Xperia SP 2013
2013. godina
4.6" LCD, 66.6% body
5% S4 Pro MSM8960T, Android 4.3 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
2370 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Sony Xperia SP C5303 8GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia SP C5303 8GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia SP C5303 8GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Sony Xperia SP

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB-kabl
  • Slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Prema navodima kompanije Sony, uređaj spada u segment osrednjih uređaja – dizajn i funkcionalnost SP nisu sporni, već je glavno pitanje cena.

Dizajn, izrada

Pored toga što pripada kategoriji aparata namenjenih kupcima sa ograničenim budžetom, ovaj model odlikuje atraktivan izgled kao i veliki broj mogućnosti. Sada već tradicionalno, sa desne strane nalazi se on/off taster, a sve to je počelo još od modela Sony Xperia Z i bilo bi dobro da i u budućnosti taj trend bude nastavljen. Taster je izrađen od metala. U blizini se nalazi taster za kontrolu jačine zvuka, dok je ispod taster kamere, što je još jedan plus za potencijalnog kupca, mada, ne donosi neku značajnu prednost. Prilikom korišćenja SP modela, više se koristi taster na ekranu od fizičkog tastera. Sa donje strane nalazi se providna pruga, koja podseća na prošlogodišnji Xperia smart telefon, i ona svetli tokom punjenja baterije telefona ali i raznih drugih operacija. Zaista impresivno izgleda. Kvalitet izrade je odličan, zadnji poklopac može se ukloniti, ali je baterija ugrađena. Ispod poklopca nalazi se SIM kartica (microSIM), kao i microSD memorijska kartica. Na poklopcu se nalazi i NFC oznaka i u toj oblasti je na dodir moguća izmena fajlova sa drugim uređajima. Sa zadnje strane nalazi se sočivo glavne kamere, zvučnik i blic. Ovo je najverovatnije jedini Sony smart telefon koji ne poseduje otvor za provlačenje trake. Aparat ne odlikuje zaštita od prodiranja vlage, nema poklopaca na priključcima, a sa gornje strane nalazi se 3.5mm port, dok je sa leve strane prisutan microUSB. Iznad ekrana nalaze se prednja kamera i senzori, dok se ispod ekrana nalazi mikrofon.

Šta treba još dodati? Aparat je izrađen od matirane plastike i prijatan je za nošenje u ruci iako prilično težak. Dimenzije aparata su 130.6 x 67.1 x 9.98mm, a njegova težina iznosi 155 grama. Dostupan je u tri boje: crna, crvena i bela.

Aparat bele boje zaista izgleda impresivno, ali ni crna ne zaostaje. Ekran je fabrički zaštićen Gorilla Glass zaštitom pa u džepu neće doći do oštećenja ekrana niti pojave ogrebotina.

Ono što takođe zaslužuje pohvalu pored dizajna jeste lokacija kontrolnih elemenata. Tasteri su direktno ispod palca dok taster za kontrolu jačine zvuka nije tako jednostavan za upotrebu.

Ekran

TFT ekran odlikuje dijagonala dužine 4.6“ i 1280 x 720 piksela rezolucija, dok informacije ostaju čitljive i pri direktnim sunčevim zracima. Uopšteno, ekran je standardan i za telefon u okviru ovog segmenta vrlo dobar.

Performanse

Ono što takođe odlikuje ovaj aparat jeste 1.7GHz Qualcomm MSM8960Pro Dual Core procesor, Adreno 320 grafički čip, 1GB RAM-a, Android 4.1.2 verzija operativnog sistema, mada je nedavno objavljen i update (12.0.A.257). Aparat je prilično brz, kao i drugi Xperia modeli, dizajn je atraktivan, a pored tradicionalnog izgleda obezbeđen je i set različitih programa. U okviru notifikacionog bara nalaze se indikatori za brzo omogućavanje/onemogućavanje različitih funkcija. Veliki plus je prisustvo radija koji odlikuju Track ID, Office paket, Evernote, File Commander kao i unapred instaliran Opera Mini pretraživač, mada nije neophodan. McAfee Security aplikacija obezbeđuje upotrebu bez virusa.

Sony Xperia SP je vrlo dobar aparat koji može pokrenuti veliki broj aplikacija i igara. Šta bi još trebalo reći? Sve što je isprobano u toku testiranja radilo je brzo i efikasno.

Kamera

Rezolucija glavne kamere je 8MP, barem tako piše u zvaničnom press izdanju ovog modela, dok u meniju možete da izaberete samo rezoluciju od 7MP (3104x2328 piksela). Podržano je snimanje videa u visokoj definiciji, dostupan je LED blic, interfejs kamere nudi mnoštvo podešavanja, ali nećemo otkriti ništa o tome da ljubitelji dobro opremljenih kamera ne bi bili uskraćeni za zadovoljstvo otkrivanja. Snimanje u automatskom režimu je dobro a primere fotografija možete videti ispod. Kamera radi brzo, kao i jedinca u celini, a dostupan je taster za brzo pokretanje kamere.

Primeri fotografija:

Memorija

U okviru uređaja je instalirano 8GB sistemske memorije od čega je korisniku na raspolaganju 5.37MB. Takođe, dostupan je slot microSD kartice pri čemu kartice kapaciteta 64GB rade bez problema.

Trajanje baterije

Prema tvrdnji proizvođača trajanje baterije je oko 13 časova razgovora, 44 časa slušanja muzike, oko 8 časova vide reprodukcije. Uređaj koristi bateriju kapaciteta 2370mAh. U Evropi ovaj uređaj nudi oko dva dana trajanja baterije uz prosečno korišćenje za pozive, SMS i malo snimanja. Kada je reč o zonama sa slabijom pokrivenosti mrežom ovaj model nudi nešto duže trajanje baterije u odnosu na ZR model uz isto opterećenje. Isto tako, dostupan je i režim Stamina koji kada isključite ekran, isključuje se WiFi, aplikacije se ne povezuju sa mrežom što omogućava da značajno produžite trajanje baterije uređaja. Primećujemo da su neki programi u konfliktu sa ovim režimom, na primer Facebook.

Zaključak

Sa kvalitetom prenosa glasa i jačinom zvuka slušalice nije bilo problema, ali je dinamika vibracije relativno niska. Kada je reč o tome šta može sve da se kupi za novac koji je potreban da bi se kupio ovaj model, izbor je dosta širok. Tu je između ostalog i Samsung Galaxy S4 Mini koji poseduje manji ekran, ali je sveukupno vredan konkurent. Ukoliko ne tražite specifičan brend onda za ovaj novac možete kupiti smart telefon sa ekranom dužine dijagonale od 5“, quad core procesor, dve SIM kartice, kao i mnoge druge stvari koje nedostaju kod modela Sony Xperia SP. Prirodno, kupci će pokušati da za svoj novac izvuku maksimum, tako da ako želite najbolje za svoj novac ne bismo mogli da preporučimo ovaj smart telefon.

Međutim, Sony Xperia SP ima svoje sopstvene prednosti. Od pozitivnih detalja bismo mogli da pomenemo dizajn i upravljanje, brzinu, vreme rada, kao i postojanje slota memorijske kartice. Takođe je dostupna i podrška za LTE. Kamera ovog uređaja će snimati dobre fotografije kada želite da ii gledate na Instagramu na ekranu uređaja, dok će na ekranu laptopa već biti lošije. Ekran bi mogao da bude bolji. Dostupan je radio, ali to ne smatramo nekom naročitim prednošću. Kvalitet zvuka je dobar, ali je kod ZR/Z modela bolji. Od ozbiljnih nedostatka moramo da pomenemo što ne možete koristite memorijsku karticu za instaliranje aplikacija. Naravno, tako nešto bi bilo moguće, nakon određenih manipulacija sa softverom da biste postigli takav efekat.

Šta još možemo da dodamo sem da se nadamo da će ranije ili kasnije kompanija Sony shvatiti da kod vodećih uređaja proizvođača cena nije bitna, već je mnogo bitnija u segmentu uređaja srednjeg opsega i onih jeftiniji. Kod modela Sony Xperia SP bez obzira što postoje neki dobri detalji, kompanija je preterala sa cenom uređaja. Ove godine, kompanija je predstavila dosta dobrih i interesantnih proizvoda, ali je sa ovim modelom promašila poentu. Vreme je da kompanija shvati da nije najbolji proizvođač telefona na svetu i da ljudi neće da plaćaju basnoslovne sume da bi imali Sony telefon.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024