Xperia acro S 2012
2012. godina
4.3" LCD, 61.3% body
0% S3, Android 4.1.2 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 16GB, EXT nema
1910 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Sony Xperia Acro S LT26W
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia Acro S LT26W. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia Acro S LT26W vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Sony Xperia Acro S (LT26w)

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • USB-kabl
  • Mrežni adapter
  • Desktop postolje
  • Stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Veoma zanimljiv smart telefon sa velikim ekranom, pristojnom kamerom, zaštitom od prodiranja vode i prašine – veliki broj zgodnih stvarčica i nikakva zamerka. Po mom mišljenju, ovo je jedan od najboljih Android uređaja....

Dizajn, konsturkcija

Aparat se isporučuje u uobičajenom pakovanju za Sony, što je zapravo sada praksa svake kompanije koja se bavi proizvodnjom smart telefona. Međutim, postoje neke značajne razlike. Ovaj uređaj na tržište stiže direktno sa teritorije Japana, što je dobro, jer je ranije bilo retko da japanski Sony Ericsson uređaji stignu na tržište Evrope. Sa pojavom smart telefona, izmenio se i Android. Kod modela Acro S sa zadnje strane je vidljiv svima dobro poznat SE logo, a sada se slobodno može reći da je to jedan od poslednjih smart telefona sa ovom oznakom. Ono što je takođe dobro jeste činjenica da dock nećete morati da kupujete posebno pošto je deo paketa. Po mom mišljenju, odlično izgleda i može vam u velikoj meri pomoći u organizaciji vašeg radog prostora. Sa zadnje strane nalazi se microUSB port i male je težine.

Senzor blizine odlično i precizno radi, dok ćete sagovornika čuti odlično kao i on vas. U svakom slučaju, ja uvek pojačam jačinu tona ali to je već subjektivna odluka korisnika.

Uređaj je prilično težak za držanje u ruci. Težak je 147 grama, a njegove dimenzije su 126 x 66 x 11.9mm. Pored toga, Acro S je dostupan i u beloj boji. Čitava zadnja strana izrađena je od plastike sa providnim filmom preko, što je već tradicionalno rešenje za kompaniju Sony. Veliki broj korisnika nije upoznat sa činjenicom da postoji ovaj film, ali se njegovo uklanjanje ne preporučuje. Sa zadnje strane nalazi se sočivo kamere, LED blic kao i zvučnik. Zvučnik je veoma glasan, Acro S može se koristiti za slušanje muzike u kupatilu ili hotelskoj sobi. Postoji veliki broj dostupnih priključaka, tačnije pet. Priključci sa bočne strane su slotovi za memorijske i SIM kartice dok se sa gornje strane nalaze HDMI i microUSB. Jednostavni su za upotrebu i otvaranje i zaštićeni su od prodiranja vode i prašine. Sa gornje, prednje strane uređaja nalazi se senzor blizine i ambijentalnog osvetljenja, odmah iznad slušalice.

Dizajn uređaja može se nazvati klasičnim za moderne smart telefone ali treba imati na umu da postoji neka vrsta uravnoteženosti koja ne postoji kod modela Xperia S jer tamo niste znali gde prvo da pogledate – na donji deo aparata, veliki ekran ili veliki broj tastera. Kod modela acro S sve je lakše i jednostavnije ali i elegantnije. Damama se ovaj model ne dopada posebno zbog toga što je težak ali muškom delu populacije odmah privlači pažnju njegova stamenost, odličan kvalitet izrade i dopadljiv dizajn. Ovde je sve na svom mestu. Dock koji je deo paketa pravo je iznenađenje i odličan dodatak pa nikako ne treba zaboraviti na to.

Sa gornje leve strane nalazi se LED indikator koji treperi crvenom bojom kada status napunjenosti baterije ostane manji od 15%, a može se videti i prilikom punjenja smart telefona.

Zanimljivo je da se u zvaničnim specifikacijama pominje i dostupnost modela u pink boji, ali ja do sada nisam video takav uređaj uživo.

Prava je šteta što telefon nema HDMI kabl.

Zadnji poklopac se ne može ukloniti, ali ubacivanje SIM kartice nije problem. Zatim je potrebno ponovno pokrenuti aparat i posle toga možete razgovarati bez ikakvih problema. Sa donje strane nalazi se otvor za provlačenje trake za nošenje telefona oko ruke.

Otpornost

Aparat može izdržati dubinu vode od jednog metra, prskanje morskom vodom kao i druge probleme koji mogu nastati u prirodi – potrudite se da vam uređaj ne padne na beton i da ne ronite na velike dubine. Aparat acro S možete koristiti u kupatilu, možete da koristiti za gledanje TV serija ili slušanje radio stanica. Po mom mišljenju, ovo je veliki plus.

Ekran

Aparat odlikuje TFT ekran dijagonale 4.3“, rezolucije 1280 x 720 piksela – slično kao i kod velikog broja drugih telefona. Svaki detalj je vidljiv a upotreba ekrana je pravo zadovoljstvo. Nakon upotrebe ovog bilo je veoma teško vratiti se na ekran iPhone 4S. Ovo je očigledno prilikom upotrebe pretraživača, programa za čitanje pošte, itd. Korišćena je Sony Mobile BRAVIA Engine tehnologija koja je zadužena za unapređivanje slike. Sigurno je da ćete u prikazu koji obezbeđuje acro S uživati.

Kao i kod modela Sony Xperia Go, ekran reaguje i na pritisak mokrim prstom.

Upravljanje

Upravljanje uređajem nije jednostavno zbog neuobičajenog rasporeda. On/off taster će desnorukim korisnicima biti uvek pod prstima, dok je taster za kontrolu jačine zvuka pomeren na dole pa ni njegova upotreba nije jednostavna. Dobro je što postoji posebni taster kamere kada je aparat zaključan, možete da ga pritisnete i zadržite pritisnutim nakon čega će acro S snimiti fotografiju a čitav proces traje nekoliko sekundi. Ispod ekrana nalaze se tasteri osetljivi na dodir. Ekran odlikuje odličan trenutni odziv, što je dobro jer je to i glavni način rada. Istovremeni pritisak nekoliko tastera je podržan, do deset istovremenih unosa, mada ja ne mogu da se setim nijedne aplikacije gde se može koristiti deset prstiju odjednom.

Tasteri ne zaslužuju pohvalu ali jedino što se može jeste navići se na njihovu upotrebu.

Performanse operativnog sisterma, specifičnosti

Aparat odlikuje Android 4.0.4 operativni sistem, a u vreme testiranja aktuelan je build 6.1.A.2.45.

Model karakteriše Qualcomm MSM8260, 1.5GHz dual-core procesor, Adreno 220 GPU i 1GB RAM-a. Sve zajedno radi odličnom brzinom, svi zadaci se brzo i jednostavno obrađuju.

Među glavnim karakteristikama su:

  • U okviru podešavanja dostupna je opcija redukovanja pozadinske buke tokom poziva koja je po podrazumevanom podešavanju uvek uključena. Pokušao sam da je koristim u zatvorenom ali nisam primetio nikakvu razliku prilikom uključivanja i isključivanja uređaja. Na otvorenom, gde duva vetar, ova funkcija odlično funkcioniše.
  • Dostupan je xLOUD režim koji je zadužen za povećanje jačine zvuka zvučnika. Preporučujem upotrebu ove opcije jer će zvuk biti daleko jači.
  • U okviru podešavanja nije moguće automatsko podešavanje osvetljenja ali tu je senzor osvetljenja
  • Režimi zaključavanja ekrana rade onako kako ih korisnik podesi, a generalno sve odlično radi. Ukoliko redovno koristite ovu opciju sigurno ćete produžiti vreme trajanja baterije.
  • Za kreiranje snimka ekrana pritisnite i zadržite on/off taster i taster za podešavanje jačine zvuka
  • Dostupan je i veliki broj prilagođenih aplikacija kao što je plejer koji nosi oznaku Walkman i moguće je podešavati ekvilajzere ili koristiti one koji su unapred podešeni, a tu je i Surround zvuk. Međutim, nema podešavanja kao što su ClearStereo
  • Program neće otkriti TrackID
  • Dostupan je i FM radio
  • Unapred su instalirani Evernote, McAfee Security, Astro (menadžer fajlova), NeoReader (skener QR koda), Moxier Pro, Opera Mini i Wisepilog navigacioni softver
  • U okviru widget-a dostupno je upravljanje satom, bežičnim interfejsom i osnovnim funkcijama Help, Timescape, Walkman i drugim
  • Zanimljivo je to da, kada je reč o zvuku, pored standardnih fajlova zvanično su podržani Ogg i FLAC dok AVI za video nije podržan. Moguće je gledati TV program bez potrebe za instaliranjem dodatnog softvera
  • • Kada se pokrene, pojavljuje se specijalni meni (TV Launcher)

Aparat radi u okviru HSPA + 850 (Band V), 900 (Band VIII), 1900 (Band II), 2100 (Band I), GSM 850/900/1800/1900. Tu je i podrška za GLONASS, Bluetooth 3.0, NFC – funkcioniše samo sa dodatnim karakteristikama, nije pogodan za plaćanje. Kao i kod sličnih Sony aparata, obezbeđena je DLNA podrška. Kao i obično, tu su WiFi, 802.11b/g/n, a smart telefon može imati funkciju pristupne tačke.

Aparat poseduje 16GB interne memorije, dok je korisnicima na raspolaganju oko 11GB. Tu je i slot za microSD memorijsku karticu (do 32GB). Prilikom povezivanja sa MacBook, Pro interni drajv nije vidljiv ali radi, a koristi se program Android File Transfer. Uopšteno govoreći, količina memorije dostupna je za skoro svaki zadatak. Ukoliko želite da gledate video sadržaje, acro S je odlično rešenje.

Memorija

Uređaj odlikuje 12.1MP kamera, snimanje u full HD režimu, kao i 1.3MP kamera za Skype. Dostupan je i autofokus, kreiranje panoramskih snimaka je veoma jednostavno kao i fokusiranje na lice ili osmeh. Fokusiranje se vrši prstom preko ekrana. Autofokus je veoma brz i precizan, kvalitet snimka je odličan a fotografije odlično izgledaju kako na ekranu telefona tako i na ekranu laptop računara. U svakom slučaju, možete sami proceniti. Smatram da je acro S veoma dobar kada su u pitanju fotografije i kada se koristi na pravilan način.

Kamera

Aparat poseduje bateriju kapaciteta 1910mAh, dok se u specifikacijama navodi i mogućnost upotrebe baterije manjeg kapaciteta, 1840mAh. Proizvođač tvrdi da baterija može obezbediti do 6 sati i 40 minuta razgovora, 23 sata reprodukcije muzičkih sadržaja, kao i 6 sati i 30 minuta reprodukcije video sadržaja. U suštini, acro S nije uobičajen Android smart telefon – prilikom testiranja izdržao je dva dana ne tako zahtevne upotrebe. Ukoliko stalno koristite uređaj, sigurno je da ćete na kraju svakog dana morati da dopunjujete bateriju.

Trajanje baterije

Aparat poseduje bateriju kapaciteta 1910mAh, dok se u specifikacijama navodi i mogućnost upotrebe baterije manjeg kapaciteta, 1840mAh. Proizvođač tvrdi da baterija može obezbediti do 6 sati i 40 minuta razgovora, 23 sata reprodukcije muzičkih sadržaja, kao i 6 sati i 30 minuta reprodukcije video sadržaja. U suštini, acro S nije uobičajen Android smart telefon – prilikom testiranja izdržao je dva dana ne tako zahtevne upotrebe. Ukoliko stalno koristite uređaj, sigurno je da ćete na kraju svakog dana morati da dopunjujete bateriju.

Zaključak

Nedavno su najavljeni novi Sony uređaji koji su se već pojavili na tržištu. Sony Xperia acro S nije u liniji sa vodećim modelima, ali u svetu Android uređaja sve je nekako pogrešno. Moguće je da će acro S veliku popularnost doživeti u narednih godinu dana jer je u pitanju atraktivan aparat sa odličnim karakteristikama. Uređaj odlikuje odlična zaštita od prodiranja vode i prašine. Vrlo dobar ekran, dobra kamera i odličan kvalitet zvuka sa dobrim performansama su upravo ono što odlikuje ovaj aparat.

PS

Ne treba zaboraviti da acro S model ima japanske korene te da sigurno zaslužuje svoju šansu. Slobodno se može reći da Sony Xperia acro S budi i neke nostalgične uspomene, nešto što ranije nije bilo moguće.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024