Fonepad Note FHD6 2013
2013. godina
6" LCD, 67.8% body
4% Z2580, Android 4.4.2 KitKat
RAM 2 GB, INT 8GB, EXT nema
3200 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Asus Fonepad Note FHD6
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Asus Fonepad Note FHD6. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Asus Fonepad Note FHD6 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test fableta Asus Fonepad 6

Asus je odlučio da eksperimentiše u segmentu fablet uređaja predstavljajući na Computex 2013 događaju svoj novi Fonepad 6. Od najave prodaje ovog modela je prošlo pola godine, pa danas već možete videti Fonepad 6 na policama prodavnica.

Prodajno pakovanje

  • Tablet
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa perosnalnim računarom (takođe deo uređaja za punjenje)
  • Žične slušalice

Asus tradicionalno svoje uređaje oprema slušalicama sa daljinskim upravljačem i to je i ovde slučaj.

Izgled, materijali, kontrole i izrada

Dizajn Fonepad 6 nije ništa posebno ili ništa specijalno. Celu prednju stranu zauzima veliki 6“ ekran, iznad kojeg se nalazi sočivo prednje kamere i senzori svetlosti i blizine.

Na vrhu i u dnu (ili sa strana kada je u pitanju položeni položaj) su dva stereo zvučnika. Ovo je jedan od retkih smart telefona gde su zvučnici nalaze na prednjoj strani uređaja, što je nesumnjivo plus za Fonepad 6. Zvučnik ima priličnu rezervu snage i zvuk ovog modela deluje prilično ravno.

Zadnja strana je napravljena od sjajne plastike u beloj verziji i plastificirane površine meke na dodir u crnoj varijanti. Za testiranje smo koristili beli model, pri čemu možemo da kažemo da kada je reč o beloj plastici, iako nisu vidljivi otisci prstiju, aparat može da isklizne iz ruku, tako da bismo preporučili da kupci obrate pažnju na crnu verziju Fonepad 6 modela.

Sa desne strane su taster za uključivanje i kontrolu jačine zvuka. Njihova lokacija je malo iznad mesta gde naleže palac, ali inače nemamo nikakvih primedbi na njih.

Sa leve strane možete videti poklopac pod kojim se nalazi konektor microSD memorijske kartice i SIM kartice koja je microSIM formata.

Na gornjem kraju je 3.5 mm priključak za slušalice, a u dnu MicroUSB konektor i rupica mikrofona.

Na izradu smart telefona imamo samo jednu primedbu: ako ga snažno povučete za obod, možete čuti škriputavi zvuk plastičnog poklopca.

Dimenzije

Dimenzije Fonepad 6 su velike čak i za fablet. Uređaj je veoma glomazan, debeo i širok. Važno je da budete svesni ove funkcije: u odnosu na Fonepad 6 čak i Galaxy Note III deluje kompaktno.

Uređajem ne može da se upravlja jednom rukom. Ako koristite jednu ruku doprećete samo do 25% radnog područja ekrana. Držanje Fonepad 6 pored uha takođe nije prijatno, i treba da razmislite o ovome ako planirate dosta da razgovarate telefonom.

  • Asus Fonepad 6 - 164.8 x 88.8 x 10.3 mm, masa - 210 grama
  • Sony Xperia Z Ultra - 179 x 92 x 6.5 mm, masa - 214 grama
  • Apple iPhone 5 - 123.8 x 58.6 x 7.6 mm, masa - 112 grama
  • HTC One - 137.4 x 68.2 x 9.3 mm, masa - 143 grama
  • Samsung Galaxy Note 3 - 151.2 x 79.2 x 8.3 mm, masa - 168 grama
  • Lenovo K900 - 157 x 78 x 6.9 mm, masa - 162 grama
  • Huawei Ascend Mate - 163.5 x 85.7 x 9.9 mm, masa - 196 grama

Ekran

Veličina ekrana – 6“, rezolucija – 1920x1080 piksela, vrsta matrice – IPS, ekran prekriven zaštitnim staklom, oleofobski premaz je prisutan, podržan multitouch do deset istovremenih dodira.

Ogroman ekran visokog kvaliteta je savršen za čitanje, gledanje videa i igranje igara. IPS matrica prikazuje stvarne boje, dok visoka rezolucija omogućava jasan prikaz i najmanjih slova.

Za ljubitelje „igranja sa podešavanjima“ dostupna je samostalna aplikacija Asus Splendid sa kojom možete podesiti kontrast i temperaturu boja.

Takođe,uređaj ima poseban „režim samo za čitanje“ koji kada je uključen sve boje u okviru uređaja dobijaju meku žućkastu nijansu.

Operativni sistem

Smart telefon radi na Android 4.2.2 operativnom sistemu sa dodacima kompanije Asus.

Uređaj poseduje potpuno promenjeni browser. Spolja gledano, on izgleda kao standardni pretraživač na Android-u 4.0. Najvažniji dodatak omogućava da prilikom zumiranja stranica teksta automatski se podešava tako da odgovara veličini ekrana, što je veoma zgodno.

Ako koristite Google Now postoje dva načina da pokrenete program pri čemu ako želite prečice programa možete da promenite. Takođe, ove prečice se prikazuju na zaključanom ekranu.

Promenjen je izgled aplikacije "Clock".

Generalno, u pitanju je standardni Android 4.2.2. Napominjemo da je Asus uložio napor da interfejs postane lakši, pri čemu promena izgleda dobro.

Performanse

Uređaj koristi drugu generaciju Intel Atom Z2580 čipseta sa dual-core procesorom, koji radi na 2GHz i video akcelerator PowerVR SGX 544MP. Uređaj poseduje 2 GB RAM-a, dok je količina internog skladišnog kapaciteta 16 GB (dostupno korisniku oko 9 GB).

Neki ljudi se plaše da kupe uređaje sa Android platformom sa Intel Atom procesorom zbog potencijalnih problema sa kompatibilnošću aplikacija. Nismo primetili takve probleme, svi programi i igre glatko rade na aparatu (od MX Player-a do Asphalt 8). Uređaj je savršen za igranje, međutim, u većini najzahtevnijih ponekad malo secka.

Što se tiče svakodnevnog rada, tu praktično nema žalbi. Problem donosi samo Launcher – aplikacije ponekad malo seckaju (a ponekad i ne, pa tako nismo uspeli da saznamo u čemu je problem).

Trajanje baterije

Fonepad 6 poseduje uklonivu bateriju kapaciteta 3000 mAh.

Kada čitate (30 % osvetljenosti, režim „flight“ uključena) baterija se isprazni za 9 sati.

Kada gledate HD video uređaj se isprazni za 5 sati i 30 minuta (maksimum osvetljenosti, režim „flight“ je uključen).

Slušanje muzike uređaj isprazni za 40 sati.

Uz svakodnevnu upotrebu (twitter, mail, pretraživač, reader, ukupna aktivnost ekrana - 3:00) uređaj nudi dan rada.

Kamera

Uređaj je opremljen glavnom 8MP kamerom i kamerom sa prednje strane 1.2MP rezolucije. Fotografije nastale glavnom kamerom, možete naći u nastavku. Video se snima u maksimalnoj rezoluciji 1920x1080 piksela.

Primer video klipa (MP4, 46 MB) >>>

Prednja kamera podržava video pozive preko Skype-a.

Bežično povezivanje

Smart telefon poseduje Wi-Fi modul (b / g / n), a tu je i podrška za Bluetooth 4.0 i GPS. Sa Bluetooth i Wi - Fi nismo imali nikakvih problema. Za prvo povezivanje GPS modula potrebno je oko 15 sekundi.

Mobile internet radi u sledećim standardima:

  • 3G: 700/850/900/1900/2100
  • 2G: 850/900/1800/1900.
  • Nema podrške za LTE.

Unos teksta

Smart telefon ima kapacitivnu olovku (digitajzer Wacom), koja prepoznaje silu pritiska.

Za rad sa olovkom je dostupna ASUS unapred instalirana aplikacija SuperNote. Ona vam omogućava da kreirate beleške u različitim formatima. Posebno nam se dopala opciju kada ste uneli reč (ili deo reči), a onda ona lagano pada na jednu od linija.

Sa olovkom, možete napraviti screenshot ekrana (držite olovku na tasteru). Takođe, na raspolaganju je funkcija koja omogućava da se prikažu dodatne informacije kada olovka lebdi i okretanje stranica bez dodirivanja ekrana olovkom.

Asus je uradio veliki posao i dodao funkcionalnost olovke koja je veoma dobra. Iako, budimo iskreni, neke funkcije su jasno slabije u odnosu na one koje nudi Samsung Galaxy Note.

Poklopci

Fonepad 6 će se prodavati brendiranim laptop kućištima. Za razliku od S-poklopca kompanije Samsung, ovi poklopci su postavljeni na poklopcu uređaja, a ne umesto njega. Zbog ovoga ogromne dimenzija uređaja postaju još veće.

Materijal koji se koristi da kreira dodirni osećaj podseća na mat plastificiranu površinu meku na dodir.

Zaključak

Na kvalitet glasa smo imali malu žalbu. Glas pozivaoca je malo prigušenim. Možda je to problem, vezan za specifični uređaj, ali nismo sigurni.

Za novac koji je potrebno uložiti za Asus Fonepad 6 dobijate pametni telefon sa velikim ekranom, otmenom olovkom, udobnim interfejsom i dobrim stereo zvukom. Nedostaci uređaja su glomazne dimenzije i sjajna plastike u beloj verziji „fonpada“.

Glavni konkurent modelu Fonepad 6 je Lenovo K900. Na njegovoj strani su glomazni dizajn, manja veličina i kvalitetniji materijali. Od nedostataka, mi bismo pomenuti nedostatak slota za memorijsku karticu, zbog čega K900 nije pogodan za ljubitelje koji žele da gledaju filmove sa svog smart uređaja.

Po ceni koji treba platiti za ovaj uređaj dobijate u stvari vodeći smart telefon (osim procesora) sa ogromnim ekranom. Sigurno možemo preporučiti „fonpad " za one koji traže uređaj za put, one koji planiraju da posvete mnogo vremena čitajući i gledajući filmove na putu. Za duge razgovore, ovaj smart telefon je nezgodan, ali 5-10 minuta dnevno je sasvim moguće da se izdrži. Ako ste u potrazi za jeftinim fabletom sa visoko kvalitetnim ekranom, budite sigurni da treba da obratite pažnju na Fonepad 6.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024