Optimus F5 2013
2013. godina
4.3" LCD, 62.7% body
2% S4 Plus, Android 4.1.2 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
2150 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
 
 
Test mobilni telefon LG Optimus F5 P875
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG Optimus F5 P875. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG Optimus F5 P875 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona LG Optimus F5 (P875)

Fotografije modela LG Optimus F5 u zatvorenom

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Punjač
  • USB-kabl
  • Žične slušalice

Uvod

Uprkos relativno sporom usvajanju četvrte generacije mobilne mreže (LTE), maloj oblasti pokrivenosti, smart telefoni koji podržavaju ovu tehnologiju postaju sve popularniji. Na primer, Samsung je obezbedio Galaxy S4 bez LTE, ali je veliki broj ljudi tražio upravo ovu verziju. Trenutno veoma relevantan smarttelefon kompanije LG je Optimus G, koji radi u mrežama četvrte generacije.

Ipak, vredi napomenuti da su takvi uređaji su prilično skupi, jer su vodeći modeli kompanija. Da popravi situaciju, južnokorejska kompanija LG je počela prodaju ne preterano skupog modela baziranog na Android operativnom sistemu pod nazivom Optimus F5 P875. Ovaj model se može naći po razumnoj ceni za uređaj sa qHD IPS ekranom i čipsetom kompanije Qualcomm (MSM8960), uz1GB RAM-a, kapacitet baterije od 2150 mAh, te kamerom sposobnom da snima FullHD video i naravno podrškom za 4G LTE.

Dizajn, veličina, kontrole

Uređaj ima klasičan pravougaoni oblik sa blago zaobljenim uglovima. Izgled podseća na manji model Optimus G, ali generalno, dizajn je prilično prepoznatljiv, odnosno F5 je tipičan predstavnik kompanije LG.

Telefon je dostupan u dve tradicionalne boje: crnoj i beloj.

Tanak okvir oko prednje i zadnje strane napravljen je od hromirane plastike. Obod je napravljen od sjajne plastike, dok je poklopac sa zadnje strane ukrašen malim rombovima. U okviru modela Nexus 4 je postojao sloj stakla u kombinaciji sa sjajnom plastikom pa je davao utisak specifične matrice ispod stakla. Kod modela Optimus G nije bilo takvog efekta, ali je takođe korišćeno staklo. Izrada panela modela Optimus F5 je još više pojednostavljena: nema ovog efekta, nema stakla - samo sjajna plastika. Ipak, uređaj izgleda dobro.

Nemamo informaciju da li je kod ovog uređaja korišćena Gorilla Glass zaštita jer na internetu takva informacija, koliko god to bilo teško shvatiti, ne postoji. Naše mišljenje je da je ovde korišćeno samo čvrsto staklo. Sproveli smo nekoliko testova i pokušali da izgrebemo ekran makazama, nožem ili odvijačem ali ništa strašno se nije desilo, jednostavno nema ogrebotina.

Mrlje i otisci ostaju prilično vidljivi na ekranu, ali se mogu veoma lako oprati.

Kvalitet izrade je veoma dobar. Za vreme kontinualnog korišćenja uređaja poklopac nije škripao, nije se savijao na mestu baterije. Kada pritisnete kućište nema škriputavih zvukova.

Dimenzije modela Optimus F5 su 126x64.5x9.3, a težak je 131 grama. U principu, reč je o standardnoj veličini i težini ovakvih uređaja. Zbog kosih ivica i relativno kompaktnih dimenzija udobno je da se uređaj drži u jednoj ruci, a iako je kućište od sjajne plastike, neće tako lako iskliznuti iz ruke.

Sa prednje strane uređaja je senzor blizine (ispravno funkcioniše). Nažalost, senzor osvetljenja u ovom modelu nije prisutan. Ne znamo zašto su inženjeri odlučili da rade nešto tako.

U blizini senzora koji reaguje kada približite telefon uhu je kamera za video pozive i zvučnik za slušanje sagovornika, koji je prekriven finom metalnom mrežicom. Njegova jačina je niska, pa ponekad želite da ga podesite na viši nivo. Sagovornik može da se čuje jasno, ali ne baš čisto, zvuk je malo prigušen, sa čudnim zvukovima. Naravno, mnogo toga zavisi od specifičnih uslova prijema signala i operatera, ali čini nam se da zvučnik nije najvišeg kvaliteta. Možda će u okviru komercijalnog uzorka (prototip koji smo testirali nije na prodaju) sve biti mnogo bolje.

Ispod ekrana se nalaze tri tastera osetljiva na dodir „Back“, „Home“ i „Menu“. Oni su transparentni, tako da su vidljivi samo kada aktivirate pozadinsko osvetljenje. Osvetljenje je dovoljno da bude vidljivo i danju i noću.

Na gornjem kraju je standardni 3.5 mm audio priključak za slušalice. Do njega je drugi mikrofon za poništavanje šuma. Sa donje strane je glavni mikrofon i microUSB priključak. Na desnoj strani je praktično i mali uronjeni taster za uključivanje/isključivanje smart telefona. Sa leve strane taster za regulaciju jačine zvuka istog tipa.

Sa zadnje strane uređaja je udubljeno sočivo kamere, zvučnik kao i oznaka kompanije LG.

Za otvaranje poklopca, morate povući zarez na dnu. Gore levo je slot microSDHC memorijske kartice, a desno microSIM konektor (kao i kod Samsung Galaxy S3/S4, iPhone 4/4S i drugih modela).

Ekran

Smart telefon LG Optimus F5 poseduje ekran dijagonale 4.3“ (54x96 mm). što je standard za najjeftinije prosečne smart telefone. Rezolucija ekrana je 540x960 piksela, uz gustinu od 256 piksela po kvadratnom inču (PPI). Danas to nije najveća gustina (pri čemu iskusni posmatrač može da razlikuje pojedinačne piksele), ali većina korisnika neće obratiti pažnju na to, jer uređaj poseduje kvalitetnu IPS matricu (proizvođač navodi da je to True IPS LCD ekran). Ekran između ostalog karakterišu veliki uglovi gledanja, zasićenost boja, visoka osvetljenja. Međutim na samim ivicama osvetljenost ekrana se smanjuje blago, a pod određenim uglovima slika ima ljubičaste ili žute nijanse. Međutim, sve u svemu, reč je o odličnom ekranu.

Kapacitivni osetljivi sloj ekrana, podržava do 10 istovremenih dodira. Matrica osvetljenosti pozadinskog osvetljenja je visoka, pri delovanju sunčevih zraka slika bledi, ali informacije ostaju čitljive.

Podešavanja ekrana:

  • Osvetljenost (automatska ili manuelna)
  • Vreme isključenja ekrana (od 15 sekundi do 10 minuta)
  • Automatsko rotiranje
  • Tip fonta. Možete da izaberete jedan od osam tipova fonta.
  • Veličina fonta. Možete odabrati mali, srednji, veliki i veoma veliki font.
  • Pozadinsko osvetljenje tastera. Ova sekcija aktivira ili deaktivira osvetljenje tastera ispod ekrana.
  • Kalibracija senzora pokreta

Uglovi vidljivosti

Baterija

Uređaj koristi uklonivu litijum-Ion bateriju kapaciteta 2150mAh, 8.2Wh. Ista baterija nalazi se i u modelu Optimus G. Međutim, vreme rada koje baterije pružaju nije isto. Na primer, vreme razgovora korišćenjem Optimus G aparata je oko 15 sati, dok je kod F5 modela moguće razgovarati 8h. Kada je reč o režimu mirovanja, Optimus G beleži 450 sati rada u ovom režimu, a F5 oko 500 sati.

Tokom testiranja dobili smo sledeće rezultate:

  • Reprodukcija HD-videa (720p, H.264) uz maksimalnu jačinu osvetljenja i jačinu zvuka pri slušanju preko slušalica: malo duže od četiri časa.
  • Reprodukcija muzike preko slušalica uz maksimalnu jačinu: malo više od 40 časova.
  • Igranje igara (najjače osvetljenje i zvuk): do 3 časa
  • Surfovanje korišćenjem WiFi mreže (visoka osveltjenost): oko 10 časova

Prosečno, baterija uređaja je trajala 12-14 časova (jačina osvetljenja zavisi od uslova spoljnog osvetljenja) uz 15-20 minuta poziva, slanje 20 tekstualnih porka, surfovanje internetom oko 5-7 časa (3G konekcija).

Rezultati Antutu testa:

Opcije povezivanja

Smart telefon radi u mrežema 2G (850/900/1800/1900), 3G (850/900/1700/1900/2100) i LTE (800/1800/2600 kategorija 3 - DL up do 100 Mbit/s, UP do 50 Mbps /s). Brzina prenosa podataka je HSDPA+ 42Mbps, HSDPA - 21Mbps, HSUPA - 5.76 Mbps.

Postoji i Bluetooth 4.0 verzija sa A2DP i EDR profilima za prenos transfera glasa i fajlova. Sa povezivanjem slušalica nije bilo nikakvih problema, zvuk je jasan a povezivanje se izvodi brzo.

Nismo primetili da je dolazilo do gubitka mreže, osetljivost je bila veoma visoka.

Dostupna je Wi-Fi 802.11 b/g/n mogućnost povezivanja (Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, DLNA).

Za transfer fajlova i sinhronizaciju podataka koristi se USB 2.0. Kada je povezan sa personalnim računarom, uređaj je definisan kao USB Flash uređaj ili USB modem.

Takođe, uređaj je opremljen NFC čipom. Ovde je reč o tehnologiji visoke frekvencije kratkog opsega koja omogućava razmenu podataka između uređaja na rastojanju do 10cm. Dostupna je i karakteristika Android Beam koja omogućava razmenu podataka između mobilnih uređaja jednim dodirom.

Memorija i memorijska kartica

Memorija bi trebala da bude dovoljna za sve potrebe korisnika. Ima je 21GB. Prosečno, dostupno je oko 300-350MB.

Količina interne memorije je 8GB, korisniku je dostupno oko 5GB. Dostupan je slot microSDHC kartice a maksimalni kapacitet je 32GB.

Kamera

Optimus F ima dva modula kamere: glavni 5MP (sa autofokusom) i 1.3MP (prednja kamera, bez autofokusa, za video pozive). Blic nije dostupan. Maksimalna rezolucija za fotografije je 2560x1920 piksela, video - 1920x1080 piksela.

Minimalna vrednost ISO je 100, maksimalna 400. otvor blende - F/2.7, žižna daljina 30 mm. Ovi parametri već ukazuju da je reč o slaboj kameri. Mali uglovi vidljivosti, niska osvetljenost, niske vrednosti osetljivosti.

Kvalitet fotografija je osrednji: detalji dosta slabi, isto važi i za uravnoteženje bele, dinamički opseg i preciznost fokusiranja.

F5 snima video u FullHD rezoluciji i autofokus je prisutan, sa vrlo uskim uglom gledanja. Broj kadrova je 30 fps. Zvuk je jasan, kvalitetan.

Nećemo opisivati interfejs kamere jer je isti kao i kod većine LG uređaja.

Krakteristike videa:

  • Format: MP4
  • Video kodek: AVC, 16 Mbit / s
  • Rezolucija: 1920x1080, 30 f / s
  • Audio kodek: AAC, 156 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 48 kHz

Primeri fotografija:

Primer video klipa (MP4, 133 MB) >>>

Performanse

Smart telefon LG Optimus F5 je opremljen Qualcomm MSM8960L čipsetom Snapdragon S4 Plus. Procesorje dual core Krait pri čemu je minimalni radni takt jezgra 384MHz, a maskimalni 1.5GHz. Procesor je izrađen korišćenjem 28nm tehnološkog procesa, ARMv7, podržava dual channel memoriju LPDDR2. Kao grafički akcelerator je korišćen GPU Adreno 225, koji je zastarela platforma.

Interfejs telefona radi vrlo glatko, bez usporavanja i blokiranja. U suštini ovaj korisnički interfejs je veoma lepo optimizovan.

Sa igrama nije bilo nikakvih problema i ovaj uređaj je pokrenuo sve moderne igre.

Ispod su snimci sa ekrana tehničkih parametara i benchmarkova telefona (Quadrant Standart, Antutu, GeekBench, Vellamo):

Navigacija

Jedinica poseduje GPS gpsOneGen 8A sa Glonass tehnologijom. Za navigaciju se koriste Google Maps, Locator i Navigator alati. Za pretragu satelita pri prvom pokretanju je potrebno 30 do 40 sekundi, dok je u slučaju kada je povezivanje bilo već izvedeno ranije potrebno manje od pet sekundi. Osetljivost je dosta dobra: u prosotriji telefon je "hvatao" dva satelita, pored prozora već 4, a na ulici više od 8.

Softverska platforma

Uređaj koristi Google Android operativni sistem verziju 4.1.2 Sigurni smo da će verzija 4.2 biti izdata uskoro.

Korisnički interfejs, meni za pozive i poruke

Nećemo ponavljati ništa u ovoj sekciji već je sve opisano u testu modela LG Optimus G. Ovde su samo snimci sa ekrana.

Pretraživač:

Multimedija

Muzički plejer. Plejer može da sortira numere prema izvođaču, albumu, pesmama i direktorijumima. Kada se reprodukuje numera, ekran prikazuje veliki album art, naziv izvođača, naziv albuma i ispod kontrolne tastere plejera. U podešavanjima, nalaze se dodavanje listi numera, podešavanja biblioteke, SmartShare, uklanjanje numera, korišćenje kao melodije zvona i razmena (za Bluetooth, Gmail, Skype, SMS/MMS i email), podešavanje kao melodija zvona, informacije i podešavanja.

Podešavanja:

  • Prikazivanje notifikacija (on, off).
  • Tajmer za isključenje (off, 10, 20, 30 minuta, 1 ili 2 časa)
  • Efekti (Dolby Mobile, smanjenje basa, uvećanje visokih frekvencija, uvećanje basa, pojačavanje glasa za slušalice i vaš sopstveni ekvilajzer).

Ekvilajzer sadrži sedmoopsežni ekvilajzer opsega od 30 Hz do 16 kHz.

Zaključak o zvuku modela F5 je tačno onakav kao i za model Optimus G – jednostavno nije najbolji mogući po pitanju kvaliteta zvuka, pri čemu moramo reći da ekvilajzeri rade loše. Jačina zvučnika je neznatno iznad proseka. Ako F5 stavite na horizontalnu površinu, jačina zvuka će pasti za 50% a ukoliko ga još poklopite rukom za 90%.

Najverovatnije će mnogi fanovi koji vole da slušaju radio biti razočarani: FM - prijemnik u ovom modelu,ne postoji!

Video.Dostupna je i zasebna aplikacija video plejer. Lista svih video fajlova.

Kada vršite reprodukciju dostupne su opcije za podešavanje jačine zvuka, SmartShare, zaključavanje ekrana i video reprodukciju u zasebnom prozoru. U podešavanjima možete da izvšrite podešavanja vezana za titlove, odsecanje videa, uključivanje/isključivanje Dolby Mobile i jačine osvetljenja.

Smart telefon podržava gotovo sve video formate i kodeke (formati 3GP, MKV, AVI, MPG, FLV, WMV, kodeci: Mepeg4, H263, H264, DivX, XviD i). Maksimalna rezolucija je 1080p. Ako ne možete da reprodukujete neki od klipova instalirajte drugi neki plejer, npr. MX Video plejer.

Zakjučak

LG Optimus F5 bismo mogli nazvati dobrim uređajem za praktično svakog korisnika. Jedinica ima adekvatnu cenu, prisustvo 4G, dobar ekran, visoku brzinu, interfejs lak za korišćenje i lep dizajn. Međutim, postoje neki nedostaci: prvo, nema radio modula, drugo, uprkos tome što kamera snima FullHD - video, fotografije su osrednje. Inače, nemamo posebne žalbe na ovaj model. Preporučujemo ga ljubiteljima visoke brzine interneta, kojima pomenuti nedostaci neće smetati.

Ako uzmemo u obzir Optimus F5 4G LTE, konkurenti u opsegu cena ovog modela praktično ne postoje.

Sony Xperia SP. Ovaj model je nešto skuplji od F5. Poseduje čipset Qualcomm MSM8960T, dual core procesor, 4.6“ ekran rezolucije 720x1280 piksela i 2370 mAh bateriju.

Sony Xperia V. Ovaj model poseduje isti čipset kao i LG Optimus F5, ali manji 4.3“ ekran HD rezolucije. Nedostatak je slaba baterija kapaciteta 1750 mAh.

Nokia 820. Ovaj uređaj radi na operativnom sistemu Windows Phone 8, ali podržava LTE. Uređaj poseduje ekran dijagonale 4.3“ rezolucije od 480x800 piksela.

Pored pomenutih modela dostupni su i slični uređaji ali viših cena: LG Optimus G, Samsung Galaxy S3/S4 LTE, HTC One, Nokia 920 / 925, Soni Xperia Z i drugi.

Prednosti modela LG Optimus F5:

  • 4G LTE
  • qHD IPS-matrica
  • Baterija visokog kapaciteta
  • Odlična izrada
  • Dobar dizajn
  • Visoka brzina rada
  • Dobar korisnički interfejs
  • Dostupnost

Nedostaci modela LG Optimus F5:

  • Nepostojane FM-radio modula i senzora osvetljenja
  • Slaba kamera

Karakteristike:

  • Klasa: Smart telefon
  • Korišćeni materijali: plastika
  • Operativni sistem: Google Android 4.1
  • Procesor: Dual Core, 1.5 GHz Krait, Qualcomm MSM8960L
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 8 GB (5GB dostupno)
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, LTE, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, True HD-IPS-LCD 4.3" rezolucije 540x960 piksela
  • Kamera: 5 MP (glavna), 1.3 MP (napred)
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine, žiroskop/li>
  • Baterija: ukloniva, Li-Ion kapaciteta 2150 mAh
  • Dimenzije: 126x64.5x9.3 mm
  • Masa: 131 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024