Xperia Arc S 2011
2011. godina
4.2" LCD, 61.7% body
1% S2, Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
RAM 1 GB, INT 1GB, EXT nema
1500 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Sony Ericsson Xperia Arc S LT18i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson Xperia Arc S LT18i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson Xperia Arc S LT18i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona Sony Ericsson Arc S (LT18i)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Punjač
  • USB-kab
  • Žične stereo slušalice
  • Garancija i uputstvo za upotebu

Pozicioniranje

Šta je potrebno da se produži „život“ relativnog dobrog uređaja koji je predstavljen pre godinu dana i koji se i dalje prodaje? Najlakši način jeste da se unaprede određene karakteristike i doda nova oznaka modelu. Upravo to je Sony Ericsson uradio sa svojim uspešnim Arc modelom: posle naziva dodao je oznaku „S“ i obezbedio overclock-ovani procesor Qualcomm MSM8255T. Pored toga, doneta je odluka i o izmeni boje. Sada je Sony Ericsson Xperia Arc S dostupan u beloj i pink boji, a tu je i univerzalna crna.

Imajući u vidu činjenicu da su testovi za SE Arc i Arc S već objavljeni te da su praktično isti, ovaj put neće biti dat opis za veliki broj stavki pa će više pažnje biti posvećeno testiranju starih i novog modela.

Dizajn, veličina i kontrole

Razumeti sam izgled koji je Xperia Arc a koji Xperia Arc S nije nimalo jednostavno. Jedini način prepoznavanja jeste boja zadnjeg poklopca. Na primer, prvi Arc odlikuje prelazak iz tamno srebrne u crnu boju, dok je drugi model u potpunosti crn. Pored toga, prethodni model nije imao kućište pink i bele boje. Tu se završavaju sve vizuelne razlike.

Ako otisci prstiju i manje ogrebotine nisu primetne kod aparata u beloj boji, onda su kod drugih boja izuzetno primetne. Kada se aparat pritisne u ruci primetna je pojava škriputavih zvukova, dok se za sam dizajn aparata mora reći da je ergonomski.

Sa prednje strane nalaze se senzori osvetljenja i blizine. Pored se nalazi zvučnik. Jačina zvuka je veoma dobra, a sagovornika ćete čuti jasno i glasno. Nažalost, u okviru nove verzije nema frontalne kamere, iako bi bilo idealno da je tu. Ekran je zaštićen mineralnim staklom. Sa donje strane nalaze se tri tastera: „Back“, „Home“ i „Menu“. Dovoljan je blagi pritisak na njih, hod je plitak.

Sa leve strane nalazi se standardni 3.5mm audio priključak, dok se sa desne strane nalazi taster za kontrolu jačine zvuka, microUSB i indikator propuštenih poziva kao i mali taster za aktivaciju kamere. Iskreno govoreći, upotreba je nezgodna zbog same lokacije – nalazi se na samoj donjoj ivici. Sa donje strane nalazi se mikrofon i otvor za provlačenje trake – gotovo uronjen on/off taster kao i microHDMI konektor sa poklopcem.

Zvučnik, sočivo kamere i LED blic, te dodatni mikrofon su smešteni za zadnje strane.

Samsung Omnia W i Sony Ericsson Arc S (desno):

Samsung Ace i Sony Ericsson Arc S (desno):

HTC Mozart i Sony Ericsson Arc S (levo):

Samsung i9000 i Sony Ericsson Arc S (levo):

Ekran

Veličina ekrana je 4.2" (fizička veličina je 93x52mm), dok je rezolucija 480x854 piksela (gustina 233 piksela po kvadratnom inču). OVaj ekran koristi tehnologiju koja ne dozvoljava postojanje vazduha u međuprostoru između matrice (LED pozadinski osvetljenog LCD-a) i zaštitnog stakla. Osetljivost kapacitivnog ekrana je visoka.

Uglovi vidljivosti su mali, pod određenim uglom slika gubi kontrast. Renderovanje boja pod pravim uglom daje odličnu sliku i bogate boje, slično kao kod „Mobile BRAVIA Engine“. U svakom slučaju, daleko je inferioriniji u odnosu na Super AMOLED Plus matricu, pa čak i Super AMOLED.

Ukratko, sve karakteristike i opcije erkana su uporedive sa onima koje postoje kod modela SE Xperia Arc.

Upoređivanje ekrana Samsung Galaxy Note (SuperAMOLED) (levo), Sony Ericsson Arc (LCD sa LED pozadinskim osvetljenjem), Samsung Galaxy S (SuperAMOLED), Samsung Omnia W (SuperAMOLED), HTC Mozart (S-LCD), Samsung Ace (TFT-LCD), Nokia 700* (CleareBlack AMOLED) (desno):

Osvetljenje ekrana Nokia 700 i maksimalno osvetljenje više je nego na fotografiji usled činjenice da su fotografije snimane u mraku te da je senzor osvetljenosti blago zagušio pozadinsko osvetljenje ekrana.

Baterija

Telefon koristi istu Li-Ion bateriju kapaciteta 1500mAh BA750 kao modela Xperia Arc. Proizvođač tvrdi da može obezbediti do 7.5 sati razgovora (GSM) (kod originalno Arc mdoela to je bilo 7 časova) i do 460 sati u režimu mirovanja (430 kod originalnog Arc). Kada je reč o kontinualnoj reprodukciji muzike proizvođač tvrdi da je reč o 37 časova odnosno 30 kod originalnog modela. Generalno, razlike nisu velike.

Sa ciljem testiranja trajanja baterije koristio sam specijalnu aplikaciju Antutu Tester. Rezltati su interesantni. Jedinica je ostvarila 494 poena, više od modela Samsung Galaxy SL, Galaxy S2 and LG Optimus 2X.

Test rezultati za Sony Ericsson Arc – 515 poena, uz onemogućen Wi-Fi. To znači da Arc i Arc S ili imaju iste rezultate ili je Arc S nešto ekonomičniji po pitanju potrošnje energije.

Prilikom praktične upotrebe dobijeni su sledeći podaci: u režimu mirovanja smart telefon je radio oko nedelju dana i 20 sati prilikom reprodukovanja muzike pri maksimalno jakom ozvučenju (preko slušalica) i do 5 sati prilikom reprodukovanja HD video sadržaja sa automatskim osvetljenjem. U proseku, 20 – 25 minuta razgovora, sat vremena snimanja fotografija, isto toliko muzike, četiri sata korišćenja Wi-Fi (Twitter i Skype) a dva sata gledanja filmova bateriju isprazni za 11.10 sati. Otprilike sve je isto kao i za Sony Ericsson Arc model.

Komunikacija

Smart telefon podržava 2G (GSM 850/900/1800/1900) i 3G mreže (HSDPA 900/2100). Brzine su GPRS do 86 Kbps, EDGE do 237Kbps, HSDPA i HSUPPa 14 Mbps i 5.8Mbps, respektivno. Dostupan je WiFi standard 802.11 b/g/n. Uređaj se može koristiti kao Wi-Fi pristupna tačka za druge uređaje. Pored toga, ovaj smart telefon pruža podršku za DLNA standard bežične komunikacije, koji nudi kompatibilnim uređajima prenos i primanje različitih media sadržaja i njihovo prikazivanje u realnom vremenu. Za prenos glasa i podataka može se koristiti Bluetooth 2.1 sa A2DP.

Memorija, memorijska kartica

Kod Sony Ericsson Xperia Arc S, kao i za čitav opseg Xperia, dostupno je 512MB RAM-a, a moguće je povećanje do 720MB ili 1GB. Interna memorija je 280MB. Aparat se isporučuje sa 8GB karticom, a moguće je do 16GB. Maksimalni podržani kapacitet microSD kartice je do 32GB.

Kamera

Ovaj smart telefon kao i prethodni model poseduje 8MP kameru sa autofokusom i blicem. Kamera sa prednje strane nedostaje. Nije sasvim jasno zašto je proizvođač odlučio da ne implementira kameru sa prednje strane. Opisivanje opcija koje nudi kamera nema mnogo smisla, možda je bolje da pročitate test prethodnog uređaja. Ovde postoji nekoliko primera fotografija i video kipa. Primetio sam da kamera snima veoma dobar video kada je reč o video klipovima.

Iz foto fajlova možete videti EXIF informacije.

Karakteristike video sadržaja:

  • Format: MP4
  • Video: AVC, 6000 Kbps
  • Rezolucija: 1280 x 720, 30 fps
  • Zvk: AAC, 128 Kbps
  • Kanali: 2 kanala, 48.0 KHz

Primeri fotografija:

Performanse

Ono što sada sledi je najinteresantnije

Smart telefon Sony Ericsson Xperia Arc je izgrađen na Qualcomm QSD8255 platformi pri čemu je radni takt procesora 1GHz. Kod modela Xperia Arc S je korišćen isti čipset ali je radni takt povećan na 1.4GHz. Interesantno, MSM8225 može da radi na 400MHZ višem radnom taktu ali se overclockovanje vrši manuelno. Grafički akcelerator je isti Adreno 205. Nema nikakvih drugih razlika.

Vizuelno, SE Arc radi isto kao i SE Arc. Ovde su neku testovi koji pokazuju rad dva uređaja dok će treći kontrolni uređaj biti Xperia Play izrađen na stoj tehnologiji kao i Xperia Arc.

Izvršeni testovi:

Benchmarks Xperia Arc S (levo), Arc i Play:

Quadarant Standart - sveukupne performanse

Antutu Benchmark - sveukupne performanse

Smartbench 2011 - sveukupne performanse

RL Benchmark - sveukupne performanse

Provera sistema - broj upita u baz podataka - manji broj bolji rezultat.

Nenamrk 2 - test grafike

Testirnaja pretraživača:

Vellamo - test stabilnosti pretraživača i testiranje JavaScript-a.

HTML5-test

ACID3-test

Brzina preuzimanja Web strana odgovara brzini učitavanja strana na Xperia Arc i Play. Interfejs je brži i jednostavniji, u svakom slučaju zum „multitouch“ radi daleko jednostavnije.

Softverska platforma

Nekada je Xperia Arc S imala ekskluzivnu verziju Android-a, 2.3.4. Sada je ovaj firmware instaliran na čitavoj Xperia 2011 liniji. Sada korisnici imaju mogućnost da snimaju fotografije bez korišćenja bilo kakve posebne aplikacije: potreban je dugačak pritisak na taster telefona i odabrati „Take a screen shot“. Novi update povećava stabilnost uređaja i donosi zakrpe za primećene bugove.

Kada je reč o pitanju da li će Sony Ericsson Xperia Arc S biti moguće unaprediti na Android 4.0, treba reći da će kompletan opseg Xperia modela iz ove godine imati tu mogućnost.

Zaključak

Ukoliko vam se dopada modela Xperia Arc, onda je u ovom momentu logičnije kupiti Xperia Arc S uprkos činjenici da je razlika u performansama nevelika, ali se u igrama i prilikom pretrage interent sadržaja novi model pokazuje bolje.

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: plastika, ekran prekriven staklom
  • Operativni sistem: Google Android 2.3.4
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procesor: Single Core, 1.4 GHz, Qualcomm MSM8255T
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 320 MB + slot microSD kartice kapaciteta 8GB
  • Interfejsi: Wi-Fi (b/g/n/), Bluetooth 2.1 (A2DP), microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice, HDMI za štampanje i povezivanje sa TV-om.
  • Ekran: kapacitivni TFT 4.2" rezolucije 854x480 (FWVGA),
  • Kamera: 8 MP sa autofoksuom; video se snima u rezoluciji 720p, LED blic
  • Navigacija: GPS (gpsOne Gen7)
  • Dodatne karakteristike: akcelerometar, senzor blizine, FM radio
  • Baterija: izmenjiva Li-Pol baterija kapaciteta 1500 mAh
  • Dimenzije: 125 x 63 x 8,7 mm
  • Težina: 117 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024