CloudMobile S500 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Acer CloudMobile S500
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Acer CloudMobile S500. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Acer CloudMobile S500 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test smart telefona Acer CloudMobile S500

Uvod

Već dugo vremena Acer nije predstavio novi smart telefon koji bi u potpunosti zadovoljio želje korisnika, a veliki broj korisnika razočaran je ovom činjenicom, naročito oni koji se sećaju Liquid linije (naročito Acer Liquid i Liquid E modela) koja je bila izuzetno uspešna. Ključni atributi ove linije bili su originalni izgled i visok kvalitet ekrana po pristupačnoj ceni.

CloudMobile model nasledio je ove dve karakteristike i dobio još jednu – kompaktnu veličinu. U eri ekrana velikih dijagonala i četvorojezgarnih procesora, Acer je odlučio da se fokusira na izgled i mali ekran.

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Žične slušalice
  • Fabrički punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom (takođe deo punjača)
  • Garancija i uputstvo za upotrebu

Smart telefon se ispručuje i kompaktnom pakovanju, kvalite izrade je standardan i nema ništa posebno da se kaže.

Izgled

Za razliku od većine smart telefona, za izgled S500 može se reći mnogo toga osim da je uobičajen. Na prvi pogled odmah je jasno da je u pitanju model kompanije Acer, a pažnju privlači njegov četvrtasti oblik. Sličan dizajn iskorišćen je i u okviru Liquid linije koji se pokazao kao izuzetno uspešan. Aparat odlikuje originalni dizajn, pravo osveženje u moru velikog broja sjajnih smart telefona sa zaobljenim ivicama.

Ceo prednji kraj zauzima 4.3" ekran ispod kojeg možete videti logo kompanije a iznad njega se vidi sočivo kamere sa prednje strane i slušalica.

Bočne strane telefona su napravljene od matirane plastike u crnoj ili beloj boji a gornje i donje stranice su napravljene u boji srebra.

Sa desne strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka. Ovaj taster je veoma mali pa će vam u mraku biti nezgodno da napipate gde da sniziti ili pojačate jačinu zvuka. Taster je blago izbočen u odnosu na telo uređaja.

Sa leve strane se nalazi microUSB konektor što je dosta čudno, jer bi za njegovu upotrebu bilo lakše da je gore ili dole.

Sa gornje strane možete videti taster za uključivanje uređaja i 3.5mm priključak slušalica. Taster za uključivanje karakteriše kratak hod što je dobro.

Sa donje strane se nalazi mikrofon.

Zadnja strana uređaja je napravljena od naborane plastike, odnosno kod crne verzije je korišćena naborana plastika, a kod bele verzije glatka, pa zato je bela verzija sklonija da isklizne iz ruku. Kada birate boju telefona zbog ovoga preporučujemo crnu verziju.

U gornjoj zoni zadnje strane se nalazi sočivo glavne kamere i blic, a sa donje glavni zvučni. Model S500 koristi tehnologiju nazvanu Dolby Mobile koja unapređuje zvuk. U suštini jačina zvučnika nije visoka pa smo iali situacije da smo zabeležili nekoliko propuštenih poziva jer jednostavno nismo čuli zvono. Sa druge strane, ako slušate muziku preo eksternih zvučnika oni daju pristojan kvalitet i nema škriputavih zvukova čak ni pri maksimalnoj jačini zvuka.

Da biste uklonili poklopac S500 modela potrebno je da povučete deo u donjem desnom uglu. Poklopac je pričvršćen u devet tačaka i nije ga lako ukloniti, ali u tome i jeste poenta.

Ispod poklopca se nalazi slot memorijske kartice i slot microSIM kartice. Memorijska kartica podržava zamenu bez isključenja uređaja.

Na kvalitet uređaja nema nikakvih primedbi, nema škriputavih zvukova. Neki korisnici su primetili da je poklopac zadnje strane u crnoj boji bio labav, ali u našem test primerku to nije bio slučaj.

Ekran

Tržište smart telefona diktira pravila kada je reč o veličini ekrana pa većina današnjih vodećih telefona može da se pohvali 4.8“ – 5“ ekranom, ali Acer je odlučio da se ne povinuje tržištu.

Dužina dijagonale ekrana smart telefona je 4.3“ a korišćen je IPS tip matrice. Rezolucija je 1280xc720 piksela uz gustinu ekrana od 341ppi. Kao zaštitni sloj je korišćen Gorilla Glass, a ekran podržava do 10 istovremenih pritisaka.

Zahvaljujući maloj dijagonali i HD rezoluciji, slika na CloudMobile izgleda oštrija nego kod konkurencije što je naročito evidentno kada se posmatra sitan tekst. Slika bledi prilikom izlaganja sunčevim zracima slika bledi. Uglovi vidljivosti ekrana su maksimalni, pri čemu pri velikim uglovima slika gubi malo od svoje osvetljenosti.

Lično, prilikom testiranja nam se dopao ekran modela S500: kombinacija prirodnih boja IPS matrice i HD rezolucija male dijagonale daje odličan efekat pri čemu je ovakav uređaj odličan za pregled fotografija i videa kao i čitanje knjiga.

Dimenzije

Nakon modela Galaxy S3, Acer CloudMobile deluje u ruci kao izuzetno kompaktan uređaj. Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama lako je koristiti smart telefon i samo jednom rukom. Posebno zadovoljava relativno mala masa uređaja od 125 grama.

  • Acer CloudMobile S500 - 127x66x9.9 mm, masa 125 g
  • Samsung Galaxy S III - 136,6 x 70,6 x 8,6 mm, masa 133 g
  • Apple iPhone 5 - 123,8 x 58,6 x 7,6 mm,masa 112 g

Operativni sistem i dodaci kompanije Acer

Originalno, smart telefon je isporučen sa Android 4.0.4 verzijom što je dosta negativno jer recimo ova verzija ne podržava kvalitetne fotografije kontakta, a takođe nova verzija bi donela i optimizacije performansi sistema. Srećom tri nedelje kasnije je stigao update na verziju 4.1.2 i većina žalbi koje se odnose na softver su postale stvar prošlosti. Sam Acer nije uradio mnogo na operativnom sistemu, al ije dodao nekoliko kozmetičkih unapređenja i nekoliko novih aplikacija.

Otključavanje ekrana. Da biste otključali ekran, prevucite prst sa leve na desnu stranu. Interesantno je da se desktop pojavljuje predivnom animacijom. U dnu ekrana se nalaze četiri prečice koje možete da prilagodite. Da biste brzo se kretali do željene ikone prevlačite prst na levo ili desno.

Interensantno je da se prilikom poziva i SMS poruke pojavljuje ista animacija.

Status bar. U okviru ovog modela Acer je odlučio da podeli Status bar na tri taba i to prvi koji sadrži sve notifikacije, drugi koji služi za brzi pristup prebacivanja između karakteristika i treći za podešavanje alarma.

Prebacivanje između tabova se vrši gestovima na levo/desno. Međutim, da biste mogli da koristite ovakve gestove, Acer je bio prisiljen da odbaci brzo uklanjanje notifikacija korišćenjem swipe što je negativno.

My style. U okviru CloudMobile postoji samostalna aplikacija za konfigurisanje broja desktopa, promenu pozadinske slike, instaliranje prečica i zaključavanje ekrana, kao i promenu melodija zvona za pozive i notifikacije.

Widgeti. Dostpan je predivni widget za časovnik sa vremenskom prognozom kompanije Acer

Swype. U okviri ovog uređaja kompanija je odlučila da instalira Swype tastaturu. Korišćena je jedna od najnovijih verzija koja podržava skinove i mogućnost da backupujete svoj rečnik na Swype cloud. Lično, nije nam se svidela ideja jer generalno većina korisnika koristi na svojim telefonima osnovnu tastaturu samog uređaja.

Performanse

Smart telefon koristi dual core procesor Qualcomm Snapdragon S4 MSM8260A Krait čoji radni takt je 1.5GHz, dok uređaj koristi Adreno 225 grafički čip. Količina interne memorije je 8GB, dok uređaj poseduje 1GB sistemske memorije. Korisniku je nakon prvog pokretanja na raspolaganju dostupno 5.2GB interne memorije. Uređaj podržava memorijske kartice.

Na primeru CloudMobile je savršeno jasno da su performanse quad core procesora u ovom momentu suvišne: na ovom uređaju smo bez problema pokrenuli najnovije igre, uključujući NFS: Most Wanted. Za svakodnevni rad uređaja nismo imali nikakvih problema sve je radilo brzo i bez usporenja.

Trajanje baterije

Smart telefon ima uklonivu bateriju kapaciteta 1460mAh. Ova baterija nudi umerene vrednosti kada je reč o modernim standardima, pri čemu će u slučaju aktivnog korišćenja baterija da se isprazni u toku jednog dana, dok uz maksimalno korišćenje svih karakteristika uređaja (twitter, email, čitanje knjiga, surfovanje internetom) za tri časa.

Kada čitate knjigu uz 10% jačine osvetljenja (In Flight režim omogućen) baterija uređaja traje oko devet časova.

U HD video režimu baterija uređaja može da obezbedi maksimalno četiri časa rada.

Bežično povezivanje

Wi-Fi (b / g / n) - na rad WiFi modula nemamo žalbi. Pored uobičajenih opcija bežičnog povezivanja, uređaj podržava WiFi Direct i distribuciju mobilnog interenta preko WiFi.

GPS - za prvo povezivanje je potrebno oko jedan minut.

Bluetooth 4.0 - podržava sve popularne profile uključujući A2DP.

Kamera

Smart telefon je opremljen 8MP kamerom sa blicem kao i kamerom sa prednje strane rezolucije 0.9MP.

Kvalitet fotografija je pod znakom pitanja: u uglovima je jasno vidljivo da su fotografije zamućene, radni opseg AE je dosta loš, uravnoteženje belog izaziva dosta šuma. Međutim, detalji su manje ili više dobri.

Video sadržaji se snimaju u FullHD rezoluciji sa autofokusom i stereo zvukom. Kvalitet zvuka je odličan, dok prilikom snimanja videa nismo primetili nikakve nelogičnosti i nesavršenosti.

Primer video klipa (MP4, 87 MB) >>>

Kamera sa prednje strane omogućava da vodite video pozive preko Skype-a, ali zbog mesta ekrana morate malo da nagnete ekran ka sebi pri čemu ga nećete videti u tom slučaju.

Zaključak

Na kvalitet zvuka nemamo nikakve primedbe, sagovornika ćete čuti savršeno, a i on vas.

Za novac koji je potrebno da izdvojite za ovaj smart telefon na raspolaganju imate jedan od najkompaktnijih smart telefona sa specifičnim dizajnom, koji je izrađen korišćenjem dobrih materijala, koji poseduje kvalitetan ekran i najnoviju u tom momentu verziju operativnog sistema. Od nedostatak ovog modela moramo pomenuti relativno kratko trajanje baterije, ali opet baterija je ponudila čitav dan trajanja.

Prednosti:

  • Izgled
  • Materijali
  • Dimenzije
  • Kvalitetan ekran
  • Android 4.1
  • Zgodni dodaci kompanije Acer

Mane:

  • Kapacitet baterije
  • Kamera

Ako samo posmatramo specifikacije, konkurenti ovom modelu su mnogobrojni, ali nemojmo da zaboravim glavne prednosti ovog uređaja – izgled, veličinu i odličan ekran. Prema ovim kriterijumima uređaj ima samo jednog konkurenta -Meizu MX2.

Sony Xperia acro S. Ovaj uređaj je sličan u značajnoj meri sličan Cloudmobile, ali ima boju bateriju kada je reč o video režimu i podržava više video kodeka i formata. Među nedostacima ovog modela je veća debljina i masa modela Acro, kao i ekran koji je lošiji u odnosu na TF-LCD IPS matricu S500 modela.

Dizajneri kineske kompanije Meizu su u okviru svog uređaja obezbedii ekran visokog kvaliteta (njegova glavna prednost je nepostojanje vazdušnog međuprostora između ekrana i stakla), interesantan korisnički interfejs i Root prava. Ovaj model ipak ima mnoštvo nedostataka: višu cenu, nema slot memorijske kartice i stakleni sloj preko ekrana.

Prema našem mišljenju Acer CloudMobile će biti veoma uspešan uređaj i svakako možemo da ga preporučimo onima koji traže kompaktni smart telefon koji ima ličnost a uz to odličnog odnosa cena/kvalitet.

Specifikacije:

  • Mreže: GSM / GRPS / EDGE (850/900/1800/1900 MHz), WCDMA / HSPA (900/1900/2100 MHz)
  • Platforma (u vreme najave): Android 4.0 Ice Cream Sandwich sa modifikacijama kompanije Acer
  • Ekran: kapacitivni, 4.3", 1280 x 720 piksela, 16 miliona boja, IPS LCD, 341 ppi
  • Kamera: 8 MP, aautofokus, blic i video snimanje pri 1080p @ 30fps
  • Prednja kamera: 0.3 MP
  • Procesor: dual core, 1.5 GHz, Qualcomm Snapdragon S4 MSM8260A Krait
  • Grafički čip: Adreno 225
  • RAM: 1 GB
  • Interna mmeorija: 8GB
  • Memorijska kartica: microSD up to 32 GB
  • GPS / A-GPS
  • Wi-Fi (802.11b/g/n)
  • Bluetooth 4.0
  • 3.5mm
  • microUSB 2.0 (S / PDIF, USB HOST, MHL)
  • micro-SIM
  • Senzori ambijentalnog osvetljenja i blizine, akcelerometar, digitlani kompas, žiroskop
  • Baterija: 1460 mAh
  • Dimenzije: 127 x 65,8 x 9,9 mm
  • Masa: 122 g
  • Forma: monoblok sa ekranom osetljivim na dodir
  • Tip: smart telefon
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024