Ascend P6 2013
2013. godina
4.7" LCD, 70.1% body
3% K3V2, Android 4.4.2 KitKat
RAM 2 GB, INT 8GB, EXT nema
2000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Huawei Ascend P6
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Ascend P6. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Ascend P6 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test telefona Huawei Ascend P6

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • USB-kabl
  • Punjač
  • Sušalice
  • Maska za telefon
  • Uputstvo za upotrebu

Uvod

U toku juna 2013. godine održana je prezentacija Huawei P6 smart telefona, a zatim su se pojavile i prve zvanične informacije vezane za ovaj model.

Huawei često predstavlja specifične modele budući da se razlikuju od drugih kineskih uređaja. Podsetimo se nedavno predstavljenog modela Honor koji predstavlja smart telefon odlične izrade po pristupačnoj ceni. Kasnije je kompanija predstavila Ascend P1, kao i P2 model koji je zanimljiv upgrade prethodnog modela, a bilo je tu i drugih originalnih uređaja.

Nedavno se na internetu pojavila fotografija novog uređaja kompanije Huawei, a po fotografiji se moglo zaključiti da je reč o atraktivnom i tankom uređaju koji karakteriše metalni okvir. Nedugo nakon prezentacije postalo je jasno da je u pitanju najtanji smart telefon na svetu – Ascend P6, koji je zaista izrađen od metala i stakla.

Dizajn, veličina, kontrole

Kada je reč o samom dizajnu smart telefona, retko je moguće videti lep Android smart telefon, uglavnom zbog toga što se proizvođači uglavnom fokusiraju na obezbeđivanje što je većeg broja karakteristika i mogućnosti, dok se malo pažnje obraća na sam izgled aparata: gotovo uvek je reč o crnim, glomaznim aparatima kojim dominiraju veliki ekrani i plastična kućišta i koje uvek prati neka pametna reklamna kampanja.

Huawei P6 ne nudi veliki broj naprednih karakteristika, ali kada ga uzmete u ruke shvatićete da ga odlikuje odličan odnos težine, dimenzija i korišćenih materijala. Ascend P6 odlikuje četvrtasti oblik sa blago zaobljenim ivicama. Ukoliko vas dimenzije aparata ne oduševe 132,65 x 65.5mm, njegova debljina od samo 6.18mm sigurno hoće, budući da je iPhone 5 sa svojim 7.6mm deblji.

U suštini, može se reći da je P6 najtanji smart telefon na svetu, iako je kineska kompanija Umeox predstavila uređaj čija je debljina samo 5.6mm, za koji je najavljeno da će biti predstavljen u toku održavanja ovogodišnjeg IFA događaja. Težina Huawei modela je 120 grama i teži je samo 8 grama u odnosu na iPhone 5, ali je od Samsung Galaxy S4 modela lakši 10 grama. Nećemo u obzir uzeti 5“ ekran Galaxy modela, već samo činjenicu da je ovaj aparat u potpunosti izrađen od plastike.

Ascend 6 odlično staje u šaku, a stiče se utisak kao da držite uvećanu verziju iPhone 5 uređaja ili iPhone 4S. Naravno, taj utisak se dobija zahvaljujući korišćenim materijalima: sa leve, desne i gornje strane vidljive su komponente od aluminijuma podeljene tankim pregradama, a ove komponente istovremeno služe i kao antene. Donji deo aparata izrađen je od matirane plastike grube na dodir, dok zadnji poklopac odlikuje sjajna metalna površina. Prednjim delom dominira ekran sa Gorilla Glass zaštitom, a za vreme testiranja uređaja nije došlo do pojave ogrebotina na ekranu niti bilo kakvih oštećenja. Zanimljivo je i to da nije došlo ni do oštećenja zadnjeg poklopca, uprkos tome što je ofarban u crnu boju. Trenutno se u prodaji ovaj model može pronaći u dve boje – bela i crna. U toku predstavljanja prikazana je i pink verzija ali će se ova varijanta na tržištu naći nešto kasnije. Zajedno sa telefonom isporučuje se i futrola boje telefona a tema korisničkog interfejsa u potpunosti se uklapa sa čitavim dizajnom i bojom aparata.

Kućište je prilično čvrsto, nema elemenata koji se mogu uklanjati, osim metalnih odeljaka za postavljanje memorijske i SIM kartice. Kvalitet izrade je odličan – nema zazora, ne dolazi do pojave škriputavih zvukova niti dolazi do bilo kakvog ugibanja. Uopšteno govoreći, ukoliko ste ikada u ruci držali iPhone 4S, onda ćete imati predstavu o kvalitetu izrade Huawei P6 modela.

Sa gornje strane nalazi se zvučnik prekriven metalnom rešetkom, njegova jačina je prilično dobra i gotovo uvek dovoljna. Sagovornika ćete uvek čuti jasno i glasno, nema pojave eha niti neobičnih zvukova.

Pored zvučnika sa leve strane nalazi se indikator koji ukazuje na status napunjenosti baterije, propuštene pozive ili nepročitane poruke. Pored toga, tu je i nekoliko dodatnih senzora – senzor blizine i senzor osvetljenosti. Ispod ekrana vidljiv je mali natpis HUAWEI.

Donji deo je zaobljen i tu se nalazi glavni mikrofon, a sa gornje strane nalazi se microUSB priključak.

Sa donje leve strane nalazi se priključak za slušalice sa metalnim poklopcem. Može se koristiti i za izbacivanje odeljka za postavljanje memorijske i microSIM kartica, koji se nalaze sa desne strane.

Na istom mestu nalazi se i on/off taster kao i taster za kontrolu jačine zvuka. U pitanju su tasteri izrađeni od metala koji su gotovo čitavi uronjeni u kućište, a njihova upotreba je veoma jednostavna. Taster za zaključavanje/otključavanje nije postavljen sa gornje strane, to je sada trend kod modela koji imaju dijagonalu ekrana veću od 5“.

Sa zadnje strane se nalazi modul kamere uronjen u kućište aparata, blic i sa donje strane nalazi se zvučnik. Dobro je to što kompanija nije odustala od dostupnog prostor za postavljanje logo oznake i naziva kompanije – odlično se uklopio sa crnom bojom na gornjem, središnjem delu.

HTC One i Huawei P6

iPhone 5 i Huawei P6

Samsung Galaxy S4 i P6

Ekran

U okviru smart telefona postoji ekran dužine dijagonale 4.7“. Prema našem mišljenju ova dužina dijagonale je optimalna za prosečnu veličinu dlana. U ruci Huawei Ascend P6 deluje savršeno i njegovo korišćenje je ugodno. Matrica je napravljena korišćenjem IPS tehnologije, ima maksimalne uglove vidljivosti. Pri maksimalnim uglovima nakretanja slika bledi pomalo, ali nema ljubičaste niti žute nijanse. Kvalitet matrice je odličan.

Rezolucija ekrana je 720x1280 piksela(HD). U današnje vreme ova rezolucija nije preterano velika, ali za 4.7“ dužine dijagonale rezolucija je pristojna, a piskelizacija ne može da se vidi. možda bi sa FullHD ekranom na istoj dijagonali slika bila oštrija, ali golim okom je teško da vidite razliku.

Jačina osvetljenja matrice ekrana je dovoljna da se lako pročitaju informacije sa ekrana i kada je on izložen sunčevim zracima. U senci ili pri normalnim uslovima, jačina osvetljenja bi mogla da bude čak i manja.

Uređaj karakteriše kapacitivni ekran osetljiv na dodir koji podržava deset istovremenih pritisaka. Osetljivost je visoka. U današnje vreme nema smisla ni govoriti o osetljivosti jer su davno prošli dani kada su postojali ekrani sa niskim kvalitetom osetljivosti kod ovakvih uređaja.

U podešavanjima možete da podesite toplinu boja od toplih do hladnih. Možda je bolje da držite slider malo ispod sredine jer su po našem mišljenju hladnije boje mnogo prijatnije za oko na ovom ekranu.

Uglovi vidljivosti

Baterija

Telefon poseduje uklonivu Li-Ion bateriju kapaciteta 2000mAh. Veoma dobro urađen posao za Huawei koji je u tako tanko kućište smestio bateriju visokog kapaciteta.

Oni koji često menjaju Android sart telefone ili samo testiraju uređaje koji koriste ovaj operativni sistem znaju da je vreme rada ovih uređaja obično slično, bez obzira na kapacitet baterije, naravno kao uređaj nije opremljen baterijom kapaciteta 4000mAh. Stoga, nije čudno što P6 nudi tipične rezultate. Za 13-14 časa rada ovaj uređaj je obezbedio 20 minuta razgovora, oko 7 časova korišćenja 3G u pozadini u vidu provere maila, twittera, itd, zatim 3-4 časa aktivnog korišćenja interneta kao i jedan čas fotografisanja.

Oni koji uživaju u gledanju video sadržaja mogu da očekuju da će baterija jednim punjenjem da obezbedi 5 sati dara uz maksimalnu jačinu osvetljenja, maksimalnu jačinu zvuka preko slušalica.

Opcije povezivanja

Uređaj radi u GSM (850/900/1800/1900) i HSDPA(850/900/1700/1900/2100 MHz) mrežama, podržavajući standarde prenosa podataka GPRS (32-48Kbps), EDGE (236Kbps), HSDPA (do 21 Mbps) i HSUPA (5.76 Mbps). Nažalost kod ovog modela nije podržaba četvrta generacija prenosa 4G LTE.

Dostupna je verzija Bluetooth 3.0 sa A2DP i EDR. WiFi modul (802.11 a/b/g/n) podržava DLNA standard koji omogućava da kompatibilni uređaji prenose i primaju fajlove sa vaše kućne mreže razičite media sadržaje (slike, muziku i video) i prikazuju ih u realnom vremenu.

Mobini telefon može da se koristi kao pristupna tačka (WiFi hotspot). Za prenos podataka i sinhronizaciju je prisutna USB 2.0 verzija.

Malo nas je iznenadio nedostatak NFC čipa. U ovom momentu gotovo svaki smart telefon u segmentu viske cene je obezbeđen ovim sistemom komunikacije kratkog dometa.

Memorija, memorijska kartica

Uređaj poseduje 2GB sistemske memorije pri čemu je korisniku na raspolaganju oko 1.2GB slobodne memorije. Interna memorija je kapaciteta 8GB, od čega je slobodno oko 4.5GB. U okviru uređaja nije uključena memorijska kartica pri čemu je maksimalni kapacitet koji uređaj podržava 32GB. Postoji mogućnost da uređaj podržava i kartice kapaciteta do 64GB, ali nismo isprobali tu mogućnost.

Kamera

Smart telefon koristi dva modula kamere, primarni rezolucije 8MP i prednju rezolucije 5MP. Zašto je proizvođač odlučio da implementira kameru rezolucije 5MP nije poznato jer je njen kvalitet prosečan i neznatno lošiji nego kod 2MP kamere koju nudi Samsung Galaxy/Note.

Maksimalna rezolucija fotografija- 3264x2448 piksela, video - 1920x1080 piksela.

Proizvođač se praktično nije fokusirao na kameru, a sa druge strane, obezbeđen je F2.0 otvor. Uglovi vidljivosti nisu najbolji, sočivo nije široko – oko 30mm. Minimalna brzina zatvarača je 1/4000 sekundi, maksimalno 1/8s. Minimalna vrednost ISO je 100, dok maksimalna vrednost može biti podešena automatskim putem do 5000. Postavlja se pitanje: šta sa šumom? Softver veoma uspešno eliminiše šum pa se gotovo može reći da je on u potpunosti odsutan. Kada se gledaju preko ekrana telefona, slike odlično izgledaju dok preko ekrana računara situacija nešto drugačija. U svakom slučaju, algoritam je jedinstven ali se sigurno ne može porediti sa algoritmom modela Galaxy S4.

Fotografije nastale modelima iPhone 5 i Huawei P6 gotovo potpuno u mraku.

Kvalitet fotografija je vrlo dobar. Radi lakšeg poređenja možemo reći da fotografije izgledaju slično kao kod modela iPhone 5, ali uz specifične boje. Međutim, uravnoteženje belog modela Huawei P6 daleko je bolje nego kod iPhone 5 modela, čak i u najnepovoljnijim uslovima osvetljenja. Kamera modela P6 je brza i precizna i može se reći da u neku ruku predstavlja otkrovenje budući da beleži impresivne fotografije bez obzira na nivo osvetljenosti.

Kamera ima mogućnost snimanja FullHD video sadržaja bez automatskog fokusa (za fokusiranje potrebno je kliknuti na ekran). Postoji nekoliko režima, na primer, 720p HDR (kvalitet je prosečan), Continuous AF (ne treba ga mešati sa konvencionalnim automatskim fokusom), video sa stabilizacijom (redukovani ugao za naglašavanje stabilizovane oblasti), bez stabilizacije. Kvalitet je pristojan, dok je zvuk čist i snima se u stereo varijanti.

EXIF-podaci iz foto fajla

Karakteristike video klipova snimljenih glavnom kamerom:

  • Format: MP4
  • Video: AVC, 20 Mbps
  • Rezolucija: 1920x1080, 30 fps
  • Audio: AAC, 96 kbit / s
  • Kanali: 2 kanala, 48KHz

Primeri fotografija nastalih kameorm sa prednje strane:

Primeri panorama fotografija:

Primer fotografije nastale kameorm sa prednje strane:

Performanse

Kod izrade ovog smart telefona, korišćen je Huawei HiSilicon Technologies čip u okviru K3-V2E (Hi3620) linije – druga generacija procesora ima četvorojezgarni Cortex-A9 (treća generacija – Cortex-A15), frekvencija svakog može biti od 1200 do 1500MHz. Procesor – 40nm (treća generacija – 28nm), arhitekture ARMv7. Odlikuje ga i Vivante GC4000 grafički procesor.

Uređaj radi bez ikakvih problema, a moguće je i pokretanje svih igara. Jedini nedostatak je mala interna memorija pa nije moguće instaliranje velikog broja igara.

Kratke informaicje o ureaju i testovi performansi.

Korisnički interfejs i meni

Ovaj model odlikuje EmotionUI 1.6 korisnički interfejs. Kada je ekran zaključan na njemu se prikazuje sat, datum i slajder za otključavanje ekrana i pristup kameri. Glavni ekran podrazumeva widget-e i ikone, nema menija – sve kao i kod iPhone uređaja, a ispod se nalaze „Back“ i „Home“ tasteri osetljivi na dodir. Malo iznad nalazi se dekstop. Ukupno ih može biti devet. Neaktivni se mogu ukloniti.

Gornji notifikacioni bar se povlači na dole. U njemu je dostupno uključivanje wiFi, prenosa podataka, GPS i drugo.

Prelazak između desktopa je poopunjen animacijom. Dekstopi se mogu premeštati i držanjem prsta na ekranu i odabirom opcije "Navigation".

Podešavanja su standarnda ali su podeljena na opšta podešavanja i sva podešavanja.

Proizvođač je instalirao nekoliko novih aplikacija, među kojima su „Installing Applications“, „Backup“, „Update“, „Rules Manager“ i „Power Manager“. U okviru pretposlednjeg programa moguće je dodeliti neke funkcije aplikacijama: push notifikacija, pristup mreži ili pristup ličnim podacima.

Sve u svemu, ovaj aparat je zaista odlična kombinacija svega. Na početku je navedeno da boja ovog smart telefona zaslužuje posebnu temu. Na primer, testirani uređaj bio je crne boje, sa tamno sivom temom i tamno braon ikonama.

Uređaj koristi operativni sistem Andorid 4.2.2 - jednu od najnovijih verzija.

Pozivi i poruke

U ovoj sekciji nema ničeg posebno zanimljivog ni interesantnog, pa ćemo se samo fokusirati na slike sa ekrana.

Multimedija

Muzički plejer. Za muzički plejer potrebno je da pokrenete „Music“ aplikaciju. Na ekranu se prikazuje naziv albuma i opcije podešavanja samog plejera. U toku reprodukcije na ekranu se prikazuje mali prikaz slike albuma, kontrole plejera, opcije podešavanja i vreme. U okviru opcija podešavanja dostupni su:

  • Now Playing
  • Add to playlist
  • Transmit
  • Set as ring tone
  • Information about the track
  • Remove
  • Settings
  • Output

U podešavanjima su definisane opcije trajanja roimene filtera, prikaz direktorijuma, aktiviranje sleep režima.

U gornjem desnom uglu se može omogućiti Dolby Mobile kao i odabrani preseti. Ukupno ih je 14 dostpno.

Jačina zvuka slušalica je zadovoljavajuća, a kvalitet zvuka je vrlo dobar. Možda nedostaje malo basa ali srednji i visoki tonovi su odlični. Jačina zvučnika je nešto iznad prosečne, a zbog debljine aparata bilo je nemoguće postaviti veći zvučnik.

FM-radio. Skriven u okviru Tools foldera. Potrebno je da prikačite slušalice budući da one imaju ulogu antene. Radio funkcioniše u opsegu 87.5 – 108MHz. Sa gornje strane prikazuje se frekvencija stanice, sa donje mogućnosti upravljanja (korak za stanicu unazad, napred, zaustavljanje i pokretanje reprodukcije). Moguće je uskladištiti do osam stanica, slušati muziku preko zvučnika i videti listu stanica.

Video plejer. Ne postoji jedinstveni program, svi video sadržaji obuhvaćeni su u okviru Galerije. Uređaj odlikuje podrška za MP4, AVI i 3GP. Podržana je rezolucija do 1920 x 1200 piksela, a u okviru režima plejera dostupna su Dolby Mobile podešavanja.

Zakjučak

Tokom perioda testiranja uređaja nisu primećeni problemi sa kvalitetom prijema signala, niti problema sa Wi-Fi ili Bluetooth konekcijom. Kvalitet komunikacije je na nivou drugih sličnih uređaja.

Iskreno govoreći, P6 je aparat koji zaslužuje pažnju, naročito zbog materijala, dizajna, kućišta, kvaliteta ekrana, kao i kamere, a treba pomenuti i odlični korisnički interfejs, kao i jednostavan način upotrebe.

Naravno, ima tu i nekih nedostataka, ali ne tako velikih i važnih: nema NFC čipa, nema LTE i ima malo memorije.

Ono što može oterati potencijalne kupce jeste cena aparata, ali kako vreme bude odlazilo realno je za očekivati da će i cena uređaja biti niža.

Sve u svemu, ukoliko tražite uređaj koji u velikoj meri podseća na iPhone 4S ili iPhone 5 na Android operativnom sistemu, onda je Huawei P6 odličan izbor za vas – pruža odličan osećaj u ruci, izrađen je od metala, odlikuje ga velika brzina rada i atraktivan izgled.

Prednosti modela Huawei Ascend P6:

  • Atraktivan izgled
  • Ergonomski dizajn
  • Materijali kućišta
  • Kvalitet izrade
  • Mala debljina
  • Masa
  • Kvalitetna matrica ekrana
  • Kamera
  • Korisnički interfejs
  • Glatke animacije
  • Slot SD kartice
  • 2 GB RAM-a

Nedostaci modela Huawei Ascend P6:

  • Nepostojanje LTE, NFC
  • Malo interne memorije

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Korišćeni materijali: staklo i metal
  • OS: Google Android 4.2.2
  • CPU: 4 core, 1.5 GHz, Huawei K3V2E
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 8 GB
  • Povezivaje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 3.0, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS 4.7" rezolucije 720x1280 piksela
  • Kamera: 8 MP (glavna), 5 MP (prednja)
  • Dodaci: akcelerometar, senzori osveltjenja, blizine
  • Baterija: Ukloniva, Li-Ion kapaciteta 2000 mAh
  • Dimenzije: 132.65x65.5x6.18mm
  • Masa: 120 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024