Xperia V 2012
2012. godina
4.3" LCD, 60.8% body
2% S4 Plus, Android 4.3 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
1750 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Sony Xperia V LT25i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia V LT25i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia V LT25i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Sony Xperia V

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB-kabl
  • Slušalice
  • Uputstvo

Moglo bi se reći da je Sony Xperia V najbolji smart telefon kompanije Sony koji se pojavio u toku protekle godine, jedan od najboljih u ovom trenutku budući da ni nakon najave uređaja u toku održavanja CES-a nije izgubio na relevantnosti.

Dizajn, izrada

Činjenica je da V ne odlikuju nikakve očigledne nedvosmislenosti u jednom ili drugom smislu, ali sa druge strane ne nudi ni ništa posebno zanimljivo. Uređaj je jednostavan za svakodnevnu upotrebu. Za dizajn se može reći da je najvažnija stavka. Model V odlično pristaje u šaku, a njegove dimenzije slične su iPhone 5 uređaju, tj. nije veliki kao TX ili Ion. Aparat odlikuje i mala težina od 120 grama dok su tačne dimenzije 129 x 65 x 10.7mm. Poklopac baterije blago je zaobljen, dok su tragovi prstiju gotovo neprimetni. Ekran odlikuje fabrička zaštita, što je veliki plus, a korisnici mogu odabrati da ovu zaštitu uklone ili da je ostave. Iznad ekrana sa leve strane nalazi se slušalica i kamera dok se sa desne strane nalazi senzor blizine kao i senzor osvetljenja koji svetli narandžastom bojom prilikom punjenja baterije, zelenom bojom kada je baterija puna i informiše korisnika o različitim događajima. Sa gornje strane nalazi se 3.5mm priključak dok se sa leve strane nalazi microUSB konektor koji kao i prethodno pomenuti priključak ima poklopac. Sa zadnje strane nalazi se sočivo kamere, blic dok se sa donje strane nalazi zvučnik. Sa desne strane nalazi se otvor za provlačenje trake a za njeno postavljanje potrebno je skinuti poklopac. Kvalitet izrade je zadovoljavajući, nema pojave škriputavih zvukova niti bilo kakvog pomeranja. Neki korisnici tvrde da vremenom dođe do pomeranja delova ali trenutno nije moguće potvrditi ovu informaciju.

Aparat odlično pristaje u šaku, a dizajn zaslužuje svaku pohvalu – plastični umetak tamno sive boje sa prednje strane lagano izviruje sa donje strane što zaista izgleda neobično. Sa druge strane, očekivana je bila upotreba metala. Uređaj je dostupan u nekoliko varijanti: crna, bela i pink boja, ali je ubedljivo najbolja crno-bela kombinacija.

Model koristi microSIM, 3.5mm konektor koji odgovara onom koji poseduje iPhone (CTIA), ali bubice se ne mogu koristiti, a za upotrebu se preporučuju LiveSound. Obezbeđen je i programabilni taster, kvalitet zvuka je odličan dok je aparat komforan za upotrebu.

V model je takođe dostpan sa docking stanicom, pri čemu se kontaktima pristupa sa desne strane, a jedinica se postavlja horizontalno. OVa verzija će se naći u prodaji uskoro.

Svetlosni indikator je sa prednje strane, veoma je minijaturan i svetli različitim bojama u zavisnosti od događaja.

Zvučnik je prlično glasan, dok je vibraicja odsta slaba. Pritiskom ekrana ćete osetiti laganu vibraciju.

Zaštita

Smart telefon može izdržati potapanje u duboku vodu a obezbeđena je i zaštita od prašine. Ukoliko budete imali potrebu, možete vaš V model oprati u sudoperi.

Ekran

Ovaj model odlikuje 4.3“ ekran rezolucije 1280 x 720 piksela. U poređenju sa velikim brojem modernih uređaja ove cifre ne deluju nimalo impresivno, ali ekran je prilično dobar. Nivo osvetljenja je dovoljan, ali će neki sigurno poželeti da ga povećaju, naročito oni koji su koristili Galaxy SIII i druge modele. Ekran poseduje fabričku zaštitu a sam ekran u velikoj meri je otporan na ogrebotine. Uglovi vidljivosti su odlični a tu je i automatsko podešavanje u zavisnosti od osvetljenja. Zahvaljujući Mobile BRAVIA Engine 2 podršci, kvalitet video sadržaja i fotografija je u velikoj meri unapređen. Pri određenim uglovima boje se gube, crna više nije crna već tamno siva dok bela dobija neku žućkastu nijansu.

Upravljanje

Svi kontrolni tasteri nalaze se sa leve strane, tu je taster za kontrolu jačine zvuka kao i mali on/off taster. Uprkos tome što je ovaj taster mali, daleko je jednostavniji za upotrebu nego što je to slučaj kod TX modela. Tome doprinosi i sama lokacija tastera pa prst sam ide tamo gde treba. Kada je reč o ostalim tasterima – sa donje strane ekrana nema ništa, naročito kada je reč o Android-u. Ne postoji taster kamere, šteta je što ga Sony nije koristio u svim svojim uređajima. Za postavljanje ovakvog tastera potrebno je dosta testiranja pa je kompanija učinila veliku uslugu onima koji su navikli na fizičke kontrole.

Performanse

Aparat karakteriše dual-core Snapdragon procesor MSM8960 čija je brzina radnog takta 1.5GHz, Adreno 225 grafička karta, 1GB RAM-a, kao i Android 4.0.4 operativni sistem. Rezultati testiranja mogu se videti na grafikonu i u poređenju sa sličnim aparatima V model gubi, ali na to ne treba obraćati pažnju budući da su performanse aparata odlične i da smart telefon odlično radi.

Memorija

Dobro je da se proizvođač nije odrekao slotova za memorijske kartice za Sony uređaje. Obezbeđena je podrška za kartice do 64GB, odlikuje ga 8GB ugrađene memorije dok je korisnicima na raspolaganju nešto više od pola a ostalo je rezervisano za aplikacije, preuzete muzičke i druge sadržaje.

Karakteristike

Kao što je slučaj i sa drugim smart telefonima kompanije Sony, ovde situacija podseća na VAIO opseg računara ove kompanije – sve je više i više modela koji predstavljaju različite specijalne verzije. Kod VAIO opsega su korišćene brojne varijacije u smislu programa koji se isporučuju sa ovim računarima, dok je kod Xperia modela ipak korišćen čisti Android operativni sistem. Isitna je da je Sony ponudio neke opcije koje su specifične za uređaje ove kompanije i u tom smislu treba kompaniji pružiti podršku da to nastavi da radi, eksperimentiše i nadmeće se za korisnike. Dopadaju nam se pozadinske like kao i widgeti koje je kompanija instalirala, naročito onaj koji je namenjen za onemogućavanje WiFi-ja i drugih bežičnih karakteristika. Dostupni su widgeti za WiFi, Bluetooth 4.0, NFC, GLONASS, DLNA i aGPS. Pokušali smo da koristimo NFC opciju za zvučnike, sve je radilo dobro i konekcija je trenutno ostvarena. Bilo bi dobro kada bi na raspolaganju bilo više ovakvih delova dodatne opreme.

Dostupan je microUSB konektor sa MHL koji nažalost nije opremljen odgovarajućim kablom. Klizač za otključavanje uređaja se može koristiti za pokretanje kamere. Treba naglasiti da sve glavne multimedijalne aplikacije su smeštene zajedno u jednom direktorijumu na desktopu uređaja što je veoma pogodno. Dostupan je radio, zatim opcija Timescape koja nam se nije baš dopala.

Plejer je dobro urađen kada je reč o podešavanjima. Možete da omogućite ClearAudio+, ali nismo primetili neke značajne razlike kada je reč o zvuku. Ekvilajzeri su dobri i efekti se mogu primetiti. U okviru podešavanja plejera je dostupna funkcija Throw koja je prethodno viđena kod Tablet S modela. Sa njom možete da šaljete zvuk ili video na Sony TV, ali samo uređaje koji podržavaju ovu opciju.

Kvalitet zvuka je dobar, pri čemu nam se dopada zvuk koji se dobije kada se koristi V LiveSound. U audio podešavanjima možete da omogućite opciju XLOUD (efekti zvučnika) kao i Clear Phase (automatsko podešavanje kvaliteta zvuka internog zvučnika). U podešavanjima možete da aktivirate pozivanje, redukovanje šuma mikrofona.

Uređaj može da reprodukuje video sadržaje bez ikakve konverzije, pa smo tako reprodukovali AVI fajlove bez ikakvih problema.

Xperia Link program omogućava da koristite svoj smart telefon kao pristupnu tačku, tu je antivirus softver McAfee, zatim već ranije instalirani Evernote, OfficeSuite i drugi programi. Blic se može koristiti kao baterijska lampa, pri čemu je dostupna posebna oblast za ovu opciju. Dostupan je i dobri stari TrackID, Sony Select (omiljeni programi kompanije Sony), daljinsko upravljanje koje je omogućeno jer telefon poseduje IR port. Kada se poveže sa računarom, smart telefon instalira PC Companion.

Generalno, sve ovo što je pomenuto ima pozitivan efekat na iskustvo korišćenja uređaja. Povezivanje na pristupne tačke za WiFi ne izaziva probleme. Postoji opcija WiFi Direct, koja pomaže da razmenjujete sadržaje sa drugim vlasnicima smart telefona. Pokušali smo da prebacimo muzičke sadržaje na model Galaxy SIII i nije bilo nikavih problema. Među opcijama otključavanja uređaja su opcije da se koristi obična lozinka, zatim da se napravi određeni gest ili otključavanje preko prepoznavanja lica.

LTE

Nekoliko reči o LTE opciji. Mi nismo testirali ovu karakteristiku, ali to nije razlog da se obeshrabre ostale kolege da to urade. Podsećamo vas da možete da uđete u podešavanja uređaja (nešto kao developer mode režim) i da unesete * # * # 4636 # * # * i odaberete koje mreže će V koristiti pri čemu možete da onemogućite LTE.

Kamera

Rezolucija kamere je 13 MP, i kao i u slučaju drugih SE uređaja dostupne su brojne opcije pri čemu je dostupna i ona da možete da fotografišete u potpuno automatizovanom režimu.

Kvalitet fotografija zavisi od osvetljenosti pri čemu nam se dopada video snimanje modelom V. Interesantno je pogledati fotografije koje je kreirao profesionalni fotograf ovim uređajem. Snimili smo nekoliko snimaka kao primer.

Iznad ekrana se nalazi kamera sa prednje strane VGA rezolucije koja se može koristiti za komunikaciju preko Skype softvera. Glavna kamera je sa autofokusom, opcijama za detektovanja lica i podrške za detektovanje osmeha. Moguće je da se ukloni 3D pogled. Sve u svemu, reč je o dobroj kameri koja je naročito dobra kada je i osvetljenje dobro. U poređenju sa kamerom modela iPhone 5 ne možemo reći da je kamera modela Xperia V tako dobra kada je reč o autofokusu. Kada se porede fotografije nastale na ova dva uređaja možda su one nastale iPhone 5 modelom nešto svetlije i interesantnije, ali ako fotografije snimate samo da biste ih koristili na servisu kakav je Instagram, onda su one gotovo identične.

Ovaj uređaj karakterišu odlične fotografije pri čemu smo bili izuzetno izennađeni njihovim kvalitetom koji je netipičan za smart telefon. Nije nam poznato da li je rađena neka revizija kamere ili ne?

Trajanje baterije

Proizvođač tvrdi da ovaj uređaj nudi 7 časova razgovora jednim punjenjem baterije, 18 časova reprodukcije muzike i četiri časa reprodukcije video sadržaja. Možete u podešavanjima da uključite opciju za optimizaciju potrošnje energije pri čemu recimo kada je ekran isključen prenos podataka se takođe prekida. Kada aktivno koristite uređaj baterija pruža jedan dan rada i možda malo više. Sve je ovo tipično za Android uređaje i predvidivo.

Zaključak

Sa kvalitetom prenosa glasa nije bilo problema i nije bilo nikakvog gubitka veze čak i na mestima gde je iPhone 5 gubio signal, Xperia V je radio. Ovaj smart telefon nam se veoma dopao, lak je za korišćenje, svi tasteri su na mestu, uređaj je zaštićen od delovanja vode. Performanse ovog modela nisu vrhunske, ali su sasvim dovoljne za ugodno korišćenje. Uređaj podržava LTE, kamera je veoma dobra i biće jedna od značajnijih prodajnih tačaka ovog modela. Cena po kojoj se ovaj model prodaje je dosta visoka, ali ga je moguće pronaći van zvaničnih kanala nešto jeftinije. Generalno gledano, reč je dobrom uređaju sa Android operativnim sistemom, naročito za one koji ne planiraju da u budućnosti kupe uređaje kompanija Samsung, LG, ZTE , Huawei ili nekih drugih proizvođača.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024