Ascend Y201 Pro 2012
2012. godina
3.5" LCD, 50.7% body
0% S1, Android 4.0 Ice Cream Sandwich
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
1400 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 3MP
 
 
Test mobilni telefon Huawei Ascend Y201 Pro
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Ascend Y201 Pro. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Ascend Y201 Pro vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Huawei Ascend Y201 Pro (U8666E)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • USB-kabl
  • Punjač
  • Slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Uvod

Tokom prethodne godine, Huawei je predstavio nekoliko jeftinih smart telefona baziranih na Android operativnom sistemu. Jedna od njih je predmet današnjeg testa. Mnogi uređaji ove kompanije su bili na tržištu i nestali, ali je model Y201 Pro i dalje relevantan obzirom da je ovaj brend sada prisutniji na tržištu i nudi odlične modele za ljude koji traže uređaj pristojnog kvalitet po ne baš visokim cenama.

Model Ascend Y201 Pro radi na Android 4.0 operativnom sistemu što je dovoljno za gladak rad ovog uređaja baziranog na jeftinom hardveru. Ovaj model je baziran na čipsetu kompanije Qualcomm, ali je reč o staroj platformi MSM7227A, odnosno procesoru sa jednim jezgrom koji radi na 800MHz. Telefon poseduje 512MB sistemske memorije. Kamera nažalost nema autofokus, a njena rezolucija je 3MP. Ekran je izrađen korišćenjem IPS tehnologije i karakteriše ga 3.5“ dužine dijagonale, dok je rezolucija istinski mala za današnje standarde 320x480 piksela.

Dizajn, veličina, kontrole

Ovaj model karakteriše četvrtasti oblik sa značajno zaobljenim ivicama. Sa prednje strane je dizajn tipičan za kineske smart telefone dosta monoton dok je zadnja strana nešto bogatija. Postoje dekorativni plastični umeci u gornjoj zoni koji efektivno odvajaju zadnju stranu na dva dela. Zajedno sa plastikom koja pruža osećaj da je meka na dodir površina zadnje strane izgleda dobro. Međutim, sve ovo smo već imali prilike da vidimo kod smart telefona drugih proizvođača.

Ekran uređaja je zaštićen staklenim slojem koji nije Gorilla Glass ali je dosta snažno, tako da ni posle nekoliko nedelja aktivne upotrebe telefona na ekranu se ne mogu videti ogrebotine. Površina ekrana se lako prlja, a usled korišćenja sjajne crne plastike na kućištu otisci su još vidljiviji. Na ostalom delu kućiišta se mogu ivdeti otisci prstiju i vlažih ruku.

Kvalitet izrade smart telefona je tradicionalan za Huawei - odličan. Ovaj model ne prikazuje nikakve škriputave zvukove, nema pomeranja elemenata, dok je poklopac zadnje strane čvrsto na svom mestu. U ruci telefon stoji odlično zahvajujuči malim dimenzijama i primenom materijala mekih na dodir. Dimenzije modela Y201 Pro - 117 x 61.5 x 11.7 mm, dok je masa 125 grama.

Sa prednje strane se nalaze indikator propuštenih događaja (svetli zeleno) i baterije (crveno, žuto i zeleno). Takođe, tu su i senzor ambijentalnog osvetljenja i blizine koji reaguje brzo. Zvučnik kojim saslušate sagovornika je smešten u gornjoj zoni prednje strane uređaja. Jačina zvuka zvučnika je iznad proseka tako da ćete dobro čuti sagovornika, a sagovornik će vas čuti takođe dobro bez obzira da li se nalazite u bučnom okruženju usled prisustva drugog mikrofona koji je dizajniran da smanji šumove. Zvuk je manje ili više prisutan pri čemu se najviše čuju visoke i srednje frekvencije, ali ne i eho.

Ispod ekrana ovog smart telefona nalaze se tasteri osetljivi na dodir: „Back“, „Start“ i „Search“. Obeleženi su belom bojom i dobro su vidljivi u svim okolnostima. Ispod njih se nalazi mikrofon.

Sa donje strane se nalazi microUSB konektor, dok je gore 3.5mm priključak za slušalice, kao i široki i gotovo uvučeni taster za uključivanje/isključivanje. Karakteriše ga hromirana površina i minimalni hod.

Sa desne strane nema nikakvih tastera dok se sa leve nalazi taster za reguaciju jačine zvuka istog tipa kao i taster za uključivanje uređaja.

Sa zadnje strane uređaja se nalazi malo sočivo kamere i slot gde je skriven zvučnik. Odmah iznad se nalazi drugi mikrofon.

Da biste otvorili poklopac zadnje strane uređaja neophodno je da ga blago gurnete i povučete na dole. U gornjoj levoj zoni ispod poklopca se nalazi slot SIM kartice, dok se sa desne strane nalazi slot microSD kartice. Crteži koji ukazuju na konektore su mali, a konektori su skriveni u telu uređaja.

Poređenje dimenzija:

Huawei Y201 Pro i iPhone 5

Huawei Y201 Pro i HTC One

Huawei Y201 Pro i Samsung Galaxy S4

Ekran

U okviru ovog modela dostupan je ekran dužine dijagonale 3.5“. Prema današnjim standardima to je minimalna dijagonala za Android uređaje. Rezolucija je takođe niska – samo 320x480 piksela, uz gustinu od 164ppi. Uprkos niskoj ceni uređaja ovaj model poseduje kvalitetnu IPS matricu ekrana. Uglovi vidljivosti su dobri, boje gotovo da nisu iskrivljene, samo slika pri zakretanju gubi malo na osvetljenosti. Generalno, uprkos lošim tehničkim karakteristikama ekrana slika izgleda dobro.

Osvetljenost matrice je neznatno iznad proseka, a prilikom izlaganja svetlosti ekran se ponaša normalno, dok na suncu slika gotovo potpuno bledi. Osvetljenost se može kontrolisati manuelno ili automatski. Dostupan je senzor osvetljenja.

Ugovi vidljivosti:

Baterija

Smart telefon koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1250mAh, 3.7 V, 4.7 Wh. Oznaka baterije - HB5R1. Reč je o bateriji ekstremno niskog kapaciteta pa ona ne nudi više od 5 časova aktivnog rada uređaja, dok bi u režimu mirovanja trebala da ponudi 500 sati rada.

Prema eksperimentalnim podacima baterija može da obezbedi 4.5 časova razgovora, dok video reprodukcija je dostupna uz maksimalnu jačinu osvetljenja i zvuk koji se prenosi preko slušalica u trajanju od 2 časa. Reprodukcija muzike preko slušalica sa maksimalnom jačinom zvuka je omogućena u trajanju od 25 časova. Prilikom igranja igara baterija uređaja se isprazni za oko 1.5 čas.

Prosečno trajanje baterije uređaja je bilo oko 7 časova. Prilikom testiranja uređaja šablon njegovog korišćenja je bio sledeći: 20-30 minuta razgovora, oko dva sata slušanja muzike, gledanje video sadržaja oko jedan čas, isto toliko korišćenja kamere, dva časa rada sa WiFi mrežom i oko 4 časa korišćenja 3G mreže (Twitter, email, Skype, instaliranje aplikacija).

Memorija, memorijska kartica

Uređaj je opremljen sa 512 sistemske memorije. Od ove količine korisniku je dostupno oko 220MB. Prirodno što više apliakcija budete instalirali to će količina slobodne memorije da bude manja. Očekujte da ćete imati oko 70 do 90MB sobodne mmeorije kada instairate Skype, Twitter i email program.

Flash memorije je dostupno 4GB a korisniku je na raspolaganju 2GB. Dostupan je slot memorijske kartice, a uređaj podržava kartice kapaciteta do 32GB. U podešavanjima nije dosutpno da odredite gde će se sadržaji čuvati, na kartici ili u internoj memoriji.

Kamera

Telefon poseduje jednostavnu 3.2MP kameru bez autofokusa, odnosno fokus je fiksiran. Snimanje u makro režimu je nemoguće ali je teorijski moguće snimiti tekst. Srećom, nema interpolacije. Kvalitet kamere je prosečan i ništa više sem toga.

Video klipovi se snimaju u rezoluciji 640x480 piksela, ali samo pri15fps. Za razliku od smart telefona koji koriste MTK čipove kod ovog modela zvuk se snima čisto bez propratnih efekata.

Podešavanja su jednostavna: odaberete rezoluciju, snimanje više ili samo jednog snimka, uravnoteženje belog, efekte i neke druge parametre.

Karakteristike videa:

  • Format: MP4
  • Video: MPEG-4, 3600 Mbit / s
  • Rezolucija: 640x480, 15 frames /
  • Audio: AAC, 156 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 48 kHz

Primer:

Primer video klipa (MP4, 9 MB) >>>

Hardver i softverska platforma

Huawei Ascend Y201 Pro koristi jedan od najčešćih čipsetova koji se mogu naći u okviru smart telefona - Qulacomm MSM7227A. Radni takt procesora je - 800 MHz. Nećemo detaljno opisivati hardverske karakteristike ovog čipa jer su one opisane više puta do sada.

Kratke specifikacije MSM7227a:

  • ARM Cortex-A5
  • DSP Hexagon QDSP5 350 MHz
  • Adreno 200 grafički akcelerator
  • ARMv7 arhitektura
  • Proizvodni proces - 45 nm.

Interfejs radi glatko, nema nikakvih prekida i zaglavljivanja, seckanja i sličnih problema.

Smart telefon radi na Android operativnom sistmeu verzija 4.0. Update-ovi kako se čini nisu planirani. Međutim, na internetu može da se nađe 10.0 CyanogenMod Android 4.1.2.


Kratke tehničke informacuje i testiranje performansi:

Multimedija

Uređaj koristi standardni muzički plejer "Music+". Jačina zvuka slušalica je dovoljno visoka da ćete lako slušati muziku na primer u podzemnoj železnici ili na bučnoj ulici. Dopada nam se kvalitet zvuka.

Zvuk glavnog zvučnika je snažan, nema nikakvih problema. Ako prekrijete rukom zvučnik, jačina zvuka će opasti za gotovo 80%.

Radio je klasičan i poznat od ranije. Pokriva opseg od 87.5 - 108 MHz.

Video - smart telefon se dosta loše ponaša kada je reč o HD video klipovima, dok one sa niskom bitrate-u se ponaša dobro.

Utisci

Pisati mišljenje o sličnim smart telefonima kao što je ovaj je sa jedne strane veoma jednostavno jer kod ovog modela nema ničeg specijalnog. Sa druge strane, mnogi korisnici su dosta osetljivi kada je reč o izboru kupovine jeftinih uređaja i zahtevaju detaljno mišljenje. .

Trenutno, za novac koji je potrebno izdvojiti za Huawei Y201 Pro možete da kupite neke interesantne uređaje kao što je Highscreen Spark. Ovaj model poseduje 4“ ekran rezolucije 480x800 piksela dual core procesor, 5MP kameru i bateriju kapaciteta 1500mAh.

Po ceni koja je približno ista onoj po kojoj se može kupiti ovaj uređaj možete kupiti i model Fly IQ430. On međutim poseduje manji ekran, slabiji procesor i kameru. Posotji veliki broj smart telefona veoma sličnih karakterisitka i izgleda.

Prednosti modela Huawei Y201 Pro:

  • Cena
  • Kvalitetna matrica ekrana
  • Dostupnost 3G
  • Kvalitet izrade
  • oprema

Nedostaci modela Huawei Y201 Pro:

  • Rezolucija ekrana
  • Odsustvo auto fokusa kod kamere
  • Slaba baterija
  • Izgled

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Korišćeni materijali: plastika
  • OS: Google Android 4.0
  • Procesor: single-core, 800 MHz, Qualcomm MSM7227A
  • RAM: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 4 GB (2.2 GB available)
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 2.1, microUSB priključak (USB 2.0), 3.5 mm prikjučak za slušalice, microSD
  • Ekran: kapacitivni, IPS 3.5" rezolucije 320x480 piksela
  • Dodaci: akcelerometar, GPS
  • Baterija: ukloniva, punjiva Li-Ion, kapaciteta 1250 mAh
  • Dimenzije: 130x65x11,2 mm
  • Masa 125 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024