5044 DUO 2013
2013. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Prestigio 5044 DUO
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Prestigio 5044 DUO. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Prestigio 5044 DUO vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Prestigio MultiPhone PAP5044 Duo

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Baterija
  • Uputstvo za upotrebu
  • Stereo slušalice
  • MicroUSB kabl
  • USB adapter za 220V

Uvod

Nedavno je kompanija Prestigio predstavila relativno jeftin smart telefon sa atraktivnim korisničkim specifikacijama: quad-core procesorom, velikim 5“ ekranom HD rezolucije, 1GB RAM-a itd. Pored toga, ovaj model ima prilično tanko kućište - 8.4 mm. Za klasu uređaja kojoj ovaj model pripada on nudi dosta. Dodatna karakteristika ovog uređaja je specijalni poklopac. Sada možete da koristite ovaj poklopac za čitav niz uređaja među kojima su i Galaxy Note, LG G2, Fly Evo Tech 1 i druge jeftine uređaje.

Ostale detalje o modelu PAP5044 možete videti iz ovog kratkog pregleda.

Dizajn, veličina, kontrole

Uređaj je standardnog oblika - crni pravougaonik sa blago zaobljenim uglovima. Ekran uređaja ne samo da ima staklo koje ga štiti, već i tanak okvir po obodu, koji se izdiže za oko 1 mm iznad ekrana. Sa svake strane je crni sjajni umetak. Poklopac je napravljen od neprozirne plastike i takođe je crne boje. Kao što je pomenuto na početku teksta, prodajno pakovanje sadrži još jedan poklopac. Kada otvorite gornji poklopac ekran se automatski „probudi“ u stilu Smart Case kao kod iPad modela. Spoljašnja strana poklopca je prekrivena materijalom koji je napravljen analogno onom kod modela Galaxy S4, a sa unutrašnje strane je meki materijal. Zadnja strana takođe je napravljena od neprozirne plastike.

Tokom testiranja, na ekranu se nije pojavila nijedna ogrebotina, iako smo uređaj koristili zajedno sa nekoliko drugih telefona i nosili ga u rancu, bez poklopca. Mogu se pojaviti otisci prstiju, ali oni nisu previše vidljivi i izbrišu se vrlo lako. Razne vrste mrlja koje se mogu pojaviti se mogu brzo ukloniti.

Dimenzije modela PAP5044 su tipične za uređaj sa 5“ ekranom. Dizajneri su pokušali da smanje debljinu uređaja i bili su uspešni. Kao rezultat toga, dimenzije ovog modela su-142x64x8.4 mm. Međutim, u ruci, ovaj model ne daje utisak previše tankog uređaja kao što je to slučaj sa na primer, Samsung Galaxy S4 modelom koji je tanji za samo 0.5 mm. Verovatno je razlog taj što je 8.4mm minimalna debljina u centru uređaja dok se ona na ivicama, povećava do 9.5 mm. Ovaj uređaj nas podseća Sony Arc. Prestigio MultiPhone P5044 je težak 130 grama. Debljina okvira ekrana je prosečna: levo i desno 5 mm gore 14 mm, dole - 17 mm.

U ruci uređaj lepo stoji, ali sa užim okvirom bi bilo mnogo komfornije raditi sa uređajem. Dobro je što uređaj ne klizi iz ruke.

U centru gornje zone uređaja je zvučnik preko kojeg čujete sagovornika, i koji je sasvim lepo smešten iza metalne mreže. Zvučnik ima visoku jačinu, te ga karakteriše jasan zvuk. Možete da jasno i glasno čujete sagovornika, bez eha i šuma.

U gornjem delu uređaja nalaze se senzor osvetljenja, senzor blizine i prednja kamera.

Ispod ekrana se nalaze standardni tasteri osetljivi na dodir „Back“, „Home“ i „Menu“. Oni su izrađeni tako što je na njih naneta svetla boja, ali nemaju pozadinsko osvetljenje, tako da su vidljivi u toku dana, dok noću morate nekoliko puta da kliknete po donjem panelu u nadi da ćete pritisnuti željeni taster. Mikrofon se nalazi u donjoj zoni.

Levo se nalazi taster za kontrolu jačine zvuka. Taster je tanak, ali lako ga nađete prstima. Desno se nalazi mali taster za uključivanje. 3.5 mm priključak za slušalice i microUSB su na gornjoj strani uređaja.

Sa zadnje strane je sočivo kamere koje je uvučeno u kućište za oko 1 mm. Tu su još i Simplex blic, drugi mikrofon za poništavanje šuma, handsfree zvučnik, koji je ispod metalne mrežice.

Ispod poklopca zadnje strane postoje dva slota za miniSIM kartice (levi za 3G/2G i desni samo za 2G). Između njih je slot za microSD memorijsku karticu.

Poređenje dimenzija:

Prestigio i Meizu MX3

Prestigio i Samsung Galaxy S4

Prestigio i HTC One

Prestigio i iPhone 5

Ekran

Model PAP5044 karakterišu sledeći parametri ekrana - 5“ dijagonala (fizička veličina 62x111 mm), rezolucija HD 720x1280 piksela, gustina - 293 PPI. Matrica je izrađena korišćenjem IPS tehnologije. Kapacitivni ekran je veoma osetljiv. Usled upotrebe supstrata i nepostojanja sloja vazduha između staklene matrice slika izgleda dobro. Kada se uređaj nagne boje su blago iskrivljene: kada nagnete uređaj na levo ekran dobija nijansu ljubičaste a desno žute. Pozadinsko osvetljenje matrice nije regulisana u širokom opsegu. Pri maksimalnom osvetljenju uređaja kada je ekran izložen sunčevim zracima slika ipak bledi.

Ako se ekran ovog modela uporedi sa konkurentima, onda po našem mišljenju matrica modela Explay HD je kvalitetnija: osvetljenost je iznad proseka dok su boje nešto više zasićene./p>

Matrica ekrana

Bela

Crna

Uglovi gledanja

Baterija

Smart telefon Prestigio MultiPhone PAP5orr koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 2000mAh, 3.7V 7.4Wh. Proizvođač navodi sledeće kada je reč o trajanju baterije: 15 sati razgovora, 5.5 sati video reprodukcije, 22.5 sati audio reprodukcije, 4 sata interneta, odnosno 281 čas u stanju mirovanja.

Pri opterećenju od 20-30 minuta razgovora dnevno, oko 2 sata muzike, 3 do 4 sata 3G interneta baterija se isprazni bateriju za 8-9 sati. U slučaju samo reprodukcije muzike baterija traje nešto manje od 25 sati, dok u slučaju samo gledanja videa (maksimum osvetljenosti, maksimalna jačina zvuka na slušalicama, rezolucija HD) uređaj nudi oko 3 sata rada, a kada igrate igre - ne više od 2 sata.

Za potpuno punjenje baterije preko električne mreže će trebati oko 2 sata, dok preko USB porta ne manje od 4.

Memorija i memorijska kartica

Uređaj poseduje 1GB sistemske meorije. Od ove količine korisniku je na raspolaganju oko 500MB memorije. REalno, moglo bi da bude i manje slobodne memorije, ali obzirom da uređaj koristi "ogoljeni" Android, to je manje mmeorije i potrošeno.

Unutrašnja memorija uređaja je kapaciteta 4GB. Smatramo da bi 8GB bilo bolje, ali šta je tu je. Dostupan je slot microSD memorijske kartice.

Kamera

Smart telefon Prestigio 5044 koristi dva modula kamere: glavni rezolucije 8MP sa autofokusom (otvor blende F/2.4) i prednji rezolucije 2MP. Maksimalna rezolucija fotografija je 3264x2448 piksela, dok je maksimalna rezolucija za video 1920x1080, uz 30 kadrova u sekundi.

Svideo nam se kvalitet fotografija. Od glavnih pozitivnih aspekata moramo da izdvojimo precizan i brz autofokus, tačno uravnoteženje belog u većini situacija, relativno širok ugao gledanja.

Kamkorder snima FullHD video pri 30 fps. Slika nije zrnasta i fokus se brzo indukuje. Zvuk je jasan, ali mono. Za uređaj koji košta koliko i ovaj model on poseduje dobru kameru.

EXIF-informacije

Karakteristike videa:

  • Format: 3GP
  • Video kodek: MPEG-4 Visual, 24 000 kbps
  • Rezolucija: 1920x1080, 24 fps
  • Audio kodek: AAC, 128 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 24 kHz

Primer video klipa (3GP, 135 MB) >>>

Performanse

Kao i većina modernih Android smart telefona i ovaj model je opremljen čipsetom tajvanskog proizvođača MediaTek - MT6589. O njemu je sve poznato, tako da ćemo dati samo kratak opis karakteristika. Procesor je ARM Cortex - A7 (FPU i NEON) pri čemu ga karakteriše tehnologija poboljšanja bezbednosti ARM TrustZone. Čipset je napravljen korišćenjem 28nm tehnologije izrade. Kao grafički akcelerator korišćen je PowerVR SGX 544MP ( Seria 5TKS). Novi čip omogućava da pokrenete skoro sve igre sa Google Play, trenutno dostupne.

Kratki tehnički detalji:

Testovi (Quadrant Standart, Antutu Benchmark, A2 Benchmark):

Softverska platforma

Uređaj je dostupam već duže vreme, ali je sada konačno dostupan i update na verziju Android 4.2.

Multimedija

Muzički plejer i radio. Uređaj koristi isti radio i standardni muzički plejer. Jačina zvuka prilikom reprodukcije je visoka (preko 70% se nema potrebe da pojačavate), kvalitet je dobar. Jačina melodija zvona je iznad proseka.

Video plejer. Postoji zaseban program u okviru uređaja za reprodukciju video sadržaja pri čemu podržava sve formate, ali psootji problem sa audio kodekom. Slika ide, ali nema zvuka, pa predlažemo da instalirate neki drugi video plejer.

Zaključak

Generalno smart telefon Prestigio MultiPhone PAP5044 je interesantan, ali samo zbog činjenice da ima dodatni poklopac. Ostatak nije mnogo bolji već je u ravni sa konkurencijom.

Konkurenti ovom modleu sa HD ekranima i MTK6589 čipsetom:

Explay Quad HD je praktično klon Prestigio modela.

Explay X-tremer je takođe praktično klon Prestigio modela.

Fly IQ4410 Quad Phoenix. Tanak uređaj debljine samo 8 mm.

Alcatel 8008D. Baterija kapaciteta 2500 mAh.

Fly IQ451 Vista Quad, effire CityPhone Lion, LEXAND S5A2.

Na tržištu postoji još čitav niz sličnih uređaja.

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Materijali: plastika
  • Operativni sistem: Google Android 4.2
  • Mreže: GSM / GPRS / EDGE (850/900/1800/1900 MHz), UMTS (900/2100 MHz)
  • Procesor: quad-core, 1200 MHz, MTK6589
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 4 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, priključak microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS 5" rezolucije 720x1280 piksela
  • Kamera: 8 MP autofokus + 2 MP kamera sa predne strane, blic
  • Navigacija: GPS
  • Dodaci: akcelerometar, senzori bizine i osveltjenosti, FM radio
  • Baterija: ukloniva, Li-Pol, kapaciteta 2000 mAh
  • Dimenzije: 142x64x8.4 mm
  • Masa: 130 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024