Butterfly 2013
2013. godina
5" LCD, 68.4% body
5% 600, Android 4.4.2 KitKat
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2020 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon HTC Butterfly
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Butterfly. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Butterfly vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan tekst smart telefona HTC Butterfly (Droid DNA, Deluxe)

Fotografije modela HTC Butterfly

Uvod

U istoriji pojavljivanja prvog FullHD smart telefona kompanije HTC, još uvek ima veliki broj nejasnoća. Sve je počelo od najave ovog neobičnog uređaja od strane japanskog KDDI operatera u Tokiju, a završilo se činjenicom da je proizvodnja ovog modela u nekim regionima i dalje pod znakom pitanja. Hajde da se prisetimo glavnih faza koje se vezuju za ovaj zanimljiv smart telefon.

U leto ove godine pojavile su se prve informacije o nastupajućem uređaju kompanije HTC koji odlikuje veliki 5“ ekran. Tada se nije znalo koji je to model, a sve što možemo pretpostaviti jeste da su korisnici obično ograničeni kada je reč o poređenju ovog misterioznog uređaja sa serijom Galaxy Note kompanije Samsung, a činilo se logičnim da će HTC predstaviti svoju verziju mini tablet računara, naročito nakon velikog uspeha prvog Samsung Galaxy Note. Prvi, navodni, naziv ovog modela bio je HTC One X5, a na internetu su se pojavile fotografije i dodatne informacije koje su potekle iz dokumentacije Verizon operatera, međutim, do jeseni je bio dostupan mali broj informacija.

Sredinom oktobra, u toku jedne od prezentacija, japanski operater KDDI HTC predstavio je novi smart telefon. U pitanju je bio uređaj sa 5“ ekranom i rezolucijom 1920x1080 piksela koji je odlikovao atraktivan izgled i odlične performanse, ali nikako nije bio u pitanju uređaj bez mana. Zatim se nametnulo pitanje zašto je proizvođač poželeo da ovakav uređaj predstavi u Japanu, na teritoriji gde sigurno neće zabeležiti potražnju kao što bi to bio slučaj Evropom i tržištem SAD. Odgovor na to pitanje nikada nije pronađen, ali bi se kao odgovor na to pitanje mogao uzeti HTC J Butterfly koji je predstavljen u Japanu te da je naslednik ovog modela na teritoriji SAD, ekskluzivno dostupan preko Verizon operatera, novi proizvod koji nosi naziv HTC Droid DNA.

Hotel u Japanu, najava modela HTC J Butterfly

Od najave prošlo je gotovo mesec dana, a sredinom novembra u Njujorku HTC i Verizon su konačno predstavili američku verziju FullHD smart telefon – HTC Droid DNA. Nakon toga očekivalo je i predstavljanje sličnog modela na teritoriji Evrope, ali to nije bio slučaj.

Američka verzija HTC J Butterfly dobila je novo ime – Droid DNA, a nakon toga dobio je novi naziv – HTC Deluxe DLX, nakon čega je objavljeno da će uređaj biti dostupan u dve klasične boje, beloj i crnoj, te da će više informacija biti objavljeno početkom decembra. Drugi izvori ukazivali su na to da će HTC zvanično predstaviti ovu verziju u toku održavanja CES 2013 ili MWC 2013 događaja. Informacije su brzo počele da se šire pa je HTC Deluxe postao poznat kao evropska verzija HTC J Butterfly/HTC Droid DNA. Međutim, 25. novembra objavljen je tekst da HTC Deluxe DLX ne dolazi u Evropu, a nakon toga usledila je prava lavina sličnih informacija.

Uprkos svemu, 7. decembra HTC je predstavio internacionalnu verziju novog smart telefona – HTC Butterfly. Naziv je zaista odgovarajući, budući da nije komplikovan te da se može lako upamtiti.

Za sada nije jasno da li će se i kada pojaviti na ostalim tržištima.

Prodajno pakovanje

U toku testiranja korišćena je američka verzija smart telefona – HTC Droid DNA, a verzija za evropsko tržište biće slična. Set je minimalan i podrazumeva smart telefon, punjač, USB – microUSB kabl kao i poseban alat za otvaranje slota za microSIM karticu, a slušalica nema. HTC najverovatnije smatra da kupci novih uređaja već imaju svoje omiljene i kvalitetne slušalice pa ih ne isporučuje u okviru paketa. Ovo je potpuno logičko razmišljanje.

Dizajn

Meni se dizajn HTC Butterfly modela dopada i po mom mišljenju u pitanju je jedan od najboljih HTC modela koje je ova kompanija predstavila. Aparat odlikuje kombinacija crne, sive i svetlo crvene boje koja je odlično usklađena. Produženi oblik aparata, mala debljina i kompaktnost ovog smart telefona na prvi pogled deluju robusno ali se taj utisak gubi kada se aparat uzme u ruke, budući da se HTC trudio da zadrži odgovarajući odnos visine i širine kućišta.

Ono što odmah privlači pažnju kada je reč o HTC Butterfly modelu jeste veliki broj detalja. Zvučnici su prekriveni mrežicom, on/off taster je tamno crvene boje kao što je i taster za kontrolu jačine zvuka – nije sve monotono kao što smo do sada navikli. Oko sočiva kamere vidljiv je prsten crvene boje, jedva primetno sekundardno svetlo skriveno ispod elegantne mrežice sa malim otvorima. Svi ovi detalji utiču na kreiranje celokupne slike o ovom smart telefonu.

Materijali kućišta

Kućište telefona izrađeno je od matirane plastike meke na dodir, od koje je izrađen zadnji poklopac i bočne strane. Sa prednje strane vidljiva je sjajna plastika i ekran zaštićen Gorilla Glass 2 zaštitom.

Aparat odlično pristaje u šaku, ne klizi ali se veoma brzo prlja tako da su otisci prstiju i druge nečistoće jasno vidljive. Lako se mogu ukloniti ali se veoma brzo i pojave. Obično je ovaj tip matirane plastike manje ili više praktičan i nečistoće nisu toliko vidljive ali HTC Butterfly odlikuje plastika suviše meka na dodir i suviše nežan gornji sloj, što dovodi do toga da su nečistoće uvek vidljive.

Izrada

Testiranje ovog aparata trajalo je daleko manje nego što je to uobičajeno – obično provedem jednu do dve nedelje na testiranje, Butterfly sam testirao samo nekoliko dana, pa moram naglasiti da nije bilo dovoljno vremena da se primete neka odstupanja po pitanju kvaliteta izrade. Na prvi pogled se čini da aparat odlikuje vrlo dobar kvalitet izrade i nema zazora između tastera.

Jedina zamerka odnosi se na poklopac microUSB utičnice koji je za kućište aparata pričvršćen tankom gumom i koji se u velikoj meri savija svaki put. Jasno je da se za par dana upotrebe ništa nije desilo, ali šta će biti za mesec dana, pola godine ili godinu dana korišćenja? Naročito imajući u vidu da je ovaj smart telefon potrebno puniti jednom u dva-tri dana, te da ćete sigurno prebacivati dokumenta sa i na računar, ovaj poklopac ćete često uklanjati. Pretpostavljam da će se nakon nekoliko meseci aktivne upotrebe ovaj poklopac jednostavno odvojiti od kućišta.

Dimenzije

Prva stvar koju primetite kada je reč o HTC Butterfly jesu njegove odlične proporcije. U pitanju je kompaktni aparat, naročito kada ga uporedite sa drugim aparatima. Njegove dimenzije jesu nešto veće, ali postoje i još veći modeli kao što su HTC One X i Samsung Galaxy S III, ali je širina približno ista, a u nekim slučajevima i sa većim ekranom. Po veličini možemo ga pozicionirati između vodećeg modela i mini tablet računara kompanije Samsung – Galaxy Note i Galaxy Note II, ali bliži je prvoj kategoriji, to jest, One X i SGS III.

Dimenzije modela HTC Butterfly su 143 x 70.5 x 9.1 mm, masa - 140 grama. Ispod su navedene dimenzije drugih popularnih smart telefona:

  • Apple iPhone 5 - 123.8 x 58.6 x 7.6 mm, 112 g
  • HTC Butterfly - 143 x 70.5 x 9.1 mm, 140 grams
  • HTC One X - 134.4 x 69.9 x 8.9 mm, 130 grams
  • Nokia Lumia 920 - 130.3 x 70.8 x 10.7 mm, 185 grams
  • Samsung Galaxy Note II - 151.1 x 80.5 x 9.4 mm, 183 grams
  • Samsung Galaxy S III - 136.6 x 70.6 x 8.6 mm, 133 grams

Kao mali zaključak možemo reći da je HTC uspeo da zadržati manje-više komfornu veličinu kada je reč o 5“ smart telefonu, pa je aparat moguće nositi u džepu košulje ili pantalona i može se držati u jednoj ruci. Po svim ovim parametrima možemo ga uporediti sa HTC One X i Samsung Galaxy S III.

Kontrole

Ovaj smart telefon odlikuju tri tastera osetljiva na dodir koja se nalaze ispod ekrana, dok je su okviru određenog režima rada može pojaviti standardna jedinica osetljiva na dodir, karakteristika Android 4.1 operativnog sistema. Prečice ispod ekrana su standardne – „Back“, „Home“ i taster koji pokreće nedavno korišćene stavke. Zadržavanje centralnog tastera pokreće „Google Helper“ aplikaciju. Tasteri su prijatni za rad, kada se taster pritisne aparat odgovara laganom vibracijom a aktivira se i pozadinsko osvetljenje.

Sa desne strane smart telefona nalazi se taster za podešavanje jačine zvuka. Ovaj taster je prosečne dužine i blago izranja u odnosu na površinu kućišta. Obojen je tamno crvenom bojom.

Sa donje strane nalazi se microUSB konektor, sa gornje su on/off taster, 3.5mm mini priključak kao i slot za microSIM karticu. Neobično je pozicioniranje on/off tastera kada se u obzir uzme dužina aparata od 140mm budući da je nezgodno dohvatiti ovaj taster kada aparat držite u jednoj ruci. Bilo bi mnogo bolje da je on/off taster postavljen sa desne strane. Ukoliko se on/off taster zadrži pritisnutim, prikazuju se opcije koje nude mogućnost isključenja smart telefona, prebacivanja u „Flight“ režim ili restartovanja.

Sa prednje strane u gornjoj zoni strane nalazi se slušalica a u blizini je i svetlo, senzor osvetljenja i senzor blizine, a sa leve strane nalazi se 2.1MP kamera.

Ekran

Ovaj smart telefon odlikuje Super LCD 3 ekran dijagonale 5“, 1920x1080 piksela rezolucije (FullHD), 441ppi gustine, što je više u poređenju sa Apple iPhone 4S (330ppi) i Samsung Galaxy S III (306ppi).

Karakteristike ekrana su odlične, jednom rečju. Ekran modela HTC Butterfly odlikuju maksimalni uglovi vidljivosti kao i odlična oštrina. Boje su gotovo prirodne, kontrast umeren tako da ne dolazi do zamaranja očiju nakon nekoliko sati čitanja ili gledanja crtanih filmova.

Automatsko osvetljenje savršeno radi u svim situacijama, a u okviru podešavanja ekrana možete odabrati veličinu fonta za prikaz menija i programa.

Opšti utisci o ekranu su da je vrlo dobar, te je sve upravo onako kako bi trebalo da bude kod ekrana dijagonale 5“. Ukoliko se pitate da li postoji razlika u poređenju sa ekranom rezolucije 1280x720 piksela, neko će reći da je razlika primetna, a neko će reći da razlika ne postoji. Direktnim upoređivanjem različitih smart telefona moguće je primetiti makro razliku ali u suštini 1080p ekran obezbeđuje nešto kvalitetniji prikaz, a razlika između 1080p i 720p golim okom je neprimetna. Sa druge strane, ekran HTC Butterfly modela odlikuju vrhunske performanse, ne samo po pitanju visoke rezolucije, uglova vidljivosti, nivoa osvetljenja, boje i slike, već i sam ekran odlično izgleda.

Poređenje ekrana

Da bih vam dao priliku da porcenite neke od karakteristika ekrana (one koje možete da uporedite preko fotografija) sugerišem da pogledate ekrane nekoliko top smart telefona:

  • HTC Butterfly (1090p)
  • HTC One X (720p)
  • Meizu MX2 (1280x800)
  • Nokia Lumia 920 (720p)
  • Sharp SH90W (1080p)
  • Samsung Galaxy S III (720p)

Koristio sam jedan kineski model prilikom testiranja i poređenja zbog toga što Meizu tvrdi da je novi Sharp New Mode 2 ekran najbolji ekran koji trenutno dostupan na tržištu.

Prvo predlažem da pogledate poređenje ekrana Samsung Galaxy S III, HTC Butterfly i Nokia Lumia 920 sa fotografijama koje su korišćene u ovom tekstu da bi odredili kvalitet prikaza.

Sada ćemo porediti detalje ekrana. Za ovo poređenje sam uklonio nekoliko različitih deova sa ekrana smart telefona (ikone, slike ili elemente interfejsa).

Za početak, iz blizine prikaz ikona programa Dropbox, Gmail i Instagram:

Po fotografijama možete videti da su ikone na ekranu HTC Butterfly modela izuzetno oštre, očigledno je da ekran odlikuje SGS III PenTile dok je fotografija ekrana HTC One X zrnasta. Kineski Meizu MX2 negde je između ekrana HTC Butterfly i HTC One X kada je reč o detaljima i gustini piksela.

Sada pogledajte pojedinačne elemente ikona i teksta u adress baru (isečeno):

Situacija se ponavlja kada je reč o modelim HTC Butterfly i Sharp SH930W - glatka slika sa voema malo tačaka, preostale jeidnice su lošije.

Kamera

Ovaj smart telefon koristi 8MP kameru sa BSI modulom, dok je maksimalna rezolucija 3264x2448 piksela, a ukoliko odaberete widescreen režim – 3264x1840 piksela. Gotovo sva podešavanja i kamera modela HTC Butterfly ista su kao i kod HTC One X, pa se nećemo vraćati na to.

Postoji opcija za kontinualno snimanje sa odličnom brzinom kadrova, mogućnost brzog primenjivanja efekata, makro snimanja, tesksa, te različiti drugi režimi.

Da bi se odredio kvalitet fotografija HTC Butterfly, izradio sam fotografije sa HTC One X, Nokia Lumia 920 i Samsung Galaxy S III kao modela Android uređaja, nakon čega sam zamolio kolegu da ih prokomentariše.

Poređenje kamera

Pre nego što budemo poredili fotografije, potrebno je da sa se specifikuju neki od parametara kamera smart telefona, bez čega ne možemo da radimo poređenje.

  • HTC Butterfly. Modul - 8 MP, otvor blende - f2.0
  • HTC One X. Modul - 8 MP, otvor blende - f2.0
  • Nokia Lumia 920. Modul - 8.7 MP, otvor blende - f2.0, dostupan je optički stabilizator slike
  • Samsung Galaxy S III. Modul - 8 MP, otvor blende - f2.6

Važno mi je da napomenem da sve što ću reći u narednom delu je bazirano samo na mom ličnom mišljenju, izgrađenom na osnovu poređenja fotografija.

Snimanje po danu

Usled činjenice da HTC One X, HTC Butterfly i Nokia Lumia 920 ne odlikuju sočiva najvišeg kvaliteta, ivice nisu najoštrije. Detalji u centru bolji su kod Samsung Galaxy S III, zatim slede HTC One X i Nokia Lumia 920, dok je među njima najgori HTC Butterfly. Najzanimljivije od svega jeste da HTC One X, Nokia Lumia 920 obezbeđuju gotovo savršenu sliku ali je primetna zrnasta struktura, kao oštrina nije na najvišem nivou.

Uravnoteženje belog „iskače“ kod gotovo svih modela, međutim, najjače je kod Samsung Galaxy SIII. Kod modela HTC Butterfly slike imaju određen nijansu žute, dok su kod HTC One X plavičaste. Nokia 920 je u rangu SGS3, možda ima malo toplije fotografije.

Najširi dinamički opseg fotografija nudi HTC One X zatim Nokia Lumia 92, dok su Galaxy S III i HTC Butterfly isti.

Samsung Galaxy S3

HTC Butterfly

HTC One X

Nokia Lumia 920

HTC Butterfly

HTC One X

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

HTC Butterfly

HTC One X

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

HTC Butterfly

HTC One X

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

HTC Butterfly

HTC One X

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

HTC Butterfly

HTC One X

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

HTC Butterfly

HTC One X

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

HTC Butterfly

HTC One X

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

Odsecanje:

Macro

Ovde moram reći da mi se zaista dopadaju fotografije nastale modelom HTC Butterfly: fotograifje su oštre, fokus je tačan, rastojanje za foksuiranje je minimalno u odnosu na konkurente.

HTC Butterfly

HTC One X

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

Fotografisanje pri nedovoljnom svetlu/u zatvorenom

Situacija je sledeća: kod svih test uređaja, sem Samsunga je korišćena optika sa otvorom blende f2.0 po podrazumevanom podešavanju, što daje fotografije sa malom vrednosti ISO i brzinom okidača. Na primer, HTC One X je u okviru specifičnih uslova imao ISO 160, brzinu okidača 1/30, dok je kod Galaxy S III situacija bila sledeća – ISO 200, brzina okidača 1/20. Prirodno, automatizacija nije neophodno validna u ovom algoritmu, ali sam ja dao tipičan slučaj. HTC One X i Butterfly su se pokazali isto pri fotografisanju u uslovima niskog osvetljenja, SGS 3 je bio malo bolji, dok je Nokia Lumia 920 pokazala dobre rezultate: praktično bez šuma, slika je jasna.

HTC Butterfly

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

HTC Butterfly

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

HTC Butterfly

HTC One X

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

HTC Butterfly

HTC One X

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

HTC Butterfly

HTC One X

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

HTC Butterfly

HTC One X

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

HTC Butterfly

HTC One X

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

Noćno snimanje

Najkompleksniji uslovi fotografisanja ne samo za mainstream uređaje već i za profesionalne aparate. Svaki put je potrebno napraviti kompromis: smanjiti ISO, da bi se eliminisalo zamućenje usled podrhtavanja ruku ili smanjiti ekspoziciju i povećati ISO da bi se dobila oštrija ali fotografija sa više šuma.

Najbolji od svih, prema test okviru, se pokazao Nokia Lumia 920. Činjenica je da softver kao prvu opciju za fotografisanje odabira noćno snimanje čime se smanjuje ISO. Ovaj model istovremeno koristi optičku stabilizaciju. Neću ponavljati sve prednosti noćnog režima snimanja modela 920.

Mali dodatak. Automatizacija procesa kod Nokia uređaja radi tako da pri noćnom režimu fotografije se pretvaraju kao da su dnevne, pa je potrebno manuelno podešavati ekspoziciju. Za mnoge je ovo iritirajuće.

Smart telefoni HTC One X i HTC Butterfly su se pokazali gotovo isto kada je reč o fotografisanju: oba modela pokušavaju da maksimalno smanje digitalni šum, tako da fotografije gube detalje. Uređaj Samsung Galaxy S III koristi drugu opciju da uveća ISO i brži rad okidača. Smanjenje šuma kod SGS3 ne radi naročito, tako da fotografije ne bivaju mnogo izmenjene.

HTC Butterfly

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

HTC Butterfly

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

HTC Butterfly

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

HTC Butterfly

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

HTC Butterfly

Nokia Lumia 920

Samsung Galaxy S3

Da kažem da je neki od testiranih uređaja najbolji nije moguće, jer svaki radi u specifičnim okolnostima na različite načine. Ja bih možda ipak odabrao Galaxy S III koji je najmnogostraniji.

Video klipovi

Video klipovi se snimaju u rezoluciji 1920x1080 piksela pri 30fps bez obzira na nivo osvetljenja. Dostupna je elektronska stabilizacija slike i auto fokus. Slika je dovoljno dobra, ali pri brzom pomeranju su primetni nedostaci za šta je krivac mali bitrate od 10.000kb/s.

Treba nešto takođe reći o zvuku. Kod gotovo svih HTC modela praktično sve što je moglo da pođe loše kada je reč o zvuku je krenulo loše: loš kvalitet zvuka pri visokim frekvencijama, mnogi aspekti šuma i loš stereo zvuk. Međutim, Butterfly je izuzetak: zvuk je jasan, stereo osnova je pojačana, plus uređaj se odlično ponaša u različitim aspektima ometajućih faktora bez žrtvovanja jasnoće zvuka.

Parametri videa:

Video: Format: MP4
Kodek: AVC (Baseline@L4.0)
Bitrate: 10 000 kbit / s
Broj kadrova: 30

Zvuk:
Format: AAC (LC)
Bitrate: 96 kbit / s, 48kHz
Kanali: Stereo

Primer video klipa (MP4, 66 MB) >>>

Trajanje baterije

Smart telefon koristi uklonivu Li-Pol bateriju kapaciteta 2020mAh. Sa jedne strane to je veliki kapacitet baterije, veći od kapaciteta koji poseduje bilo koji HTC smart telefon, dok smo sa druge strane imali prilike da vidimo uređaje još većih ekrana koje pokreću baterije kapaciteta 2500mAh. Još jednu stvar treba pomenuti. HTC Butterfly poseduje ekran najviše rezolucije od svih HTC uređaja što sigurno utiče na skraćenje trajanja rada uređaja.

Za američku verziju smart telefona (HTC Droid DNA) proizvođač je naveo sledeće indikatore trajanja baterije.

  • Do 12 časova i 40 minuta razgovora
  • Do 353 časova u režimu mirovanja

Kao što sam ranije rekao, imao sam samo dva dana da testiram smart telefon tako da nisam mogao da pravilno ocenim koliko brzo će se baterija isprazniti i ostala mi je samo jedna opcija da to uradim a to je video. Moj primerak je radio prilikom video reprodukcije gotovo 7 časova, odnosno 6.49 minuta. Da bih izvršio testiranje koristio sam nekoliko epizoda TV serije koja je reprodukovana u rezoluciji 720p. Možda bi bilo više fer da je reč o video sadržajima reprodukovanim u 1080p rezoluciji, ali to nije bilo moguće. Činjenica je da fajl sistem telefona ne omogućava da se na njemu nađu fajlovi veći od 3.8GB tako da je gledanje FullHD filmova na Butterfly modelu problematično.

Obzirom da ukupne performanse imam utisak da HTC Butterfly radi duže nego HTC One, ali i dalje ne može da se nadmeće uspešno sa Samsung Galaxy S III. Međutim, ovaj uređaj traje duže nego One X što je svakako plus.

Platforma, memorija

Smart telefon je baziran na najnovijoj platformi kompanije Qualcomm APQ 8064 quad core procesoru brzine 1.5GHz koji je izrađen korišćenjem 23nm tehnološkog procesa, dok je za grafiku zadužen Adreno 230 grafički procesor. Karakteristike ove platforme su podrška za kamere sa rezolucijama do 20MP, podrška za USB OTG, Bluetooth 4.0 i dual WiFi. Pored HTC Butterfly modela, platforma je korišćena okviru modela kao što su Asus Padfone 2, LG Optimus G/Nexus 4 nekoliko još nepredstavljenih modela kompanija Sharp, Pantech i Sony.

U okviru HTC Butterfly modela dostupno je 2GB sistemske memorije i 16GB interne memorije na koju se skladište korisnički podaci, pri čemu je nakon prvog pokretanja korisniku dostupno oko 14GB prostora. Slota memorijske kartice u tzv. evropskoj verziji uprkos glasinama i karakteristikama predstavljenim na nekim sajtovima nema. Tačna informacija obezbeđena od strane proizvođača vezana za ovu temu ne postoji, ali iz podataka koje ja imam mogu reći da slotova verovatno nema.

Lično, ja sam imao 14GB skladištenog prostora dostupnog na uređaju što je izuzetno mala količina za ovaj uređaj. Trebalo mi je samo desetak minuta da ovaj skladišteni prostori ispuni. Instalirao sam nekoliko igara ukupnog kapaciteta 2GB, pažljivo odabrao omiljenu muziku od 9GB i nekoliko epizoda serije Games of Thornes koje su bile kapaciteta 2GB. Ovo su samo podaci koji su mi neophodni u okviru smart telefona. Međutim, znam isto tkao mnogo ljudi kojima je 14GB sasvim dovoljno skladištenog prostora. Meni bi bilo logičnije da telefon nudi i slot microSD kartice pri čemu bi korisnik instaliranjem kartice kapaciteta 16/32/64GB imao na raspolaganju dovoljno prostora za svoje potrebe.

Performanse, testovi

Sveukupna brzina smart telefona je odlična, i da budem iskren bio sam iznenađen imajući u vidu veličinu ekrana i rezoluciju. Slike na ekranu se menjaju trenutno, nikakvog odlaganja nema i stavke menija doslovno lete. Sa velikim borjem pokrenutih programa smart telefon počinje da se usporava, ali su njegove performanse i dalje odlične. Ispod se nalaze rezultati testiranja modela HTC Butterfly u različitim testovima.

AnTuTu

Quadrant

Vellamo

Vellamo

Da bi procenio performanse ovog uređaja pokrenuto sam dve igre: GTA: Vice City i Nova 3. GTA sam pokrenuo sa standardnim podešavanjem i igra se kretala bez ikakvih kočenja i zaostajanja. Međutim, kada sam podešavanja stavio na maksimalna, igranje nije bilo tako ugodno jer su se mada retko ipak dešavala kratka zamrzavanja slike.

Nova 3 igra je na ovom uređaju radila bez ikakvih problema, pri čemu za oko pola sata igre koliko sam igrao igru nisam primetio nijednu jedinu situaciju da je nešto bilo problematično.

Prilikom preuzimanja igara na vaš mobilni uređaj bićete obavešteni o mogućnosti da neke od njih (mislim većina njih) nisu optimizovane za prikaz slike u ovako visokoj rezoluciji da će slika biti razvučena na ceo ekran.

Kada je reč o reprodukciji HD i Full HD slike nema problema. Smart telefon se pretvara u standardni video plejer sa mnoštvom podržanih formata, dok se neki manje standardni formati kao što je mkv može gledati korišćenjem Dice ili MX Playera. Ponovo ću reći da je problem naći filmove koji su u FullHD rezoluciji i veličine fajla manjeg od 4GB. Ono što moram da naglasim je da je jako teško videti razliku između gledanja filmova u 720p i 1080p rezoluciji. Naravno, razlika postoji i ona se može videti kada se fokusirate na jednu tačku na ekranu, ali za ugodno gledanje filmova ovo nije problem.

During a heavy load (long game, watching a movie) smartphone is heated, but the temperature of the back cover is still at a comfortable level, the device can be held in your hands, it does not burn and it seems just a little warmer than average.

Povezivanje

Američka verzija smart telefona podržava GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (900/2100) i LTE dok evropska verzija za sada se ne zna da li će da podržava LTE.

Za PC sinhronizaciju telefon koristi microUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju i koji koristi USB 2.0 interfejs. Kada povežete smart telefon sa računarom možete da odaberete pet tipova konekcije charging only, HTC Sync, Drive (interna memorija je vidljiva), Modem (za korišćenje telefona kao modema za pristup internetu i za povezivanje sa računarom za obezbeđivanje pristupa internetu sa telefona preko računara.

UgrađeniBluetooth 4.0 sa A2DP.

Wi-Fi (802.11a/b/g/n). Rad sa Wi-Fi modulom ne izaziva nikakve probleme. Smart telefon možete konfigurisati za Wi-Fi prenos u sleep režimu korišćenjem samo statičke IP adrese kada se povežete i dodajući sigurnosne sertifikate. Prilikom korišćenja Wi-Fi, smart telefon se gotovo ne zagreva uopšte. Zagrevanje je minimalno i jedva primetno. U podešavanjima možete odabrati frekventne opsege WiFi modula:auto, 5 GHz i 2.4 GHz.

Wi-Fi router. Smart telefon može deliti 2G/3G internet konekciju sa Wi-Fi. Radi na sledeći način: u okviru podešavanja bežičnog interfejsa odaberite Wi-Fi opciju koja aktivira odgovarajuća podešavanja da se odabere naziv mreže, lozinka i tip konekcije (WEP, WPA, WPA2). Pored toga, možete podesiti maksimalni broj konekcija za smart telefon ili posebno odabriti ili odbaciti svaku novu konekciju. Možete da iskoristite uređaj da biste se povezali sa internetom ako koristite lapotop.

DLNA, HDMI. Smart telefon podržava DLNA, tako da ukoliko je vaš kućni media server DLNA usaglašen, onda možete ovaj uređaj koristiti za povezivanje sa drugim uređajima, pa tako gledati video ili puštati zvuk direktno na vašem TV-u. Pored toga, uređaj podržava HDMI, ali u kombinaciji sa microUSB-om, pa ako želite da koristite HDMI, prvo ćete morati da kupite specijalni kabl.

NFC. Uređaj podržava NFC, ali se modul nije mogao koristiti jer HTC nije opremila ovaj uređaj odgovarajućim softverom koji bi podržao takvu mogućnost. Sve je više telefona na NFC modulom koji omogućavaju izvođenje raznih zadataka, ali je to oblast koja tek treba da se razvija.

Navigacija

Smart telefon poseduje podršku za GPS. Nakon inicijalnog povezivanja nije trebalo više od 5 do 15 sekundi. Uređaj poseduje ugrađeni Route 66 navgacioni softver kao i Google Maps and Google Navigation. Maps omogućava proračunavanje rute, vršiti pretragu ulica, ili specifičnih adresa i mesta. Sa Google Navigation možete raditi navigaciju sa rutama i glasovnim navođenjem. HTC Butterfly bi mogao da bde odličan navigator, slično kao i Samsung Galaxy Note i Note II zbog velikog ekrana.

Zvuk

Procenu kvaliteta zvuka ovog modela sam poverio našem saradniku Ilji Tarakanovu,. Ilja je za ovaj model koristio superkvalitetne slušalice koje su veoma skupe i poneo i iPhone 5 kao model sa kojim će porediti kvalitet zvuka ovog uređaja.

Uslovi testiranja:

  • Samrt telefoni HTC Butterfly, HTC One X i Apple iPhone 5
  • Slušalice Ultimate Ears UE 11 Pro
  • Ila Tarakanova

Tekst sadrži neke skraćenice pa dozvolite mi da vam iznesem njihovo značenje:

  • DD - Dinamički opseg
  • HF - Visoka frekvencija
  • LF - Niska frekvencija
  • Mid - Srednjai opseg

Merenje sluhom:

HTC Butterfly, standardni plejer, Beats Audio je omogućen
Zvuk je nekako prljav, postoji šum što ukazuje na suženi dinamički opseg. Stereo je prilično širok .Uređaj donosi dobre alate vezane za lokalizaciju instrumenata

Snimanje zvuka – sa naglaskom na basu koji je dubok. Srednji tonovi su slabi i zvuk ne zvučni prirodno. Visoki tonovi su prenaglašeni što dodaje upravo taj osećaj prljavog zvuka.

Dinamički opseg je takav da nudi dobre detalje, ali ništa više od toga.

Jačina zvuka je prilično visoka i na pola skale je više nego dovoljno za prijatno slušanje.

HTC Butterfly, standardni plejer, Beats Audio je isključen
Manje prigušen DD, manje „prljavštine“ zvuka, šum nedostaje, ali je zvuk prigušen.

HTC Butterfly, Poweramp, Beats Audio je isključen
Više rezerve kada je reč o jačini zvuka (dve trećine) uprkos tome što nema razlike u zvuku kada je reč o standardnom plejeru.

HTC One X, standardni plejer, Beats Audio je omogućen
Zvuk je nizak, prigušen pri ovom podešavanju. Šum pojačivača se čuje i glasniji je nego kod Butterfly-ja. Uređaj karakteriše suženi DD, tako da šum ne pokriva snimljeni šum pojačivača.

Niske frekvencije su glasne, pri čemu se Butterfly bolje pokazuje. Srednje frekvencije su relativno niske, isto se može reći i za HF. MF je bolji nego kod modela Butterfly, zvuk je prirodniji i takođe nije „prljav“.

Stereo zvuk nudi slabiju jačinu zvuka u odnosu na Butterfly ali je lokalizacija instrumenata na dobrom nivou.

Rezerva jačine zvuka je mala, oko jedne trećine skale.

HTC One X, standardni plejer, Beats Audio je isključen
Zvuk hje glatkiji, bas je u liniji sa ostakom frekventnog opsega, drugih promena nema. Po mom mišljenju bolje se slušati bez Beats Audio.

HTC One X, Poweramp, Beats Audio je omogućen
Više rezerve jaine zvuka, do pola skale, zvuk je nešto prljaviji kada se sluša preko standarndog plejera.

Apple iPhone 5
Zvuk je blizak onome koji obezbeđuje One X pri čemu je malo jasniji. Nema šuma pojačivača i rezerva jačine zvuka pri snimanju je velika – oko pola skale. Prema mom mišljenju, iPhone 5 je bolji od druga dva razmatrana uređaja.

RMAA. Zatim smo izveli merenja sekcije zvuka smart telefona koristi program RMAA, kao u stara vremena.

Merenja su izvedena korišćenjem RMAA 6.0, zvučne kartice Asus Xonar D2X i kvalitetnog kabla 3.5mm – 3.5mm.

Ispod možete pronaći tabelu sa rezultatima merenja za HTC Butterfly sa standardnim plejerom i Poweramp.

Sveukupni rezultat (standarndi plejer)
Frekventni odziv (40 Hz - 15 kHz), dB +0.05, -0.20 Veoma dobar
Frekventni odziv (40 Hz - 15 kHz), dB +0.05, -0.20 Veoma dobar
Nivo šuma, dB (A) -82.4 Dobar
Dinamički opseg, dB (A) 82.5 Dobar
THD,% 0.012 Dobar
THD + šum, dB (A) -74.6 Pristojan
IMD + šum,% 0.025 Dobar
Crosstalk, dB -82.2 Veoma dobar
IMD na 10 kHz,% 0.031 Dobar
Ukupni rezultati Dobar
Ukupni rezultati (Poweramp)
Frekventni odziv (40 Hz - 15 kHz), dB +0.05, -0.20 Veoma dobar
Nivo šuma, dB (A) -83.9 Dobar
Dinamički opseg, dB (A) 83.8 Dobar
THD,% 0.013 Dobar
THD + šum, dB (A) -67.5 Pristojan
IMD + šum,% 0.079 Dobar
Crosstalk, dB -85.5 Fin
IMD na 10 kHz,% 0.036 Dobar
Ukupni rezultat Dobar

Detaljne podatke o merenjima možete pronaći u posebnoj arhivi gde ćete naći: uporedne podatke iz merenja za HTC Butterfly i Apple iPhone 5, zasebna merenja za Apple iPhone 5, zasebna za HTC Butterfly (standardni plejer) i HTC Butterfly (Poweramp).

Svaki čitalac može rezultate RMAA merenja da tumači onako kako želi i koliko znanja ima.

Muzički plejer koji postoji kod HTC Butterfly modela je potpuno isti kao kod HTC One X modela. Postoji ikona za sve muzički povezane programe na glavnom ekranu plejera i zatim što je klasika za HTC brendirani muzički plejer.

HTC Sense 4.1

Smart telefon radi na Androidu 4.1, i koristi interfejs HTC Sense 4.1.

Nema nekih značajnijih promena u okviru verzije 4.1 u odnosu sa verzijom 4.0, postoji određeno fino podešavanje, dok novih stavki i karakteristika gotovo da nema.

Među inovacijama treba pomenuti glatkije skorolovanje ekranima, prisustvo Google Helpera (karakteristika Androida 4.1), brzi prelazak sa kamere na video što su tipične karakteristike za Android 4.1 Moram da primetim da je kompanija trebala da odustane od 4x4 matrice kod ovog modela jer bi mnogo lepše na 5“ ekranu izgledao 4x5 ili čak 4x6 meni. HTC je ipak odlučio da iskoristi ovakav pristup, ali se nadamo promenama kod budućih uređaja.

Svi prethodno instalirani programi su manje više slično kao od HTC One X modela i tamo su opisani. Malo toga je promenjeno kod ovog modela i HTC očigledno uzima isti pristup za sve svoje nove uređaje.

Zaključak

Kvalitet prijema uređaja u dva dana koliko sam ga testirao mi nije pružio nikakve razloge da se na njega žalim. Jačina zvuka zvučnika uređaja je bila dobra, dosta iznad proseka, pri čemu je u oba dana korišćenja uređaja jačina zvuka bila podešena na sredinu. Dinamika zvona je neznatno viša od proseka, ali dosta glasna, a kako je zvonjenje trajalo zvuk je postajao sve glasniji, pa nema šanse da ne čujete zvono.

Naravno, posle dva dana nije moguće steći utisak o ovom uređaj. Od kako sam video ovaj uređaj prilikom predstavljanja u Japanu, svaki dan sam sve više želeo da ga isprobam. Kada sam imao priliku da isprobam ovaj uređaj, odlučio sam da isprobam kompletnu recenziju, uprkos određenim pojednostavljenjima. Bazirao na kratkom posedovanju ovog uređaja želim da ukažem na njegove prednosti i neke mane koje sam uočio, ali je reč o čisto subjektivnom mišljenju.

Prednosti:

  • Odličan ekran za sve parametre
  • Umerena veličina, dobra forma tela, relativno mala širina
  • Svež, interesantan dizajn
  • Odlične performanse
  • i dalje poseduje Sense (mada to neće biti zadugo jer ovaj korisnički interfejs gubi lagano tlo)

Nedostaci:

  • Činjenica da posedovanje 5" ekrana zahteva da dimenzije budu prilične
  • Loš microUSB konektor
  • Baterija traje manje od jednog dana

Kao što možete videti prednosti i mane ovog uređaja su jednako raspoređeni i svako odlučuje za sebe šta je za njega važnije: interesantan dizajn i dobar ekran, visoka brzina rada ili manje od dana trajanja baterije. Za mene, HTC Butterfly je značajno iznad ostaih, ne po svojim karakteristikama, iaka su one privlačne, već po svom prisustvu. Moram da napomenem da sam istog dana dok sam testirao ovaj uređaj došao u posed i Barnes and Noble Simple Touch sa GlowLight i iskusio zadovoljstvo koje je svojstveno deci kada vide novu igračku. Ono što me je oduševilo je jednostavnost ovog uređaja. Ono što želim da kažem je da su me pomenuta dva uređaja oduševila jednako, ali svako na svoj način i da ćete se u novi HTC uređaj svakako zaljubiti.

Sada možda ono najvažnije je da se za sada još uvek ne zna kada će se ovaj model pojaviti u prodaji na različitim tržištima sveta. Cena ovog uređaja će biti u nivou drugih vrhunskih smart telefona. Pitanje je da li će HTC uopšte odlučiti da plasira ovaj uređaj globalno jer jednostavno na nekim tržištima ovaj uređaj neće moći da generiše zadovoljavajuću prodaju obzirom na cenu.

Opis:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Konkurenti: Apple iPhone 5, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy Note II
  • Korišćeni materijali: matirana plastika
  • Operatvni sistem: Android 4.1, vlasnički HTC Sense 4.1 interfejs
  • Mreža: GSM / EDGE, UMTS / HSDPA, LTE
  • Procesor: 1.5 GHz quad-core platforma Qualcomm APQ8064
  • Memorija: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: ~ 14 GB (i 25 GB prostora u servisu dropbox.com)
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n /), Bluetooth 4.0 (A2DP), jack microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice, DLNA
  • Ekran: kapacitivni, Super LCD 3, 5" sa rezolucijom 1920x1080 piksela (FullHD), sa automatskim podešavanjem nivoa pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 8 MP sa autofokusom; video se snima u rezoluciji 1080p (1920x1080), LED blic takođe može da radi kao baterijska lampa, 2.1 MP kamera sa prednje strane za fotografije i video pozive (video u 1080p)
  • Navigacija: GPS (A-GPS podrška), Glonass
  • Opciono: akcelerometar, senzor svetlosti i blizine, FM radio.
  • Baterija: ukloniva Li-Pol kapaciteta 2020 mAh
  • Dimenzije: 143 x 70.5 x 9.1 mm
  • Masa: 140 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024