U8850 Vision 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Huawei U8850 Vision
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei U8850 Vision. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei U8850 Vision vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Huawei Vision (U8850)

Fotografije modela Huawei Vision

Pozicioniranje

Kompanija Huawei je na nekim tržištima do skoro bila poznata samo kao proizvođač mrežne opreme, kao što su modemi i telefonski aparati za jednog operatera – Skylink, a pre tri godine ova kompanija je počela da prodaje i mobilne telefone. Proizvođač je pokušao da pozicionira svoje uređaje kao smart telefone sa pristupačnom cenom ali je u praksi postalo jasno da Huawei želi da osvoji veći tržišni udeo koji uglavnom zauzima tajvanska kompanija Acer – segment koji obuhvata pristupačne ali funkcionalne smart telefone.

Huawei modeli koji su predstavljeni u toku održavanja MWC 2011 nije odlikovao atraktivni dizajn ali su zato posedovali veliki broj funkcija dok su krajem protekle godine počeli da se pojavljuju zanimljiviji uređaji. Jedan od tih novih aparata je i Huawei Vision ili U8850.

Dizajn, materijali, kućište

Po pitanju izgleda ovaj smart telefon je identična kopija HTC Legend modela, donekle različitog oblika, ali se sve razlike tu završavaju. Nije poznato kako se došlo na ovu ideju ali je kompanija na ovaj način pokazala da ne okleva kada je u pitanju kopiranje drugih aparata.

Kućište je u potpunosti izrađeno od aluminijuma, a tu su i plastični umeci koji su rezervisani za antenu za bežični internet. Plastične umetke odlikuje plastika meka na dodir, donji poklopac je uklonjen obezbeđujući slotove za memorijsku karticu formata microSD i SIM-karticu. Smart telefon odlikuje neuklonjiva baterija.

Prednja strana je prekrivena zaštitnim staklom na kojem su otisci prstiju gotovo nevidljivi. Ovo staklo je konveksnog oblika i može se uporediti sa zaštitnim staklom modela Nokia N, ali nije toliko glomazno. U svakom slučaju, proizvođač je u velikoj meri obratio pažnju na ovu karakteristiku.

Upotreba aluminijuma, stakla i opšta kombinacija različitih materijala nije nimalo jeftina dok aparat pruža osećaj telefona iz srednje kategorije.

Na kućištu telefona nisu vidljivi nikakvi tragovi niti otisci prstiju, a ukoliko uređaj nosite u džepu sa ključevima ili drugim oštrim predmetima, sigurno je da će se na kućištu pojaviti ogrebotine.

Dimenzije

Huawei Vision je nešto veći od HTC Legend modela, a može se uporediti i sa većinom smart telefona srednje klase – nije suviše veliki već je kompaktan:

  • Apple iPhone 4S - 115,2 x 58,6 x 9,3 mm, 140 g
  • HTC Legend - 112 x 56,5 x 11,5 mm, 126 g
  • Huawei Vision - 118 x 59,9 x 9,9 mm, 121 g

Aparat možete nositi u džepu košulje ili pantalona ili u torbi bez ikakvih smetnji.

Kontrole

Set kontrola koje postoje kod modela Huawei Vision je standardan za smart telefon baziran na Android operativnom sistemu. Tu je panel od četiri tastera osetljiva na dodir ispod ekrana kao i tasteri za regulisanje jačine zvuka sa leve strane dok je taster za uključivanje uređaja na gornjoj ivici. Sa leve na desnu stranu se nalaze tasteri osetljivi na dodir: Menu, Home, Back i Search. Ovi tasteri svetle belom svetlošću a kada ih dodirnete oni lagano zavibriraju, čineći lakšim rad sa blokom ovih tastera.

Taster za kontrolu jačine zvuka nalazi se sa leve strane i veoma je zgodan za upotrebu budući da se može upotrebljavati tokom razgovora.

Sa prednje strane uređaja u gornjem delu je locirana slušalica. Ovde se takođe skriven nalazi senzor osvetljenja i senzor blizine. Senzor osvetljenja automatski podešava nivo pozadinskog osvetljenja i aktivira i deaktivira pozadinsko osvetljenje. Senzor blizine se automatski isključuje tokom poziva ukoliko telefon držite pored uha, a ukoliko telefon odmaknete od uha, senzor se ponovo aktivira. Sa leve strane zvučnika nalazi se prednja VGA kamera.

Ovde se nalazi i indikator ambijentalnog osvetljenja.

Sa donje desne strane nalazi se univerzalni microUSB konektor za povezivanje punjača i kabla kao i otvor mikrofona. Sa gornje strane nalazi se 3.5mm priključak za slušalice kao i on/off i taster za uključivanje ekrana. Ukoliko zadržite taster pritisnut u trajanju od nekoliko sekundi, pojavljuje se meni koji nudi mogućnost isključivanja, prelaska u tihi režim rada ili flight režim.

Ekran

Model Huawei Vision odlikuje kapacitivni ekran osetljiv na dodir koji koristi TFT tehnologiju. Njegova dimenzija je 3.7“, fizička veličina je 80x48mm, dok je rezolucija 480x854 piksela (WVGA). Zanimljiva karakteristika ekrana je forma zaštitnog stakla koja je blago konveksna, nešto slično kao kod modela Nokia N9, i mada nema nekih praktičnih prednosti toga zaista izgleda impresivno i neuobičajeno. Prema karakteristikama ekran se može svrstati u uobičajene modele srednje kategorije, kvalitet slike je na visokom nivou, a uglovi vidljivosti su odlični iako nisu maksimalni mogući dok je osvetljenost na srednjem nivou.

Kamera

Uređaj je opremljen 5MP kamerom sa autofokusom i LED blicem. Sočivo kamere je smešteno u gornjoj zoni zadnje strane uređaja, dok se blic nalazi levo od sočiva.

Kamera koristi standardi Android interfejs, pri čemu se taster koristi za snimanje koji se nalazi sa desne strane, a dostupan je i taster za prelazak između snimanja fotografija i videa. Malo levo se nalazi vertikalni bar sa glavnim podešavanjima, gde možete da odaberete određena detaljna podešavanja i podesite blic, uravnoteženje belog, zum i geografsko označavanje. Maksimalna rezolucija slika je 2592x1944 piksela. Kvalitet slike se može proceniti na osnovu sledećih primera, po mom mišljenju, kvalitet je ispod proseka.

Fotografisanje teksta:

Video

Video sadržaji se snimaju u 3GP formatu (h.264, h.263 ili mpeg4 kodek) sa prosečnom brzinom od 20 kadrova u sekundi. Video snimanje se izvodi kodekom mp4a. Maksimalna rezolucija za video je 1280 x 720 piksela (720p), vreme snimanja je ograničeno na 30 minuta a moguće je vreme i dodatno ograničiti. U procesu snimanja video se ne može zumirati dok kontinualni autofokus ne radi.

Primer video klipa (3gp, 16,9 mb) >>>

Trajanje baterije

Aparat koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 1340mAh. Huawei Vision odlikuju fantastični rezultati trajanja baterije rada (30 – 40 minuta razgovora dnevno, mogućnost slanja 10 – 15 poruka, prilagođeni Gmail nalozi i MS Exchange omogućeni push-mail) u trajanju od šest dana u proseku. Ukoliko slušate muziku, preuzimate nešto online, prosečno vreme rada smanjuje se na jedan dan. Indikatori su tipično moderni za Android smart telefon.

Performanse

Smart telefon je izgrađen na platformi Qualcomm MSM8255T. Radni takt procesora je 1GHz, dok je uređaj opremljen sa 512MB sistemske memorije a tu je i oko 800MB memorije za skladištenje podataka. Uređaj reprodukuje video sadržaje bez problema u rezoluciji do 1280x720 piksela, međutim, bolje je odabrati plejer nekog drugog proizvođača. Sveukupna brzina interfejsa ovog uređaja je odlična ali kada uzmete u obzir da je u pitanju korisnički interfejs SPB Shell 3D sa velikim brojem različitih efekata, može se reći da je brzina zaista odlična.

Povezivanje

Smart telefon radi u mrežama GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (900/2100). Ovaj uređaj podržava standardni i prenos podataka velikom brzinom – EDGE i HSDPA. Da biste omogućili ili onemogućili različite module komunikacija to možete uraditi preko menija podešavanja ili korišćenjem widgeta koji se nalazi na desktopu uređaja. Da biste izvršili sinhronizaciju sa personalnim računarom i prebacivali podatke dostupan je kabl koji se povezuje preko microUSB porta. Interfejs je USB 2.0. Kopiranje 10MB fajla na memorijsku karticu traje manje do 3 sekunde. Tokom povezivanja, smart telefona sa vašim računarom možete odabrati režim konekcije i sinhronizovati dva uređaja korišćenjem programa Hi Suite na memorijsku karticu ili koristiti uređaj kao model.

Dodatak Hi Suite podržava sinhronizaciju preko kabla ili preko Wi-Fi konekcije. Program se može podesiti za automatsku sinhronizaciju, backup, a takođe korišćenjem ovog alata mogu se instalirati nove aplikacije.

Ugrađeni Bluetooth 2.1 + EDR. podržava sve opšte profile uključujući A2DP. Proverio sam rad ovog profila sa slušalicama Creative WP-300 pri čemu je kvalitet zvuka za moj sluh prihvatljiv, sve je odlično zvučalo.

Wi-Fi (802.11b/g/n).Rad Wi-Fi modula nije izazvao nikakve probleme. Smart telefon može da prilagodi pravila prijema preko Wi-Fi mreže u sleep režimu ili da koristi samo statičku IP adresu za povezivanje i dodavanje sigurnosnih sertifikata. Tokom rada Wi-Fi uređaj se nije zagrevao. Dostupan je režim pristupnih tačaka kao i kod svakog drugog Android smart telefona verzije 2.3 ili više.

Navigacija

Za svrhu navigacije kod ovog uređaja gpsOne platforma kompanije Qualcomm je korišćena. Specijalni navigacioni softver ne samo da podržava softvere kompanije Google kao što su Maps, Navigation i Yandex, već možete nezavisno instalirati i druge softvere i pretvoriti svoj smart telefon u kompaktni navigacioni uređaj.

Unos teksta

Kod modela Huawei Vision postoje dva načina za unos teksta – standardna Android tastatura ili TouchPal. Uprkos nepostojanju velikog broja karakteristika, prisustvo dodatnih karaktera i svega ostalog donekle se čini nezgodnim za korišćenje. Ovo ćete shvatiti kada vam realizacija svih korisnih karakteristika ne bude toliko važna zbog toga što je tastatura prilično nezgodna za rad – tasteri su mali i uzani. Naravno, korisnici se na sve naviknu a tu je i TouchPal koji predstavlja odličan alat za unos teksta. Međutim, nikako nisam mogao da se naviknem na njega pa sam se nakon nedelju dana bezuspešnog pokušavanja vratio na standardnu Android tastaturu.

Softver

Smart telefon pokreće Android 2.3, interfejs je SPOB Shell 3D.

Meni se lično dopada ovakav potez kompanije, mada se u sledećim proizvodima kompanije Huawei može očekivati njihov sopstveni korisnički interfejs. Dok se ovaj proizvođač nije zahuktao sa razvojom, redovno je korišćen interfejs visokog kvaliteta od strane drugih proizvođača. Android 2.3 je odlično radio u okviru Vision modela dok će utisci po pitanju SPB Shell 3D smart telefona biti drugačiji i funkcionalniji a sve se svodi na činjenicu da je sam korisnički interfejs funkcionalniji i ima više opcija.

Tu su i dodatni aplikacije kao što je Aldiko, program za rad sa dokumentima – Documents To Go, aplikacija za komuniciranje u okviru Facebook-a kao i Shazam za identifikovanje tipa muzike koja se reprodukuje kao i Twitter klijent. Aplikacije za e-mail i pretraživač za smart telefon su standardne za Android.

Zaključak

Kvalitet prijema signala tokom testiranja modela Vision je odličan a upotreba aluminijuma nikako ne utiče na ovaj parametar. Kvalitet prenosa glasa tokom razgovora nije loš. Jačina zvuka slušalice je prosečnog nivoa dok se melodija zvona može čuti i na bučnim mestima. Vibracija je slabe jačine, često je i neprimetna.

U pitanju je aparat koji odlikuje aluminijumsko kućište i atraktivan dizajn sa odličnim WVGA ekranom koji karakteriše brz i funkcionalni korisnički interfejs. Kada su se pojavile prve informacije i Huawei telefonima bilo je i velike sumnje po pitanju toga da li će ova kompanija moći da prikaže nešto zanimljivo. Sada su sve sumnje uklonjene budući da je Huawei predstavio atraktivan uređaj u smislu cene i dostupnih karakteristika. Ovaj Android model deo je segmenta uređaja srednje kategorije. Ukoliko tražite relativno povoljan Android telefon i želite da obezbedite maksimalnu funkcionalnost po pristupačnoj ceni, Huawei Vision je model na koji treba da obratite pažnju.

Opis:

  • Klasa: smart telefon baziran na Android OS
  • Forma: monoblok
  • Materijali: plastika, aluminijum, matirana plastika (meka na dodir)
  • OS: Android 2.3, Shell SPB Shell 3D
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Platforma: Qualcomm MSM8255-1 procesor sa 1 GHz radnim taktom procesora
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 800 MB ~ + konektor za microSD kartice
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 2.1 (A2DP), konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, TFT LCD dijagonale 3.7" sa rezolucijom 480x800 piksela (WVGA), automatsko podešavanje nivoa pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 5 MP autofokusom i blicem, video se snima u VGA rezoluciji
  • Navigation: GPS čip gpsOne Platforma Qualcomm (podržava A-GPS)
  • Opciono: FM-radio, akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine
  • Baterija: Li-Pol kapaciteta 1340 mAh
  • Dimenzije: 118 x 59,9 x 9,9 mm
  • Težina: 121 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024