Galaxy Y S5360 2011
2011. godina
3" LCD, 46.2% body
Android 2.3.5 Gingerbread
EXT nema
1200 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 2MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy Y S5360
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Y S5360. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Y S5360 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test UMTS / GSM-telefona Samsung Galaxy Y (S5360)

Slike modela Samsung Y

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • MicroSD memorijska kartica 2 GB
  • Punjač
  • USB-kabl

Pozicioniranje

Smart telefon Samsung Galaxy Y je relativno pristupačan telefon sa Google Android operativnim sistemom koji je deo nove linije Galaxy uređaja. Među velikim brojem Androida sa pristupačnom cenom, Samsung S5360 izdvaja se po pitanju svog procesora čija je brzina radnog takta 832MHz i po pitanju grafičkog akceleratora Video Core IV. Osim toga, ovaj model nema čime drugim da se pohvali.

Za isti novac za koji se može kupiti ovaj model, moguće je kupiti neki od modela iz prethodne linije Galaxy – Samsung Galaxy Gio/Fit ili LG Optimus Link koji imaju daleko interesantnije karakteristike.

Dizajn, veličina, kontrole

Smart telefon Galaxy Y je tipični predstavnik Samsung uređaja. Prednja strana izrađena je od hromirane plastike, dok je poklopac sa zadnje strane obojen u boju srebra. Ekran je zaštićen uobičajenom plastikom na kojoj su primetni otisci prstiju i minorne ogrebotine. Nije stvar u tome da obraćam suviše pažnje, ali Samsung S5360 vrlo brzo počinje da izgleda pohabano. Ostalo nije tako loše, naročito po pitanju kvaliteta izrade budući da nema primetnih zazora niti dolazi do pojave škriputavih zvukova.

Dimenzije telefona su minijaturne – 104 x 58 x 11.5mm, a težak je 97 grama. Odlično staje u džep pantalona ili košulje ili u malu tašnu. Zahvaljujući obliku telefona ne dolazi do klizanja aparata u rukama.

Sa prednje strane nalaze se senzor blizine i zvučnik. Jačina zvuka je prilično visoka, pa vas sagovornik može čuti i kada se nalazite na bučnim mestima. Uzimajući u obzir ove parametre, Samsung Galaxy Y bi trebao da bude posebno izdvojen i to zahvaljujući odličnom kvalitetu slušalice. Ispod ekrana se već tradicionalno nalaze sledeće kontrole: taster „Home“ dok se sa leve i desne strane nalaze taster osetljivi na dodir, „Menu“ i „Back“, respektivno. Označeni su belom bojom, bez osvetljenja.

Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka kao i otvor za provlačenje trake za nošenje telefona. Tu je i taster za uključivanje/isključivanje i zaključavanje telefona. Mikrofon se nalazi sa donje strane, microUSB priključak je prikriven dok se standardni 3.5mm audio priključak nalazi sa gornje strane. Sa zadnje strana aparata nalazi se kamera.

MicroSD memorijska kartica je instalirana ispod poklopca baterije sa leve strane. Podržana je zamena bez isključenja uređaja. Slot za SIM karticu je ispod baterije.

Tasteri i konektori su lepo locirani, i dizajn se može nazvati ergonomskim.

Samsung Galaxy Y (levo) i Samsung Star II:

Samsung Galaxy Y (levo) i HTC Mozart:

Ekran

Najveća mana ovog modela jeste ekran i opcija podešavanja ekrana. Treba uzeti u obzir da se radi o 3“ (46x61mm) veličini ekrana, drugo da je u pitanju 240x320 piksela rezolucija i treće da je to matrica TFT-LCD tehnologije koja ima mogućnost prikazivanja do 256.000 nijansi boja. Za nešto malo više novca mogao je biti obezbeđen daleko bolji ekran. Kapacitivni senzori pružaju podršku za dva istovremena dodira. Osetljivost je na prosečnom nivou i nešto lošija nego kod modela Galaxy Rio, Fit i Ace.

Uglovi vidljivosti su mali: kada se ekran nagne na desnu stranu boje se menjaju, dok kada se nasloni na desnu stranu dolazi do smanjenja kontrasta i redukovanja osvetljenja. Senzor osvetljenosti se podešava manuelnim putem, dok je reprodukcija boja osrednjeg kvaliteta.

Kao i kod prethodnih modela, moguće je odabrati font slova, pozadinsku sliku, sliku glavnog ekrana i sliku koja se prikazuje kada je ekran zaključan, a moguće je uključiti ili isključiti automatsku rotaciju.

Ekran bledi na suncu, pri čemu je slika manje ili više čitljiva.

Uglovi vidljivosti ekrana modela Samsung S5360

Ekrani modela Samsung Star II (levo) and Samsung Galaxy Y:

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1200 mAh, oznake EB454357VU. RModlei Ace, Gio i Fit koriste 1350mAh bateirju. Proizvođač tvrdi da ova bateirja može da obezbedi 850 sati rada u režimu mirovanja u 2G mreži i do 540 časova u 3G mreži. Vreme razgovora je 17 časova (2G) i 7 časova u 3G.

U praksi se dobijaju rezultati kao što je to slučaj sa aparatom Galaxy Gio. Baterija će biti u potpunosti ispražnjenja za sedam časova pri sledećem režimu upotrebe: 20 – 30 minuta poziva dnevno, tri sata Wi-Fi interneta dnevno (Twitter, e-mail, preuzimanje aplikacija i instaliranje), oko tri sata mobilnog interneta, nekoliko sati slušanja muzike. Ovaj smart telefon brzo troši bateriju tokom razgovora; u slučaju kada se samo povezujete na Wi-Fi (E-maili Twitter), uređaj može da radi gotovo tri dana. prilikom reprodukcije muzičkih sadržaja, baterija može da pruži oko 17 sati rada.

Opcije komunikacije

Telefn koristi 2G mreže (850/900/1800/1900) i 3G (900/2100). Brzine su za HSDPA do 7.2 Mbps. U prisustvu Blutooth 3.0 verzije sa A2DP, moguć je transfer fajlova i govora. sa slušalicama nije bilo nikakvih problema. Pominjemo da modeli Gio, Fit i Ace poseduju Bluetooth verziju 2.1.

Uređaj podržava bežični 802.11 b/g/n standard. Uređaj se može koristiti kao pristupna tačka (WiFi Hotspot). U podešavanjima je dostupna specijalna stavka. Transfer fajlova i sinhronizacija se izvode preko USB 2.0 standarda. Kada se poveže sa računarom S5360 je definisan kao USB Flash uređaj ili USB modem.

SAR

Telefon je izrađen uzimajući u obzir maksimalne nivoe izlaganja radio frekvencijama koji su odobreni od strane EU. Ovi standardi zabranjuju prodaju mobilnih telefona gde nivo zračenja iznosi 2.0W po kilogramu telesne težine. Tokom testiranja ovog modela zabeleženo je zračenje od 0.655W po kilogramu.

Memorija i memorijska kartica

Smart telefon Samsung Y poseduje 290MB RAM-a (obično je oko 150MB slobodno), što je uglavnom dovoljno za svaku vrstu zadatka. Za instalaciju aplikacija dostupno je oko 160MB flash memorije. Ukoliko je potrebno, sve aplikacije se mogu prebaciti na microSD sa 2GB memorijskom karticom.

Kamera

Telefon ima 2MP kameru sa autofokusom i bez blica. Maksimalna rezolucija fotografija je 1600x1200 piksela, dok je za video (bez autofokusa) 320x240 piksela pri 15 fps.

Modul kamere je veoma jednostavan pa samim tim ni kvalitet nije na visokom nivou. Ukoliko uslikate A4 list papira sa tekstom i kopirate ovaj fajl na računar, onda postoje teoretske šanse da pročitate šta je napisano.

Kamera se pokreće preko menija, a interfejs je sledeći: sa leve strane je režim fotografisanja (pojedinačni snimak, detekcija osmeha, panorama), scene (landscape, night, sport, indoor, beach, sunset, etc.), kontrola osvetljenosti (1-9), konfiguracija. Sa desne strane nalazi se galerija, prebacivanje sa fotografije na video.

Podešavanja za fotografisanje:

  • Tajmer
  • Rezolucija (320x240, 1280x960, 1600x1200)
  • Uravnoteženje belog (Auto, Daylight, Cloudy, Tungsten)
  • Efekti (no effects, negative, grayscale, sepia)
  • Merenje (center-spot metering, matrix)
  • Kvalitet (normal, excellent, best)

Interface Video režima: sa leve strane - režim snimanja (normal, za MMS), podešavanja jačine osvetljenja - desno prebacivanje sa videa na fotografije, ulazak u galeriju.

Video podešavanja:

  • Tajmer
  • Rezolucija (176x144, 320x240)
  • Uravnoteženje belog (Auto, Daylight, Cloudy, Tungsten)
  • Efekti (no effects, negative, grayscale, sepia)
  • Kvalitet (normal, excellent, best)

Album:

Iz foto fajlova možete izvući EXIF informacije:

Karakteristike videa:

  • Format: MP4
  • Video kodek: MPEG-4 Visual, 764 kbit / s
  • Rezolucija: 320 x 240, 15 f / s
  • Audio kodek: AAC, 96 kbit / s
  • Kanala: 1 kanal, 16.0 KHz

Primeri fotografija:

Performanse

Nasuprot prethodnim jeftinim modelima u okviru Galaxy linije, ovaj model poseduje novi čip i to Broadcom BCM21553 Thunderbird EDN31. Reč je o procesoru radnog takta 832MHz (pri čemu je minimalani radni takt ovog procesora 312MHz). Nažalost, njegova arhitektura - ARM v6 ne podržava Flash 10.x. Grafički akcelerator ovog modela je VideoCore IC HW.

Na brzinu uređaja nema žalbi. Međutim, neke igre kao što je popularna Angry Birds ga mogu malo usporiti.

Informacije o sistemu:

Benchmarks:

Quadrant Standart

Antutu

Nenamark2

An3DBenchmark

Navigacija

Smart telefon poseduje GPS navigator. Njegova funkcionalnost je ista kao kod većine jeftinih telefona. Za prvo pokreanje je potrebno oko 5 minuta, za svako sledeće 6-8 sekundi. Tokom testiranja, ovaj model je imao problem jer ponekad nije hteo da učita mape, pre svega izbacujući poruku da ne postoji konekcija sa internetom. Rešenje je bilo ponovno pokretanje uređaja.

Softverska platforma

Smart telefon radi na verziji Android 2.3.6. U okviru trenutnog test uređaja pstoji verzija firmware-a S5360XXK5, verzija jezgra - 2.6.35.7root @ dell130.

Korisnički interfejs i meni

Ovde je i poznati Touch WIZ 3.0 korisnički interfejs, tako da nema potrebe detaljno ga opisivati. Ukratko, panel sa „Dialer“, „Contacts“, „Message“ kao i ulaz u „Menu“. Za otključavanje ekrana potrebno je pritisnuti „Menu“ taster ili uključiti aparat i zatim preći prstom sa leve na desnu stranu ekrana. Preko desktopa mogu se dodeljivati tagovi, folderi, prečice i različiti widget-i. Korisnici mogu koristiti wallpaper-e za statičke i animirane screensaver-e. Ukoliko pritisnete i zadržite pritisnutim mehanički taster „Home“, pojavljuje se meni sa prethodno korišćenim aplikacijama. Dostupan je i menadžer zadataka.

Meni je predstavljen u vidu matrice 4 x 3 sa 12 ikona. Klikom na „Menu“ i odabirom „Change“, ikone se mogu pomerati. Mogu se podesiti u okviru panela sa donje strane („Home“ se ne može menjati).

Pozivanje

Kada je u pitanju tastatura za pozivanje, ona je standardna za Samsung, komforna i funkcionalna. Preko nje je veoma jednostavno pristupiti kontaktima i registru poziva. Tokom biranja poziva u polju za unos pojavljuju se unosi sa liste kontakata sa tim brojevima. Za kreiranje kontakta potrebno je kliknuti na „plus“ u okviru „kontakata“. Za svaki unos dostupne su sledeće informacije: avatar, ime i prezime, broj telefona, e-mail adresa, Google Talk nalog, melodija zvona za određenu grupu, poštanska adresa, naziv kompanije, beleška, pseudonim, Web sajt, datum rođenja i godišnjica.

Poruke

Za kucanje su dostupne dve tastature: Samsung-ova i Swype. Nijedna se ne čini pogodnom zbog male veličine ekrana. U ovom slučaju više sam za otporni tip senzora, dok u ovom slučaju možete koristiti i olovku za pritiskanje. Iz nekog razloga kod Samsngove tastature nema rotiranja kada okrenete telefon, ali zato Swype tastatura savršeno radi u ovom segmentu.

Aplikacije

Ovoga puta neću navoditi listu dostupnih aplikacija. Lista aplikacija odgovara listi programa koji postoje kod svih prethodnih jeftinih modela. Ovde se nalaze snimci sa ekrana.

Web pretraživač

Standardni alat za pregled web stranica. Po podrazumevanom podešavanju ne podržava Flash 10.x, kao i osnovna arhitektura na kojoj je baziran ovaj uređaj ARMv6. Možete pokušati da instalirate Adobe Flash koji je optimizovan za ove čipove, ali je brzina surfovanja značajno smanjena, što važi i za stabilnost.

Multimedija

Muzički plejer

Standardni Samsung plejer. Prilikom reprodukcije numere, na ekranu se prikazuje album art, kontrole plejera i taster za pregled liste numera. U okviru podešavanja moguće je podesiti 5.1 zvuk ili odabrati ekvilajzer. Dostupno je 11 unapred podešenih ekvilajzera i to: rock, jazz, classical, dance, pop, live audio, concert hall, range, clarity of music, bass boost i externalization.

Podržani audio formati: MP3 / AAC / AAC + / AMR / AMR-NB / eAAC +.

Jačina zvuka polifonih melodija je prosečna. Zvuk je čist i ujednačen. Kvalitet zvuka preko slušalica je veoma dobar, ali ne i savršen: primetan je nedostatak dubokog basa (40-50Hz). Generalno, plejer zvuči lošije nego kod Gio i Fit modela. Prirodno, ovo je subbjektivan osećaj. Međutim, jačina slušalica je visoka.

FM-radio

Za rad je neophodno priključivanje slušalica budući da imaju ulogu antene. Osetljivost radija je loša. Operativni opseg 85 – 108MHz, a tu je i podrška za RDS. Na ekranu se pojavljuje veliki broj trenutno dostupnih frekvencija, ispod se nalaze četiri polja koja prikazuju najčešće korišćene radio stanice. U okviru podešavanja možete podesiti automatski tajmer radija: od 30 minuta do 2 sata.

Video plejer

Uređaj poseduje veoma jednostavan plejer sa instaliranim kodecima koji podržava formate H2263/H264, MP4 i 3GP. Maksimalna rezolucija videa je 640x360 piksela, sa bitrate-om od 1200 kbps u formatu MP4. U okviru video plejera nema nikakvih podešavanja, samo klizač i Play/Pause taster.

Ukoliko instalirate na primer MX Video plejer, možete da gledate video klpove rezolucije do 800x600 piksela. Plejer reprdukuje i video sadržaje rezolucije do 1280x720 piksela, ali je video veoma spor.

Zaključak

Iskreno, Samsung galaxy Y me je donekle razočarao. Prvo, njegova cena i drugo, loš kvalitet ekrana. Uprkos novoinstaliranoj platformi, uređaj je radi ništa brže u odnosu na prethodne modele.

U suštini, ozbiljnih rivala ovom modelu ima nekoliko, čak i u okviru najnovije Galaxy serije. Na primer, Samsung Gio je iste ili neznantno više cene u odnosu na ovaj model, ali posedje 3MP kameru sa autofokusom, dok rezolucija ekrana odgovara minimalnoj za Android uređaje - 320x480 piksela, uz dijagonalu ekrana koja je za 0.2" veća. Smart telefon Galaxy Fit poseduje ekran dužine dijagonale 3.2", rezolucija njegovog ekrana je 240x320 piksela, ali je njegov modul kamere snažniji 5MP, uz slabiji procesor - 600MHz.

Kada je reč o Lg Optimus One modelu njega karakteriše ekran rezolucije 320x480 piskela i 3.2" dužine dijagnale. Ovaj model poseduje 3MP kameru i može da snima video rezolcuije 640x480 piksela. Procesor ovog modela je takođe slabiji, ali to ne utiče na performanse uređaja.

J bih ipak preporučio model LG Optimus ME P350. Ovaj model poseduje kameru sa autofoksuom i može da snima video sadržaje u rezoluciji 640x480 piskela. Ostale karakteristike su slične kao kod Samsung Y.

Pre nego što se odlučite da kupite Galaxy S5360, sugerišemo da makar letimično pregledate testove navedenih uređaja.

Specifikacije:

  • Klasa: Smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: plastika
  • Operativni sistem: Google Android 2.3.6
  • Mreža: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procesor: Single Core, 832 MHz, Broadcom BCM21553
  • Memorija: 290 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 160 MB, memorijska kartica kapaciteta 2 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 3.0 (A2DP), konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, TFT-LCD 3.' rezolucije 240x320 piksela
  • Kamera: 2 MP bez autofokusa, video se snima u QVGA
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine, FM-radio
  • Baterija: ukloniva,, lithium-ion (Li-Ion) 1200 mAh
  • Dimenzije: 104 x 58 x 11.5 mm
  • Težina: 97.5 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024