OT-916 2012
2012. godina
2.6" LCD, 27.6% body
7% MT6573, Android 2.3 Gingerbread
EXT nema
1500 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 3MP
 
 
Test mobilni telefon Alcatel OT-916
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel OT-916. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel OT-916 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test UMTS / GSM-telefona Alcatel One Touch 916D

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Memorijska kartica kapaciteta 2GB
  • Žične stereo slušalice
  • AC adapter i USB-kbal
  • Uputstvo za upotrebu
  • Uputstvo za upotrebu

Uvod

Ne tako davno u prodaji se pojavio Android smart telefon Alcatel One Touch 916D. Među najbitnijim karakteristikama ovog uređaja su dostupnost potpune QWERTY mehaničke tastature, optički džojstik i ekran osetljiv na dodir. Model odlikuje tajvanski MTK6573 čipset kao i procesor čija je brzina radnog takta 650MHz. Dijagonala ekrana je 2.6“, dok je rezolucija standardna za niskobudžetne aparate – 320x240 piksela. Tu je i 3.2MP kamera sa blicom i mogućnost 3G komunikacije. Pored toga, model poseduje i dva slota za SIM kartice, ali jedan radio modul.

Po mom mišljenju trenutna cena ovog uređaja je visoka, ali proizvođač je svestan činjenice da trenutno nema velikog broja konkurentskih modela pa koristi tu situaciju.

Dizajn, veličina, kontrole

U toku ove godine One Touch 916D dobio je Red Dot Design nagradu – prestižnu nagradu za dizajn koju dodeljuje evropski institut za dizajn koji se nalazi u Nemačkoj. Žiri je zapazio izuzetan kvalitet dizajna koji se fokusira na jednostavnost, elegantnost i klasičan izgled.

U pitanju je monoblok model sa QWERTY tastaturom i blago zaravnjenim ivicama. Prednja strana izrađena je od polusjajne plastike, dok je gornji deo izrađen od plastike meke na dodir uz dodatak malog metalnog umetka. Ova kombinacija zaista izgleda atraktivno. Uređaj je dostupan u dve boje i to tamno sivoj i svetlo sivoj, dok se na zvaničnoj Web strani može videti i jedinica ljubičaste boje.

Kvalitet izrade aparata prilično je dobar, nema nikakvih zazora. Međutim, kada jače stisnete telefon, sa zadnje strane dolazi do pojave škriputavih zvukova. Možda je samo u pitanju testirani model. Tragovi otisaka prstiju jasno su vidljivi na ekranu dok se na ostalim delovima telefona nečistoća takođe vidi ali ne u tolikoj meri.

Dimenzije Alcatel One Touch su 117x64.8x11.6mm a težak je 126 grama. Dimenzije najbližeg rivalskog modela, Samsung Galaxy Y Pro su 110x63x11.9mm a njegova težina je 112 grama.

Sa prednje strane modela 916D nalazi se senzor osvetljenja koji odlikuje brz i tačan rad. Pored se nalazi i zvučnik koji je pokriven metalnom mrežicom. Jačina zvuka je prosečna, a sagovornik će vas čuti jasno i glasno, sve u svemu zvuk je veoma pristojan. U blizini je i LED indikator koji konstantno svetli plavom bojom prilikom punjenja baterije dok prilikom prenosa informacija treperi.

Ispod ekrana nalaze se tasteri osetljivi na dodir: Back, Search, Home i taster za pozivanje kontekstualnog menija. Odlikuje ih belo pozadinsko osvetljenje.

Ispod se nalaze i dva velika mehanička tastera – tasteri za prihvatanje i prekid poziva. Između njih nalazi se optički džojstik koji ima funkciju tastera OK. Njegova putanja je kratka a potreban je jači pritisak. Podešavanja za osetljivost džojstika nisu dostupna.

Još nije se nalazi QWERTY tastatura. Ispod nje je mikrofon.

Sa donje strane nalazi se microUSB priključak dok se sa gornje strane nalazi standardni 3.5mm audio priključak, mali on/off taster i taster za otključavanje/zaključavanje ekrana. Za otključavanje ekrana potrebno je dva puta pritisnuti taster. Možda je trebalo da bude obrnuto budući da je otključavanje isuviše lako.

Taster za aktiviranje kamere nalazi se sa leve strane, a mora se priznati da je zaista neobično mesto odabrano za postavljanje tastera kamere. Možda bi ovaj taster bio daleko korisniji za izmenu SIM kartica. Taster za podešavanje jačine zvuka nalazi se sa desne strane.

Sa zadnje strane se nalazi modul kamere, blic i zvučnik koji je prekriven metalnom rešetkom.

Za uklanjanje zadnjeg poklopca potrebno je otkačiti ga u desnom donjeg uglu. Memorijska kartica nalazi se sa gornje leve strane, zamena bez isključivanja je podržana dok se SIM1/SIM2 slotovi nalaze odmah ispod.

Alcatel 916 i Samsung Galaxy Ace II

Alcatel 916 i LG Optimus L5

Tastatura

Tastatura ima ukupno 37 tastera. Oni su napravljeni od sjajne plastike sa neznatno zaokrugljenim ivicama. Površina je ravna. Hod tastera je minimalan a pritiskanje tvrdo. Rastojanje između tastera je oko 1mm. Slova (ćirilična i latinična) su šptampana belom providnom bojom, dok su funkcionalni tasteri označeni tamno sivom providnom bojom.

Pozadinsko osvetljenje nije veoma jako, plave je boje i ujednačeno je. Preko dana nije vidljivo dok je noću potrebno približiti telefon da bi se videlo. Bolje bi bilo da je pozadinsko osvetljenje bele ili narandžaste boje.

Tasteri „W/w“, „x/b“, "B / S", "M / E", "N / A" i „M/E“ zahtevaju dvostruki pritisak.

Taster FNA je zadužen za unos dodatnih karaktera, i kao taster za aktiviranje baterijske lampe. Dugi pritisak SNSA tastera donosi birač unosa, a Shift + Space omogućava prebacivanje jezika. Želeo bih da pomenem da napredni korisnici Android operativnog sistema neće imati problema sa ovim opcijama, a na raspolaganju im je i mogućnost podešavanja tastature.

U okviru tastature postoji taster koji omogućava da mu dodelite bilo koju funkciju ili da podesite bilo koju aplikaciju. Čudno, ali ovim tasterom nije moguće izvršiti izmenu kartice koju koristite.

Ekran

Veličina ekrana je 2.6“ (fizičke dimenzije ekrana su 54x41mm), dok je rezolucija ekrana320x240 piksela, uz gustinu od 153 piksela po kvadratnom inču. Matrica je TFT LCD, ekran prikazuje 262.144 boje. Ovaj model koristi ekran osetljiv na dodir koji koristi kapacitivnu tehnologiju i podržava dva istovremena pritiska. Osetljivost ekrana osetljivog na dodir je slaba.

Uglovi vidljivosti su mali: blago naginjanje uređaja od sebe iskrivljuje boje, na drugu strane smanjuje kontrast. Ako zakrenete uređaj na levo ili desno osvetljenost se smanjuje. Reprodukcija boja je osrednja. Senzor osvetljenja nedostaje, tako da se osvetljenost podešava manuelnim putem. Ona je prilično visoka, ali prilikom izlaganja direktnim sunčevim zracima ekran postaje prilično loše vidljiv, ali su informacije ipak čitljive.

U podešavanjima dostupna je ocija za animaciju prilikom ulazaka u menije kao i za isključenje ekrana.

Uglovi vildjivosti

Baterija

Telefon koristi litijum-jonsku bateriju kapaciteta 1500mAh, tip CAB32A0000C1. Ista baterija je korišćena kod modela 991D, a prema rečima proizvođača može obezbediti do 650 sati stand by ili do 8 sati razgovora.

Pri opterećenju od 20 do 30 minuta dnevno za razgovore, oko 2 časa slušanja muzike, 5-6 časa korišćenja 3G interneta, baterija je trajala 3 dana. Ovo nije loše ali ne treba zaboraviti da ekran nije zahtevan i da uređaj koristi relativno slab procesor.

Kada se poredi sa modelom Galaxy Y Pro, kada je reč trajanju baterije One Touch 916D nudi za oko15% duže trajanje baterije.

Za punjenje baterije preko mreže potreban je jedan sat a preko USB porta potrebno je 2 časa.

Opcije povezivanja

Smart telefon radi u 2G mrežama(900/1800 MHz, obe SIM kartice) i 3G (900/2100 MHz, samo slot SIM1). Brzina je HSDPA - do 7.2 Mbit / s, HSUPA - 5.76 Mb / s. Za svkai setSIM kartica možete dodat boju i naziv i podesiti brzin transfera podataka.

Maksimalna dozvoljena vrednost SAR, testirana za ovaj model je::

  • Kada se koristi blizu glave (UMTS 2100 + Wi-Fi + Bluetooth): 0.788 W / kg
  • Kada se nosi u blizini tela (GSM 900 + Wi-Fi + Bluetooth): 0.872 W / kg

Dostupan je Bluetooth verzija 3.0 (A2DP) koja služi za prenos fajlova i govora. Prisutna je mogućnost bežičnog povezivanja preko WiFi 802.11 b/g konekcije. Telefon može da radi kao pristupna tačka (WiFi hotspot).

Za prenos fajlova i sinhronizaciju koristi se USB 2.0. Kada je povezan sa PC-jem Alcatek telefn je definisan kao USB Flash uređaj ili USB modem. Da biste sinhronizovali vaš PC i smart telefon potrebno je na računar instalirati aplikaciju Android Manager.

Memorija i memorijska kartica

Smart telefon ima 256MB sistemske memorije od čega je obično slobodno oko 60MB. Nažalost to nije uvek dovoljno. Jedinica često ne može da odmah pokrene čak ni nedavno pokrenute aplikacije i nije uvek brza za određene programe.

Za skladištenje podataka i instaliranje apliakcija je dodeljeno 512MB, ali je slobodno oko 100MB. Prodajno pakovanje uključuje karticu kapaciteta 2GB, a maksimalni podržani kapacitet je 32GB. Aplikacije je moguće prebaciti na karticu.

Kamera

Smart telefon Alcatel 916D poseduju kameru rezolucije 3.2MP (interpolirana do 5MP) , bez auto fokusa. U okviru ovog modela postoji Simplex LED blic. Maksimalna rezolucija kamere je 2048x1536 piksela, dok je video rezolucija 720x480 piksela pri 25fps, bez obzira na nivo osvetljenja.

Zvuk u okvir video klipova je loš.

Generalno, kamera je slaba ali su fotografije prihvatljive. Možete da instalirate modul sa autofokusom.

Kamera se pokreće preko menija korišćenjem prečice ili dugim pritiskom mehaničkog tastera sa leve strane.

Kamera se pokreće kroz meni korišćenjem prečica: interfejs je sledeći: gore desno - galerija, prebacivanje kamera/video i aktiviranje okidača.

Foto podešavanja:

  • Ekspozicija
  • Režim fotografisanja (auto, night)
  • Veličina (od 0.3 MP do 5 MP)
  • Kvalitet
  • Kolor efekti
  • Snimanje (osmeh ili lice)
  • Serija snimaka
  • Tajmer
  • Prepoznavanje lica
  • Geografsko označavanje
  • BB
  • Blic
  • Digitalni zum (od 1x do 8x)

Video podešavanja:

  • Ekspozicija
  • Režim fotografisanja (auto, night)
  • Kvalitet
  • Trajanje
  • Kolor efekti
  • Mikrofon
  • BB
  • Digitalni zum (od 1x do 8x)

Iz fotografija možete da izvučete EXIF informacije.

Video karakteirsitke:

  • Format: 3GP
  • Video kodek: MPEG-4 Visual, 6000 kbit / s
  • Rezolucija: 720 x 480, 25 fps /
  • Audio kodek: AAC, 128 kbit / s
  • Kanala: 1 kanal, 16.0 KHz

Primeri fotografija:

Primer video klipa (3GP, 12 MB) >>>

Performanse

Smart telefon Alcatel One Touch 916D je izgrađen na platformi tajvanske kompanije MediaTek MT6573. Reč je o platformi koja koristi ARM11 (ARMv6) procesor radnog takta 800MHz, baziran na jezgru ARN1176JZ (F)-s. Kao grafički akcelerator iskorišćen je PowerVR SGX 531. Podržava OpenGL 2.0, Microsoft Shader Model 3. Većina igara sa jednostavnom grafikom rade bez problema.

Da li je ovaj model dobar za igranje igara? Odgovor na ovo pitanje je da je to dosta čudna opcija kod ovog modela na koju se ne treba kladiti jer je dijagonala suviše mala da bi obezbedila pristojne performanse za igre. Kada je pak reč o društvenim mrežama kakve su Twitter i Facebook situacija je bolja.

Generalno, uređaj radi dosta stabilno, ali tokom testiranja je viđeno nekoliko krahova i neprijatnih detalja. Meni ne radi sporo, dok interfejs radi relativno glatko.

Ukratko:

Navigacija

Smart telefon poseduje GPS navigator. Kao sa svim MTK čipsetovima, ekran koristi EPO (Extended Prediction Orbit). On podržava predviđanje orbita satelita za do 30 dana unapred. Za pokretanje navigacije bez prethodnog korišćenja potrebno je 2-3 minuta, dok nakon prvog pokretanja sve se izvodi u roku od desetak sekundi. Za rad sa navigacionom jedinicom koriste sa Maps i Navigator softveri.

Softverska platforma

Uređaj rad na Google Android operativnom sistemu verzije 2.3.6. U test verziji uređaja posotjao je komunikacioni modul 6537, a verzija jezgra je bila 2.6.35.7.

Korisnički interfejs i meni

Korisnički interfejs nije predstavljen nekim posebnim detaljima tako da moramo reći da je reč generalno o ogoljenom Android 2.3.x interfejsu. Nema potrebe da se opisuju detalji korisničkog interfejsa. Osnovna razlika kada je reč o ovom interfejsu u odnosu na druge telefone sa istom verzijom je što je glavni panel smešten u dnu horizontalno i vertikalno sa desne strane, što je urađeno da bi na ekranu bilo dovoljno prostora. Da biste dodali ili uklonili desktope morate odabrati Settings, pa Settings Screens. Ukupno postoji sedam desktop-ova.

Meni se pojavljuje sa dve opcije: skrolovnaje na gore ili na dole i kategorije. Ikona se pojavljuje u stilu Symbian Anna.

Kontakti i pozivi

U režimu mirovanja pozivi se mogu primiti na obe SIM kartice istovremeno, ali možete razgovarati samo korišćenjem jedne jer uređaj poseduje jedan radio modul.

Prebacivanje između SIM kartica se izvodi preko notifiakcionog bara na kojem specifikujete koju karticu želite da koristite. U ovom slučaju, transfer podataka (pozivi, poruke, internet odgovaraju određenoj SIM kartici).

U okviru odeljka sa kontaktima pobroje opcije Svi kontakti, zatim opcije konatakata sa svake od SIM kartica, kao i kontakti koji se nalaze u telefonu. Desno se nalaze opcije o unosima, pozivima i omiljenim kontaktima.

Kada kreirate novi kontakt morate odabrati gde ćete da uskladištite broj: u telefon, kao Google kontakt, na SIM1 ili SIM2 kartici. Svaki kontakt ima na raspolaganju sledeće informacije:

  • Ime
  • Prezime
  • Telefon
  • E-mail
  • Grupa
  • Poštanska adresa
  • Organizacija i drugo

Za unose brijeva potrebno je da ih unosite ručno preko mehaničke tastature jer tastatura osetljiva na dodir ne postoji.

Poruke

Telefon poseduje dve tastature – Standardnu i TouchPal. Iz razloga što se unos izvodi preko mehaničke tastature one nisu naročito zgodne. Font na ekranu je dosta mali za ugodno čitanje. Generalno, kompletan interfejs po meni nije naročito prijatan, dok niska rezolucija dodatno kvari utisak.

Web pretraživač

Reč je o običnom internet pretraživaču. Najbolje je da ga koristite onda kada je to apsolutno neophodno obzirom da je dijagonala ekrana suviše mala za bilo kakvu upotrebu uređaja u slične svrhe. Pretraživač ne podržava Flash jer je reč o ARMv6 procesoru.

Multimedija

Muziči plejer Interfejs - poznat iz verzije Android 2.3.x. Plejer podržava audio formate: MP3, AAC, AAC +, AMR, AMR-NB, and eAAC +.

Zvuk polifonih melodija je veoma snažan što je značajan plus. Melodije zvona ćete čuti i kada se uređaj nalazi u džepu zimske jakne. Kvalitet zvuka takođe nije razočaravajći.

Jačina zvuka preko slušalica je visoka i kvalitet je odličan.

FM-radio. Operativni opseg radio modula je 87.5-108MHz. On podržava RDS, snimanje emisija. Na ekranu se pojavljuje trenutna frekvencija. Radio može da radi bez slušalica, ali je njegova osetljivost dosta slaba.

Video plejer. Uređaj poseduje veoma jednostavan video plejer sa kodecima i formatima H-264, H.263, MP4 i 3GP. Maksimalna rezolucija videa je 720x480 piksela dok je bitrate 4000 kbps u formatu MP4. Nema nikakvih podešavanja, nema opcija za premotavanje sadržaja unazad, kao ni Play/Pause tastera. Ukoliko pak instalirate besplatnu aplikaciju MX Video plejer možete gledati AVI filmove u rezoluciji do 720x480 piksela.

Zaključak

Ovaj smart telefon je voema zgodan ta korišćenje. Poseduje odličan izgled, ima ergnomSki dizajn i kvalitet mateirjla.

Po mom mišljenu proizvođač nije uradio dovoljno kada je reč o opciji za prebacivanje između SIM kartica, naročito ako se ima u vidu da je telefon opremljen sa dva „slobodna“ mehanička tastera „kamere“ i „SNSA“ tasterom.

Više bih voleo da ovaj model poseduje ekran višeg kvaliteta, kameru sa auto fokusom, ali i da je njegova cena niža.

Najbliži konkurent ovom modelu bi bio Samsung Galaxy Y Pro Duos model. Funkcionalnost ova dva uređaja je približno ista, ali je Samsungov model zgodniji kada je reč o prebacivanju između dve SIM kartice. Tastatura je po mom mišljenju nešto prijatnija kod Samsung modela, a tu je i vlasnički korisnički interfejs Touch Wiz.

Postoje i drugi modeli u sličnom cenovnom opsegu ali po mom mišljenju nisu toliko interesantni:

Prednosti:

  • Ergonomski dizajn
  • Dva slota za SIM kartice
  • Dugo trajanje baterije
  • Glasni zvučnici za razgovor i melodije
  • Android OS

Nedostaci:

  • Niska rezolucija
  • Loša kamera
  • Nezgodno prebacivanje između dve SIM kartice

Specifikacije:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: Monoblok
  • Materijali: plastika i metal
  • OS: Google Android 2.3.6
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procesor: single core, 650 MHz, MTK6573
  • Memorija: 256 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 512 MB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g), Bluetooth 4.0, microUSB konektor (USB 2.0) za punjenje/snhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, TFT-LCD 2.6' rezolucije 320 x 240 piksela
  • Kamera: 3.2 MP bez autofockusa
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine, FM-radio
  • Baterija: ukloniva Lithium-Ion baterija (Li-Ion) 1500 mAh
  • Dinmenzije: 117x64x11.6 mm
  • Težina: 126 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024