5000 DUO 2013
2013. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Prestigio 5000 DUO
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Prestigio 5000 DUO. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Prestigio 5000 DUO vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Prestigio Multiphone 5000 Duo

Uvod

Kompanija Prestigio je ušla na tržište smart telefona relativno nedavno, a prezentacija njene poslednje linije je bila prošle godine. Ova kompanija je tada predstavila nekoliko modela, ali je istovremeno dosta vremena posvetila razvoju softvera i update-ova firmware-a.

Model koji danas testiramo DUO 5000 je namenjen korisnicima koji žele da kupe smart telefon sa širokim ekranom, podrškom za dve kartice i dugim trajanjem baterije.

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Fabrički punjač
  • USB-kabl (deo punjača)
  • Žične slušalice

Pažnju kada je reč o izradi ovog modela zaslužuje samo futrola koja je izrađena od kože, dok je unutrašnja strana futrole presvučena crvenim mekim materijalom koji izgleda kao somot. Smart telefon se lako postavlja u futrolu i odlično stoji u njoj, ali je problem izvlačenje obzirom da biste izvukli telefon morate snažno da ga pritisnete sa dva prsta, pri čemu ćete prstima prekriti sočivo kamere.

Dizajn, materijali, kontrole, kvalitet izrade

Eksterno, smart telefon ne privlači pažnju : karakteriše ga bezlični crni bar sa srebrnim okvirom i Prestigio logoom sa zadnje strane.

Kompletnu prednju stranu karakteriše 5" ekran, iznad kojeg je rešetka zvučnika, prednja kamera i senzor blizine/osvetljeosti (uprkos tome što ih na fotografijama ne možete videti oni su prisutni).

Ispod ekrana se nalaze tri tastera osetljiva na dodir "Menu", "Home" i "Back".

Zadnja strana uređaja je napravljena od sjajne crne plastike koja se brzo isprlja i na njoj ostaju otisci prstiju. Pored toga plastika klizi u rukama pa vam se može desiti da nekada uređaj ispadne iz ruku.

Prilikom jednog od razgovora sa predstavnicima kompanije oni su nam pomenuli da kompanija planira da predstavi smart telefone. To je bilo dosta pre predstavljanja ove serije. Tada smo bili sigurni da će kompanija predstaviti veoma lepe i praktične uređaje, ali smo svedoci da je kompanija ipak odlučila da gradi uređaj koristeći sjajnu plastiku koja se veoma brzo isprlja i koja nije pogodna za svakodnevnu upotrebu. Takođe, ovaj uređaj će se pojaviti kasnije i u verziji u beloj boji kućišta.

Sa desne strane se nalazi taster za uključivanje uređaja koji ćete veoma lako napipati i bez da pogledate u njega. Hod ovog tastera je kratak i čućete specifični klik zvuk. Zgodno je što je ovaj taster pozicioniran sa strane.

Sa leve strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka, koji je kratkog hoda, pri čemu nećete čuti klik zvuk kada ga pritisnete.

Sa gornje strane možete da vidite 3.5mm prikjučak slušalica i microUSB port za povezivanje sa računarom i punjenje uređaja.

Da biste uklonili zadnju stranu telefona potrebno je da povučete slot lociran sa zadnje strane. Ispod njega se kriju slotovi dve SIM kartice kao i slot microSD memorijske kartice (uređaj podržava kartice kapaciteta do 32GB).

Telefon je savršeno izrađen nema nikakvih međuprostora, zazora i jedina žalba se odnosi na to što ga karakteriše sjajna površina koja se lako prlja. .

Ekran

Veličina ekrana ovog uređaja je 5“ a rezolucija je 800x480 piksela. Korišćen je TFT-TN tip matrice koji podržava do pet istovremenih pritisaka. Ekran je zaštićen zaštitnim staklenim slojem. Ekran je zaštićen specijalnim slojem pa prevlačenjem prstiju preko njega ne ostaju tragovi što je veliki plus za uređaj ovog segmenta. Uređaj nudi i podršku za automatsku kontrolu jačine osvetljenja.

Počećemo sa dobrim. Sa ovom rezolucijom ekran izgleda veoma kvalitetan, slika je jasna, svetla i da ne pominjemo da je reč o WVGA rezoluciji. Ekran je odličan za čitanje knjiga i posećivanje web sajtova.

Međutim, uglovi vidljivosti nisu sjajni i sa čak i najmanjim iskrivljenjem boje se menjaju a slika se blago krivi. Ovde govorimo uglovima gledanja sa gornje i doje strane. Sa bočnim uglovima gledanja nije bilo nikakvih problema.

Veoma smo bili prijatno iznenađeni ekranom Multphone 5000 modela, ali obzirom na rezoluciju i veličinu dijagonale pikselizacija je vidljiva. Srećom, njen nivo nije visok. Da nema problema sa uglovima vidljivosti sa gornji doje strane ekrana ovaj ekran bi bio sjajan.

Kada je reč o izlaganju sučnevim zracima, ekran u potpunosti bledi i čitnaje informacija je gotovo nemoguće.

Dimenzije

Kao i svi drugi smart telefoni koji dolaze od B brendova a koje karakteriše 5“ dužine dijagonale ekrana i Multiphone 5000 ima dve karakteristike – težak je i debeo. Telefon se oseća sjajno u ruci, ali rad sa njim zahteva da koristite ove ruke.

Poređenje sa modelom Ativ S

Poređenje sa modelom Meizu MX2

  • Prestigio Multiphone 5000 Duo - 148.5x79x10.5 mm, masa 199 grama
  • Ritmix RMP-530 - 148.8x 77.5x9.9 mm, masa 180 grama
  • Fly IQ450 Horizon - 147x76.5x9.7 mm, masa 168 grama

Operativni sistem i dodaci kompanije Prestigio

Smart telefon je baziran na operativnom sistemu Android 4.1.1, pored kojeg je kompanija dodala neke sovje dodatkes.

Odeljku za pozivanje su dodata specifična slova i podržano je SmartDial pozivanje.

Postoji procentualni prikaz napunjenosti baterije koji možete uključiti u podešavanjima potrošnje energije.

U status baru se nalazi opcija za uključivanje bežičnog interfejsa.

Pominjemo da su pomenute tri karakteristike zajedničke za sve telefone koji koriste platformu MT6577.

Kada prvi put uključite uređaj biće vam ponuđeno da priđete kroz čarobnjak za podešavanje koji nudi kompanija. Ne bismo preterano ulazili u detalje ove vrste podešavanja, obzirom da slike sa ekrana govore dovoljno.

Uređaj poseduje i tri prethodno instalirane apliakcije.

Menadžer fajlova. jednostavan menadžer, koji postoji kdo svih smart telefona baziranih na MT6577.

Prestigio eReader. Apliakcija za čitanje komapnije Prestigio.

Office Suite Pro. Plaćena verzija popularnog editora za MS Office.

Performanse

Ovaj model koristi MT6577 dual core procesor kompanije MTK koji radi na 1.2GHz, uređaj poseduje 512B interne memorije, dok je interni skladišteni kapacitet 4GB (korisniku je na raspolaganju 1.76GB) Dostupna je podrška za memorijske kartice.

Prilikom testiranja smart telefona pojavio se sledeći problem: prilikom instaliranja aplikacija došlo je do prikazivanja poruke da je nemoguće instalirati program na USB drajv ili memorijsku karticu. Šta je uzrok tome ostalo je nepoznato, ali se problem rešava postavljanjem vaše memorijske kartice.

U okviru svakodnevne upotrebe (pregled tabela, surfovanje Web-om, korišćenje Twitter-a, e-mail servisa), smart telefon se pokazao odlično, budući da radi brzo i bez ikakvog odlaganja. Što se tiče video sadržaja, malo je verovatno da ćete uspeti da vidite nešto u rezoluciji višoj do 720p. Ni sa igrama ne ide sve kao podmazano budući da interna memorija omogućava instaliranje više od jedne zahtevne igre. Sa druge strane, kada je reč o uobičajenim igrama, možete ih igrati bez ikakvih problema.

Trajanje baterije

Smart telefon ima uklonivu Li-Ion bateriju kapaciteta 2200 mAh.

U režimu čitanja (jačina osvetljenja 100% + režim "flight" uređaj je trajao skoro 14 časova).

Kada gledate HD video (720p, 100% jačina osvetljenja + mode "flight") uređaj je trajao oko 7 časova.

Sa dnevnom upotrebom (dve aktivne SIM kartice i pola sata korišćenja interneta (mail, twitter, reader)) baterija smart telefona je trajala dva dana. Ukoliko koristite aktivnije uređaj onda će baterija obezbediti najmanje jedan dan rada.

Rad sa dve SIM kartice

Interfejs je standard: podešavanja omogućavaju da podesite koja je podrazumevana kartica za pozive SMS-ove i mobilni interent. Generalno, rad sa dve SIM kartice nije izazvao nikakve probleme, lako je bilo i konektovati se na internet.

Bežično povezivanje

Wi-Fi (b / g / n) - modul je radio dobro čak i u oblastima sa slabom pokrivenosti.

Bluetooth 2.1 - podržava sve popularne profile uključujući A2DP.

GPS - naš uređaj nije bio u mogućnosti da primi signal GPS prijemnika, ali smo se i kod nekih drugih uređaja susretali sa ovim problemom. Kompanija navodi da to nije problem koji je široko bio viđen kod ovog modela i uputila nas je na servisni centar.

Kamera

Smart telefon poseduje dve kamere, glavnu rezolucije 5MP i prednju rezolucije 0.3MP.

Maksimalna video rezolucija je 720p, nije dostupno kontinualno auto fokusiranje.

Primer video klipa (3gp, 73 MB) >>>

Zaključak

Kvalitet prijema je odličan, sagovornika ćete čuti jasno i glasno i ne dolazi ni do kakvih smetnji.

Ovaj model odlikuje 5“ ekran osetljiv na dodir a karakteriše ga baterija koja može omogućiti duže vreme rada, jedna od novijih verzija Android operativnih sistema kao i podrška za dve SIM kartice. Pored dodatnih prednosti, tu je dvogodišnja garancija proizvođača, što nije uobičajeno za svaki brend.

Kome je namenjen ovaj smart telefon? Sigurno je da će ovaj model biti koristan onim korisnicima koji vole da čitaju preko telefona, kojima je potrebno da im baterija pruži dugo vreme rada i kojima je potrebna podrška za dve SIM kartice.

Konkurencija

Ritmix RMP-530. Ovaj smart telefon poseduje ekran više rezolucije, više memorije i malo je lakši. Nedostaci su TFT ekran sa nižim uglovima vidljivosti, kao i manji kapacitet baterije.

Fly IQ450 Horizon. Naš model je sličan po karaktersitikama ovom modeu. On poseduje IPS matricu, Android 4.1 operativni sistem i nešto je manje mase i manjeg kapaciteta baterije.

Naknadno

Razočaranje izaziva tvrdnja kompanije Prestigio da su posebnu pažnju posvetili detaljima. U suštini, velikom broju detalja pažnja nije poklonjena, među kojima je visok sjaj završne površine (uprkos tome što kompanija može uticati na izbor materijala zadnjeg poklopca, ispostavilo se da je to bila svesna odluka), kućište aparata koje je prilično nezgodno za upotrebu i loše slušalice. Sve su to sitnice, ali i veoma važni detalji koji daju celokupan utisak vezan za aparat.

Celokupni utisak svodi se na to da bi smart telefone sa 5“ ekranom i 800x480 rezolucijom ili TN matricom trebalo izbegavati, već bi se trebalo fokusirati na Explay HD. Radi se o modelima za koje je potrebno izdvojiti više novca, ali je obezbeđena potpuna HD rezolucija i odlična IPS matrica, dok su ostale karakteristike slične. Međutim, ekran igra glavnu ulogu. Sigurno je da ne treba štedeti prilikom odabira smart telefon jer takav aparat sigurno ne kupujete svaki dan.

Sa druge strane, Prestigio pruža gotovo duplo duži rad (zahvaljujući nižoj rezoluciji i bateriji višeg kapaciteta). Uopšteno govoreći, kada je reč o kategoriji pristupačnih modela, uvek se radi o nekoj vrsti kompromisa, pa je potrebno odlučiti da li želite da žrtvujete ekran u korist samostalnog rada ili obrnuto.

Specifikacije:

  • Dimenzije: 148.5 x 79 x 10.5 mm (D x Š x V)
  • Masa: 199 g (sa baterijom)
  • Ekran: 5.0"
  • Rezolucija: WVGA 800 x 480 piksela
  • Tehnologija LCD ekrana: TFT-TN LCD
  • Podrška za rotiranje ekrana
  • 1 GHz procesor MT6577 Cortex A9 Dual Core
  • Punjač: 5V 1000mA
  • Baterija: 2200 mA/h Li-Pol
  • Oprativni sistem: Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)
  • WIFI: 802.11 b / g / n
  • Memorija: 512MB DDR2 + 4GB eMMC
  • Web kamera
  • Podrška za Micro SD kartice kapaciteta do 32GB
  • Zvučnici: ugrađeni-8o/1W
  • Mikrofon je podržan
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024