Galaxy Tab 2 7.0 P3100 2012
2012. godina
7" LCD, 58.2% body
2% 4430, Android 4.2.2 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
4000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 3MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy Tab 2 7.0 P3100 8GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Tab 2 7.0 P3100 8GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Tab 2 7.0 P3100 8GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test modela Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Prodajno pakovanje:

  • Tablet
  • Set za punjenje (kabl i jedinica za punjenje)
  • Uputstvo za upotrebu
  • Kupon o garanciji

Uvod

Dopadaju mi se 7“ tableti i to mnogo. Kompaktni su i jednostavni uređaji za upotrebu koji mogu da stanu u malu torbu pa možda čak i u džep jakne. Oni su takođe i lagani i jeftiniji od 10“ modela. U ovom tekstu govorimo o Galaxy Tab 2 7.0 koji predstavlja logičan nastavak kompaktne linije tablet računara koja je predstavljena od strane kompanije Samsung.

Dizajn, materijali i kontrole

Ovaj model izgledom podseća na mnoge druge Samsung tablete, i ne samo njih.

Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka i on/off taster. Hod tastera je plitak i mekan pa su tasteri izuzetno komforni za upotrebu.

Sa leve strane nalaze se slotovi za microSD i SIM karticu (u 3G verziji). Oba slota pokrivena su zaštitnim poklopcem, savršeno se uklapaju i nema izgleda da će u budućnosti doći do olabavljivanja.

Sa donje strane vidi se priključak za punjač koji se takođe koristi za povezivanje uređaja na računar. Sa bočnih strana nalaze se zvučnici pokriveni mrežicom, a tu je i mikrofon. Jačina zvuka je umerena, ali ukoliko budete držali tablet horizontalno moguće je da ćete ih slučajno poklopiti rukom.

Sa gornje strane nalazi se 3.5mm audio proključak i još jedan mikrofon.

Kompletni prednji panel je zauzet ekranom i crnim okvirom oko njega. Sočivo prednje kamere i zvučnik su iznad ekrana.

Tablet poseduje i kameru sa zadnje strane. Poklopac sa zadnje strane izrađen je od sive matirane plastike prijatne na dodir i otporan je na vodu; nije došlo do pojave nikakvih ogrebotina tokom testiranja. Dobro je što Samsung nije odlučio da koristi svoju omiljenu sjajnu plastiku za zadnji poklopac ovog tableta.

Bela verzija ovog modela je takođe stigla u prodaju ne tako davno.

Nema apsolutno nikakvih zamerki na kvalitet izrade, za razliku od velikog broja drugih niskobudžetnih tableta kod kojih obavezno dolazi do pojave škriputavih zvukova – toga u ovom slučaju nema.

Ekran

Tablet poseduje 7“ ekran rezolucije 1024 x 600 piksela, a ovaj kapacitivni ekran podržava do deset istovremenih unosa.

Ekran je PLS tipa (Samsung-ova tehnologija planirana kao konkurencija IPS). Specifična karakteristika PLS ekrana jesu meke i prijatne boje, potpuno suprotno od onoga što pružaju SuperAMOLED ekrani. Prikaz na suncu bledi pri direktnim sunčevim zracima, ali informacije ostaju čitljive. U javnom prevozu možete gledati video, ali uz maksimalni nivo osvetljenja. Oštrina slike je blago inferiorna u odnosu na IPS konkurenciju. Ekran odlikuje Gorilla Glass zaštita pa ukoliko se ne budete trudili da namerno oštetite ekran, sigurno je da nećete primetiti nikakve ogrebotine. Ekran mi se veoma dopada i uprkos tome što je inferioran u odnosu na IPS modele, zaista je dobar. Minimalno osvetljenje je dobro za čitanje u mraku dok je maksimalno prikladno za javni transport.

Uređaj poseduje senzor osvetljenosti koji je zadužen za automatsko podešavanje osvetljenosti. Ne radu uvek na najbolji način pa je potrebno koristiti manuelno podešavanje. Dobra stvar jeste to što možete podesiti osvetljenje na željeni nivo u okviru status bara.

Poređenje ekrana između modela Galaxy Tab 2 7.0 i Digma iDs10:

Dimenzije

Ovaj tablet nešto je deblji u odnosu na Galaxy Tab 7.7 model i tanji od IconBIT NetTAB Matrix, a takođe je i nešto teži. Međutim, u poređenju sa drugim konkurentskim modelima njegove dimenzije i težina su tu negde. Tablet se može držati jednom ili sa dve ruke bez ikakvih problema i duže vremena, neće doći do zamaranja. Takođe treba pomenuti da je uređaj u potpunosti kompaktan pa je moguće spakovati ga u malu torbu, što je velika prednost 7“ modela.

  • Samsung Galaxy Tab 2 7.0 - 194 x 122 x 11 mm, 344 g
  • Samsung Galaxy Tab 7.7 - 197 x 133 x 8 mm, 335 g
  • IconBIT NetTAB Matrix - 188 x 123 x 10 mm, 308 g
  • Huawei MediaPad - 190 x 124 x 11 mm, 390 g

Baterija

Tu su i posvećena podešavanja zadužena za efikasno napajanje u okviru kojeg možete ograničiti CPU frekvenciju i podestiti ekran za minimalnu potrošnju energije.

Tablet koristi 4000mAh bateriju koja se ne može ukloniti. Uz jedan sat čitanja i jedan sat gledanja video sadržaja pri osvetljenju od 70% na dnevnoj osnovi, baterija će izdržati tri dana.

Takođe sam izveo nekoliko testova baterije kao što je "net loads":

U okviru režima reprodukcije video sadržaja pri maksimalnom osvetljenju i maksimalnoj jačini zvuka, tablet će obezbediti 4 sata i 45 minuta (MX Player sa HW dekodiranjem). HD video fajl je korišćen za testiranje.

U režimu čitanja (10% jačine osvetljenja, automatsko skrolovanje stranica, flight režim uključen) baterija može da obezbedi 9 sati rada.

Generalno, ovo su dosta dobri rezultati pa mogu reći da sam prilično zadovoljan bateirjom.

Performanse

Ranije je već objavljen detaljan opis procesora koji je korišćen kod novog Samsung tablet računara pa ćemo ovde samo ponoviti neke od objavljenih informacija:

„Ovde su načinjene najveće izmene. Samsung je odlučio da ne koristi NVIDIA Tegra 2 čipset i obezbedio je OMAP 4430 kompanije Texas Instruments. Prilikom izrade korišćen je 45nm proces, CPU instrukicioni set ARMv7, grafički akcelerator PowerVR SGX540, 1GHz dual-core Cortex-A9 CPU. Ovaj čipset predstavlja četvrtu OMAP generaciju koju odlikuje hardverski multimedijalni akcelerator, IVA3, sa programabilnim DSP koji omogućuje 1080p Full HD video enkodiranje/dekodiranje.“

Uređaj poseduje 1GB RAM-a. Kada se uključi po prvi put ostaje oko 400MB koji su dostupni korisniku, što je dovoljno za jednostavan rad sa velikim brojem različitih zadataka. Interni skladišni kapacitet može varirati: biće dostupne dve verzije sa 8 ili 16GB ROM-a.

Što se tiče performansi, mora se priznati da je ovaj model daleko brži po pitanju Web surfovanja u odnosu na konkurentske modele. Na primer, za razliku od IconBIT Matrix, korišćenje Web pretraživača je izuzetno jednostavno. Strane se veoma brzo učitavaju i skrolovanje strana je takođe brzo, tu nema nikakvih problema.

Međutim, prilikom izmene desktopa primetan je određeni zastoj. Međutim, ovaj problem izaziva TouchWiz interfejs, a ne procesor budući da nema nikakvog drugog zastoja ukoliko pokrenete bilo koju drugu aplikaciju.

Operativni sistem

Tablet se isporučuje sa Android 4.0.3 i TouchWiz unapred instaliranim, a moguće je pronaći i detaljan tekst o Android 4.0. Što se tiče nekih posebnih karakteristike TouchWiz, o njima će biti reči kasnije u tekstu.

Prva stvar koja je očigledna na prvi pogled jeste to da je interfejs sličan onom koji je već instaliran kod Galaxy S3. Na primer, aplikacioni meni dizajniran je na isti način, a i pozadinske slike su iste.

S Planner i Notes aplikacije su veoma slične onima kod S3 modela.

Dobra stvar je to što Samsung i dalje nudi unapred instalirani menadžer fajlova u svojim uređajima. Uprkos tome što je prilično jednostavan, biće dovoljan za obične korisnike.

Kod novih modela obezbeđen je Swype i instalirana je njihova sopstvena tastatura (koja izgleda slično kao kod modela S3), međutim, ovo je veliki korak unazad. Dopada mi se Swype kod Tab 7.7 modela ali sada nije moguće instalirati ga budući da više nije podržan. Za razliku od tastature koja je korišćena kod modela S3, ne možete unositi podatke gestovima. Naravno, ova tastatura je lošija nego Swype ali je i dalje komforna za upotrebu, naročito u portrait režimu. Poseban numerički red takođe daje dodatni komfor pri radu.

Ovaj tablet može da radi kao regularni mobilni telefon omogućavajući vlasniku da vrši telefonske pozive i šalje tekstualne poruke. Postoje specijalne aplikacije instalirane od strane proizvođača. Nažalost, nisu dostupna ćirilična slova u okviru pada za pozivanje. Pored toga, fotografije gube na svom kvalitetu nakon sinhronizacije. Niste u mogućnosti da modifikujete bilo koji postojeći kontakt u telefonskom imeniku već samo možete da dodajete nove.

Pored tri uobičajena tastera, sada imate tastere za snimke sa ekrana na status baru. Kratak pritisak tastera kreira sliku sa ekrana i smešta je editor, dok dugi pritisak samo kreira snimak sa ekrana. U centru status bara, možete pronaći taster za otvaranje panela koji obezbeđuje brz pristup vašim najfrekventnijim aktivnostima. To može biti ulazak u kalendar, pozivanje, slanje SMS-a, emajla, podešavanje alarma ili slušanje muzike. Klikom na neku od ikona prikazuje se minijaturni izgled aplikacije. Ovo izgleda neobično, ali je zgodno za korišćenje.

Kada je reč o interesantnim widgetima želeo bih da pomenem časovnik koji izgleda veoma lepo kao i widget za vremensku prognozu. Treba pomenuti da za razliku od Galaxy S3 modela, klikom na widget časovnika ulazite u opciju za podešavanje alarma, a ne u podešavanja vremena, što je dosta zgodno.

Interfejs je načinio ovaj model prepoznatljivim i drugačijim u odnosu na konkurenciju. Međutim, Samsung zaista mora da poradi na ovome, ako ništa drugo onda da izbegne kašnjenje desktopa.

Od nedostataka ovog modela moram da pomenem loše performanse slika sa ekrana kada se radi sa pokretačem aplikacija treće strane. U bilo kojem od njih, (Yandex.shell, Go Launcher HD za Pad, Apex Launcher, Nova Launcher), odabrane pozadinske slike postaju veće pa samim ti mi mutnije. Takođe, ekran zaključavanja nije radio kod uređaja koji sam testirao. Pokušao sam da restartujem uređaj i promenim firmware, ali to nije ničemu pomoglo. Možda je reč samo bila o specifičnom problemu koji je postojao sa mojim uređajem.

Multimedija

Tab 2 7.0 poseduje svoje sopstvene aplikacije za reprodukciju muzike i videa prethodno instalirane od strane proizvođača.

Muzički plejer izgleda veoma slično po stilu onome koji postoji kod Galaxy S3 modela. Kada ga otvorite prvi put on prikazuje tri kolone. Prva predstavlja opcije za sortiranje numera (albumi, izvođači, žanrovi ili direktorijumi), u sredini možemo videti listu svih numera, dok desna kolona (u landscape režimu) ili donja (u portrait režimu) prikazuje panel kontrole reprodukcije i listu numera prema redosledu po kojem se numere reprodukuju. Podržani audio formati su: MP3, OGG, AAC-LC/AAC/ AAC+ / eAAC+, AC-3, AMR-NB / WB, WMA, WAV, MID, IMY, i FLAC. Brzi pristup reprodukciji možete da ostvarite preko status bara ili korišćenjem posvećenog widgeta koji se može povećavati.

Video. Tablet podržava mnogo formata. Obzirom da je procesor isti kao što je onaj koji je korišćen u većem modelu, rezultat je isti. Stoga ću ove rezultate premeti iz Romain-ovog testa Tab 2.10.1 uređaja (testirao sam iste video fajlove i dobio rezultate koje možete videti:

  • MKV (1080p, h264, High profile 4.1, 40kbps). Nije radio sa podrazumevanim plejerom. Radio je sa MX Video plejerom, ali sa ozbiljnim kašnjenjem
  • MKV (1080p, vc1, ap13, 18 kbps, AC3). Podrazumevani plejer je bio u mogućnosti da reprodukuje zvuk, ali ne i video. MX Video plejer je radio sa kašnjenjem videa i bez problema sa zvukom.
  • MKV (1080p, h264, High profile 4.1, 10 kbps, DTS). Podrazumevani plejer je reprodukovao video ali bez zvuka. MXVP je reprodukovao video i zvuk bez problema, ali u režimu softverskog dekodiranja.
  • MKV (720p, h264, High profile 5.1, 3 kbps). Bez problema.
  • MKV (480p, XViD, as15, 1 kbps, AAC). Nije radio sa podrazumevanim plejerom, ali je radio dobro sa MXVP (softverski režim).
  • MPEG (480p, 5 kbps). Nije radio sa podrazumevanim plejerom, ali je radio savršeno sa MXVP.
  • TS (720p, MPEG, AC3). Nije radilo sa podrazumevanim plejerom, ali je sa MXVP zvuk išao ispred slike.
  • AVI, MP4, FLV, i 3GP su svi radili bez problema sa podrazumevanim plejerom.

Podrazumevani plejer je jednostavan, stoga preporučujem da ga zamenite MX plejerom odmah. Sudeći po broju podržanih video formata Tab 2.7.0 je nešto inferiorniji u odnosu na svoje kineske konkurente, ali je daleko ispred uređaja drugih renomiranih proizvođača.

Kamera

Tablet ima dve kamere: 3MP kameru sa zadnje strane i 0.3MP kameru sa prednje.

Proizvođač je odlučio da ostavi glavnu kameru bez auto fokusa što u izvesnoj meri utiče na kvalitet fotografija. O njihovom kvalitetu možete sami doneti odluku na osnovu primera ispod.

Kamera može da snima video sadržaje u rezoluciji 720p (1280x720 piksela) pri 30fos. Pored toga, kamera sa prednje strane je podržana Skype aplikacijom, pa možete da je koristite za video pozive.

Primeri fotografija glavne kamere::

Primeri fotografija kamere sa prednje strane::

Povezivanje

Tablet karakteriše kompeltan set interfejsa za bežično povezivanje.

Wi-Fi (b/g/n): Obični WiFi modul, nema nikakvih problema sa njim. Ne gubi konekciju i prikazuje kvalitet prijema koji je sličan većini drugih smart telefona i tableta.

3G: opciono; radi savršeno. Apsolutno nema nikakvih problema vezanih za kvalitet konekcije.

GPS:Google Maps se koriste za navigaciju. Za prvo pokretanje je potrebno oko jednog minuta, a kasnije se konekcija sa satelitom obavlja za oko 20 do 30 sekundi.

Bluetooth 4.0: Najnovija verzija je karakteristična po nižoj potrošnji električne energije.

Zaključak

Za novac koji je potrebo izdvojiti za ovakav uređaj dobijate tablet sa svim mogućim funkcijama koje su danas standard, doduše relativno male dijagonale koji ima mogućnost video reprodukcije, web surfovanja i koji je savršena platforma za čitanje sadržaja u elektronskom formatu. Pored toga, uz pomoć ovog uređaja može čak i da telefonirate. Dobar kvalitet izrade i kvalitetni materijali su takođe prednost.

Konkurenti

Posotji nekoliko konkurenata za WiFi verziju

IconBIT MATRIX. Veoma dobar model. Apsolutni klon Ainol Aurora modela. Njegove prednosti su bolji ekran, manja masa i debljina. Nedostaci ovog modela su loš rad web pretraživača i kvalitet izrade. Sada kada NetTAB Slim Pro model stiže na tržište kao zamena za ovaj model, planiram da njega testiram. Ako ne bude imao problem sa web pretraživačem i kvalitetom izrade, onda bi mogao da bude ozbiljan konkurent Samsungovom modelu, naročito ako se ima u vidu niža cena.

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus. Identičan model, delo kompanije Samsung, ali sa drugačijim procesorom. Odskora, kompanija je počela da ovaj modle update-uje na Android 4.0. Njegova cena je nešto viša, pa bih se pre odlučio za Tab 2.7.0.

3G verzija ima mnogo ozbiljnije konkurente, npr. Huawei MediaPad. Prosečna cena ovog modela je slična kao i cena Tab 2.70.0 modela sa 3G opcijom povezivanja. Njegova velika prednost je čisti Android kao i monolitično aluminijumsko kućište. Jedina prednost Tab 2.7.0 model je mogućnost vođenja telefonskih poziva i eminentniji proizvođač.

Kao rezultat svega navedenog moram da kažem da ako vam je potreban 7” tablet sa 3G konektivnosti, onda je bolje da obratite pažnju na Huawei MediaPad. Ukoliko pokušavate da potrošite manje novca i treba vam samo WiFi opcija, onda je Tab 2.7.0 veoma dobra ponuda pri čemu se njegova cena razlikuje u odnosu na iconBIT modele i druge tablete ne tako poznatih proizvođača za nekih 20%, što je razumna razlika.

Prednosti:

  • Dobar ekran
  • Brz web pretraživač
  • Dobar izgled widgeta
  • Prethodno instalirnai audio i video plejeri
  • Podrška za mnoštvo audio i video formata
  • Visok kvalitet izrade

Nedostaci:

  • Cena
  • Vlasnički konektor za punjenje i socket za PC sinhronizaciju
  • Kašnjenje TouchWiz interfejsa
  • Nepostojanje auto fokusa za kameru
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024