Ascend G500 2012
2012. godina
4.3" LCD, 60.3% body
1% MT6575, Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
1930 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
 
 
Test mobilni telefon Huawei Ascend G500
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Ascend G500. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Ascend G500 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Huawei Ascend G500 Pro

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • USB-kabl
  • Punjač
  • Slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Uvod

U decembru mesecu prošle godine je u Moskvi organizovana prezentacija kompanije Huawei koja je demonstrirala nekoliko modela smart telefona ujedinjenih i okviru koncepta „More“. Ovo znači da ovi uređaji moraju da imaju odlično trajanje baterije (veće u odnosu na prethodne modele kompanije), odlične komponente (multi core procesore) i veći broj slotova za SIM kartice. U ovaj opseg uređaja se odično uklopio model Ascend G500 Pro koji poseduje slotove za dve SIM kartice.

Generalno, kada posmatramo ovaj uređaj on se ne čini posebno značajnim u moru sličnih Android uređaja. Ovaj model posedovao je u vreme testiranja dosta star operativni sistem – ICS 4.0 kao i MTK 6577 čipset. Međutim, neophodno je da se naglasi i sledeće: ovaj uređaj poseduje relativno kapacitivnu bateriju kapaciteta 1930mAh, ekran koji koristi IPS matricu rezolucije 540x960 pikslea kao i 1GB sistemske memorije.

Dizajn, veličina, kontrole

Ovaj uređaj karakteriše pravougaoni oblik uz blago spljoštene uglove. Gornji i donji krajevi su blago zaokrugljeni. Ekran je blago uvučen unutra, tako da je obod kojim dominiraju bočne stranice neznatno manji od jednog milimetra. G500 Pro delom podseća na model Alcatel OneTouch 983.

Mali granični deo je napravljen od crne sjajne plastike, dok su ivice od matirane plastike. Zadnja strana uređaja je takođe crne boje i izrađena od plastike.

Smart telefon je dimenzija 130x65.x11.2mm dok je masa ovog uređaja prilično velika i iznosi 156mm, pa tako ovaj uređaj u ruci daje osećaj težine. Generalno, da je proizvođač samo malo poveo računa i napravio uređaj užim, on bi bio mnogo kompaktniji.

Ekran uređaja je zaštićen Gorilla Glass staklom, tako da čak ni posle mesec dana aktivne upotrebe telefona na ekranu se ne mogu videti duboke ogrebotine. Površina ekrana se lako prlja, ali se isto tako otisci prstiju lako i čiste.

Kvalitet izrade smart telefona je odličan. Ovaj model ne prikazuje nikakve škriputave zvukove, nema pomeranja elemenata, dok je poklopac zadnje strane čvrsto na svom mestu. Uprkos tome što uređaj izgleda veoma primitivnog dizajna, izrađen je korišćenjem praktičnih materijala.

Na prednjem panelu se nalaze naredni elementi: u gornjem delu je indikator propuštenih događaja (crveni ili zeleni), senzori osvetljenja i blizine, kamera sa prednje strane kao i zvučnik preko kojeg čujete sagovornika koji je prekriven širokom metalnom rešetkom. Njegova jačina nije visoka, tako da može da se desi da imate problema kada je potrebno čuti sagovornika.

Ispod ekrana ovog smart telefona nalaze se tasteri osetljivi na dodir: „Back“, „Start“ i „Search“. Obeleženi su belom bojom.

Sa donje strane se nalazi mikrofon, dok je gore 3.5mm priključak za slušalice, kao i široki i gotovo uvučeni taster za uključivanje/isključivanje. On je nezgodan za korišćenje usled činjenice da je smart telefon dugačak i da kažiprstom možete relativno teško da dostignete ovaj taster.

MicroUSB konektor je smešten sa leve strane i preko njega nema nikakav poklopac. Sa desne strane se nalazi tanak i dugačak taster za regulaciju jačine zvuka.

Drugi mikrofon za utišavanje šuma, zvučni, blic i kamera se nalaze sa zadnje strane uređaja.

Da biste uklonili poklopac sa zadnje strane uređaja potrebno je da u donjem levom uglu odvojite vrstu rezice. Kada uklonite poklopac videćete konektore microSD kartice, SIM1 (2G/3G) i SIM 2 (samo 2G). Kod našeg test primerka, nije radio slot SIM 2 kartice.

Huawei G500 Pro i Huawei Honor Pro

Huawei G500 Pro i LG Optimus L7 II Dual

Huawei G500 Pro i Meizu MX2

Huawei G500 Pro i HTC One

Ekran

Smart telefon Huawei Ascend G500 Pro poseduje ekran dužine dijagonale 4.3“ koji je dimenzije 54x95mm, dok je odnos stranica ekrana 16:9, a rezolucija 960x540 piksela uz gustinu od 256ppi. Matrica je napravljena korišćenjem tehnologije IPS što znači da ekran karakteriše dobar kvalitet prikazivanja boja. Međutim, pri velikim uglovima nakretanja ekran drastično gubi osvetljenost, pri čemu kada ga nalegnete levo ekran postaje žut, a desno ljubičast.

Prilikom izlaganja sunčevim zracima ekran bledi, ali visok nivo jačine osvetljenja je dovoljan da obezbedi manje ili više ugodan prikaz.

Ekran osetljiv na dodir je kapacitivni i podržava do pet istovremenih pritisaka.

Uglovi vidljivosti

Baterija

Smart telefon koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 1930 mAh, 4.2 V, 7.1 Wh. Oznaka baterije - HB5R1H.

Nažalost, nisu dostupni podaci o trajanju baterije uređaja prilikom jednog punjenja. Prema eksperimentalnim podacima baterija može da obezbedi sedam sati trajanja razgovora, dok video reprodukcija je dostupan uz maksimalnu jačinu osvetljenja i zvuk koji se prenosi preko slušalica u trajanju od 4 časa i 40 minuta. Prilikom igranja igara baterija uređaja se isprazni za oko 3.5 časova.

Prilikom testiranja uređaja šablon njegovog korišćenja je bio sledeći: 20-30 minuta razgovora, oko dva sata slušanja muzike, gledanje video sadržaja oko jedan čas, isto toliko korišćenja kamere, dva časa rada sa WiFi mrežom i oko 4 časa korišćenja 3G mreže (Twitter, email, Skype, instaliranje aplikacija). U ovakvom režimu baterija uređaja se isprazni za oko 15 časova.

Memorija, memorijska kartica

Uređaj je opremljen sa 1GB sistemske memorije. Od ove količine korisniku je dostupno oko 650MB, što je veoma dobro. Ugrađene memorije je dostupno 4GB za instaliranje aplikacija. U okviru podrazumevane memorije možete da čuvate fotografije i druge programe, ali i da za ovaj zadatak odaberete memorijsku karticu.

Kamera

Smart telefon Huawei G500 Pro poseduje dva modula kamere, glavni sa rezolucijom 5MP sa autofokusom pozadi i prednji rezolucije 0.3MPbez autofokusa. Fotografije su rezolucije 2560x1920 piksela, kada je reč o kameri sa zadnje strane dok prednja snima u rezoluciji 480x640 piksela. video klipovi se snimaju u rezoluciji 1280x720 pri 30fps i sa mono zvukom.

Kvalitet fotografija je prosečan, sličan onima koje koriste MTK6577. Većina ima problema sa prikazivanjem detalja dok su uravnoteženost belog i reprodukcija boja manje više u redu.

Video sadržaji takođe nisu najboljeg kvaliteta, naročito je iritirajući zvuk koji se snima uz klipove.

Interfejs kamere je sličan uređajima baziranim na Android 4.0 operativnom sistmeu.

EXIF-podaci iz fotografije

Karakteristike videa:

  • Format: 3GP
  • Video: MPEG-4, 12 Mbps
  • Rezolucija: 1280x720, 30 fps
  • Audio: AAC, 128 kbps
  • Kanali: 1 kanal, 16 kHz

Primeri fotografija:

Hardver i softverska platofrma:

U okviru ovog uređaja je instaliran MediaTek MT6577 procesor sa dva jezgra koji radi na 1GHz i poseduje grafički akcelerator PowerVR SGX531. Smatramo da je ovaj čip već poznat svima tako da nećemo specifikovati njegove parametre, performanse niti mogućnosti.

Ukratko:

Testovi:

Koliko je nama poznato, za ovaj model nije dostupna verzija firmware-a 4.1 i verovatno nije ni u planu da bude izdata.

Multimedija

Uređaj koristi standardni muzički plejer. Jačina zvuka slušalica je dovoljno visoka da ćete lako slušati muziku na primer u podzemnoj železnici ili na bučnoj ulici. Dopada nam se kvalitet zvuka.

Zvuk glavnog zvučnika je snažan, nema nikakvih problema. Ako prekrijete rukom zvučnik, jačina zvuka će opasti za gotovo 80%.

Radio je klasičan i poznat od ranije. Pokriva opseg od 87.5 - 108 MHz.

Video - smart telefon se dosta loše ponaša kada je reč o HD video klipovima, dok one sa niskom bitrate-u se ponaša dobro.

Zaključak

Kao što je već bilo rečeno na početku ovog testa, smart telefon Huawei Ascend G500 Pro nije naročito značajan model - postoji veliki broj sličnih uređaja. U ovom slučaju pomenuti model je vredan pažnje zbog velike količine RAM-a i qHD rezolucije ekrana.

Glavni konkurenti:

Digma iDxD4. Isti čipset, 1 GB sistemske memorije, dve SIM kartice , 8MP kamera sa autofokusom.

Ritmix RMP-450. Sve isto, samo 512MB sistemske memorije, 4.5" ekran.

teXet TM-4504. Jednak modelu Ritmix, pri čemu koristi samo procesor sa jednim jezgrom.

teXet TM-4577. Izdvaja se u odnosu na ostale smart telefone po ekranu HD rezolucije, 1 GB memorije, a 2100 mAh baterija.

Philips W832. Analogan modelu Ritmix, samp poseduje bateriju višeg kapaciteta 2400 mAh.

Prednosti modela Huawei G500 Pro:

  • Robuso kućište
  • Zaštita ekrana - Gorilla Glass
  • 1 GB RAM-a
  • Ekran qHD rezolucije
  • IPS-matrica
  • Dve SIM kartice

Nedostaci modela Huawei G500 Pro:

  • Stara verzija operativnog sistema, nepostojanje update-a
  • Velike dimenzije i masa
  • Prosečan kvalitet fotograifja i videa

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Korišćeni materijali: plastika
  • OS: Google Android 4.0.4
  • Procesor: dual-core, 1GHz, MTK6577
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 4 GB (2.8 GB dostupno)
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, priključak microUSB (USB 2.0), 3.5 mm priključak za slušalice, microSD slot
  • Ekran: kapacitivni, IPS 4.3' rezolucije 540x960 piksela
  • Dodaci: akcelerometar, dva slota SIM kartica, GPS
  • BBaterija: ukloniva (Li-Pol)kapaciteta 1930 mAh
  • Dimenzije: 130x65x11,2 mm
  • Masa: 156 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024