Sensation XL 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon HTC Sensation XL
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Sensation XL. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Sensation XL vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona HTC Sensation XL

Fotografije modela HTC Sensation XL

Pozicioniranje

Iako tehnički posmatrano smart telefon HTC Sensation XL nikako nije drugačiji od drugih modela, uzmimo na primer osim po osnovi drugačiji model (Windows Phone 7), HTC Titan. Novi model pozicioniran je kao muzički smart telefon. Veliki broj razloga ide u prilog ovoj činjenici a najvažniji među njima sigurno je činjenica da se isporučuje sa kvalitetnim slušalicama i da ga odlikuje specijalni režim ekvilajzera. Ono što manje ide tome u prilog jeste neoubičajeni dizajn za HTC. U okviru ovog testa biće reči o svim funkcijama i karakteristikama smart telefona HTC Sensation XL.

Prodajno pakovanje

U prodajnom paketu pored telefona isporučuje se punjač, USB-microUSB kabl, uputstva kao i bežične slušalice sa daljinskom kontrolom muzike. Ukoliko obično koristite standardne, pristupačne HTC slušalice, imajte na umu da su ove slušalice bazirane na slušalicama kompanije iBeats Beats Audio Production Monster, a njihova cena na tržištu SAD kreće se oko $120. Kada govorimo o kontrolnom panelu dostupna su tri muzička tastera (Forward, Backward i Play) dok centralni taster korisniku omogućava da prihvati poziv.

Dizajn

Na osnovu fotografije HTC Sensation XL, aparat mi se činio donekle čudnim kada sam ga prvi put video u Londonu. Utisci su od početka biti pozitivni a nakon korišćenja svideo mi se dizajn ovog uređaja. Ukratko, dopada mi se kombinacija bele plastike i aluminijumskog poklopca baterije, kao i providni deo koji se vidi kroz zaštitno staklo bloka tastera osetljivih na dodir i belog plastičnog kućišta.

Mišljenja o dizajnu su subjektivna. Želim samo da naglasim da ovaj smart telefon uživo izgleda daleko zanimljivije nego na fotografijama. Prema tome, ukoliko vam se aparat ne dopada na osnovu fotografija, bilo bi dobro da ga uživo vidite i osetite, možda će vam se mišljenje promeniti.

Materijali kućišta

Prednju stranu ovog smart telefona odlikuje staklo koje štiti ekran i koje je otporno na ogrebotine. Kao što je to obično slučaj, na Gorilla Glass listi još uvek nema ovog modela. Isti je slučaj bio i sa Sensation modelom ali i sa nekim drugim uređajima. Dok sam koristio ovaj uređaja nosio sam ga u džepu sa sitnim novcem i ključevima ali i u rancu sa velikim brojem drugih stvari i na ekranu se nije pojavil ni najmanja ogrebotina.

Poklopac baterije izrađen je od aluminijuma, u donjem delu, i zauzima čitavu zadnju stranu kućišta osim malog dela sa gornje strane. Ukoliko uklonite poklopac, uređaj za 10 – 20 sekundi gubi kontakt sa baznom stanicom.

Izrada

Kvalitet izrade je odličan. Poklopac je sigurno pričvršćen za ostatak kućišta – nekoliko puta telefon mi je ispao na pod i to na mekani deo aparata i poklopac je ostao na svom mestu. Ukoliko pritisnete ekran ne dolazi do pojave zazora niti javljanja bilo kakvih zvukova, što je bilo uobičajeno kod Sensation modela.

Dimenzije

Po pitanju veličine, HTC Sensation XL spada u grupu većih aparata uz izuzimanje Acer Iconia Smart i Samsung Galaxy Note. Možda se XL može uporediti sa Titan-om, ali po pitanju veličine gotovo su identični, u liniji sa Acer Iconia Smart.

  • Samsung Galaxy Note - 146,9 x 83 x 9,7 mm, 178 g
  • Acer Iconia Smart - 141,7 x 64,5 x 13,6 mm, 185 g
  • HTC Sensation XL - 132,5 x 70,7 x 9,9 mm, 165 g
  • HTC Sensation - 126 x 65,4 x 11,3 mm, 148 g
  • Sony Ericsson Arc S - 125 x 63 x 8,7 mm, 117 g
  • Samsung Galaxy S2 - 125,3 x 66,1 x 8,5 mm, 116 g
  • Apple iPhone 4S - 115,2 x 58,6 x 9,3 mm, 140 g

Nošenje ovog smart telefona u džepu farmerica moguće je, ali može se desiti da je džep suviše uzan za telefon ovih dimenzija, pa je potrebno voditi računa o ovome.

Tokom razgovora moguće je normalno držati telefon, ali usled njegovih dimenzija to nije uvek jednostavno. Na primer, ukoliko HTC Sensation XL držim u desnoj ruci, neću biti u mogućnosti da dodirnem gornji donji deo ekrana ukoliko telefon ne pridržim drugom rukom, budući da telefon veoma lako može iskliznuti iz ruke. Ukoliko imate normalnu veličinu ruku, pre nego što se odlučite za HTC Sensation XL, dobro razmislite da li ste spremni da izmenite vaše navike po pitanju korišćenja aparata sa senzorima osetljivim na dodir budući da telefonom morate upravljati sa dve ruke.

Kontrole

Ovde je sve standarndo. Glavni kontrolni panel je ekran i softverksi tasteri ispod njega. Blok tastera ispod ekrana je osvetljen belom pozadinskom svetlošću koja je omogćeba samo ako je pozadinsko osvetljenje slabo. Sa leve strane se nalazi taster „Home“ služi za povratak na centralni ekran ili za otvaranje prozora sa šest pokrenutih aplikacija (zadržavanje tastera). Ukoliko kliknete na centralni ekran videćete matricu svih desktopa HTC Sense i možete se odlučiti za bilo koji od njih. Sledeći taster „Menu“ se koristi za prizivanje kontekstualnog menija (zadržavanje tastera – pozivanje ili sakrivanje tastature na ekranu). Sledeći je Back taster za povratak unazad. Poslednji taster koji je tu jeste „Search“. Klikom na ovaj taster otvara se polje za pretragu a zadržavanje tastera otvara prozor za glasovnu pretragu.

Softverski tasteri su ugodni za korišćenje. Naravno, nisu ekvivalentni hardverskim tasterima, ali sa njima možete raditi bez ikakvih teškoća.

Taster za isključivanje ekrana nalazi se iznad ekrana sa desne strane. On je nezantno uvučen u odnsou na povrišnu kućišta, tako da je njegovo pritiskanje malo nezgodno. Zadržavanjem ovog tastera pojavljuje se meni uz mogućnost isključivanja smart telefona, prelazi se u „Flight“ režim rada i ponovo se pokreće sistem.Ovde se nalazi i 3.5mm priključak za slušalice. Sa donje strane uređaja nema nikakvih kontrola već samo taster za uklanjanje poklopca baterije.

Taster za regulaciju jačine zvuka je smešten sa leve bočne strane u gornjoj zoni. Moguće je pritisnuti ovaj taster palcem desne ruke tokom razgovora, ali zbog dimenzija smart teleofna to neće biti lako.microUSB utičnica za punjenje i povezivanje vašeg smart telefona sa računarom je sa leve strane.

Sa prednje strane, na gornjem delu, nalazi se rešetka slušalice. Ispod i do levog zvučnika je su senzori osvetljenja i blizine. Desno od ekrana se nalazi frontalna 1.3MP kamera.

Svetlosni indikator treperi zelenom bojom ukoliko ima propuštenih poziva, nepročitanih tekstualnih poruka ili e-mail poruka ili nekih drugih obaveštenja, svetli zelenom bojom kada ga povežete sa računarom ili kada je baterija u potpunosti napunjena (kada je smart telefon i dalje povezan sa punjačem). Kada je baterija slaba treperi crvenom bojom a prilikom punjenja konstantno svetli crvenom bojom.

Slot microSD memorijske kartice je smešten ispod poklopca baterije u donjem levom uglu. Konektor SIM kartice je ispod poklopca baterije.

Ekran

HTC Sensation XL koristi kapacitivni ekran osetljiv na dodir, S-LCD, 4.7“ dijagonale WVGA (800 x 480 piksela). Odnos fizičke veličine ekrana i rezolucije daleko je od idealnog. Na primer, jedan od najvećeg ppi ima Apple iPhone 4S – 330. Kod modela HTC Sensation ppi vrednost je 256, Samsung Galaxy II – 217. Čak i kod uređaja kao što su HTC Rhyme i veliki broj drugih, ppi je veći nego kod HTC Sensation XL - samo 199. Za korisnike to znači zrnasti prikaz slike. Ukoliko pažljivije pogledate videćete linije, krugove i slično.

Naravno, ukoliko ne zagledate onda to nećete ni primetiti ali sve zavisi i od načina na koji ste ranije koristili vaš telefon. Ukoliko je to bio aparat sa istom ili nižom rezolucijom na ekranu veće dijagonale – onda prikaz HTC Sensation XL se ne čini lošim. Međutim, ukoliko vam je poznata oštrina Apple iPhone 4 ili Samsung Galaxy S II – sigurno je da ćete primetiti ovaj nedostatak.

Nivo osvetljenja ekrana je prilično dobar, uglovi vidljivosti su takođe veoma dobri, i vertikalni i horizontani pri maksimalnoj rezoluciji. Reakcija na dodir je odlična, a zbog svoje enormne veličine upravljanje ekranom je izuzetno jednostavno.

Kamera

Uređaj je opremljen sa dve kamere, glavnom 8MP kamerom i 1.3MP kamerom sa prednje strane. Ovde se koristi modul sa pozadinski osvetljenom matricom, BSI kao kod modela HTC Titan. Novi modul obezbeđuje neznatno bolji kvalitet slike nego što je to slučaj kod običnog Sensation modela, tako da je po ovom parametru kompanija bliže liderima na Android tržištu Samsungu i Sony Ericssonu.

Kamera je okružena metalnim prstenom i blago je izdignuta u odnosu na površinu kućišta. Pored kamere nalaze se dva LED svetla koja se mogu koristiti prilikom fotografisanja, mogu se manuelnim putem uključivati i isključivati prilikom snimanja ili ih jednostavno možete uključivati po potrebi korišćenjem aplikacije „Flashlight“.

Interfejs kamere modela HTC SEsnation XL je sličan onome koji se koristi kod modela HTC Sensation, Incredible S, HTC Desire S. U režimu vizira sa desne strane nalazi se info panel koji prikazuje informacije o trenutnom režimu snimanja (foto ili video) i status blica (auto, manuelni, isključen) i obezbeđuje brz pristup galeriji fotografija i efektima.

Fotografije

Lista podržanih rezolucija, kako standardnih tako i wide rezolucija. Ovde su rezolucije koje su dostupne za standarndi odnos stranica (4:3).

  • 8M - 3264x2448
  • 5 M - 2592x1952
  • 3M - 2048x1536
  • 1M - 1280x960
  • Small - 640x480

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Incandescent
  • Fluorescent lamp
  • Daylight
  • Cloudy

Da biste odabrali efekte kliknite panel sa leve strane.

Pored ovih podešavanja, možete menjati nivoe oštrine, zasićenja, kontrasta i ekspozicije, vrendosti ISO (od 100 do 800) ili omogućiti/onemogućiti zvuk zatvarača, rešetke vizira, tajmer i geografsko označavanje (uz pomoć GPS). Uz pomoć kamere sa prednje strane možete praviti autopotrete.

Kvalitet fotografija u različitim režimima rada možete proceniti na osnovu nekoliko različitih primera. Kvalitet fotografija modela HTC Sensation XL je nešto bolji nego kod 8MP modula modela HTC Sensation i Sensation XE.

Macro:

Snimanje teksta:

Panorama:

Video

Video se snima brzinom od 12-25 kadrova sekundi u mp4 formatu (h.264 kodek). u HD rezoluciji video se zapisuje promenljivim bitrate-.om (prosečno je 5200 kbps) Zvuk se enkoduje uz pomoć AAC kodeka u stereo tehnici sa kvalitetom od 128kbps.

Video je dostupan u sledećim rezolucijama:

  • HD - 1280x720
  • WVGA - 800x480
  • High - 640x480
  • Low - 320x240
  • MMS - 176x144

Podešavanja za video sadržaje su ista kao i za fotografije. Dostupna je funkcija isključenja zvuka prilikom snimanja, tokom snimanja video sadržaja moguće je menjati fokus jednostavnim postavljanjem prsta na ekran na onu oblast gde želite da fokusirate svoju kameru. Nije dostupna opcija praćenja autofokusa tokom snimanja video sadržaja. Promena rezolucije dostupna je i u vreme snimanja.

Kvalitet video sadržaja je moguće proceniti na sledećem primeru.

Primer video klipa (mp4, 23 mb)>>>

Trajanje baterije

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1600mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi 11 časova i 50 minuta razgovora (GSM) i do 360 časova (14 dana) u režimu mirovanja. Stvarne cifre su međutim preuveličane, kao i kod svakog Android smart telefona sa standarndom baterijom.

Moj tipični scenario korišćenja jedinice izgleda ovkao: slušanje muzike 3 do 4 časa. Na uređaju je konstantno uključena push mail opcija za dva mail naloga, internet preko WiFi i EDGE/HSDPA (prosečno u toku dana pretraživač radi oko sat vremena). Na pozive odlazi 50 do 60 minuta dnevno. Takođe, tokom dana sam slao 20-30 poruka. Pri ovakvom režimu korišćenja uređaja u toku jedne nedelje HTC Sensation XL je uspešno preživljavao do duboko u veče ili noć. Ovo je znatno bolje nego što je to mogao da ponudi glavni model kompanije pre godinu dana, ali je i dalje daleko od dobrog.

Uređaj ima novu sekciju podešavanja pod nazivom „Energy Efficieny“. Iz nje možete da pristupite različitim parametrima koji omogućavaju da sačuvate energiju baterije. Kada nivo napunjenosti baterije padne ispod određenog procenta telefon sugeriše da pređete u režim uštede energije u kojem se bežični interfejsi diskonektuju a pozadinsko osvetljenje se automatski podešava između ostalog.

Performanse

Smart telefon je izgrađen na Qualcomm QSD8255 platformi pri čemu je radni takt procesora 1.5GHz. Uređaj poseduje 768MB sistemske memorije od čega je dostupno korisniku za korisničke aplikacije oko 200MB (možete da deinstalirate softver koji radi u pozadini).

Smart telefon poseduje samo 16GB interne memorije za skladištenje podataka, od čega je korisniku dostupno 12-13GB podataka i to 3.7GB interne memorije i 8.9 dodatne.

Uređaj reprodukuje video bez problema pri rezolucijama do HD (1280x720 piksela) sa standanrdim plejerom. Smart telefon podržava standardne video kodeke za Andorid , kao i XviD. Video klipove u Full HD rezoluciji moguće je pregledati preko nekog od posebno instaliranih plejera kao što je RockPlayer, pobzirom da je sa standarndim plejerom dolazilo do usporavanja

Uopšteno govoreći, brzina rada uređaja je zadovoljavajuća i nema nikakvog zaostajanja. Razlika po pitanju performansi sa HTC Sensation procesorom sa dva jezgra i HTC Sensation SL sa jednim jezgrom gotovo je neprimetna. Niže su navedeni rezultati testiranja.

Antutu Benchmark

SmartBench 2011

Quadarant Standard

Vellamo

Html5

Povezivanje

Smart telefon podržava GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (900/2100) mreže dok su EDGE i HSDPA takođe dostupni. Različiti komunikacioni moduli se mogu uključivati ili isključivati u okviru menija podešavanja ili uz pomoć widgeta. Zasebni widget tasteri su takođe dostupni u okviru standarndog Android OS widgeta. Upravljanje bežičnim interfejsima se može izvesti uz pomoć taba koji se nalazi u task baru.

Za PC sinhronizaciju telefon koristi microUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju i koji koristi USB 2.0 interfejs. Kada povežete smart telefon sa računarom možete da odaberete pet tipova konekcije za svrhu sinhronizacije pomoću HTC Sync programa, da punite bateriju uređaja, prebacujete fajlove na memorijsku karticu (drive) ili da koristite uređaj kao modem.

Ugrađeni Bluetooth 3.0. podržava većinu popularnih profila uključujući A2DP

Wi-Fi (802.11b/g/n). Rad sa Wi-Fi modulom ne izaziva nikakve probleme. Smart telefon možete konfigurisati za Wi-Fi prenos u sleep režimu korišćenjem samo statičke IP adrese kada se povežete i dodajući sigurnosne sertifikate. Prilikom korišćenja Wi-Fi, smart telefon se gotovo ne zagreva uopšte. Zagrevanje je minimalno i jedva primetno.

Wi-Fi router. HTC Sensation može „deliti“ 2G/3G internet konekciju sa Wi-Fi. Radi na sledeći način: u okviru podešavanja bežičnog interfejsa odaberite Wi-Fi opciju koja aktivira odgovarajuća podešavanja da se odabere naziv mreže, lozinka i tip konekcije (WEP, WPA, WPA2). Pored toga, možete podesiti maksimalni broj konekcija za smart telefon ili posebno odabriti ili odbaciti svaku novu konekciju.

Pored ovih podešavanja, možete odabrati željenu tačku pristupa (APN) za internet konekcije i omogućavanje routing-a. Takođe možete ići online koristeći vaš laptop preko Desire HD routing-a i upotrebe GPRS/EDGE ili UMTS/HSDPA konekcije koje su prekonfigurisane na vašem telefonu.

DLNA. Smart telefon podržava DLNA, tako da ukoliko je vaš kućni media server DLNA usaglašen, onda možete ovaj uređaj koristiti za povezivanje sa drugim uređajima, pa tako gledati video ili puštati zvuk direktno na vašem TV-u.

Navigacija

Smart telefon koristi Qualcomm-ov ugrađeni čip za svrhu navigacije preko GpsOne tehnologije. Uređaj poseduje ugrađeni Route 66 navgacioni softver kao i Google Maps i Google Navigation. Maps omogućava proračunavanje rute (bez glasovnih saveta), vršiti pretragu ulica, ili specifičnih adresa i mesta. Sa Google Navigation možete raditi navigaciju sa rutama i glasovnim navođenjem.

Locations Ova aplikacija nudi opcije slične drugim aplikacijama za mesta od ineresovanja, određivanje ruta i slično. Navigacione karakteristike i štampanje ruta i dalje je nedostupno tako da se navigacija za sada može koristiti samo za pešačenje. Pokušaću da pokrijem ovu temu kada bude poznato kako će se HTC Navigation prodavati odnosno da li će se plaćati licenca ili će korisnici kupovati mape ili navigacione karakteristike.

Zvuk

Glavna odlika HTC Sensation XL, kao i svih modela čiji je prefiks XE – jeste da zvuče daleko bolje nego telefoni kompanije Motorola. Model XL za dva nivoa obezbeđuje bolji kvalitet muzike nego drugih HTC modeli.

Prvo - specijalno podešavanje ekvilajzera Beats Audio koje se uključuje svaki put kada pokrenete muziku uključivanjem slušalica.

Druga karakterskta ovog telefona su vlasničke slušalice ove kompanije - iBeats. Reč je o visokokvalitetnim slušalicama koje se mogu podesiti na pet različitih veličina tako da svako može da nađe podešavanje koje mu odgovara. Problematičan može možda biti dosta tanak kabl za koji sumnjam da će uspeti da pregura više od godinu dana aktivne upotrebe. Generalno, slušalice izgledaju odlično, ali je pri niskim frekvencijama primetno određeno odstupnjenje zvuka. Ove iste slušalice su dostupne i sa modelom Sensation XE.

Slušalice imaju daljinski upravljač za upravljanje muzikom i pozivima kao i specijalnu opremu za skladištenje koja je veoma zgodna.

U okviru smart telefona ne postoje nikakve dodatne stavke koje omogućavaju unapređenje zvuka. Po mom mišljenju, slušalice su idealne za one koji slušaju tehno. Tako će ove slušalice biti idealne za one koji vole ovu vrstu muzike, dok za druge nezahtevne korisnike to neće biti problematično.

Unos teksta i glasovni unos teksta

Kod modela Sensation XL postoji standardna HTC QWERTY tastatura na ekranu. U pitanju je jedna od najboljih implementacija tastature na ekranu od svih uređaja koji su bazirani na Android operativnom sistemu, ali i drugim operativnim sistmeima. Jedini problem koji postoji kod ove tastature je što je ponekad potrebno suviše vremena i poteza da bi se uneli neki simboli koji su specifični za određena pisma i kodne rasporede.

Svaki pritisak tastera na ekranu prati mala vibracija koja olakšava korisnicima da osećaju šta su pritisnuli. Prebacivanje između jezika možete vršiti uz pomoć pritiska zasebnog tastera. Ovo je veoma jednostavno, a isti taster je zadužen i za unos glasovnih poruka.

Tastaturu na ekranu možete da sakrijete pritiskom sa zadržavanjem tastera Menu ili posvećenog tastera. Ispod tastera sa slovima postoji klizni panel koji pomera kursor po tekstu ukoliko napravite grešku. Ovo je mnogo lakše raditi kada se tekst uveća što je opcija koja je prvi put uvedena baš kod ovog telefona. Kada vaš prst ostane na tekstu nekoliko sekundi aktivirate pop up prozor sa uvećanim fragmentom teksta i kursorom. Možete lako da pomerate kursor zajedno sa fragmentom. Kada vaš prst napusti ekran videćete dodatni meni da odaberete fragment ili sam tekst. Druga opocija je da se tekst ne menja odjednom.

Tastatura poseduje personalni rečnik u koje možete da skladištite nove reči koje često koristite. Sa modelom Desire HD možete da editujete ovaj rečnik, što nije novo i da sinhronizujete sa backupom na memorijskoj kartici.

Takođe je važno napomenuti da je zbog veličine ekrana ovog modela upotreba tastature na ekranu veoma zgodna. Ovo je verovatno jedan od smart telefona sa najzgodnijom tastaturom na ekranu koji dolazi od strane kompanije HTC, a možda i na celom tržištu.

Kada je u pitanju unos glasa, ovo je jedna od osnovnih funkcija nove verzije Androida koja već radi dosta dobro u ovom stadijumu. Koristeći glasovni unos možete vršiti pretragu za informacijama na telefonu ili online, unositi adrese za Google Maps ili Google Navigation, kao i diktirati tekst poruke što je veoma pogodno. Na primer, sistem za glasovni unos tesktualnih poruka prepoznaje oko 80% reči pravilno, a često i kompletan tekst.

Softver, HTC Sense 3.5

Smart telefon radi na Android 2.3 operativnom sistemu dok kao korisnički interfejs koristi HTC Sense 3.5.

Sistemski meni je podeljen na dva taba. Jedan pokazuje događaje, pokrenute programe dok će dugui omogućiti ili oneogućiti bežične interfejse.

Meni Programs je podeljen na tabove(njihov redosled se može menjati). Prvi donosi sve programe, drugi najčešće korišćene, dok su u poslednjem svi oni instalirani od strane korisnika. Za operatera verzija korisničkog interfejsa je bitna zbog mogućnosti da se doda vlasnički "operator" tab.

Glavna karakteirsitka Sense 3.0 i Sense 3.5 je novo zaključavanje ekrana. Postoji oblast sa četiri prečice ka programima i kružićem u dnu. Ukoliko povučete krug prema centru ekrana – samo ćete otključati ekran. Ako povučete kružič na jednu od prečica ili oznaku uvučete u krug - otvorićete program. Veoma zgodna karakteristika koja je implementirana u Meizu M8 i M9, ali još ne postoji kod drugih uređaja.

Set oznaka za zaključani ekran je moguće prilagoditi. Takođe, moguće je i za zaključavanje ekrana odabrati nekoliko opcija. Postoji samo ekran sa oznakama, sa časovnikom plus oznakama, informacijama o vremenu, ili pak opcija da se dinamički menjaju slike sa fotografijama iz galerije. Pored toga, verzija 3.5 donosi promenu obzirom da je prethodno bilo nemoguće postaviti proizvoljnu sliku na Lock ekran, a sada je to moguće.

Set aplikacija koje su standardne za HTC SensationXL: HTC Hub, HTC Likes, Black List, News. O svim ovim programima je bilo reči ranije, na primer u testu modela HTC Incredible S.

Reader. U pitanju je aplikacija za čitanje knjiga. Ovo je nova verzija koja polako ali sigurno unapređuje ovaj program, tako da će on u narednih šest meseci i nekoj novoj verziji moći da se nadmeće sa specijalizovanim programima za ovu namenu treće strane. U suštini, ova verzija dodaje kolor teme tako da sada možete ne samo čitati beli tekst na crnoj pozadini ili obrnuto, već takođe je moguće odabrati i neku od drugih tema.

Smart telefon poseduje i posebno uputstvo u elektronskoj formi koje donosi različita objašnjenja kako funkcionišu njegove određene karakteristike i programi. Ovo uputstvo se preuzima sa mreže kada joj prvi put pristupite.

HTC Watch. U pitanju je aplikacija koja omogućava da pregledate trejlere i filmove i kupujete one za koje ste zainteresovani. Na pojedinim tržištima ova funkcija je ograničena samo na trejelere.

Smart telefon ima funkciju koja omogućava da fajlove čije vam je štampanje potrebno bili to dokumenti, slike ili nešto treće šaljete na štampač preko WiFi funkcije.

Od novih programa dostupan je Tasks koji omogoućava kreiranje zadataka i pregled njihove liste. Zadaci su sinhronizovani sa zadacima u Outlook-u preko MS Exchange servera.

Drugi novi program je - Usage Monitor, koji omogućava da pregledate koliko ste podataka preneki odnosno koliko ste minuta razgovarali ili poruka poslali. .

Zaključak

Kvalitet prijema kod modela Sensation XL standardan je za moderne telefone, ne dolazi do gubitka mreže što se ponekad dešava kod HTC aparata. Jačina zvona takođe zaslužuje sve pohvale budući da se zvono čuje čak i u podzemnoj železnici. Slušalica je vrlo dobrog kvaliteta i obezbeđuje odgovarajuće uslove za prijatno komuniciranje sa nekim. Vibracija je prilično slaba, gotovo neprimetna.

Zvanična cena modela HTC Sensation XL je dosta visoka za smart telefon ovog opsega, uprkos činjenici da se on isporučuje čak i sa slušalicama koje nisu nimalo jeftine. Verzija ovog modela sa crnog tržišta je čak za trećinu jeftinija nego ona kada je reč o zvaničnim modelima.

Kada treba izneti zaključak o ovom uređaju nisam siguran odakle da počnem. Sa jedne strane, potpuno razumem potez kompanije HTC. Ova kompanija je uzela platformu na kojoj je baziran HTC Titan, ali je izabrala drugi operativni sistem. Kompanija je ovaj model pozicionirala kao muzički telefon i kompletna njegova reklama se oslanja na to. Ovo je dobar pristup kompanije koja na taj način želi da naglasi različitost svoje ponude modela.

Sa druge strane, moram da istaknem da mi se HTC Sensation XL kao uređaj veoma dopada. Iz više razloga. Prvi je dizajn i boje ovog uređaja. Volim telefone svetlih boja, naročito bele kojih nema mnogo na tržištu. Iz istog ovog razloga veoma mi se dopao model HTC Hero. Kao drugo, uprkos tome što je ovaj model veoma glomaznih dimenzija on ima svoje prednosti. Za mene jedna od prednosti je svakako pogodnost unosa preko tastature na ekranu. Ovako nešto je sada već tipično za HTC Sensation opseg, da ne govorimo o Apple iPhone. 4.

Da li kupiti ovaj uređaj ili ne je sledeće pitanje koje se postavlja. Odgovor je iznenađujuće jasan obzirom da broj nedoumica koje sam izneo. Ako vam se ovaj uređaj dopada i ne smeta vam da izdvojite količinu novca koja je potrebna za njega onda ga svakako kupite. Ako sa druge strane vam se dizajn ne dopada onda je možda bolje da potražite neki drugim model obzirom da čak i HTC Sensation nudi jedno interesantno rešenje drugačije od ovog a to je Sensation XE.

Opis:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: aluminijumski poklopac baterije, plastični umetci
  • OS: Android 2.3, HTC Sense interfejs 3.5
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procesor: 1.5 GHz Qualcomm MSM8255 platfora
  • Memorija: 768 MB
  • Memorija za podatke:: 16 GB
  • Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 3.0 (A2DP), jack microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice, DLNA
  • Ekran: kapacitivni S-LCD 4.7" rezolucije 800x480 piksela (WVGA), sa automatskim podešavanjem nivoa pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 8 MP sa autofoksuom; video se snima u rezoluciji 720p (1280x720), LED blic takođe može da radi kao baterijska lampa, 1.3 MP kamera sa prednje strane
  • Navigacija: GPS čip gpsOne Platforma Qualcomm (podržava A-GPS)
  • Dodatne karakteristike: akcelerometar, senzor svetlosti i blizine, FM radio.
  • Baterija: ukloniva Li-Ion kapaciteta 1600 mAh
  • Dimenzije: 132,5 x 70,7 x 9,9 mm
  • Težina: 165 g.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024