RAZR XT910 2011
2011. godina
4.3" OLED, 56.6% body
2% 4430, Android 4.1.2 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 16GB, EXT nema
1780 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Motorola RAZR XT910
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola RAZR XT910. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola RAZR XT910 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test modela Motorola RAZR XT910

Uvod

Sigurno se sećate dobrih, starih vremena kada pitanje: „Da li si video novi Motorola telefon na preklop?“ moglo čuti na svakom koraku. Debljina telefona od nekih 14mm nikako se ne može nazvati malom, ali u to doba bila je pravi pogodak. Ukoliko pogledamo telefone iz tog perioda, svi izgledaju kao cigle. Meni se lično najviše dopao model RAZR V3xx, koji se po izgledu nije razlikovao od originalnog V3 modela.

Sredinom oktobra prošle godine Motorola i Verizon najavili su novi model – Motorola Droid RAZR koji se na teritoriji Evrope prodavao bez prefiksa Droid.

Naziv koji je odabran nije bio slučajan – novi telefon odlikovao je Android operativni sistem, njegova debljina bila je samo 7.1mm, ne uključujući debljinu gornjeg dela koja je neizbežna zbog kamere i konektora. U smislu hardvera ovaj model nije se mogao pohvaliti ničim novim. Droid RAZR bio je spreman za predstavljanje pre godinu dana, ali se na tržištu pojavio tek sada, što je drugim proizvođačima obezbedilo veliku prednost. Verujem da je Motorola imala dobar razlog budući da to nije kompanija kojoj je u cilju samo da izbacuje nove modele. Jedan od primera je ROKR E8 koji je takođe predstavljen godinu dana kasnije i koji je odlikovao on-board dvojezgarni procesor TI 4430, 1.2GHz, 1GB RAM-a, 16GB interne memorije od čega je korisniku na raspolaganju bilo 11GB, 4.3“ ekran koji odlikuje SuperAMOLED Advanced (PenTile) tehnologija. Međutim, specifikacije nisu toliko bitne.

Dizajn

Kada su se u toku 2008. godine pojavile prve informacije o Android telefonima, mnogi su bili sumnjičavi. Aparat sa kliznim mehanizmom i QWERTY tastaturom, HTC Dream, nikako ne izgleda kao telefon iz mojih snova, upravo suprotno. Kućište od crne plastike, neobični oblici i sumnjiv mehanizam za otvaranje. Možemo nabrajati sve telefone bazirane na ovom operativnom sistemu, ali sigurno nećete naći nijedan model za koji se može reći da je atraktivan telefon, kako u smislu dizajna tako i po pitanju materijala koji su korišćeni za njegovu izradu. Od tada je bilo mnogo različitih unapređivanja ali je bilo potrebno da prođu tri godine da bi se stiglo na nivo iPhone aparata. Drugi primer – u toku 2007. godine predstavljen je prvi telefon kompanije Apple, a situacija je bila potpuno drugačija kada je u pitanju dizajn. Ovaj aparat veoma brzo je postao popularan.

Zamislite situaciju da je HTC Dream aparat neverovatno atraktivan. U ovom slučaju proizvođač se trudio da svoj posao odradi na što bolji način. Ono što je trenutno na samom vrhu ponude u ovom opsegu jeste Samsung Galaxy S2 čije kućište je u potpunosti izrađeno od plastike i HTC Sensation koji je takođe izrađen od plastike.

Telefon kompanije Motorola je radikalno drugačiji od onoga što se može videti na tržištu Android uređaja. Okvir i prednji deo izrađeni su od nerđajućeg čelika, zadnja strana izrađena je od vlakna kevlara dok ekran štiti Gorilla Glass. Tu je i baterija koja se ne može ukloniti, ali zato nema nikakvih zazora niti ih može biti, niti dolazi do pojave ogrebotina.

Ono što je posebno privlačno jeste naziv Motorola koji se nalazi sa bočne strane. Apsolutno je bespotrebna stvar po pitanju funkcionalnosti ali zato mnogo utiče na sam izgled aparata. Samo zamislite aparat bez toga pa će vam biti jasno. Ovakav dizajn nije predstavio nijedan drugi proizvođač.

Bez ikakve sumnje, Motorola Droid RAZR nije bio uspešan pokušaj da se predstavi moderan telefon na Android operativnom sistemu. Međutim, pored izgleda i korišćenih materijala veoma važan je i interfejs, a tu postoje neke nijanse. Još od davnih dana, kompaniju Motorola bije glas da je intefejs njihovih telefona neobičan, čudan i konfuzan. Naravno, to je samo mit koji prati ovu kompaniju dok bi se u stvarnosti moglo reći upravo suprotno. Blur, koji je bio unapred instaliran na Android uređajima, jedan je od najboljih. U pitanju je najnovija verzija, naravno, koja se prvo pojavila na Droid 3 (ne treba ga mešati sa prvim Droid-om). O svim njegovim prednostima biće reči dalje u tekstu, sada ćemo se fokusirati samo na tehničku stranu.

Prvi utisci

Nije tajna da fotografije ne prikazuju pravo stanje, te da se često desi da nešto na fotografijama izgleda lošije nego u stvarnom životu ili obrnuto. U slučaju RAZR fotografija ne održava sav šarm aparata. Pre kupovine, pregledom gomile fotografija i video sadržaja preko interneta jednostavno se ne može steći utisak o tome kako aparat zapravo izgleda u stvarnom životu. U praksi, „Razor“ izgleda mnogo bolje uživo. Nekada, dok sam koristio iPhone 4, napisao sam sledeće:

Ponekad, kada surfujem internetom ili gledam video sadržaje, uhvatim sebe kako ne gledam u ekran već u sam telefon. Zaista je lep i atraktivan. Pravo je zadovoljstvo držati ga u ruci, tanak i lak za upotrebu.

U slučaju modela RAZR, situacija je ista. To jest, aparat je lep na izgled. Kosina ispod ivica ekrana uvek daje odsjaj od izvora svetlosti. Logo se nalazi sa gornje strane, tu je i audio mini priključak – sve je to osmišljeno da bi se obezbedio bolji kvalitet i unapredio doživljaj korišćenja. Drugi uređaji na Android-u ne izazivaju ovakve emocije, a ovaj model ne može se porediti sa konkurentnim modelima ni po pitanju kvaliteta izrade ni po pitanju korišćenih materijala.

Dimenzije i materijali

Ovaj model poseduje veliki ekran koji je okružen specijalnim okvirom. Zaista, njegova veličina je značajna i mogla bi da se uporedi sa dimenzijama modela kao što je HTC Sensation XL, čija dijagonala ekrana je 4.7“. Motorola prvobitno nije želela da iznese podatak o dimenzijama ovog ekrana. Nedugo nakon toga kompanija je za kinesko tržište najavila model baziran na istoj platformi Motorola MT917. Ekran ovog modela je dužine dijagonale 4.5“ i prikazuje sliku HD kvaliteta rezolucije 1280x720 piksela. Smatram da će nam budući period doneti možda model RAZR 2 koji bi karakterisao ekran sličnih dimenzija i quad core procesor.

Prednja strana ovog uređaja je u potpunosti zaštićena zaštitnim staklom Gorilla Glass, pri čemu je ono zakošeno sa obe strane. Sa donje strane se nalaze četiri softverska tastera kao i rupica mikrofona ovog uređaja. Gore se nalazi zvučnik uređaja. U gornjoj zoni takođe možete videti prednju kameru za video pozive i LED lampicu koja vas informiše o različitim događajima. Ivice, gornja i donja su od matirane crne plastike.

Poklopac zadnje strane uređaja je izrađen od vlakana kevlara, ali su ivice odnosno okvir od plastike i oni se mogu lako izgrebati.

Poklopac od kevlar vlakana mnogi vide kao luksuzni dodatak. U istoriji kompanije Motorola ovo nije prvi put da kompanija eksperimentiše sa materijalima, ali svaki od takvih eksperimenata se može opisati kao uspešan i konkurenti bi preuzeli takvo iskustvo.

Dodirni doživljaj kada je reč o kevlar vlaknima je nešto između plastike meke na dodir i gume. Ova površina nije klizava, ali je koeficijent trenja niži nego kod plastike meke na dodir. Da biste videli otiske prstiju na ovoj površini potrebno je da okrenete uređaj pod posebnim uglom u odnosu na svetlost. U drugom slučaju su praktično nevidljivi. Drugim rečima, praktičnost upotrebe ovakvog rešenja je primetna, pa samim tim i opravdana.

Obod sa gornje strane je prekriven staklom ili plastikom. OVde se nalaye zvučnik, te blic kamere.

Konektori za microHDMI, microUSB, miniJack veze skoncentrisani u gornjoj zoni uređaja. Sa desne strane se nalazi plastični poklopac ispod kojeg se nalaze slotovi za microSIM i microSD kartice. Zamena bez isključenja uređaja je u potpunosti podržana, čak i kada je reč o SIM kartici. Tako možete dok je telefon uključen umetnuti SIM karticu, a telefon pronalazi mrežu.

Sa leve strane uređaja se nalazi taster za uključenje uređaja/zaključavanje ekrana ako i taster za regulaciju jačine zvuka. Ono su znatno ispupčeni u odnosu na kućište pa možete da ih pronađete bez problema.

Ovde je dostupni specijalni deo dodatne opreme koji nosi naziv Splash Guard. Reč je o specijalnom vodootpornom poklopcu.

Kada je reč o aktivnoj površini ekrana, veoma sam siguran da je ona kod ovog modela manja od one koja postoji kod modela HTC Sensation, mada na ekran nisam imao nikakve pritužbe.

Poređenje ekrana modela the Motorola RAZR i HTC Sensation:

Ergonomija

Imajući u vidu dimenzije uređaja, mora se postaviti pitanje koliko je on pogodan za korišćenje. U ovom slučaju, stepen ugodnosti na prvom mestu će biti uslovan zbog veličine uređaja. Nisam imao velikih problema prilikom korišćenja uređaja, iako je recimo HTC Sensation bolje stajao u ruci zbog tanjeg kućišta i zaobljenih ivica sa zadnje strane. Sa druge strane, teško je proceniti stepen ugodnosti korišćenja jednog ili drugog uređaja. Nošenje telefona u džepu košulje ili farmerki je moguće, ako ste prethodno imali uređaj slične veličine. Obod sa gornje strane jedinice apsolutno ne igra nikakvu ulogu. Još jedna stvar je da tokom telefonske konverzacije možete da oslonite kažiprst na ređaj, ali to ne donosi nikakvu prednost ergonomiji uređaja.

Lokacija tastera za zaključavanje ekrana sa desne strane nije slučajna. Klasičan raspored kontrola u ovom slučaju je nemoguć jer bi to mogli da utiče na ergonomiju. Dimenzije uređaja su takve da kažiprst može teško da dopre do gornjeg dela uređaja. Sa druge strane, mnogi proizvođači (naročito Samsung), već dugo vremena koriste ovu lokaciju za najvažnije tastere. Sa druge strane, sve je stvar navike i ništa više.

Ekran

Karakteristike ekrana su prosečne. Odlikuje ga PenTile matrica (RGBG) i 4.3“ dijagonala. Potrebno je znati sve činjenice za i protiv, nema smisla sve ponovo ponavljati. U poređenju sa matricom modela Motorola Atrix slika nije loša, ali i dalje se ne može porediti sa S-LCD po pitanju „harmonije“ horizontalnih linija. Fotografije i video će sve pojasniti.

HTC Sensation Motorola RAZR XT910

Sigurnosno staklo Gorilla Glass efektivno sakuplja prljavštinu sa prstiju i masnoću sa obraza, međutim, čim stavite telefon u džep košulje ili pantalone, ponovo ćete dobiti čist ekran.

Minimalno osvetljenje ekrana je dovoljno za upotrebu telefona u zatvorenoj prostoriji, čak i kada je oblačno, a ponekad je potrebno da koristite softver nekog drugog proizvođača da redukujete osvetljenje. Maksimalno osvetljenje daje dobar utisak, ali nemoguće je reći kako se ekran ponaša pri direktnim sunčevim zracima budući da je u vreme testiranja telefona bilo hladno vreme bez sunca.

Poređenje zaprljanih ekrana modela Motorola RAZR i HTC Sensation:

Muzika

Kada je reč o muzičkom plejeru, odlikuje ga odličan nivo zvuka i može se uporediti sa plejerima srednjeg opsega. Drugim rečima, za većinu će biti odlično rešenje zbog toga što, pre svega nema nikakvih problema vezanih za memoriju ili bateriju.

Kamera

Ovaj telefon je odličan primer kako dobar hardver (modul kamere, naročito) može pokvariti uređaj. Glavni neodstaci – fokus i blede fotografija kao i neoptimalni rad ekspozicije. Automatska ekspozicija radi na takav način da su fotografije suviše tamne. Sa druge strane, u poređenju sa HTC Sensation i osvetljenjem, RAZR odnosi pobedu, dok snimanje na otvorenom pri direktnim sunčevim zracima daje suprotne rezultate.

U istoriji kompanije Motorola jedini proizvod koji je vredan pažnje po pitanju fotografije jeste ZN5. Ovaj model je kreiran u saradnji sa Kodak-om i u to vreme bio je vodeći model na tržištu. Retoričko pitanje koje se samo nameće jeste „Zašto kompanija nije nastavila rad u ovom pravcu?“

Rezolucija fotografija može biti 6MP ili 8MP, a dostupna je i mogućnost snimanja panorama snimaka i uživanja u drugim mogućnstima.

Nema razloga navoditi o efektima koji su dostupni – nisu toliko bitni i ne mogu se primeniti u životu. Ono što ja preporučujem jeste upotreba nekih specijalizovanih softverskih aplikacija iz prodavnice.

Na donjim fotografijama možete i sami proceniti kvalitet. Može se reći da su vremenske prilike loše uticale na fotografije, ali ni fotografije snimljene pod veštačkim osvetljenjem nisu posebno zanimljive.

Poređenje sa modelom HTC Sensation.

Motorola RAZR XT910 HTC Sensation

Video

U okviru video prikaza ovi nedostaci nisu toliko vidljivi a krajnji rezultat može se oceniti dobrom ocenom. Ne treba da vas prevari prisustvo stabilizacije slike budući da je rad ove opcije zanemarljiv. Snimanje se vrši u FullHD (HD 1280 * 720, DVD 720 * 480, VGA 640 * 480, QVGA 320 * 240) i odlično izgleda.

Što se tiče zvuka, dostupni su mono i stereo režim, režim za kompenzaciju šuma vetra kao i Balanced i Concert režimi rada. U procesu snimanja pojavljuje se taster Mute koji se može koristiti i za isprekidano snimanje zvuka.

Takođe, u ovom režimu blic ne može da radi kao baterijska lampa.

Primere video klipa sam morao da snimim kod kuće obzirom da vreme napolju nije bilo sjajno, tako da je video dosta nezanimljiv.

Primer video klipa sa stabilizacijom slike:

Primer video klipa bez stabilizacije slike:

Primer videa sa modela HTC Sensation (za poređenje). Molim vas da utišate zvuk jer je prilikom snimanja nešto pošlo loše.

Performanse

Ne shvatam zašto je potrebno vršiti testove koji procenjuju aparate. Po mom mišljenju najbolja procena biće data od samih korisnika, a i to je sve stvar subjektivnog mišljenja. Na kraju, koja je svrha toga koliko je koji telefon zabeležio poena ukoliko je interfejs brz, a igre nisu problem?

Nije tajna da se proizvođači softvera vode referentnim dizajnom, tačnije sve je sada fokusirano na Galaxy Nexus. Ovaj aparat odlikuje isti procesor kao i RAZR pa će se za to odlučiti i Motorola.

U člancima koji opisuju Ice Cream Android 4.0 Sandwich često se naglašava brzina pretraživača. Mogu vas uveriti da su performanse ovog aparata gotovo identične.

Memorija

Memorija i korisničko iskustvo blisko su povezani sa načinom korišćenja uređaja. Korišćenje HTC Sensation često prati sledeća slika – u pretraživaču je često otvoren veliki broj strana. Ukoliko spustite pretraživač da radi u pozadini i ponovo se odlučite da ga koristite nakon nekoliko sati, videćete poslednje posećene strane, ukoliko nemate instaliran neki program koji prekida rad aplikacija. RAZR poseduje 1GB RAM-a što je dovoljno za širok opseg zadataka. Dostupno je 16GB flash memorije od kojih je 3.5GB dodeljeno za instalaciju programa dok je 8GB dostupno za korisničke podatke. Preostala memorija dodeljena je WebTop režimu. Moguće je instalirati microSD karticu kapaciteta do 32GB.

Drugim rečima, memorija nije problem.

Trajanje baterije

Po pitanju rada nema nikakvih tajni. Sve se svodi na to koje aplikacije instalirate i šta one rade. Ono što je mana Android-a jeste činjenica da ne proizvodi svaki proizvođač optimizovanu verziju svoj proizvoda za svaki telefon, pa potrošnja energije značajno varira.

Proizvođač tvrdi da jedinica može da obezbedi 25 časova muzičke reprodukcije i devet časova reprodukcije videa. Ove brojke su realne. Pored toga, pri određenim uslovima, uređaj može da dostigne još veće vrednosti. Kao rezultat, kada se vrši poređenje sa drugim uređajima na ovom operativnom sistemu RAZR je jedan od najboljih.

U mom slučaju telefon je trajao dugo u noć sa nekoliko poziva i SMS poruka, sa kontinualnom sinhronizacijom sa dva mailbox-a, višestrukim RSS feed-ovima, Twitter-om, Facebook-om, oko pola časa Web surfovanja, slušanja muzike nekoliko časova, periodične komunikacije putem Skype-a i 30 minuta igranja igara. Po mom mišljenju, ovo je bio veoma dobar rezultat.

Drugi korisnici su prijavili da je u režimu uštede energije ovaj uređaj obezbeđivao 4 dana trajanja baterije. Ja mogu da potvrdim da je samo sa malim borjem poziva, SMS i MMS poruka ukoliko povremeno koristite email i Twitter baterija do uveče imala 70 do 80% napunjenosti.

Rešavanje problema sa lokalizacijom

Obzirom da je uređaj predviđen da se prodaje samo u SAD meni je dostupan samo na engleskom jeziku. Uprkos tome što neke azijske verzije firmware-a donose podršku za druge jezike, lokalizacija je loša. Neću da pretpostavljam da li će ovaj model biti u budućnosti potpuno lokalizovan ili ne, ali nada je tu. Pomenuta lokalizacija nije nimalo dobro urađena i vidi se da je reč više o amaterskom pokušaju.

Kada je reč o pokušaju unosa teksta na nekom drugom jeziku sem engleskog ovde nema mnogo problema. Mnoge različite aplikacije za tastaturu imaju specijalne znake i rečnike za različite jezike. Ja sam koristio Smart Keyboard Pro, koja je po mom mišljenju jedno od najboljih rešenja ove vrste.

Ukoliko odlučite da koristite neki drugi kodni raspored može se desiti da ako šaljete SMS poruku primalac od vas dobije praznu poruku. Ovaj problem ćete rešiti time što ćete odabrati podešavanje za SMS i to SMS Encoding Method i tamo podesiti 16-bitne karaktere.

Takođe treba pomenuti da se neki vlasnici ovog uređaja suočavaju sa situacijom kada im ne stižu SNS poruke. Za sada nisam uspeo da otkrijem koji je razlog za ovu pojavu, ali se nadam da ću doći do rešenja.

Zaključci

Kvalitet prijema signala ovog modela je bio zadovoljavajući i u najvećem broj slučajeva na visokom nivou. Međutim, nivo prijema WiFi signala je donekle niži nekog kod HTC Sensation ili Samsung Galaxy S2 modela. Ova karakteristika se takođe ispoljila i kod Motorola Atrix modela, koji je predstavljen pre gotovo godinu dana i sada se ponovo ispoljila. Oba zvučnika su dovoljno glasna. U većini slučajeva uvek ćete čuti zvuk iako je jačina na dve trećine maksimalne vrednosti. Kada je reč o slušalici, nema dovoljno niskih frekvencija ali se to može kompenzovati podešavanjem jačine zvuka. /p>

Već dugo vremena kompanija Motorola ne može da izgradi svoj portfolio uređaja na pravi način pa da kupci jasno mogu da razumeju koji uređaj se naziva vrhunskim, Nakon što je 2009. godine izdat Motorola Droid, usledili su modeli X, Droid 2, X2, Bionic, Atrix, Droid 3, Atrix 2, Photon i drugi, Sa izdavanjem dva Atrix modela je postalo jasno da je reč o liniji modela sa prosečnom cenom. Zbog toga nije sasvim jasna logika kojom se kompanija vodila kada je reč o najavi za Motorola Milestone X2, naročito u svetlu činjenice da je kompanija već predstavila RAZR. Imajući u vidu da je RAZR veoma dobar uređaj koji koristi moderan operativni sistem kakav je Android 4.0, nema nikakve sumnje da će ovaj model biti prisutan na tržištu barem još godinu dana. Takođe, treba reći da će ovaj model biti jedan od najboljih modela koji će biti dostupan na tržištu u narednih nekoliko meseci.

Prema informacijama koje ima Eldar Murtazin, naredni model ove kompanije je Motorola RAZR R3 koji obećava da će biti jedinstven po pitanju materijala i takođe će nositi četvrtu verziju Androida kao i neke dodatne funkcionalnosti ove kompanije.

Interfejs

Uvod

Često se u opisima interfejsa navodi opis funkcionalnosti kao i da je jednostavan za upotrebu, ali se ponekad može pročitati i nešto zanimljivo. Ne želim da vas opterećujem informacijama o lokaciji različitih elemenata menija.

Grafički interfejs za telefon ne pojavljuje se odmah. Svaka kompanija ima svoj sistem. Motorola se ne može nazvati pionirom po pitanju grafičkih interfejsa zbog toga što, dok je ova kompanija počela da koristi matrične ekrane, na tržištu je već bilo nekoliko kompanija koje su to odavno predstavile. Imajući u vidu da su te kompanije bile sa različitih strana sveta, razlike su bile očigledne.

U periodu kretanja prema 2000. godini svaki proizvođač je imao sopstveni interfejs. To je zaista bilo divno vreme. Sony Ericsson je predstavio platformu A100, koja se pokazala veoma uspešnom, a u planu je bilo i predstavljanje A200 koja je bila još impresivnija. Pored toga, interfejs za UIQ smart telefone osetljive na dodir bio je takođe zanimljiv i privlačio je pažnju mnogih. Motorola je imala velike šanse sa Chameleon interfejsom za Linux uređaje, kao i P2k platformom, koja u to vreme nije mogla da parira konkurentima. Nokia radi na S interfejsu i svake godine na umu ima na umu želju evropskih korisnika, što je komfor, koji nikako nije ono što traže Amerikanci. Drugi proizvođači takođe pokušavaju da predstave svoje odluke. Druga zanimljiva činjenica je to da samo pre nekoliko godina proizvođači i potrošači nisu obraćali pažnju na ovaj aspekt, a za to postoji i logično objašnjenje. Do sada su razlike po pitanju platformi velike: Sony Ericsson je posebnu pažnju posvetio multimedijalnim sadržajima što se odrazilo na platformu A200, Nokia se lagano širi na sve pravce ali specijalnu pažnju posvećuje osnovnim funkcijama. Pionir na tržištu, kompanija Motorola, i dalje veruje da je glavni cilj obezbediti pogodnost u smislu deljenja informacija među korisnicima – tekst, glas ili nešto drugo, što se i dalje odražava na proizvode kompanije, a telefon je odavno prestao da bude samo prosto sredstvo za komunikaciju.

MotoBlur, kao deo interfejsa za Android uređaje, pojavio se kada je kompanija pokušala da svojim korisnicima pruži isti kvalitet i upotrebljivost ranijih telefona. Tada je došlo do prelaska na neobičan interfejs. Verujem isto tako da Nokia nije krenula putem kojim je krenula i predstavila veliki broj uređaja na Android-u, sigurno je da bismo videli neke druge dodatke. Neću da predviđam da li će se to promeniti vremenom ili ne, ali činjenica je da svaki proizvođač pokušava da unese nešto svoje. Objedinjeni interfejs za sve uređaje bio bi nešto veoma zanimljivo.

Nekoliko reči pre nego što pređemo na glavno

Već dugo smo naviknuti na činjenicu da se u okviru stavke menija „Music“ krije standardni muzički plejer te da su kontakti u mogućnosti da vide sve sem toga, a činjenica je da je MotoBlur interfejs povezan sa različitim servisima i online direktorijuma. Pripremite se za to da u „Music“ pronađete ne samo plejer već i galeriju. Nakon mesec dana korišćenja aparata, navikao sam se na sve što je dostupno. Za sve ovo vreme koliko radim sa različitim telefonima baziranim na Android-u, do sada nisam video ovako unapređen i organizovan interfejs. Smela izjava ali istinita.

Crno i belo

Crno i belo.
Učenje donosi svetlost a ignorisanje tamu..

Od najmlađih dana oslanjamo se na percepciju. Siguran sam da niko ne mora da dokazuje da su informacije najčitljivije u klasičnoj kombinaciji boja – bela pozadina i crna slova, te da se ovakve informacije zapažaju bolje nego bilo koje druge. Međutim, kreatori interfejsa očigledno misle drugačije pa nude crnu pozadinu kao osnovu. Po mom mišljenju to je pogrešno i može se smatrati igranjem sa PenTile ekranima. Pre godinu dana, Motorola je koristila RBGW matricu koja nije energetski zahtevna prilikom prikazivanja svetlih boja, a interfejs je odlikovala bela boja, što je kompaniji dalo veliku prednost. Trenutna generacija uređaja koristi klasičnu PenTile matricu i raspored subpiksela sa RGBG, što intenzivno troši energiju prilikom prikazivanja bele boje. Međutim, dobra vest je da Motorola nigde ne žuri pa će, radi lakšeg korišćenja, pokušati sa upotrebom bele pozadinske boje.

Pozivi i sve vezano za njih

Počećemo sa najzanimljivijim widget-ima omiljenih kontakata. Nakon instaliranja videćete četiri ikone sa nazivima, ali ukoliko widget povučete na dole, otvoriće se lista kontakata na ekranu u okviru koje je moguć prikaz 25 kontakata iz adresara.

Ovo je veoma zgodno rešenje. Daleko je bolje nego veliki broj sličnih widget-a koji odlikuju konkurentske interfejse. Međutim, po pitanju funkcionalnosti nema ništa novo – kada kliknete na kontakt možete odabrati jednu od ponuđenih akcija: poziva, SMS, e-mail i slično.

Standardne opcije interfejsa za pozivanje, istoriju i kontakte nisu se nimalo izmenile i funkcionalno su slične onome što može biti viđeno kod velikog broja uređaja koji su bazirani na ovom operativnom sistemu. Međutim, izgled Favorite taba je nešto drugačiji. Sa gornje strane ekrana vidljive su ikone tri osobe koje najviše zovete. Ovaj redosled ne može se menjati budući da se kreira na osnovu istorije poziva.

Druge informacije o svakom kontaktu možete videti u „Contact History“, gde se objedinjuje sva korespondencija, počevši od SMS i email poruka do poruka sa Twitter i Facebook servisa.

Ostale funkcije i podešavanja su identična onome što je već viđeno u standardnom Android interfejsu, pa više o tome neće biti reči.

Fotografije i galerija

Postoje globalne razlike pa jednostavno ne znam odakle da počnem. Kada otvorite „Pictures“ videćete fotografije koje su upload-ovane od strane vaših prijatelja na Facebook i druge društvene mreže. One su predstavljene u formi 3D vrteške, a okviru specifičnog trenutno je dostupan i taster za komentare gde možete videti i mišljenje drugih.

Čak i fotografije sa društvenih mreža Motorola vidi kao vrstu poruka, barem u okviru interfejsa, što je veoma zgodno. Možete pratiti sve aktivnosti vaših prijatelja na društvenim mrežama, komentarisati ono što se dešava i čitati komentare drugih.

Isto važi i za video sadržaje na YouTube servisu. Ukoliko se prijavite na My Account preko interfejsa telefona, najnoviji video sadržaji biće dostupni u galeriji.

Photo Gallery je poseban widget koji prikazuje najsvežije objavljene fotografije od strane vaših prijatelja.

Ispod možete videti četiri tastera:

  • My Library - biblioteka vaših fotografija na telefonu
  • Online - vaše upload-ovane fotografije na društvenim mrežama
  • Friends - lista prijatelja, proširena informacijama sa društvenih mreža
  • MotoCast - privatni Cloud, ali više o njemu kasnije

Prvo ćemo pomenuti taster Friends. Ovde možete videti kontakte društvenih mreža, u svakom od ovih albuma. Takođe možete pisati na zidu u okviru sots.seti subscriber ili poslati privatnu poruku, pogledati istoriju komunikacije što obuhvata dva moguća načina – od poziva i SMS do e-mail i Twitter-a, kao što je to ranije naglašeno. Odavde možete kombinovati šta će se naći u adresaru, a možete određenom kontaktnu dodeliti neku specijalnu melodiju itd.

Online taster predstavlja vaše albume online, barem je tako zamišljeno. Ovde možete obrisati neželjene fotografije ili izmeniti neku od informacija o fotografijama, lokaciju gde su snimljene ili možete ukloniti tagove.

Kada vidite poznat lik na fotografiji, možete zadržati prst na njoj i tako dodati kontakt iz vašeg adresara ili neku ključnu reč. Dobro poznata funkcija određivanja ljudi na fotografiji sada je dostupna i na telefonu. Sve izvršene izmene ne skladište se negde u telefonu već na društvenoj mreži. Ne mogu da se setim da postoji nešto slično kod konkurencije.

Što se tiče fotografija na vašem uređaju, postoji dostupna funkcionalnost koja je ranije specifikovana. Pored toga, fotografije se takođe mogu „deliti“ na različitim servisima, možete ih gledati putem TV ili nekog drugog uređaja putem DLNA, sortirano po nedelji, mesecu, specifičnom datumu, oznaci, geografskoj oznaci, folderima, albumima ili sortirano po azbučnom redu.

Dostupan je veliki broj mogućnosti. Kada otvorite specifičnu fotografiju možete je dodeliti profilu kontakta ili za ekran, možete je dodati u album, pogledati na mapi gde je načinjena, izmeniti informacije o fotografiji, rotirati ili premestiti u foto editor.

Editor je veoma jednostavan i koristan. Poseduje fantastični Enhance taster koji fotografije čini živopisnijim i ekspresivnijim. Tu je u 14 najpopularnijih efekata:

Antique

Cartoon

Emboss

Frosted Glass

Grayscale

Lomo

Mirror

Negative

Oil Paint

Sepia

Sharpness

Sketch

Sloarize

Soptlight

Moguće je podesiti jačinu osvetljenja i boje fotografija, veličinu, originalne rezolucije su 3, 2 i 1MP.

U prvom delu teksta možete pročitati moje žalbe o lošim performansama kamere. Rekao bih da sam požurio sa zaključkom – u okviru prvog zvaničnog update-a obezbeđene su zakrpe za gotovo sve slabe tačke i sada sve radi daleko bolje. Automatski fokus gotovo je bezgrešan, a više nema mesta ni za žalbe na ekspoziciju. Sve izmene su vidljive golim okom i sada možemo reći da je po ovom pitanju RAZR jedan od najboljih telefona.

Muzika i sve povezano sa njom

U ovom slučaju, stavka „Music“ u okviru interfejsa odnosi se samo na grupu programa objedinjenih jednom svrhom. Kada kliknete na ikonu videćete veliki broj omota albuma koji su preuzeti na vaš telefon. Sa donje strane nalaze se četiri tastera:

  • My Library
  • Podcasts
  • Internet Radio
  • DLNA Services
  • Music/01

U prvom delu možete naći sve numere na vašem telefonu ili ličnom cloud-u. Numere mogu biti sortirane po nazivu, izvođaču, albumu, žanru i listi numera. Nakon što započne reprodukcija muzičkih sadržaja, automatski počinje i prikaz teksta pesama koji se prikazuje liniju po liniju. Ovde možete videti i informacije o izvođaču: biografiju, fotografije, diskografiju, koncerte kao i video sadržaje na YouTube servisu. Sve odlično radi i zaista je impresivno. Kao što to znate, informacije se ne pojavljuju niotkuda. One su deo interfejsa koji aktivno interaktuje sa last.fm servisom i radi i kada niste ulogovani na svoj nalog.

Direktno iz plejera možete da objavljujete informacije na društvene mreže o muzici koju slušate.

Stavka Podcasts radi sa servisom podcasts.com i nažalost nije moguće dodavati sopstvene podcastove. Možete slušati ili preuzeti podcastove sa mreže, ali samo one koji se mog naći u okviru ovog servisa što je njegov glavni nedostatak. Uprkos tome što su mogućnosti upravljanja veoma ograničene,. Moglo bi biti veoma korisno slušati podcastove.

Kada je reč o internet radiju ovde je uključen servis Shoutcast Radio, pri čemu je situacija sa radio stanicama veoma dobra. Svaka stanica se može videti sa kratkim opisom, može se deliti link stanice sa bilo kojim kontaktom, ili možete na društvenim mrežama objaviti šta je to što slušate. .

Standardni widget dnosi standardne informacije i funkcionalnost - rezime kompzicija, vremena reprodkcije, glavne kontrole.

Kvalitet zvuka

Obzirom da je postojala velika želja da se sazna kakva je situacija sa kvalitetom slušalica u okviru modela RAZR, odlučeno je da se izvrši omanji test. Za ovu svrhu je korišćen pored RAZR modela i iPhone 4 kao i plejer Sony A845. Sva tri uređaja su slušana preko Sennheiser HD 238 slušalica. Pored mene u proceni kvaliteta zvuka su učestvovale i kolege, tako da smo želeli da dobijemo objektivnije mišljenje. Takođe, sa ciljem dobijanja objektivnosti uređaji su bili skriveni od nas tako da nismo mogli da vidimo koji uređaj u određenom momentu reprodukuje muziku. Međutim, ni to nam nije pomoglo da zaključimo koji uređaj obezbeđuje kvalitetniji zvuk jer oslanjajući se samo na sluh nije bilo moguće uočiti razliku u zvuku između uređaja, odnosno sve razlike su bile ograničene sa subjektivna osećanja.

Na ovoj osnovi, ja sam jednostavno zaključio da ova tri uređaja zvuče gotovo identično, u kompletu sa Sennheises HD 238 slušalicama. Prema tome, upotreba RAZR muzičkog plejera je u potpunosti opravdana.

MotoCast i MotoBlur

Kompanija već dosta dugo koristi MotoBlur interfejs,a model RAZR je prvi uređaj koji donosi upotrebu ovog korisničkog interfejsa na Androidu. Prethodno su Motorola telefoni koristili MotoBlur ID, opciju koja je zahtevala da unesete svoje akreditive da biste mogli da pristupite funkcijama telefona. Potrebno je bilo uneti podatke svaki put kada zamenite SIM karticu na ovom uređaju. Sada je ova opcija zamenjena MotoCast ID opcijom, koja ne predstavlja ključ samo za vaš telefon već i vaše lične podatke na cloudu.

U osnovi, pozvani ste da kreirate svoj sopstveni cloud kojem samo vi možete da pristupite. Da biste to uradili, morate da instalirate na vaš računar MotoCast i zatim ostvarite pristup direktorijumima koje želite. Zatim, možete da uđete u sekcije sa vašom muzikom, galerijama, u menadžer fajlova vašeg telefona ili da preuzimate ili pregledate fajlove.

Uvek ćete imati pristup informacijama koje god su vam potrebne sve dok postoji internet konekcija sa računarom na kojem su vaši podaci uskladišteni. Sa jedne strane, postoji jasna mana ovakvog pristupa, jer kao se računar sa kojim je vaš telefon povezan isključi, vi gubite konekciju sa njih, Sa druge strane u poređenju sa mrežnim skladištenjem ovo rešenje ma svoje prednosti. Ne morate da učitavate podatke negde na mrežu i do obima koji je ograničen. Možete da otvorite pristup svim podacima na vašem hard drive-u.

Dalje, na internetu postoji specijalna stranica http://www.mymotocast.cm/ koja omogućava da nakon unosa lozinke se ulogujete na svoj nalog i pristupite fajlovima preko pretraživača. Na ovoj web stranici se nalazi muzički plejer za slušanje muzike, dok preuzimanje fajlova nije neophodno.

Kada povežete svoj telefon sa računarom žičnim putem automatski se pokreće ovaj softver i zahteva da reko MotoCast sinhronizujete svoje podatke (muziku, fotografije, unose u kalendar i kontakte. Da biste pokrenuli podešavanje programa selektuje direktorijume koji skladište vaše medije. Pored toga, nemojte da zaboravite da odaberete podrazumevanu lokaciju za skladištenje podataka na telefonu (interna memorija ili memorijska kartica) i samo tada započnite sinhronizaciju.

. Preko MotoCast opcije možete dobiti informacije o tome gde se vaš telefon nalazi. Takođe, importovanje i eksportovanje kontakata na vaš telefon direktno sa web strane je takođe moguće. Možete takođe da zaključate svoj telefon ili obrišete sve podatke ukoliko izgubite uređaj ili vam bude ukraden.

Pretraživač

Iz rezultata testa pokazuje se da uvećanje brzine prikazivanja stranica je od 50 do 200%. Međutim, istovremeno rezultati koje je Motorola RAZR ostvario su u liniji sa rezultatima koje su ostvarili modeli Samsung Nexus i iPhone 4S. Ovo nas samo navodi na to da pretpostavimo da firmware za RAZR sadrži novu verziju pretraživača (bez novog korisničkog interfejsa) što objašnjava dobre rezultate. Ukoliko je pak vaš pretraživač stare verzije što je pre moguće treba da ga ažurirate obzirom da će se brzina prikazivanja sadržaja povećati, a konkurencija će ostati daleko iza.

Moram reći da su neke karakteristike ICS operativnog sistema već prisutne u okviru RAZR modela. Na primer, veličina fonta varira, zatim treba reći da određeni broj stranica se može sačuvati u okviru uređaja i pregledati kasnije. Takođe, dostupna je kompletna pretraga stranica. Uprkos tome što u pitanju nije najnovija verzija pretraživača, očigledno je da su u njemu neke karakteristike dostupne. U svakom slučaj nadamo se da će se update uskoro pojaviti.

E-mail klijent

Preferiram upotrebu ugrađenog email klijenta kompanije Motorola jednostavno zato što mi se više sviđa kada su mailbox-ovi na jednom mestu i kada ne morate da preuzimate zasebnu apliakciju za svaki od njih.

Pored toga, ugrađeni alat je funkcionalaniji jer obezbeđuje aplikaciju između ostalog i za Gmail.

Na primer, formatiranje teksta je podoržano, svi prilozi se mogu brzo staviti za učitavanje i sortirati na najzgodniji način prema vašim parametrima.

Objectives

Odlična aplikacija u svakom smislu – jednostavna ali istovremeno funkcionalna i aka za korišćenje. Unesite naziv zadatka i ukoliko je moguće opis. Zatim odaberite početak i završetak, podesite podsetnike, prioritete, napredovanje sa izvršenjem zadatka i ponavljanje, kao i specifične tagove ako su dostupni.

Iz menija možemo videti trenutnu listu zadataka. Svaki od njih se može poslati preko mala ili preko SMS-a, Evernote ili neke druge aplikacije.

Klikom na gorni levi ugao ekrana, možete pozvati Sort meni pri čemu vam se prikazuju sledeće opcije:

  • All tasks
  • Overdue
  • Expires today
  • Marked with an asterisk
  • Sorted by priority
  • Sort by Tags

Posebno, možete da prilagodite prikaz kompletiranih zadataka. U podešavanjima takođe možete da specifikujete zvuk alarma, vibracije, brišete pravila sa liste zadataka. Možete takođe da izvršite sinhronizaciju sa Web servisima.

Ova stavka je dopunjena klasičnim widgetom, koji slično kao što je slučaj i sa većinom ostalih modela može da bude skaliran. Takođe je dostupan i widget koji omogućava da označite zadatke.

Menadžer fajlova

Jedna dosta uspešna aplikacija koja donosi samo osnovnu funkcionalnost, ali je i to dovoljno. Po njenom otvaranju videćete četiri tava: interna memorija telefona, memorijska kartica, direktorijum koji je deljen i vaš cloud MotoCast.

Možete da kreirate, preimenujete, kopirate, arhivirate (otpakujete) i uklanjate direktorijume i fajlove. Fajlovi se mogu slati na štampač, ili slati putem elektronske pošte, Bluetooth-a itd. Program nudi različit broj funkcionalnosti kao što su rad sa velikim brojem fajlova, pretraga, sortiranje po imenu, tipu, vremenu ili veličini. Možete takođe da odaberete prikaz sistema fajlova – bilo u vidu vertikale liste ili matrice 3 X elemenata.

Menadžer zadataka

Takođe veoma dobro rešenje koje sadrži osnovnu funkcionalnost. Neću opisivati ovaj alat u detalje, obzirom da snimci sa ekrana otkrivaju mnogo više od reči.

Social Location

Reč je još jednom servisu koji obezbeđuje informacije o različitim aktivnostima i događajima u vašoj blizini. Ovde možete pronaći sve – od kafea i restorana, koncerata, salona, turističkih atrakcija, muzeja i drugog. Servis je veoma interesantan jer pokazuje informacije vezane za vreme za određene institucije (radno vreme, vreme održavanja određenog događaja) i njihove opise, cene i druge korisne informacije. Pored svake od stavki je dostupan kompas koji prikazuje prava i rastojanje do svake od lokacija. Takođe, svak od njih možete videti i na mapi.

Nažalost ovaj servis nije lokalizovan i većina događaja su prikazani na engleskom. Bez obzira može se veoma lako koristiti.

GoToMeeting

Aplikacije kompanije Citrix koje će većini korisnika biti neupotrebljive. Nažalost, Nisam mogao da isprobam ovu funkcionalnost.

MotoChat

Prva aplikacija je dostupna na tržištu i dostupna je kao prethodno instalirana na telefonu. Reč je o chat sobi na prvom mestu, koja je namenjena za razgovor. Zbog svega toga nije moguće slati slike, zvuk i video već samo tekst. U poređenju sa istim Kik Messenger-om, ovaj program gubi, ali i dalje ima neke interesantne karakteristike.

Prvo, tokom telefonske konverzacije, MotoChat automatski prebacuje vaš status na „Busy“ . Drugo, svaka poruka koja se pošalje nosi ikonu sa trenutnim statusom: zelenu strelicu kada je poruka poslata, zatvorenu kovertu, ukoliko je isporučena ali nije pročitana, i otvoren kovertu ukoliko je primalac pročitao poruku. Treće, aplikacija je veoma dobro proširivi widget. Četvrto, možete urediti grupne chatove. Mogao sam da dodam korespondenciju na MotoChat sa više ljudi.

Smart Actions

Verovatno će se ova karakteristika u jednoj formi ili drugoj pojaviti na svim uređajima u bliskoj budućnosti. U osnovi, korisnik treba da programira svoj telefon za specifične akcije ili za potrebu postojećih opcija. To znači da telefon može da postavi događaje, inicira pozivanje i čak izvodi transakcije.

Na primer, možete da specifikujete vremenski interval od 22:00 do 08:00 i specifikujete akcije tako da se baterija vašeg uređaja minimalno troši. Ili možete da zadate određenu akciju kao što je startovanje liste pesama. Tako na primer, kada uključite slušalice, vaš telefon odmah počinje da reprodukuje listu pesama koju ste specifikovali.

Ove opcije takođe mogu da se podese za WiFi pristupne tačke, vašu poziciju određenu GPS-om i drugo.

Dodatna oprema

Možda bi glavne karakteristike kada je reč o dodatnoj opremi ovog uređaja mogli da postanu novi LapDock 100 i LapDock 500, ali nisu. Karakteristike ova dva uređaja su razočaravajuće, a njihova cena se nije promenila. Prvi model je urađen u retro dizajnu osamdesetih godina. Sa težinom od približno 1kg, i ekranom veličine 10“ ovaj uređaj je većih dimenzija od sličnog kod modela Motorola Atrix, ali radi sa internom baterijom samo 4 časa, dok su prethodni dock uređaji obezbeđivali od 5 do 8 časova rada.

Drugi dock uređaj nosi naziv Lap Dock 500 i karakteriše ga ekran dužine dijagonale 14“, poseduje Ethernet, VGA i web kameru, slot SD kartice kao i nešto veću masu. Međutim, i vreme njegovog rada je tačno 4 časa.

Unapređeni brendirani dockovi. Dostne su dve verije - standarni i multimedijalni dock, koji može da se poveže sa TV-om, i tri USB uređaja.

Dostupna je i nova bežična tastatura sa produženim touch padom. Izlgeda veoma dobro, ali je lokalizacija jako loša.

I konačno - Smart Controller, koji je u stvari tanki touchpad za webtop režim i Bluetooth slušalice tako da možemo da pričamo kao da nam je pri ruci standardni telefon.


Kada je reč o funkcionalnosti WebTop režima nije se mnogo toga promenilo.

I konačno ...

Zaključak

Prva stvar vredna pomena je to što je upotrebljivost interfejsa u značajnoj meri porasla. Ukoliko ranije verzije nisu bile toliko popularne i korisnici su instalirali dodatne alate, sada mogu da uživaju u MotoBlur interfejsu koji je veoma dobar. Ovo je možda najvažniji dokaz da je reč o jednom od najboljih interfejsa koji nadmašuje konkurenciju.

Druga stvar – uprkos tome što telefon nije lokalizovan, mnogi servisi se mogu koristiti i na drugim tržištima. Na primer, mnoštvo korisnika koristi last.fm servis da dobije informacije o izvođačima direktno u okviru plejera i prikazuje određene tekstualne informacije prilikom slušanja numera .

Takođe treba napomenuti integraciju društvenih mreža u galeriji. Možete videti ne samo upload-e vaših fotografija i slika upaod-ovanih od strane vaših prijatelja, na njih staviti tagove, označavati sebe i druge na fotografijama. Moguće je trenutno pregledati i uneti komentare.

Ugrađeni softver za slušanje podcastova i internet radio kao i Social Locations nisu lošu, ali na žalost interesantni su samo u SAD.

Korporativni chat, MotoChat može da bude interesantan za neke korisnike, ali ne verujem da će mnogo korisnika ovaj alat smatrati korisnike.

Ovo su neke od osnovnih opcija koje sam želeo da naglasim vezano za ovaj model. Očekuje se da će ovaj model biti vrela tema na raznim forumima posvećenim telefonima.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024