A100 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon LG A100
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG A100. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG A100 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test LG A100 telefona

Fotografije modela LG A100

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija 950 mAh
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Uprkos tome što se pozicija južnokorejske kompanije LG na tržištu mobilnih telefona ne može opisati kao stabilna obzirom da ova kompanija još uvek nema toliko snažnu liniju proizvoda kao neke druge kompanija, ne može se ne pomenuti da je LG veoma predana da razvije modele koji će odgovarati svakom segmentu, ne zaboravljajući segment izuzetno jeftinih model. Na ovom segmentu kompanija ima dva do tri modela pri čemu je najjeftiniji model LG A100. Ovaj uređaj je na tržište stigao prošle godine, međutim on je i dalje prisutan na istom jer za razliku od glavnih smart telefon modela, i čak modela sa dugih segmenata tržišta, ovakvi modeli imaju dugačak životni ciklusa koji traje 2 do 3 godine.

Dizajn, veličina, kontrole

Uređaj je veoma jednostavan – klasičan telefon sa malim ekranom i tastaturom, koja se sastoji od zasebnih tastera. Nikakve interesantne karakteristike nisu primećene kada je reč o modelu A100, već je reč o klasično običnom jeftinom modelu.

Uređaj je u potpunosti napravljen od obične matirane plastike sa plastičnom prednjom stranom, dok je poklopac baterije napravljen jednostavno od teksturirane bele plastike. Takođe su dostupne opcije kod kojih LG A100 ima tamno sivi ili crveni poklopac baterije.

Dimenzije ovog modela su tipične za jeftine modele (106.5x45x14mm), dok je težina modela samo 65mm pri čemu on lako staje u bilo koji džep odeće. Ovaj model je savršen po pitanju izgleda zbog oblika i plastične teksture.

U gornjem kraju uređaja se nalazi baterija kao i otvor za provlačenje trake za nošenje uređaja oko vrata. Sa donje strane uređaja se ne nalazi ništa sem rupice mikrofona. Sa leve strane se nalazi poklopac microUSB konektora za punjenje i slušalice.

Za aktiviranje baterijske lampe potrebno je da pritisnete desni kraj navigacionog tastera, mada ona takođe može da bude omogućena i preko menija. Baterijska lampa nije toliko svetla, ali u nekim situacijama može da bude korisna za osvetljavanje kada unosite šifru na vratima.

Kvalitet izrade telefona ne izaziva potrebu za bilo kakvim žalbama sem jedne. Poklopac baterije neznatno se ističe van oboda uređaja, kada posmatrate uređaj sa prednje strane. Prvi put kada sam video ovo mislio sam da je reč o problemu samo kod jednog uređaja, ali sam posle video da je to tako kod svih modela.

Na površini uređaja ne ostaju tragovi prstiju, sem kada je reč o površini ekrana koja uvek prljava, što je jasno vidljivo. Poklopac baterije izgleda odlično kada je uređaj nov, ali nakon nekoliko meseci korišćenja uređaja situacija se menja, naročito kada je reč o uređaju sa belim poklopcem baterije.

Tastatura

Telefon karakteriše gotovo klasični blok hardverskih tastera. Tasteri su odvojeni, ovalnog oblika, izuzev kada je reč o tasterima grupisanim sa desne strane i levo od navigacionog tastera.

Tasteri imaju veoma dobar hod, pri čemu svaki pritisak tastera obezbeđuje zvuk koji ukazuje da ste pritisli taster.

Tastatura je osvetljena plavom bojom i po mom mišljenu to nije najbolji izbor obzirom da ova boja zamara i da bi bolje bilo da je tastatura osvetljena velom bojom. Izgled tastature je zadovoljavajući, dobro definisan sa ciframa odštampanim na velikim tasterima. Ovaj uređaj bez problema možete dati i osobama sa slabijim vidom i tastatura će odlično da odgovara i njima.

Navigacioni taster karakteriše podrazumevana akcija pritiskanja bočno (ne postoji pritisak centralnog tastera). Sve radnje koje se izvode navigacionim tasterima se mogu izvesti i preko menija. Moguće je promeniti prečice koje su dodate navigacionom tasteru.

Tastatura modela LG A100 mi se dopada ali ima dva nedostatka: mali fontovi za ćiriličnu tastaturu kao i plavo pozadinsko osvetljenje. Međutim, tasteri su veliki i ukoliko zapamtite pozicije slova na tasterima unos preko tastature će biti istinski zgodan i lagan čak i ne gledajući.

Ekran

Telefon poseduje kolor TFT ekran dužine dijagonale 1.5“. Fizičke dimenzije ekrana su 27x27mm, rezolucija je 128x128 piksela pri čemu ekran može da prikaže 64 miliona boja. Ekran bledi prilikom izlaganja sunčevim zracima i informacije postaju gotovo nemoguće za pročitati. Boje su veoma dobre, dok se jačina osvetljenosti može podesiti manuelno u opsegu od 40 do 100% sa korakom od 20%. Vreme osvetljenja ekrana je takođe moguće regulisati.

Uglovi vidljivosti ekrana su mali i pri povećanju ugla slika se krivi. Sveukupno reč je o veoma jednostavnom ekranu koji je tipičan za jeftine modele, mada mi nije jasna odluka da se implementira kolor ekran, obzirom da ekran ne podržava slike i u samom uređaju se ne nalazi nijedna. Mnogo bi bolje bilo da je instaliran monohromatski ekran, ali reč jeo odluci proizvođača.

Baterija

Model LG A100 koristi uklonivu Li-ion bateriju kapaciteta 950mAh. Za razliku od mnogih jeftinijih uređaja, baterija ovog modela je standardne veličine i može da se zameni baterijom modela Nokia oznake BL-5C kao i bilo kojom od njenih novih verzija. Na primer, možete odabrati i bateriju BL-5CB koja postoji u okviru modela Nokia 1280.

Pri pojedinačnom punjenju baterije uređaja ona radi prosečno 3 do 5 dana u zavisnosti od korišćenja uređaja. Ja sam prilikom testiranja ovog uređaja ga koristio kao sekundarni uređaj i retko razgovarao. U takvoj situaciji baterija uređaja je obezbedila 5 dana rada. ukoliko pak koristite telefon više, vreme trajanja baterije se smanjuje.

Ispod baterije je slot SIM kartice.

Kvalitet prenosa zvuka

Smatram da se prilikom recenziranja jeftinih uređaja o kvalitetu zvuka i jačini zvučnika treba govoriti u zasebnim odeljcima obzirom da su za jeftine telefone ovo krucijalne karakteristike i predstavljaju najvažnije elemente.

Jačina melodija zvona je neznatno iznad prosečne, pri čemu možete da odaberete polifone melodije zvona kojih je na raspolaganju pet. Nije moguće da unesete sopstvene melodije zvona. Za tekstualne poruke je moguće odabrati tri zvuka. Obzirom da se za melodije zvona i razgovor sa sagovornikom koristi isti zvučnik iznad ekrana, utišati ovaj zvučnik nije lako.

Vibracija je srandardna, ali ako držite telefon u džepu teško da ćete moći da osetite kada telefon zavibrira.

Kvalitet prenosa glasa sa ovim modelom nije sjajan. Sa jedne strane, ja sam tokom konverzacije veoma dobro čuo sagovornika, gotovo bez ikakve pozadinske buke ili drugih zvukova. Sa druge strane, sagovornici su navodili da su pored mene čuli dosta zvukova iz okoline. Na primer, ja sam od kuće razgovarao sa prijateljem u tišini, ali je on pored mog glasa takođe čuo i neke zvukove koji su zvučali kao da se nalazim na prometnoj ulici. Međutim, kvalitet zvuka pri razgovoru i jačina zvučnika od modela LG A100 su i dalje bolji nego kod modela Nokia 1280, čijim korišćenjem možete čuti sagovornika, ali i svu buku oko njega.

Meni

Telefon poseduje meni sa matricom od devet ikona, ali se neću truditi preterano da ih opisujem jer to nije važno za ovaj tekst.

Adresar je jednostavan – u memoriju telefona može da se uskladišti 300 kontakata pri čemu svakom od njih može da se dodele tri broja: mobilni, kućni i u kancelariji. Nije moguće kontaktu dodeliti melodiju zvona, slike ili druge detalje. Dnevnik poziva se može videti u jednoj listi, ali je moguće i zasebno videti listu dolaznih, dolaznih i propuštenih poziva.

Telefon ima kalendar u kojem možete uneti događaj, tri alarm časovnika, melodiju za upozorenje. Dostupna je jedna igra Space Ball.

Meni karakterišu uobičajene poruke, nova ikona za SMS poruke kao i za propuštene poruke.

U okviru ovog uređaja nisu obezbeđene multimedijalne funkcije, čak ni radio nije dostupan.

Zaključak

Generalno ovaj uređaj nije loš – solidno građen sa opet sa zgodnom tastaturom ukoliko ćete sa vremena na vreme poslati SMS poruku. Zvučnik je dobar a uz zadovoljavajući kvalitet prenosa glasa. Postoji međutim i nekoliko nedostataka. Kolor ekran je niskog kvaliteta, tu je i nedostatak čak i najjednostavnijeg FM radija, koji imaju i najslabiji konkurenti ili jeftiniji uređaji.

Ukoliko želite jednostavan uređaj LG A100 je dobra ponuda, ali isto tako postoje i druge slične ponude kompanija Nokia, Samsung i mnogih drugih proizvođača.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024