Xperia Z1 2013
2013. godina
5" LCD, 64.7% body
7% 800, Android 5.1 Lollipop
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 21MP
Test mobilni telefon Sony Xperia Z1 C6906
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia Z1 C6906. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia Z1 C6906 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Sony Xperia Z1

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB-kabl
  • Upustvo za upotrebu

Uskoro će kompanija Sony svoj vodeći smart telefon Sony Xperia Z1 unaprediti. Sada je vreme da se setimo aktuelne verzije ovog uređaja i iznesemo neke detalje o njegovim prednostima i slabostima.

Prodajno pakovanje

Nekoliko reči o prodajnom pakovanju. U mnogim modernim verzijama modela Xperia, osim punjača i kabla nema ničega. Kompanija se odlučila na takav pristup zbog štednje. Kompanija ima stav da sam korisnik može da kupi šta god hoće. Nama se međutim čini da mnogi ljudi kupuju smart telefone zbog svih vrsta zanimljivih stvari koje idu uz njih - naravno, to nije glavni razlog, ali jeste jedan od razloga. Bilo je veoma lepo da se pronađe kolevka za punjenje u kutiji sa modelom Acro S, ili kvalitetne slušalice u kompletu sa Xperia Z modelom. Zapravo, to je ono što je većina koristila do sada sa svim uređajima kompanije. Po našem mišljenju, ne postoji nešto što je vredno čuvanja kod smart telefona, posebno Xperia modela koji su i tako prilično skupi u odnosu na druge smart telefone koji koriste Android operativni sistem. Sa druge strane korisnici žele da odmah koriste normalne slušalice, umesto da traže da ih kupe i dodatno plaćaju pored telefona. To je naše mišljenje.

Dizajn, izrada

Zaštitni film. To je ono što nam najviše smeta u savremenim Xperia modelima. Logično je da pored metalnog okvira, kaljenog stakla napred i pozadi, zanimljivog dizajna uređaju ne treba dodatna zaštita. Odgovor na ovo pitanje je da ne treba, ali Z1, kao i drugi uređaji je presvučen zaštitnim filmom sa svih strana. Aktivno smo koristili uređaj, što možete videti na slikama, šta je dovelo do mnogo ogrebotina. Ako odlepite ovaj film nestaće svih natpisi Sony, Xperia logotip će nestati. Da li možete da promenite film u servisnom centru? Prema informacijama koje postoje servisni centri to ne rade. Bilo bi bolje da je uređaj otporan na ogrebotine na kućištu i pitanje je zbog čega je kompanija odlučila da primeni ovakav materijal i ovakav film? Možda kompanija jednostavno ne može staviti logoe na sve elemente na koje to želi?

U svakom slučaju, izgled modela Sony Xperia Z1 je dobar. A ponekad to je ono što dovodi do toga da korisnici zaborave na ovaj brend - a ponekad to je ono što izaziva ljude da ponovo kupe Xperia brend umesto Galaxy-ja. Uređaj je u suštini crna pravougaona tabla montirana na okvir od metala pri čemu je na krajevima dvostruko anodizovani materijal. Prednja strana je crna, bočne ivice su sive. Kao što se može videti, sa njima se ništa nije desilo. Uređaj poseduje aluminijumski taster za uključivanje, magnetni konektor za punjenje sa strane, pri čemu snažno preporučujemo kupcima da kupe brendiranu docking stanicu koja će vam mnogo olakšati život. U početku će samo biti potrebno da se naviknete da pravilno postavite uređaj. Ovakva docking stanica se može koristiti sa Sony Xperia Z1 Compact, Z ultra, i drugim smart telefonima. Iznad ekrana je sočivo prednje kamere, dok su pod zatvaračima na obodima uređaja skriveni microUSB konektor, slot microSD memorijske kartice, slot SIM kartice. Ispod ovih konektora je zvučnik. Ne može se reći da je preterano glasan jer kada je uređaj u džepu ponekad ne možete da čujete zvono. Sa gornje strane je otvoreni 3.5 mm priključak za koji verujemo da će uskoro napustiti Sony uređaje. Uzgred, ova jedinica je mnogo vremena provela na moru, što nije uticalo na njegov rad, mada ako planirate da ga nosite na plažu morate sve zatvarače da vratite na njihovo mesto. Z1 model je bio i u pesku i doživeo padove i nosili smo ga u rancu pored kjučeva. U Maleziji, smart telefon je video mnogo stvari, ali kao što vidite, radi dobro, iako je izgubio neke od oznaka. Međutim, za nas je to jedan od onih uređaja koji ne želite da date bilo kome da ga koristi ili nosi.

Druge boje čini nam se zanimljive: bela i ljubičasta. Posebno savetujemo da pogledate uživo belu varijantu, crni Z1 u odnosu na njega izgleda dosadno. Dimenzije su 144x74x8.5 mm, a masa 170gr. Uređaj koristi microSIM kartice.

Poređenje sa modelom Sony Xperia Z1 Compact

Nekoliko reči o upravljanju. Sa desne strane je taster za uključivanje, kontrolu jačine zvuka, taster kamere. Sve prilično udobno, u njihovom pozicioniranju nećete naći grešku. Taster za isključivanje je odmah ispod palca kada držite uređaj u desnoj ruci. Iznad je mali Sony logo koji svetli u plavoj, žutoj, crvenoj ili zelenoj boji, u zavisnosti od toga šta se dešava sa uređajem.

Zaštita

Verovatno ne treba da sa ponavlja, ali uređaj može da izdrži potapanje u vodu (ne dugo i duboko). Na reklamnim fotografijama vidimo ljude koji fotografišu ispod vode i snimaju video. Činjenica je da je ovo u praksi teško. Kada se snima ispod vode uređaj teško prepoznaje kada se pritisne taster, isto važi i za one trenutke kada je se pritiska ekran. Vi ne možete da u tom momentu odete u galeriju da vidite šta je snimljeno. U okviru modela Sony Xperia Z1 Compact postoji podrška za rad sa vlažnim prstima dok kod modela Z1 nje nema tako da je reč samo o reklami koju je smislilo reklamo odeljenje kompanije Sony a sve te fotografije su lažne.

Sa druge strane, ako dobijete želju da operete svoj smart telefon u sudoperi, to neće biti teško. Za sve ljubitelje ekstremnih sportova ovaj model je takođe dragulj, može da pada na snegu, dok voda nije nešto posebno strašno za ovaj model. Međutim, kućište nije naročito zaštićeno od udaraca, pa bacanje Z1 po betonu nije neophodno.

Želimo da skrenemo pažnju na drugu stvar: periodično, kada uklonite poklopac za punjenje, na ekranu se javlja upozorenje da morate isključiti Z1 ako će biti uronjen u vodu. Reč je samo o meri predostrožnosti.

Ekran

Vezano za ekran modela Sony Xperia Z1 mnogo toga je rečeno, pa možete naći mnoge kritike na internetu. U tehnološkom smislu je sve jednostavno, uređaj poseduje TFT, 5“ ekran rezolucije 1920 x 1080 piksela. Sa stanovišta osećaja, posle uglova gledanja ekrana modela kao što su iPhone 5S, nakon gledanja ekrana modela HTC One i Samsung Galaxy S4 želite da takav ekran ima i model Z1, ali to nije slučaj. U stvari, to je veoma čudno, jer Sony ima (imao je) divne ekrane dok ovaj nije među najboljima. Posebno primetan problem je što ekran bledi kada se koristi niz jednostavnih menija i aplikacija. Kada gledate video ili kada igrate igre, slika izgleda normalno ili jednostavno ne obraćate pažnju na to. U okviru modela Sony Xperia Z1 Compact ekran je mnogo bolji, a zašto proizvođač nije ovde stavio IPS, nije jasno.

Shodno tome, pre kupovine uređaja snažno se savetuje da sami procenite smart telefon u prodavnici – možete li uređaj da koristite sa takvim ekranom? Posebno se preporučuje da se uporedi sa modelom HTC One. I ne ljutite se na novinare koji hvale ekran Sony modela jer razlika između prototipova i komercijalnih uzoraka je ponekad ogromna. Pa ipak postoji razlika između modela za različite zemlje. Setićete se Sony Xperia Z modela za Evropu i Japan. Posedovali su različite ekrane. Kod Z1, sve je kao u redu, a ekrani su isti, ali opet se preporučuje da pre nego što kupite uređaj u prodavnici proverite kako vam se dopada.

Poređenje sa modelom Sony Xperia Z1 Compact

Performanse

Uređaj koristi platformu Qualcomm MSM8974, quad core procesor 2.2 GHz, Adreno 330 grafički adapter, 2 GB RAM-a. Tokom igranja igara zadnja strana jedinice se zagreva, pri čemu to nije mnogo primetno, ali neki programi mogu i malo ozbiljnije zagrejati uređaj. Operativni sistem je Android 4.2.2, uz neke dodatke kao što su ikona plejera, pozadinske slike, animacije pri zaključavanju i otključavanju ekrana kao i drugih malih promena. Dostupno je mnogo različitih programa različitih korisnosti kao i TrackID (Shazam ipak najbolje radi) a tu su i Xperia Lounge, Xperia Privilege, i „Outline“ i „Social Life“. Svi ovi dodaci podsećaju na vremena VAIO modela. Ako korisnik ne želi da se koristi svim ovim programima može da ih ukloni i oslobodi sebi prostor u memoriji uređaja.

Nemojte nikako uklanjati radio. Radio je kod ovog modela veoma dobro urađen!

Nemamo nekih posebnih žalbi po pitanju performansi pri čemu se igre kao što je Plants vs Zombi 2, brzo učitavaju. Nismo primetili da postoje neki detalji koji će usporiti ovaj uređaj. Benchmark rezultati se mogu videti u vidu snimaka sa ekrana, Antutu pokazuje 35279 što je veoma dobro!

Bežično povezivanje

Nekoliko reči o Bluetooth-u. Uređaj koristi 4.0 verziju, uz podršku kodeka aptX, pri čemu sa slušalicama koje podržavaju isti profil, možete dobiti bolji kvalitet zvuka nego preko kabla (pokušali smo i to zaista jeste slučaj). Uređaj takođe podržava ANT + profil za rad sa velikim brojem sportskih i specijalnih dodataka.

I sa Wi-Fi opcijom je rad takođe interesantan, podržani su 802.11 a / b / g / n / ac standardi što je idealno za rad sa novom generacijom mrežne opreme kompanije Apple. Podržan je Wi-Fi Direct, rad na frekvencijama 2.4/5GHz. Uglavnom se koristi sa ažuriranim AirPort Express, pri čemu nismo imali nikakvih problema.

Uređaj poseduje NFC čip, pri čemu je Sony dobro pripremio uređaj za ovu novu tehnologiju. Postoje mnogi dodaci za podršku ove tehnologije, možete brzo da povežete zvučnik, slušalice i tako dalje.

Od prednosti moramo pomenuti da je podržana LTE tehnologija.

Memorija

Nakon što prvi put pokrenete uređaj, imate oko 11 GB memorije za svoje podatke, a dostupan je i slot microSD memorijske kartice, pri čemu možete koristiti karticu kapaciteta do 64GB.

Kamera

Uređaj poseduje sa zadnje strane kameru rezolucije 20.7MP (Exmor RS), koja podržava osam puta digitalni zum, autofokus, nudi podršku za gomilu različitih režima, detekciju lica, uklanjanje crvenih očiju, brzo pokretanje kada pritisnete okidač. Od posebnog interesa je režim AR efekta, koji je vrsta pojačane realnosti, odnosno možete kada je kadar na viziru da primenite različite efekte.

Fotografije su snimljene uglavnom u režimu automatskog podešavanja ili ručno – pri čemu u rezoluciji od 8 MP, fotografije se snimaju u formatu 16:9, dok ako izaberete 20.7 MP, odnos je 4:3. Štaviše, podrazumevana rezolucija je 8 MP, uz format 16:9. Na fotografijama možete videti kako fotografije nastale kamerom modela Z1 zavise od uslova osvetljenja, da se dobar kadar može veoma jednostavno dobiti u Šangaju ili Maleziji, ali da recimo u Moskvi to nije lak zadatak. Prikupili smo oko 2GB fotografija snimljenih modelom Z1, a najneverovatnija stvar je da čak i na Retina MBP 15 ekranu gledanje materijala je veoma prijatno. Ako govorimo o odnosu Z1 i iPhone 5S, uprkos magičnoj brojki od 20.7MP iPhone 5S se često ponaša bolje od Z1. Uopšte, potrebno je da se dobro obučite da iskoristite sve prednosti visoke rezolucije kamera ovog smart telefona. Morate se igrati sa podešavanjima u manuelnom režimu, istražiti dodatne presete i da ne vučete kućište dok pritiskate taster. Možda je bolje da ga ne koristite uopšte, već okidate pritiskom na taster na ekranu.

Primer video klipa (MP4, 48 MB) >>>

Ako poredite fotografije nastale modelom Z1 sa onima nastalim modelom iPhone 5/5S i pri tome posmatrate fotografije na monitoru, onda nemojte biti iznenađeni nivoom šuma.

U principu, u poređenju sa modelom Z su slike bolje, ali rad programera i inženjera kompanije Sony nema kraja, ako se rukovodite onime što je rečeno na zvaničnom sajtu.

Evo šta Sony kaže o ovom modelu „Smart telefone Xperia Z1 pruža najbolji kvalitet slike u odnosu na druge popularne smart telefone“. Mi jednostavno nismo imali vremena, ali u poređenju sa različitim režimima modela Samsung Galaxy S4 ili iPhone 5S ovaj uređaj neće odoleti. A ovde govorimo samo o softveru i o snimanju u uslovima slabijeg osvetljenja.

U principu, uređaj poseduje pristojnu kameru (ako znate kako da koristite), ali da kažemo da je odličan ili bolji među ostalima jednostavno ne možemo. I ne verujemo da će neko da dokaže suprotno.

Uređaj poseduje još gomilu funkcija Timeshift, panoramu i druge interesantne režime, ali oni se ne koriste previše često. Pogledajte fotografije, ima mnogo korisnih koje pomažu da se proceni kamera ovog smart telefona.

Dinamika

Da kažemo nešto i oko zvučnika. Nešto uvek sprečava Sony inženjere da dovedu uređaj do savršenstva. Uređaj je odgovarajuće veličine za dobar zvučnik, prelepe perforacije mreže preko zvučnika, ali zvučnik je tiši od onog kod modela iPhone 5S. I melodije zvona se čuju lošije. Ako ste ranije koristili neki Samsung model onda ćete tek imati problem sa tihom slušalicom. Na ulici morate da bukvalno da pritisnete uređaj u uho, želeli smo da pojačamo zvuk, ali nema šta da se pojača. Savetujemo pre kupovine da stavite svoju SIM karticu u Z1 i razgovarate sa nekim. Ako vam je jačina zvučnika važna (na primer, ima ljudi koji vole da slušaju muziku na svom telefonu kada se tuširaju), želite da slušate pesme, odmah se potrudite da preuzmete neki drugi plejer jer standardni nije preterano glasan.

Kvalitet zvuka slušalica EX-300 koje se isporučuju sa Sony Xperia Z modelom je veoma dobar, pogotovo ako igrate sa podešavanjima. Minus je što nisu dovoljno glasne i stvarno nam nije jasno zašto je Sony je odlučio da se brine o našim ušima. Smart telefon podržava reprodukciju FLAC, AVI formata što je takođe veliki plus.

Trajanje baterije

Proizvođač tvrdi da uređaj nudi 830 minuta razgovora u GSM ili 880 minuta razgovora u UMTS mreži. Video reprodukcija uz model Z1 može da vam obezbedi 400 minuta zabave. Uređaj poseduje bateriju kapaciteta 3000 mAh. Za punjenje se koristi microUSB konektor.

U stvari Z1 nudi trajanje baterije kao i svaki drugi moderni smart telefon. Ako koristite sve njegove funkcije do kraja dana potrebno je potražiti utikač ili USB port. Ako samo koristite uređaj za pozive i SMS, možete računati na dan i po rada.

Ovo nisu neuobičajeni rezultat i ako već koristite neki drugi smart telefon sa Android operativnim sistemom nećete biti iznenađeni. Međutim Sony Xperia Z1 Compact radi mnogo duže nego Z1 uz iste karakteristike (osim ekrana).

Uzgred, kompanijin režim Stamina koji gasi programe koji rade u pozadini, ponekad ne može da se izbori sa svim takvim programima. Na primer, ovo se odnosi na Facebook.

Zaključak

Ovaj uređaj je dostupan po ceni koja je relativno visoka, ali reč je opet o vodećem modelu kompanije. Dostupna je i varijanta koja je mnogo jeftinija na crnom tržištu, ali njen kvalitet je sumnjiv.

  • Interesantan dizajn i materijali, tri boje kućišta
  • Dobro trajanje baterije za uređaj ovakvih perofrmansi
  • Kamera može da snima veoma dobre fotografije, ali za normalno fotografisanje je potrebno iskustvo i vežba, ali mogu da se kreiraju interesantne fotogarfije.
  • Podrška LTE, Bluetooth 4.0, i 802.11 a / b / g / n / ac
  • Za razliku iPhone modela, smart telefon ima dobar prijem mreže, što ćete primetiti nakon prvog daan upotrebe.
  • Zaštita protiv vode
  • Dobre performanse
  • Slot microSD kartice
  • Pogodan magnetni konektor za punjenje i sinhornizaciju

Nedostaci:

  • Jačina zvučnika nije dovoljna
  • Kamera ne reaguje trenutno, pri čemu fotografije koje nastaju nisu vredne čekanja i nerviranja u nekim slučajevima.
  • Loši uglovi ivdljivosti ekrana
  • loša vibracija. U jakni nećete osetiti vibraciju.
  • Zatvarači na kućištu nisu sjajni i postaju još lošiji ako često ih uklanjanje. Sony je konačno odlučio da ukloni 3.5mm priključak za slušalice što je korak napred.
  • Ako razmatrate kupovinu glavnog modela kompanije, onda treba da razmislite o nekom drugom modelu jer Sony još uvek nije ovaj uređaj načinio takvim da mu ne trebaju dodanta podešavanja.

Da kupiti ovaj uređaj ili ne? Dobre i loše strane su ispred vas. Kao što je jedan naš prijatelj odlučio je da pređe na Android sa iOS-a i Z1 je kupio samo zbog dizajna i samo zbog dobrih sećanja na prethodne uređaje kompanije Sony. Ovaj uređaj nema očiglednih nedostataka, ali možda je ekran taj koji je loš. Voleli bismo jednu optimizovanu kameru bez brojnih podešavana i dodataka. Idealnih uređaja sada na tržištu jednostavno nema, svaki proizvođač ima snažne ponude, ali ako ste u potrazi za lepim smart telefonom baziranim na Android-u, ako cenite dizajn, onda možda treba da pogledate neki od modela kompanije HTC ili baš Sony.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024