivi dizajn smart telefona i kompenzovaće jednostavnost materijala.

Dimenzije

Po pitanju veličine za Sony Ericsson Ray navodi se da je „dečji aparat“. Ovaj smart telefon veoma je tanak i uzak, ali i pored toga veoma je kompaktan.

  • Sony Ericsson Ray - 111 x 53 x 9,4 mm, 100 g
  • HTC Desire S - 115 x 59.8 x 11,6 mm, 130 g
  • Samsung Galaxy S2 - 125,3 x 66,1 x 8,5 mm, 116 g
  • Apple iPhone 4 - 115,2 x 58,6 x 9,3 mm, 127 g

Telefon se može nositi u džepu, bilo košulje ili pantalona. Tokom razgovora prisustvo telefona se gotovo i ne primeti, veoma je lagan i kao što je već navedeno, kompaktan. Prilikom korišćenja prvi put deluje malo neuobičajeno, ali kada se naviknete više nema nikakvih problema.

Kontrole

SE je kod ovog modela postepeno napustio ideju o postojanju hardverskih tastera ispod ekrana, što je veoma loše. SE Ray ima dva tastera osetljiva na dodir koji se nalazi ispod ekrana, „Back“ i „Meni“, i jedan hardverski taster – „Home“. Klikom na taster „Home“ aktivirate ekran, što je veoma zgodno – nema potrebe da svaki put tražite taster za uključivanje telefona koji se nalazi na samom vrhu, kao što to radi HTC, na primer.

Pored tastera „Home“ nalazi se polukružno osvetljenje koje svetli crvenom bojom prilikom povezivanja sa računarom ili punjenja, a zelenom bojom svetli kada je smart telefon u potpunosti napunjen. Ukoliko je aparat aktivan i koristite ga, svetleće belom bojom. Ukoliko ima propuštenih poziva – svetleće zelenom. Sama lokacija indikatora osvetljenja, po mom mišljenju, nalazi se na pogrešnom mestu, pozicija sa donje strane je mnogo bolja nego bočna pozicija, kako je kod modela SE Arc. Činjenica da je proizvođač iskoristio ovaj element da unapredi atraktivnost ovog modela, nažalost, poništila je njegovu originalnu svrhu. Postavljanje ovog indikatora sa gornje strane bilo bi mnogo praktičnije.

Sa desne strane uređaja nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka. Taster je prilično nezgodan za upotrebu: mali je, tanak, kratak i jedva primetnim hodom. Upotreba ovog tastera tokom razgovora veoma je teška, naročito kada su u pitanju desnoruke osobe. Na levoj gornjoj strani nalazi se microUSB priključak za punjenje i povezivanje sa računarom.

Na samom vrhu nalazi se taster za uključivanje telefona i 3.5mm priključak za slušalice. Sa donje strane nalazi se mikrofon i otvor za provlačenje trake za nošenje telefona, što je kod smart telefona veoma retko, mada za neke korisnike važnost ovog elementa nije splasnula tokom godina.

Sa prednje strane nalazi se VGA kamera, senzor blizine i senzor osvetljenosti. Ovaj poslednji senzor nije bio prisutan kod testirane verzije koja je nosila oznaku firmware-a 4.0.A.2.368 pa je bilo nemoguće manuelnim putem podesiti osvetljenje.

Prostor za SIM i memorijsku karticu nalazi se ispod baterije tako da SIM kartica ne može da se izvadi bez uklanjanja baterije. Neobična odluka koja danas gotovo nigde nije prisutna. Ukoliko koristite čitač kartica, da bi došli do podataka sa memorijske kartice morate prvo da isključite uređaj.

Ekran

Smart telefon koristi LCD kapacitivni ekran osetljiv na dodir. Dijagonala ekrana je 3.3’’, rezolucija je 854x480 (FWVGA), a ekran ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja. Fizičke dimenzije ekrana su 74x41 piksel,a pri čemu je ekran dosta razvučen i uzan. Kroz kombinaicju male fizičke veličine ekrana i visoke rezolucije SE Ray ima impresivnu vrednost piksela po inču od 297. Poređenja radi ovde vrednsoti kod modela HTC DEsire S su 252, kod HTC Sensation 256, a kod Apple iPhone 4 - 330.

Ekran odlikuje prosečno osvetljenje, pri direktnim sunčevim zracima informacije na ekranu ostaju čitljive. Reprodukcija boja na ekranu je zadovoljavajuća, boje su prirodne – belo izgleda belo dok je crno – crno. Ovo je veliki plus za ovog proizvođača, dok veliki minus SE Arc dobija zbog toga što nisu obezbeđeni maksimalni uglovi gledanja te prikaz na ekranu bledi.

Kao što je to slučaj sa vodećim modelom, Ray koristi vlasničku tehnologiju Mobile BRAVIA Engine. Kao i kod modela Arc, nema primetne razlike između slike na ekranu sa ovom opcijom omogućenom ili onemogućenom, niti tokom jednostavnog rada telefona ni tokom gledanja fotografija ili video sadržaja.

Ekran modela SE Arc pokriven je zaštitnom folijom. Ovaj film se veoma lako može izgrebati i isprljati, što je i logično. Ispod folije se nalazi zaštitno staklo, koje se ne može tako lako ogrebati. Lično preporučujem trenutno skidanje ove folije, u protivnom će za mesec dana ekran izgledati izgreban.

Rad sa uređajem

Ekran modela SE Ray je mali i ograničava upotrebljivost uređaja. Drugačije rečeno, to je smart telefon sa karakteristikama koje čine da SE Ray odaje utisak slabog telefona zbog male veličine ekrana.

Pre svega, unos teksta u okviru portrait režima korišćenjem standardne tastature na ekranu veoma je težak. Stalno dolazi do pritiskanja pogrešnog tastera budući da je veoma teško pogoditi željeni taster. U landscape orijentaciji ovaj proces je nešto bolji ali meni lično je i to bilo teško. Kada sam završio sa kucanjem poruke morao sam da se ohladim i smirim nerve jer bih u protivnom nakon nekoliko poruka udario Ray o zid. Ova situacija se može unaprediti ukoliko postavite alternativnu tastaturu kao što je HTC IME MOD. Tada kucanje postaje jednostavnije, naročito u landscape režimu. Međutim, nikako se ne postiže sve ono što nudi HVGA ekran.

Drugo, nije nimalo lako čitati informacije sa Web sajtova korišćenjem SE Ray aparata. Veličina slova na ekranu je toliko mala da će za svakoga ko pređe sa nekog aparata sa većim ekranom na SE Ray čitanje informacija biti veoma teško u prvo vreme. Na primer, ukoliko je neko koristio HTC HD2, a zatim pređe na SE Ray, sigurno je da će primetiti razliku.

Ponekad je veoma teško gledati Web sajtove sa navigacijom, veoma je teško koristiti menije i kontrole, a maksimalno zumiranje umara. Ukoliko ste navikli da koristite telefon za čest pristup Web sajtovima, onda SE Ray sigurno nije dobro rešenje za vas.

Kamera

Smart telefon poseduje 8MP kameru sa autofokusom i blicem. Sočivo kamere nalazi se sa zadnje strane kućišta, blago je uronjeno u površinu poklopca. Ispod i sa leve strane modula kamere nalazi se LED blic koji se može koristiti i kao baterija.

U režimu vizira ekran prikazuje osnovne informacija o fotografiji, kao što je broj snimaka, kao i podešavanje ikona za video sadržaje – moguće vreme snimanja sadržaja kao i ikone za podešavanje. Kada jedna od ikona otvori pop-up meni, dostupna je i mogućnost željenog podešavanja. Korišćenje interfejsa kamere je jednostavno.

Fotografije su dostupne u sledećim rezolucijama:

  • 8M - 3264x2448
  • 6 M - 3264x1836
  • 2 M - 1632x1224
  • 2 M (Wide)-1920x1080

Korisnik na raspolaganju takođe ima mogućnost podešavanja uravnoteženja belog, režima fotografisanja (landscape, noćni portret, i druge), moguće je menjati vrednost osvetljenja, odabrati zvuk okidača ili jednostavno ga isključiti. Tu je i stabilizacija slike, ali nema razlike između kvaliteta fotografija sa isključenim i uključenim stabilizatorom. Takođe možete odabrati i geografsko označavanje fotografijama. Režim fokusiranja se može odabrati među šest dostupnih :spot focus, macro, infinity, face detection, fokusiranje na ekran osetljiv na dodir i set tačaka.

Smart telefon odlikuje marko režim koji kada odaberete možete da snimate objekte sa male razdaljine od 7 – 8 cm. Kvalitet ovih fotografija je dobar.

Opcija za prepoznavanje teksta radi vrlo dobro. Od deset snimaka bila je samo jedna sa nejasnim tekstom.

Tu je i funkcija prepoznavanja osmeha koja nekad radi a nekad ne,

Kao i kod modela SE Arc, Brzina rada kamere je odlična. Po ovom parametru model ostavlja iza sebe i vrhunske odele kompanija Samsung i HTC. Kod svih drugih uređaja brzina rada kamere je manja. Govorim o brzini pokretanja kamere (vremena koje prođe izmedju klika na ikonu ili taster i pojavljivanja interfejsa sa slikom) i brzini snimanja, a zatim i snimanja snimka na SE Ray. Ove radnje se dešavaju gotovo trenutno.

Upravljanje kamerom nije jednostavno kao kod modela SE ARc obzirom da ovaj model nema hardverske tastere.

Kvalitet fotografija možete sami proceniti na niže datim primerima. Po mom mišljenju, među Android smart telefonima, Sony Ericsson Ray Arc su među vrhunskim aparatima po pitanju kvaliteta fotografija, uprkos nekim nedostacima. Ukoliko su Samsung i HTC vodeći proizvodi, onda SE Ray može da se pohvali vodećim mestom među uređajima namenjenim manje zahtevnim korisnicima.

Video

Video sadržaji se snimaju u mpeg4 ili 3gp (kodek mp4v ili h.264) pri prosečnoj brzini od 30fps. Za snimanje zvuka zadužen je kodek AAC.

Video snimanje je dostupno u sledećim rezolucijama:

  • HP 720p - 1280x720 piksela
  • FWVGA - 854x480 piksela
  • VGA - 640x480
  • QVGA - 320x240
  • MMS - 320x240

Podešavanja u video režimu odražavaju se i na fotografije. Od karakteristika dostupno je uključivanje/isključivanje zvuka i blica.

Ne postoji mogućnost manuelne izmene fokusa kod video sadržaja, već se slika automatski podešava i menja. Autofokus usporava SE Ray prilikom snimanja video sadržaja. Na primer, ukoliko se ukloni objekat u daljini i kamera se fokusira na to, a zatim se sočivo prebaci na neki drugi predmet u blizini, u proseku je potrebno četiri do šest sekundi da kamera izvrši refokusiranje, a u nekim situacijama kamera uopšte ne menja tačku fokusa. Skaliranje slike nije moguće tokom snimanja.

Primer video klipa (mp4, 67 mb)>>>

Trajanje baterije

Telefon koristi Li-Ion bateriju 1500mAh kapaciteta. Proizvođač tvrdi da može obezbediti naredna vremena trajanja baterije u okviru uređaja:

  • Vreme razgovora(2G): 6 časova i 50 minuta
  • Režim mirovanja (2G): 430 časova (18 dana)
  • Režim reprodukcije muzike: 36 časova

Prilikom testiranja SE Ray postignuti su sledeći rezultati: 40 – 60 minuta razgovora svaki dan, 10 – 15 SMS poruka, prilagođeni Gmail nalozi kao i MS Exchange omogoćeni push-mail, 1 – 2 sata interneta preko Wi-Fi ili 2G/3G. U ovom režimu uređaj je radio u proseku jedan radni dan, to jest, ukoliko ga napunim u 9 sati ujutru, sledeće punjenje je u ponoć. Ukoliko slušate muziku baterija će se isprazniti uveče oko 19 – 20 sati.

Ovaj smart telefon ima opciju uštede energije, radi na već poznatom principu koji je prisutan kod modela kompanija Samsung i HTC – možete odabrati različite module (bežični interfejs, tipove upozorenja, osvetljenje ekana, itd.) koje će program isključiti kada je baterija blizu ispražnjivanja.

Performanse

Smart telefon je izgrađen na Qualcomm QSD8255 platformi pri čemu je radni takt procesora 1GHz. Uređaj poseduje 512MB sistemske memorije i 300MB koliko je dostupno korisniku za korisničke aplikacije. Po pitanju platforme memorije ovaj model je kopija modela SE Arc. Nedostatak interne memorije za skladištenje softvera se može rešiti njegovim instalirnajem i na memorijsku karticu u prodajnom paketu je kartica kapaciteta 8GB.

Telefon ne poseduje dodatne kodeke za reprodukciju video sadržaja, pa je za reprodukciju video sadržaja u divx/xvid ili mkv formatu potrebno koristiti odgovarajuće plejere. Standardne mogućnosti reprodukcije video sadržaja ograničene su na Android platformu: wmv, mp4 i 3gp. Na ovom telefonu moguće je gledanje video sadržaja u 480 i 720p rezoluciji, reprodukcija klipova teče bez problema. Štaviše, ukoliko učitate 1080p video u odgovarajućem formatu, najbolje wmv, neće biti nikakvih problema. Ovde se, međutim, postavlja jedno pitanje – koja je svrha reprodukcije 1080p ili čak 720p video sadržaja preko aparata koji poseduje ekran 3.3’’?

Celokupna brzina rada SE Ray modela je odlična, nema nikakvih zastoja ili usporavanja, smart telefon ujednačeno radi čak i kada se otvori veliki broj programa.

Povezivanje

Smart telefon podržava GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (900/2100) mreže dok su EDGE i HSDPA takođe dostupni. Različiti komunikacioni moduli se mogu menjati u okviru menija podešavanja ili uz pomoć widgeta koji je dostupan kao standardni u okviru Android 2.3 ili vlasničkog widgeta kompanije. Kao i kod modela SE Arc veličina vidgeta za kontrolu interfejsa nije sjajna, ali ako pogledate model Arc kod modela Ray je nešto veća usled manje dijagonale ekrana, tako da situacija nije toliko loša.

Za PC sinhronizaciju telefon koristi microUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju i koji koristi USB 2.0 interfejs. Kada povežete smart telefon sa računarom možete da odaberete režim transfera podataka (vidite mikroSD karticu). Telefon poseduje ugrađeni Bluetooth 2.1 + EDR Podržani su svi važniji profili uključujui A2DP. Kvalitet zvuka kada lsušate muziku preko slušalica nije loš.

Wi-Fi (802.11b/g/n).Rad sa Wi-Fi modulom ne izaziva nikakve probleme. Smart telefon možete konfigurisati za Wi-Fi prenos u sleep režimu korišćenjem samo statičke IP adrese kada se povežete i dodajući sigurnosne sertifikate. Prilikom korišćenja Wi-Fi, smart telefon se gotovo ne zagreva uopšte.

Kao i kod bilo kog drugog uređaja baziranog na Android 2.2 i novijim verzijama, SE Ray se može koristiti kao Wi-Fi pristupna tačka za druge uređaje. Pored toga, ovaj smart telefon pruža podršku za DLNA standard bežične komunikacije.

Navigacija

Model Sony Ericsson Ray koristi Qualcomm-ov ugrađeni čip za svrhu navigacije preko GpsOne tehnologije. U našim testovima bilo je potrebno oko 30 sekundi da se uređaj poveže na odgovarajući satelit u slučaju da prethodno GPS modul nije bio povezan. Nakon inicijalnog povezivanja nije trebalo više od 5 do 15 sekundi (koristili smo GPS Status aplikaciju).

Za navigaciju se koriste dve aplikacije. Prva je Google Maps koja omogućava iscrtavanje ruta (bez glasovnog vođenja), pretragu za adresama prema nazivu ulica ili lokacijama. Druga je Google Navigation koju možete koristiti za artomatsku navigaciju rutama i glasovno navođenje.

Unos teksta

Kod modela SE Ray korišćena je vlasnička tastatura. U suštni ona liči na tastaturu koja je standarda u okviru Android operativnog sistema. Prebacivanje između različitih jezika se izvodi pritiskom tastera. Ukoliko je potrebno da sakrijete tastaturu dovoljno je da nekoliko sekundi zadržite levi taster ispod ekrana.

Softver

Smart telefon radi na Android 2.3 operativnm sistemu i koristi vlasnički korisnički interfejs ovog proizvođača koji bi se u najkraćem mogao opisati kao ukrštanje Android interfejsa kao i HTC Sense ili Samsung TouchWiz interfejsa. Od interesantnih karakteristika napomenuo bih panel sa četiti ikone u dnu ekrana koje se mogu menjati, brisati ili vraćati na mesto.

Korisnički interfejs aparata SE Ray gotovo je u potpunosti jednak sa interfejsom koji je implementiran u Arc model. Korisnički interfejs je daleko od idealnog. Na primer, ne postoji SmartDial funkcija, ali kada otvorite kontakte možete videti profil čoveka u pozadini. Osim toga, dostupan je TimeScape widget koji prikazuje poruke prijatelja na Twitter-u i Facebook-u. Ovaj widget je prilično neobičan, ima ograničene thumbnail-ove veoma lošeg kvaliteta i uvek se prikazuje pod nekim čudnim uglom. Zbog svega toga, i neobičnog načina prikaza slike, sam sistem zauzima centralnu poziciju. MediaScape kompanije nije prisutan kod ovog modela, izostavljen je kao i kod SE Arc. Za reprodukciju muzičkih sadržaja koristi se vlasnički plejer, za pregled fotografija – Standard Gallery Android.

Dok su ranije SE smart telefoni bili dobri po pitanju softvera, od toga je ostalo vrlo malo – u potpunosti su odbačeni njihovi neobični dodaci za sistem i ostavljen je klasični Android ili je praćen primer kompanije Huawei i instaliran korisnički interfejs. Pored toga što je SPB Shell 3D već obezbeđen od strane Huawei, postoji veliki broj drugih, kvalitenih interfejsa koji su dostupni i funkcionalni za Android, a čak donose i veći broj dodataka nego Sony Ericsson.

Konkurencija

Kao rivalski modeli ovom smart telefonu smatraju se gotovo svi modeli smart telefona koji pripadaju srednjoj klasi a bazirani su na Android-u. Sa druge strane, imajući u vidu dimenzije modela koje su korišćene i kod modela Arc, najveći konkurent SE Ray sigurno je HTC Desire S. Ovaj drugi model daleko je skuplji, ali i slabiji od SE Ray po pitanju kamere i dizajna. Međutim, kod modela HTC Desire S korišćeni su veoma zanimljivi materijali za izradu kućišta, poseduje Sense interfejs jednostavan za upotrebu, i ono što je najvažnije, sve je prilagođeno činjenici da je to smart telefon: kucanje teksta, pregled informacija preko interneta pa je uređaj zbog svog korisničkog interfejsa i velikih dimenzije, uključujući i ekran, veoma zgodan za upotrebu.

Zaključak

U toku testiranja ovog aparata u trajanju od mesec dana nisu primećeni nikakvi problemi sa kvalitetom komunikacija. Jačina zvona je visoka, a tu je i opcija koja omogućava dodatno pojačavanje jačine zvuka (xLoud). Jačina tona slušalice je na prosečnom nivou. Vibracija je slaba i često je nećete primetiti.

Kao neko ko često koristi telefone sa velikim ekranima, nikako ne mogu da budem objektivan zbog veličine ekrana koja nije po mom ukusu – ovom modelu jednostavno nedostaje veći ekran. Sa druge strane, sigurno postoje i oni korisnici koji čak i na malom ekranu mogu kucati duge poruke ili sedeti satima na internetu. Na kraju, sve je stvar navike.

Posle svega, ipak ne bih preporučio SE Ray kao Android smart telefon. Ukoliko, međutim, na prvom mestu tražite mali, simpatični telefon sa dobrim funkcijama i brzinom rada, u tom slučaju SE Ray Android smart telefon koji pripada srednjem opsegu gotovo da nema konkurenciju. Po pristupačnoj ceni ovaj aparat donosi luksuzni kvalitet slike na ekranu i odličnu kameru, baterija aparata može obezbediti čitav jedan dan upotrebe i poseduje sve odlike Android smart telefona.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024