Lumia 710 2011
2011. godina
3.7" LCD, 52.5% body
1% S2, Microsoft Windows 7.5 Mango
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
1300 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Nokia Lumia 710
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia Lumia 710. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia Lumia 710 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-telefona Nokia Lumia 710

Fotografije modela Nokia 710 in the interior

Prodajno pakovanje:

  • Nokia Lumia 710
  • Baterija Nokia BP-3L
  • Stereo slušalice Nokia WH-208
  • MicroUSB Punjač Nokia AC-10
  • Uputstvo za upotrebu
  • Kabl za punjenje i transfer podataka Nokia CA-190CD

Pozicioniranje

Na godišnjoj Nokia World konferenciji koja se tradicionlano održava u Londonu, Nokia je najavila dva smart telefona na operativnom sistemu Windows Phone 7.5 Mango, Lumia 800, vodeći model koji je po dizajnu sličan MeeGo uređaju Nokia N9 i Lumia 710, pojednostavljeni tip vodećeg modela.

Današnji test odnosi se na Nokia Lumia 710 kao najuravnoteženiji uređaj po pitanju cene i kvaliteta kada je reč o WP7 uređaju ove finske kompanije. U rangu ovog aparata po pitanju i cene i kvaliteta su HTC Mozart, koji odlikuje manje produktivni procesor prethodne generacije kao i direktni konkurent Samsung Omnia W koji poseduje isti čipset kao i Nokia 710.

Dizajn, kvalitet izrade, kontrole

Za razliku od Nokia Lumia 800, gde je u potpunosti kopiran dizajn Nokia N9, Lumia 710 ima jedinstvene karkateristike. Uređaj je napravljen u formi pravougaonog monobloka sa blago zaobljenim prednjim delom. Donekle podseća na Symbian Belle, nije u potpunosti zaobljen već je i blago zaravnjen na bočnim stranama. Izgleda originalno i elegantno. Kućište 710 izrađeno je od uobičajene plastike, a njen tip zavisi od boja kućišta. Na primer, ukoliko aparat ima crni zadnji poklopac onda je od plastike meke na dodir, a ako ima beli onda je upotrebljena sjajna plastika. Osim toga, dostupne su i dodatne maske u plavoj, crvenoj i žutoj boji. Sjajan izbor boja, naročito u poređenju sa crnim i sivim WP7 smart telefona.

Nažalost, otisci prstiju su vidljivi na ekranu što u velikoj meri daje negativan utisak, dok ni čišćenje neće uvek biti lako.

Kvalitet izrade se ne dovodi u pitanje: nema pojave škriputavih zvukova, sve je čvrsto pričvršćeno. Jedina mana je to što gornji deo nije u potpunosti pričvršćen. Aparat odlično pristaje u šaku zahvaljujući svom obliku. Dimenzije telefona su uobičajene – 119x62.2x12.5 mm, dok se širina i debljina neznatno razlikuju u odnosu na konkurentske modele: HTC Mozart - 60.2x11.9 mm, i Samsung - 58.8h10.9 mm.

Senzori blizine i osvetljenosti nalaze se sa prednje strane, a do njih je zvučnik. Nivo jačine zvuke je nizak ali je sasvim dovoljan da vas sagovornik čuje jasno i glasno. Ispod ekrana nalazi se široka plastična traka koja se sastoji od tri mehanička tastera: Call, Menu i End. Njihov hod je minimalan i veoma su teški za pritiskanje. Iskreno,možda bi bolje bilo da su u pitanju senzorski tasteri. Ovi tasteri su osvetljeni belom pozadinskom svetlošću. Ispod tastera je mikrofon.

Sa donje strane nalaze se otvori za provlačenje trake za nošenje telefona, dok se sa gornje strane nalazi 3.5mm priključak za slušalice, microUSB kao i gotov uronjeni taster za uključivanje/isključivanje uređaja, koji takođe služi za zaključavanje ekrana. Sa desne strane nalazi se mali taster koji aktivira kameru, zaključava ekran i kontroliše jačinu zvuka. Uprkos njegovoj veličini, nema problema kod njegove upotrebe. Sa leve strane nema tastera i konektora.

Sa leve strane se nalazi mali slot koji se koristi kada želite da uklonite poklopac zadnje strane uređaja. Desno se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka dok malo ispod taster za aktiviranje kamere. Operativni sistem Windows Phone se iz zaključane pozicije aktivira dugim pritiskom tastera za aktiviranje kamere. U podešavanjima možete da isključite ovu funkciju.

Sa zadnje strane uređaja se nalaze sočivo kamere, blic i drugi mikrofon koji služi za redukovanje šumova (on ne snima zvuk u video režimu).

Za skidanje zadnjeg poklopca potrebno je odvojiti ga od jezička sa leve strane. Slot za microSIM karticu (kao i kod Nokia Lumia 800 ili iPhone 4) nalazi se sa gornje strane, ali za njeno postavljanje potrebno je ukloniti bateriju. Sony Xperia S koji je najavljen u toku održavanja CES-a poseduje i „MICROSIM“ slot.

Nokia Lumia 710 i Samsung Omia W

Nokia Lumia 710 i HTC Mozart

Nokia Lumia 710 i Huawei Honor

Ekran

Nokia Lumia 710 karakteriše ekran dijagonale 3.7“. Njegova fizička veličina je 48x80mm dok je rezolucija standardna za WP7 smart telefone – 480x800 piksela, približno 252 piksela po inču. Matrica je TFT LCD koja ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja i koristi se vlasnička tehnologija ClearBlack koja omogućava prikaz crne boje pri direktnim sunčevim zracima. Ekran 710 Lumia inferiorniji je u odnosu na SuperAMOLED matricu. Ekran odlikuje i prva generacija Gorilla Glass zaštite. Nedavno je Corning najavio drugu generaciju ovih stakala – Gorilla Glass 2 koja je tanja i jača.

Maksimalni uglovi vidljivosti su obezbeđeni ali sa povećanjem ugla smanjuje se i osvetljenost, ali ono što je najvažnije nema negativnog uticaja na boje. Osvetljenje je veće nego kod modela Samsung Omnia W, HTC Mozart i gotovo jednako kao kod modela HTC Radar. Dubina boja je odlična, čak i kod najvišeg osvetljenja nema promene. Naravno, ne postoji mogućnost poređenja sa SAMOLED ali je i dalje daleko bolja situacija nego kada je u pitanju veliki broj telefona sa TFT-LCD. Boje su prirodne.

Takođe je moguće podesiti vreme zaključavanja ekrana, „pozdrav“ i vreme nakon kojeg se pozadinsko osvetljenje gasi.

Smart telefon poseduje senzore blizine i svetlosti kao i troosni akcelerometar i kompas, ali ne i žiroskop.

Ekrani modela Nokia Lumia 710 (levo) i Samsung Omnia W pri izlaganju svetlosti:

Ekrani modela HTC Mozart (levo) (S-LCD), Samsung Omnia W (SAMOLED) i Nokia Lumia 710 (desno) (TFT-LCD ClearBlack):

Uglovi vidljivosti modela 710 Nokia Lumia

Kamera

Za razliku od glavnog modela Nokia 800, 710 Lumia poseduje jednostavniju kameru: 5MP kameru sa autofokusom i jednosekcijskim LED blicem. Podsećam da je kod modela 800 Lumia modela korišćena Carl Zeiss optika i 8MP sočiva širokog ugla f/2.2 te dvosturki blic. Ni kod modela N710 kao ni kod 800 ne postoji kamera sa prednje strane.

Maksimalna rezolucija fotografija je 2592 x 1944, i 1280 x 720 kada je reč o videu (HD 720p)

Slede uporedne fotografije Nokia Lumia 710 i Samsung Omnia W. Može se reći da da je Omnia inferiornija po pitanju detalja u poređenju sa Lumia i kada je reč o uravnoteženju belog ali je bolja po pitanju zasićenja boja. Generalno gledajući, kvalitet fotografije je odličan: pravilno uravnoteženje belog i minimalna geometrijska distorzija i šum. Žižna daljina je zadovoljavajućih 28mm a otvor f/2.4.

Na osnovu EXIF-fajla može se videti da se ISO automatski podešava od 50 do 400. Manuelnim putem može se odabrati ISO 50, 100, 200, 400 i 800 (nema poslednje vrednosti za Samsung Omnia W). U ovom slučaju brzina zatvarača može biti od 1/14 do 1/2400.

Prosečna veličina foto fajla je 1MB. Blic ima funkcionalnost kada ga koristite sa razdaljine 1 do 1.5m. On radi samo prilikom fotografisanja.

Fokusiranje se izvodi u automatskom režimu kada dodirnete ekran ili kliknete na mehanički taster sa desne strane uređaja.

Interfejs aplikacije kamere izgleda kao i kod Windows Phone 7 uređaja. Za razliku od HTC smart telefona, u okviru podešavanja dostupni su režimi „Panorama“, „Burst“ i „Face Detection“. Nema podrazumevanih aplikacija kao što je „Photo Studio“ kod Samsung-a.

Prilikom snimanja video sadržaja dostupne su sledeće opcije za podešavanje: uravnoteženje belog, efekti, kontrast, zasićenje, autofokus, osvetljenost, kvalitet i veličina. Kvalitet videa je odličan, mnogo bolji nego kod modela HTC Mozart/Radar i nešto bolji nego kod Samsung Omnia W. Međutim, kao i kod prethodnih modela zvuk nije najbolji – Mono, 41kbit/s pri 48kHz.

Karakteristike videa:

  • Format: MP4
  • Video kodek: AVC, 14 Mbit / sec
  • Rezolucija: 1280 x 720, 30 f / s
  • Audio kodek: AAC, 41 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 44 kHz

Primeri:

Poređenje sa fotografijama nastalim modelom Samsung Omnia W (left):

U punoj veličini:

Odsecanje:

Trajanje baterije

Za razliku od HTC Radar i Nokia Lumia 800, 710 Nokia Lumia odlikuje ukloniva (kao i kod Samsung Omnia W) litijum-polimerska baterija kapaciteta 1300mAh (Samsung Omnia poseduje 1500mAh, HTC Radar 1520mAh), model BP-3L. Isto je kao i kod modela Nokia 603. Proizvođač tvrdi da baterija modela Lumia 710 može obezbediti do 7.5 sati upotrebe i do 400 sati rada u režimu mirovanja. Ukoliko slušate muziku baterija će vas poslužiti 38 sati, ukoliko gledate video imaćete na raspolaganju 6 sati.

Testiranje je pokazalo da baterija može obezbediti 5.5 sati razgovora, reprodukcija video sadržaja pri maksimalnom osvetljenju može potrajati 4 sata, dok je slušanje muzike pri maksimalnoj jačini zvučnika moguće u trajanju od 25 sati.

U proseku baterija je izdržala više od jednog dana. Upotreba Nokia Lumia 710 bila je sledeća: 25 – 30 minuta razgovora dnevno, oko dva sata muzike, oko jedan sat gledanja video sadržaja, korišćenjem kamere, dva sata upotrebe Wi-Fi (Twitter, Mail, instaliranje aplikacija sa Marketplace) i četiri sata 3G.

Uređaj se može puniti preko USB porta 2.5 časa ili preko klasičnog mrežnog punjača nešto kraće.

Radi očuvanja baterije aparat isključuje veliki broj servisa. Na primer, nećete dobijati e-mail poruke a programi neće raditi u pozadini. U isto vreme biće dostupni pozivi, slanje SMS kao i manuelno preuzimanje e-pošte. Za odabir dve stavke:

  • Uvek uključiti troškove punjenja ako se baterija puni
  • Uključiti uštedu baterije između punjenja

Pored toga, dostupne su informaicje o preostalom nivou napunjenosti (u procentima kao i procena preostalog vremena od zadnjeg punjenja u danima i satima.

Performanse

Smart telefon koristi čipset Qualcomm MSM8255 i procesor radnog takta 1.4GHz. Kodni naziv ovog procesora je Snapdragon S2, arhitektura i proizvodni proces su ARMv7, 45nm. Isti procesor je instaliran u Nokia Lumia 800, Samsung Omnia W modelima. Kao grafički akcelerator u okviru modela Omnia iskorišćen je Adreno 205 sa podrškom za Open GL ES 20., OpenGL ES 1.1, Open VG 1.1, EGL 1.3, Direct3D Mobile i DirectDraw.

Povećana frekvencija procesora je gotovo neprimetna, svi uređaji na Windows Phone rade brzo i ujednačeno. Aparat odlikuje 512MB RAM-a i 8GB od kojih je dostupno oko 6GB. Tu je i flash memorija za instaliranje programa, ubacivanja muzičkih i video sadržaja i slično.

Ispod se nalaze rezultati testova koje su ostvarili modeli Nokia Lumia 710 i Samsung Omnia W:

BenchMark Free

PiBench

WP Bench Free

Sudeći po dobijenim rezultatima brzina čitanja Flash memorije je neznatno inferiornija neog kod modela Samsung Omnia W.

Povezivanje

Uređaj radi u 2G mrežama (850/900/1800/1900) i 3G (WCDMA 850/900/1700/1900/2100), podržava standardni prenos podataka GPRS (klasa B), EDGE (klasa B)HSDPA (do 14 Mbps) i HSUPA (5.7 Mbps). Postoji podrška za Wi-Fi 80.211 b/h/n (WPA2-Personal WPA Enterprise), Bluetooth 2.1 sa A2DP i EDR za prenos fajlova i govora.

Kada se poveže sa personalnim računarom Nokia Lumia telefon će automatski tražiti da instalirate specijalni softver za sinhronizaciju podataka Zune. Bez njega, telefon neće biti potvrđen kao USB Flash. Za transfer podataka između vašeg telefona i i računara morate koristiti odgovarajuću opciju za sinhronizaciju. Fotografije i video sadržaji se čuvaju u sekciji „My Documents – Images – From the player NOKIA Lumia 710“.

"Nokia Maps i Nokia Navigator"

U okvir Nokia Lumia uređaja je korišćen GPS modul (gpsONE sedme generacije). Ovaj uređaj takođe podržava hardversko i softversko navigaciono rešenje GPS One XTRA Assistance.

Ekskluzivno za sve Nokia telefone koji koriste Windows Phone operativni sistem je dostupna opcija za rad sa mapama „Nokia Maps“ i „Nokia Navigator“ (Nokia Drive). Ovo je prednost u odnosu na druge telefone koji koriste Microsoftov operativni sistem.

U okviru podešavanja za Nokia Maps možete da odaberete sledeće režime: mapa, satelitski prikaz, javni saobraćaj. Mape mogu da se pregledaju u 2D i 3D i u vidu satelitskog snimka. Interesantno je da ova aplikacija veoma dobro određuje rute kada želite da se krećete pešice. Bio sam veoma prijatno iznenađen kada mi je uređaj iscrtao rutu za kretanje pešice koja nije samo sadržala glavne ulice, već i male staze i prečice što omogućava da za manje vremena stignete na željeno mesto. Nažalost, ove mape ne mogu da rade offline.

Dodatak „Nokia Navigator“. U podešavanjima morate da specifikujete tip mape 2D ili 3D. Zatim je potrebno da specifikujete destinaciju. U parametrima možete da odaberete boju mape (dnevni ili noćni režim) jedinice, itd. Možete takođe da podesite glasovnu navigaciju ukoliko je dostupna.

Vreme "hladnog" pokretanja GPS navigacije je oko 1-2 minuta, dok je nakon toga potrebno samo pet sekundi. Osetljivost prijemnika je visoka.

Aplikacije

Vredna pomena je aplikacija „Nokia Music“ koja uključuje prodavnicu sa izborom muzike u MP3 formatu i servis MixRadio – besplatni internet radio koji obezbeđuje pristup stotinama muzičkih kanala. U okviru Nokia Music prodavnice se mogu kupiti različite kompozicije po pristojnim cenama.

„Transfering Contacts“: uključuje opciju koja omogućava da preko Bluetooth konekcije izvršite transfer kontakata na Nokia Lumia 710 uređaj i pokrenete aplikaciju. Ovde se nalazi još jedna opcija „App Highlights“. U stvari kao što je jasno iz naslova reč je o najpopularnijim aplikacijama ove verzije Nokia telefona,neke vrste HTC Hubs opcije.

Svi drugi programi su poznati sa Windows Phone uređaja.

Muzički plejer

Kvalitet zvuka je dobar, ali je nezgodno što ne postoji ekvilajzer. Ista situacija je bila i sa Samsung Omnia W modelom. Na primer, HTC smart telefoni koriste prethodno instaliranu opciju „Better sound“ koji uključuje podešavanja ekvilajzera i SRS. Zvuk preko slušalica je dosta dobar, dok zvuk preko zvučnika je iznenađujuće tih. Ukoliko prekrijete zvučnik, nećete čuti ništa.

Radio - standardna apliakcija instalirana na svim WP7 uređajima.

Video plejer

Uređaj prepoznaje ASF, WMV9, MPEG-4, H.264/AVC, 3GP i AVI fajlove sa rezolucijom do 720op. Da biste prebacili video sadržaje na telefon potreban vam je Zune. Ukoliko aplikacija ne prepoznaje format, on je on neprepoznatljiv za telefon.

Napomena: MKV i MOV formati nisu podržani i preporučuje se enkodovanje u MP4, odabir H.264 i AAC.

U okviru "Application Store" nema softvera za gledanje video fajlova.

Utisci

Kvalitet komunikacije je odličan, nema nikakvih žalbi dok je osetljivost GSM prijemnika veoma visoka. Vibracija je srednje snage i oseti se samo kada telefon držite u džepu košulje.

Nokia Lumia 710 smart telefon snima fotografije i video sadržaje visokog kvaliteta, a odlikuje ga odličan ekran i vlasnička GPS navigacija. Loše je to što se ekran veoma brzo zaprlja, frustrirajuća je činjenica da nema EQ muzikog plejera i to što je zvuk sa zvučnika slabe jačine.

Nokia 710 ima nekoliko konkurentskih modela koje ćemo kratko uporediti tokom testa: HTC Mozart – ima stari procesor ali pristupačnu cenu, Samsung Omnia W – moderni telefon sa SuperAMOLED matricom ali i daleko višom cenom.

Zaključak je jednostavan: ukoliko želite detaljnu i jednostavnu navigaciju kompanije Nokia, kao i zanimljiv Windows Phone operativni sistem, Lumia 710 je odličan aparat, ukoliko navigacija nije prioritet, Samsung Omnia W, ukoliko želite samo da se upoznate sa operativnim sistemom, HTC Mozart.

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Materijali: plastika
  • Operativni sistem:: Microsoft Windows Phone 7.5 Mango
  • Mreže: GSM / EDGE 900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 850/1900/2100 MHz
  • Procesor: 1.4 GHz Qualcomm MSM8255 platforma
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 8 GB
  • Interfejsi: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 2.1, microUSB konektor (USB 2.0) a punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: akapcitivni, TFT-LCD 3,7 rezolucije 800x480 pixels (WVGA), automatsko podešavanje nivoa pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 5MP sa autofokusom, video se snima 720p rezoluciji (1280x720 piksela), LED blic
  • Navigacija: GPS / GLONASS
  • Dodatne karakteristike: akcelerometar, senzor blizine i osvetljenja ,FM radio
  • Baterija: neukloniva Li-Pol 1300 mAh
  • Dimenzije: 119x62.4x12.5 mm
  • Težina: 125 g.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024