Lumia 920 2012
2012. godina
4.5" LCD, 62.5% body
2% S4 Plus, Microsoft Windows 8.1
RAM 1 GB, INT 32GB, EXT nema
2000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Nokia Lumia 920
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia Lumia 920. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia Lumia 920 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Nokia Lumia 920

Fotografije modela Nokia Lumia 920

Novi vodeći Windows Phone model predstavljen je u septembru, a već početkom novembra počela je prodaja na velikom broju tržišta.

Nakon predstavljanja počeli smo testiranje modela i tada nam se činilo da je Lumia 920 najuspešniji WP smart telefon zbog toga što je Nokia konačno bila u mogućnosti da u okviru jednog uređaja kombinuje sve komponente različitih smart telefona, odličan ekran i kameru i sve to upakovano u odlično kućište. Testiranje je vršeno istovremeno kada i testiranje HTC Windows Phone 8X pa smo imali priliku da ih upoređujem, a na osnovu sakupljenog materijala izveli smo i zaključke o ovim telefonima. U tekstu ćete moći da vidite i veliki broj fotografija HTC Windows Phone 8X koje su takođe poslužile za upoređivanje.

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Ukloniva baterija (2000 mAh)
  • Punjač
  • USB-microUSB kabl
  • Žične stereo slušalice (u boji kućišta)
  • Alat za pristup microSIM slotu

Prodajno pakovanje je veoma jednostavno: slušalice, uređaj, punjač interesantnog oblika, kabl za povezivanje i alat za pristup microSIM slotu.

Dizajn

Nema ništa posebno novo kada je u pitanju Nokia Lumia 920 i to je dobro. Kompanija je već primenila sličan dizajn kod modela Nokia N9, Nokia 800, 900 i njihovih varijacija pa se može reći da je dizajn poznat korisnicima, a sam dizajn zaslužuje svaku pohvalu.

Ovaj smart telefon nema previše detalja, njegov izgled je jednostavan, ali istovremeno i privlačan. Testirani model bio je obojen žutom bojom, a čak ni tada telefon ne izgleda loše.

Nokia N9, Nokia Lumia 800, 900 i 920

Na tržištu Nokia Lumia 920 telefon dostupan je u pet različitih boja: crna, bela, siva, crvena i Žuta. Uređaji žute, crvene i bele boje izrađeni su od sjajne plastike, a kada je reč o crnoj boji, površina je matirana.

Materijali kućišta

Kućište ovog smart telefona izrađeno je od polikarbonata, jedne vrste plastike. Oblast oko ekrana sa modulom kamere i oblast oko senzorskih tastera pokrivene su Gorilla Glass 2 zaštitom. Zaštitno staklo izdignuto je za jedan milimetar u odnosu na površinu kućišta. Ekran nije podložan ogrebotinama, ali moguće ga je oštetiti nekim oštrim predmetom.

Modeli sa sjajnom završnom površinom veoma lako se prljaju i otisci prstiju su vidljivi pa je potrebno redovno brisati ekran.

Izrada

Kvalitet izrade Lumia 920 modela je vrlo dobar; nema pojave škriputavih zvukova, nema zazora dok je putanja tastera kratka.

Dimenzije

Visina i debljina Nokia Lumia 920 identične su kao i kod HTC 8X, ali je telefon širi za 4mm. Stiče se utisak da je HTC 8X kompaktniji i manji u odnosu na Nokia Lumia 920, čija je glomaznost primetna na prvi pogled.

Poređenje dimenzija modela Nokia Lumia 920 i drugih relevantnih jedinica:

  • Apple iPhone 4S - 115,2 x 58,6 x 9,3 mm, 140 g
  • Apple iPhone 5 - 123,8 x 58,6 x 7,6 mm, 112 g
  • HTC Windows Phone 8X - 132,4 x 66,2 x 10,1 mm, 130 g
  • Nokia Lumia 920 - 130,3 x 70,8 x 10,7 mm, 185 g
  • Samsung Galaxy Note II - 151,1 x 80,5 x 9,4 mm, 183 g
  • Samsung Galaxy S III - 136,6 x 70,6 x 8,6 mm, 133 g

Nokia Lumia 920 i HTC 8X

Nokia Lumia 920 i HTC One X

Nokia Lumia 920 i HTC Titan

Nokia Lumia 920 i Samsung Galaxy Note

Lumia 920 odlično staje u šaku i to prvenstveno zahvaljujući njegovoj težini. Nošenje telefona u džepu je moguće, ali nošenje u džepu letnjih, kratkih pantalona ili šortsa neće biti zabavno zbog dimenzija.

Kontrole

Nokia Lumia 920 odlikuju tradicionalni tasteri Windows Phone smart telefona. Upravljanje se vrši preko ekrana a ispod njega se nalaze tasteri osetljivi na dodir kao i blok tastera sa belim pozadinskim osvetljenjem. Sa leve strane nalazi se taster „Back“ koji vraća pregled na početni ekran, dok se zadržavanjem ovog tastera pozivaju aplikacije. U centralnom delu je Windows Box koji vraća na početni ekran ili glasovne kontrole. Sa desne strane nalazi se taster za globalno pretraživanje.

Tasteri osetljivi na dodir su jednostavni za upotrebu, retko se dešava da dođe do pritiska pogrešnog tastera ili slučajnog pritiskanja susednog tastera. Osvetljenje tastera je zadovoljavajućeg kvaliteta. Svaki put kada dodirnete neki od programabilnih tastera, aparat nežno zavibrira. Sva tri tastera mogu se koristiti i prilikom nošenja rukavica, a blok senzorskih tastera odlično reaguje na takve pritiske.

Taster za isključenje ekrana nalazi se sa desne strane, ispod tastera za kontrolu jačine zvuka. Za desnoruke, pozicija on/off tastera je idealna i veoma je jednostavno koristiti ga desnim palcem. Ukoliko zadržite taster pritisnutim pojavljuje se ekran a prevlačenjem preko onemogućuje se. Tu je i taster za kontrolu jačine zvuka koji je takođe jednostavan za upotrebu. Sa donje strane nalazi se taster kamere – kratkim kuckanjem pokreće se kamera, fokusiranje se radi blagim dodirom, dok se snimanje vrši jačim pritiskom na taster.

Sa gornje strane nalazi se 3.5mm port kao i slot za microSIM kartice. Za otvaranje dovoljno je ubaciti spajalicu za papir u odgovarajući prostor.

Sa donje strane nalazi se microUSB konektor za punjenje i povezivanje vašeg smart telefona sa računarom, mikrofona ili stereo zvučnika dok se sa druge strane nalazi microUSB port.

Slušalica se nalazi sa gornje strane i prekrivena je mrežicom. Sa desne strane nalazi se 1.3MP prednja kamera dok se sa leve strane nalazi senzor osvetljenja i blizine. Nema svetlosnog indikatora.

Ekran

Nokia Lumia odlikuje IPS ekran osetljiv na dodir dijagonale 4.5“ rezolucije 1280x768 piksela. Ekran ima mogućnost prikazivanja 16 miliona boja – 332ppi. Po mom mišljenju boje su odlične, osvetljenje je ujednačeno kao i kontrast dok su uglovi vidljivosti odlični. Prilikom testiranja korišćen je automatski nivo osvetljenja, što je bilo sasvim dovoljno za prijatan rad. Odziv ekrana je odličan.

Dubina crne boje je odlična budući da uređaj koristi PureMotion HD+, sam ekran je veoma brz kao i interfejs. U praksi, sve zavisi i od samog korisnika i upoređivanja sa prethodnim modelima. Ukoliko uzmete HTC Windows Phone 8X i Nokia Lumia 920 i istovremeno pokrenete iste aplikacije, videćete razliku u brzini odziva.

Kao i u slučaju HTC Windows Phone 8X, jedna od karakteristika Lumia 920 je HD rezolucija, ali prikaz ikona u HD kvalitetu na početnom ekranu još uvek nije moguć. Ovo se odnosi na programe za vremensku prognozu, gde prikaz u okviru ikone neće biti dovoljno jasan pa je potrebno smanjiti ih na minimalnu veličinu ali u tom slučaju informacije unutar ikone nisu uvek vidljive.

Poređenje ekrana

U svakom slučaju, svako od nas ima svoje zahteve kada je reč o ekranu, bojama, nivou osvetljenosti i sličnom. Sledi uporedna fotografija ekrana smart telefona koji prikazuju osvetljenje svakog uređaja podešenog na maksimalnu vrednost.

Sa leva na desno: HTC 8X, Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy S III, HTC One X

Kamera

Jedan od ključnih karakteristika smart telefona Nokia Lumia 920 je glavna kamera sa optičkom stabilizacijom. Rezolucija kamere je 8.7MP, maksimalna rezolucija je 3552x2000 piksela. Prednju kameru odlikuje 1.3MP rezolucija a moguće je i snimanje u HD rezoluciji, 720p. U blizini se nalazi i modul kamere sa dual-LED blicom koji se koristi prilikom snimanja fotografija i video sadržaja kao i za određivanje najboljeg fokusa. U okviru podešavanja kamere moguće je odabrati režim fotografisanja, uravnoteženje belog, ISO vrednost, odnos kontrasta 16:9 ili 4:3 kao i podesiti ekspoziciju. Rezoluciju nije moguće birati.

Postoje i dodatni programi za snimanja panoramskih fotografija, animiranih fotografija i portreta (kontinuirano snimanje a zatim odabir najbolje snimke).

Za opisivanje kvaliteta fotografija i video sadržaja načinjenih smart telefonom Nokia Lumia 920 zamolio sam Roman-a Beljih-a koji se više razume u ovu oblast. Slede fotografije i njegovi komentari:

Snimanje po danu:

Macro:

Snimanje teksta:

Panorama:

Na osnovu ograničenog broja snimaka nije moguće izvući zaključak o kvalitetu kamere nekog modela. Najbolje je stoga porediti nekoliko uređaja. Ovaj put sam koristio Nokia Lumia 920 i Samsung Galaxy S III i snimio jednak broj fotografija za svaki objekat.

Poređenje modela Nokia Lumia 920 i Samsung Galaxy S III

Roman Beljih: Fotografije snimljene u toku sunčanog dana su savršene, što je slučaj gotovo sa svakom kamerom. To važi i za pozadinsku kameru modela Lumia 920: nema povećanja ISO vrednosti i ekspozicije, a važno je pokušati odabrati odgovarajuću brzinu zatvarača. Glavna karakteristika Nokia modela su odlične fotografije snimljene noću. Ovo se postiže na sledeći način: potrebno je odabrati malu brzinu zatvarača (sudeći po EXIF podacima – od 1/8 do 1 sekunde) dok optička stabilizacija pokušava da eliminiše trešenje prilikom snimanja. Pored toga, važnu ulogu igra i optika i osetljivost. Kod modela 920 prvi otvor sočiva podešen je na f/2.0 i omogućava prodor više svetlosti nego kod drugih kamera. Veliku ulogu ima i dubina polja, naročito kada se snimaju pejzaži, portreti i makro-fotografije. Za maksimalni efekat, opet na osnovu EXIF podataka, potrebno je podesiti ISO na 800. Možda bi moglo i više ali veličina matrice je ograničavajući faktor. Činjenica da je matrica kamere Nokia 920 mala – 1/3“ pa će povećanje ISO dovesti do velikog šuma. Na primer, matrica Nokia N8 modela - 1/1, 83“ a kod modela Nokia 808 1/1.2“, što je zaista mnogo za mobilne uređaje.

Nokia Lumia 920 Samsung Galaxy S3

Uređaj poseduje kameru koju karakterišu 26mm široka sočiva. U kadar kamere staje za oko 20% više informacija nego u kadar kamere modela Samsung Galaxy SIII. Negativna strane je loš kvalitet – uglovi fotografija su zamućeni i u okviru njih postoje određene hromatska odstupanja. Međutim, sa ovakvom veličinom optike sa širokim uglovima sočiva, ne može se očekivati ništa drugo.

Detalji na fotografijama su iznad proseka i neznatno su bolji od onih kod SGS III modela. Jedini problem je mala veličina matrice: samo uvećanje na 100% veličine fotografije će učiniti da vidite neprirodne detalje ili zamućene piksela. Uravnoteženje belog je po mom mišljenju ne baš sjajno, ali ovo nije krivica ni optike ni matrice.

Međutim, nemojte da brinete jer sam sud o kameri odneo sa profesionalne tačke gledišta, a obični korisnici neće ni primetiti nijednu slabu tačku. U svakom slučaju, kamera modela Nokia 920 svakako spada u najbolje i vredna titule jedne od naboljih kod portabl uređaja.

Video

Video se snima u mp4 formatu (kodek h.264) sa varijabilnom brzinom snimanja od 3-30fp (prosečno 29fps). Pri FullHD rezoluciji video se zapisuje varijabilnim bitrejtom, u proseku 21.000kbps. Zvuk se snima korišćenjem aac kodeka u stereo varijanti. Video se može snimati u dve rezolucije: 1080p (1920x1080) i 720p (1280x720). Za video možete manuelno podesiti uravnoteženje velog iuključiti ili isključiti fokusiranje.

Da bih procenio kvalitet videa modela Nokia Lumia 920, kao i optičku stabilizaciju slike u ovom režimu uzeo sam uređaj zalepio ga lepljivom trakom zajedno sa Samsung Galaxy SIII i snimao dva video klipa, po jedan sa svakim od smart telefona. Možete ih pogledati oba zajedno sa komentarom koji je dao Roman.

Roman Beljih: Kao i kod većine modernih smart telefona, I-920 može da snima video u rezoluciji 1080p (1920x1080 piksela) pri 30fps. Dostupna je opcija optičke stabilizacije slike. Ukoliko poredimo video klipove nastale modelima Nokia Lumia i Samsung Galaxy S III, ovaj drugi model jasno gubi; slika ostaje relativno stabilna, ali dosta biva lošija usled podrhtavanja i generalno je kontrast videa slabiji, a isto važi i za detalje. U uslovima slabijeg osvetljenja kamera modela Lumia se ponaša savršeno; ne opada broj kadrova koji ste odabrali i praktično se ne smanjuje osetljivost. U suštini, video klipovi nastali ovim uređajem izgledaju kao da su napravljeni dobrim kamkorderom.

Video snimljen Nokia uređajem karakteriše bitrate od 21Mbps, dok Samsung model karakteriše 16Mbps. Zvuk je kod 920 modela mono, dok je bitrate 96Kbps. Kod Samsung Galaxy S III modela zvuk je stereo i 128Kbps, 44Khz. Lično, više mi se sviđa zvuk snimljen Nokia uređajem. Kada je reč o SIII modelu zvuk je nekako suviše jak i počinje da iritira.

Ukoliko poredite fotografije nastale modelima kompanija Nokia i Samsung teško da ćete moći da odlučite koje su bolje, ali ako se posmatra video snimanje onda je lider Lumia 920.

Karakteristike videa kod modela Nokia Lumia 920:

  • Format fajla: MP4
  • Video kodek: AVC, 21 Mbit / s
  • Rezolucija: 1920 x 1080, 30 f / s
  • Audio kodek: AAC, 96 kbit / s
  • Kanala: 1 kanal, 44 kHz

Karakteristike videa kod modela Samsung Galaxy S III:

  • Format fajla: MP4
  • Video kodek: AVC, 16.4 Mb / s
  • Rezolucija: 1920 x 1080, 30 f / s
  • Audio kodek: AAC, 128 kbit / s
  • Kanala: 2 kanala, 48 ​​KHz

Trajanje baterije

Smart telefon koristi uklonivu Li-Ion 2000mAh bateriju. Prilikom testiranja Nokia Lumia 920 je radio dva dana pri sledećem opterećenju: muzika 2-3 časa dnevno, push mail u primarni inbox (Gmail), internet preko WiFi i EDGE/HDSPA oko jednog časa, 40-60 minuta za pozivanje i slanje i primanje tekstualnih poruka 10-20 minuta. Jačina osvetljenja se podešava automatski. Performanse nisu sjajne, ali su i dalje veoma dobre, naročito ako se posmatra vreme rada smart telefona baziranih na Android operativnom sistemu.

Telefon ima karakteristiku čuvanja baterije kada je telefon u režimu mirovanja pri čemu se preko ikone baterije pojavljuje srce i telefon ulazi u režim hibernacije, multitasking se isključuje, te automatska sinhronizacija vaših naloga.

Performanse

Smart telefon je izgrađen na platformi kompanije Qualcomm MSM 8960 sa dual core procesorom radnog takta 1.5GHz. Uređaj ima 1GB sistemske memorije i 32GB internog skladištenog prostora za skladištenje podataka pri čemu je korisniku na raspolaganju približno 29GB podataka. Uređaj se ponaša dobro kada je reč o reprodukciji FullHD kvaliteta pri čemu je moguće reprodukovati fajl bitrate-a 5000-10000 Kbps korišćenjem standardnog plejera, dok su među podržanim formatima i kodecima: AVI/MP4/WMV/H.264/H.263.

Uređaj radi dosta brzo, prozori se veoma brzo menjaju, nisam primetio ni najmanje usporenje u okviru sistema animacija. Odlične performanse i gladak interfejs su jedna od glavnih prednosti koje Windows Phone 8 i uređaji bazirani na ovom operativnom sistemu imaju.

Povezivanje

Smart telefon podržava GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (850/900/1900/2100) i LTE (800/900/1800/2100/2600) mreže podržavajući sve standarde načine prenosa podataka velikom brzinom.

UgrađeniBluetooth 3.1 + EDR. Podržani su popularni profili kao što je A2DP.

Wi-Fi (802.11a/b/g/n). Smart telefon poseduje dual band instalirani WiFi modul (2.6 GHz i 5 GHz). Dodatna wiFi podešavanja nisu dostupna.

Wi-Fi router. Smart telefon može deliti 2G/3G internet konekciju sa Wi-Fi. Meni uključuje opciju bežične konekitvnosti "Internet Sharing" koja se otvara u podešavanjima gde se od korisnika traži da odabere ime mreže i lozinku.

NFC. Smart telefon poseduje NFC čip, koji može da se koristi u okviru Windows Phone 8 operativnog sistema. Neke aplikacije podržavaju „touch and send“ bilo da je reč o kontaktu, otvaranje stranice pretraživaču, dokumentu, fotografiji. Generalno, u ovom kontekstu se mogu koristiti sve aplikacije u okviru kojih u kontekstualnom meniju postoji linija „Send“ i zatim „Touch and sending“. Možete kliknuti na „Send >Touch and sending“ u IE pretraživaču Nokia Lumia 920, zatim ćete primetiti da je fajl stigao na recimo vaš drugi WP8 telefon i Nokia će vas o tome obavestiti. Isto važi za slike i druge sadržaje.

Nije moguće da vidite broj preostalih stanica kada putujete podzemnom železnicom preko Yandex Metro programa. Možda ova funkcionalnost nije dodata aplikaciji, nije mi poznato.

Navigacija

Jedna od nekoliko prednosti koje imaju u odnosu na konkurente Nokia smart telefoni bazirani na Windows Phone operativnom sistemu je vlasnički softver kompanije uključujući navigaciona rešenja. Naravno mape koje su dostupne na Nokia smart telefonima su delo drugih proizvođača, ali druge aplikacije su ekskluzivne za uređaje kompanije Nokia. Međutim, prvo ćemo o mapama.

U okviru Nokia Lumia 920 instalirane su Nokia Maps sa podrškom za offline rad, pri čemu se mape za bilo koji region na svetu ili grad mogu lako preuzeti i nakon toga koristiti bez da se morate konektovati sa internetom. Za preuzimanje ovih mapa ne morate da platite ništa jer su troškovi programa Nokia Maps već uključeni u cenu smart telefona. Detaljne mape donose zgrade, kuće puteve ili se možete odlučiti za hibridni režim koji prikazuje različite druge elemente ili linije javnog prevoza. Takođe, postoji baza tačaka od interesovanja.

Ukoliko u okviru Nokia Maps odaberete dve tačke i želite put između njih, aplikacija od vas će tražiti da odaberete da li ćete da pređete u navigacioni program Nokia Drive. Ovaj navigacioni softver za pravljenje putanje sa glasovnim navođenje ukazuje na rastojanje do svakog manevra koji treba da napravite i ima druge karakteristike navigacionog softvera.

Takođe, u okviru Nokia Lumia 920 imate opciju da ako želite da pređete rastojanje iz tačke A do tačke B vam bivaju ponuđena sredstva javnog prevoza. Ovaj program mi je delovao čudno za korišćenje i uprkos otme što je u nekim slučajevima uspešno odradio posao sa određenim destinacijama se nije snalazio.

Konačno aplikacija koja zaokružuje set navigacionih alata – Nokia City. Reč je o programu pojačane realnosti pri čemu kada ga pokrene možete kroz vizir uređaja videti objekte koji su ispred vas, ulice, na primer ili na ekranu objekte koji su smešteni na određenom mestu i gde se to mesto nalazi. To mogu biti kafei, prodavnice i drugi objekti.

Teskt u glasovni unos

Standardna tastatura u Windows Phone 8 se nije mnogo promenila u poređenju sa starijim sistemima. Za one koji je smatraju pogodnom za korišćenje (a to je veliki broj korisnika) ona će i dalje biti laka, ali da druge kojima se nije sviđala neće biti pozitivnih promena. Tastatura je veoma jednostavna, nema vibracije kada dodirnete taster, samo zvuk, dok prilikom kretanja u landscape orjentaciju oblast tastature je gotovo nepromenjena, pri čemu levo i desno ima nekog praznog prostora. Međutim, tastatura je i dalje ugodna za radi unos teksta je lagan. Tastatura trenutno deluje na pritisak tastera uz veoma brz interfejs u okviru Windows Phone, tako da i pri veoma brzom kucanju ne možete da „pobedite tastaturu“, što se često dešavalo kod Android uređaja na primer. Ovde tako nešto se ne dešava.

Kao i drugi smart telefoni bazirani na Windows Phone 8, Noia Lumia 920 imaju glasovno pozivanje i glasovnu kontrolu. Možemo reći na primer „open alarm“ ili „open twitter“ i sistem pokreće željenu aplikaciju. Isto se primenjuje i na pozive pri čemu možete pozvati osobu iz imenika tako što ćete glasom zadati komandi „Call John Doe mobile“ ili „Call John Doe mobile spekerphone“. Nažalost ovo ne radi sjajno prilikom pozivanja naročito kada je reč o kontaktima iz imenika. Srećom, sa druge strane sistem radi dobro i prepoznaje odlično glasovne komande, ali Microsoft mora da malo poradi na implementaciji pozivanja.

Softver

Ovaj smart telefon koji radi na Windows Phone 8 operativnom sistemu je jedan od prvih uređaja koji koriste update-ovani operativni sistem. Sve promene i karakteristike WP8 u odnosu na prethodne verzije ovog OS će biti pokrivene u zasebnom članku, a sada prelazimo kroz glavne karakteristike WP8.

Najvažnija inovacija je ona koju možete videti golim okom (ne govorim o promenama u jezgru i drugim karakteristikama operativnog sistema, koje korisnik ne može videti u okviru svog telefona) je unapređeni početni ekran. Prvo je uklonjen prazni bar sa desne strane i strelica iz gornjeg desnog ugla je pomerena niže.

Drugo, prozori programa su sada promenjeni po veličini, sada su u standardnom kvadratnom ili pravougaonom obliku. Takođe možete da odaberete format ili čak celu površinu ekrana za određene aplikacije, ali je njihov izbor ograničen.

Treće, blago revidiran, Lock ekran. Sada možete dodati više ikona sa notifikacijama za prikaz informacija i aplikacija koje podražavaju ovaj format, pa tako na primer Facebook može na zaključanom ekranu da prikazuje fotografiju iz vašeg foto albuma ili nekog od odabranih albuma. Takođe se na zaključanom ekranu mogu prikazati numere koje se reprodukuju i muzičke kontrole (što je bilo i ranije dostupno).

Dostupan je takođe i odeljak za decu – specijalni deo sistema u kojem možete da dodate ograničen broj programa, postavite lozinku i omogućite ih pre nego što date deci uređaj da igraju svoje omiljene igre.

Takođe, posebnu pažnju treba obezbediti za boje okvira programa. Prethodno je izbor bio 10 ili 11 boja sa HTC korporativnom, a sada je dostupna 21 boja. Većina njih je manje ili više prihvatljiva, ne suviše svetla i sa ne previše kontrasta, tako da možemo sa sigurnošću reći da će sve kombinacije biti bezbedne u smisli da ćete moći da jasno vidite ono što je na ekranu, za razliku od WP7 ili WP7.5 uređaja.

Promena u podešavanjima je načinjena kada je reč o multi-taskingu. Ranije je situacija bila da su programi formalno pokrenuti u pozadini, a u suštini sistem ih je isključivao i ponovo pokretao aplikacije odabirom pokrenutih programa. Sada je situacija promenjena. Dostupan je opcija pozadinskih zadataka, gde specifikujete koje aplikacije će biti pokrenute u pozadini sve vreme, a koje mogu da se blokiraju. Ova opcija trenutno nije dostupna za sve programe, ali je ovo tek početak.

Postoji opcija backupa podataka u „cloud“, pri čemu se ona manifestuje skladištenjem bookmarkova IE pretraživača, listom instaliranih programa i podešavanja, tekstualnih poruka i fotografija u cloud skladišteni prostor.

Karakteristične funkcije Nokia smart telefona

Gotovo sve sam rekao kada je reč o softveru koji modeli Nokia brenda koriste u odnosu na druge aparate koje karakteriše Windows Phone operativni sistem. Bilo kako bilo, na Marketplace se može pronaći nekoliko programa koji su dostupni samo vlasnicima Nokia smart telefona. Tu pre svega imamo alat za panoramske fotografije i nekoliko drugih alata za rad sa kamerom kao i nekoliko drugih programa.

Dodatna oprema

U vreme najave Nokia Lumia 920 modela smo mogli da vidimo da nije bilo mnogo dodatne opreme za ovaj model, ali sa predstavljanjem smart telefona kompanija je najavila veliki broj delova dodatne opreme za ovaj uređaj. Sada ćemo ukratko preći preko osnovnih delova opreme za novu liniju smart telefona kompanije Nokia.

Nokia Wireless Charging Plate (Nokia DT-900). Bežični punjač kompanije Nokia – mala platforma koju možete odabrati u nekoj od pet boja – crna, plava, bela, crvena i žuta. Uređaj je povezan sa izvorom električne energije i jednostavno postavite Nokia uređaj na njega i baterija se puni bežičnim putem. Proces bežičnog punjenja prema navodima predstavnika kompanije Nokia traje duže nego klasično punjenje.

Drugi deo dodatne opreme ovom modela je Nokia DT-901, koji je u suštini ista platforma za bežično punjenje, ali u specijalnom kućištu. Izgleda veoma originalno, ali će koštati neznatno više od modela bez kućišta. Ponovo je u ponudi pet boja: bela, crna, crvena, žuta i plava.

Zatim sledi, Nokia DT-910, još jedna varijacija platforme za punjenje uređaja ali u malo drugačijoj formi, pri čemu u ovom slučaju nije neophodno da uređaj bude smešten na platformu. Ovaj uređaj je dostupan u crnoj i beloj boji.

JBL PowerUp Wireless Charging Speaker (Nokia MD-100W). Reč je modelu dodatne opreme kompanije JBL za bežično punjenje i bežične slušalice za slušanje muzike. Podržavaju Bluetooth konektivnost i NFC. Opcije boja kućišta su crna, bela i plava.

JBL PlayUp Portable Wireless Speaker (Nokia MD-51W). Još jedan mini zvučnik koji dolazi od strane JBL i koji nudi portabilnost i druge funkcionalnosti. Liči pomalo na koficu kojom se deca igraju u pesku i dostupan je u četiri boje: bela, plava, crna i žuta. Podržava povezivanje preko Bluetooth i NFC.

Nokia Luna Bluetooth Headset with Wireless Charging (Nokia BH-940). Space Design Bluetooth slušalice koje su dostupne u crnoj, beloj, crvenoj, žutoj i plavoj boji. Podržava NFC i bežično punjenje baterije.

Nokia Purity Pro Wireless Stereo Headset by Monster (Nokia BH-220W). Još jedne slušalice koje se povezuju sa telefonom preko Bluetooth ili NFC pri čemu ih karakteriše aktivna kontrola šuma. Reč je o slušalicama koje nude veoma snažan naglasak na basu. Kućište slušalica je sjajna, pri čemu su dostupne standardne boje za celu liniju dodatne opreme: crvena, žuta, crna i bela.

Povezivanje sa personalnim računarom

Povezivanje sa personalnim računarom detaljno sam pokrio u testu uređaja HTC Windows Phone 8X, a kod Nokia Lumia je potpuno isto.

Zaključak

Kvalitet komunikacije sa Nokia Lumia 920 uređajem je takav da tokom korišćenja ovog uređaja nisam imao nikakvih problema. Jačina zvuka pri razgovoru kao i jačina zvuka zvučnika nije loša i većinu vremena koje sam koristio ova jačina je bila iznad proseka. Vibracija je prosečna, ali ne može reći da je na nivou drugih WP 8 smart telefona. Tokom dolaznog poziva ekran vibrira tek nekoliko sekundi i prestane i zatim se oglašava melodija. Dakle, vibracija traje samo dve ili tri sekunde nakon početka poziva.

Ovaj model će do pojave Samsung Ativ S smart telefona biti svakako tehnički najnapredniji Windows Phone 8 uređaj. Modelu Nokia Lumia 920 se pridružuje na tržištu HTC Windows Phone 8X model koji se prodaje po sličnoj ceni. HTC uređaj je lakši za držanje u ruci, deluje kompaktnije i lakše za svakodnevnu upotrebu. Međutim, ovaj model gubi od Nokia uređaja po svim ostalim parametrima: veličini ekrana, količini skladištenog prostora, glavnoj kameri, dok kupci ovog uređaja nemaju tako širok spektar različite dodatne opreme kao korisnici uređaja kompanije Nokia.

Pojavljivanjem Samsung Ativ S modela Nokia Lumia će izgubiti titulu najnaprednijeg i najboljeg WP8 smart telefona, jer će Samsung uređaj definitivno biti napredniji, ali ostaje da se vidi koji od uređaja će karakterisati pristupačnija cena.

Uz sav moj napor da napišem ovaj tekst bez ikakvih predrasuda i da ostavim iza sebe lični doživljaj korišćenja Nokia Lumia 920 uređaja nisam to u potpunosti uspeo. Tehnički, Nokia Lumia 920 izgleda odlično, naročito na fotografijama. Međutim ,kada držite telefon u ruci imate pomalo čudan uređaj. Naravno, nema ovde nikakvih problema u smislu performansi ili prilaza slike u odnosu na druge smart telefone, sve je u redu. Stvar je u tome što na fotografijama Nokia Lumia 920 izgleda sjajno, elegantno, lako, slično osećaju koji je stvarao Nokia N9, model, ali u relanosti ova slika se menja. Smatram da je ovaj uređaj odličan za one koji žele uređaj sa velikim ekranom za gledanje video sadržaja –WP8 može da prebacuje fajlove na uređaj bez potrebe za instaliranjem Zune softvera. Uređaj je dobar kada je reč o kameri, naročito ako imate u planu da snimate veći broj video sadržaja. Zvuk je takođe veoma dobar, ali ne mogu da ga procenim objektivno. Ključno pitanje je da li ste vi kao korisnik spremni da prihvatite Windows Phone 8 kao jedan novi operativni sistem i da koristite uređaj koji se razlikuje u najvećem broju karakteristika od uređaja na koje ste do sada navikli.

Opis:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: polikarbona (plastika sa matiranim slojem mekim na dodir)
  • Operativni sistem: Windows Phone 8
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900, UMTS / HSDPA 850/900/1900/2100, LTE 800/900/1800/2100/2600
  • Procesor: 1.5 GHz dual core (Qualcomm MSM8960)
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 32 GB (~ 29 GB dostupno)
  • Ekran: kaspacitivni, IPS-TFT, 4,5 ", 1280x768 piksela, automatsko podešavanje pozadinskog osvetljenja, PureMotion HD +, mogućnsot rada sa uređajem kada nosite rukavice
  • Kamera: 8.7 MP sa autofokusom i optičkom stabilizacijom, video se snima u 1080p, LED blic (wbaterijska lampa), 1.3MP kamera sa prednje strane (video u 720p)
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n /, dual-band), Bluetooth 3.1 + EDR (A2DP), jack microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice, NFC, standard za bežično punjenje Qi
  • Navigacija: GPS + GLONASS (Nokia Maps aplikacija sa podrškom za offline režim, navigacioni softver - Nokia Drive)
  • Dodatne karakteristike: akcelerometar, senzor svetlosti i blizine
  • Baterija: ukloniiva Li-Ion Li-Ion 2000 mAh
  • Dimenzije: 130,3 x 70,8 x 10,7 mm
  • Masa: 185 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024